Неизбежен ли е новият проект на Петков и Василев

Неизбежен ли е новият проект на Петков и Василев

© ДневникЗащо се появи обявеният точно преди седмица нов политически проект на довчерашните служебни министри на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев.


Необходим или неизбежен или рационален е този проект, чието название засега заменя думи като партия или движение, или е плод на славолюбие и неподплатена самоувереност.


Защо Петков и Василев натрапчиво уточняват, че критерият за постигане на съгласие за управление е личната почтеност на политиците, не идеологията и позициите на партиите, към които принадлежат, и затова червените (забранителните) линии за договаряне няма да се отнасят за партии, а за личности.
И най-интригуващата въпросителна - съгласуван ли е с президента Румен Радев проектът, както смятат редица анализатори...


Все въпроси, на които отговорите могат да се търсят - поне така сочи логиката, през целта, която се преследва. А първата седмица от представянето им даде малко отговори - основно, че отказаха общо явяване, предложено от "Демократична България", и върнаха покана за предизборно споразумение, а Христо Иванов каза, че за коалиция вече ще може да се говори след изборите.


Ако целта е страната да излезе с редовно правителство след третите извънредни избори, то проектът може да се окаже и необходим, и неизбежен.


Въпреки че Кирил Петков още през април обяви намерения да остане в политиката, без да уточнява как и кога, последвалата невъзможност за съставяне на правителство след първите избори и озоваването отново в задънена улица на опитите след вторите на 11 юли са по принцип фактор, ускоряващ вземане на решения.
От 4 месеца сме свидетели на невъзможност или неспособност на влезлите в 45-ия и 46-ия парламент партии на промяната да намерят работещо решение за съставяне на правителство. Впрочем


задънената улица беше програмирана още преди изборите на 4 април


със заявлението на "Има такъв народ", че изначално са изключени от преговори освен управлявалите дотогава ГЕРБ с неявната и явна подкрепа на ДПС, също и БСП. След резултатите от изборите на 4 април се видя, че без БСП не стигат гласовете на партиите на промяната за съставяне на правителство, каквото и да бъде то - експертно, коалиционно, програмно.


А изходът окончателно се затвори след вторите избори на 11 юли


от непозната досега технология на "Има такъв народ" за формиране на правителство - с 65 депутати и без предварително представяне на проектокабинета на партиите, от които се очаква да го подкрепят. И в добавка - червената линия, която "Демократична България" постави пред БСП - никакви преговори с тях.


Анализаторите през цялото време дежурно констатираха/преповтаряха заявленията на партиите - кой с кого няма да преговаря при никакви обстоятелства или при какви ще преговаря - и не анализираха наличие или липса на аргументи в заявленията.


Последните социологическите анкети посочват, че


същите партии на промяната ще формират и следващия парламент и след 14 ноември


плюс "прокълнатата" БСП. И, разбира се, с присъствието на ГЕРБ и ДПС (като партията на Борисов нищо чудно да излезе и първа). Не се забелязва промяна и в червените линии, поставени между тях. Тези дни Слави Трифонов даже отново постави БСП отвъд забранителната линия, като заяви в статус, отхвърлящ вината на "Има такъв народ" за несъставянето на правителство, че "подобна коалиция (с ГЕРБ, ДПС и БСП - бел. ред.) "е невъзможна и в следващото Народно събрание".


С две думи, ситуацията най-вероятно ще се повтори. Не е ясно и как "Демократична България" ще преговаря с БСП след третите избори и дали няма да й се наложи, ако промени тактиката, да се обяснява защо е изключила такава възможност след вторите.


И всичко това - при трудно оборимата презумпция, базирана - да повторим - на резултатите от двата избора и сега на последните социологическите сондажи, че без БСП всъщност не може да се състави правителство, както и по-рано сме коментирали.


Сред тази очебийна безизходност от политическата криза се появява проектът "Петков - Василев". Всъщност беше естествено да се роди някакъв проект, но дали ще отпуши ситуацията ще се разбере след изборите.


Проектът им е непривичен най-напред със заявката, че червените линии няма да се поставят пред партии, а пред личности


Дали си дават сметка, че идеята им може да се възприеме и като еретична, едва ли не удар по партийно-парламентарната система, сочена за неоспоримия стожер на демокрацията? Запитани от "Дневник" при представянето на проекта дали очакват укори от политологичната наука заради игнорирането на партиите и залагането на личности, Асен Василев - с неприсъща за неисторик смелост - "навлезе" в историята, за да извлече аргументи. Каза, че в историята са останали с добрите дела политически личности, а не партии, и даде пример с петицията на депутатите против депортацията на българските евреи - "те са участвали с имената си и не са питали партиите дали да се подпишат".


Може да се спори дали спокойствието на Асен Василев и усмивката на Кирил Петков, с които мотивират тезите си, изразяват целенасочена увереност в постигане на целите и убеденост в правилността на средствата за постигането им; или зад тях се крие и някаква доза наивност и непознаване на спецификата на отношенията между днешните политически партии. По думите на Петков за "коалиция на почтеността" може да се тълкува, че такова обединение след изборите ще е възможно между хора/депутати, а не между парламентарните сили.


Безспорно остава обаче усещането, че без нов проект, който "да разбърка картите", за да се раздадат отново, след третите избори, ще се озовем в същата ситуация, вече проиграна от същите партии. Доколко тя няма да се повтори и с участието на "Продължаваме промяната" (защото сега проучванията показаха, че теглят гласове от протестните партии) ще зависи каква подкрепа ще привлекат и ще я разширят ли отвъд гласуващите за промяна.


А пък над най-интригуващият анализаторите въпрос -


дали зад проекта не стои или не е съгласуван с президента Румен Радев


може да се размишлява чрез доказаното по политически и исторически път положение - че съвпадението на цели не означава задължително съгласуване на средствата или еднаквост на мотивите. Вярно е, че целта на президента Радев е страната да се сдобие най-сетне с редовно правителство и се съобразява с очакванията и съгласието на гражданите (както заявява), без да ги дели по партиен и политически цвят. Вярно е, че и целта и увереността на проекта "Петков - Василев" е, че в следващия парламент "ще има 121 депутати, с които да бъде продължена промяната" и съставено правителство, независимо от техния партиен цвят (макар че, както се разбра в отговор на многобройните и настоятелни журналистически въпроси - без ГЕРБ и ДПС).


Петков и Василев заявиха ясно, че подкрепят президента Радев за втори мандат. Но президентът не е заявил, че подкрепя проекта им, поне е предпазлив в коментарите си.


Но какво ще стане, ако го подкрепи, небето ще се срути може би?


Радев ясно е заявил още преди година, че досегашният вид управление, белязан многократно от корупционни обвързаности на институции и задкулисие, трябва да претърпи радикална промяна в обществен интерес и тя може да бъде постигната - акцентира той, с участието и енергията на гражданите независимо от политическия им цвят.


С две думи, доказателства за съгласуване на проекта "Продължаваме промяната" с президента засега няма. А дали се подкрепя от него, това не го прави предпоставен или създаден в ущърб на обществения интерес. Така че натрапчивото разграничаване на проекта от президента май е излишно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  "(с ГЕРБ, ДПС и БСП - бел. ред.) "е невъзможна и в следващото Народно събрание".То това -добре ама коалиция-ГЕРБ,ДПС,БСП и"Продължаваме промяната"е напълно възможна и това подкрепено от някаква патриотично-родолюбива популистка група ще бъде абсолютно бетонно мнозинство и не се вижда как и кои ще продължават промяната.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Че беше неизбежен такъв проект , е ясно. Най-малкото поради поразиите, които нанесоха на политическата система последните пишман-"спасители" (ИТН) и предпоследните-ГЕРБ.
  Отделно Петков и василев, както и далеч по-неинтелигентни преди тях се усетиха, че в България избори се печелят относително лесно, тъй като разочарованието и емоцията (при по-голяма част от мат'ряла) води до търсене на нови "спасители". В техния случай те имат 2 основни сриозни предимства-липса на петна в биографията и чудесна професионална репутация (с уговорката: на фона на всички останали конкуренти за длъжността "спасител на нацията"). Това ги прави логичният избор за много българи, включително такива, които не гласуват за поредния "месия", а търсят нормалност и компетентност.

  лошото е, че няма как да знаем докрай дали зад тази "нормалност" няма изключително качествен и добре маскиран политически инженеринг

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "Неизбежен ли е новият проект на Петков и Василев"
  ........
  Неизбежен е! пРезидентът требе да си има партия. По савецки образец.

 6. 6 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Партия се замеи с проект.
  Малко ни се струва социализъм за вече 70 г , равни в нищетата , сега ще преживеем и проект ПП .Имаше едно време една приказка за трите П.
  Що са съкратили едото - Президеъ, Петков, П...

  Това е новото ни поколение изучило се на Запад.
  Измислят си някой фантастичен проект .Намериха се бунак народ да го изпробва върху себе си.
  Нали народът плаща .

 7. 7 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Може да се спори дали спокойствието на Асен Василев и усмивката на Кирил Петков, с които мотивират тезите си, изразяват целенасочена увереност в постигане на целите и убеденост в правилността на средствата за постигането им; или зад тях се крие и някаква доза наивност и непознаване на спецификата на отношенията между днешните политически партии.

  Спокойствието на Василев и усмивката на Петков се дължи на големите манги, стоящи зад тях. Никаква наивност няма в тях, тия хора са професионалисти, тоя проект е готвен отдавна и армия от интернет тролове стои зад тях. Някой налива много пари в тях, а БГ народа отново търси поредния спасител.

 8. 8 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Че беше неизбежен такъв проект , е ясно. Най-малкото поради поразиите, които нанесоха на политическата система последните пишман-"спасители" (ИТН) и предпоследните-ГЕРБ.Отделно Петков и василев, както и далеч по-неинтелигентни преди тях се усетиха, че в България избори се печелят относително лесно, тъй като разочарованието и емоцията (при по-голяма част от мат'ряла) води до търсене на нови "спасители". В техния случай те имат 2 основни сриозни предимства-липса на петна в биографията и чудесна професионална репутация (с уговорката: на фона на всички останали конкуренти за длъжността "спасител на нацията"). Това ги прави логичният избор за много българи, включително такива, които не гласуват за поредния "месия", а търсят нормалност и компетентност.лошото е, че няма как да знаем докрай дали зад тази "нормалност" няма изключително качествен и добре маскиран политически инженеринг
  —цитат от коментар 4 на debruckere


  Няма как да няма политически инженеринг зад тях, всички тия изяви по ТВ струват пари, във фейса армия от тролове се грижи за имиджа им.

 9. 9 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 773 Неутрално

  "Неизбежен ли е новият проект на Петков и Василев"........Неизбежен е! пРезидентът требе да си има партия. По савецки образец.
  —цитат от коментар 5 на 4ort


  Едва ли президента точно вади мангите необходими за целия този шум около двамата. По скоро някой несправедливо оставен извън властта олигарх.😁😁😁

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Проекта е закономерен, неизбежна е плахата (засега) атака :"Дали си дават сметка, че идеята им може да се възприеме и като еретична, едва ли не удар по партийно-парламентарната система, сочена за неоспоримия стожер на демокрацията? Запитани от "Дневник" при представянето на проекта дали очакват укори от политологичната наука заради игнорирането на партиите и залагането на личности, Асен Василев - с неприсъща за неисторик смелост - "навлезе" в историята, за да извлече аргументи. "

  Ерата с "програма за опазване на свободата на словото" свърши. Посредници за подбор на лидери са аут

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Какъв нов проект!? Тези нали потвърдиха, че ще бъдат кандидати за депутати от Средна европейска класа и ВОЛТ, и двете партии далеч не са нови!?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  "Неизбежен", "естествен", "закономерен" глупости. Само природните явления са неизбежни, естествени и закономерни.

  В случая имаме дело не на природата, а на полит-технолози, които трябва да станат публично известни, а не да се измъкнат тихичко и да започнат работа по следващия проект, когато този приключи.

 17. 17 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Обида за ума е тези хора да говорят за прозрачност и почтеност, когато не са дали програма на партията, не са изсветлили финансирането си, не е ясно как подбират кадрите си.

  И ДПС набира само почтени, ако не вярвайте, питайте Ментата.

  Това за липсата на време да се разходят до Букурещ, за да докажат, че са спазвали конституцията и че държат за шеф на НАП човек, продал фирма с 1.5 милиона задължения на социално слаб, ме дразни по-малко базовите неща за всяка партия - прозрачна и ясна програма, финансиране, механизми за вземане на решения.

 18. 18 Профил на show.no_mercy
  show.no_mercy
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ПП ще е първа политическа сила и ще успее да сформира 121 депутата, почтенни естествено. Бойко Рашков ще бъде вътрешен министър от редовния кабинет, за ужас на шайката

 19. 19 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Не зная дали е неизбежен , но някой е инвестирал бая пари за реклама в него ?!?

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Абе избирайте Мутрата вееее. Вчера пак се изср. пред тивито.... Мутрата много му отива на този Изключително Прост Народ.....
  Радев е много мекушав срещу байтошевския пазвантин....

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 567 Весело

  Бравопетя е пред ново откритие - коалицията на почтените е вероизповедание.

 23. 23 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1016 Весело

  Привет, бъдещия министър председател има 300000 бона грант от Америка за България. Да си знаеш.
  - Кой ще е
  Кирил Петков.

  https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10226944636183807&id=1290508620&set=a.1224633057876&source=48&ref=m_notif¬if_t=feed_threaded_comment_reply

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Само едно нещо е неизбежно и то за радост не е този политически инженерен проект!
  Момчетата просто имат една поръчка, която трябва да изпълнят....като чичкото без коса от плевенските села...

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на ufm26649506
  ufm26649506
  Рейтинг: 41 Неутрално

  А Спецов е техния Петър Илиев. Ако беше издигнат от ИТН да речем, щеше да има страшен вой до небесата от ДБ и ПП, че продал на социално слабо лице фирма с дългове. Обаче сега нема проблем, държим си го до последно, лажем и мажем. Но в същото време говорим за почтеност. Ами с подобни номера да забравят за повече от 12-14%.

 27. 27 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  и армия от интернет тролове стои зад тях.
  —цитат от коментар 7 на foxa55


  По мои наблюдения, наистина има армия от тролове, но не точно зад Петков и Василев.

 28. 28 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Безсмислено упражнение на две егоцентрични наивни личности, единственият резултат от което ще е намаляване подкрепата за ДБ.Харесвах ги като служебни министри, но като политици ще са кръгла нула. Политиката не е стартъп, а да си лидер на политическа партия не е като да си управител на финансово предприятие. Само туй ще кажа по въпроса и ще свърша.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#23] от "bruno__dante":

  Чини ми се, че тоя грант е в размер на приличен банкет с преспиване на някоя инфрастру българска фирма,примерно магистрална.


 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 975 Любопитно

  До коментар [#2] от "chicago514":

  И каква промяна сте започнали ?!?

 33. 33 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#4] от "debruckere":

  сългасна.
  много е свежо да има нови лица и движение. но трябва и да се знае кой стои зад тях, това е много важно, така че те дължат отговор и обяснение.

 34. 34 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  На първо време резултатите от две последователни гласувания показаха, че хората искат депутати, които си говорят един с друг и водят балансирана политика. В същото време кризата в доверието е следствие от това че досега никой политик до момента не се занимаваше енергично да обеснява какво прави и какви проблеми е намерил. Ако искаме да напреднем имаме нужда от такива политици. В същото време една птичка пролет не прави и всяко стадо си има мърша. Затова бих казал, че общите ценности и критерии за екипна работа са по-важни от партийната принадлежност пък макар и това да не се харесва на конвенционалните партии у нас.

 35. 35 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  И каква промяна сте започнали ?!?
  —цитат от коментар 32 на drill


  Ха, що за въпрос?!? Промяната е видна от всички. Увеличени цени на тока, галопираща инфлация, спрени строежи, работници без заплати, последни по ваксиниране и първи по смъртност.....Не ти ли харесва такава промяна, заради която вдигахме въстания и револуции?

 36. 36 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Болката е за Бойкикев, който обикаля кат цветарка, за да се закрепи над 4-те процента. Иначе губи шанс за порции.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Е след като се видя че ДБ трудно минава 10%, решиха че още едни 10% няма да са зле да вземат с друга тактика. :)

 38. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Все пак, България не може да съществува без правителство. Всеки трябва да направи компромис, всеки трябва да направи крачка назад. С инат няма да стане. Но разделението в обществото е токова голямо, че не знам, как ще стане.

 39. 40 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Проектът подлива вода на т.н. десни в България. Ама те си го заслужават. Българската десница е импотентна.

 40. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Добра статия на Браво-Петя!
  А новият проект не е просто полезен и нужен, той е като манна небесна. Огромен брой хора буквално "не гласуват, щото няма за кого".
  Проектът не е само алтернатива, той е и ново качество. През всичките години на демокрацията и особено последните управляват структури с криминален отенък и тотално безхаберие по отношение на икономика и развитие. Двете опорни точки, почтеност и компетентност са перфектно определени. Остава да се реализират.
  За целта трябва да се търсят и намерят съответните лица. Всъщност трябва вече да са намерени, то време няма.
  Остава да ги покажат, за да ги видим. А "по делата ще ги познаем".

 41. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Весело

  До коментар [#37] от "realguru":

  Я............, червената шапчица !!
  Защо са ти дълги и черни ноктите ??
  Защо имаш брадавици ?
  Защо ти пада косатата ??
  Мдааааааааааааа....... ГЕРБО ОРКА!:)

 42. 43 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  "Проектът им е непривичен най-напред със заявката, че червените линии няма да се поставят пред партии, а пред личности...."
  Това изглежда почти невъзможно за изпълнение - да се подбират определени личности от други партии и да се работи само с тях. Дори и да издирят и намерят необходимите бройки "почтени", каквите вероятно има, как ще се договорят с тях при положение, че депутатите влизат в НС чрез партии? А, в партии, като ГЕРБ и БСП вождовете им колят и бесят и избраният почтен ще трябва първо да се допита до тях, а после да ходи при ПП и да работи с тях. Партийната принадлежност е на първо място и ако Боко или Хорни кажат "Не!", значи не и почтеният си остава в лоното на вкралата го в НС партия.

  CONTADOR GRATUITO!
 43. 44 Профил на naiven
  naiven
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Думата, която всицки епотребяват за тия е .... Проект...... ами да, проект е за съжаление а не политическа партия......

 44. 45 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 505 Любопитно

  Неизбежен ли е новият проект на Петков и Василев?!

  Сред тази очебийна безизходност от политическата криза се появява проектът на "Петков - Василев", но дали той ще отпуши ситуацията ще се разбере едва след изборите!

  Проектът им е непривичен най-напред със заявката, че червените линии няма да се поставят пред партии, а пред личности! А дали си дават сметка, че идеята им може да се възприеме и като еретична, едва ли не удар по партийно-парламентарната система, сочена за неоспоримия стожер на демокрацията?

  По думите им "коалиция на почтеността" може да се тълкува, че такова обединение след изборите ще е възможно между хора/депутати, а не между парламентарните сили!

  Безспорно остава обаче усещането, че без този "нов" проект, който "да разбърка картите" на картоиграчите ( които обичат да лъжат!!!) след тези трети поред избори ще се озовем отново в същата ситуация, вече проиграна от същите тези партии.

  Доколко тя (ситуацията)няма да се повтори и с участието на "Продължаваме промяната", защото засега проучванията показват, че те ще теглят гласове от протестните партии и ще зависи каква подкрепа ще привлекат и дали ще я разширят отвъд гласуващите за промяна т.е. да активират "квотата" на традиционно негласуващите?!!!

  А пък над най-интригуващият за анализаторите въпрос е дали зад новия проект не стои или не е съгласуван с президента Румен Радев?!!!

  Вярно е, че целта на президента Радев е страната да се сдобие най-сетне с редовно правителство и се съобразява с очакванията и съгласието на гражданите без да ги дели по партиен и политически цвят. Вярно е, че и целта и увереността на проекта "Петков - Василев" е, че в следващия парламент "ще има 121 депутати, с които да бъде "продължена промяната" и съставено правителство, независимо от техния партиен цвят, но без ГЕРБ и ДПС!!!

  Петков и Василев заявиха ясно, че подкрепят президента Радев за втори мандат, но президентът не е заявил открито, че подкрепя проекта им, поне е предпазлив в коментарите си. (естественно иначе това ще разгневи Корнелия - разбирай електората на БСП, който се очаква да го подкрепи на президентските избори!)

  Но какво ще стане, ако го подкрепи, небето ли ще се срути може би?

  Радев ясно е заявил още преди година, че досегашният вид управление, белязан многократно от корупционни обвързаности на институции и задкулисие, трябва да претърпи радикална промяна в обществен интерес и тя може да бъде постигната с участието и енергията на гражданите независимо от политическия им цвят.

  С две думи, доказателства за съгласуване на проекта "Продължаваме промяната" с президента засега няма, а дали се подкрепя от него, това не го прави предпоставен или създаден в ущърб на обществения интерес. Така че натрапчивото разграничаване на президента от проекта май е излишно!!!

 45. 46 Профил на show.no_mercy
  show.no_mercy
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#41] от "Judjuk":

  Така е, въпреки цялото недоволство от кабинета ББ 3, над 1 000 000 не отидоха да гласуват на 11.07, които иначе гласуват.

 46. 47 Профил на show.no_mercy
  show.no_mercy
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#41] от "Judjuk":

  Така е, въпреки цялото недоволство от кабинета ББ 3, над 1 000 000 не отидоха да гласуват на 11.07, които иначе гласуват.

 47. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#11] от "foxa55":

  Не им се хвашай на минусапката на Дневник.Тези плюсчета и минуси нямат значение за никого.

 48. 49 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Така е, въпреки цялото недоволство от кабинета ББ 3, над 1 000 000 не отидоха да гласуват на 11.07, които иначе гласуват.
  —цитат от коментар 47 на show.no_mercy


  Явно недоволството не е било толкова цяло, или пък въобще не е било недоволство.

 49. 50 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#35] от "uvtest":

  Кое от тези всичките неща е по вина на тези двамата, а не на Бърборко и Теменужка ?
  Бъди по-конкретен иначе си поредния
  прост трол !!

 50. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Скъпи приятели, въпросът дали един политически проект е възможен или неизбежен си е чист снобизъм.

  Нека не забравяме, че България е свободна страна и всеки е в правото си да прави каквито проекти намери за добре. От мутренско-милиционерски до харвардско-технократски.

 51. 52 Профил на show.no_mercy
  show.no_mercy
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#49] от "uvtest":

  Отговорът на това се съдържа в резултатите, гласувалите за управляващата коалиция от ББ 3 на изборите на 11.07 спрямо 2017 г
  - ГЕРБ минус 450 000 гласа
  - ОП изобщо не достигнаха до шанса да минат 4%
  Въпреки провала на 46-то НС, любезните към ГЕРБ социолози им отчитат още 4% надолу спрямо 11.07, което са още минус 120 000 гласа, а ОП не може да ги хване социологията.
  Това поне на мен не ми прилича на доволство от упралвението на ББ 3.

 52. 53 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#50] от "Vassil Stoychev":

  Васко бе, защо всички болшевики бързате да обявите за трол, всеки несъгласен с "генералната линия на партията"? Не съм писал, че само двамата са виновни. Вината е : А- в партиите на "промяната", които в две НС, нито правителство направиха, нито закон подобряващ положението на хората приеха. Б-на хунтата, която освен да чегърта, нищо полезно не свърши.

 53. 54 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Неизбежен ли е новият проект на Петков и Василев?
  Отговор:
  Новият проект на Петков и Василев е неизбежен, понеже старият проект със специалното участие на Станислав Трифонов се изчерпа и маските му паднаха. След още два избора за народно Събрание ще се търси нов проект.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 54. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Весело

  "С две думи, доказателства за съгласуване на проекта "Продължаваме промяната" с президента засега няма. А дали се подкрепя от него, това не го прави предпоставен или създаден в ущърб на обществения интерес. "
  *
  Хайде де, нямало доказателства?! Хора на канцелариата на президента активно търсеха мандатоносител, нали онзи от "Екогласност" го каза публично.
  Тъкмо се зарадвах, че най-после се появи партия с успели и интелигентни лидери, а зад тях прозря сянката на Радев.
  Ако ДБ имаха лидери Петков и Василев, щеше да бъде идеалната партия да се гласува и много повече хора щяха да ги подкрепят.
  Обаче между ПП и ДБ ще избера ДБ. Не мога да подкрепя партия, създадена и свързана с Радев.

 55. 56 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 968 Неутрално

  "...последните социологическите сондажи, че без БСП всъщност не може да се състави правителство..."
  О-о, може, може! Проблемът с БСП е друг. Тази партия пречи на всички "честни", "почтени", "нормални", номинални притежатели на истината и времето, затова е и борбата на абсолютно всички останали срещу нея, включително и на собствените ѝ отпадъци. Така че, след като "бабата" не умира, трябва да се шунтира, а най-добре да се ликвидира. Нещо, което е перманентна задача не само за местните политиканстващи селкори, но и за нашите нови, първи, единствени и незаменими приятели - пречи на геополитически реализации и ликвидации.
  В крайна сметка новият проект на Василев и Петков ще доведе страната точно там, където тя се намира в момента. Каламбур, а? Не, защото не партиите и/или персоните определят бъдещето на една страна, а качествата на местната популация, степента на управляната медийна манипулация и силата на геополитическите ветрове. Местните пионки нито управляват платната, нито държат руля. Те са само дебелеещи рупори, преповтарящи команди към гребците с веригите.

 56. 57 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Думата, която всицки епотребяват за тия е .... Проект...... ами да, проект е за съжаление а не политическа партия......
  —цитат от коментар 44 на naiven


  Ми нека е проект. Партиите ги видяхме 30 години.

 57. 58 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Статиите за неизбежноста на проектът ПППП много ми напомнят статиите за "Нов икономически механизъм" на бай Тошо. Коментарът на шопа тогава беше "Щом е механизъм, значи ще се развали", сега е "Щом е проект, значи има начало и край".

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 60 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 975 Разстроено

  [quote#35:"uvtest"][/quote]

  Ако бях мазохист щеше да ме докара до оргазъм!!!

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 62 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Неутрално


  Защо Петков и Василев натрапчиво уточняват, че критерият за постигане на съгласие за управление е личната почтеност на политиците
  --------------------------------------------
  Натрапчиво е единствено възмущението, че именно тез двамцата говорят за почтеност.

 62. 63 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  [quote#49:"uvtest"][/quote]
  Те миличките не могат да вдянат, че недоволният човек отива да гласува, а не ходи в гората за гъби.
  Че когато е омерзен от някого, отива и гласува за неговия критик и разобличител.
  А отива за гъби само ако му е ясно, че критикът и разобличител е пунта мара.

 63. 64 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  .....в активната политика много от отдавна има нужда от ЮПИТА......!!!!!....../...но не като Милен Велчев и Краси Катев......./.......Момчетата ..... и Кирето и Асенчо имат КАЧЕСТВА......но ше ги СЪДИМ и ПОЗНАЕМ ПО ДЕЛАТААА........!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 64. 65 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Според мен, Продължаваме Промяната е проект(поне към момента), с надценен потенциал.
  Вероятно ще събере гласове от ИТН, разочаровани от ДАБГ, ИБНИ и в по-малка степен ще мотивира хора, които не са гласували.
  Да не забравяме, че без пари, избори не се печелят - бленуваните от Петков 30% са халюцинация...

  I Want To Believe
 65. 66 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Неутрално  +++++++++++++
  Очаквам непукизма на тези към собствените им лъжи да ги съсипе.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 66. 67 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Неизбежен ли е новият проект на Петков и Василев
  =========================
  Големи пари се хвърлят по проекта.
  За мен е необяснимо, как хората могат да припознаят двама анонимници за спасители на нацията.
  Но пък от друга страна не вярвах и че ще се намерят толкова много хора, вярващи в ИТН...

 67. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Петя Владимирова смело зададе добри въпроси както в началото, така и по целия текст на статията... ама не й стигна куража да отговори на тях поне някак, нека и отчасти адекватно.
  жалко
  ограничи се с намеци в самите формулировки на въпросите
  явно пряката критика срещу "нови проекти" може да коства дългогодишна кариера

  на мен обаче не ми пука за тия неща, вкл за малоумието на модераторите, затова ще го кажа: да, всяка политическа дивотия е неизбежна; да, момците от снимката се имат за голяма работа, понеже някакви големи батковци и чичковци са ги подкукоросали да "правят проект"; не, нищо добро и конструктивно от двамцата не ще видим - "редовите граждани" имам предвид; и, отново не - нито "проектът" им, нито "ще дружим с почтените" не заплашват партийната система за имитиране на демокрация.
  порадвайте им се, положителните емоции са хубаво нещо, защото не след дълго ще си скубете косите, дами и господа наивни (да не кажа тъпички) избиратели

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 69 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Весело

  Когато Прокопи плаща, проектът е неизбежен. Това е инвестиция!

  Бог да благослови Америка за България!
 69. 70 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 39 Неутрално

  "По думите на Петков за "коалиция на почтеността" може да се тълкува, че такова обединение след изборите ще е възможно между хора/депутати"

  Ако използвате "харвардския метод" за чете не мисли, то горното изказване на К. Петков
  гласи: ще си купим необходимите чужди депутати, както си купихме няколко партии преди изборите.
  Избирателният закон забранява купуването на гласове, но не и депутати и партии!!!

 70. 71 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Днес Цветанка Оризова попита К. Петков за дипломата му и като всяка неподготвена средна журналистка, допусна да бъде подведена. Пред нея той каза, че дипломата му е от Харвард университета. Преди време пред телевизиите показа MBA документ от Харвард колеж, може да се прочете на стоп кадър.
  Бая разлики има! Кое е верно, Кире?
  https://college.harvard.edu/resources/faq/what-difference-between-harvard-college-and-harvard-university

 71. 72 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 711 Гневно

  "Петков и Василев заявиха ясно, че подкрепят президента Радев за втори мандат. Но президентът не е заявил, че подкрепя проекта им, поне е предпазлив в коментарите си."

  До сега не съм се натъквал на по-вопиюща демагогия. И на бавноразвиващите им е ясно, че Радев стои зад проекта на необходимата му президентска партия, но пред баламурниците играе, че се колебае в подкрепата му. А и се намират автори, които да ни я пробутват.

 72. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "дали зад проекта не стои или не е съгласуван с президента Румен Радев"

  Повече от ясно е , че този политически проект не само ,че е съгласуван с Радев , но той представлява партията на Радев. Чрез партията на "почтените" Радев се надява да управлява България като президент и да превърне страната дефакто в президентска република.

 73. 74 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 505 Любопитно

  Неизбежен ли е новият проект на Петков и Василев?

  До коментар [#67] от "atmanpg":
  Големи пари се хвърлят по този проект! (и познай от КОЙ?)
  За мен е необяснимо, как хората могат да припознаят двама "анонимници" (но те съвсем не са такива за каквито ги мислиш!!!) за спасители на нацията! (но не и на плажа!!! ха-ха-ха!)
  Но пък от друга страна не вярвах и че ще се намерят толкова много хора ("балъци" и "чалгари" .....?) вярващи в ИТН!... ("верващи" винаги е имало и "дедо горски" ни викаше: "вервайте ми!" и същите тези му "по вер ва ха" ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK