Реплики към употребите на плагиатството в политиката

Реплики към употребите на плагиатството в политиката

© Цветелина Белутова, КапиталТекстът е препубликуван от "Литературен вестник". Пламен Дойнов е поет, драматург, литературовед, професор по теория и история на литературата. Ректор на Нов български университет.


Преди десет години германският министър на отбраната, политикът с най-висок рейтинг тогава и с доказан благороднически произход - барон, красавец, сочен за следващ канцлер, но и доктор по право - Карл-Теодор цу Гутенберг, беше уличен в плагиатство. Оказа се, че от издадената му в книга дисертация се чуват чужди гласове, събрани както от научни трудове, така и от вестникарски статии, без да бъдат надлежно цитирани източниците. В началото благородникът-министър отричаше, после се смири, накрая се оттегли и днес все по-малко хора си спомнят за тази недоизгряла звезда на нов германски лидер. Нека си припомним обаче как се казва неговата (или недотам негова) книга - "Конституция и конституционен договор".


Това лято у нас пламна скандалът с подобна книга - "Компетенцията на Народното събрание" (2015) от Петър Илиев, доктор по право, адвокат, предложен за вицепремиер и министър на вътрешните работи в проектокабинета на "Има такъв народ". Срещу несбъдналия се министър бяха лансирани твърдения, че е използвал части от изследвания на други учени (най-вече от Наталия Киселова), без да ги посочи в библиографския апарат. Публикуваните в някои медии откъси наистина показаха смущаващи сходства между текстовете на Илиев и на Киселова. Но никой не може да бъде съвсем сигурен, защото към всичко се прибави конспиративният сюжет с почти пълната неоткриваемост на книгата "Компетенцията на Народното събрание" в автентичния й вид от 2015 г. Като капак - наскоро се появи нейно издание от 618 страници, докато има данни, че преди шест години книгата е излязла в обем от 698 страници. Как така е "намаляла" във времето?
По-съществени за социокултурната среда остават реакциите - на политици и на академични лица


Илиев обяви, че е подложен на "медийно и академично тричане" и акцентира върху изтеклата давност на евентуалното плагиатство, без да си даде сметка, че никой не желае да го изпрати в затвора, но мнозина искат да разберат дали наистина е крал на чуждата мисъл.


Най-изненадващо обаче прозвучаха обясненията на лидерите на "Има такъв народ", които изразиха убеждението си, че атаката срещу Илиев е заради това, че е издигнат за кандидат-министър, т.е. тя е политически мотивирана, иначе никой не би се сетил да "разопакова" опакован преди шест години в катедрата по конституционно право на СУ скандал.


И те са абсолютно прави. Разбира се, че този случай възникна заради политическите амбиции на Петър Илиев. Това е напълно очаквано. Политическата кариера мотивира всякакви здрави и нездрави любопитства спрямо устремилата се към поста персона.


Но не в това е основният проблем. Не става дума и за празнотата на годините, през които никой не е "сигнализирал" за плагиатство. Съществени са отговорите на въпросите:


Каква е степента на търпимост в обществото към прояви на плагиатство? Готови ли сме да ги "опростим" заради това, че споделяме едни и същи граждански и политически възгледи с евентуалния извършител? Може ли политически да се овластява академичен авторитет, придобит частично и чрез интелектуална кражба? Колко и какви случаи на плагиатство днес се прикриват в академични и други институции само защото вероятните извършители на неправомерното взаимстване не са станали политици? Ако приемаме утвърдените в закона години за давност на деянието, трябва ли да се откажем от морална, професионална и гражданска оценка на плагиатството, когато и да бъде установено то? И накрая - открит реторичен въпрос: Публичното омаловажаване на такива случаи не се ли дължи на все по-видимата тенденция към антиинтелектуализъм, подценяваща и дори осмиваща интелектуалния труд, характерна за общества от популистки и авторитарен тип?


Ето още няколко европейски примера, представени телеграфно:


- През 2012 г. самият президент на Унгария Пал Шмит подаде оставка заради обвинения, че е взел от другаде огромна част от дисертацията си. Впрочем евентуалното преписване е с давност от над 20 години.


- През 2013 г. германската министърка на образованието Анете Шаван също се оттегли заради подобни обвинения. Давността в нейния случай се изчислява от далечната 1980 г., когато защитава докторат в Дюселдорфския университет, т.е. от над 30 години.


- Два случая от Чехия в две поредни години също промениха правителството. Първо министърката на правосъдието Татяна Мала през 2017 г. сдаде поста заради подозрения в плагиатство, осъществено не в докторат, а в две "скромни" дипломни работи. През 2018 г. социалният министър Петер Кърчал подаде оставка след твърдения, че е извършил плагиатство в своята бакалавърска теза. Нека повторим: за плагиатство в бакалавърска теза.


- В началото на тази година австрийската министърка на труда Кристин Ашхабер също приключи с политическата си кариера след твърдения, че е преписала от други източници около 1/5 от докторската си дисертация.


Българският случай с Петър Илиев от лятото на 2021 г. е съвсем скромен. Той не стана министър и засега няма изгледи да бъде такъв. Но по-важното е, че се намират негови съпартийци и симпатизанти, които продължават да твърдят, че едва ли не няма значение дали е преписвал, щом обвиненията са продукт на политическа целесъобразност.


Каква друга целесъобразност в България?


Е, вече настъпи време и за прояви на академична етика. Етичната комисия на Софийския университет се е нагърбила да разплете случая - без политически предразсъдъци, нали така? Желаем успех на колегите!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  И ние желаем успех на комисията в СУ , но дали този човек трябва да бъде преподавател там и дали не е редно да се оттегли докато комисията се произнесе.
  Интересно е също дали ще има резултат преди изборите?

 2. 2 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 894 Неутрално

  И какъв е смисъла да се обсъжда тази тема ?!?
  Нека етичната комисия да реши кой крив кой прав !!!

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Аз друго не разбрах. Защо Киселова си е замълчала тогава и не е подала сигнал за плагиатство. Не мога да си представя някой да ми краде труда и да си мълча.

 4. 4 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  явно като го е видяла да се тъкми за министър и е дошло в повече.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#4] от "Apophenia":

  Аз и гледах едно интервю. Разбрала, ама колегите нещо се правели на ощипани.
  Но не е пуснала сигнал. Защо???

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":
  "Защо Киселова си е замълчала тогава и не е подала сигнал за плагиатство."

  Вниманието ни трябва да е насочено към измамника.
  Подменянето на местата на виновника и пострадалия е непочтенно. Какво значение може да има защо Киселова не се е защитила. Имаме хиляди случаи за хора, които са се огънали пред измамниците.

  подпис
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  ългария вече не е тоталитарна държава. Това означава, че гражданите все повече трябва да се справят сами с измамниците. Не всеки има здрава психика да се пребори с измамниците, но нова не значи, че измамените са виновни.

  подпис
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван K":

  Нищо не подменям, този си е плагиат и трябва да си получи наказанието. Но и мълчанието не е хубаво нещо.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Любопитно

  Благородникът-Преписвач от ХСС се казва Карл-Теодор Мария Николаус Йохан Якоб Филип Франц Йозеф Силвестер барон фон унд цу Гутенберг (на немски: Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg).
  А в Германия се появи глагол zugutenbergen (цугутенберген), с който шеговито децата започнаха да наричат преписването в училище.
  Друг забавен нов немски глагол е hartzen (харцен), по името на програмата за плащане на социални помощи Харц IV (Hartz IV), като значението е "живея от социални помощи" или по-скоро - "лентяйствам".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2110 Любопитно

  Все пак остава сянка на съмнение защо плагиатството се преследва само при политиците. Нима някой вярва, че многобройни знайни и незнайни хабилитирани лица не преписват, по-мързеливите дословно, по-изобретателните преразказват със свои думи, много от богатите колежани направо го възлагат срещу заплащане на друг. Преди дигитализацията е било доста трудно да се открие и докаже.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Борбата с плагиата трябва да се води не само когато са замесени политици. Във ВУЗовете трябва да се създаде нетърпимост, но явно за да се създаде такава трябва да има негативни последици за плагиатствалите. Съвременните програмни продукти в някои случаи помагат, но не може да се разчита само на тях.

 12. 12 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1040 Весело

  Не ме интересува особено въпросния Петър Илиев, ама явно здравата им е бркнал на т.нар. демократи в едно място дето слънце не огрява, щом толкоз ни занимават с тази тема.
  Смееех!

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Любопитно

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Е, тя ли е виновна, че онова парвеню е преписвало от нея? Защо я слагате в сценария?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  И какъв е смисъла да се обсъжда тази тема ?!?Нека етичната комисия да реши кой крив кой прав !!!
  —цитат от коментар 2 на drill


  Смисълът е да се разкрие как в "най-авторитетното" "учебно" заведение господствуват плазомодии като деканът Даниел Велчев.За "виновникът" на тържеството е излишно да се коментира.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Имало е натиск. Тя каза ,че ще говори след решението на етичната комисия

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Не ме интересува особено въпросния Петър Илиев, ама явно здравата им е бркнал на т.нар. демократи в едно място дето слънце не огрява, щом толкоз ни занимават с тази тема.Смееех!
  —цитат от коментар 12 на nhh18551388


  Така - само бъркането по дупките било важно.??
  А за това че един нахален агресивен лъжец е продобил академична титла (която сама по себе си има тежест в "белия свят"), че преподава на студенти ("любим преподавател" по собствените си думи) и следва да е за пример... това не е важно явно. Нал тъй?

  Криминалната енергия и наглостта на консулчето стига до там, че вместо да се покрие и затихне ако не друго, но от възпитание - произвежда ФАЛШИФИКАТ със задна дата, в която мистериозно са изчезнали именно грубо откраднатите 80 страници.

  Да, ама екскпрементът удари вентилатора.
  ВОнята се носи, помагачите и другите свински чревца ще излезнат наяве.
  Плагиатството може да да е престъпно дейяние, ама преиздаването на менте книга със задна дата със сигурност е!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Още един мераклия да бъде съден от Пешо плагиата и Тошко африкански. Между другото какво стана, заведоха ли вече делата срещу останалите осмелили се да коментират темата?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  И какъв е смисъла да се обсъжда тази тема ?!?Нека етичната комисия да реши кой крив кой прав !!!
  —цитат от коментар 2 на drill


  Има голям смисъл, защото за почтеност най-много врякат най-непочтените!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Благородникът-Преписвач от ХСС се казва Карл-Теодор Мария Николаус Йохан Якоб Филип Франц Йозеф Силвестер барон фон унд цу Гутенберг (на немски: Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg).А в Германия се появи глагол zugutenbergen (цугутенберген), с който шеговито децата започнаха да наричат преписването в училище.Друг забавен нов немски глагол е hartzen (харцен), по името на програмата за плащане на социални помощи Харц IV (Hartz IV), като значението е "живея от социални помощи" или по-скоро - "лентяйствам".
  —цитат от коментар 9 на Незнайко в Слънчевия град

  Спомням си, че го наричаха “барон Гугълбърг”.
  Като цяло, академичният живот, в голямата си част, навсякъде по света, е убежище за посредственици.

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  Сега вече няма ли натиск?

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  академичният живот, в голямата си част, навсякъде по света, е убежище за посредственици..
  >>> Ами ...Божията искра е рядко явление в науката, доколкото хуманитарните науки са изобщо науки. Спомням си и как класифицирал навремето Л. Ландау науките - математика, естествени науки (физика, химия..) и неестествени ( всички останали).:)

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  До коментар [#20] от "НеКой":

  Не знам . Но не тя повдигна въпроса.Ще видим като проговори.

 23. 23 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Да кажем, че като за много други нарушения на етика и писани закони, българите сме малко "по-ларж". Не ни прави толкова впечатление, та така и Петър Илиев се поблазнил от чуждите 40 страници текст, та си ги сложил като свои собствени и се подписал под тях. "Здраве да е - ще си кажем мнозина - къде по-страшни неща сме виждали"...

  Обаче, като всичко друго и опитът на плагиата да излезе сух от водата е убийствен. Два варианта на една книга, с 6 години разлика във времето и 80 страници обем! И се надява, че всичко ще може да мине като "техническа грешка" на издателството. Опитът му за последващата измама е безкрайно по-тежък спрямо деянието, което се опитва да замаже. Не знам, умът ми не го побира. Единственото, което ми идва като обобщение на случая е: с орязаните 80 страници във вид на дубликат, този човек май доказва, че просто е луд.

 24. 24 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Защо си е мълчала ли? Защото вероятно са я притиснали да си замълчи. И е имало натиск върху колегите ѝ от СУ в катедрата, когато е подала сигнала. Кой е натискал? Може би менторът на масончето-чирак... Да назовавам ли името на въпросния ментор от масонската ложа?

 25. 25 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  академичният живот, в голямата си част, навсякъде по света, е убежище за посредственици..>>> Ами ...Божията искра е рядко явление в науката, доколкото хуманитарните науки са изобщо науки. Спомням си и как класифицирал навремето Л. Ландау науките - математика, естествени науки (физика, химия..) и неестествени ( всички останали).:)
  —цитат от коментар 21 на тулса

  Нитчше, Заратустра “За учените”, ако не ме лъже паметта!
  Но този немеца не е дори един от тези плеяди псевдо-учени в академията. Той си е най обикновен “благороден” мошеник.
  Все пак, ако съдим по коментарите ти, има и изключения.;)

 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  Ми то плагиатството сред младите си е на мода

 27. 27 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#24] от "murry":

  Бойко ве , Бойко е менторът

 28. 28 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Ми то плагиатството сред младите си е на мода
  —цитат от коментар 26 на сидер

  Лари Пейдж и Сергей Брим оправиха живота на много хора.

 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#23] от "inn":

  Ми вземете за пример и Кире Канадеца и Асенча Умното. Същият сорт черешки

 30. 30 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Преди много години, когато бях учител с 50 долара заплата, с дете и жена студентка при мед дойде накакъв с двуцифрено IQ но с пари и поиска да му напиша дипломна работа по философия. Познавах професорката, която знаеше мако повече от него. Отворих една антология на английски и преведох 20на страници с някоя променена дума. Изкара 6, а аз две заплати. Така, че по добре да си мълча и да не хвърлям камъни..

 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#25] от "Nedyalko Lazarov":
  Може и Ницше да е, ама ние реакционни философи не четем.:)
  Това, за моите изключителни коментари, не го разбрах добре. За сдържан комплимент ли да ги приема или за дружеска закачка?:)

 32. 32 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Пак Илиев ли?! Всеки път мисля, да не е ли този велик и гениален математик Илиев? Или на поверката всичките велики и гениални се оказват мошеници както и този Илиев?

  "Чуждестранен агент"
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#4] от "Apophenia":Аз и гледах едно интервю. Разбрала, ама колегите нещо се правели на ощипани.Но не е пуснала сигнал. Защо???
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Прочетете в текста и ( поне се опитайте) да разберете къде е заровено кучето.
  Не в липсата на своевременно оплакване и липсата на евентуални действия от страна на академичния съвет в СУ, а в това, че човек с лекота посягащ на чужд труд се кани да става министър на МВР, който да ни пази от посегателство върху чужд труд, вещи и т.н. Та той НЕ отрече че е попреписал, а наблегна че е минал давностния срок.
  Нон-сенс, но пък за сметка на това и т.н. сценаристи ( да не ми се налага да им чета сценариите:)) барабар със Слави се хвърлиха на амбразурата като за последно.

 34. 34 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 533 Весело

  Ето още една област, в която сме се доближили до Европа и цивилизования свят: имаме и ние (може би) разобличени високопоставени преписвачи. А ако се разтърсим, не ще ли намерим още? 😉😂

  Васил Пенчев
 35. 35 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1040 Весело

  [quote#16:"B52"][/quote]

  Истеричната Ви реакция, съчетана с многословие показват, че съм прав.

 36. 36 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#25] от "Nedyalko Lazarov":Може и Ницше да е, ама ние реакционни философи не четем.:) Това, за моите изключителни коментари, не го разбрах добре. За сдържан комплимент ли да ги приема или за дружеска закачка?:)
  —цитат от коментар 31 на тулса

  ===
  Мнението ми за академията не е особено високо. Понякога се срещат умни хора, но липсата на реален жизнен опит ги прави неадекватни. Груповото мислене и интелектуалния конформизъм е по-скоро норма. Но се срещат и изключения; според мен си такова, ако съдя по коментарите. Приеми го както искаш.
  Преди години се явих на изпит за аспирантура към института по философия при Исак Паси. Имаше още един кандидат, който не познавах; оказа се, че е Ивайло Дичев. Паси му писа с .25, .50, а може би дори и .75 по висока оценка, вече не помня. Не мисля, че беше заради родителите му, Паси беше изключително суетен за да си позволи такова нещо. Мисля, че нях извършил грехопадение, не можахда прочета книгите му - много лесни, но много скучни и без въображение. Но е възможно и Дичев да е бил по-добър. Днес, като чета коментарите му за ДВ се чувствам щастлив. Провидението си знае работата; отърва ме от жената, заради която исках да се преместя в София (също big time професор) - щеше да съсипе живота ми. Също не маловажно - мога да си плащам сметките и да мисля за себе си, а не за някой който ми плаща да го правя.

 37. 37 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Разбира се, че плагиатите трябва да си понесат отговорността, с давност или без. Злостното човече най-малкото трябва да бъде изхвърлено с шутове от СУ и да му бъде отнето правото да преподава дори и в селско школо, нежели да бъде кандидат за ръководни държавни постове. Гледах участието му и беше потресаващо гнусно!
  Случаят вероятно едвам повдига завеската на това какви кадри са преподаватели в уж най-реномираното ни висше учебно заведение и какви практики се толерират. Именно толерират, а би трябвало да има отпор и нетърпимост към посредствените преписвачи, на всичкото отгоре и нагли. Доц. Киселова сподели в едно интервю, че е имала два разговора с него тогава и реакцията му е била " е какво толкова". Почти сигурно е, че й е оказан натиск историята да бъде потулена по определени причини (ментори, наши хора и т.н.) Тази шуробаджанащина еб..а майката на цялата държава, на цялото общество, на мисленето на хората (който го допусне, разбира се).

 38. 38 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Неоспоримото плагиатство тук е опаковано в нещо много по-притеснително: наглост. Същата тази доза наглост, сервирана полу-студена, получихме от самия кандидат в първото му интервю. Това е човек, който живее в паралелна вселена, където наглостта остава безнаказана. Всичкото това, сложено писмено до тапията му за адвокат, някак си не се връзва. Ми този човек днес ще открадне текст, утре пари.
  Ние като общество сме ДЛЪЖНИ да не оставяме такива самодейци като ИТН да ръководят съдбата ни. Това не е демокрация, това е автокрация с елементи на тоталитарност.

 39. 39 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  П.И. притежава психическата натура на самовлюбен диктатор, който не се спира пред никакви средства в преследване на целта - преписването на 80 страници от чужд труд показва освен умствен мързел, но и незачитане на чуждите права. Защо не преразказа чуждия текст със свои думи - твърде често срещана практика ? Защото смята за незначителен човека, от когото краде.
  Ясно личи незадоволено его до степен на психическо нездраве. Такъв ще мине през теб в преследване на своята цел - защото не те брои за важен.
  Късметът този път бе на страната на България - вместо разпасал се диктатор получихме посмешище.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 40. 40 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 223 Гневно

  Г-н Пламен Дойнов нищо ли не е чувал за ей този сайт, а и за други подобни, които съществуват?
  http://www.razrabotkitebg.eu/за-нас/

 41. 41 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Неоспоримото плагиатство тук е опаковано в нещо много по-притеснително: наглост. Същата тази доза наглост, сервирана полу-студена, получихме от самия кандидат в първото му интервю. Това е човек, който живее в паралелна вселена, където наглостта остава безнаказана. Всичкото това, сложено писмено до тапията му за адвокат, някак си не се връзва. Ми този човек днес ще открадне текст, утре пари. Ние като общество сме ДЛЪЖНИ да не оставяме такива самодейци като ИТН да ръководят съдбата ни. Това не е демокрация, това е автокрация с елементи на тоталитарност.
  —цитат от коментар 38 на SEAL


  Това е човек, който живее в паралелна вселена, където наглостта остава безнаказана
  ===
  Разбира се, че сме съгласни с теб. Но все пак е въпрос кой точно живее в “паралелната вселена” - този млад успял човек, чиито основен бизнес е обслужването на мръсни пари в офшорна зона срещу тлъсти комисионни, или прилежната жена асистентка?

 42. 42 Профил на eph471045974
  eph471045974
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":
  Още тогава е реагирала, като се е оплакала, но са и казали двамата ( тя и П.И.) да се разберат

 43. 43 Профил на eph471045974
  eph471045974
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":
  Още тогава е реагирала, като се е оплакала, но са и казали двамата ( тя и П.И.) да се разберат

 44. 44 Профил на eph471045974
  eph471045974
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":
  Още тогава е реагирала, като се е оплакала, но са и казали двамата ( тя и П.И.) да се разберат

 45. 45 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Не е важно плагиатството. Важното е Слави да разбере кой е пуснал сигнала. И да му прати мутрите. Е гати и народът, дето го има.

 46. 46 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 638 Неутрално

  доколкото зная някои ( деканът Даниел Велчев) са я натискали да се потули случая за да не се излагал факултета, СУ.....
  перкото нито е първия нито последния. има занаятчии, които за пари пишат дипломни работи и дисертации. откъде да измислят нещо ново?? най често взимат от тук от там, компилират.... попадали са ми (засега само дипломни работи) - нередактиран Google Преводач!!!
  по съвестните редактират, позамазват нещата да не си личи плагиатството.
  и на мен са ми предлагали да напиша нечия дисертация но отказвах. ама ако имах да изплащам полица че и жена напираща за нова кола не зная........
  в случая ако нахалът не се бе натискал за висок пост ( а и критикуваха бузестия министър, основателно, за кражба на интелектуална собственост) щеше да му се размине.както на много други.
  А В ОСНОВАТА СТОИ ЗАКОНА НА СЕРГЕЙ ИГНАТОВ позволяващ едно удобно избрано жури от 5 души да решава кой да стане доктор. и с 5-ЗА става! като при други пет ще е обратното - 0 ЗА!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Многократно сме го живяли- не е важно съдържанието на флашката, а кой е записал съдържанието. Демек, не е важно, че Илиев е преписал от Киселова, а защо Киселина си е мълчала. Каква извратеност! Само едно нещо е по-гнусно в ситуации като настоящата, а именно - престъпилите правилата и закона имат защитници!

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Към прегледа на плагиатите политици да добавим един съществен пропуск на Автора:
  https://vroniplag.wikia.org/de/wiki/Ugv

  Оково 40% от дисертацията на сегашната лидерка на Европа леля Уши се състои от чужди текстове без да са цитирани.
  След детайлно разглеждане от тамошния университет е оправдана, защото леля Уши казала, че го е направила без умисъл и било просто пропуск и чинно се извинила.
  Така елегенатно се отиграват подобни топки, а не кат нашия Пешо да се дръвчи по телевизиите и преиздава нелегално книгата си на пожар.

 50. 50 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  ... А В ОСНОВАТА СТОИ ЗАКОНА НА СЕРГЕЙ ИГНАТОВ позволяващ едно удобно избрано жури от 5 души да решава кой да стане доктор. и с 5-ЗА става! като при други пет ще е обратното - 0 ЗА!
  —цитат от коментар 46 на bgpatriot


  Според мене - дълбоко погрешно становище. До ЗРАСРБ (Закона Игнатов) фиксирани за по няколко години научни съвети към ВАК от 20-25 души правеха въпросинте избори. Сред тях много рядко имаше повече от 2-3 тесни специалисти по темата на дисертацията. По ЗРАСРБ сега тези малки журита се избират точно да се състоят от тесни специалисти по тематиката.
  Да не говорим, че отдавна в силно развитите в научно отношение страни се процедира по този начин.
  А че у нас понякога се случва да се злоупотреби при избор на жури - така е. Но например в областта, в която имам значителен опит, това е рядкост.

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Любопитно

  секи 4ти км

  FAQ

  [#13] от "Незнайко в Слънчевия град" ПИТА след
  [#5] от "НеКой":

  Е, тя ли е виновна, че онова парвеню е преписвало от нея?
  Защо я слагате в сценария?

  ОТВЕТ

  Сцена само с лош герой:
  скучна сцена, скучен той.

  Лош... Доброто щом налази, т.е. от Доброто газен,
  е сценарий по-специален. Търсен и комерсиален.

 52. 52 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Плагиатството у нас се наказва по 4 различни закона. По 2 от тях давност няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK