"Демократична България" и "Продължаваме промяната": Какво България очаква от тях

Христо Иванов и Кирил Петков в пленарна зала по време на изслушване на служебни министри

© Юлия Лазарова

Христо Иванов и Кирил Петков в пленарна зала по време на изслушване на служебни министриСъвсем естествено е "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да се опитат да съставят следизборна коалиция. Тя може да стане реална база за ново правителство. Големи общности от граждани очакват именно това. Въпросът е "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да не ги разочароват. Това пише политологът Даниел Смилов в анализ за "Дойче веле", който "Дневник" препубликува.


Тази седмица новата формация на Кирил Петков и Асен Василев направи дебют в социологическите сондажи. Стартът е с около 9-11%, което е впечатляващо и показва потенциал. Засега обаче основният ефект от появата на новия играч е разместване в гласовете за "партиите на промяната" (според "Маркет линкс").


Резултатите на друга агенция ("Тренд") пък подсказват, че може да има и известно общо намаляване на гласовете за новите партии в сравнение с тези на предишното статукво. И в двата сценария общото е по-ниската подкрепа за "Има такъв народ", които хората виждат като главни виновници за провалите на последните два парламента. И тази оценка съвсем не е без основание.


Реалистичен вариант за правителство
В тази ситуация дойде идеята на Христо Иванов за предизборна коалиция между "Демократична България" и новата партия на Петков и Василев. Тази идея беше логична, доколкото веднага би направила една такава коалиция претендент за първото място на следващите избори. И това не е само заради аритметичния сбор на рейтингите на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", но и поради факта, че и зад двете формации има доста енергия и позитивни очаквания. "Продължаваме промяната" обаче избраха да се явят самостоятелно, което пък автоматично ги прави и конкурент на "Демократична България". След това решение от интерес и за двата политически субекта е да не се впуснат в делба на гласовете и разпиляване на натрупаната енергия.


Единственият начин, за да не се получи такъв негативен резултат, е те да координират собствените си усилия преди изборите, като договорят основните параметри на една следизборна коалиция. Разговорите, насрочени за другата седмица, за принципите на една такава коалиция са добро начало от тази гледна точка. Ако бъдат проведени както трябва и се стигне до разумен резултат, ПП и ДБ ще се наложат като реалистичен вариант за сформиране на следващо правителство.


Общото между "Демократична България" и "Продължаваме промяната"


Това не изключва изборно състезание между двете формации и претегляне на тежестта на всяка една от тях. При това състезание ще се очертаят релефно и приликите и разликите между двете формации. Общото между тях е следното:


- И двете имат огромно сходство в политическите програми и цели. Всъщност "Демократична България" е формацията, която успя да наложи своите разбирания (смяната на модела "Борисов") като дневен ред на обществото. Самият Кирил Петков пък е бил сред учредителите на "Да, България", което е още една демонстрация на идейна близост. Изобщо не е случайно, че Петков и Василев се насочиха веднага към проблемни точки като ББР, ДКК и магистралите, които бяха очертани като фокус на корупционни практики от "Демократична България" още преди години;


- И двата нови субекта не са типичната за България персоналистка партия с един лидер, имащ нещо като култов статус. Най-малкото - те си имат по двама лидери (което коментаторът Ивайло Дичев видя като проблем). Но всъщност има нещо принципно, по което те се отличават от ГЕРБ и ДПС, а и от "Има такъв народ", които са партии "на някого", на някаква личност. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" са по-скоро партии на общности, на групи от хора, които търсят своето представителство. ГЕРБ и ДПС се стремят да омаловажат тази принципна разлика като сведат "Демократична България" и "Продължаваме промяната" също до "партии на някого" - на Иво Прокопиев, на Америка, на Сорос и т.н. Това, че мислиш другите през себе си не е някаква изненада. Но въпросът не е дали си на "Сарая", "Тиквата" или на "Харварда", а защо изобщо трябва да си на някого;


- И "Демократична България", и "Продължаваме промяната" имат обща идея за коалиционно управление на България. Именно тази идея трябва максимално да се избистри в разговорите между тях, защото тя е нещо, което силно ги отличава от "Има такъв народ". Хората на Слави застанаха зад друга визия - за управление на малцинството с подкрепа на "плаващи мнозинства". Дотук и "Демократична България", и "Продължаваме промяната" дават ясни сигнали, че ще се стремят към дефинирани мнозинства, които да изключват ГЕРБ и ДПС: в крайна сметка не може да променяш модела на предходното управление тъкмо с неговите носители. Това не е някаква дискриминация, както тези носители се опитват да го представят, а елементарна политическа логика.


Между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" има и съществени разлики обаче:


- "Продължаваме промяната" се опитва донякъде да повтори проекта НДСВ в неговия центризъм - нито ляво, нито дясно. "Демократична България" се позиционира в център-дясното. "Продължаваме промяната" може да се превърне в класическа европейска либерална формация по модела на движението на Макрон. "Демократична България" е по-скоро силно проевропейска десница, която носи и реформаторския дух и наследство на синьото от 90-те години;


- Макар "Продължаваме промяната" да не може да бъде категоризирана като персоналистка формация, тя определено залага по-силно от "Демократична България" на личната харизма на лидерите си. Това е и симпатично, но и носи рискове за бъдещето, защото лицата привличат, но в тях всеки вижда това, което му се иска да види;


- "Демократична България" е отстоявала своите тези през годините и е демонстрирала сериозна последователност - някои дори я обвиняват в догматичност. "Продължаваме промяната" е нова формация, която тепърва ще доказва трайността на разбиранията си;


- "Продължаваме промяната" подкрепя Румен Радев, докато "Демократична България" най-вероятно ще има свой собствен кандидат за президент.


Критиките на "Демократична България" към Радев не са критиките на ГЕРБ и ДПС: че разделял нацията. По-скоро става дума за две различия. Първо, Румен Радев (както БСП) се включи сравнително късно в критиките към модела Борисов и онова, което ставаше в съдебната власт. Всъщност, както Лозан Панов припомни, много скандали ("Цумгейт" например) бяха не само пропуснати от тандема Радев-БСП, но в някои от важните решения в съдебната власт БСП беше и пряк участник.


Второ, отношението на Радев към Русия и руските енергийни проекти на Балканите не съвпада с това на "Демократична България" . Макар да има еволюция в поведението на Радев от първите му години на поста, все пак той е принуден да се грижи за русофилските нагласи на електората на БСП. За "Демократична България" е важно пък България да се позиционира веднъж завинаги като европейска държава, която не е разкрачена между Брюксел и Москва. Интересното тук е, че "Демократична България" има сходни критики както към Радев, така и към ГЕРБ в това отношение: в крайна сметка именно ГЕРБ направиха изключително спорния "Турски поток", който дори Радев започна да критикува.


Има възможности за решение


Въпреки изброените различия една коалиция между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" изглежда напълно естествена и в идейно отношение, и като стил на лидерство, и като идеи за бъдещо управление на страната. Една такава коалиция би могла да стане решението на трудната задача за съставяне на правителство: в крайна сметка мнозинството от българите харесваха служебното правителство с министри Петков и Василев, а едно коалиционно правителство около "Демократична България" и "Продължаваме промяната" максимално би приличало на него.


Нещо повече, един силен политически субект с център "Демократична България" и "Продължаваме промяната" би показал, че в България не се раждат само персоналистки, (меки или твърди) националистически формации с популистки уклон. Избиратели привличат и проевропейски партии, които стоят зад ценностите на свободата, демокрацията и толерантността. Големи общности от граждани очакват най-накрая такава политика.


Въпросът е "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да не ги разочароват.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (312)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3401 Весело

  Е хайде де....Остава да се разберат и кой да е президент!!!!Ама като гледам, ДБ скоро ще клекнат....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Смислов да не подготвя сватбата между ДБ и ПП? Асен Василев си го каза тази сутрин, нека минат изборите и народа да реши. Ама Смилов вече е подгрял олиото в тигана. Какво от това, че рибата е във водата?

 3. 3 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Двете коалицийки събират по 10% от гласуващите, които са около 40% от всички избиратели. Тоест зад тях стоят по около 4% от пълнолетните българи.
  Със сигурност България не очаква нищо от тях.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  Да, потенциал има, акъла в главата!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Най-доброто беше ПП да се коалират с ДБ преди изборите. Приказките за това как едва ли не голяма част от потенциалните гласоподаватели на ПП щели да се откажат да гласуват за тях, понеже се коалират с ДБ, са необосновани и базирани на Фейсбук социология, твърде вероятно повлияна от тролове на статуквото, които позират за фенове на ПП. Пък и такива гласоподаватели, дето ще ги спира коалиция с Христо Иванов, по-добре да ги отсвириш още предварително - те не са ти нужни, защото са подводен камък.

  Именно това мое схващане ме кара да се тревожа, че всъщност истинските мотиви на ПП не се огласяват. Според мен ПП просто искат да маргинализират ДБ колкото си може повече в едно бъдещо управление, почти по почина на ИТН. А защо го правят, едва ли ще разберем. Или зад тях стоят сили, които не искат да играят с ДБ, или самите Петков и Василев не одобряват кадрите или механизмите за вземане на решения в ДБ. Но има нещо много гнило в цялата работа.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#4] от "bulgarin.":

  Не са ти правилни сметките. Гласоподавателите в България са около 6.6млн.Очаква се избирателна активност от около 3млн. При даваните им по около 10% прави около 600 000 гласа, което е близо до 10% от имащите право на глас. Не претендирам за точност, но при всички положения ще е по вярното от това което са ти казали да напишеш

 9. 9 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Което съм очаквал аз съм го изискал то ДБ.
  Исках да заявят ясно и недвусмислено че ако Президентът им връчи Мандат ще направят опит да съставят Правителство.
  Това щеше да блокира връчването на мандати на БСП.
  За съжаление те си затраяха само Мартин ми писа че нямало начин.
  Нека да е така сега аз ще си помисля дали има начин моето Семейство да гласува за тях.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 10. 10 Профил на ufm26649506
  ufm26649506
  Рейтинг: 105 Неутрално

  "Съвсем естествено е "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да се опитат да съставят следизборна коалиция"

  Да, имайки предвид, че самото отделяне на Петков от "Да, България" и самообявяването му за център-ляв е трик за увеличаване на общите гласове. Един и същи проект, брандиран в две опаковки и гравитиращ около Америка за България, УС-посолството и Прокопиев. Не виждам "България" да очаква нещо от тях, засега им дават около 10%, та какво точно очаква останалата 90% от "България"?

 11. 11 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Поредния глупав анализ на Смилов. Няма изненаа ди де.

 12. 12 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2792 Весело

  И какво може да очаква България от едно недоносче, пръкнало се след съвета от Борисов към Радев да си направи партия и да се яви на избори :)))))))))))))

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Какво очаква - да не се изпокарат в началото както се изпокараха със Слави :)

  Или с други думи да съумеят да си разделят кокала правилно. Щото Слави не пусна гювеч на другите и те ревнаха, нищо че всички се бяха разбрали за едни и същи политики. :)

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#10] от "ufm26649506":

  Да.На принципа на "Орбит" които даже правят кнкуренция вътре.между спобствените си брандове.И Съмишленика така работи.

 16. 16 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Което съм очаквал аз съм го изискал то ДБ.Исках да заявят ясно и недвусмислено че ако Президентът им връчи Мандат ще направят опит да съставят Правителство.Това щеше да блокира връчването на мандати на БСП
  —цитат от коментар 9 на dedoliben


  Не се разбира много какво точно си искал, но някакви гласоподаватели на ДБ се вземате много насериозно, поставяйки постоянно ултиматуми пред тях. Специално твоят "проблем", дето си го поставял, звучи толкова маловажен, че явно си си търсил повод да се правиш на разочарован. Да не говорим, че беше много ясно, че ако президентът им връчи мандат, ще се опитат да направят правителство.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Най-доброто беше ПП да се коалират с ДБ преди изборите. Приказките за това как едва ли не голяма част от потенциалните гласоподаватели на ПП щели да се откажат да гласуват за тях, понеже се коалират с ДБ, са необосновани и базирани на Фейсбук социология, твърде вероятно повлияна от тролове на статуквото, които позират за фенове на ПП. Пък и такива гласоподаватели, дето ще ги спира коалиция с Христо Иванов, по-добре да ги отсвириш още предварително - те не са ти нужни, защото са подводен камък. Именно това мое схващане ме кара да се тревожа, че всъщност истинските мотиви на ПП не се огласяват. Според мен ПП просто искат да маргинализират ДБ колкото си може повече в едно бъдещо управление, почти по почина на ИТН. А защо го правят, едва ли ще разберем. Или зад тях стоят сили, които не искат да играят с ДБ, или самите Петков и Василев не одобряват кадрите или механизмите за вземане на решения в ДБ. Но има нещо много гнило в цялата работа.
  —цитат от коментар 6 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ


  Просто Петков е прозрял, че Ицето е куц кон и тандем с него само би го забавял. Не случайнало е напуснал ДБ, щото с децата на Абпфк да бориш комунистическата олигархия е доста нелепо.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  Никаква поука от "мисия 121" ли няма? Или смятате хората, че хората забравиха триумфалния рейд из телевизиите на един неолигарх веднага след изборите виждайки се надвесен над баницата с нож в ръка?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  Както винаги Даниелчо, Смоливчето де (грешката е вярна, ей!), сън сънува, блян бленува! И както винаги е далеч, много далече от реалността: „Въпреки изброените различия една коалиция между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" изглежда напълно естествена и в идейно отношение, и като стил на лидерство, и като идеи за бъдещо управление на страната“! Така ли бре, Даниелчо? Ами като почне един ден, може би, но едва ли, разпределението на министерски постове за това бъдещо коалиционно правителство, ти как мислиш – шило в торба стои ли? Седи ли Ристе Сандоканчето и взима министерски постове на принципа „к‘вот‘ дадат“ или рипа като ужилен и иска поне два пъти повече, отколкото му се полагат? М? Що не питаш Слафчу Учиндолски, дето даже не е виждал министерски кабинет отвътре, как му подряза крилцата, мераците и ищаха на Ристе за министерски постове? Само че и сега няма да му се сбъднат мераците на Ристе за постове. Кирчо само афишите по улиците на Харвард да е чел, пак знае как да изтърбуши Ристе с хастара отвънка и да го просне на дувара да се суши! Ама ти си пиши, Смоливечето, зер трябва да изкараш някаква наденица! Нали?

 22. 22 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 358 Весело

  До коментар [#8] от "Niko Kostantinov":

  Добре, така да е.
  Зад тях стоят не по 4, а по 5% от българските избиратели. Е,и? 90% от българите не очакват нищо точно от тези.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Любопитно

  До коментар [#6] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Да, бе! Петков и Василев да са ракета носител на ДБ? Дето два парламента не могат да се разберат помежду си, какво точно искат?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#8] от "Niko Kostantinov":

  Гласоподавателите са доста по - малко от 6,6 млн. Трябва да се осъвременят избирателните списъци.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#10] от "ufm26649506":

  Реално е делене на гласове. С оглед определяне на електоралната тежест, може би. Ще видим след изборите.

 29. 29 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Защо забравяте българите в чужбина. Говори се че има близо 2млн българи, а знаете че гласовете от чужбина са 300-400хил само.

 30. 30 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#26:"Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ"][/quote]

  ето това се казва настояшчий болшевик - няма значение Сталин или Троцки - важното е "белите" да мрат - мисля, че единствено Стюпи в този красний форум има право да се нарече Политкомисар!

 31. 31 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Що не питаш Слафчу Учиндолски, дето даже не е виждал министерски кабинет отвътре, как му подряза крилцата, мераците и ищаха на Ристе за министерски постове?
  —цитат от коментар 21 на Santos


  Предполага се, по нездравата склонност на Слави и КО да разкриват подробности от частни разговори, че ако Христо е искал някакви постове, вече щяхме да знаем. Не, че на Слави и Ко им пречи да го измислят, ама не са...

  А иначе, няма абсолютно нищо лошо да се искат министерски постове, особено от най-комплексния политик в България, Христо Иванов. Реално, един от големите фактори, множе би най-големият, заради които промяната стана възможна.

 32. 32 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#31:"Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ"][/quote]

  "най-комплексният политик в България - Христо Иванов" веднага влиза в топ тен евър на писаното от някого в тоя красний форум

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Като нямаш отговор, мълчи си. "По - добре да мълчиш и да те мислят за глупав, отколкото да си отвориш устата и да убедиш всички в това". Един умен човек го е казал преди доста години

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Партия на на Василев и Петков безспорно е президентска партия.Президентът е ляв.Бъдещата коалиция е между леви и десниИзбирателите на ДБ , които не харесват Радев, трябва да осъзнаят, че косвено гласуват за президента.

 36. 36 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#26] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Ох, дано не си прав, приятелю.Щото след чегъртането в две НС, всички социолози дават първо място на ГЕРБ и то с разлика пред следващите.Та да не стане така, че ако продължи това страшно чегъртане, на следващите избори, ГЕРБ да получат пълно мнозинство. От това ме е страх мен.

 37. 37 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 134 Неутрално

  До коментар [#11] от "foxa55":

  Даниел Смилов сигурно не е глупав, но явно страда от проблема на много такива подобни писачи - псевдо-политически коментатори, които са се продали и сега ще не ще трябва да изсмуква от пръстите си такива натаманънени, изкуствени писания. А че семтките му не ми зилизат - то си е ясно, на всеки, който реално оценява ситуацията у нас в момента. Денвник май по този начин пази собствените си журналисти - да не ги притиска да пишат подобни плитки глупости - това може да мине в някое жълто вестниче , но не и пред интелигентните, образовани и видели свят читатели на Дневник...

 38. 38 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  До коментар [#7] от "flc00724763":

  Явно мислене не Ви е силна страна....но пък за сметка на това сте"грамотен"....И моля не ми отговаряйте!Прочетете ми подписът......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  До коментар [#29] от "Niko Kostantinov":

  То и в България гласуват до около 3 млн.

 41. 41 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1730 Весело

  До коментар [#20] от "дерибеев":
  Никаква поука от "мисия 121" ли няма? "" "" "" "

  Новата корица на Капитал също не е за изпускане! 😉

 42. 42 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  И като как точно Смилов знае, какво очаква България от тях?! Реално, 85% не очакват нищо и няма да гласуват за тях..

  Sic transit gloria mundi
 43. 43 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  [quote#31:"Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ"]Реално, един от големите фактори, множе би най-големият, заради които промяната стана възможна.
  /quote]

  Засега промяната се изразява във високите цени на енергията, галопиращата инфлация, спада на инвестициите,спрените строежи и неполучените заплати и помощи. За тази промяна ли е фактор Бойкикев?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#6] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  За пръв път в историята ти слагам плюс.. Очевидно и за теб имало надежда.

  Sic transit gloria mundi
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Ние внуците на АБПФК очакваме да продължат ПОДМЯНАТА

 49. 49 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Рейтинг: 125 Неутрално

  За пръв път в историята ти слагам плюс.. Очевидно и за теб имало надежда.
  —цитат от коментар 45 на Hristov


  Не ме интересува мнението ти, Ристев.

 50. 50 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Това предизборно споразумение между ДБ и ПП е много положително и ще донесе бонуси и за двете формации. Не случайно най-задаваният въпрос през миналите години към ДБ беше с кого ще си сътрудничите в парламента, ако влезете. Важно е не само кой си ти, но и с кого смяташ да работиш заедно и да делиш отговорности.

 51. 51 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#16] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  "но някакви гласоподаватели на ДБ се вземате много насериозно, поставяйки постоянно ултиматуми пред тях. "

  Много ясно че ще искат и ще поставят условия!!!
  Затова ги избираме!!! Не за да им пълним джобовете,а за да работят за тия които ги избират! И в случая не говоря само за ДеБъ,а за всички избрани!!! Народа ги избира, народа им плаща заплатите, така че те са подчинени на тоя народ! И точно затова ги избира,за да изисква и да поставя условия след това!!! Докато не го разберат това, няма да стане!
  А колкото до това,за коалиция между ДеБъ и ПП, нещата са малко ала бала. Василев каза, че при определени условия, биха говорили със всяка една партия, не само с ДеБъ.Другото което чух,е че можело да се направи коалиция между ДеБъ,ПП и Маята.Аз не разбирам, Христо Иванов мазохист ли е, че пак се тика да е в коалиция с Мая!?!?!
  Тя вика "Дайте да прекараме Христо",той вика "Ние ще правим коалиция".......
  Незнам,аз ли нещо не разбирам.....!?!?!?
  И другото което разбрах от ПП е, че ще става това, което те кажат!!! С две думи, който иска да е в коалиция с тях, няма право на глас. Трябва само да слуша и да изпълнява!!! Дотам ли я докара другаря Христо Иванов????

 52. 52 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#29] от "Niko Kostantinov":

  Гласовете от чужбина никога не са минавали 200хил, нямам идея за какви 300-400 хил говориш..А и е повече от ясно, че ИТН ще спечели отново в чужбина.

  Sic transit gloria mundi
 53. 53 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  До коментар [#31] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Сенсейчо, агънце мило, унило, я се уточни за Ристе Сандоканчето „най-комплексния политик в България“ ли е или най-комплексирания? М? И като казваш, че той е „Реално, един от големите фактори, множе би най-големият, заради които промяната стана възможна“, би ли бил по-конкретен, ако може да може, за коя промяна става въпрос? За преместването на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор към главния мюфтия ли? Или за някоя друга промяна, която не сме забелязали в лавината от промЯни, която ни връхлетя? Почваш ли да хортуваш, дете мое с рунтав мъх, или ще се задълбочиш още повече в демонстрацията на симптомите си на маниакална депресия? В твоя случай медицината е безсилна, да си знаеш!

 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#49] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Аз пък за първи път ти слагам минус. Сори.

 55. 55 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Бойкикиев да не забравя, че Траволта е от кохортата на Соц-Президента Радев!
  Умната!

  Fu*k Your Opinion
 56. 56 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  "Забелязал съм, че в главата ти има единствено бръмбари. Няма никакъв смисъл да ти се отговаря."

  Ми то и в твойта глава е само ГЕРБ. Всеки, който не подкрепя Христо Иванов е "гербер" за тебе!!!
  Ограничено мислене!

 57. 57 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#36] от "uvtest":

  "Солидната" преднина на ГЕРБ / ако въобще се задържи/ ще е 1-2%...С тия 60 депутати дето ще ги имат , кво точно ще правят?!

  Sic transit gloria mundi
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#21] от "Santos":

  Смиов е взел стари статии са Слафчо и ИТН,просто е сменил тем.името на Слафчо с Кире и ИТН с ПППП.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#47] от "flc00724763":

  Тоест хора повярвали на Петков (понеже е избягал с 200 от ДаБ) биха били щастливи гласовете им да бъдат налети в ДБ за която никога не биха гласували?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#29] от "Niko Kostantinov":

  Сега "бълхарите в Чубнина" са лоши вече,защото не оправдаха очакванията да гласуват за ДеБь,а гласуваха за Слафчо.

 63. 63 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#61] от "дерибеев":

  Пак изпадна в криза!
  Това ДБ ще ти изяде главата!

  Fu*k Your Opinion
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#50] от "Fiji":

  Това предизборно споразумение е бош лаф и всъщност играе за Кирчо и Кокорчо в стремежа им да прилапат още избиратели от ДБ..В интерес на истината, в тоя титаничен сблъсък съм на страната на ДБ...Разбра се, че при срещите с ИТН К&К са били уникално нагли в условията и изискванията си.. Дори по- нагли от ДБ , което откъдето и да го погледнеш си е постижение.

  Sic transit gloria mundi
 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#32] от "Anton Andonov":

  Ижката е комплексен-хем десен,пък ляв!Хем Прозападен,пък майка му родена в Москва,Хем против ДС,пък сестра му там!Хем антикомунист,пък целия му род все червена,ама яркочервена семка.

 67. 67 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#16] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  И като как беше ясно че ако им връчат Мандат на ТЯХ а не на БСП ще направят опит да съставят Правителство.
  Някакво конкретно изявление написано като позиция а не метнато в Фейса но даже и такова няма да намериш.
  А по въпросът че се вземам насериозно.
  Да вземам се от 9.05.1990 като се захванах с тази Работа винаги съм се вземал на сериозно без нищо да съм вземал.
  Затова имам право да искам и изискам от всеки избран с моят глас.
  От баба Елка през Костов та до Ицо.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Рейтинг: 125 Неутрално

  И като казваш, че той е „Реално, един от големите фактори, множе би най-големият, заради които промяната стана възможна“, би ли бил по-конкретен, ако може да може, за коя промяна става въпрос?
  —цитат от коментар 53 на Santos


  Значи, ако Христо не бе започнал със съдебната реформа като министър, в България все още нямаше да се знае какъв голям проблем е безконтролността на главния прокурор.

  Акцията му в Росенец пък даде искрата за протестите срещу превзетата държава.

  Явно трябва да ви се напомня очевидното, но така е, като си толкова обезумял от злоба, че си измисляш своя си хронология на събитията.

  И не бързайте да отписвате Христо, макар това, което Асен и Кирил правят, е действително да подронят авторитета му. Той е човек от сой, от род, с интелект култура и, колкото да не ви се вярва, с харизма. И добър човек, между другото. Не вярвам да се умори толкова лесно.

 70. 70 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Приликата между ДБ и ПП е тяхното верую за "виновен до доказване на противното". И двете групировки обявяват за виновни избрани от тях политически опоненти в: корупция; престъпно поведение; дългата ръка на ДПС и т.н.

  Разликите са:
  - ДБ нямат никакви икономически и финансоови компетенции, за разлика от ПП.
  - ПП нямат никакви компетенции за реформа в съдебната система, за разлика от "претенциите" на ДБ. Всъщност ДБ искат да променят съдебната реформа на ХИ от 2015 год. ДБ прави съдебна реформа на база конкретни имена, което е поредната грешка, в разрес с принципите на демокрацията.

 71. 71 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#34] от "flc00724763":

  Как се спихва резултата на ГЕРБ,като.има съшите проценти април и юли?!Просто наналихте активността,като.забранийте на хората да гласуват.

 72. 72 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#58] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  "Виждам, че сериозно сте яхала метлата... Но нищо не предлагате."

  Какво съм яхнала или не, не те засяга!
  А и не е моя работа да предлагам каквото и да е!
  Само изразявам мнение.Тука във форума има достатъчно "експерти", които предлагат 😂😂😂
  Няма нужда от повече!!!

 73. 73 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#6] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Съгласен съм че логично би било ПП и ДБ да се обединят (поне за изборите). Обединението прави силата!

  До сега единствената съществена разлика която виждам между двете формации е, че ПП не отхвърля възможността за следизборно коалиране с БСП и подкрепя Радев за президент. Което наклонява везните ми в полза на ДБ. Инак бих могъл да гласувам и за ПП и за ДБ. Въпросът в България сега не е за или против конкретни личности, а за или против корупцията. (И следователно, против или за развитието ни като западна демокрация.)

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#38] от "Willy Messerschmitt":

  Тоя е трол ,дето всвка седмица е с нов ник.

 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#41] от "constatator":

  Каква е новата?!С Кире и Асан?

 76. 76 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Рейтинг: 125 Неутрално

  И като как беше ясно че ако им връчат Мандат на ТЯХ а не на БСП ще направят опит да съставят Правителство.
  —цитат от коментар 67 на dedoliben


  Ами не знам, беше ясно за нас, последователите на ДБ, които не търсим под вола теле. Вероятно по предишни изявления, че са готови да предложат правителство и да управляват. Не разбирам защо правиш от мухата слон, след като Радев нямаше да им даде мандат никога, така или иначе.

 77. 77 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Това самопредлагане на ДАеБъ е меко казано хурвенско.
  Та си естествен коалиционен партньор, та си еднакви програми, та си незнам си какво.
  Мда
  И Дневник работи усилено ,,да се вземат,,.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#73] от "plamen_b":

  Гласувай за ДБ..К&К са проект , гонещ власт на всяка цена.. Изобщо няма да се учудя, ако пристанат и на ГЕРБ-ДПС при определени условия.. Всъщност, за мен това е червената линия. ГЕРБ и ДПС.И двамата убавци хич не са убедителни, като дойде реч за това.

  Sic transit gloria mundi
 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#55] от "vova.josei_ki":

  Е,Ицката от коя кохорта е??

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#61] от "дерибеев":

  Нее,това им е целта и мерката-да върнат изгубените за тях де,овчици от лилявото стадо,че и някоя добавена случайно.

 82. 82 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Нищо особено не очаквам. Нито добро, нито лошо. Когато нямаш реални идеи, го заменяш с благопожелания. Всяко проамериканско управление на Българско е загубено време. Азия, Латинска Америка, дори Африка напредват, защото се оттърсват от САЩ-икономическата диктатура.

 83. 83 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1730 Весело

  До коментар [#75] от "wre501051215":

  Новата корица на Капитал!
  https://images.app.goo.gl/5MjGvso4dXVyGeDdA

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Весело

  До коментар [#62] от "wre501051215":

  Българите в чужбина пак от България са дошли, не може да се очаква да са толкова по-различни от другите българи. А често връзката им с България е да гледат българска телевизия по Интернет, не да пишат във форума на Дневник. Естествено е Слави да е по-известен от Христо Иванов (или дори от Асен Василев, освен ако не го познават лично от Харвард 😉)

 86. 86 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#73] от "plamen_b":

  Според мен, ако се колебаете, гласувайте за ДБ, защото те са под угрозата да загубят доста гласове в полза ПП. Обратното няма как да се случи.

 87. 87 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#79] от "Hristov":

  "Всъщност, за мен това е червената линия. ГЕРБ и ДПС.И двамата убавци хич не са убедителни, като дойде реч за това."

  Точно!!! И двамата казват,ако имаме общи преоритети и исканията ни съвпадат, ще седнем съм всяка една партия на масата!!!
  Затова и по - горе писах, че тия обещания за коалиция след изборите е ала бала! Сега Христо Иванов отишъл и им казал "Ние сме съгласни с вашите виждания в политиката" , и Кирчо му казал "Ами добре,тога

 88. 88 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 741 Неутрално

  тогава след изборите ще направим коалиция"!

 89. 89 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Весело

  Явно на кои дрОгарЕ не са съгласни, че избирателите са по - малко от 6,6 млн. И най - вече, не искат осъвременяването на избирателните списъци. Сакън да не изчезнат мъртвите души. 😀

 90. 90 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Любопитно

  До коментар [#40] от "Vlado Nikolov":

  Я да видим колко гласуваха на изборите през април и юли? Питам умниците с минусите!

 91. 91 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  До коментар [#69] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Сенсейчо, семпло създание природно, я да те попитам щом „Акцията му в Росенец пък даде искрата за протестите срещу превзетата държава“, за кои протести говориш? За тези ли, които осраха София с яйца, домати, риба и свински уши? Или за тези, дето влачиха ковчези по улиците издигаха бесилки и разстилаха черни чували за трупове пред къщите на хората? Или за тези, дето струпаха катуни на Орлов мост – с денонощните оргии в тях? М? Или за тези, които се случиха на Буджака? Малко въпроси ти поставям, че да не те затруднявам! Почваш ли да чуруликаш, боядисано врабченце в лилаво?

 92. 92 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#87] от "galina georgieva":

  Този целият театър от Кирчо и Кокорчо е просто за да държи имиджа на "усмихнатите и диалогичните" .А поведението тип Свидетели на Йехова е особено отвратително.Досега знаем, че са в бизнеса с раздаване на сертификати за почтеност/ нещо като бизнеса на КирчУ с кокичета и ракия/ и че първата желаеща вече се появи..Щото реално това е и единственият шанс на Маята да се сдобие с тапия за това, което никога не е била...Има една приказка, че прекаленият светец и богу не е драг и тези двамцата са еманация на това..Има нещо нечистоплътно там и колкото по-бързо излезе, толкова по-добре.

  Sic transit gloria mundi
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#86] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Алелуя! Стюпс, ако продължавате да се мазните и да не показвате характер, тези две кукувици трайно ще ви вземат гнездото.Бой с тоягата, иначе всичките ви усилия в последните години заминават в небитието.

  Sic transit gloria mundi
 95. 95 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Какво България очаквала от Средна европейска класа и ВОЛТ пита авторът - ами нищо, вече сме ги виждали на избори. Странно е че Асен Василев и Киро се съгласиха да са кандидати на ТОЧНО ТЕЗИ ДВЕ партии!

 96. 96 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#3] от "bulgarin.":

  Кажи за опашката на коня.

 97. 97 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#95] от "svoboden":

  Изобщо не е странно.Няма сериозна формация и почтен човек, който би се съгласил на ултимативните искания на двамата лешпери..Точно на мястото си попаднаха.

  Sic transit gloria mundi
 98. 98 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  Аз пък се чудя защо се плаща на драскачи да пишат за нероден Петко и какво щяло да стане , ако баба беше мъжка...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 99. 99 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Според мен ПП може да имт две причини да откажат предизборно споразумение. Едната се обсъжда тук, че те смятат че при явяване по отделно двете формации ще съберат повече гласове отколкото заедно. Може и да е така, в момента никой не може да каже. Втората причина е може би по-важна. Христо се надява да вземе 20%, но пък ПП си е поставила за цел 30% :). С други думи, ПП се надява да получи повече гласове от ДБ, а който набере повече при изборите ще има по-силна позиция за следизборното споразумение.

 100. 100 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  Ходи да агитираш по села и паланки,
  —цитат от коментар 46 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ


  Няма нужда да агитирам, хунтата чудесно се справя и без мен. Затова и почти всеки ден, хора от различни професии и браншове излизат на протести.И тези протести все повече ще се увеличават, щото на хората не им пука на чие подчинение е БЗС, а колко им струва тока, олиото и хляба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK