Краят на ерата Меркел: Време е е да преразгледаме меркелизма

Краят на ерата Меркел: Време е е да преразгледаме меркелизма

© European Union 2021Коментарът е препечатан от страницата на "Булевард България" със съгласието на изданието.


Въпреки активността на българския демократичен процес напоследък и задаващите се трети поред парламентарни избори в рамките на една година, големите въпросителни в Европа са свързани с едни други избори - тези за германския Бундестаг. На 26 септември ще настъпи официално и краят на ерата Меркел.


За да разберем какви са оценките и очакванията на европейците от германските избори, Европейският съвет по външна политика (ECFR) проведе проучване на общественото мнение в 12 страни - членки на ЕС, сред които и България (с "Алфа Рисърч").
Проучването показа, че европейците гледат на Германия като на интегрираща, проевропейска сила. Политическият стил на Меркел, основан на умело балансиране между различни интереси с цел намиране на компромиси, които удовлетворяват всички участващи страни, изглежда, е имал успех. На хипотетичен въпрос за кого биха гласували като "президент на ЕС", ако Меркел и Макрон бяха единствените кандидати, значителни мнозинства във всички страни (включително Франция) сочат канцлера.Управлението на Меркел намали страха на съседите от господството на Германия. Днес само 10% от анкетираните смятат, че да има германец начело на Европейската комисия е нещо лошо, докато 27% от мненията са позитивни.

България изпъква тук като втората страна в ЕС (с 37%) след Испания (38%) с най-високо доверие към германския председател на ЕК.
Значителен брой европейци се доверяват на Берлин да ръководи ЕС. Тази тенденция се забелязва дори в страни, които традиционно критикуват германския икономически модел, основан на износа. И макар че страната ни не е част от еврозоната, българите имат много високо доверие в икономическото лидерство на Германия - 44%, сред най-високите стойности в Европа след Унгария, Испания, Португалия и Нидерландия.


Дял на избралите отговора <strong>"Икономически/финансови въпроси"</strong> на запитването "Доверявате ли се на Германия да защитава европейските интереси, ако играе водеща роля в някоя от посочените области?"

© ECFR

Дял на избралите отговора "Икономически/финансови въпроси" на запитването "Доверявате ли се на Германия да защитава европейските интереси, ако играе водеща роля в някоя от посочените области?"


В биографичната книга за Меркел "Непреклонната" Матю Квортръп обяснява успеха на Меркел със стремежа на германците към стабилност, сигурност и икономически просперитет. "Те искат това и тя им го дава", обобщава Квортръп.


Но за мнозинството европейци Меркел е преди всичко канцлер на европейската интеграция, тя се радва на особено голямо доверие сред онези, които се чувстват най-силно привързани към европейския проект и ценности.


Тук оценката на българите се различава: единствено сред привържениците на ГЕРБ Меркел е защитник на демокрацията, докато гласуващите за останалите партии са по-скоро скептични, което сваля значително българската подкрепа по този критерий. И това не е чудно. След повече от десетилетие на снимки с Бойко Борисов, станал известен и отвъд границите на България с чекмеджета с пачки и кюлчета, опората, която Меркел и ЕНП му даваха, започна да изглежда ненамясто.


Протестите пред германското посолство миналото лято показаха, че в България нарасна нетърпимостта към политиката на затваряне на очи към безобразията на София. Аргументът, че България все пак е по-различна от Унгария и Полша и трябва да е отсам разделителната линия, загуби легитимност.


Затова просто продължение на меркелизма след изборите на 26 септември не би било достатъчно, за да оправдае очакванията на европейците.


Дял на избралите отговора <strong>"Защита на демокрацията и човешките права"</strong> на запитването "Доверявате ли се на Германия да защитава европейските интереси, ако играе водеща роля в някоя от посочените области?"

Дял на избралите отговора "Защита на демокрацията и човешките права" на запитването "Доверявате ли се на Германия да защитава европейските интереси, ако играе водеща роля в някоя от посочените области?"


Това е парадоксът на наследството на Меркел: за да изпълни ролята на благосклонния лидер на ЕС, Берлин ще трябва да преразгледа онези принципи на меркелизма, които накараха европейците да възлагат надеждите си на Германия. Наред с недопускането на непреодолимо разделение в ЕС - големият приоритет и постижение на Меркел - Германия ще трябва да води борбата срещу двете най-опасни заплахи, с които ЕС ще се сблъска през следващите години.


И първата заплаха е именно в нарушаването на върховенството на правото в ЕС. Тук стратегията за деескалация или избягване на конфликти на Меркел се обърна срещу нея, а кризата нарасна. ЕС не може да оцелее без общи стандарти за независимост на съдебната власт, зачитане на ценностите и признаване на Съда на ЕС като върховен арбитър. Точно тези основни правила днес са атакувани в редица страни от Централна и Източна Европа. В ерата след Меркел Германия ще трябва да стане много по-ясен защитник на европейските ценности и принципи срещу автократите.


Вече не е възможно и двете страни да бъдат доволни. И опитът за такъв "баланс" би бил пагубен за европейския проект.


Втората заплаха, която може да надживее меркелизма, е тази на геополитическата маргинализация на ЕС. В много отношения меркелизмът (който често идваше с меркантилизма) беше възможен само защото САЩ осигуриха лидерство на Запада и мултилатерализмът, основан на правила, изглеждаше устойчив. С навлизането на света в "епоха на мир" това вече не е така. И напускането на Меркел е символ на тази историческа промяна в западния съюз.


Дълго време в ерата на Меркел изглеждаше, че ЕС си е взел геополитическа "отпуска" от историята. Но той приключи. Дневният ред на ЕС ще се оформя все повече от външни фактори като промените на климата, технологичната конкуренция, сигурността и миграцията.


Както обаче показва проучването на ЕСВП, що се отнася до геополитиката, доверието на европейците в Германия е много ограничено. А вярата на българите в способността на Германия да управлява добре отношенията с Китай например е минимална (7%). Това за съжаление не се дължи на знания за търговските германско-китайски дилеми, а в екзотичната геополитическа ориентация на българите, които смятат, че Китай и Русия трябва да са близък съюзник или предпочитан партньор.В сложната многополоюсна среда е ясно, че ако Германия след Меркел иска да е истинска европейска сила, тя ще трябва да напусне зоната си на комфорт в области, в които нито е искала да води, нито е имала самочувствие да го направи в ерата на Меркел. Както става ясно от проучването, германците не са готови да отговорят на очакванията на останалите европейци в сферата на отбраната и излизането от икономическата криза. Но за да е успешен ЕС на глобалната сцена, новото германско правителство ще трябва да предложи на своите европейски партньори ясни идеи за ролята и позициите на ЕС във все по-конкурентна среда.


Берлин ще трябва да демонстрира по-ясно отпреди, че вижда отношенията с Китай и Русия в светлината на европейските, а не предимно на германските интереси, да зададе тона на нов атлантизъм със силна европейска перспектива. Това би бил най-добрият начин да се гарантира, че наследството на Меркел ще надживее меркелизма.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Избора между Меркел и Макрон е като между чума и холера!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Меркел или Макрон президент на ЕС Господ да ни пази от такива катастрофи...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  26% от Българите смятат, че Макрон ще бъде добър като президент на ЕС??? 😂😂😂
  Вие къде живеете бре хора? Новини не четете ли, не виждате ли какво се случва всеки ден във Франция та го искате да Ви командва и вас?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Според изследване, публикувано през септември 2021, 80% от немците одобряват политиката на Меркел като канцлер.
  https://de.statista.com/statistik/daten/studie/675140/umfrage/bewertung-der-arbeit-von-angela-merkel-als-bundeskanzlerin/

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Кому е нужен президент на ЕС?! Или се търсят топли местенца за нищоправене?

 9. 9 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 873 Неутрално

  26% от Българите смятат, че Макрон ще бъде добър като президент на ЕС??? 😂😂😂Вие къде живеете бре хора? Новини не четете ли, не виждате ли какво се случва всеки ден във Франция та го искате да Ви командва и вас?
  —цитат от коментар 5 на padrino


  Новини чета и виждам какво се случва всеки ден в България. Виждам и кой командва в България.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Нормално, все пак герб е германски проект...!
  Иначе бруталната историческа грешка на меркел по мигрансткият проблем я превърна от глобален лидер в аутсайдер!!!

 11. 11 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Ти пък да не мислиш че анкетата е проведена реално , резултата ще е не знам ,ако пък имаше графа нито един от двамата всичко щеше да е там Но защо не са включили и Путин и Байдън ?

  ГоШо
 12. 12 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Весело

  Хахахаха...хахахаха....уф, ще ме уморите от смях рано сутрин бе хора...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 873 Весело

  Привържениците на останалите партии имат избор за стожер на демокрацията: Путин или Херо Мустафа.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Весело

  Хм,  ""И макар че страната ни не е част от еврозоната, българите имат много високо доверие в икономическото лидерство на Германия - 44%, ""______а другите 56% интересно кой припознават за икономически лидер на Европа_____ България ли?

 17. 17 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 802 Неутрално

  ЕС е пред сериозна опасност от разпад, ако такива като Меркел или Макрон го управляват. Мисля, че Курц е златната среда.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Европейски съвет за външна политика.........................

  На това е директор госпожата. Това е нпо, което обаче копира и използва думи от нещо институционално, та хората да мислят, че е нещо от администрацията на ЕС.
  Реално е топла служба, в която си живеят добре неколцина женици. Преди беше Бечев, който поне разбираше балканската политика, а и познаваше повечето балкански политици/което не му попречи да стане предател, разбира се/. Сега, тая дама, компенсира с липсата на знания с...........носене на очила. Измести предишния, чрез връзки с.............Герб/тогавашната/. Сега четем такива работи, които не е ясно кой е питан, от кои градове, от какви прослойки............
  Никакъв особен протест пред немското посолство не е имало, за да има проблем. При всичките си корупционни проблеми/които са факт/ Борисов беше и остави отлични отношения с Германия и Сащ, с ЕС и съседите. Но впрегнаха нпо-тата да правят политика и сега може да се окаже, че Г-жа Херо Местафа и Г-жа Меркел, а и наследника и, няма да имат предвидими партньори у нас.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Весело

  Категорично Кире и Асан ще ни направят икономическият лидер на Европа_____

 22. 22 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Меркелица враг на тутраканската селищна система. ахаха Абе другари ляволиберали, как така бабичката ви стана враг на вас? Не знаете ли че тя е от вашите? Срамота! :-)
  А че бабето трябваше отдавна да е осъдена за държавна измяна е пределно ясно!

 23. 23 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Веднъж да се съглася с Вас, а като се поразмириса изплуваха кристалинка и оня с постната пица.

 24. 24 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#16] от "Петров":

  Немците са техничари и бяха много дисциплинирани като народ.
  Така беше и през Втората световна - немската армия беше най-добре обурудвана и най-добре въоръжена, но в средата на войната разбраха, че лежането на стари лаври не върви и другите ги задминаха. Сега се повтаря същата история.

 25. 25 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Весело

  _____Берлин ще трябва да демонстрира по-ясно отпреди, че вижда отношенията с Китай и Русия в светлината на европейските, а не предимно на германските интереси, да зададе тона на нов атлантизъм със силна европейска перспектива. _____ за експортна икономика като германската , да си отрежат клона , на който стоят ? _____

 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Весело

  Къде го слагате Макрон?
  Освен, че е млад и красива не виждам други причини да става "президент" на ЕС.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "....единствено сред привържениците на ГЕРБ Меркел е защитник на демокрацията....."

  Щото Боко е марионетка на МАМАТА.
  Меркел не е и не е била приятел на България. И то във всяко едно отношение. Меркел никога не е била благосклонна към България. Основна е нейната вина за затваряне на четирите реактора и пропадането на ЮП. И за възхода на боковизма, от който още не сме се отървали. За нас обаче най-вредна се оказа нейната отровна антируска политика. Тя е политика на тотално разделение в Европа. Превърнаха ни във фронтова държава.
  А графиките показват че сме в периферията на Брюкселския съюз във всяко едно отношение. И сме на дъното във всяко едно отношение. И че ни предстои да си търсим мястото, което ни се полага.

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Весело

  Мути и Буци са стара любов, вероятно още от Слънчака по комунистическо време...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 120 Разстроено

  Как пък така решихте, че само привържениците на ГЕРБ са защитници на Меркел? Вече преминахте всякаква граница на безочие и наглост. От такива като Вас сме на това дередже. Продължавайте да тиражирате удобни за Вас лъжи и измислици пък после се чудете защо Ви обиждат и казват, че сте манипулатори и нагаждачи. Срам за българската журналистика

  В спора се ражда истината!
 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Меркел или Макрон за президент на ЕС"

  На тъп въпрос - тъпи резултати и още по-тъп "анализ".

  Тъкмо за тука...

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Каква демокрация при комсомолката???Заради нея европейският данъкоплатец плаща милиарди евра на Турция и нашествениците от БИ ,които покани самата тя...Атентатите които дивите ислямски главорези извършиха на европейска теритирия и терора и похарчени милиарди за това за сметка на ЕС не е демокрация ,а квазидемокрация..

  shlshlshlshl
 32. 32 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Що за пълни глупости и нищоговорене. Абе, " а вие какво работите?! ..."

 33. 33 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Меркел и Макрон стават за президенти само на Роснефт, Газпром и други руски компании! Направиха Германия и Франция за посмешище със слугуването си към Путин.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 34. 34 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Привържениците на останалите партии имат избор за стожер на демокрацията: Путин или Херо Мустафа.
  —цитат от коментар 15 на proventuss


  След бойко шкафчов бибитков, със сигурност дори и с тези ще е по-добре.

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Меркел може да се състезава с Макрон единствено за длъжност в Газпром.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  За разлика от Борисов, Меркел оставя Германия в цветущо състояние и никой не я е уличавал в корупция и кражби. А да и не е осъждана досега.

 37. 37 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1539 Весело

  Къде го слагате Макрон?Освен, че е млад и красива не виждам други причини да става "президент" на ЕС.
  —цитат от коментар 26 на pamela


  Памело, не се облизвай! Още не си достатъчно одъртяла за него. Когато станеш като стафида, можеш да пробваш с Макрон.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 38. 38 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  За разлика от Борисов, Меркел оставя Германия в цветущо състояние и никой не я е уличавал в корупция и кражби. А да и не е осъждана досега.
  —цитат от коментар 36 на Роси


  До сега.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 39. 39 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  С непрестанните си поклони към Путин, Меркел се превърна в пряк проводник на руските енергийни и геополитически интереси на Москва. Северен поток 2 ,както и сегашният шантаж с незапълването на газовите хранилища в Европа са доказателство за това. А по отношение на България именно Меркел и компания сътвориха мутромилиционерската Герб и наляха милиарди евросредства в джоба на мафията.

 40. 40 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 408 Неутрално
 41. 41 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 482 Неутрално

  И наградата за най-яростно изсмукване от пръстите отива при...

  Весела Чернева от софийския офис на някакъв think tank.

  Защо не ръкопляскате?

  Гербаджиите са виновни за всичко.

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Струва ми се, че въпроса е зададен некоректно. не става дума за Мекрел или Макрон, а да има или не президент - и никой не е казал, че трябва да е президент с правомощията на нашия. Така зададен въпроса, предизвиква персонализирани реакции - кой харесва единия или другия или не харесва и двамата. Това е една много провинциална реакция.
  Ако се погледне принципно, кой е за една федеративна Европа и кой е за досегашния хлабав съюз, това е истинския въпрос.
  Слаба е утехата, че има още по-силно провинциално мислене от нашето, това в Полша и Италия, но и нашите 31 процента, които отговарят, че "няма да гласуват" не са за пренебрегване.
  И още нещо прави впечатление - богатите и утвърдени демократично страни гласуват "ЗА" Меркел. Тоест те искат разумно политическо поведение и добра икономика, неща с които се олицетворява Германия в периода на нейното (но и не само) управление. Очевидно макар и държави с уреден живот и стандарт, не са толкова умни като нас, собствениците на дебели балкански кратуни.

 43. 43 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Не съм привърженик на Герб,но определено оценявамположително направеното от Меркел и за ЕС и за Германия.Съюо така намирам начина и на действие и повечето и действия за оптимални или поне близки до оптималните.
  А за отношението към ГЕРБ и протестите,това е изцяло наша отговорност, Германия не е "Големия брат" или "Големия бял баюа",ЕС също/

 44. 44 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  а дано скоро настане време меркел да вляни в зандана, ама никога няма. предаде европейците, европа, съюза, човека. за колко - тя си знаи. тва хитлер ряпа да яде. баналноста на злото наистина.

 45. 45 Профил на Irvine
  Irvine
  Рейтинг: 10 Неутрално

  15000 лв. Взимаш Веселке. Напиши нещо по-нормално. Не може само с глупости. Отдавна минаха времената във външно :)

 46. 46 Профил на ptf39587191
  ptf39587191
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Отвратителна политически-коректно захарасона статия.Авторката явно мисли читателите на Дневник за пълни идиоти. Меркел е канцлера който активно подкрепяше ГЕРБ и Боко тиквата през цялото им корумпирано управление , знаейки прекрасно колко крадат и какви боклуци са. На Меркел и дреме за България , за нея бяха важни гласовете на ГЕРБ за ЕНП където управляваха и контролираха многомилиардния бюджет на ЕС. Моля авторката да се засрами от бозата която е написала и повече да не губи времето на читателите с тези захаросани буламачи.Отврат!

 47. 47 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Меркел срина доверието към Германия във външнополитически план, както и това към ЕНП и на ХДС във вътрешно политически.
  Първо през 2008 г. практически наложи вето на влизането на Украйна и Грузия в НАТО, с което развърза ръцете на Путин спрямо тези две страни, довело до последвалите конфликти.
  Грубо погази сигурността на Полша, балтийските страни и на цяла Европа с нескончаемите си газови потоци от Русия.
  Подаде се на шантажа на Ердоган и въпреки налетите милиарди, той се подигра с нея като пусна хиляди сирийски бежанци, а тя вместо да реагира адекватно обяви ,че ще ги приеме всички, опита се и да наложи квоти за бежанци за отделните страни, с което наля вода в мелницата на крайната десница в цяла Европа.
  В България нейните функционери стъкмиха мутромилиционерската партия Герб начело с криминален тип и крепеше корумпираното му управление до последно като чрез марионетката си Юнкер му наля милиарди за мафията му и спря всякакви критики срещу съдебния произвол на пеевската прокуратура и производните и.
  Обезличи и лиши от автентичност ХДС като я превърна от дясна консервативна в центристка формация без ясни ценности. Апаратчиците и успяха да отстранят всеки що годе читав кандидат за неин заместник, препъвайки кандидати като Мерц ,за да пробутат накрая карикатурата Лашез. За съжаление безличната гедерейка със стъкления поглед успя да проиграе в значителна степен моралния капитал ,който и остави Хелмут Кол. Поразиите ,които нанесе на Германия и Европа тепърва ще лъсват.

 48. 48 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Меркел може някому и да е била удобна, но в общ план създаде огромни проблеми за Европа, при това с перспектива за дълготрайно задълбочаване.

 49. 49 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 577 Гневно

  ... и Меркел и Макрон са се "продали" на путинската банда, а нашия резидент ветрее руското знаме над Крим....
  Sic tranzit gloria mundi.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 50. 50 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#19] от "grayeagle":

  мо може и така да е за герб, ама сега явно е минала на новата правилна страна.

 51. 51 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 777 Неутрално

  това социологическа агенция ли е, или външнополитическо нпо? като ги гледам повече с проучвания се занимават

 52. 52 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Весело

  Време е да преразгледаме черневизма...

 53. 53 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#16] от "Петров":

  Не че статията не е пълна боза, но по-неграмотен прочит на данни от тоя нема. 56% не смятат, че друг ще е по-добър лидер в Европа по икономически въпроси, а че Германия не може да се справи с лидерството.
  Но пък грам не е учудващо, защото с това лого си опериран от мислене.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 54. 54 Профил на dec02550548
  dec02550548
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk":

  По принцип Меркел беше известна с нищоправенето си.. Ето така се управлява с нищоправене... В икономиката няма никакви заслуги ,в опазването на климата също, в образованието и здравеопазването също.. Немците могат да запомнят Фрау Меркел с пускането на 2.5 млн. емигранти от Сирия, Иран, Ирак, Египет, Тунис, Афганистан. Гнусна черна мюсюлманска сган, арогантна и мързелва заляла цяла Германия. Казвам го от опит, след кат о познавам ЛИЧНО сирийци, тунизийци, иранци, афганистанци, докопали се до обетованата земя Германия. Някои от тях, живущи вече между 5 до 10 години в Германия, оцеляващи САМО на помощи, без НИТО един работен ден стаж в Германия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK