Как гласува Германия: Изводи и сравнения с България

Как гласува Германия: Изводи и сравнения с България


Какво показаха изборите за Бундестаг? За кого и за какво гласуваха германците? Какви изводи и паралели могат да се направят с политическата ситуация в България? Коментар на Александър Андреев за "Дойче веле".


Германия ще има центристко правителство, което ще постави няколко главни акцента: икономическо възстановяване, модернизация и дигитализация, опазване на климата, социална стабилност, силен Европейски съюз. Така могат да се обобщят досегашните резултати от вчерашните парламентарни избори, които не излъчиха нито победител с голяма преднина, нито очевидна следизборна коалиция. От дискусиите и изявленията снощи и през изминалата нощ стана ясно поне едно: изгубилата доверие широка коалиция между ХДС/ХСС и ГСДП няма да просъществува, макар че аритметически това е възможно.


Двете по-малки партии са в изгодна позиция


Социалдемократите водят с малка преднина пред християндемократите, трети са Зелените, а четвърти - либералите от СвДП. Между тези четири партии ще се водят преговори за бъдещо правителство, като поне изходните позиции са ясни: християндемократите и либералите предпочитат коалиция помежду си заедно със Зелените, социалдемократите и Зелените обаче се стремят към тройна коалиция с либералите. С други думи, двете по-малки партии най-вероятно ще трябва да се разберат помежду с коя от двете големи искат да управляват в тройна коалиция и ще гледат да извлекат максимална политическа полза от тази своя изгодна позиция.
Тук в скоби трябва да се отбележи и още нещо, което илюстрира центристките нагласи на германското общество. Двете партии от политическата периферия губят влияние. Крайнодясната "Алтернатива за Германия" не успя да се пребори за четвъртото място, а Лявата партия дори беше на ръба на изпадането от Бундестага.


С известно опростяване може да се каже, че всяка от четирите партии в центъра има един водещ приоритет: за ГСДП това е социалната справедливост и почтеното възнаграждаване на труда, за ХДС/ХСС - икономическото възстановяване на страната, за Зелените - опазването на климата, за СвДП - модернизацията и дигитализацията. И в коалиционните преговори, които предстоят, ще се търси компромис между тези приоритети, а още по-добре - тяхното хармонизиране.


Тенденции за бъдещето


В изявленията и дебатите снощи и през нощта ясно се очертаха няколко факта и тенденции. Първо - ерата Меркел приключи, а заедно с нея временно приключва доминацията на християндемократите и един период на стабилност, но и на застой. Второ - неслучайно един от главните акценти, който поставят и четирите партии, претендиращи за участие във властта, е модернизацията. Икономическо ускорение, дигитална революция, пробив напред, сериозна грижа за опазване на климата - това са ключовите думи, които ще доминират в германската политика занапред.


Тук е любопитно да се отбележи още, че и четирите партии, които ще водят преговори за бъдещото правителство в Германия, залагат много надежди на един силен Европейски съюз и не крият виждането си, че той трябва да върви към федерална държава.


Германските избиратели наказаха двете големи партии след два мандата на широка коалиция помежду им. Макар че социалдемократите номинално повишиха резултата си, в оценката на хората двете масови партии са дали лоши резултати в главните си сфери на компетентност. ХДС/ХСС получават минусови оценки за икономическата, данъчната и външната си политика, а ГСДП - за социалната политика и за трудовия пазар. Така неочаквано се оказва, че на тези избори за Бундестаг хората в Германия повече от обикновено са гласували заради личностите.


Успехът на ГСДП се дължи не толкова не добрата социална и трудова политика, колкото на убедителния кандидат Олаф Шолц. И обратното - неуспехът на ХДС/ХСС беше предопределен от неубедителното представяне на кандидата за канцлер Армин Лашет. Дори при Зелените наблюдавахме същия ефект - те бяха излезли на първо място в допитванията, но излъчената лидерка Аналена Бербок допусна лични грешки и партията ѝ в крайна сметка се оказа на трето място.


Изводи и за България


През ноември и в България предстоят парламентарни избори, тъй че нека накрая да впишем под черта няколко извода, които може да се окажат полезни и за българските избиратели:


Първо: в Германия гласуваха рекорден брой хора: цели 76.6% процента от вписаните избиратели. В едно гражданско общество с утвърдено гражданско съзнание хората постъпват именно по този начин - гласуват, за да имат въздействие върху политиката.


Второ: Следващото правителство на Германия ще бъде коалиция между три партии. Такава коалиция изисква търпение, сговорчивост, гъвкавост, отговорност към избирателите и отговорност към бъдещето на страната.


Трето: И в изявленията на политическите лидери, и в дебатите помежду им ясно пролича едно - всички те поставят на първо място добрата политика и доброто бъдеще на страната, като са склонни да правят отстъпки, да забравят личните си вражди и противоречия. В дискусията почти изцяло отсъстваха личните нападки и аргументите ad hominem, камо ли пък някакви компромати - край масата седяха умерени политици и политички, които без никакво съмнение поставяха бъдещето на страната над партийните и над личните си интереси. И по всичко личи, че те ще се вслушат и в още едно желание на избирателите - бързо да съставят правителство и да не губят излишно време, както стана след предишните избори за Бундестаг.


И, както, впрочем, става в България от април насам.


*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на "Дойче веле" като цяло.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Боже!
  И сравнения с България?!

  Ма господине Андреев, ма стига волунтаризъм и разгул на правилните глупости!

  Постулат е, че всяка страна си е специфична, защото и мат'рялът е различен.
  "Светлият пример" на един или друг, стар или нов Голям брат в такъв контекст е въпрос за "на маса".
  И дали е маса в Хоремага или в будоара на веллето на Дойчо - все е ларадия. На маса ...

 2. 2 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  "Германия ще има центристко правителство"

  Доста невярно съждение. Аз друго освен левундери не виждам.

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Човека дето е писал статията е бил леко пиян...

  ДБ=БКП
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  И, реално преговорите между трите партии ще продължат доста време, възможно е месеци до съставяне на правителство. Дотогава фрау Меркел ще е на власт, а може би ще бъде и посредник. Интересна ситуация.

 5. 5 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 417 Весело

  "край масата седяха умерени политици и политички"

  ааахахаах, германският Недялко е надминал себе си тоя път

 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#5] от "Black Hawk":

  Зелените болшевики са умерени колкото талибаните са умерени. Платформата им 1:1 с онази на АОС - "Какво има да броим някакви си там пари - ако не приемете програмата ни 'сички шъ умрем!"

 7. 7 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 417 Весело

  До коментар [#6] от "jazzdevil":

  Проблемът е че ХДС не се различават кой знае колко от зелените болшевики. Меркел направи така, че в Германия да няма дясна партия. Даже си инсталира наследник, който да държи левия курс. Ако сега този нещастник си подаде оставката, има шанс след 4 години ХДС да се върнат на власт с дясна платформа.

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  дават ни Германия за пример за подражание ли?
  и то в отношение на театрото "избори"?

  у лево

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1373 Весело

  така е то, след 16 години Мутииииииииииии !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Любопитно

  До коментар [#9] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Шолц беше осем години вицеканцлер на "Мутииииии".
  Беше във властта до нея. Не идва от Канада.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  "край масата седяха умерени политици и политички, които без никакво съмнение поставяха бъдещето на страната над партийните и над личните си интереси."

  Откъде Андреев знае, че политиците и политичките са поставили страната си над личните си интереси? И какво на практика може да означава това? Ако изключим корупцията като явление, как може да има противоречие между интересите на страната и личните интереси на даден човек, бил той и политик или политичка?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 12 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 614 Неутрално

  В Германия нямат бабаит и простак, който 12 години е крал мощно, лъгал безочливо и заканвал се на всекиго. Нямат и прокурор, който е сложен от същия този наглец, та да го пази. И пак този - нефелния - не е заложил бомби в държавата, като енергетика, строителство на пътища и изобщо - навсякъде!Както и не си е плащал постоянно, та да гласуват за него малцинства и администрация!

 13. 13 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 420 Неутрално

  В Германия гласуваха рекорден брой хора, 76,6%, като до 40% от гласовете идват по пощата. 1% невалидни... Тази година получих писмо, че мога да гласувам за кмет и ОС... не съм германски гражданин... Вътре с разяснение къде трябва да отида, какво да нося със себе си и тн... Получих подобно и преди изборите за ЕП. Това като информация за патриотарите в България, заради които трябваше да се самоорганизираме и да пращаме заявления, в случай че не ни се пътува по 400 км в посока, за да упражним правото си на глас. За 30 години в България едно писмо не съм получил от държавата ми (за добро или лошо)

  I shave with Occam's razor
 14. 14 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 677 Неутрално

  В Германия гласуваха рекорден брой хора, 76,6%, като до 40% от гласовете идват по пощата. 1% невалидни... Тази година получих писмо, че мога да гласувам за кмет и ОС... не съм германски гражданин... Вътре с разяснение къде трябва да отида, какво да нося със себе си и тн... Получих подобно и преди изборите за ЕП. Това като информация за патриотарите в България, заради които трябваше да се самоорганизираме и да пращаме заявления, в случай че не ни се пътува по 400 км в посока, за да упражним правото си на глас. За 30 години в България едно писмо не съм получил от държавата ми (за добро или лошо)
  —цитат от коментар 13 на Сахаров


  В моето писмо ( за общинскитеизбори преди година) имаше и бланки за гласуване по пощата , както и плик в който да пусна попълнената бланка........разбирам изненадата Ви !........

 15. 15 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  От текста
  "От дискусиите и изявленията снощи и през изминалата нощ стана ясно поне едно: изгубилата доверие широка коалиция между ХДС/ХСС и ГСДП няма да просъществува, макар че аритметически това е възможно."

  Не бих отхвърлял вариант за двупартийна голяма коалиция.

  За тези които не помнят бих напомнил че през 2017 ГСДП имаше много лоши резултати. Твърденията бяха че това до голяма степен се дължи на участието им в управлението с голяма коалиция в предходния етап. Поради тази причина те нееднократно заявяваха след изборите през 2017 че няма повече да правят управляваща коалиция с ХДС. ХДС опита да състави коалиция Ямайка с Зелените и СвДП, но преговорите се провалиха. Тогава ХДС се обърна към ГСДП, и пред опасността страната да остане без работещо правителство, ГСДП започна преговори сХДС. Преговорите бях дълги, но завършила успешно. Това беше през 2017. Сега всички казват че са си извлекли поука, в частност очаква се вДП и Зелените да са по-сгворчиви при преговорите, но да видим какво ще стане. Аз в този момент не мога да изключа пак управляващ двупартийна голяма коалиция.

 16. 16 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  И, реално преговорите между трите партии ще продължат доста време, възможно е месеци до съставяне на правителство. Дотогава фрау Меркел ще е на власт, а може би ще бъде и посредник. Интересна ситуация.
  —цитат от коментар 4 на daskal1


  Интересното вече започна. Лашет набляга не на това че са загубили изборите и имат най-лошия резултат от години, а че малката разлика между ГСДП и ХДС означава че всяка от двете партии има легитимно право да съставят правителство. Съответно, той все още има планове да е Канцлер. Може би ще сме свидетели на опити за наддаване към СвДП и Зелените, и двамата големи ще се опитват да ги привлекат (купят) за участници в коалицията. Първата стъпка в голямата игра ще бъде да се разбере дали изобщо Зелените и СвДП, които са доста ортогонални един към друг, ще успеят да се договорят да участват като теам в преговорите с големите.

 17. 17 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  Четвърто - Шолц НЕ е канадски гражданин и НЕ нарушил Конституцията на Германия

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#14] от "KRAFTWERK":

  Според мен изборите в Германия не са демократични щом не са с машини...
  От ДБ веднага да се самосезират и да оплюят Германската демокрация в ЕП...

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Рибата в морето, те слагат тигана! Нито има коалиция още, нито нищо! Очаквам същия цирк в Германия, както е и в БГ!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 20. 20 Профил на al_cenov
  al_cenov
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Меркелистите наложиха насила Лашет ( Меркел в пола ) за кандидат, в момент когато имаха около 38% в допитванията, Аналена, която е доста нахална селска пръчка вида, че зелените излизат начело с 27% и се възползва от правилото на зелените, че жените са първи, само че я изловиха - фалшификации в CV, плагиатства в книгата си, пише че следва за доктор, а отдавна са я отсранили защото нищо не е направила, дла си е Корона бонус. Олаф Шолц като единствения останал кандидат, не правеше нищо особено, говореше нормалн по дебатите и отговаряше бързо и ясно на въпросите на обикновените хора. Като резултат от 14% докара до 25,7%. Ама от май са в кампания, дебати по 2 или 3, срещи без подготвени въпроси - самотни майки, плочкаджия, минъор, всякакви бизнесмени, въпроси дискусии. Много хора гласуваха за това, коя партия ще даде повече за джоба ми

 21. 21 Профил на al_cenov
  al_cenov
  Рейтинг: 273 Неутрално

  За съжаление глупостите на Меркел и зелените подариха победата на Олаф Шолц и ни лишиха от истинска надпревара с Роберт Хабек, Маркус Зъодер и Шолц. Щеше да е истинско зрелище, но със съвсем друг край, Шолц щеше от 14% да качи на 17% и дотам

 22. 22 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Първо - трябва зелените и жълтите да се разберат - могат ли да работят заедно?
  Ако не могат - единствения изход е Голямата коалиция
  Ако се разберат обаче - те решават, в тях е силата
  - светофар или ямайка...

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#20] от "al_cenov":
  "Меркелистите наложиха насила Лашет ( Меркел в пола ) за кандидат"

  и така сами си вкараха автогол. Самопобедиха се. Т.е. поднесоха победата на Шолц. (Социалдемократите имаха един Шулц , какво стана с него , не ми е известно). В основата на загубата на Християндемократите стои Меркел.

 24. 24 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Първо - трябва зелените и жълтите да се разберат - могат ли да работят заедно?Ако не могат - единствения изход е Голямата коалицияАко се разберат обаче - те решават, в тях е силата - светофар или ямайка...
  —цитат от коментар 22 на dantscheff


  Така излиза. Тази вечер по немската телевизия показваха допитване до привържениците на СвДП и Зелените. В СвДП 51% предпочитат Ямайка, 41% предпочитат светофар. При зелените обаче 81% предпочитат светофар. Е, не е ясно доколко ръководствата ще се съобразяват с тези мнения.

 25. 25 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Човека дето е писал статията е бил леко пиян...
  —цитат от коментар 3 на anonimnii


  На тоя дрогар Андреев му се плаща месечна заплата да пише глупости и да възхвалява непрестанно 4тия райх. Не му вЕрвайте на дрогара Андреев!

  Марс е изконна Американска територия!
 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#25] от "satanail13":

  Много добро, аналитично представяне на политическата ситуация в момента в Германия.
  Екстраполацията на политичеките реалности в Германия с това което предстои в България са наивни и пожелателни.
  Да, от Зелената Сделка немския бизнес (жълтите либерали там) и Зелените (които кешират най-много от тая далавера) може да имат общи икономически интереси, но тоя номер в България няма как да мине.
  Цените на енергията за индустрията вече избръмчаха, следват домакинствата от Ноа Година.
  И това местните политически играчи, ще трябва да го обяснят на тези които плащат енергийните сметки.
  Не на готините у фейса, които никога не са плащали сметка за ток, парно и топла вода.
  Ще видим как ще го направят.

 27. 27 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Авторитаризма трудно се изкоренява. Ако беше така нямаше да имаме трети избори в рамките на една година. У нас всеки си мисли колко е умен и как само той трябва да ръководи парада независимо какво казват хората на изборите. Изобщо не сме дорасли за, това което се случва в Германия.

 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Да се вземат за пример как гласуват немците не е най-умното нещо на света. През 30-е години именно те гласуваха да дойде на власт Националсоциалистическата работническа партия. И сега почти половината немци си гласуваха за социалистически партии.

 29. 29 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "4okuto":

  Германия ще има центристко правителство"

  Доста невярно съждение. Аз друго освен левундери не виждам.

  ------

  Zashtoto ne ste zapoznat s nemskata politicheska sistema I profil na partii

 30. 30 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Основната разлика между избори в Германия и България е нивото на гражданска отговорност - 76% гласували!
  И все пак не можем да виним обикновения българин, че не иска да гласува, та той не иска да поеме отговорност за собственото си здраве, камо ли да вземе решение са гласува. А дори в листите има позиция "не подкрепям никого"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK