Касичката "ДКК". Как се става милионер, ако си прокурорски свидетел

Касичката "ДКК". Как се става милионер, ако си прокурорски свидетел

© Анелия НиколоваАнализът е препубликуван от "Свободна Европа"


Държавата е платила над 24 млн. лева на малко частно дружество. Нататък парите са продължили към фирми, между които има нещо общо: те са свързани със свидетели на прокуратурата по едно от най-гръмките й дела - това за КТБ.


Парите са били платени с неясни аргументи от Държавната консолидационна компания (ДКК), която през лятото беше проверявана от работна група към Министерството на икономиката.
Според документи, с които "Свободна Европа" разполага, ДКК е сключила договор за изкупуване на вземания, за които няма достатъчно обезпечения. Това означава, че съществува сериозен риск държавата да загуби тези пари.


От ДКК отхвърлиха подозренията за нередност. Те казаха за "Свободна Европа", че са се ръководили от "основната цел на ДКК - да оздравява и да развива дружества".


Тази държавна компания се контролира от Министерството на икономиката. Оттам не изпратиха отговори на въпросите на "Свободна Европа".


Милионите са стигнали до частните дружества по силата на договори за цесии. Така се казват договорите за купуване на вземания.


Пример за цесия е случай, в който фирмата Х дължи 100 лева на банка, а фирмата Y купува това задължение за 50 лева. След това фирмата Y е тази, която си търси парите от Х. Накрая нейната печалба ще бъде равна на всичко, което успее да събере над платената сума.


Договорите за цесии са регламентирани и за тях има правила.


Сложната дума "цесия", съчетана с дългата история на движението на парите, затруднява проследяването на целия сюжет, в който е намесена държавната ДКК и зрелищният фалит на една от най-големите български банки.


Всичко тръгва от фалита на КТБ


Тази история започва още през 2014 г., когато беше затворена Корпоративна търговска банка (КТБ). Към тази дата това е четвъртата по големина банка в България и нейният фалит е най-големият в историята на страната.
"Отписаните активи са на стойност от 4.22 млрд лв., което се равнява на около 5% от годишния национален доход. Приведено към размера на икономиката на САЩ, това би се равнявало на близо трилион долара", пише в съвместното разследване на няколко неправителствени организации, озаглавено KTB Files.


Делото за фалита на КТБ беше поверено на Иван Гешев, който по-късно беше избран за главен прокурор. Няколко журналистически разследвания уличиха прокуратурата в това, че работи избирателно по делото и не провежда разпити на ключови свидетели.


Непосредствено след затварянето на КТБ през 2014 г. започва и битката за преразпределяне на активите на банката. Това се случва по различни начини. Един от тях е изкупуването на вземания (т.нар. цесии).
Това е един от начините, по който могат да се овладеят атрактивни активи на изгодна цена - когато превърнеш някого в твой длъжник.


Късметът за сделка с държавата


Един от основните играчи в сегашната история е частната фирма "Малаз". Това е малка компания, занимаваща се с продажба и издаване на книги. Регистрирана е с 20 лв. капитал. Финансовите й резултати през годините са скромни и се движат между 1000 лв. загуба и 1000 лв. печалба за година.


През януари 2017 г. малкото дружество "Малаз" успява да сключи сделката на сделките с Държавната консолидационна компания. От частната фирма са изпратили "писмо-предложение" до държавната фирма за договор за цесия. Държавната фирма е приела и по сметките на "Малаз" са отишли 24 млн. лв.


Срещу тези пари ДКК е получила вземания за 75 млн. лв. на друга частна фирма - "Кемира". Т.е., за да спечели от сделката, за която е платило 24 млн. лв., държавното дружество би трябвало да събере от частната "Кемира" над 24 млн. лв.


"Кемира" не е случайна фирма. Тя е основен акционер на оръжейния завод "Дунарит" преди покупката му от "Емко".


През 2017 г. държавата предприе действия за национализация на оръжейния завод "Дунарит".


През лятото на 2021 г. работна група към Министерството на икономиката, започва да проверява дейността на държавната ДКК и открива сериозни проблеми в сделката й с частната "Малаз".


Първо, за проверяващите остава неясно защо въобще държавната фирма влиза в тази схема.


Второ, тя си задава един въпрос: "Защо ДКК придобива вземания, и то в ред на множество цесии, като не за всички от тях са налице обезпечения?" Което означава, че въобще не е сигурно, че държавата може да има печалба от тази сделка. По-скоро може да стане точно обратното - да загуби.


От ДКК не отговориха конкретно по какви причини е взето решението за купуване на вземания за милиони левове от малката книгоиздателска фирма "Малаз".


Но изпратиха следния отговор: "Мотивите за всяко придобиване на активи от страна на ДКК са свързани с основната цел на компанията - оздравяване и развитие на дружества от стратегическо значение за страната, осигуряване на устойчива дейност и нарастващ брой работни места, и генериране на печалба от тяхната дейност, която впоследствие да се върне в държавата".


Измислените кредити


Детайлите около сделката между държавната компания и частната фирма "Малаз" обаче не обещават печалба за държавата, а напротив. Съществуват сериозни опасения, че ДКК няма да може дори да си върне платените 24 млн. лв.


Причината е, че не е ясно как се появяват тези вземания на "Кемира" и съществуват ли изобщо.


Веригата от цесии, преди вземанията да стигнат до ДКК, е лесно проследима до един момент. Държавната фирма ги купува от частната "Малаз", тя пък - от фирмата "Финансово консултиране". Следват други фирми и сложна мрежа от договори, с които се твърди, че се препродават вземания на "Кемира".


Управителят на "Кемира" Асен Бабански обаче категорично отрича дружеството му да е влизало в подобни сделки. "Кемира" никога не е сключвала подобни договори за цесия, те са неистински и антидатирани, невалидни и нищожни", каза пред Свободна Европа Бабански.


Според него "всички тези договори са създадени с единствената цел да се създадат изкуствено задължения на "Кемира".


Това, че фирмата не е дължала пари по кредити към КТБ, беше потвърдено пред "Свободна Европа" и от бившия директор на отдел "Кредитиране" в КТБ, а сега обвиняем по делото за фалит на банката Георги Зяпков.
"Кемира" никога не е била длъжник по договори за банков кредит - нито към КТБ, нито към друга банка", каза той.
Така възниква въпросът: защо държавната компания е платила тези пари и къде са отишли те?


Къде отиват парите


Това, което е сигурно, е, че Държавната консолидационна компания е платила 24 млн. лв. на частната фирма "Малаз".


Според правилата при този вид сделки, след като са преведени от ДКК, парите трябва да започнат да се връщат обратно по същата верига, докато се изчисти вземането. Прави впечатление обаче, че "всички играчи в тези прехвърляния са свидетели на прокуратурата по делото КТБ", каза Зяпков.


Собственик на "Малаз" е фирмата "Контрадор Трейд" с управител Николай Орешаров. Той е одитирал най-големите кредитополучатели на КТБ и е свидетел на прокуратурата по делото за фалита на банката. Свободна Европа му изпрати въпроси по имейл, но не получи отговор.


Следваща по веригата е фирмата "Финансово консултиране", която се управлява от защитения свидетел на прокуратурата по КТБ Бисер Лазов. Но Лазов не беше открит за коментар.


Управителите и изпълнителните директори на част от фирмите, които са продали вземанията на "Финансово консултиране", също са свидетели на прокуратурата по делото за КТБ.


"Това са схеми на Бисер Лазов, който разполага с цялата информация от разчети между фирмите към датата на затваряне на банката. След затварянето й той и още няколко души, които сега са свидетели на прокуратурата, са оставени необезпокоявани да придобият на свое име активи от КТБ. Но същевременно са били задължени да помагат с информация и с подписване на антидатирани договори, необходими при опита за овладяване на "Дунарит", каза Зяпков.


"Дунарит" е оръжеен завод, който имаше кредити към КТБ. След фалита на банката, бизнесменът Емилиян Гебрев и неговата "Емко" купуват предприятието. Тогава две други фирми започват да обжалват почти всеки етап от сделката. Накрая държавата решава да придобие "Дунарит", за да не стигне в ръцете на Гебрев.


В операцията участват ДКК и описаните по-горе цесии. Жалбите се подават от фирми, за които има данни, че са свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който беше санкциониран от САЩ по закона "Магнитски". Усилията не дават резултат и "Дунарит" остава под управлението на Гебрев.


В интервю за Свободна Европа през юли в качеството си на служебен министър на икономиката Кирил Петков коментира цесиите, сключени от ДКК. Той каза, че проверките ще продължат, за "да видим каква е била мотивацията, защо, дали всичките пари, които са се инвестирали в тези цесии, са се върнали, има ли разлика, ако има разлика - къде са отишли тези пари".


Петков каза, че тези данни ще бъдат публикувани на сайта на министерството, но до този момент няма допълнителна информация.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Куче влачи рейс. ПарЕте ги нЕма!
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  "Делото за фалита на КТБ беше поверено на Иван Гешев, който по-късно беше избран за главен прокурор."

  Ами човекът е свръхквалифициран - завършил милиционерско училище, обучен в лоялност към "шефовете" и ... с нито едно спечелено дело като прокурор.

  Направо дялан камък.

  Хубавото в тази позорна история е, че американците проявяват засилен интерес към делото КТБ и преглеждат с лупа някои нещица, свързани с инициалите ДП, Д.П., ДП1 и пр., за които Г-н Гешев не си е причинил да се сети чии са.

  Може магнитното поле да се разшири... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Любопитно

  Значи фирма която ВЪОБЩЕ няма кредит е включена във веригата без да знае за това ? Какможе да случи това ? Нали уж има правила за цесиите? Или ако е в интерес на Шиши може ?

 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Герберски кражби в особено големи размери.

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  И какво излезе накрая, най-голямата мафия е държавата по времето на ГЕП. Синхронизирано усвояване на всичко и отвсякъде, на всякакви нива. Нищо, пак си ги изберете, ще ви дооправят!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Аз се учудвам как под тази направо СЕНЗАЦИОННА статия досега не се е разписал нито един привърженик на Бойко Борисов, Иван Гешев и останалата сарайска кохорта.

  Да не би Pi ar Sevi да ги е събрала на инструктаж? ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Още една схема за източване, при това по сложна от обичайните схеми за крадене, чрез обществени поръчки, здравна каса и сторежи на пътища.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  Смятаха се за вечни и недосегаеми! Заради това и нямаха никакъв срам и страх от закона за крадливите си схеми! Нека на 14 ноември изхвърлим завинаги тумора ГЕРБ от управлението на страната!

 9. 9 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Това е не просто един пример, а представителен пример за начина, по който функционира икономиката ни. Трансформацията на комунизма минава през олигархичен модел: държава - назначени бизнесмени/олигарси - закрепостени териториално бизнеси и работници. Форма, близка до структурата на феодализма, ОБРАТНОТО на икономика, базирана на предприемачество и иновации. От селското стопанство до преработката на боклука всичко е феодални владения, базирани на договори с властта. Каква икономика на знанието, какви чужди инвестиции, какви хай-тек компании? Надува се балона....

 10. 10 Профил на Явор Джиджев
  Явор Джиджев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Думата "цесия" не е сложна, но когато се пише по темата, още повече като журналистическо разследване, трябва по-внимателно да се борави с всички думи в изреченията, за да се осведомява правилно аудиторията.
  От написаното следва, че "Кемира" е дружество, произведено в "Длъжник" без основания. И иде реч за "вземания към Кемира", а не "вземания на Кемира". Длъжникът не участва в сделката цесия, не е страна по нея. Но има правото да бъде уведомявано, кой му е новият Кредитор. Ако "Кемира" не е било никога изначален Длъжник, значи имаме измама и ... прокуратурата е съучастник.

  "Там, където глупостта е образец, разумът е безумие"
 11. 11 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Поредната, но не и последната престъпна схема на ОПГ: Борисов-Цацаров-Гешев.

 12. 12 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Най-известният прокурорски свидетел, макар и на дребно - Ваклинчо да не бъде забравен при разпопването.
  Скоро, да се надяваме.

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Крали са от където могат.От пътища са откраднати повече пари от колкото са гепили от КТБ.Как ли ще чувстват далеч от чучура?

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 829 Гневно

  къде са отишли парите ?
  една част в чекмеджето на Тиквата естествено, Капо ди Тути на мафиотската бокова държавица !
  колко е взел Каскет Гешеф комисионна ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Схеми, схеми и всичките за придобиване по законен начин на държавни средства

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  За подобни далавери онзи ден в Словакия осъдиха специален прокурор на 14 години затвор.

 18. 18 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Може ли да помоля за едно такова подобно разследване и за санирането на паналките да се направи - там колко са потънали - не ми се мисли - поръчки за наши фирми, контрол - никакъв.

 19. 19 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Само този материал е основание и то достатъчно, за да бъдат закрити всички прокуратури.
  Неразследването показва, че те са излишни и напразно харчат народна пара.

  кратък
 20. 20 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Весело

  Няма ли някой да се усъмни в казаното от Генка?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 21. 21 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 645 Неутрално

  "Отписаните активи са на стойност от 4.22 млрд лв., което се равнява на около 5% от годишния национален доход. "

  И заради това чудовищно престъпление няма поне 20 човека в затвора до живот!?
  Да ви пикам на държавата тогава.

 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Като му видиш на Каскета свидетелите, и ти става ясно, че и той е кандидат за централния затвор. Комбината е очевадна.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#20] от "zz_s":

  “Няма ли някой да се усъмни в казаното от Генка?”

  Това ли ви спусна Pi ar Sevi след един час размисъл? 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#20] от "zz_s":

  Ами то не е казано, а написано.
  А още древните са казвали "Думите отлитат, а написаното остава".
  Всичко подлежи на проверка.
  И сега какво, Генка да свърши цялата работа на прокуратурата ли, която получава тлъсти заплати и бонуси, а както се оказва и подкупи, за да не върши нищо ?
  Нормална държава нали.

  кратък
 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Няма ли някой да се усъмни в казаното от Генка?
  —цитат от коментар 20 на zz_s


  Ако не вярваш на Генка Шикерова, можеш да попиташ Миролюба Бенатова.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 26. 26 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Весело

  [quote#25:"Alarmstufe Rot"][/quote]

  Много сериозно ще сменим 'гледната точка'.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 27. 27 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Точно такива случаи са показателни за безконтролната власт на прократурата. Между другото, не всички описани случаи са цесии, но по -важното е че е напипано точно "болното място". Няма данни за извъшени престъпления?
  ГешеФ в момента е най - ретроградната фигура в държавата, защото не си мърда пръста за очевидни престъпления на бившите управляващи.
  Гербаджии, БГ щеше да е едно по хубаво място без вас. Рано или късно Мутрата ще свърши в затвора и тогава освен фланелки с неговия образ, ще трябва да правите и паметник в Банкя...

 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  А защо генка не се замисли че държавата е искала да придобие или да предпази от попадане в руски ръце на ключови активи от ВПК, след като гръмна руската финансова бомба КТБ?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 846 Неутрално

  престъпниците защо не са арестувани? онзи пипоид от министерството на икономиката и мутрата?

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Ся, от многото написано не разбрах, колко пари са откраднати от държавата? 50 лв, 100 лв, 24 млн лв, 75 млн лв?
  За всеки откраднат лев от държавата съм за наказание.
  А тези 400 млн лв които Кирето Канадеца раздаде от ББР на "млади малки фирми, стартъпи"..... без никакво обезпечение какво са? Ще видим ли статия на журналистическия корифей Шикерова за тази кражба?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Весело

  До коментар [#25] от "Alarmstufe Rot":

  Ти правиш ли разлика между пуйка и мисирка?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 359 Весело

  А защо генка не се замисли че държавата е искала да придобие или да предпази от попадане в руски ръце на ключови активи от ВПК, след като гръмна руската финансова бомба КТБ?
  —цитат от коментар 28 на zz_s


  Защото идеята бе Дунарит да бъде взето от Шиши, тъй като беше доста печелившо предприятие и изнасяше оръжие по цял свят ... Сега всички действия са блокирани от фиктивни искове на свързаните с Шиши офшорки /случайно собственост на неговия добър приятел и адвокат, който беше в УС на ФК УЕФски, пак случайно :):):)/, като по делата е пълно с фалшиви, антидатирани и насилствено подписани документи ... На принципа на Шиши - аз няма да съм, ама и друг няма да е ... :):):)

  П.С.: И за какви руски интереси говорим, след като се препречва възможността на ченгето Гебрев да бъде собственик на Дунарит - същия, който руснаците го тровиха с новичок ... Т.е. руснаците не искат Гебрев да е собственик и го тровят заради това, но ти се опитваш да прокараш опорката на ПиАР Севи, че видиш ли държавата се опитвал да го предпази да отиде в руски ръце, т.е. в ръцете на Гебрев?!?!?! Нещо издиша опорката на Севдето Шехерезадова /за пореден път!! ::):):)/ :):):)

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#28] от "zz_s":

  "А защо генка не се замисли че държавата е искала да придобие или да предпази от попадане в руски ръце на ключови активи от ВПК, след като гръмна руската финансова бомба КТБ? "

  :)))) Супер алиби за джебчийка в трамвая - "Не гепим, бате, само скрих портфейла ти в моя джоб, да не ти го вземат руснаците.!"

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Това мнение на Бойко Ноев излезе таман (тъкмо - тур.) навреме:

  Бойко Ноев: Борисов е известен като ”човекът на Путин” в България. Затова се прикрива атентатът срещу Гебрев

  На Запад Борисов е известен като “човекът на Путин в България” и плеядата евроатлантици, които го подкрепят, трябва да го знаят. Вчера британските власти потвърдиха официално връзката между отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри и покушението над Емилиян Гебрев в България. Какво се случва в България? Последните няколко години наблюдавахме пълно затъмнение от страна на изпълнителната власт, министър-председателят Бойко Борисов, прокуратурата и специалните служби.

  https://frognews.bg/novini/boiko-noev-borisov-izvesten-kato-chovekat-putin-balgariia-zatova-prikriva-atentata-sreshtu-gebrev.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на xox35586796
  xox35586796
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#30] от "chichka":

  Но моля Ви, четете по-внамателно, и ще достигнете да правилните печалби от цялата поредица от операции и загубите за част от лицата. Това не е мястото да се изясняват тънкости, при които Вие сти минали без да се задълбочавате или анализирате. Моля Ви, преди да пишете се напрегнете да си изясните схемата, а не просто да правите някакъв коментар, в този случай не особено смислен.

 37. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално


  Да обобщим:

  Държавната ДКК е платила 24 млн. от нашите пари на свидетели по делото КТБ, които да помогнат на прокуратурата да докаже, че по това дело Делян Пеевски го няма. Нито пък го има Бойко Борисов. С други думи още един вид от "ихтамнет".

  За някого нещо неясно?

 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":

  ....На Запад Борисов е известен като “човекът на Путин в България” ......
  —цитат от коментар 35 на Norman Granz


  А след строежа на "Турски поток" Борисов като човек на Путин стана още по-известен в България отколкото на Запад.

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  КТБ за ГЕРБ е това, което бяха червените куфарчета за БСП,

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 40. 40 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#25] от "Alarmstufe Rot":

  Тази бивша любовница на Борисов за какво да я питаме?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 41. 41 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  "Кемира" не е случайна фирма. Тя е основен акционер на оръжейния завод "Дунарит" преди покупката му от "Емко".
  През 2017 г. държавата предприе действия за национализация на оръжейния завод "Дунарит".

  А някъде по това време собственикът на ЕМКО яде руколата.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 42. 42 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  На Бойко за жипката поне имаше факти

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 43. 43 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Споко, харвардци овладяха ДКК и вече касичката е тяхна.

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Поредната нагла мошенгийска схема за обиране на държавните пари/ на данъкоплатците/!А Каскетът на Републиката пак "дреме"!

 45. 45 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Куче влачи рейс. ПарЕте ги нЕма!ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Куче влачи рейс. ПарЕте ги нЕма!ГАРАНТИРАНО ОТ КАПИТАЛИЗМА!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Поправено, няма нужда от благодарности.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 46. 46 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Герберски кражби в особено големи размери.
  —цитат от коментар 4 на Doge


  Капиталистически кражби в особено големи размери.
  —цитат от коментар 4 на Doge


  Поправено, няма нужда от благодарности.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 47. 47 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3687 Разстроено

  Въпросът е каква част от матриала съжалява, че не е част от тази схема?
  А птговорът - всички!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 48. 48 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ехх, Генка, Генка..
  Беше посредствена в бТВ, после в Нова, а сега и в Свободна Европа. Колко време и колко работни места трябва да смениш за да проумееш, че журналистиката не е упражение и не е твоето амплоа. Имам чувството, че си непрекъснато в цикъл. Вечно намусена, вечно дръпната, вечно сърдита и вечно друг е виновен. Срам ме е чак.

 49. 49 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Разследването не е точно на висота и със сигурност има много пропуски, но на основната сюжетна линия съм склонен да вярвам.

  Навсякъде по света се краде.

  Обаче като станат известни такива неща и започват оставките и специалните дела.

  "новите" и "чистите" ще ги познаете точно по отношението им към старите огромни корупционни сделки - ама истинското, не тракането на ченетата.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 50. 50 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 359 Весело

  Ехх, Генка, Генка..Беше посредствена в бТВ, после в Нова, а сега и в Свободна Европа. Колко време и колко работни места трябва да смениш за да проумееш, че журналистиката не е упражение и не е твоето амплоа. Имам чувството, че си непрекъснато в цикъл. Вечно намусена, вечно дръпната, вечно сърдита и вечно друг е виновен. Срам ме е чак.
  —цитат от коментар 48 на tolex


  Съгласен за Генка ... Ноооо ... всичко, описано от нея в статията, е вярно, само не е допълнено с допълнителни факти от съдебните производства, за да се проследи по-ясно веригата с желанията на Шиши да прилапа Дунарит с помощта на Барба Ганьос 8-те менискуса, т.е. държавата към онзи момент ... Но част от документите по делата са налични и може ясно да се проследи схемата, която Шиши се опитва да приложи и абсурдите, които нашите отлично платени съдии сътворяват ... :):):)

 51. 51 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#48] от "tolex":

  Не разбираш написаното ли? Имаш основание да се срамуваш.

 52. 52 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Ехаааа, само тука гербиджа са откраднали пари колкото за едни предсрочни избори

  Значи да не плачкат толкова за разходите и дано следващите 2-3 парламента пак да няма правителство и Радев да продължи да ги трича служебно :)))

 53. 53 Профил на герб е ДПС мафия
  герб е ДПС мафия
  Рейтинг: 748 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK