Осем прогнози за преброяването

Осем прогнози за преброяването

© Велко АнгеловАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика /ИПИ/.


Преброяването на населението води със себе си както събирането на много уникални данни, които се събират веднъж на десетилетие единствено чрез него, така и подобрения в качеството на онези, които статистиката създава чрез своите извадкови проучвания. В настоящия текст ще разгледаме няколко интересни примера и прогнози за последствията от преброяване '2021. Важно е да се знае и също така, че резултатите от преброяването ще можем да очакваме чак след месеци заради времето за обработка.


Ето и няколко спекулации за възможни резултати след преброяването и обработката на данните:
1. Населението ще бъде коригирано надолу. Имайки предвид динамиката на основните дългосрочни демографски процеси у нас, преброяванията неизбежно водят до корекция на населението, тъй като оценките на база на естествения прираст и миграцията никога не са напълно точни. Между 2010 и 2011 г. разликата е почти 178 хиляди души, и най-вероятно новото преброяване ще регистрира сходен, ако не и по-силен, спад. Ефектът върху населението на някои по-малки и по-слабо икономически развити области и общини също ще е значителен, като ще разберем истинските измерения на обезлюдяването на тези региони. Трябва обаче да отчетем и ефекта на пандемията, която обърна обичайните демографски тенденции и може да доведе до изненади в преброяването за някои население места.


2. БВП на човек от населението ще нарасне.
Тази промяна е до голяма степен следствие от намаляването на знаменателя на съотношението - доколкото брутният вътрешен продукт не се влияе от резултатите от преброяването, то свиването на населението ще тласне нагоре относителното му изражение, често ползвано за сравнения между равнищата на икономическото развитие и стандарта на живот на отделните държави. Това важи и за всички други индикатори, които се изчисляват като средна стойност "на човек от населението".


3. Данните за пазара на труда ще се нормализират.
Заради отдалечаването от предишното преброяване, данните от Наблюдението на работната сила (LFS) на НСИ страдат от неточности, като този проблем е особено видим на областно ниво. През 2020 г., да речем, при оценката на безработицата има ниска точност в Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Ямбол, Кюстендил, София (област), Кърджали, Хасково, като в много от тези области коефициентът е очевидно подценен. И докато при безработицата е възможна корекция с изчерпателните данни на бюрата по труда, публикувани от Агенция по заетостта (и съответно виждаме отклонения от цели пет процентни пункта при някои области), то при заетостта данните на НСИ нямат алтернатива. Благодарение на концентрирането на все повече население в градовете - което преброяването вероятно ще отчете - пък е възможно да видим и спад в коефициентите на заетост на по-урбанизираните области.


4. Ще има пренареждане в данните за бедността.
Казаното за Наблюдение на работната сила важи с пълна сила и за Изследването на доходите и условията на живот (SILC). Докато делът на бедните под областната линия на бедност е известен, то при доходите на домакинствата данни липсват за 8 области, а при други 17 те са с над 10% статистическа грешка. Имаме основания да очакваме, че ще има значителни размествания в областните данни за бедността и материалните лишения.


5. Въпросът "Кой е вторият град" ще намери своя отговор. Въпреки че обичайното знание сочи, че втора по размер на населението е община Пловдив, то Варна топи разстоянието значително през последните три десетилетия дотолкова, че разлика през 2020 г. е едва 500 души. Доколкото и двете общини са магнит за население заради силните си икономики и добра траектория в периода на икономически подем, единствено изчерпателното преброяване може да разреши въпроса кой е вторият по население град в страната.


6. Перифериите на икономическите центрове ще се разширят.
Изследването на ИПИ "Икономическите центрове в България" дефинира периферията на водещите местни икономики през ежедневната трудовата миграция. Подобренията в инфраструктурата от последното десетилетие позволява на центровете да привличат работна сила от по-далеч, а последните данни за миграцията сочат към отлив на населението от големите градове към по-малки, но близки общини. В резултат най-вероятно ще видим разширяване на перифериите на по-големите икономически центрове и засилване на ежедневната трудова миграция.


7. Броят на общините, които не отговарят на минималния брой население, ще нарасне. Трайна тенденция е миграцията от малките общини към големите градове на страната и техните периферии. През 2020 г. броят на общините, които не отговарят на минималния брой население за създаване на община от 6 хиляди души, заложен в ЗАТУРБ достига 74, а в "граничната" зона с до 7 хиляди души са други 14. По тази причина преброяването е и добър момент за подновяването на дебата за провеждането на териториално-административна реформа, която да сведе броя на общините до тези, които наистина могат да се самоуправляват и да водят самостоятелна политика.


8. Оценката на качеството на жилищния фонд ще намалее значително.
Подробните данни за състоянието на жилищата ще демонстрират лошото им състояние навсякъде, и особено извън големите градове и перифериите им. Тук важна роля играе и постепенното остаряване на панелните жилища, чиито "срок на годност" идва все по-близко. Изчерпателните данни от преброяването ще представляват и своеобразна оценка на програмите за саниране на сгради, които са в центъра на националната жилищна политика от известно време.
Това, разбира се, са само малка част от информацията, която ще бъде разкрита от преброяването.


Дори и само част от тези предположения да се окажат верни, то цели държавни политики ще трябва да се рекалибрират спрямо "новите" реалности. Резултатите ще имат отношение към политиките в сферата на здравето, социалните политики, инфраструктурата - списъкът е дълъг, и по тази причина е ключово правилното провеждане на преброяването и анализиране на резултатите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Може да лъжеш както си искаш при онлайн преброяването.Да пишеш,че живееш някъде,а всъщност си на друго място

 2. 3 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 469 Неутрално

  ДС е структурата, която изигра ключова роля по източването на националния капитал на НРБ и последващото му трансформиране в частни, мощни, икономически и финансови субекти, които да приватизират България. Така наречените приватизатори останаха и до ден днешен организирани в модела на кръговата икономика, наричан "#КОЙ", понякога наричан "Паралелна власт", а когато Ирен Кръстева окончателно пое разпределението на порциите и остави Доган морфично да резонира в Росенец - "Моделът Пеевски". Ахмед Доган в последно време изглежда като заложник в сараите си, откъдето веднъж или два пъти годишно почетният председател произнася поредната си високопарна реч, издаваща душевното му разстройство.
  Борисов трябваше да се превърне в цел на задкулисието за дългосрочен план, свързан с налагането на модела на кръговата икономика (обръчи от фирми), наложен от Кремъл – създаване на олигархия, тръгнала първо от силови групировки (това беше задачата на Любен Гоцев), преминаваща през изсветляване на бизнеса, натрупване на първоначален капитал чрез придобиване на собствеността на съборената социалистическа икономика и трансформирайки я в база за мафиотизиране на управлението, което да осигури на кукловодите финансово превъзходство и контрол върху политическия живот чрез контрол върху правосъдната система."
  "Всъщност съдебната реформа и отстраняването на Иван Гешев не са въпроси на лявото и дясното, а на държавността изобщо."

 3. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "....дали зад Трифонов не стои някой друг или нещо друго и затова сега близо 660 000 души гледат съвсем друга пиеса от тази, за която си бяха купили билети на 11 юли. Все едно е дали става дума за политинженерен проект за запазване на статуквото чрез пореден популистки маньовър, или за прекалено повярвали си шоумени, приели сериозна инвестиция, на която й наближава падежът. И в двата случая истинските сценаристи са зад кулисите."
  O хора като нас да останат дългосрочно. Видях, че те в момента използват всяка пролука през партиите. За съжаление са намерили такава през ИТН."
  "ДПС е с идентичност на олигархичен султанат, контролиращ етнически вот. Но се продава навън в целофана на чисто либерална партия. У нас балансиращият ѝ центризъм винаги успява да я курдиса не просто на борда на новия кораб, преди още старият да е потънал, а директно на управленския му мостик, от което печелят най-мното олигархичните кръгове, създадени от ДС." "Колцина ще останат наивниците, за които Слави Трифонов, явяващ се пред публиката в образ на холограма и с глас на радиоточка, е просто един невинен самотник, който е спечелил изборите, но не знае как да продължи и затова изнервено импровизира."

 4. 5 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Най-важният въпрос ще остане без отговор - какъв е процентът на сиганите в България? - тъй като една част от тях ще се самоопределят като българи, а по-голямата част като турци.
  Така, разбира се, и най-важният въпрос - този за заплахите за националната сигурност- ще остане без отговор.
  Може би Risk Monitoring - организация платена от Държавния департамент, ще ни даде отговор.

 5. 6 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Моите прогнози:
  -Население България

 6. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  С две думи, от лошо към по - лошо за повечето градове и села. И по - добре за няколко града с прилежащите им населени места. Това, което не успя да направи БКП по времето на социализма, го направи демократичното време. Струпване на населението в няколко голями градове и около тях, и обезлюдяването на останалата част. Със стабилно ниво на мигриращи навън в търсене на препитание.

 7. 8 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Много интересни данни няма що. Все едно не можем да преброим актовете за раждане минус смъртните актове плюс пребиваващите поне 180 дни за последната година.

 8. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3083 Весело

  Строй се , преброй се !

  Едно към гьотере ...

 9. 10 Профил на ctx43648508
  ctx43648508
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Само дето данните от преброяването ще са силно изкривени. Една голема част просто ще го бойкотират заради пандемията и несигурния/нескопосан сайт, а друга ще излъже за доходи, имоти и пр. за да не си докара неканени гости при изтичане на лични данни в некой хакерски форум.

 10. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3375 Неутрално  9. НАСЕЛЕНИЕТО в ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ще се окаже

  ДВОЙНО ПОВЕЧЕ

  от наличното !!!!

 11. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3375 Весело

  Най-важният въпрос ще остане без отговор - какъв е процентът на сиганите в България?
  —цитат от коментар 5 на Nedyalko Lazarov


  Иди преди Изборите в централите на

  ГЕРБ, ДПС, БСП

  Там ги водят на отчет всичките

 12. 13 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Най точни данни могат да се получат, ако се подобри ГРАО. За да се вижда кой къде живее. Тоест тук или в чужбина. А в паспортна служба може да се събират данни кои имат двойно гражданство. От там нататък броят на хората и ясен. ГРАО отразява ражданията и починалите. А за жилищата има национален кадастър. Там пише и кой колко имоти има! В КАТ има кой колко коли има. Същото е и за яхтите и самолетите! Хладилниците са ясни. НАП пък знае кой къде работи (без сивия сектор). Така че ако електронното правителство работи, във всеки момент всичко ще е ясно!!!

 13. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  Днес ще опитам електронното преброяване.

 14. 15 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Моите прогнози:
  -Население в България под 6.5млн
  -Население София под 1.2млнн.
  -Коефициент на възрастовата зависимост (един от най-важните демогравски показатели) над 58%.
  По последни данни е 56,61% процента за страната, което значи че на 100 българи 56 не са в трудоспособна възраст (деца, пенсионери). Тревожно е и че пенсионерите са проебладаващи в тази група.

 15. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3519 Весело

  Може да лъжеш както си искаш при онлайн преброяването.Да пишеш,че живееш някъде,а всъщност си на друго място
  —цитат от коментар 2 на Сд
  Ти ако си решил да лъжеш можеш да лъжеш и преброителя който ти идва на място.Квадратура-дограми-ел уреди-временно живеещи и т.н.Няма да се лъжем я.

 16. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  До коментар [#15] от "dwr30648311":

  6 885 081 според Worldometer, намаляваме със 140 души на ден.

 17. 18 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тsonkooo":

  За това се прави преброяване - сайтове като wordometer “прогнозират” населението на базата на предишни преброявания и официални статистики (от НСИ примерно). Докато не се публикуват данните от преброяването, ти, аз и wordometer може само да гадаем ;)

 18. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1638 Разстроено

  И тази нощ мина в бдение да докопам картата.....сутринта анонсират по радиото над 1 000 000 самопреброили се електронно......вече се съмнявам в прогнозите им.....чакам преброителите и ще ги посрещна, ако не съм изпаднал в кома за сън......

 19. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2105 Любопитно

  До коментар [#5] от "Nedyalko Lazarov":
  Какво значение има отговора на този въпрос? Според мене -никакво. Те са толкова, колкото се самоопределят.
  По важният въпрос е, защо държавотворният народ се циганизира и изчезва.

  До коментар [#5] от "Nedyalko Lazarov":
  "Най-важният въпрос ще остане без отговор - какъв е процентът на сиганите в България?"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Преброих се и честно казано не виждам какво може да ми "откраднат" като информация. Единственото ново споделено, което го нямат вече 20 различни институции и компании, беше каква дограма имам и че имам хладилник.

 21. 22 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Преброяването ще поредната пародия в тая кочина

 22. 23 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#21] от "Yard":

  Дори и тази информация им спестих.

  No Pain No Gain
 23. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4413 Неутрално

  секи 4ти км

  Такава е идеята... да набарат чувствителна информация.

  Термоизолатор: дограма.
  Топлогенератор: хладилник.

  пп
  хлад навътре щом доставя, вънкашно те отоплява
  и потребява енергия ел.

  До коментар [#21] от "Yard":

  Преброих се и честно казано не виждам какво може да ми "откраднат" като информация. Единственото ново споделено, което го нямат вече 20 различни институции и компании, беше

  каква дограма имам и че имам хладилник.

 24. 25 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мавродинов":

  Много точно! При толкова институции, кото събират и съхраняват всякаква лична информация, това упражнение с преброяването изглежда остаряло и безмислено. Нали сме с най-много IT-та на глава от населението, да ги впрегнат да направят един дигитален регистър, който се обновява автоматично от постъпващи данни от тези "институции". Нали имаме вече и суперкомпютър?!
  А колкото до Варна, че настигала Пловдив?- това ми изглежда изсмукано от пръстите на автора. Пловдив, от доста време вече ,е индустриалната столица на България, докато за Варна с лайняното езеро, тъпия им кмет и ТЕЦ-а на Доган нищо хубаво не се чува да се случва там!

 25. 26 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Би било добре преброяването да се отрази на изборите, да се почистят мъртвите души и да се види избирателната активност

 26. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  Дано данните от това преброяване да са максимално коректни

 27. 28 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Направо да броят само София, не остана материал в провинцията. А иначе Варна е град без особени позитивни перспективи, привлича отчаянк хора от бедняшки градове като Русе, Силистра и Шумен. Пловдив не привлича само селяни от околията, но и квалифицирани кадри.

 28. 29 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 698 Любопитно

  Най-важно е да се разбере, колко е точно населението, колко от тях имат право на глас, и къде гласуват. Трябва да се намалят списъците с избирателите и да се коригират мандатите по области и разбира се - 32 МИР Чужбина, с поне 12 мандата.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 29. 30 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#3] от "Анти Шишковци":

  Гешев ли пусна примерно убиеца на милен цветков от затвора или съдиите ?
  Много ви е сгрешена реформата на жълтопаветните левичари. Това не е реформа а борба за власт и постове.

 30. 31 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 132 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мавродинов":

  да ама не в службите не знаят дали имаш кило злато, 2 смарт фона, таблет и компютър най ново поколение и 100 инча дисплей за телевизор. Както не знаят за домашния некадърен рубот дето се заклещва под дивана всеки път и че имаш някоя стара лада нива на село дето не си я регистрирал щото е за балкана само

 31. 32 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Това преброяване е за крадците да знаят каде има манджа за крадене всеки съвестен дето си декларира всичко ги съветвам да си прехвърлят скъпотията на друго място поне 6м до 1 година след това мироприятие че може да го окрадат скоро.

 32. 33 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#27] от "bat_plamen":

  Едва ли. Ако отговарят като мен, данните гарантирано ще са противоположни на действителното състояние. Много обичам някой да ме заплашва с глоби и да ме кара насила да правя нещо, особено пък държавата.

  No Pain No Gain
 33. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3891 Весело

  Вместо да слагате минуси ме опровергайте с факти, че не е така. Но нямате такива.

 34. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nedyalko Lazarov":Какво значение има отговора на този въпрос? Според мене -никакво. Те са толкова, колкото се самоопределят.По важният въпрос е, защо държавотворният народ се циганизира и изчезва.До коментар [#5] от "Nedyalko Lazarov":"Най-важният въпрос ще остане без отговор - какъв е процентът на сиганите в България?"
  —цитат от коментар 20 на DDR


  Естествено;че колко са циганите е много важен въпрос. И не толкова колкото се самоопределят,а колко са в действителност.
  А българите не се циганизират. Ти ако се циганизираш,това не означава,че всички са така.

 35. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#27] от "bat_plamen":Едва ли. Ако отговарят като мен, данните гарантирано ще са противоположни на действителното състояние. Много обичам някой да ме заплашва с глоби и да ме кара насила да правя нещо, особено пък държавата.
  —цитат от коментар 33 на tokkay


  Сигурно си много горд,че си излъгал в преброяването. Ами с такива граждани,такава и държавата.

 36. 37 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Повечето от въпросите за личните данни са проверка на искреността на попълващия. След като попълниш фирмата в която работиш, автоматично се попълва дейноста на фирмата и длъжноста на която работиш.
  Първият ден с многото сривове, помислих че съм заличен в ГРАО след множество откази за регистрация.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 38 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 182 Неутрално

  В моя квартал т.нар. преброителка на НСИ пристигна рано-рано тази събота. Събуди ме звън около 8.30 часа, понеже лелята решила да звъни на входната врата, за да й отвори някой и - разбира се - будалата бях аз. Не носеше нито маска, нито ръкавици, а вече беше обиколила 2-3 блока по нейните думи. Бях оставил листчето с кода предварително залепено на вратата ми, но нямах късмета да спя до колкото си реша.

 38. 39 Профил на clw21688650
  clw21688650
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Тези статии се четат отдолу-нагоре. Първо проверявате кой е автора и как се самоопределя. После решавате дали изобщо си струва. Като видях какъв е и къде работи, започнах да скролвам директно. Варна и Пловдид били силни икономики и са с добра траектория... продължаваме скролването.
  Институт по фантазии и числа на хранилка на Козяк.

 39. 40 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  На всичко отгоре не съм и ваксиниран, направо съм за разстрел.

  No Pain No Gain
 40. 41 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Аз да попитам нещо, свързано с преброяването.
  Има ли някой досега, който си е платил глобата и е отказал да се преброи?
  Защото аз точно това смятам да направя.
  По принцип нямам нищо против преброяването на населението - само че след БРУТАЛНИЯ теч на данни от НАП и НИКАКВИТЕ последствия след нeго (оставки, наказания, глоби, уволнения и т.н.), нямам намерение да предоставям още лични данни в пробитата база данни на държавните институции. Тъжно, но факт.
  Да не говорим за постоянните проблеми с ИТ сигурността на ключови държавни институции, включително в началото на текущото преброяване.
  Нямам намерение да предоставям данни, които някой хлапак с начални хакерски познания може да източи и ползва както си иска.
  Та, въпроса ми е - някои плащал ли си е глобата, да сподели опит?

 41. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":На всичко отгоре не съм и ваксиниран, направо съм за разстрел.
  —цитат от коментар 40 на tokkay


  Ваксинирането си е твое право и не си длъжен да се ваксинираш.
  Но фактът,че си лъгал при преброяването и се хвалиш показва явно неуважение към държавата. Утре ако пострадал нещо първи ще ревеш,че не си вършели работата.

 42. 43 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Добре де,ще ни преброят,а ще коригират ли избирателните списъци с мъртвите души?

 43. 44 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3818 Любопитно

  До коментар [#13] от "Мавродинов":

  Чудя се кой е малоумникът, който е натиснал червения бутон, изразявайки с това несъгласието си с написаното от Вас...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 44. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2105 Любопитно

  До коментар [#35] от "Мусаши":

  И като знаеш броя на циганите, какво следва от това? А на власите? А на торлаците?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 46 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мусаши":

  Може много да се изненадаш, но уважението трябва да се заслужи. А държавата с функционирането си засега е мноооооооооого далече от тази чест. Нищо не дължа на огромната армия от безполезни лемури, още повече да се чувствам задължен да спазвам нещо заради тях.

  No Pain No Gain
 46. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мусаши":Може много да се изненадаш, но уважението трябва да се заслужи. А държавата с функционирането си засега е мноооооооооого далече от тази чест. Нищо не дължа на огромната армия от безполезни лемури, още повече да се чувствам задължен да спазвам нещо заради тях.
  —цитат от коментар 46 на tokkay


  Ами що тогава стоиш в България. Може да отидеш ,където си поискаш като не ти харесва тук.

 47. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":И като знаеш броя на циганите, какво следва от това? А на власите? А на торлаците?
  —цитат от коментар 45 на DDR


  Важен е единствено броят на циганите. Ако не знаеш защо питай чешкия президент.

 48. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2105 Любопитно

  До коментар [#48] от "Мусаши":

  И защо да питам чешкият президент? При положение че има цигани на консулски длъжности и в държавната власт, каква е идеята да се пита чешкият президент за циганите?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 50 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мусаши":И защо да питам чешкият президент? При положение че има цигани на консулски длъжности и в държавната власт, каква е идеята да се пита чешкият президент за циганите?
  —цитат от коментар 49 на DDR


  Ще ти обясня като на дете: Една държава е това, което са хората в нея. Японците не са това което са защото са в Япония, а Япония е това което е, защото в нея живеят японци. Те са направили Япония, а не тя тях.
  Достатъчно лошо е, че България е населена все още предимно с българи. Но ще стане много, много по-лошо, когато се насели предимно със сигани.
  Когато Германия се насели предимно с афганистанци името ѝ може пак да е Германия, но ще се превърне в Афганистан.
  Достатъчно ясно ли ти обясних?

 50. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2105 Весело

  До коментар [#50] от "Nedyalko Lazarov":

  Ами като мислиш че е достатъчно лошо България да е населена с българи, какво си се заинтересувал за сиганите? Може пък те да се окажа по успешен държавотеотен елемент.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 52 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1618 Весело

  До коментар [#32] от "Paines Prosta":

  Глупости на търкалета! Въпросите са толкова мъгляви, че крадците баш ги бригат данните от преброяването. Все едно във всеки дом няма телевизор и мобилно устройство, даже и в циганските махали.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 52. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#48] от "Мусаши":И защо да питам чешкият президент? При положение че има цигани на консулски длъжности и в държавната власт, каква е идеята да се пита чешкият президент за циганите?
  —цитат от коментар 49 на DDR


  Ами той ще ти обясни какво правят мнозинството от циганите. Има в Интернет изказването му,пусни си го и ще разбереш.

 53. 54 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Осем прогнози за преброяването?!

  До коментар [#8] от "Batezuzi":
  Много интересни данни няма що!
  Все едно не можем да преброим актовете за раждане минус смъртните актове плюс пребиваващите поне 180 дни за последната година!!!

  (този, КОЙто може НЕ ИСКА,
  а защо? - може би не е изгодно да се даде гласнос на ИСТИНАТА,
  а тя каква е? - ми, който го интересува ще я намери,
  а другите - ще продължат да я търсят!!!)

 54. 55 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мусаши":

  Какво да ти кажа за изказванията му ..."Кунда сем, кунда там" ,😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 55. 56 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  А преброяването особено в голямите градове няма ли задача да установи как се променя броя на жителите в отделните квартали и съответно да се направят промени в оществения транспорт , детски градини , ясли и училища?Иначе защо са въпросите къде работиш и как отиваш на работа? Авторе?

 56. 57 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Как Шукрито да преброи седемте си деца, като може да брои само до пет?

 57. 58 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 271 Неутрално

  След ГЕРБ и СДС - трева не расте - така че просто - няма смисъл - имате ли телевизор, немаме, то нема кво ядеме.

  Шантав период, ама поне има ярка културна програма, някак ми се успокоява психиката.

  СДС ни загробиха - ловко - по английски, поне да бяха взели някакви пари - Балкан за 200 000 лева, Булбанк - продаден.

  Както и да е- поне тротоарите са свободни.

  Възможно е да са имали добри намерения, но когато си некадърен, просто отстъпи. Те отстъпиха пък на ГЕРБ, айде още една беля.

  Социалната дейност не е баница, бря, бил съм социален работник - както и да е - изисква внимание, после са скаридите и хайвера.

  Да кажем сбогом на СДС и ГЕРБ, все пак ги чака погребение.

 58. 59 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  Не е като да не съм живял извън нея 12 години. Но като един отчаян наивник се мъча да променя нещата към по-добро. Но не се получава, сигурно защото не съм от огромното мнозинство нагаждачи. Пардон те са съвестните граждани, които правят каквото им се каже, слушат телевизора и крадат каквото докопат.

  No Pain No Gain
 59. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":Не е като да не съм живял извън нея 12 години. Но като един отчаян наивник се мъча да променя нещата към по-добро. Но не се получава, сигурно защото не съм от огромното мнозинство нагаждачи. Пардон те са съвестните граждани, които правят каквото им се каже, слушат телевизора и крадат каквото докопат.
  —цитат от коментар 59 на tokkay


  Уважението към държавните институции стои в основата на всяка държава. Ако имаш конкретен проблем с някоя държавна институция или държавен служител си има законови начини да си търсиш правата,не нарочно да лъжеш при преброяването.
  И това,че някой спазва законите и правилата не го прави нито нагаждач,нито крадец.
  В държавата,в която си бил,така ли бойкотират всяка подобна дейност изискваща участието на гражданите?

 60. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  С две думи, от лошо към по - лошо за повечето градове и села. И по - добре за няколко града с прилежащите им населени места. Това, което не успя да направи БКП по времето на социализма, го направи демократичното време. Струпване на населението в няколко голями градове и около тях, и обезлюдяването на останалата част. Със стабилно ниво на мигриращи навън в търсене на препитание.
  —цитат от коментар 7 на Vlado Nikolov


  БКП не е имала за цел "да го направи или запази" и противодействаше в рамките на своите възможности и според своите виждания за това, как се управляват процесите, т.е. силово и грубо. На пръв поглед уж решаваше задачите, но в момента в който омекна и се модифицира, резултата се видя. Част от нас, по-добре образованата, с по-рисков и предприемчив профил изчезна зад граница, друга се юрна от села и малки градове към по-големите с по-добри възможности за препитаване и картината е налице.
  Не времето, а живота, такъв какъвто е прави деца, увеличава/намалява население, преселва хора не само в рамките на страните, но и в различни коннтиненти. Хората са като водата, избират пътя на по-малкото съпротивление и търсят и се стремят към места, където живота е по-добър. Поне засега североизточното направление не е атрактивно, без значение, че има (уж) голяма икономическа и военна мощ. континентиДоколко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK