Септември 1918 г. – революция, въстание или опит за държавен преврат

Български войници обядват на позиция в окопите, на Южния фронт, 1918 г.

© Сайт Изгубената България

Български войници обядват на позиция в окопите, на Южния фронт, 1918 г.Събитията от края на септември 1918 г., известни от учебниците като Войнишко-Владайско въстание, са сред най-трагичните в нашата история: български войници във въоръжен кървав сблъсък с български войници, докато в Солун България преговаря с Антантата за примирие.


След повече от 100 години тези събития, свързани с излизането на страната ни от Първата световна война, войнишките бунтове и абдикацията на цар Фердинанд, продължават да се интерпретират по-скоро пристрастно политически, отколкото безпристрастно научно. Едни и същи митове и легенди се преповтарят и насаждат в общественото съзнание, като се героизират личности, без оглед на фактите и документите.


Проф. д-р и.н. Веселин Янчев е изследовател на посочения период. Анализът е резултат от дългогодишни проучвания на документи, съхранени в архивите, спомени на съвременници и научни публикации. Детайлите на разгледаните събития могат да се прочетат в книгата на проф. Веселин Янчев "Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Между войните и след тях (1913-1915 и 1918-1923), София, 2014, с. 79-120.


Хронологията
След пробива на съглашенските войски при Добро поле на 15 септември 1918 г., част от българските войници отказват да се подчиняват на своите началници, напускат фронта и се отправят към вътрешността на страната, отдават се на грабежи и изстъпления. Осъзнавайки безнадеждността на ситуацията, на 24 септември кабинетът на Александър Малинов решава да се сключи "скорошен мир". Царят не се произнася. Той все още разчита на помощ от съюзниците и продължаване на войната. Решението е взето преди да стане известно, че Главната квартира на Действащата армия в Кюстендил е превзета от разбунтували се войници.


На 25 септември Министерският съвет постановява незабавно да се поиска примирие.


За да бъде то приемливо, се предвижда изпращането на делегация от военни и политици на фронта, която да въздейства на войниците за спиране на отстъплението, стабилизиране на фронта и недопускане на вътрешни размирици. Правителствените мерки са одобрени и от опозиционните партии. В търсене на по-широка подкрепа са амнистирани политици, осъдени за антивоенна дейност и такава в полза на Антантата - Александър Стамболийски и Райко Даскалов от БЗНС и Никола Генадиев от Народнолибералната партия. Стамболийски се среща с военния министър ген. Сава Савов, с премиера Александър Малинов и с цар Фердинанд и изказва готовност да замине на фронта и да съдейства за неговото укрепване до сключването на примирие. Посещава и лидера на тесните социалисти Димитър Благоев. След месеци Стамболийски ще твърди, че му предложил заедно да вземат властта и е търсил помощ за извършване на революция. Благоев публично отговаря: "Стамболийски нито за революция ми говори, нито някаква помощ ми иска за тази "незнайна "революция".


През деня са взети първите мерки за отбраната на столицата, а на частите на гарнизона е поставена задача "да заловят и избият клетвопрестъпниците".


На 26 септември правителството, за да предотврати евентуален преврат, организиран от царя, германските войски и ген. Никола Жеков /командващ действащата армия - бел. ред/, уволнява последния, а премиерът Ал. Малинов предупреждава цар Фердинанд, че правителството е решено дори с малкото сили, с които разполага, да се бори срещу метежниците и германците и да сключи мир.


Вечерта на 26 и сутринта на 27 септември министри и депутати, Стамболийски и Даскалов се срещат и разговарят с отстъпващите войници в Радомир и Кюстендил. Всички, включително и Стамболийски, се опитват да ги убедят, че е нужно да се върнат на фронта, защото са започнали преговори за примирие и не трябва да се допусне противникът да навлезе на българска територия, или да оставят оръжието си и да се приберат тихо по домовете си. Част от войниците се вслушват в призивите, но друга превзема Главната квартира за втори път, прекъсва телеграфните и телефонни линии, арестува офицери и до вечерта вилнее из града.


Райко Даскалов

© Уикипедия

Райко Даскалов


Райко Даскалов се отделя от групата и се връща в Радомир. Там с прокламация обявява България за република, а правителството на Малинов - за свалено. За председател на републиканското правителство провъзгласява Александър Стамболийски, себе си за главнокомандващ, а един фелдфебел (старшина - бел.ред) - Георги Дамянов, за началник-щаб на войската. В 21 ч. той изпраща на "сваленото правителство" ултиматум незабавно да си подаде оставката и заплашва, че на следващия ден пристига с войските и не отговаря за последствията. В града се извършват насилия и грабежи. На практика Даскалов блъфира, тъй като нито царят, нито правителството са свалени, нито съществува някакво ново правителство.


Междувременно Даскалов се свързва по телеграфа със Стамболийски в Кюстендил и му съобщава, че е обявил страната за република. Има три документирани версии за позицията на Стамболийски. В две от тях той дава carte blanche на Даскалов: "Добре, върви напред". Според третата обещал да му даде отговор след един ден, защото: "Бързата кучка слепи ги ражда".Факт е, че Стамболийски не предприема нищо конкретно. От Кюстендил той заминава за Дупница и София, като в късния следобед на 28 септември само за кратко се спира в Радомир. Вечерта се среща с военния министър, отрича пред него съпричастност към обявената република, укрива се и не се появява публично до амнистията от 3 януари 1919 г.


Редица документирани факти дават основание да се заключи, че на


на 28 септември Райко Даскалов прави опит с хитрост да завладее столицата


като изпрати в нея няколко влака, първият от които санитарен, но с качени въоръжени войници. Правителствените части провалят този план и затова придвижващите се пеш бунтовници, начело с Даскалов, спират във Владая. При сблъсъка от юнкерите са убити 2 души и 8 са ранени, а жертвите от влака са 48. Пристигналите след това две композиции с войници са убедени да се разоръжат.


Александър Стамболийски

© Сайт Изгубената България

Александър Стамболийски


Тези факти драстично се разминават с твърденията на управляващите по-късно земеделци за убийството на 700 болни и ранени войници или за 500 души, както се твърди дори към днешна дата. Друг е въпросът, че обстрелването на собствени войници с артилерия е жестокост, преминаваща всякакви граници.


На 29 септември 1918 г. Министерският съвет взема решение столицата да бъде обявена за крепост в обсадно положение, за да бъде запазена


За комендант на крепостта е назначен ген. Александър Протогеров, а за неин началник-щаб - полк. Коста Николов. Те се заемат с организиране на отбраната на София.


Във Владая са готови за щурм към София според различни сведения между 2 500 и 6 000 войници. В 9:25 ч. Даскалов изпраща втори ултиматум до "бившето правителство", с искане до шест часа властта да му бъде предадена - иначе щял да бъде принуден "по насилствен начин да вляза с войските на народната гвардия в София".


Сраженията започват следобед на 29 септември.


Бунтовническите части влизат в Княжево, почти достигат Горна Баня, но са спрени и отблъснати, тяхното навлизане в столицата е предотвратено. Тезата, че Даскалов отложил завземането на София за следващия ден, за да не се допуснат изстъпления, е легенда, създадена със задна дата, за да се прикрие провалът на ръководеното от него настъпление.


В 1:16 ч. на 30 септември 1918 г. премиерът Малинов получава радиограма от Андрей Ляпчев /ръководителя на българската делегация на преговорите с Антантата за примирие - бел. ред./, че в Солун е подписано примирие и военните действия се прекратяват. Новината бързо е разпространена и допринася за демотивирането на бунтовническите части. Примирието попарва и намеренията на германската страна за извършване на държавен преврат с помощта на цар Фердинанд, с цел продължаване на войната.


На 30 септември започва контранастъплението на маневрените войски на крепостта София, командвани от полк. Иван Шкойнов. Заловен е фелдфебел Георги Дамянов, а Райко Даскалов е ранен, напуска позициите и търси спасение при съглашенците, с което "републиканската гвардия" остава без ръководство. Изтласкването и окончателното разпръскване на бунтовниците продължава до 2 октомври, когато в 18 ч. правителствените войски овладяват Радомир.


Генерал Александър Протогеров

© Сайт Изгубената България

Генерал Александър Протогеров


Малинов, по внушение на съглашенците, а и с подкрепата на останалите партии, иска детронацията на цар Фердинанд. В 21 ч. на 3 октомври 1918 г. царят подписва манифест за своята абдикация. Втори манифест, от името на новия цар Борис III, обявява неговото възшествие на престола. Сред изпратените поздравителни писма е и това на републиканеца Ал. Стамболийски.


Сблъсъкът между предвожданите от Райко Даскалов войници и защитниците на столицата има печални резултати. Правителствените части дават, по различни сведения, между 20 и 30 убити и между 86 и 98 ранени. От бунтуващите се убитите са от 381 до 400 души, а ранените - неизвестен брой.


Интерпретациите


Случилото се в края на септември - началото на октомври 1918 г. е първото масово въоръжено и
кърваво сблъскване на българи с българи
. Логично то има нееднозначни интерпретации. Първоначално земеделската партия се дистанцира, осъжда сблъсъците и отрича ролята на Стамболийски в тях. След амнистията, в борбата за овладяване на властта в партията и в страната, Даскалов - основателно, а Стамболийски - неоснователно, започват да се самоизтъкват като организатори и водачи на народната борба, да си приписват заслуги, несъответстващи - и дори в противоположност - на действителните събития. На ХV конгрес на БЗНС (юли 1919 г.), Стамболийски налага тезата за "Септемврийската революция", сложила началото на борбата срещу "вътрешните врагове" и на нова България.


От своя страна тогавашните управляващи изтъкват, че са направили опит да предотвратят кръвопролитията, но когато Райко Даскалов тръгнал да взема властта "правителството действуваше тъй, както би действало всяко правителство, намиращо се в условия на неизбежна самоотбрана". Генерал Протогеров изказва съжаление към измамените размирници и изтъква, че като комендант на Софийската крепост не е утвърдил нито една присъда.


В едно от малкото професионални исторически изследвания, издадени преди 1944 г., "радомирската революция" е окачествена като "катастрофа", като истинско народно "злощастие".


След 1944 г. събитията са определени не като революция, а като въстание - "народно антивоенно и антимонархическо въстание, имащо дълбоко класов характер и носещо определена антикапиталистическа насоченост".


След 1989 г. вече се пише за стихийно войнишко негодувание, което "прераства в бунт", или
за "стихиен метеж", начало на "братоубийствена гражданска война".


Събитията от септември-октомври 1918 г. са резултат от крайното изтощение и деморализацията на българската армия, в следствие от тригодишните активни военни усилия и поражението, нанесено от съглашенските войски. Войнишките маси сами и стихийно определят както целите на своето недоволство, така и формите на своята борба. Главната цел е прекратяването на войната и прибиране по домовете, но има и съпътстващи - саморазправа с виновниците за народните страдания и завладяването на София.


Този втори, политически, поток в армията, не е доминиращ. Към 1 август 1918 г. личният състав на армията е 857 063 души. От тях в действията срещу правителството се включват максимум 8 000 души, или не повече от 1%.


До 27 септември 1918 г. действително става дума за отделни войнишки бунтове с потенциал да прераснат в стихиен метеж, така както го определя чл. 138 от тогавашния Наказателен закон: "...действия на тълпа, събрана с цел чрез сила или заплашване да препятства правителството, Народното събрание или публичната власт и нейните органи да упражняват свободно своите права и длъжности или да не извършат нещо в кръга на техните права и длъжности". До този момент нито една партия не се ангажира с недоволството на войнишките маси, не се опитва да го оглави, да го организира и целенасочи. Нещо повече, всички партии се обявяват против техните действия, призовават ги към спокойствие, дисциплина и изпълнение на дълга, за избягване на вътрешното кръвопролитие.


На 27 септември ситуацията се променя. Райко Даскалов, който не действа от името на БЗНС и не е съгласувал намеренията си със Стамболийски, решава да оглави стихийния бунт или метеж, да свали правителството и въведе републиканско управление. С ясното съзнание, че "никога няма да намерим тук тази маса въоръжени хора, както сега". На тази "маса" Даскалов залага не за сключване на скорошен мир, а за вземането на властта и ликвидиране на монархията, което не може да бъде определено по друг начин, освен като опит за държавен преврат, за насилствено изменение на съществуващия конституционен строй.


Презумпцията, че само републиканско правителство може да сключи примирие, очевидно не издържа критика, защото Съглашението сключва примирие с монархическото правителство. Никъде в страната няма и нито една проява в полза на републиката или против монархията, което говори, че този проблем не е в дневния ред на обществото.


В начинанието си Даскалов търпи пълен провал. Той организира незначителна част от бунтуващите се войски, не изгражда компетентен щаб, тъй като нито един офицер не се включва и не подкрепя антиправителствените и републикански действия. Даскалов подценява силите на
противника /държавата/, не съумява да планира, да ръководи и контролира бойните действия в оперативно и тактическо отношение и в крайна сметка изоставя подведените от него войници и се укрива.


Трудно може да се приеме и твърдението, че Стамболийски се солидаризирал с революционната проява и "според своите разбирания, сили и възможности положил не малко усилия за увенчаването ѝ с успех". Напротив. Може да се допусне, че Стамболийски е наясно с безперспективността на предприетата от Даскалов авантюра, осъзнава, че тя само би задълбочила кризата в страната и отдалечила сключването на примирие, след което неизбежно ще бъде създадено ново правителство, с участието или доминирано от БЗНС. Поради това Стамболийски официално не се обвързва с нея, но с охота решава да се възползва от драматичната ситуация и от действията на Даскалов, за да се наложи като лидер на Земеделската партия и премиер на страната.


Фактите свидетелстват, че между Даскалов и Стамболийски липсва съгласуваност, общ план и ясни цели, че действията на първия са импровизация с много тежки последици, както за непосредствените участници, така и за реда, сигурността и бъдещето на цялата държава.


Обявяването на република променя и тактиката на правителството и на военните власти. Техните мерки безкомпромисно се втвърдяват, като не се прави разлика между свои и чужди врагове. Те действат с много по-голяма ефективност срещу вътрешните, отколкото срещу външните врагове. Като цяло действията на властите са добре осмислени, организирани и ръководени. За кратко време се мобилизира целият възможен ресурс за противодействие, като приносът на германските и австро-унгарските части в никакъв случай не е решаващ. В боевете не участва така често цитираната 217-а пехотна германска дивизия, а само 4 германски роти с 4 картечници и 4 оръдия.


През септември-октомври 1918 г. българската държава и установеният в нея конституционен ред са поставени на наковалнята и заплашени да бъдат смазани от няколко паралелно действащи чука - съглашенски, радомирски и монархически. Правителството, което носи политическата отговорност за съществуването и бъдещето на страната, и армията, чието законно предназначение е да защитава държавния строй от насилствена промяна и да пази реда и спокойствието, обединяват усилията си и в резултат радомирският чук е счупен, съглашенският е неутрализиран чрез сключеното примирие, а монархическият е обезсилен чрез смяната на притежателя му.


За съжаление това е първият, но не и последният опит за държавен преврат и насилствено завладяване на властта с помощта на армията в сложната и драматична следвоенна ситуация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  ''След пробива на съглашенските войски при Добро поле на 15 септември 1918 г., част от българските войници отказват да се подчиняват на своите началници, напускат фронта и се отправят към вътрешността на страната, отдават се на грабежи и изстъпления.''
  ------------------------
  Нещо не се споменава, че войниците са гладни, без достатъчно снаряди, и без дрехи.
  Поражението нанесено в битката при Добро поле показва голяма степен на некомпетентно командване. Германските ни съюзници не изпращат подкрепления, а и българските командири не правят нищо . По-лесно е вината да бъде хвърлена върху обикновените войници.

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Разстроено

  И сто хиляди български войници в Македония не успяват да се изтеглят навреме в старите граници на Царството, в резултат от което хиляди от тях загиват в лагерите по гръцките острови... че и в колониите на Франция в Африка............

  [email protected]
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  Към 1 август 1918 г. личният състав на армията е 857 063 души.

  Днес-32 000

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  " На 27 септември ситуацията се променя. Райко Даскалов, който не действа от името на БЗНС и не е съгласувал намеренията си със Стамболийски, решава да оглави стихийния бунт или метеж, да свали правителството и въведе републиканско управление. С ясното съзнание, че "никога няма да намерим тук тази маса въоръжени хора, както сега". На тази "маса" Даскалов залага не за сключване на скорошен мир, а за вземането на властта и ликвидиране на монархията, което не може да бъде определено по друг начин, освен като опит за държавен преврат, за насилствено изменение на съществуващия конституционен строй."

  Започнало стихийно, неорганизирано и с цел да се прекрати кошмарът на ПСВ и влиянието и върху психиката, а и физиката на българския войник, бунтът бързо прераства в опит за преврат, яхнат от Даскалов, което води до братоубийствена схватка на българи с българи .......! Трагични събития, кръвопролитни, израз на безсилието и отчаянието на българския войник след пробива при Добро поле.....Не трябва да забравяме, обаче, че именно на Солунския фронт действа защитната линията при Дойран, където ген. Владимир Вазов сътворява Дойранската епопея и побеждаваме всички суперсили на своето време по един блестящт начин, благодарение на което България продължава да я има на картата и днес !!!! А защо става пробивът при Добро поле ? Ген. Вазов го е изтъкнал много ясно в края на своите " Животописни бележки" !!! Тъжно ми е да го коментирам, но е можел да бъде предотвратен........

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Събитията от септември-октомври 1918 г. са резултат от крайното изтощение и деморализацията на българската армия, в следствие от тригодишните активни военни усилия и поражението, нанесено от съглашенските войски. Войнишките маси сами и стихийно определят както целите на своето недоволство, така и формите на своята борба. Главната цел е прекратяването на войната и прибиране по домовете, но има и съпътстващи - саморазправа с виновниците за народните страдания и завладяването на София.
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Ей това е истината.
  А на моето поколение участниците в тази тагедия с решаващи роли Георги Дамянов и Райко Даскалов бяха представяни като положителни герои и важни личности за нашата история.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Виж и "Корона от тръни"на Стефан Груев, син на един от царските хора. Там много добре е описана ситуацията на Южния фронт /а и навсякъде другаде/,а тя е лично пресъздадена от престолонаследника Борис като ужасяваща. Обосели и оскотели войници, без храна, без дрехи, без достатъчно въоръжение и боеприпаси. На техен гръб набуталите ни в тази касапница правят състояния и после се пишат "елита" на нацията.

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#4] от "samoedin":

  А ето няколко абзаца от книгата на полковник Азманов "Урокът от Добро поле" (1935г.).
  '' Цели три години нашите войници стояха без смяна по планинските позиции, изложени на страшни незгоди, поради липса на най-необходимото за живеене и за воюване, в постоянна борба с природните стихии, срещу упорития и богато снабден противник. Мнозина, може би си представят духа на армията, като някаква сила, твърда като гранит, върху която не могат да повлияят никакви външни стихии.В действителност военният дух е една крайно капризна и чувствителна величина. Строгата военна дисциплина може да помогне тук само до известна степен, а след като изтощението мине допустимата граница, тогава вече настъпва разложението''

  [email protected]
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  '''Като оставим на страна безкрайните страдания на фронта, вследствие на боеве, систематичен глад и недостатък на облекло, особено зле се отразяваха върху духа на боеца страданията на семействата, оставени в тила. Българинът е добър баща и той не може да понесе спокойно мъките на своите близки, жена и деца. За жалост, вътре в страната една необичайно лоша организация и страшно корумпирана администрация, като че ли нарочно вършеха всичко възможно, за да убият и остатъка от вяра и търпение в защитниците на фронта. ''

  [email protected]
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":


  " Към 1 август 1918 г. личният състав на армията е 857 063 души.

  Днес-32 000"
  Да, така е, но има и още нещо, което липсва днес на малобройната ни армия, нещо, което е имала по време на ПСВ и преди това през Балканските войни :

  https://www.google.com/search?q=дойранската+епопея&client=ms-opera-mini-android&channel=new&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiul7Dt2pbzAhWQqaQKHSubDNQQ_AUIBigB&biw=360&bih=532 #imgrc=Fe1C4nAwRfdjyM

  То си личи от самите снимки на българските воини - герои, които съхраниха Родината си от сърби, гърци, французи, англичани........

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  '' Боецът от фронта с право не можа да разбере, защо в момента, когато той излагаше ежедневно живота си срещу врага, там в спокойния тил, развилнелите се кметове, бирници и прочие власти оставяха семейството му да гладува или го безчестяха безсрамно, защо отечественият дълг и отговорност не са разпределени еднакво върху всички? Той не разбра, защо, когато неговите другари на фронта биваха разстрелвани за най-малкото отклонение от дълга, там в тила, най-вулгарни престъпници оставаха ненаказани. ''

  [email protected]
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":


  До коментар [#8] от "karabastun":

  Да, това е точно, което в момента препрочитам от спомените на ген. Вазов ! Чел съм и " Корона от тръни", но преди доста години ! Реалността е била точно такава, каквато е описана от Стефан Груев и неговите изследвания на този трагичен период от нашата история......

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Тъпо животно е човекът.
  Хиляди години на войни, кръв, милиони загинали.
  И все сме жадни за войни, за армии, за оръжия, за убийства.

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  "Царят не се произнася. Той все още разчита на помощ от съюзниците и продължаване на войната."

  Къде са нашите големи съюзници - Германия, Австро-Унгария и Турция да ни помогнат в критичният момент?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Що за власт ще отдаде почит на терорист като Райко Даскалов и ще кръсти населено място на негово име?
  А да, същите тези терористи, които 45 години съсипваха държавата.

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Германия и Австро-Унгария в това време усвояват Украйна на няколко отделни украински държави.......

  [email protected]
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  А в Османската империя през 1918 година на власт е Великият везир, роденият в Кърджали Мехмед Талат паша, който омаловажава териториалните загуби в арабската част на империята и непрекъснато подчертава придобивките в Кавказ и „победата над вътрешния враг" - арменците.

  [email protected]
 17. 17 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Александър Стамболийски...

  И как беше Химна на Стамболийските Фенове?

  "Бря-бря-бря!
  Бийте гражданята!
  Къртяте буци, бийте гражданята!"

  Почти като новия "гражданин" от УчЕндол - СлаФчу...
  По-умните от него са му виновни!

  Fu*k Your Opinion
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Това е началото на българската гражданска война!
  Това е началото на болшевизацията на българското ляво!
  Това е началото на съветизацията на Отечеството!
  Това е един от най-тъжните и трагични моменти в новата ни история!!!

 19. 19 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#12] от "Таралеж":


  Тъпо животно е човекът...
  —цитат от коментар 12 на Таралеж


  Човекът е единственото животно, убиващо за удоволствие!
  Грешка на Природата сме си!

  Fu*k Your Opinion
 20. 20 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално


  Акад. Георги Марков: Така нареченото Войнишко въстание е метеж и е вреден за националните интереси на България

  Историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Войнишкото въстание на 24 септември 1918 г.

  Фокус Акад. Марков, на 24 септември 1918 г. избухва така нареченото Войнишко въстание. Каква е оценката на историята за това дезертьорство?
  Георги Марков: До 1979 г. историята на първата Световна война се изчерпваше до така нареченото Войнишко въстание, а по тогавашните закони това не е въстание, а метеж. Метеж, защото разбунтуваната части от тогавашната армия се насочват към столицата да я превземат със задачата да поставят земеделците на власт и да извършат държавен преврат. Това се случва във време, когато България се опитва да излезе от войната. Има делегация начело с Андрей Ляпчев в Солун, която преговаря с генерал Франше д'Еспере. Това, което се говореше преди 1989 г. си е идеологическо подплатено с оглед ролята на Стамболийски, Райко Даскалов и други водачи на това така наречено въстание. Забележете, че Димитър Благоев не одобрява въстанието и тесните социалисти не участват официално в него. Благоев казва: „След като ние сме пред Съглашенска окупация, това означава да влошим още повече положението си при една следваща съглашенска окупация“. Има разбунтувани части. Разбира се, има недоволство сред Добро поле. За 6 години нашите дядовци воюват в три войни, накрая вече има недостиг на боеприпаси, оръжие и храна. Разбираемо, войната вече е загубена. Не може да се одобри един такъв метеж, тъй като това компрометира преговорите на Андрей Ляпчев в Солун. Франше д'Еспере го пита: „Вие кого представлявате, къде е Вашето правителство? Той отвръща: „В София“, а д'Еспере казва: „Но утре в София може да влязат метежниците, тогава с кого ще сключим примирие?“ Това е според мен, основното, което ме кара да не одобря този метеж като вреден за тогавашните национални интереси на България.
  Фокус: По какъв начин протича Войнишкото въстание и как е потушено?
  Георги Марков: Възникват бунтове в отделни полкове. Това става след пробива на Добро поле след 14,15, 16 септември. Това става точно в централния участък на Южния фронт. Както знаете ние при Дойран знаете Девета пехотна Плевенска дивизия разгромяваме англичаните и гърците, но центърът отстъпва. Разбира се, превъзходството на съглашенците е пъти повече и е нямало тогава как да се удържи фронта без подкрепление и резерви. Частите отстъпват и постепенно някои от разбунтуваните части започват да разбиват складове и виждат, че има складове претъпкани с храна, с облекло, с ботуши. Те се разбунтуват защо в тиловите герои държат храната и облеклото, а те мръзнем и гладуваме на фронта. Създава се едно такова настроение, но тогава земеделците Райко Даскалов, Стамболийски, които са освободени от затвора, са изпратени от цар Фердинанд да кажат на войниците, че войната свършва. Няма смисъл да отстъпват, съглашенците да настъпват и така да стигнат до столицата. Вместо да усмири войниците, Райко Даскалов се обявява в Радомир за главнокомандващ на тази въстаническа армия и провъзгласява така наречената Радомирска република. Той обявява цар Фердинанд и правителството за свалени. По това време Стамболийски е в Кюстендил, Даскалов му се обажда по телеграфа, Стамболийски одобрява и става председател на републиката. Това е държавен преврат. По тогавашната Конституция – Търновската, това е метеж. Сега, ако ме чуят някой земеделци, ще кажат какво говори историкът. Стамболийски, Райко Даскалов са отговорни за този метеж. По този начин те злепоставиха българската външна политика, която търсеше начин България да излезе от войната. И Райко Даскалов повежда своята въстаническа армия, както той я нарича, към София. Вдигат се лозунгите: „Да накажем гражданите“. Значи има съсловна война, виновни са гражданите- те там са кожодери на жълтите павета, те станаха милионери, заради кръвта на войниците и това разбира се, е въздействало. На 29 септември, когато се е подписвало примирието в Солун, тогава вече Райко Даскалов и неговите бунтовници стигат вече Княжево и се готвят да нахлуят в столицата. При това положение се въвежда извънредно положение и при това положение Александър Протогеров става комендант на крепостта София. Юнкерите от Военното училище по това време, Христо Смирненски ги описва. Юнкерите, заедно с ранени войници от болниците се противопоставят, защото по това време просто е нямало войска, която да го направи. Имало е един батальон германски войници и те слава Богу спират нахлуването на тази тълпа в София, защото София щеше да бъде разграбена и сигурно опожарена.
  Фокус: На фона на дезертиралите войници как звучат последните думи на полк. Борис Дрангов „Колко много исках още да служа на България“?
  Георги Марков: За жалост, полковник Дрангов загива година преди това и не доживява да види погрома и националното крушение. Други негови бойни другари след това бяха злепоставени от Стамболийски. Знаете, че имаше държавен съд, но те устояха и удържаха София да бъде опазена и правителството на Младенов да продължи да преговаря с оглед една бъдеща конференция за мир. Има още нещо друго, което искам да кажа. Като минавам с колата си през Владая, така нареченото Владайско въстание и има един паметник, земеделците го оставиха, си казвам, че всеки войник след 6 години на фронта е искал да се върне вкъщи, но какво е предателството на метежниците. На запад от Скопския меридиан по силата на Солунското примирие, три девизи, 90 хиляди души, командвани от Тодор Кантарджиев, този храбър български герой, остават заложници, не пленници за изпълнението на примирието. Разхвърлят ги по островите на Бяло море, по Корсика, Северна Африка и въпреки примирието, дори и след подписването на Ньойския диктат преди 100 г. на 27 ноември 1919 г. голяма част от тези пленници са използвани за робски труд. Те също са искали да се приберат у дома. Затова казвам, че герои са тези, които се биха до последно на запад от Скопския меридиан, а не на тези метежници, на които им е издигнат паметник. Разбира се, аз като историк съм за запазване на паметници. Знам, че историята не се променя с бутане на паметници, но ме дразни, защото не е справедливо тези заложници да са преживели изпитанията на времето, изпитанията на робския труд, а други да са минали през София и да са си отишли в родния край и да ги посрещнат техните скъпи роднини."" ""

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":Германия и Австро-Унгария в това време усвояват Украйна на няколко отделни украински държави.......
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Въпросът ми беше риторичен към русофобите. Ако Русия ни беше съюзник щяха моментално да я обвинят как не ни е помогнала и тя е главният виновник за катастрофата. Ако пък на Солунският фронт срещу нас имаше руски войски плюенето щеше да е двойно по-голямо как най-големият ни враг бил помагал на фаворита си Сърбия и Гърция и е главният виновник за загубата ни в ПВС.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 766 Весело

  Към 1 август 1918 г. личният състав на армията е 857 063 души.Днес-32 000
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Да, но тогава войниците са били гладни, без достатъчно снаряди, и без дрехи.
  Сега имат шкембета почти като на Бойко Борисов и стоят в казармата са като чиновници от 0800 до 1700 часа.


  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Разстроено

  Позор за армия и народ!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#18] от "selqnin":

  И Фердинанд пак не е виновен! Ха-ха-ха!!

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А къде ни е Световната война?

 26. 26 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  Войниците искат край на войната, срещу тях изпращат немски войскови части.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#21] от "Julian Mall":

  Въпросът ми беше риторичен към русофобите.
  ======
  Затова ли търсиш Турция като съюзник през 1918....?
  Тогава е нямало такава държава.

  Bukalemun
 28. 28 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#21] от "Julian Mall":
  Въпросът ми беше риторичен към русофобите. Ако Русия ни беше съюзник щяха моментално да я обвинят как не ни е помогнала и тя е главният виновник за катастрофата. Ако пък на Солунският фронт срещу нас имаше руски войски плюенето щеше да е двойно по-голямо как най-големият ни враг бил помагал на фаворита си Сърбия и Гърция и е главният виновник за загубата ни в ПВС."" "" "".

  "" Владайското въстание, познато също като Войнишкото въстание от края на септември 1918 г., е въоръжен бунт на дезорганизирани части от българската армия, дезертирали след поражението в битката при Добро поле.
  Терминът „войнишко въстание“ е възприет и използван в историографията по време на социализма и отчасти след това. След 1989 година този термин е подложен на съмнение, като някои историци определят действията на разбунтувалите се войници като „опит за държавен преврат, за насилствено изменение на съществуващия конституционен строй“.
  Войнишкият бунт е първи стихиен въоръжен опит за насилствено премахване на монархията в България и заменянето й с републиканско управление. Избухнало в резултат на породената от Първата световна война 1914 - 1918 г. революционна криза и под влияние на Октомврийската социалистическа революция в Русия на 25 октомври (н. с. – 7 ноември) 1917 г. След две изтощителни Балкански войни въвличането на България в световния конфликт през есента на 1915 г. става

  против волята на по-голямата част от българския народ

  Малко познат факт е, че на Западния фронт срещу българските войници били окопите на РУСКИТЕ войници! Като разбрали това, от двете страни на фронтовата линия войниците оставили пушките и тръгнали едни срещу други. Затичали се и започнали да се прегръщат! Побратимяването на Западния фронт продължило през целия ден и по цялата му дължина!
  На 14 септември 1918 г. Антантата започва настъпление на Южния фронт. На 18 септември след кръвопролитни боеве фронтът е пробит и в българската отбрана зейва пролука от стотина километра. Недоволството на войниците е голямо. На 24 – 25 септември част от тях образуват първите бунтовнически отряди. Сред тях се заражда идеята за поход към София с цел да се свали монархията и да се накажат виновниците за войната. Претърпелите поражение войски при Добро поле отстъпват към старите предели на България. Между 21 и 24 септември 1918 г. стеклите се в района на Берово, Пехчево и Царево село (дн. Делчево) войнишки части се групирали в две въстанически дружини и се насочват към България. Дружината на подпор. Иван Димитров на 24 септември 1918 завзема Главната квартира на щаба на действащата армия в Кюстендил и

  арестува намиращите се в нея офицери

  На път за Радомир се събират около 4000 – 5000 метежници. Цар Фердинанд и правителството на Александър Малинов търсят изход от създаденото положение.
  На 25 септември водачите на Българския земеделски народен съюз Райко Даскалов и Александър Стамболийски са освободени от затвора. На следващия ден заминават за Радомир заедно с военния министър генерал Сава Савов и социалиста Никола Сакаров, за да се опитат да разрешат конфликта с мирни средства. Идеята е да се използва тяхната популярност сред войниците, за да се спре отстъплението и фронтът да се стабилизира. Стамболийски и Даскалов обаче се отмятат от думите си и решават да оглавят бунта. На 27 септември в Радомир пред ликуващите войници е обявено, че монархията е свалена и България става Народна република. За председател (държавен глава) на т.нар. Радомирска република въстаниците провъзгласяват Александър Стамболийски, а за главнокомандващ – Райко Даскалов. Въстаническото ръководство бързо и трескаво подготвя настъплението срещу София. Неговите основни сили се придвижват по шосето от Радомир през Перник за село Владая.
  По същото време правителството

  организира своите сили за съпротива

  Към 25 септември разполага в София с 11 пехотни роти с 12 картечници, 2 батареи с 6 оръдия и 1,5 конни ескадрона. Повечето от тях са юнкери от Военното училище. През следващите дни пристигат подкрепления, сред които 4 германски роти и артилерийска батарея от 217 германска армия. Частите са разположени между склоновете на Витоша при с. Княжево и района на кв. Захарна фабрика.
  На 26 септември военният министър генерал Савов обещава да предостави на отстъпващите части влакове, които да ги извозят до вътрешността на страната. На следващия ден няколко влака и отделни придвижващи се пеш групи са обезоръжени край София и освободени, но на 28 септември събитията ескалират. По железопътната линия при Захарна фабрика пристига влак с отстъпващи войници. Офицерите, командващи разположените там юнкери, правят опит да започнат преговори, но междувременно от влака откриват огън. Малко след началото на започналата престрелка влакът е подложен на обстрел от разположените по склоновете на Витоша и в кв. Лагера артилерийски батареи. Жертвите са много, а ранените още повече, след което войниците от влака се предават. Следващите пристигнали влакове са обезоръжени без инциденти.
  На следващия ден Райко Даскалов иска ултимативно до 6 часа

  да му бъде предадена властта в България

  На 29 септември, след изтичане на дадения срок, въстаниците в 3 колони настъпват към столицата. Средната колона, в която се придвижва Даскалов, с бой превзема село Княжево. Лявата колона се спуска през билото на Люлин планина и разбива прикриващите правителствени войски при Горна баня. Към 17 часа бунтовниците от дясната колона обхождат Боянския редут и го атакуват от всички страни с удар на нож. Привечер настъплението е спряно.
  Забавянето дава възможност на правителствените части да се организират и подготвят. Рано сутринта на 30 септември преминават в контранастъпление. Тяхното превъзходство в артилерия и картечници се оказва решаващо. Въстаналите войници са разгромени. Командващият царската войска ген. Александър Протогеров успял да разбие намиращите се при Горна баня, Княжево и Владая части и продължил по-нататък тяхното преследване. На 2 октомври е превзет Радомир, с което бунтът е окончателно потушен. С това Владайското въстание било потушено. Водачите му успели да се укрият – Ал. Стамболийски в столицата, а Райко Даскалов потърсил убежище в съседна Гърция и се озовал в Солун. Общият брой на жертвите сред бунтовниците е около 400 души, а от страна на правителствените части – 30 убити и 98 ранени."" "

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Български войнин да граби?!И то българи!Няма.оправдание.Това е първия опот за износ на комунистическа революция в България.

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Даа,а 1918-та какви Кметове имахме!А,сега-Кметове в Сянка.

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Гневно

  До коментар [#24] от "Веселяк У":

  Вината на Фердинанд е печално известна!
  Имате ли да кажете нещо за партията, която признавайки се за филиал на коминтерна фактически в продължение на десетилетия действа като пета колона на болшевиките в Отечеството и докарва събитията от 1923-та, 1925-та и 1944-та???????????

 32. 32 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  До коментар [#24] от "Веселяк У":

  не е виновен, а абдикирал, защо ли?!

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#14] от "Аз":

  Радевата власт с юмрука.

 34. 34 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  Между другото, Търновската конституция не предвижда абдикиране и Фердинанд не може да не го е знаел, може би затова Борис не му разрешава да се върне в България, по конституция той е "незаконен цар", дори не се е заклел пред Народното събрание, какъвто е законът.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "Събитията от септември-октомври 1918 г. са резултат от крайното изтощение и деморализацията на българската армия, в следствие от тригодишните активни военни усилия и поражението, нанесено от съглашенските войски. Войнишките маси сами и стихийно определят както целите на своето недоволство, така и формите на своята борба. Главната цел е прекратяването на войната и прибиране по домовете, но има и съпътстващи - саморазправа с виновниците за народните страдания и завладяването на София."

  Именно, това е историческата истина. От страната на Централните сили, България последна влиза в ПСВ и първа излиза от нея.

  Апропо, на източния фронт се случва нещо подобно, но с много по-големи мащаби с армията на Руската империя, избухват и бунтовете във вътрешността на страната поради настъпилия глад там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#17] от "vova.josei_ki":

  Аа,а гражданина от Хасковско,оня с юмручето?!Слафчо не е призовавал за метеж,за разлика от Радев!

 37. 37 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  Законният цар продължава да е Фердинанд.

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#19] от "vova.josei_ki":

  Не е вярно,че сам.човек убива за идоволствие.Нашата котка убиваше и оставяше на враъата мишки.Без да ги яде.

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "Напротив. Може да се допусне, че Стамболийски е наясно с безперспективността на предприетата от Даскалов авантюра, осъзнава, че тя само би задълбочила кризата в страната и отдалечила сключването на примирие, след което неизбежно ще бъде създадено ново правителство, с участието или доминирано от БЗНС. Поради това Стамболийски официално не се обвързва с нея, но с охота решава да се възползва от драматичната ситуация и от действията на Даскалов, за да се наложи като лидер на Земеделската партия и премиер на страната."

  И това е вярно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  „Тесняците“ провалили Войнишкото въстание


  „Беше 30 септември 1918 г. Свързахме се с тесните социалисти от Радомирския войнишки революционен съвет. Антон Иванов, току-що завърнал се от София, ни предаде инструкциите на Централния комитет. Беше съвсем лаконичен: Историята утре може би ще ни укори, но сега партията така е решила…”

  Това разказва в споменната си книга „Бойци на тихия фронт”(„Партиздат”, 1988 г., първо издание 1969 г.) генерал Иван Винаров, близо двайсет години служил в съветското военно разузнаване и „ошетал” света от Виена, Прага и Париж до Шанхай. През 1918 г. той е едва 22 годишен фронтовак, изкарал три години в окопите на Първата световна война в състава на прочутата Девета Плевенска дивизия. Тя е последната, която оказва отчаяна съпротива срещу съглашенските полкове след пробива при Добро поле. Но когато и нейната сила е сломена, картината, описана от Винаров, е безрадостна: „И така, на север се отправиха хиляди от дивизията. Едни от тях
  отиваха да се сражават за републиката
  други просто си отиваха у дома. Но всички носеха оръжието си, то щеше да ни потрябва… По пътя в планината и горите срещахме хиляди фронтоваци… Те, встрани от главните пътища, се придвижваха към вътрешността с едничката цел да се приберат у дома. Имаше и въстаници, които вървяха към София, за да търсят разплата. Имаше, макар и съвсем нарядко, и други – криминални и лумпенизирани елементи, които нощем вършеха обири по селата или нападаха закъснели пътници по друмищата. Война, разруха, всякакъв свят…”
  Като тесни социалисти, Винаров, носител на орден за храброст и негови другари, се стремят към Радомир. Чули, че там била обявена републиката от Александър Стамболийски и Райко Даскалов. Вярват, че тяхната партия ще подкрепи земеделските водачи и революционните дружини
  ще тръгнат заедно към София
  Но какво се оказва: „В Радомир на утринта намерихме мнозина другари, които ни въведоха в течение на събитията. Слухът, че Димитров бил тук, не се потвърди (този слух най-вероятно е пуснат, за да бъдат привлечени войниците „тесняци” към бунтовните полкове, състоящи се главно от земеделци. Но Георги Димитров не е обичал „горещите”. Най-ясни бяха нещата на Христо Боев…”. Боев е от „кръвната група” на Винаров. Двамата са почти земляци, а дългогодишната служба в съветското разузнаване по-късно „сродява” съдбите им. По времето на Радомирската република Боев е поручик, завършил ШЗО. Той стигнал с първите полкове до Владая и Княжево, но е принуден да се върне. Все още не е отчаян и е готов да се сражава. Като бъдещи разузнавачи, двамата с Винаров, слушайки ехото от оръдейните изстрели, се оглеждат на Радомирската гара и съзират въоръжение за няколко батареи. „Имаше десетки, ако не и стотици оръдия, от различен калибър. Едни наредени в редица близо до перона на гарата, други – разхвърляни и затънали из калта заедно с тегличите, трети – качени на открити товарни вагони”, разказва Винаров. Имало и хиляди снаряди. Боев обаче охладил ентусиазма на Винаров, който се радвал на „въстаническата артилерия”: „Имаме всичко.
  Нямаме само командване
  Що би сторила София, ако да имахме дори най-проста военна стратегия и дисциплина. Първите тръгнаха на юруш. Всички тук смятали, че София е презряла круша, сама ще падне…”. По това време, както пише Винаров, полковете са били пълни с офицери, мобилизирани след завършване на ШЗО – всичките тесни социалисти като Петко Енев, Гаврил Генов, Замфир Попов, Цвятко Радойнов, Иван Пашов, Александър Карастоянов, Фердинанд Козовски. Те имали и боен опит, и революционна нагласа, и готовността на разочарованите войници да ги последват. Но ЦК на „тесняците”, затънал във вечно съперничество със земеделците, обявява пасивна позиция. Същата, каквато ще заеме и след пет години по време на Деветоюнския преврат…

  Според Винаров, убеден болшевик до края на живота си, неуспехът на Войнишкото въстание се дължи на неправилното решение на ЦК на партията на „тесните” социалисти, което в Радомир донася Антон Иванов. „БРСДП ( т.с.) още не бе усвоило умението на болшевиките, не доведе до край въстанието, към което сама беше призовавала фронтоваците, не съумя да превърне, по примера на болшевиките, империалистическата война в гражданска. Разбира се, партията не беше против въстанието. Но тя смяташе за незадоволителен лозунга за сваляне на монархията и провъзгласяване на републиката. Партията бе готова да оглави въстанието, само ако то би си поставило за цел установяването на съветска власт в страната. Максимализмът, по думите на Васил Коларов, стремежът към по-революционни лозунги, изтласка партията в опашката на събитията…

  Последният щурм

  „Подчинявайки се на решението на Партийния съвет групата ни потегли обратно към околностите на Кюстендил, където пресрещнахме нашия полк и без усложнения се включихме в него”, разказва Иван Винаров за съдбата на несбъднатата Радомирска република. Но не всички „тесняци” се подчиняват на партийната заповед от София, където Благоев, Георги Кирков и Георги Димитров сънуват съветска власт.
  Този „вироглавец” е Христо Боев, който няма мира при вида на оръдията на Радомирската гара и на близо десет хиляди войници, от които поне половината все още не са загубили „мерак” да тръгнат към София. „Първо написал една прокламация до всички въстаници, която веднага била отпечатана в някаква радомирска печатница, разказва Иван Винаров. После организирал една дружина от своите и от нови бойци, присъединили се в Радомир, на брой около 500 души, разпределил я на роти и взводове, осигурил необходимото оръжие – тежки и леки картечници, няколко оръдия, бомби, пушки, натоварил дружината на влак и потеглил. Не стигнали далече. Близо до село Църква трябвало да спрат: фронтът вече пълзял от Владая към Перник, Драговищица и Рударци. Не успели дори да разтоварят оръдията и боят пламнал. Сражавали се не дълго, но ожесточено. Отстъпили, когато правителствените сили започнали да обграждат дружината от север и от юг и да я засипват с убийствен артилерийски огън. Разбягали се всички – кой накъдето види…”.
  https://armymedia.bg/2019/10/14/тесняците-провалили-войнишкото-в/

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#18] от "selqnin":

  Това е началото на болшевизацията на българското ляво!
  ======
  Нищо подобно.....
  Старта на болшевизацията в България е датата 19 май 1934.....
  Точно тогава е имало преврат в истинския смисъл на думата....
  Така започват и първите нацистки наченки сред бг обществото...
  Тогава се ражда и фашизоидния девиз.... "България на българите"....
  А това в статията на е никакъв преврат....дори не е и метеж.....а най обикновено войнишко въстание...
  Такива в историята ги има много...

  Bukalemun
 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  То и тази численост в момента е живо чудо -предвид доброто отношение на българите към служенето в собствената им армия и демографският модел "малко, но качествени"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Разстроено

  "За съжаление това е първият, но не и последният опит за държавен преврат и насилствено завладяване на властта с помощта на армията в сложната и драматична следвоенна ситуация."

  Така е за съжаление... и оттук (септември 1918 г.) нататък България върви надолу...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#21] от "Julian Mall":

  Айде стига с тези русофилски лъжи,бре!Русия праща казаци в Добруджа 3 години преди това!Катон съюзници на Румъния,и срещу нас!Това обръша дори заклетия русофил Вазов срещу Русия!Само Вашите чугунени глави не увират!Русия ни е враг във всички войни,които водим до последната,след която и завладяват!

 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3186 Неутрално


  Твърде много се изопачава значението на Владайския Метеж.
  Не е първияъ метеж на деморализирани и разбити КАЧАЦИ - демек ДЕЗЕРТОРИ
  които бягайки от Фронта мародерстват и грабят
  Случвало се е по българските земи с КАЧАЦИТЕ от Султанската армия
  разбита при Виена.
  Хубавото е че НЯМА БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР присъединил се към КАЧАЦИТЕ

 46. 46 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 877 Неутрално

  България се е била против Британската Империя в Първата световна война, така че е ясно кой е организирал поредната "революция" преврат! Както зад всички други революции и преврати и зад тои стой Британската Империя!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 47. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Любопитно

  "Животописни бележки" на Вазов има ли я някъде за четене онлайн?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Разстроено

  На техен гръб набуталите ни в тази касапница правят състояния и после се пишат "елита" на нацията.
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Те заради това след края на ПСВ част от тях биват съдени.... и някои от тях пратени в затвора. Жалкото е, че главния виновник за първата и втората национална катастрофа Фердинандчо избяга от българското правосъдие в истинската си родина Германия. и там спокойно и охолно прекарва остатъка от живота си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Весело

  До коментар [#45] от "Hawaii":

  КАЧАЦИТЕ
  ======
  Ха ха..... :)
  Човек ако не те познаваше.....би останал с впечатление че пишеш от България..... :)
  Не я използвай тая дума..... И ти си качак...

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  До коментар [#35] от "Иво":

  На фронта са убити и ранени около един милион руски войници, избухва Февруарската буржоазна революция, но нейна цел е свалянето на монархията, Николай Втори се отказва от престола, но Керенски не спира войната. Тогава в Русия пристига Ленин, подкрепен финансово от немците, които искат Русия да излезе от войната, така и става, революцията е подкрепена от широките народни маси, защото войната е преустановена, а на селяните е раздадена земя, за тази земя се борят селяните по време на гражданската война срещу белогвардейците и интервенцията.

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#29] от "wre501051215":

  Защо комунистическа революция, като въпросните разбунтували войници нямат нищо общо с комунизма? Те не са били комунисти. И не са имали за цел налагане на комунистически режим в България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  в подходящото време с подходящия човек!

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#50] от "Тsonkooo":

  Точно така е било. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  България си е все още комунистическа държава. Така мисля. В другите държави що игрални филми направиха след като падна комунизма за да покажат истинската история (например "Катин" на Анджей Вайда), а тук нищо... Даже Русия прави филми от рода на "Адмирал", където да покаже истинското лице на Александър Василевич Колчак, че е герой на Русия. А в България нищо.

  ДБ=БКП
 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  "Царят не се произнася. Той все още разчита на помощ от съюзниците и продължаване на войната."Къде са нашите големи съюзници - Германия, Австро-Унгария и Турция да ни помогнат в критичният момент?!
  —цитат от коментар 13 на Julian Mall


  Те са били в същото положение като България , дори още по-тежко. Дни по-късно Германия, Австро-Унгария и Турция капитулират.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":Германия и Австро-Унгария в това време усвояват Украйна на няколко отделни украински държави.......
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Това не евярно. В това време Германия води тежки боеве на западния фронт, а в разпадналата се Руска империя започва гражданска война.

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  До коментар [#21] от "Julian Mall":
  " Ако пък на Солунският фронт срещу нас имаше руски войски плюенето щеше да е двойно по-голямо как най-големият ни враг бил помагал на фаворита си Сърбия и Гърция"

  Ами имало руски войски на Солунския фронт. Този исторически факт старателно се крие от комунистическата ни историография и затова не го знаеш. През ПСВ Русия води мащабна война срещу България на два фронта.

 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иво":

  Аа,нямямат,нямат...

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#57] от "tacheaux":

  Да.Също е имало сръбски войски в Добруджа.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  Що за власт ще отдаде почит на терорист като Райко Даскалов и ще кръсти населено място на негово име? А да, същите тези терористи, които 45 години съсипваха държавата.
  —цитат от коментар 14 на Аз


  То да е само Райко Даскалов. Сума градове и населени места , да не говорим за улици и прощади , носят имената на национални предатели и комунистически терористи.
  Дъщерята на Райко Даскалов дълго време беше министър в комунистическите правителства на Тодор живков.

 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  Позор за армия и народ!
  —цитат от коментар 23 на DDR


  Подобни метежи е имало и в други страни, като например в Русия ,където войниците на цели армии бягат от фронта и почват да безчинстват. Това е ставало в края на ПСВ. Руската армия буквално е скапана и затова завзелите властта болшевики бързат да ключат споразумение за мир и да подпишат позорния за тях договор за капитулация на 3.3.1918 г.
  Позорно е , че на пътя за Перник до Владая все още стои паметник на метежниците.

 62. 62 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Ако пък на Солунският фронт срещу нас имаше руски войски плюенето щеше да е двойно по-голямо как най-големият ни враг бил помагал на фаворита си Сърбия и Гърция и е главният виновник за загубата ни в ПВС.
  —цитат от коментар 21 на Julian Mall


  Ами то е имало руски войски на македонския фронт, умньо?
  Рушлямаджиите що не четете преди да пишете, м?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 63. 63 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 976 Гневно

  Ей това е истината.
  А на моето поколение участниците в тази тагедия с решаващи роли Георги Дамянов и Райко Даскалов бяха представяни като положителни герои и важни личности за нашата история.
  —цитат от коментар 5 на дедо Андро


  Соц'режимът ("недоноШче", както тато по едно време се иСплюл) нанесе много, и огромни, щети на България и българите😡! Не малко от тях непоправими😡!Повечето от тях живелите през соц'а са ги осъзнавали и накак си са оцеляли. Някои от щетите бяха...превъзмогнати ли...поправени ли, коригирани ли...липсва ми точната дума.

  ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИТЕ НА ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ е една от вредите от която страдат (често без да го осъзнават) не малко възрастни и до днес😡😡😡

  Формално описаното е бунт и метеж на войници, положили клетва и приели определен код на поведение, което те нарушават. Това след като са воювали 6 години по фронтовете в ужасни условия.

  Но е НАПЪЛНО разбираемо (поне за мен) как тези гладуващи и зле облечени и оборудвани (???) войници ПОБЕСНЯВАТ като разбиват ВОЕННИТЕ складове и виждат изобилието на храни, дрехи и амуниции от които са се нуждаели на фронта. И като се добави към това и тежкото положение на семействата им в България, страдащи от недоимък, докато спекулантите са трупали пачки на черно-пределно ясно е че ще искат да накажат виновниците.

  И...тогава Райко Даскалов и комунярите от време оно ги насочват към София, и се стига до което се стига...😡
  До коментар [#5] от "дедо Андро":

  -----------------------------
  До коментар [#40] от "constatator":

  На теб лично БЛАГОДАРСКО за твойте коментари, и за търпението ти да копираш и цитираш неща които днес са достъпни (за който знае да ги търси) но напълно неизвестни за поколения българи: От тези които са били деца/юноши през 44 до (почти) всички след тях! РЕСПЕКТ!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 64. 64 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Ако пък на Солунският фронт срещу нас имаше руски войски плюенето щеше да е двойно по-голямо как най-големият ни враг бил помагал на фаворита си Сърбия и Гърция и е главният виновник за загубата ни в ПВС.
  —цитат от коментар 21 на Julian Mall


  Изобщо е нямало. Само експедиционен корпус от две бригади (2-ра и 4-та) още от 1916 г.

  CONTADOR GRATUITO!
 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тsonkooo":
  " Борис не му разрешава да се върне в България,"

  Не само Борис. След смъртта на Борис, регентите на позволяват на Фердинанд да присъства на погребението на сина си.

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  До коментар [#54] от "anonimnii":

  Да ти кажа ли защо е така....?
  Защото като електорат тогавашното БЗНС.....до голяма степен е приличало на днешното ДПС....
  Провери ако искаш.....
  По времето на Станбулийски.... 80% от турско говорящото население на държавата е членувало в БЗНС....
  До 1923 година...спрямо малцинствата в България е нямало никакви репресии.
  От тогава до преврата в 1934 година....гоненията на турците водят до масови изселвания в Турция...
  Нещата се влошават до такава степен, че Ататюрк взема решение тайно през нощта да вкара турски гарнизон....в пределите на българската държава, за да предотврати гоненията..... Турските войници стигат чак до едно село недалеч от Пловдив....

  Кажи сега..... Как..... "българска кинематография" да направи филм за всичко това...... :)

  Bukalemun
 67. 67 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 976 Гневно

  Твърде много се изопачава значението на Владайския Метеж.Не е първияъ метеж на деморализирани и разбити КАЧАЦИ - демек ДЕЗЕРТОРИкоито бягайки от Фронта мародерстват и грабятСлучвало се е по българските земи с КАЧАЦИТЕ от Султанската армияразбита при Виена.Хубавото е че НЯМА БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР присъединил се към КАЧАЦИТЕ
  —цитат от коментар 45 на Hawaii


  Качак/качаци наистина ли означава "дезертьор" на някакъв жаргон или сленг? Щото потърсих думата в тълковния чечник и не я намерих? В БГ'Жаргон "качак" е ръчно свита цигара/такава без филтър.

  Е, тогава и аз пафкам "качаци" ама с качествени (вносни) тютюни които смесвам сам...
  До коментар [#45] от "Hawaii":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 68. 68 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Разстроено

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Със сигурност Всемилостивият Бог е дарил и Вас с някакъв талантец, НО очевидно той изобщо не е да можете адекватно да осмисляте прочетен текст, да не говорим за анализ на исторически и обществено - политически събития...
  Жалка история!!!

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#68] от "selqnin":

  адекватно
  =======
  Адекватно ли....?
  За адекватност ли претендираш..?
  Ако беше преврат.....малко трудно щеше да се хвалиш, че ТОЧНО в същия период, България е била шеста икономика в Европа.....
  Един истински преврат буквално изпива всички жизнени сокове на една икономика....

  Bukalemun
 70. 70 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#31] от "selqnin":

  Имам, но няма да ми повярвате.

 71. 71 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тsonkooo":

  Да, за двете национални катастрофи е виновен Мики маус!! :))

 72. 72 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#19] от "vova.josei_ki":

  това не е вярно, провери си фактите. И други животни убиват за удоволствие.
  Повечето хора не убиват за удоволствие и изпитват отвращение от насилието.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 73. 73 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  "Знам, че историята не се променя с бутане на паметници, но ме дразни, защото

  не е справедливо

  тези заложници да са преживели изпитанията на времето, изпитанията на робския труд, а други да са минали през София и да са си отишли в родния край и да ги посрещнат техните скъпи роднини."

  Не е. Но историците са пасивни и говорят само на дати като днешната. А трябва всеки ден да просвещават промитите мозъци.

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  До коментар [#54] от "anonimnii":
  "България си е все още комунистическа държава."

  Прав си дотолкова , доколкото още не извършена декомунизация на страната. Все още стоят съветските паметници и паметници на комунистически терористи. Все още на тяхно име има кръстени населени места , улици , училища и площади. Все още няма изградени паметници на загиналите десетки хиляди българи от комунистическите репресии след 9.9.1944 г. Във всяко населено място има масови гробове, на чието място трябва да се изградят мемориални комплекси за почитане на паметта им. Все още в училищата не се изучават комунистическите престъпления и все още комунистическите престъпници се представят за герои.
  Това е така , защото потомците на комунистическите престъпници , преоблечени днас в демократически одежди , продължават да управляват България.

 75. 75 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#63] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":На теб лично БЛАГОДАРСКО за твойте коментари, и за търпението ти да копираш и цитираш неща които днес са достъпни (за който знае да ги търси) но напълно неизвестни за поколения българи: От тези които са били деца/юноши през 44 до (почти) всички след тях! РЕСПЕКТ!"" "" "".

  Благодаря ти! Аз пък съм благодарен на чичо Гугъл защото наистина днес вече има достъп до много информация която десетилетия беше укривана и фалшифицирана и трябва само да я потърсиш.

 76. 76 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  "Царят не се произнася. Той все още разчита на помощ от съюзниците и продължаване на войната."Къде са нашите големи съюзници - Германия, Австро-Унгария и Турция да ни помогнат в критичният момент?!
  —цитат от коментар 13 на Julian Mall


  За да си отговориш но този въпрос прочети книгата на ген. Тошев „Победени без да бъдем бити“. Има я сканирана в нет-а от оригиналното издание през 1924-та. Осмен състоянието на фронта, за което пишат и в цитираните тук други подобни книги ген. Тошев много критично описва ограбването на българските ресурси в тила което извършва германскиата администрация (имало е такава специално за събиране на доставките за Германия) и постоянното отклоняване от участие с войници и муниции на фронта. За професионализма на самите германски офицери и войници се отзовава много положително, но командването им си е изпълнявало политическите задачи от Германия и далеч не е действало съюзнически към нас.
  За мен беше интересно и доста изненадващо да науча и за тази част от отношенията тогава.

 77. 77 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":Нищо подобно.....
  Старта на болшевизацията в България е датата 19 май 1934.....
  Точно тогава е имало преврат в истинския смисъл на думата....
  Така започват и първите нацистки наченки сред бг обществото...
  Тогава се ражда и фашизоидния девиз.... "България на българите"....
  А това в статията на е никакъв преврат....дори не е и метеж.....а най обикновено войнишко въстание...
  Такива в историята ги има много..."" "" "".
  ************************************************
  Превратът на 19 май 1934 г. - югославски проект за ликвидирането на България

  Темата за преврата на 19 май 1934 г. ме е интересу­вала от мига, когато започнах да се занимавам с доку­ментално кино преди повече от 20 години. Разбира се, представата ми за него беше клиширана и далеч от същ­ността. На преден план изпъкваха готови идеологеми: че това е фашистки преврат, имащ за цел установяването на власт, подобно на Хитлеровия режим в Германия, че целта му е смазването на работническото движение в България и прочие глупости, които се пишеха в ония години в учебниците.

  Бях незрял и глупав. Постепенно започнах да си задавам въпроси, на които не намирах отговор. Като то­зи например: Защо извършителите на преврата на 19 май 1934 година влязоха в първото комунистическо прави­телство след 9 септември 1944 година? През 1997 годи­на, след като завърших филма "Под облак" за Първата световна война и причините, довели до подписването на Ньойския договор, усетих, че времето за реализиране на филм за 19 май е дошло. Две години аз и сценаристът Влади Киров работихме в Народната библиотека и в Държавния архив, открихме много неизвестни документи и през 1999 година реализирахме в Българската национална телевизия филм със заглавието "1934". Асоциацията със романа на Оруел "1984" не беше случайна.  Ние обърнахме внимание на два основополагащи акцента: че превратът на 19 май 1934 г. зачерква парламен­таризма в България и убива Търновската конституция (заменянето й с нова, комунистическа конституция през 1946 г. е само формален акт) и вторият факт: прокуждането на лидера на ВМРО Иван Михайлов извън предели­те на България. След тази дата той никога повече няма да се върне тук.

  Основополагаща теза по време на подготовката на филма беше, че превратът на 19 май е тясно свързан с една друга дата - 27 ноември 1919 година - Ньойския договор. След края на Първата световна война на запад от България е създадена държавата Югославия - Кралство­то на сърби, хървати и словенци. "И на поробени бълга­ри" - беше вметнал по времето на снимките на "Под об­лак" един селянин от Царибродско. Тази държава спо­лучливо беше наречена Франкенщайн на Балканите. Ней­ният разпад доказа правотата на това определение.

  15 години след своето създаване, същата тази дър­жава разполага с мощна шпионска мрежа в България, подпомагана активно от съветското и френското разузнава­не. В България тази дейност се упражнява директно от посолството на Югославия в София. През 34-а година главен резидент е полковник Груйчич. През 35-а година в София като военен аташе пристига Дража Михайлович. И третият изключително важен човек е журналис­тът Коста Крайшумович, който като кореспондент на два белградски вестника има възможност да обикаля цяла България. Сумата, която имат на свое разположение е 50 000 долара месечно. Данните са от Държавния архив. Хо­рата, с които сръбското разузнаване е най-тясно свърза­но, са някои земеделски водачи около Г. М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Вел­чев, протогеровистите Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов.

  В навечерието на преврата страната е парализирана от кризата в Народния блок и невъзможността на Никола Мушанов да състави правителство. Това е идеалният момент да се изпълни стратегията на югославската държава, формулирана най-ясно от Ика Панич: "Да се оставят българите да се удавят в своето собствено блато". В нощта на преврата на западната ни граница е струпана сръбска войска. Да се справят с царя, ако откаже да подпише указа за новото правителство, са натоварени екзекуторите на протогеровистите Лев Главинчев и Перо Шанда­нов. Както се казва, добре, че е подписал...

  Една от първите задачи на новата власт е поставяне­то на ВМРО извън закона и издаването на задочна смърт­на присъда над Иван Михайлов. Благодарение на сръбс­ките пари, раздавани щедро от югославското посолство, набират скорост обществени движения - Българо-югославянското дружество и особено студентското дружество за приятелство между Югославия и България. В списъците на тези две дружества могат да се видят много известни имена като тези на Петър Увалиев, Живко Сталев, Петър Дертлиев и много други. В управителното тяло на Бълга­ро-югославското дружество влизат Димо Казасов, проф. Петко Стайнов, Г.М. Димитров, Никола Захариев, Владо Георгиев. В държавния архив се съхраняват покани от 1934 г. за честването на създаването на Югославската федера­ция и редом до тях - заповедта на тогавашния министър на вътрешните работи Петър Мидилев за забрана на тра­урните шествия по случай годишнината от Ньойския до­говор. Навсякъде в страната се провеждат лекции и сказ­ки, в които се пропагандира балканска федерация от връх Триглав до Черно море и от Бяло море до Дунав. Със сто­лица Белград, разбира се. В разработките на сръбското ра­зузнаване директно се говори за елиминирането на бъл­гарския цар и създаването на единна държава под владе­нието на Караджорджевите.

  В архивите на Дирекцията на полицията се съхра­нява следното донесение:

  "Донасям Ви, г-н началник за състоялото се на 9-ти т.м. събрание, устроено от Българо-югославското дружество в салона на Славянското дружество, на което е гово­рил Владимир Савич - бивш югославски пълномощен ми­нистър. Като увод на своята сказка Савич е казал: "Преди Европейската война Сърбия имаше да разрешава мно­го свои национални задачи, а именно да освободи от австро-унгарско робство Словашко и Хърватско. След вой­ната мечтата на южните славяни се почти сбъдна, а тя бе - една Велика Югославия от Адриатическо до Черно море, от Дунава до Бяло море. Агент 3250 - 1 група"

  Правителството на Кимон Георгиев установява дипломатически отношения със СССР и изпраща за посланик в Москва горещия привърженик на идеята за интегрална Югославия проф. Михалчев. А в София пристига Фьодор Разколников, който започва целодневно наблюдение над цар­ския дворец от прозорците на хотел „България”. В Държавния архив се пази подробна схема на структурата на българска­та армия, съставена от френски разузнавачи. Неслучайно външните министри на Франция и Съветския Съюз Барту и Литвинов при една от своите срещи ще заявят доволство­то си от случващото се в България след 19 май.

  В показанията на Дража Михайлович от 17 май 1946 година, на процеса срещу него в Белград, той заявява:

  "В София имах заседание (среща) с Кимон Георги­ев. На това заседание ние, след като разгледахме бъде­щето на нашите отношения, дойдохме до пълно споразу­мение. Първият етап по пътя на сближението беше: български цар без власт, митническа уния с Югосла­вия и военен съюз. Вторият етап - интегрална Югос­лавия под династията на Караджорджевич.

  И цялата тази грижливо построена конструкция рух­ва с един удар на Иван Михайлов - убийството на сръбския крал Ал. Караджорджевич и френския външен министър Луи Барту на 9 октомври 1934 г. в Марсилия. Толкова пари, хвърлени от чуждите разузнавания в България отиват по дяволите. Кризата в правителството на Кимон Георгиев ста­ва очевидна, а царят обичал да казва, че от есента на 1934-а година "започнал сам да си връзва гащите". Борис III всява разкол сред военните и през януари 1935 г. Кимон Георгиев подава оставка. Ген. Пенчо Златев, известен с прякора си "Мъглата" ще изкара 4 месеца и царят ще смени и него с престарелия Андрея Тошев.

  Дамян Велчев, най-амбициозният член на групата "Звено", не се предава и се опитва да върне стария сценарий. С прякото участие на Дража Михайлович се сфор­мира група около Д. Велчев, Вл. Заимов и Г. М. Димит­ров. Новото име е комунистическият функционер Сава Гановски. И протогеровистите, разбира се. Сценарият предвижда сваляне на царя и установяване на републи­ка, управлявана от триумвират в състав: Дамян Велчев, Михаил Маджаров и Софийският митрополит Стефан. Д. Велчев, след няколко месечен престой в Белград, на 2 октомври 1935 г. през нощта прекосява пешком българо-югославската граница. Оказва се, че там никой не го ча­ка. Уплашен от риска превратът да бъде неуспешен, Вла­димир Заимов дава разпореждане полковете да не изли­зат от казармите и сам се оттегля от акцията. Дамян Вел­чев е посъветван да се върне обратно в Югославия, на което той отговаря: "Не мога да го направя. Аз съм поел ангажименти!" На другата сутрин Д. Велчев е заловен и по-късно съден. Той е осъден на смърт, но след вернопо­даническо писмо до царя е помилван. Показанията на об­виняемите и свидетелите по време на процеса разкриват цялата схема на преврата. Това, което го няма там, го има в показанията на Дража Михайлович по време на него­вия процес през 1946 г.

  Това, което Кимон Георгиев и групата около него не успяха да направят през 1934 - 1935 г., направиха го 10 години по-късно - през 1944-а. И получават висши постове в кому­нистическите структури на България до края на дните си. Само за Дамян Велчев тези дни се оказват неочаквано мал­ко - той загива при неизяснени обстоятелства в автомобил­на катастрофа във Франция. Не случайно Иван Михайлов казва в едно от своите интервюта: Трагедията от 1944-а г. над­хвърля катастрофите от 1913 и 1919-та г.

  Публ. във ВМРО и Иван Михайлов в защита на българщината. С., 2008, с. 53-57.

  Костадин Бонев.

  https://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=74:2010-04-22-09-29-57&catid=1:latest-news

 78. 78 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Човекът е единственото животно, убиващо за удоволствие!
  Грешка на Природата сме си!:
  —цитат от коментар 19 на vova.josei_ki


  Явно не знаете нищо за котките или поровете.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Любопитно

  Добре е все пак, че най-после взе да се говори и за изобилието от опити и преврати ........защо, това е друга тема, която очевидно ще последва.

 81. 81 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#78] от "biss Mark":

  +++++

 82. 82 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#77] от "constatator":

  Имаш ЛС

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 83. 83 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#78] от "biss Mark":

  Котки, порове, хиени, лъвове...
  Делфините също са доста жестоки и убиват за забавление. Освен това правят групови изнасилвания :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 84. 84 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#29] от "wre501051215":Защо комунистическа революция, като въпросните разбунтували войници нямат нищо общо с комунизма? Те не са били комунисти. И не са имали за цел налагане на комунистически режим в България.
  —цитат от коментар 51 на Иво


  Защото в подобна ситуация всеки е гледал как да я използва в свой интерес. За тесните социалисти (всъщност истинските комунисти) това е изглеждало като удобен момент за комунистическа революция, за земеделците - за република в която властта да завземе земеделско правителство.
  В мътната вода всеки гледа да хване риба.

 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Както казваше бай Добри Джуров "Такова беше времето". Времето е на войни, метежи, бунтове, въстания в цяла Европа, а в Русия има цяла революция.
  Винаги идва момента в който на хората им писва.
  Не трябва да се търси вина за тези събития на местна почва. ПСВ е война империалистическа, за територии и ресурси. И ВСВ е такава, даже тя е следствие и продължение на първата.
  Но урокът от първата е научен. България по-леко минава през ВСВ, с минимално участие и жертви.
  Урокът не бива да се забравя. Щото отново се нароиха военолюбци, пак имаме агресивни съюзници, и пак сме фронтова държава. Трябва да стоим далеч от агресори и най-важното, да сме единни и твърди. Може да се замеряме с думи, но да не се стреляме. И да не предаваме Родината нито на добрите, нито на лошите, щото те не се различават Амин!

 86. 86 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  България си е все още комунистическа държава. .
  —цитат от коментар 54 на anonimnii


  България никога не е била комунистическа държава. И никъде не е имало такава държава все още, съмнявам се някога и да има. Нещо сравнително близко до комунизма има в Северна Корея, но и то не е комунизъм.
  В България имаше някакъв вид държавен капитализъм, маскиран зад социалистически лозунги.

 87. 87 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  . Може да се замеряме с думи, но да не се стреляме. И да не предаваме Родината нито на добрите, нито на лошите, щото те не се различават Амин!
  —цитат от коментар 85 на Judjuk


  В интерес на истината дори и при тези войнишки бунтове нашите прадеди са се проявили достатъчно цивилизовано. При превземането на Главната квартира са арестували офицерите, но не съм чул да е имало убити. Докато при подобните бунтове на руския фронт генерали са били вдигани на щикове от разярената тълпа.
  Както пишеше по-горе в някой от спомените, грабежите са били извършвани от единици, основната маса войници не са били замесени, а просто са искали да се приберат най-сетне в къщи.
  При последните социални и политически сътресения през 1990-те също се проявихме достатъчно цивилизовано, без никакви насилия. За разлика от съседите ни на запад например.

 88. 88 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#86] от "nigel":

  Да де, все го строяха този комунизъм... Трябва ли да изпадаме в буквализми. Всеки знае какво се има предвид като се спомнене за комунистическия режим, никой не очаква че е имало реализирана някъде марксистката утопия. И не, следващия път няма да се получи по-добре.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 89. 89 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  До коментар [#21] от "Julian Mall":" Ако пък на Солунският фронт срещу нас имаше руски войски плюенето щеше да е двойно по-голямо как най-големият ни враг бил помагал на фаворита си Сърбия и Гърция"Ами имало руски войски на Солунския фронт. Този исторически факт старателно се крие от комунистическата ни историография и затова не го знаеш. През ПСВ Русия води мащабна война срещу България на два фронта.
  —цитат от коментар 57 на tacheaux


  Таше, чакам от теб и другите експерти да изровят поредните сензационни исторически документи как руснаците са воювали против нас на Македонският фронт преоблечени като сърби или тези документи са засекретени в Рассия?! Сигурно ще има и поименен списък на руснаците воювали против нас и след излизането на Русия от войната от омраза към българите?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#84] от "nigel":

  Това е така що се отнася до този земеделски лидер Райко Даскалов. Той очевидно е направил опит да "яхне вълната" от гнева на разбунтувалите се по-рано български войници и да ги използва за своите лични политически амбиции и желание за власт. Това е добре обяснено в тази статия. Добре е обяснено и как Александър Стамболийски се отдръпва от него.

  От друга страна, въпросните войници са имали достатъчно основателни причини да се разбунтуват. И очевидно те правят това не по политическа поръчка, а защото просто не са могли да издържат повече особено след българската загуба при Добро поле. Недоволството на фронта е съществувало и преди това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#33] от "wre501051215":

  Той е абдикирал, защото е виновен. Заслужавал е присъда. Две национални катастрофи за пет години.

 92. 92 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  Това не евярно. В това време Германия води тежки боеве на западния фронт, а в разпадналата се Руска империя започва гражданска война.
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  Ами нали за всички вас русомразците 03.03. се свързва не с Освобождението ни от турско робство, а с победата на Рассия в ПСВ?! Забележи от тази дата 03.03.1917г. трите империи които дотогава воюват с Руската империя и ни се водят съюзници вече не се ангажирани с водене на военни действия на огромни територии и въпреки това не ни пращат никаква помощ и България трябва да воюва с четири държави на Южният фронт две от които са и Велики сили превъзхождащи ни технологично във всяко отношение.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 93. 93 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ДНЕС БА Е НЕ ПО-ВЕчЕ ОТ 10-12000 ,НОРМАЛНО Е ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА АРМИЯ, А 1918 ГОД ВОЙНАТА Е ПРЕДПОЛАГАЛА МАСОВА МОБИЛИЗАЦИЯ И БЪЛГАРИЯ С 4 МИЛИОНА ДУшИ ИМА 860 000 АРМИЯ. В МОМЕНТА ОЛИГАРХИЯТА НЯМА НУЖДА НИТО ОТ НАРОДИ НИТО ОТ АРМИИ

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Бунт на гладни, голи и без достатъчно боеприпаси, три години гнили в окопите, повечето селяни, оставили жените и децата да се грижат за земята и прехраната. Естествено, имало е и такива , които да се възползват от ситуацията.

 95. 95 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#89] от "Julian Mall":Таше, чакам от теб и другите експерти да изровят поредните сензационни исторически документи как руснаците са воювали против нас на Македонският фронт преоблечени като сърби или тези документи са засекретени в Рассия?! Сигурно ще има и поименен списък на руснаците воювали против нас и след излизането на Русия от войната от омраза към българите?"" "" ".

  **********************************************.

  РУСКИТЕ ВОЙСКИ В МАКЕДОНИЯ (1916-1918г.).

  Малко известен факт за българите е, че през Първата световна война България воюва срещу Русия на два фронта - в Добруджа и в Македония.
  Военно участие на Русия в световния конфликт включва сраженията на нейните войски на Източния фронт срещу германо - австрийските войски, на Кавказкия фронт срещу турските войски, но също така и действията на императорските части и подразделения във Франция и Македония. Тези задгранични руски военни части обикновено са наречени „Руски Експедиционен корпус“. Сведения за него се сдържат в много руски архивохранилища, но основно във фондовете на Руския държавен военно-исторически архив (РГВИА) в Москва.


  За участието на „Руския Експедиционен корпус“ в руската историография вече има значителни и сериозни изследвания. Акцентът в тях пада върху бригадите, действащи във Франция, а за тези в Македония има по-малко литература.
  Едно от най- сериозните изследвания по темата излиза в Париж през 1933г. Негов автор е генералът от инфантерията Юрий Данилов. Използвайки руски източници, но също така и материали от архива на военното министерство на Франция авторът пише един задълбочен труд, озаглавен „Руските отряди на френския и македонския фронт“ (1916-1918).  Генерал Юрий Данилов и неговият труд от 1933г.

  На фона на руските изследвания от различни периоди (белогвардейски, съветски и съвременни) изпъква липсата на български проучвания по въпроса.
  Достатъчно е да отворим том 8 на академичната „История на България“, издадена през 1999 г., където в нейния дял III в цели 3 глави е разгледано участието на страната ни във войните за национално обединение. Там обаче сведения за руско военно присъствие на фронта в Македония няма?!
  С основание възниква въпросът: как така българските историци академици не са забелязали руските войски в Македония? „Слепи“ ли са били да не видят, че сред многобройните противници на България в Първата световна война като член на Антантата с цялата си военна мощ застава и Русия.
  След като няма нито едно българско изследване по тази тема това означава, че тя все още остава табу за съвременната българската историография.
  Това е забележителен, но и срамен факт. Присъствието на руски войски в Македония сред противниците на българската армия е „изтрито“ от българската историография.
  А такива войски има и по данните на френския Генерален щаб само през 1916г. във Франция и Македония са изпратени 745 руски офицери и 43547 долни чинове.
  В интерес на истината трябва да отбележим, че в отделни общи изследвания, посветени на българското участие в Първата световна война се споменава и за руски войски в Македония. Но само се споменава и то сухо, мимоходом и с няколко реда.
  Никога не се обяснява и не се търсят отговори на такива важни въпроси като : колко и кои са били тези руски войски наши противници и защо са се появили там?
  Това навежда читателя неспециалист на извода, че става дума за някаква случайност или по-скоро изключение от руската балканска политика, натоварена по стара русофилска традиция само с „благородни“ намерения спрямо България и българския народ.
  Първа световна война започва през лятото на 1914г. от Балканите. Добре известно е, че за неин повод служи атентатът в Сараево. Сръбското участие в атентата е безспорно, но обикновено в изследванията на историците убягва руското участие. То минава по две линии чрез руското посолство в Белград и чрез руското военно аташе полк. Виктор Артамонов под чийто контрол е тайната сръбска офицерска организация „Черната ръка“.
  Посланик на Русия в Белград от 1909г. е Николай Хартвиг. Той пристига в Белград със специална мисия. Целта му е създаване на „Велика Сърбия“ за сметка на разрушаването на Австро-Унгария. Н. Хартвиг е немец по произход, но руската политика го превръща във фанатик панславист. Той се заема ревностно да изпълнява плана на Петербург и последователно работи за унищожението на Австро-Унгария, което става негова фикс - идея. Сърбия е средството за реализиране на този план, а цената ще я плаща България. Изпълнявайки инструкциите на Петербург, Н. Хартвиг изцяло моделира сръбската външна политика на антибългарска основа. Става един от организаторите на Междусъюзническата война от 1913г., довела до погрома на България и нейната първа национална катастрофа.
  По това време Н. Хартвиг заявява: „Българофилството на руското общество е един непрестанал още сантиментализъм - и то пакостен сантиментализъм.
  Аз признавам само реалната политика, т.е политиката, която е насочена към служенето на националните интереси. А от тази гледна точка,какво може да ни даде усилването на България? - Само неприятности и усложнения. Силна една България ще бъде непременно наш противник. Тя ще се стреми старателно и настойчиво да завладее Цариград и Дарданелите, и в това свое стремление, тя ще се спре на един съюз с враждебната нам Австрия. Да се разберем с една силна България, ние не можем, защото нашите интереси ще бъдат непримниримо противоположни с нейните. Съвсем друга е работата със Сърбия. Тя е нашият естествен съюзник. Интересите на Русия и на Сърбия никъде не се стълкновяват - напротив, те навсякъде съвършено съвпадат…“
  Н. Хартвиг благославя изпълнителите на сараевския атентат, довел до началото на Първата световна война. Екстремистката му просръбска и антиавстрийска позиция през юлската криза от 1914г. съдейства за разпалване на войната. Той мотивира крайната неотстъпчивост на Сърбия по въпроса за разследване на убийството на престолонаследника Франц Фердинанд.
  Н. Хартвиг дотолкова се вживява в ролята си, че не успява да оцени важността на последиците от Сараевския атентат за света, Европа и самата Русия, атентат, довел до световен конфликт, разрушил империята на Романови и установил болшевишката диктатура.
  Посланик Н. Хартвиг умира от инфаркт на 10.07.1914г. Неговите действия обаче вкарват Русия във войната. Нападната от Австро - Унгария, Сърбия няма друг сериозен защитник сред великите сили освен Русия.
  Така Русия се ангажира със сръбската кауза още от началото на световния конфликт. И този панславистки курс на руската дипломация се разпростира и в отношението й спрямо България.
  Русия твърдо крепи статуквото, установено чрез договора в Букурещ от 1913г., който е унизил и ограбил България с изконни нейни територии - Македония, Източна Тракия и Южна Добруджа.
  Евентуалната намеса на България във войната от гледна точка на Русия се оценява през призмата на имперските й интереси. За руския император Николай II
  Първата световна война е война на пангерманизма срещу славянството, стожер
  на което е Русия в Европа и Сърбия на Балканите. Тази панславистка доктрина
  за войната отрежда предварително мястото на България в световния конфликт.
  Тя е освободена с помощта на Русия и нейният народ е славянски по произход - убедени са в Петроград. Затова българите трябва да подкрепят Русия, респективно и своя вековен исторически враг Сърбия.
  Тази доктрина лишава България предварително от правото й на избор на чия страна да застане в конфликта. Отрича се дори правото на страната ни да води самостоятелен курс с цел ревизия на Букурещкия договор от 1913г.
  Приложението на панславистка руска концепция обаче се натъква на големи пречки. Те са свързани с краха на русофилство в България през Междусъюзническата война от 1913г. Тогава чрез поставените си лица русофилите Русия и лично император Николай II преразпределят османското наследство в своя полза и в ущърб на България. Нейното национално землище е разпокъсано допълнително в Букурещ и изконните български земи Македония, Тракия и
  Южна Добруджа са предоставени с активното съдействие на Русия на съседите на България - Сърбия, Гърция, Румъния и Османска Турция.
  В руската историография десетилетия наред се обвинява България, че през 1915г. поела курса на германизма във външната си политика. България, че проявила „черна„ неблагодарност за своето освобождение от 1878г., заставайки редом до враговете на славянството на Балканите.
  Това обяснение обаче представлява обаче чисто и просто оправдание на руската антибългарска политика в Балканските войни (1912-1913).
  Забравя се, че прогерманското правителство на В. Радославов идва на власт в самия край на Междусъюзническата война, когато за всеки български политик става ясно, че Русия е противник на българското национално обединение и наказва България, като санкционира нейният грабеж. Това са дните, в които един от главните виновници за погрома от 1913г. русофилският министър – председател Стоян Данев заявява публично: „Моята политика фалира!“
  От там нататък правителството на В. Радославов поема по свой курс, който в крайна сметка през 1915г. нарежда България в лагера на противниците на Русия във войната - Централните сили (Германия, Австро - Унгария и Османската империя).
  Разминаването между руските панславистки схващания и българската национална програма води до това, че през есента на 1915г. Русия обявява война на България.
  Влизането на България във войната срещу Сърбия на 1/14.10.1915г. в съюз с Германия и Австро - Унгария означава и война с Антантата. Франция, Англия и Русия скъсват дипломатическите отношения с България и ни обявяват война.
  И докато английско - френската реакция на българската намеса е по-сдържана, особено озлобена е Русия.
  В издадени императорски указ гневно се констатира: „България, нашата единоверца, неотдавна освободена от турско иго с братската обич и кръвта на руския народ, открито отиде на страната на неприятелите християнската вяра и на славянството… За Русия България вече не съществува.“
  И тази война е истинска, Тя ще се води по суша, въздух и вода, на два фронта – Добруджа, респ. Румъния и Македония.
  Първите прояви на руско - българската война на Балканите са по море.
  На Петковден (14/27.10.1915) българската морска столица Варна е бомбардирана
  от руския Черноморски флот.
  Важен е момента на бомбардировката. Това става, когато българските войски успешно настъпват срещу сръбските в Моравско и Македония и вече освобождават тези изконни български краища. В този момент, руската бомбардировка може да се оцени като подъл удар в гръб от коварния „освободител“. Артилерийската канонада по Варна продължава час и 7 минути. Снарядите сеят смърт и унищожение. На място загиват 9 души - 5 мъже, момче на 12 години и 3 жени. Ранени са 24 мирни граждани, 2 офицери и 4 войници. Това са първите жертви на руско – българската война.
  Само появата на немските подводници U-7 и U-8, които атакуват противника с няколко торпедни устройства спасява Варна от пълно унищожение.
  Морската война ще продължи и в следващата 1916г. Потопяването на руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин”, потънал след взривяването му от българска мина на 25.02. 1916 г. в наши териториални води на подходите към Варненския залив предотвратява пореден руски артилерийски обстрел срещу Варна.
  Така стигаме до изпращането на руските войски в Добруджа и Македония. Появата им в Добруджа е резултат от руско-румънския съюз на антибългарска основа.
  Те са цял корпус, командван от ген. Андрей Зайончковски, в който има и Сръбско-хърватска доброволческа дивизия.
  Действията на 3-та Българска армия на ген. Ст. Тошев и нейните части, най-вече Конната дивизия на ген. Иван Колев срещу руските войски са добре описани и остават извън нашата тема. Затова на тях няма да се спираме.
  По-важното в случая е да се обясни появата и действията на руските войски в Македония. Както е добре известно, Солунският фронт възниква в края на 1915г. Той е създаден от Франция и Англия, чиито войски са прехвърлени от Галиполския
  п-в в помощ на сръбската армия в Македония. Първоначално там пристигат 3 френски и 1 английска дивизия. Те са първите, които влизат в схватки с българските войски в Македония при Струмица, Криволак, завоя на Черна. „Солунската експедиция“ на френския ген. Морис Сарай завършва с неуспех в края на 1915г. Нито Сърбия е спасена, нито българите са разгромени. Понесли сериозни загуби съглашенските френско-английски войски се оттеглят на гръцка територия, където започват да се укрепяват, създавайки Солунския укрепен лагер, прераснал постепенно в Солунски фронт.......................

  http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=522:ruski&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

 96. 96 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 845 Неутрално

  '' Боецът от фронта с право не можа да разбере, защо в момента, когато той излагаше ежедневно живота си срещу врага, там в спокойния тил, развилнелите се кметове, бирници и прочие власти оставяха семейството му да гладува или го безчестяха безсрамно, защо отечественият дълг и отговорност не са разпределени еднакво върху всички? Той не разбра, защо, когато неговите другари на фронта биваха разстрелвани за най-малкото отклонение от дълга, там в тила, най-вулгарни престъпници оставаха ненаказани. ''
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  Ми уви и ах, нашичкият не успя да разбере, а в същото време руският боец от фронта разбра. И немският боец от фронта направил Ноемврийската революция и той разбра. Имам смътни подозрения, че в това разбиране са замесени разни "болшевикс"... Но въобще немците и руснаците излиза са били някакви бам-башка акъллии.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 97. 97 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  Качак/качаци наистина ли означава "дезертьор" на някакъв жаргон или сленг? Щото потърсих думата в тълковния чечник и не я намерих? В БГ'Жаргон "качак" е ръчно свита цигара/такава без филтъ
  —цитат от коментар 67 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Приятелю Моше,

  Доста по-млад съм от теб, но достатъчно много отдавна
  в битността си на нетръгнало още на училище малко дете,
  когато скачахме и беснеехме - аз и други деца, моите баба и дядо
  ни се караха с думите "Какво сте се разбесняли като КАЧАЦИ"
  Вече като по-голямо дете разбрах и по-дълбокия и сложен смисъл
  на думата КАЧАК.
  На турски оригиналът е КАЧМАК
  В ерата на Интернет намираме това

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Качаци

 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Авторът е май спал и забравил световен контекст 1918?
  ПСВ.
  Царство България отбълснало вероломна агресия на царска Русия в 1916.
  Царството (България) в коалиция с Централни Европейски сили:
  Германия, Австро-Унгария, Османската империя и
  Централни Европейски опълченски сили на Народи поробени от Русия.

  Народите поробени от Русия в Русия и вънка получили неочакван "приятел":
  Марксиста ленинист Владимир Илич Улянов и тъй нататък,
  с конспиративен ник "Ленин".
  Ленин се отдал да див популизъм и разгромил руската царщина.
  И се обявил за "болшевик", в овча кожа, борец за мир.
  И подменил царска Русия с "держва" Марксистка ленинистка болшевистка.

  Така пременен, като борец за мир, в овча кожа,
  същият болшевик, или негоподобен, се явил в Полша, Брест-Литовск.
  Смирено приел капитулацията на царска Русия,
  в името на една нова, интерционално мирна и овча,
  Марксистка Ленинистка.

  Точно на историческата дата 3.3.1918.
  През месец март.

  Така спечелила време, интер нацията Марксистка Ленинистка
  намерила време за международни метежи, "септемврийски".

  1908 г
  ...
  1923
  ...
  1939
  ...
  до окончателен полуразпад на Нацията Маркс и Ленин,
  1992 г.

  Списъкът горе е непълен по разбираеми причини.

  Септември беше пръв, 1918 г:

  "премиерът Ал. Малинов предупреждава цар Фердинанд,
  че правителството е решено
  дори с малкото сили, с които разполага,
  да се бори срещу

  метежниците и
  германците

  и да сключи мир."

  Метежник Малинов... блъфира с предателски нападки срещу
  Цар и Отечество Царство България,
  и срещу съюзническа Германия:
  все Европейски държави две, в пет т.нар. през ПСВ "Централни сили".

  След метежник Малинов, блъфира с предателски нападки, и действия, срещу Цар и Отечество Царство България... и метежник Райчо (Даскалов)...

  още инфо,
  по-задълбочена и експертна:

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от Иван Лилов, юрист

 99. 99 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И тези 32000 са ни много ...

  Led Zeppelin Forever !!!
 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#77] от "constatator":

  Защо извършителите на преврата на 19 май 1934 година влязоха в първото комунистическо прави­телство след 9 септември 1944 година?
  ======
  Защото събитията на първата дата са били извършени за да има по планирана промяна при събитията на втората....
  Имало е десет години....населението да бъде адаптирано позитивно за това което ще се случи на 09.09.1944.....

  Датата 9 септември 1944 е важна идеологическа победа на световния пролетариат......
  А факта че се е случила на територията на България....е втора или даже трета степен на важност....

  Исках да обесня всичко това на форумника anonim440.....
  Човека демонстрира признаци на автономна мисъл....но не си познава истинската история на държавата....и оттам въпросите които задава сам на себе.... му остават във въздуха....  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK