Има ли общо между Петков и Бербатов (и още реакции)

Кирил Петков и Асен Василев

© Велко Ангелов

Кирил Петков и Асен ВасилевНай-обсъжданата политическа тема на последната седмица беше новият политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, обявен точно преди седмица. "Дневник" събира още реакции за него от различни анализатори, журналисти и от социалните мрежи:


Леви цели, десни средства. Какво означава това?
Из коментар на професора по политическа философия Стефан Попов за "Свободна Европа"


...Леви ли са целите: Преди всичко да повторя баналното положение, че ляво и дясно имат неясни значения още от началото на 20 век насам. След средата на века умереното ляво се свързва със социалната държава в Западна Европа (т. нар. welfare state). По-късно голяма част от идеите на социалдемокрацията се институционализират през законодателствата и деполитизират.
Предвид факта, че днес ляво и дясно не са атрибути, качества, както е жълтият цвят на златото или синият на небето, какво се мисли с тези етикети остава открит въпрос. За да им се набави смисъл, трябва да се погледне към контекста на употребата им.


Но дори и вътре в национален контекст, трудно е да се каже какво е "лява цел".


В новия политически проект "левите цели" са заявени като "по-добро качество на живот", "по-добро образование", "по-добро здравеопазване, "оправяне на пътища", на "пенсионната система". В тези цели няма нищо ляво, това са основните цели на всяка партия, в която няма ляв и десен екстремизъм, националистически, комунистически или друг. Тези цели се споделят от всички - и леви, и десни партии.


Тривиално изглежда, но в крайна сметка такива приоритетни цели се свеждат до просперитет, благоденствие на страната. В това няма нищо ляво, нищо дясно, нищо дори центристко. И политически дебати по въпроса дали тези цели са важни, или може би други са по-важни от тях, биха били губене на време. Представяме ли си телевизионен дебат на тема "Добре ли е да имаме добри пътища, но и високи пенсии?"


Десни ли са средствата: Дори да имат приблизителни значения, ляво и дясно се отнасят до средствата, тоест до политиките за постигане на "по-добро" от всичко важно - здравеопазване, образование, качество на живот и т.н. Тук започва действителният спор, тук са алтернативните оферти.


На тези въпроси двамата нови лидери отговарят с "дясна политика". Това вече има по-конкретни измерения. Няма да се повишават данъци, например, което е основна дясна идея. Няма да се търси благоденствие чрез преразпределение на допълнителна данъчна тежест. Такива заявления тласкат проекта им надясно.


Но към него се добавя веднага следващият въпрос. Ако няма да се вдигат данъци, то тогава как, с какви средства, по какъв начин? С какви по-специфични политики?


Отговорите са два. Първият не е оригинален, но е в духа на "Продължаваме промяната". Ако корупцията в държавата се свие до поносими нива, а според лидерите на новата инициатива и до пренебрежим минимум, страната ще открие, че всъщност има значителни ресурси, богата е. От нея просто много се краде. Тази диагноза я познаваме от началото на демократичните промени. Тя дори стана лозунг и на най-подозираните в корупция политически организации.


Самата дума "корупция" е семантически обезличена дотам, че в публичната реч тя нищо не казва. Всички са срещу корупцията, всички се борят с нея и я вдигат на приоритетно място в програмите си. Когато всички са против, а тя се шири надлъж и нашир, явно никой не е. Затова е редно да се уточни.


Не става дума за корупция, а за процеси на криминализация на държавата. В резултат още през 2014 година България беше наречена в американското Foreign Affairs, вероятно най-известното списание за международни отношения, мафиотска държава, заедно с Венецуела, Русия, Мексико и др. (днес България фигурира с този любезен епитет и в статията за мафиотските държави в Уикипедия). Така че въпросът е фундаментален.


Тук идва и вторият отговор на Асен Василев и Кирил Петков. Корупцията (разбирай "завладяната държава") ще срещне мощния фронт на "коалицията на почтените". Няма съмнение, че българската политика се нуждае от прилив на почтеност. Но гаранцията за бъдещи политики е леко наивна, ако се свежда до декларацията, че ще се подбират почтени хора.


Аз се надявам, че ще е така, вярвам им, че ще го направят. Но това не се ли разбира от само себе си? Можем ли да си представим, че казват обратното или че им е все едно?За евентуалните коалиции с проекта на Петков и Василев
Коментар на Георги Гочев във "Фейсбук"


Първо, тази коалиция вече се е случила. Случила се е защото Петков, Василев и техните поддръжници са част от една и съща общност с поддръжниците и членовете на "Демократична България". Коалициите, смятам, възникват естествено не от коалиционни споразумения - дали сключени преди или след избори, няма значение - а от общ начин на живот.


Та тази коалиция вече се е случила и не трябва да се пропуска възможността да бъде използван нейвият потенциал. Нещо повече, този потенциал се черпи не само от харизмата на лидерите; черпи се от една по-обща генерационна промяна в обществото.


Плод на тази промяна е и ставащото в БФС. Казано със сравнение, това, което се опитва да направи Петков, е същото, което се опитва да направи Бербатов. И все пак се вижда нещо, което поне мен ме притеснява. Ще го нарека "нова икономизация на живота". Всъщност не са прави тези, които твърдят, че новата партия нямала идеология. Има, и тя е по особен начин марксическа: вярването, че цялото общество, целият обществен живот могат да се обяснят с икономическите отношения. Тази представа за обществото е бедна и проблематична, а не виждам да се предлага друга.


Другото, което ме притеснява - и което е свързано с първото - е, че от този тип формации с леви разбирания се очаква поне елементарна критика на начина, по който се живее. Наречете го критика на консуматорското общество, както гласи клишето, наречето го по друг начин, но такова нещо у Василев и Петков няма. Има апология на парите и корпоративния лайфстайл, което ми изглежда абсурдно на фона на заявените социални политики. Впрочем, постоянното повтарянето на ученето в Харвард издава освен някакъв комплекс, и този по-сериозен проблем с липсата на критична позиция по отношение на живота в България.


В този смисъл и последното, което ме притеснява. Много е лесно да се говори за олигархия и голямата корупция. Да, но голямата корупция е свързана с малката, всекидневна корупция на обикновения българин, който предпочита да не плаща данъци и да не се осигурява, само да спастри някой лев в повече. Да, Банката за развитие е грамаден проблем за милиарди, но проблем за милиарди е и сивият сектор на строителните и майсторски услиги в България, на мрежата на алъш-вериши и имитиране на гостопримество в туризма. За тези неща, за битовата, всекидневна, малка корупция, която сумарно води до огромни общи загуби - нито дума.


Още нещо: изумително бедна идея за образование, прокламирана от министър Денков, свеждаща се до това училището и университетите да обслужват с работна ръка бизнеса. (Впрочем, освен бедна, тази идея вече е и демоде, доколкото се забелязва едно цялостно преориентиране към обучението по т.нар. меки умения, стимулирано от големите корпорации.) Образованието ни няма нужда от икономизиране; има нужда от хуманизиране и цялостна концептуална реформа. Безобразно затънало в 90-те, то прилича на Москвич, на който се опитваме да сложим джипиес и климатик, та да изглежда по-модерно. Не външно икономизиране, а цялостна реформа.


Та в заключение. Желая успех на новия проект и смятам, че тази сила трябва да бъде и уважавана, и използвана за постигането на общи цели. Но в нея има една инерция, едно повърхностно разбиране на живота в света и България, което, оставено само по себе си да води, няма да доведе до особено добро.
Почтеността, за която говори Петков, мисля, означава и да не гледаш толкова сериозно на успеха си, ами с известно отстранение и критика.Що е то почтен политик
Из коментар на Емилия Милчева за "Дойче веле"


...Любопитно е как ще бъде сглобена следизборно "коалицията на почтените" в следващия парламент. Коалират се политически сили, не хора. Независимо от броя на базово почтените депутати в бъдещото Народно събрание, коалицията е плод на политически договорки, не на морални конструкти. Вече има желаещи да се присъединят към неродената "коалиция на почтените" - първата заявка е на Мая Манолова от ИБГНИ. Тя първа приветства новия проект и дори се асоциира с "мнозинство на почтените след изборите", за което предложи да се споразумеят трите формации - "Продължаваме промяната", ДБ и ИБГНИ. По "Нова" Петков даде да се разбере, че ще водят такива разговори, за да изяснят "принципите на бъдещата коалиция за управление".


Рано е да се каже какъв ще е обхватът на следизборната коалиция, но Петков и Василев бяха публично насърчени да е "широка". "Защото почтени хора има в целия политически спектър", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, кадър на БСП.


Тест за почтеност: Почтеността е качество, което се доказва постоянно. А не просто декларативно изявление в договор без правна стойност. При това за политическия интегритет най-голямата роля се пада на личностите, които биват издигани - за депутати, министри, членове на регулатори. Така например скандалът за плагиатство около Петър Илиев нанесе повече вреди на партията на Трифонов, отколкото арогантността на някои нейни депутати.


Като изключим уверенията за почтеност, новият политически проект засега е енигма относно платформата си за модела на растеж, пътя към еврозоната, съдебната реформа и мястото на прокуратурата, Зелената сделка. Те искат доверието на избирателите, уверявайки, че през изминалите четири месеца са се борили срещу корупцията и наследените от ГЕРБ модели на разхищение в държавни дружества и предприятия. От позицията им в следващ парламент зависи дали кадрите, които поставиха в Българската банка за развитие, Фонда на фондовете, Държавната консолидационна компания ще запазят постовете си. Предстои да видим колко са почтени.Петков и Василев няма да спасят България. Но могат друго
Из коментар на Ивайло Дичев за "Дойче веле", в който анализира различните видове и посоки на "хейт" към новата формация


...Върхът на всичко, разбира се, е превръщането на университета Харвард в обидна квалификация от разлютените патриотични хейтъри. Признавам, мислех че обидата "джендър" е шедьовърът на националния дух, но "Харвард" вече тотално я засенчва.


В дясното пространство атаките сякаш отслабват, но се разгръщат коварни подводни течения. Десните са най-вече ядосани от това, че "Продължаваме промяната" (ПП) отказаха предизборна коалиция и май ще дръпнат гласове от "Демократична България" и "Изправи се БГ". Най-силен огън привличат двете партии, избрани за ракети-носителки ("Волт" и "Средна европейска класа" (СЕК)). Припомнят ни се многобройните превъплъщения на Настимир Ананиев, както и регистрирането от него на запазена марка "Реформаторски блок", което май не му донесе дивиденти, а само насмешки. "Средна европейска класа" пък бива свързвана с националистически формации - в социалните мрежи качват снимки на мутри с ланци и други излагащи спомени.


Със сигурност този избор трудно може да се защити и все пак допускам, че не е било лесно за броени дни да се намерят подходящи за целта партии. Това били "най-добрите опаковки, които се намират на пазара", каза един от основателите на ПП, г-н Лорер. Само че нали помните проблема, който си създаде навремето царят със своите мандатоносител(к)и, които после трябваше да участват в политиката му и нерядко го излагаха. Но при Петков и Василев най-вероятно причина за недомислието е бързането. Ако речем да търсим идейни измерения в избора им, то "Волт" е федералистка формация, а на федерализма у нас гледат като път към заличаване на потъналата ни в комплексите си нация. Казват, че правя свръх-интерпретация, но не бих изключил свързаната с национализма СЕК да е била взета за баланс - един вид запуши-уста за патриотичен хейт.


Ужасно дразни заявката за почтеност, която издава самомнение и обещава бъдещи разобличения. Да добавим и заявката няма леви, няма десни, по която си чешат езиците изкушените; впрочем и тя ни връща към царя - палач на дясното в България и неуспешно реактивиран от г-н Трифонов тази година. Все пак морализаторските нападки тук са по-умерени, вероятно заради надеждата от бъдеща коалиция с ДБ. Заслужава да се отбележи разочарованието на културно-либералната общност от едно интервю на Кирил Петков, в което той отказа да застане на страната на еднополовите бракове и нещо смота, че бил леко "традиционалист". Изобщо по много теми очакванията са големи, а отговорите - нееднозначни, както си е редно в една предизборна ситуация.


Не пропускаме и естетиката. Винаги яростният Теодор Ушев нападна към логото им във ФБ: "Нима ще се чувстват уютно, държейки речи под това аматьорско недоносче? Нима толкова им стига интелектът, че да се поставят под този примитивизъм?". Но има и други естетически гледни точки, които нерядко идват от към дамската аудитория и са отправени към външния вид на новите политици - например радостта от това, че на терена се появява още една партия "без бръснати глави и шкембета".


Отношението към новия проект много ми напомня българското антиваксърство. Понеже ваксините не помагат 100%, автоматически стават вредни. Ако погледнем реалистично на проекта Петков/Асенов, ще си спестим ненужни разочарования. Едва ли ще вземат 30%, както се надяват, но и да са между 10% и 20% ще е добре. Никой не очаква от тях да бъдат спасители - най-вероятно те ще изиграят ролята на посредници между всички онези партии, които в момента са се изпокарали. Ще се появят и непочтени в редиците им, дано са по-малко от преди. Надеждата е да свършат работа, не да бъдат Левски и Ботев.


Либералният център, където се целят, е преди всичко прагматизъм - съвършените неща нека оставим за един друг свят.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  След като подкрепят зеления чорап, няма да гласувам за тях. Толкова.

 2. 2 Профил на show.no_mercy
  show.no_mercy
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Ужасно дразни заявката за почтеност, която издава самомнение и обещава бъдещи разобличения."

  Оценихме още от самото начало. Побесняха всички - ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН.
  и патреотете се изказаха, ама те са вече в миманса така или иначе.

  Направо ги съсипаха с това.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Любопитно  Когато кандидатурата ти е издигната от ГРИША ГАНЧЕВ

  ЗА КАКВО "ОБЩО" с Кирил Петков може ИЗОБЩО да става дума !!!!!!!!!!!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Кога ще почнат концертите на почтените? Повече чалга трябва, за да надвият ИТН!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Весело

  До коментар [#1] от "pinoccio":

  За кой чорап ще гласуваш тогава за червения, синия, белия....

 7. 7 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 658 Неутрално

  > Има апология на парите и корпоративния лайфстайл, което ми изглежда абсурдно на фона на заявените социални политики.

  Днешният корпоративен лайфстайл не е точно лайфстайла на лондонските юпита от 80-те с големите тухлени телефони, Поршетата и скъпото шампанско. Корпорациите, успешно работещи с милениали като работници и клиенти имат много по-"социални" политики във всичко от работната среда до принципите заложени в продуктите им.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hristov":

  Ти се дръж за чалгар Славчо! Той е твоята пътеводна светлина! :-)

 9. 9 Профил на Гербиджа си отива с квичене
  Гербиджа си отива с квичене
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Честно казано приятно ме изненада този анализ на проф. Попов.

  Браво!

 10. 10 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Главната героиня в шведския сериал “Честни сини очи», гениална мошеничка, владееше до съвършенство занаята да убеждава жертвите си в своята безупречна почтеност. И те й вярваха безрезервно до последната крона, която им измъкваше, гледайки ги почтено-невинно с честните си сини очи. Изобщо почтеният вид е абсолютно необходимо условие за всяка що-годе успешна кариера на мошеник. Това известно ли е на харвардците?

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Но дори и вътре в национален контекст, трудно е да се каже какво е "лява цел".

  Е как ще е трудно - "Дайте да дадем, другари" :)

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Кирчо и Кокорчо успяха да направят немислимото! Да дадат сертификат за почтеност на Мая М..Оттук насетне трябва да превръщат водата във вино, за да подобрят това си постижение..
  —цитат от коментар 4 на Hristov


  И на Дончева и сие :)

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Бай Стефан леко послъгва, че в ""по-добро образование", "по-добро здравеопазване, "оправяне на пътища", на "пенсионната система" нямало нищо ляво. Напротив - когато всички тези области се финансират от държавния бюджет - именно това е лявото. Солидарното заплащане на услугите е ЛЯВО. Когато няма смесена система и истинска конкуренция от частни предприемачи, било то в пенсионни, здравни каси, училища и т.н. говорим за ляво. Точка.

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Какво "хуманизиране" на образованието, какви "меки умения" бе, льохмани?!? Точно тия залитания докараха Запада да се моли на китайците за всяко нещо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Както писах и преди просто няма как да дам гласа си за новосъздадена партия с някакви новоизгрели звезди.
  Дори в най-добрия случай - че са честни и независими - може просто да бъдат употребени за разцепване на вота и после захвърлени с някой по-сериозен вече съществуващ или новосъздаден компромат.
  Ще вкарат 300 души кандидати за 6 седмици?! Ми никой от тези 300 няма да е мой избор по същите причини - прекалено ново, прекалено бързо.
  Нека вземат 10%, нека се борят един цикъл да си развият и утвърддят програмата и приортитетите, да им видим лидерите в различни ситуации пък тогава.
  В това отношение ДБ е много по-солидна политическа партия - не без дефекти, но много по-разпознаваема и избирама (дори да не е по-популярна).

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 16. 16 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  След като подкрепят зеления чорап, няма да гласувам за тях. Толкова.
  —цитат от коментар 1 на pinoccio


  Алтернативата на чорапа са Тулупа с чекмеджетата, и Доган с обръчите. Всъщност май си знаеш Тулупа?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  "...Вече има желаещи да се присъединят към неродената "коалиция на почтените" - първата заявка е на Мая Манолова от ИБГНИ..."

  Помня как Мая се присъедини към протестърите, и половината се разбягаха.

 19. 19 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  До коментар [#18] от "pontius_glarus":

  За едно са прави двамата - в държавата има пари, но страшно много се краде. Нормално работещите институции могат да го ограничат до голяма степен.
  На много въпроси не отговарят - мъча се да намеря обяснение. Но в нашата държава, в която "джендър" и "Харвард" станаха мръсни думи, е трудно да обясняваш. Къде, къде по-авторитетно звучат "мъжкар", "пичага", "той е пич" (учил, учил ама къде е учил, никой не знае...)

 20. 20 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Коалиция на почтените" търси балъци. 😁😁😁 Поредните спасители идат. И ака цитирам Слави - носят ада със себе си.

 21. 21 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Дневник, страшно много дразни това изкуствено напомпване на плюсовете или минусите на коментари дето следват "правата" линия.

 22. 22 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  До 20:"foxa55"..."Коалиция на почтените" търси балъци. 😁😁😁 Поредните спасители идат. И ака цитирам Слави - носят ада със себе си...."

  Но Слави вече си отива. Безвъзвратно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK