За Триумфалната арка и Бялата кралица

Противорeчивостта на творбата на Кристо и Жан-Клод е основополагаща. Тя въплъщава духа на 60-те години – надигащата се младежка енергия за преобръщане на втвърдени обществени норми.

Противорeчивостта на творбата на Кристо и Жан-Клод е основополагаща. Тя въплъщава духа на 60-те години – надигащата се младежка енергия за преобръщане на втвърдени обществени норми.Триумфалната арка на Кристо и Жан-Клод е противоречива работа не защото българската публика е разделена в оценката си. Разделеността на българската публика по отношение на публично значими теми - ваксини, политики или културни събития, може да бъде приета като даденост и отдавна не учудва.


Противорeчивостта на творбата на Кристо и Жан-Клод е основополагаща, тя е заложена вътре в идеята, движеща намерението. Това е творба, която въплъщава духа на 60-те години, замислена в тясна мансарда в първите години на десетилетието. Тя носи със себе си специфичен заряд - надигащата се младежка енергия за институционална промяна, за преобръщане на втвърдени обществени норми, които не съответстват на общество, в което мобилността е засилена, достъпът до образование се разширява, а студентите настояват да бъдат не просто субекти на формиране, а агенти на промяна.


Преобръщането на роли и очаквания ще доведе до експлозията през 1968, а година преди това Мишел Фуко ще дефинира в един кратък и провокативен текст идеята за "другите пространства" или хетеротопиите, в които едновременно се въплъщава и отрича доминиращата социална логика. Това са пространства, които в процеса на въплъщаване на социалния ред го саботират, нарушавайки тази поредица от очевидности, която прави този ред общоприет и възпроизводим във всекидневието.
Това пространство е сега опредметено като обвитата Триумфална арка, която едновременно носи в себе си историческа тежест и политическа функция, но в същото време е превърната в естетически обект, подвластен на метеорологически капризи. В един и същ обект се въплъщават две парадигми - за времето като поредица от исторически събития, които формират настоящето, и за времето като чисто настояще, тук и сега, с изменящо се положение на слънцето и интензитет на светлината. Тази комбинация от перманентност и промяна е отличителна черта на проектите на Кристо и Жан Клод, в които обвиването на символни сгради нарушава символната им функция, за да я възстанови след няколко седмици със завършването на проекта. Светът остава видимо същият, но нашият поглед се е променил.


Фуко. Смелостта за истината
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Алиса в Огледалния свят
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Подобно на хетеротопиите на Фуко, творбите на Кристо и Жан-Клод са основани на оптичен механизъм, където възприятието на образа се променя с метеорологичните условия. Работата не настоява на разговор със зрителя, няма очевидно послание, а оставя зрителя да изгради смисъл чрез съзерцание. Творецът е регулировчик на внимание, насочвайки погледи в определена посока без да определя скоростта на движение или да се интересува дали някой пристига там, закъдето е тръгнал, или там, където пристигат другите.


Смисълът на хетеротопиите е, че те променят перспективи и нарушават очевидности, настоявайки на въпроса - а защо нещата са такива, каквито са, и не могат ли да бъдат други? Може би най-известната хетеротопия е "Алиса в Огледалния свят" на Луис Карол, където времето тече назад, а не напред, и където Бялата кралица помни това, което ще се случи след седмици. Обвита с бяло-сив материал, Триумфалната Арка очаква своята Бяла кралица.


Застинали в исторически очевидности и политически блокажи, имаме пълното право да видим творбата по различен начин, но и моралното задължение да оценим поканата на Кристо и Жан-Клод да надскочим очевидностите, да се понесем над потока на историята (като в картина на Шагал) и да си представим друга реалност, където властва друг социален ред. За Луис Карол, Мишел Фуко или Кристо и Жан-Клод, това е необходима стъпка към осмислянето на съвремието ни и олекотяването на историческата тежест, която формира (обременява) това съвремие.


В една незабравима сцена, Чеширският котарак казва на обърканата Алиса - все ще стигнеш някъде, стига да вървиш достатъчно дълго. Този проект на Кристо отне 60 години да се осъществи. Може би това е най-важното което той ни оставя - напомнянето, че си струва да упорстваш 60 години, за да можеш да дариш няколко седмици красота.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Разстроено

  Доста претенциозен текст, който така и не е успял да се окаже на висотата на претенциите си!

 2. 2 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Това "опаковане"ми прилича на кюлоти. Поставено парче плат и всеки,който не се възхищава е заклеймен като простак е неразбиращ изкуството. Много наподобява приказката "Новите дрехи на царя ",когато царят бил гол,но всички се възхищавали на хубавите му дрехи.

 3. 3 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Статията е доста добър философски анализ (без да имам претенциите да я разбирам на 100%). Проблемът в нашето общество е, че дебатът за творбата не е на висотата на нейната идея и същност, а на махленско, фенско евтино политикантстване.
  Аз например не си падам по този тип изкуство, но философията да се търси дебат за различното и различните ъгли на действителността ми допада. В този смисъл съм ОК с изявата, било то и по този начин

 4. 4 Профил на izn31647953
  izn31647953
  Рейтинг: 17 Неутрално
 5. 5 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Статията е доста добър философски анализ (без да имам претенциите да я разбирам на 100%). Проблемът в нашето общество е, че дебатът за творбата не е на висотата на нейната идея и същност, а на махленско, фенско евтино политикантстване.Аз например не си падам по този тип изкуство, но философията да се търси дебат за различното и различните ъгли на действителността ми допада. В този смисъл съм ОК с изявата, било то и по този начин
  —цитат от коментар 3 на debruckere


  Дебатът на Запад е същият спрямо този безвкусен кич. Това че у нас не се отразяват негативните коментари там, не значи, че ги няма. Значи че у нас няма журналистика, а има платен слугинаж.

 6. 6 Профил на izn31647953
  izn31647953
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#3] от "debruckere":

  Тоест, обичаш празнословието. Подобни дебати с търсене на различни ъгли могат да се водят денонощно за каквото се сетиш. Надраскай един к** на стената и пак ще подлежи на задълбочени анализи за свободата, символиката, стереотипите, провокацията и пр. и пр.
  Чиста загуба на време и енергия в опити да се изкараме голема работа.

 7. 7 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  В естетиката , както и в морала има норми, които са обективни и неизбежни. Излизането извън тях е похват , не задължително негативен. В съчетание с други фактори и според идеята.
  Но ако творбата едно самоцелното ,провокативно прекрачвне на границите , няма защо авторът да се сърди, че хората се питат къде е смисъла и изкуството.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 8. 8 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 146 Весело

  Много хора се изживяват като изключителни ценители на изкуството,обяснете ми с думи прости, каква е идеята на тази нелепост, и каква естетическа наслада носи. Днеска това чучело ми наподобява опакованите рула боклук на сметищата, но преди да се разпукат

 9. 9 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 75 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  без да претендирам за експертност в тази област, все пак да поздравим Дневник, че публикува и 1 материал в стария си класически стил - тоест че не ни занимава с К + К (Кирил и Асен) - за разлика от 90 % от статиите в последните 2-3 месеца. Благодаря, Дневник. А на специалистите по кристо и пр - пожелавам приятна и лека дискусия ! С радост ще попрочетем нещо от нея, и ще понаучиме още нещо !

 10. 10 Профил на izn31647953
  izn31647953
  Рейтинг: 17 Неутрално

  А иначе като въздействие идеята е посредствена, защото поражда асоциации с ремонт. Би могла да се осмисли с една силна кулминация, като например липсваща арка при вдигане на платнищата, но изпълнението ще е трудно.

 11. 11 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#10] от "izn31647953":

  Ами точно в момента Биг Бен-а е облечен така точно заради ремонт. Само дето платната са метални и прозрачни. Може франсетата да използват момента и да направят отдолу едно бързо освежаване.

 12. 12 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#3] от "debruckere":

  За да разбира човек постмодерното изкуство, трябва да е наясно с интелектуалното наследство на Фуко, Дерида и Лиотард от 60-те години. То основно се изразява в това, че има безкрай много начини да се интерпретира един текст, в деконструкцията на западните институции и норми като социално формирани властови йерархии, в игривия скептицизъм и ироничност.

  В този контекст, изкуството на Кристо представя алтернативни форми и визии на "установени" обекти/норми/места, акцентира на тяхната транзиентност и временност, заиграва се със традицията.

 13. 13 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Гледах филм за опаковането, скелето върху което са платната ,определено е произведение на инженерното изкуство. Веднъж не позволява платът да се опира в арката и второ - никакви крепежни елементи към стените и покрива на арката. Само някакви нежни стеги. Самото скеле е масивна джекезна конструкция, как са го укрепили,ум не ми го побира.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 14. 14 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1838 Весело

  Сега накарайте 1000 жени да дарят мръсна кръв, покриите чаршафите с нея и това вече би било изкуство :))) От далече ще мирише на нещо една стъпка по добро от френски магазин за сирена..

 15. 15 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1489 Весело

  До коментар [#3] от "debruckere":Тоест, обичаш празнословието. Подобни дебати с търсене на различни ъгли могат да се водят денонощно за каквото се сетиш. Надраскай един к** на стената и пак ще подлежи на задълбочени анализи за свободата, символиката, стереотипите, провокацията и пр. и пр. Чиста загуба на време и енергия в опити да се изкараме голема работа.
  —цитат от коментар 6 на izn31647953


  +++++++++++
  Абе...АРАЛАМБЕНЕ МУ Е МАЙКАТА.

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Престижен обект ;)
  Ех да можеше поне офисчета три до две партията да наеме...
  Рейтинг висш за ново време

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Точно това е идеята.
  Провокира умния, скептичен, критичен и мислещ наблюдател
  да преосмисли "нуждата" от Триумфален памятник.
  Поставете МОЧА в Неговото место.
  На Триумфалния...

  Не Ви требват експерти, знаячи.
  Целта е постигната ;)

  До коментар [#8] от "Калина Попова":

  Много хора се изживяват като изключителни ценители на изкуството,обяснете ми с думи прости, каква е идеята на тази нелепост, и каква естетическа наслада носи.

  Днеска това чучело ми наподобява опакованите рула боклук на сметищата, но преди да се разпукат

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Весело

  До коментар [#14] от "Ramon Asvalda":

  Да даааа.... И нека да е на есен или през зимния период.... :)
  И ако Пикасо бе сред нас....щеше да каже....
  " Мадам'з е мосю.... Това не е арк(а)....това е арт.....!"

  Bukalemun
 19. 19 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  На мен творбите на Кристо ми харесват естетично и изобщо не се опитвам да вниквам в това "какво е искал да каже авторът", както ни учеха по времето на соца. Всъщност Кристо изобщо не ме интересува като личност. "Съзерцание" и лично приемане е това, което държи ключа към сърцето на наблюдаващия. Изкуството се надгражда и това, което е направил Кристо сега, утре ще послужи на други творци за още по-смели идеи.
  Един аналог - едва ли някой днес отрича стойностите на архитектурата, определена като "Готика". Но два века и половина след създаването на първата готическа сграда, италиански архитекти започват масово да я плюят и заклеймяват. Всъщност тогава е наречена и така - готика, по името на първите завоеватели на гр. Рим. Зловеща, ръбата, черна. И как няма да е такава, като готическите сгради са най-здравите и устояват на всичко, но са опушени от надървени въглища, които всяко домакинство използва. Когато почистват готическата катедрала в Кан и тя блясва с цялата си бяла дантела от фини елементи, хората разбират, как са ги лъгали за зловещието на готиката в продължение на четири века. Критиците на изкуството обикновени са тези, които не са направили нищо, защото не могат.

  CONTADOR GRATUITO!
 20. 20 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 58 Неутрално

  провокира въображението! (липсва на бг колективното съзнание)

 21. 21 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#19] от "г-н Думанов":

  Тя тая закачка на италианците с северните им съседи е много стара и на национално - политическа основа. Съдържанието няма почти никакво значение. Един Ван Ейк , за мен и останалата част от света е на ниво ренесансовите майстори, - за италианските културтрегери е дивак , дето просто му се отдава драскането :-)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Весело

  До коментар [#19] от "г-н Думанов":

  Изкуството се надгражда и това, което е направил Кристо сега, утре ще послужи на други творци за още по-смели идеи.
  =======
  Именно заради това....моите изисквания към жанра са по високи....
  Чакам (със съдействието на NASA) да бъде опакована и Луната....
  И докато го правят....ще гледам с телескопа....и ще скърцам със зъби....
  " м...ка му, и това го направиха"....

  Така де.... Цел век живяхме с лозунга "чрез наука към прогрес"....
  Нека от сега нататък да е "чрез изкуство към наука"....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Изкуството на опаковането не го разбирам и няма да го коментирам.
  Но от техническа и организационна гледна точка проектите му са добри -все пак това да убедиш държавнатс владт да опаковаш държавна сграда или паметник на културата си е постижение, както и това, да организираш работата така, че да няма повреди и инциденти. Отделно създава временна заетост и местните фирми също изкарват по нещо.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#3] от "debruckere":За да разбира човек постмодерното изкуство, трябва да е наясно с интелектуалното наследство на Фуко, Дерида и Лиотард от 60-те години. То основно се изразява в това, че има безкрай много начини да се интерпретира един текст, в деконструкцията на западните институции и норми като социално формирани властови йерархии, в игривия скептицизъм и ироничност.В този контекст, изкуството на Кристо представя алтернативни форми и визии на "установени" обекти/норми/места, акцентира на тяхната транзиентност и временност, заиграва се със традицията.
  —цитат от коментар 12 на irobot


  То хубаво ама всичко ли дето се самоопределя като изкуство е изкуство?
  Не би ли следвало публиката, ценителите, критиката, ако щеш, да го определя като изкуство?
  Или?
  Щото примерно за картините на Пикасо част от хората смятат, че са хубави и/или въздействащи, а друга, немалка част - че са грозотии. Но никой, като цяло, не отрича, че са изкуство.
  Докато при продукциите на Кристо дебатът е именно на тази основа - дали са или не са изкуство.

 25. 25 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 519 Неутрално

  В естетиката , както и в морала има норми, които са обективни и неизбежни. Излизането извън тях е похват , не задължително негативен. В съчетание с други фактори и според идеята.Но ако творбата едно самоцелното ,провокативно прекрачвне на границите , няма защо авторът да се сърди, че хората се питат къде е смисъла и изкуството.
  —цитат от коментар 7 на schwimmwagen


  За морала не бих могъл да твърдя, но за естетиката със сигурност няма "обективни" норми. Тя се е развивала и променяла през вековете, като дори през един и същи исторически период в зависимост от спецификите на културата се наблюдават твърде големи различия в естетическите "норми". Винаги през цялата история на цивилизацията е имало хора, които са нарушавали "парадигмите", при това далеч не само в изкуството но и в науката, политиката, културата. И именно благодарение на тези рушители на нормите, светът се е развивал и променял.

 26. 26 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Бе Кристо е един гигант сравнение с съвременните си колеги. Опакованата арка все пак, гали някак окото , може да те наведе на някакви позитивни размишления. Но какво да кажем са чергите и цапаници на съвременни "мастери" , като Ротко примерно. Е те тава е 100 проц извращение :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 27. 27 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#5:"Alex Ivanov"][/quote]

  Това за дебата на Запад изобщо не е вярно, но както и да е :)

 28. 28 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сгугню":

  +1
  Един музикален пример:
  Пуснеш ли траш метъл , Слеър , Содом ..на произволни земляни, вероятно няма да им хареса, но ще предположат ,че други хора може да слушат с удоволствие такава музика. Не биха поставили въпроса въобще музика ли е Слеър или не . Ще кажат просто - гадна музика. Пусни им обаче индъстриала на Абшурдзентен Нойбоутен - е тук единственият въпрос на всеки нормален човек по света, ше е "какво е това, защо и какъв е смисъла на съществуването му" . Та те така и с другите изразни средства:)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 29. 29 Профил на enn07650838
  enn07650838
  Рейтинг: Любопитно

  А иначе би било голем майтап и гавра с всички претендиращи за културна извисеност, ако под платната наистина се покаже едно скеле и накрая излезе, че е било планов ремонт. Е това ти е провокация!

 30. 30 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#3] от "debruckere":Тоест, обичаш празнословието. Подобни дебати с търсене на различни ъгли могат да се водят денонощно за каквото се сетиш. Надраскай един к** на стената и пак ще подлежи на задълбочени анализи за свободата, символиката, стереотипите, провокацията и пр. и пр. Чиста загуба на време и енергия в опити да се изкараме голема работа.
  —цитат от коментар 6 на izn31647953


  Не, не обичам празнословието, но изглежда Вие го обичате :) Изглежда и като не разбирате или не познавате нещо (някого), бързате да се изявите за негова сметка с нещо надраскано по въпроса, но доста встрани от темата-примерът с тоя к** на стената :) Не съм попадал на "задълбочени анализи за свободата, символиката, стереотипите, провокацията" по повод надраскани к****е по стената :):):)

  Впрочем , смятам, че написаното от Вас напълно доказва тезата ми за нивото на голяма част от коментарите у нас :):)

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Моно си е красив текстът. Предизвиква читателят да открие очарование в творбите на Кристо чрез хетеротопиите на Фуко.
  За рационално мислещия човек този тип изкуство все пак остава един горчив привкус, че творецът паразитира чужда творба. А дали едно творение (чуждата творба) се явява социален символ и дали този символ се приема еднозначно от обществото (например, паметника на Съветската армия) е спорен въпрос, чак до политика. Такъв подход, определени произведения на изкуството да се представят като социални символи, поражда риск много от произведенията да бъдат заличени (без опаковане е преопаковане) и то с настървение от Тъмните векове.

 32. 32 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#25] от "the_librarian":

  Дали се харесват дебели или слаби жени не е норма на естетиката , а просто мода . Нормата в случая е стремежът , да представиш човешко тяло.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 33. 33 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  ОФ!
  Земете да го кажете на български език без да се опитвате философски да вземете завоя по корем.
  Какво му е хубавото на арката като я опаковаш в един чаршаф?
  Ми айде обяснявайте не приказвайте за 68ма година и за Фуко.
  Един гениалн човек навремето преди да умре беше казал за картина на Рембранд която висяла над леглото му - като я гледам и ми олеква.
  А друг пък пак гениалн беше казал - изкуството трябва да трогва и просълзява или да разсмива.
  Нито се трогвам, нито се просълзявам, нито ми е смешно като видя опакована триумфалната арка.
  По-скоро ми се иска да и свалят драпериите та да я видя в цялата и красота.

 34. 34 Профил на enn07650838
  enn07650838
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#30] от "debruckere":

  Обръщаме го на накърнено селско его май? Големо ниво, нема що.
  И кое му е страничното, нали уж ти допадаше дебатът за различните ъгли на действителността? Или действителността е само оная, чието обсъждане ще ни направи да изпъкнем като много важни и извисени? Нима един к** на стената на обществен кенеф не е част от действителността?
  А самият факт, че не си попадал на задълбочени дебати по въпроса, говори само за политкоректната ограниченост на участващите в подобни дебати изобщо, за целите им, но и за липсата на смисъл във воденето им.

 35. 35 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Тия дни имах удоволствието да видя на два пъти Арката-шедьовър и дори изпратих една нощна галерия на Дневник, но явно не съм задоволил високите критерии.
  ... През деня, а особено през уикенда е гъмжило от няколко хиляди зрители, никак не са малко и през нощта, когато Арката е феерично осветена, за което сребристото покритие на плата извънредно спомага.
  ... Макар движението по кръговия площад да не спира в делник, тълпи пресичат на червено за намиране на по-удобна позиция за снимане. За да отидеш до арката през четири-пет кръговото движение се минава по най-стария подлез в Европа, пазещ бронзовите си отражатели за газопламъчно осветление, а да се спуснеш в подлеза - моля, ваксинационен паспорт!, както и проверка за нещо неприемливо по тялото ти.
  ... Атмосферата на Плас-Етоаль (някак предпочитам класическото име на площада пред Плас-Шарл-Де-Гол) е ентусиазирана, приповдигната и еуфорична. Да, хората спонтанно се усмихват, радват се, всички с устройства за снимане в ръце. Чува се всякаква реч като на Вавилонско стълпотворение, някъде има обсъждане на групички "какво е искал да каже артистът с това?".
  Заговорих се с неколцина, тяхното виждане горе-долу съвпадна с моето виждане за този артистичен жест - Триумфът на военните победи, "победобесието" са неадекватни за своето време - другаде е Триумфът на Франция и на човечеството - в Създаването на един по-добър и човечен свят, не в разрушението и унижаването на победените.
  И Германия, и Франция, и Япония "опаковаха" своето славно минало и вече триумфират в напредъка във всичко.
  Споменаването ми, че съм от България донесе на моя скромност едно незаслужено възхищение: "...Аааа?! Пеи-де-несанс де-Кристо! Браво!"
  Успях да изпълня една поръчка - измолих си от любезните сътрудници две парчета от платното 7х7см (сребристо от едната страна, синьо от другата, немско било) за децата ми, архитекти в Лондон. Техни колеги специално пътуват до Париж за това световно събитие. Специално англоговорещите посетители на площада като да бяха повече.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#34] от "enn07650838":

  При "извисените" от новото поколение, има няколко основни феномена, които обаче са подвластни на изключително симплистичната дихотомия "ние-те":

  1. Всичко е "изкуство" ако ще да е л...но на килим, ама ако го правят "наще". Ако го правят "техните" не е, па ако ще да е 9-та симфония на Бетовен
  2. Всяко мнение е "важно" и "значещо" ако го изказва "наш". Мнението на "вашите" никой не го е искал, никого не интересува, не е компетентно, обидно е, нанася реална вреда, наранява, трябва да бъде заглушено, забранено и въобще ерадикирано.
  3. "Наще" могат да се обиждат от най-обикновено несъгласие с тях (виж т.2 за мнението на "вашите"). "Вашите" нямат право да се оплакват не просто като ги псуват, ами и като ги бият или уволняват от работа. Първото е борба за права и свободи и отстояване на "човешкото достойнство", второто е "хехехе - десните консерви се тригърнаха, че стреляли по техни хора, хехе".

  Мога да продължа още, ама няма смисъл. После прогресивните се чудят що никой извън себеподобните им не ги търпи ни по форуми, ни по кръчми и барове.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Любопитно

  До коментар [#35] от "Торбеш":

  Бате, ти да не си писал за "Работническо дело" преди 30+ години? Тоя патос и излишни детайли на там ми намирисват...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Виждал съм арката на живо - неопакована. Много е красива. Не ми се струва опакована да е по красива.
  Независимо какво символизира, в създаването и са вложени труд, талант, творчество, емоция, енергия. В някакъв смисъл тя е жива. Като се опакова все едно умира, изолира се, отива в архива, небитието. Защо? Разбирам това да беше мавзолеят на Ленин в Москва примерно, но Триумфалната Арка...?

  Ако архитектурни обекти трябва да бъдат предмет на някаква арт-инсталация, защо това да е само и единствено пакетиране? Всяка сграда е различна, носи различно послание и енергия и следователно трябва да и бъде оказана честта да се направи уникална инсталация специално за нея. Пакетирането е ширпотреба и според мен само снобите му се възхищават.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 39. 39 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До №37 от Тюфлекчия

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Тия дни имах удоволствието да видя на два пъти Арката-шедьовър и дори изпратих една нощна галерия на Дневник, но явно не съм задоволил високите критерии.... През деня, а особено през уикенда е гъмжило от няколко хиляди зрители, никак не са малко и през нощта, когато Арката е феерично осветена, за което сребристото покритие на плата извънредно спомага. ... Макар движението по кръговия площад да не спира в делник, тълпи пресичат на червено за намиране на по-удобна позиция за снимане. За да отидеш до арката през четири-пет кръговото движение се минава по най-стария подлез в Европа, пазещ бронзовите си отражатели за газопламъчно осветление, а да се спуснеш в подлеза - моля, ваксинационен паспорт!, както и проверка за нещо неприемливо по тялото ти. ... Атмосферата на Плас-Етоаль (някак предпочитам класическото име на площада пред Плас-Шарл-Де-Гол) е ентусиазирана, приповдигната и еуфорична. Да, хората спонтанно се усмихват, радват се, всички с устройства за снимане в ръце. Чува се всякаква реч като на Вавилонско стълпотворение, някъде има обсъждане на групички "какво е искал да каже артистът с това?". Заговорих се с неколцина, тяхното виждане горе-долу съвпадна с моето виждане за този артистичен жест - Триумфът на военните победи, "победобесието" са неадекватни за своето време - другаде е Триумфът на Франция и на човечеството - в Създаването на един по-добър и човечен свят, не в разрушението и унижаването на победените. И Германия, и Франция, и Япония "опаковаха" своето славно минало и вече триумфират в напредъка във всичко.Споменаването ми, че съм от България донесе на моя скромност едно незаслужено възхищение: "...Аааа?! Пеи-де-несанс де-Кристо! Браво!" Успях да изпълня една поръчка - измолих си от любезните сътрудници две парчета от платното 7х7см (сребристо от едната страна, синьо от другата, немско било) за децата ми, архитекти в Лондон. Техни колеги специално пътуват до Париж за това световно събитие. Специално англоговорещите посетители на площада като да бяха повече.
  —цитат от коментар 35 на Торбеш


  Разплаках се от умиление.

 41. 41 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 521 Неутрално

  чудесен текст, благодаря! повече таквиа да публикувате!
  за тези, кото го намират за претенциозен, аз го намирам за изключително достъпен, особено за франските академични стандарти:)

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 717 Любопитно

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Съгласен, Ети....!
  С две думи....обикновена полюция....
  Пък знае ли човек...може би и полюцията е изкуство....

 44. 44 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":Съгласен, Ети....!С две думи....обикновена полюция....Пък знае ли човек...може би и полюцията е изкуство....
  —цитат от коментар 43 на chedeuvre


  chef d'oeuvre - е правилния начин да напишем "шедьовър"

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Статията е доста добър философски анализ (без да имам претенциите да я разбирам на 100%). Проблемът в нашето общество е, че дебатът за творбата не е на висотата на нейната идея и същност, а на махленско, фенско евтино политикантстване.Аз например не си падам по този тип изкуство, но философията да се търси дебат за различното и различните ъгли на действителността ми допада. В този смисъл съм ОК с изявата, било то и по този начин
  —цитат от коментар 3 на debruckere


  Абсолютно !!

  Вижте как реагира ЦЕЛИЯТ НАШ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ЕЛИТ..

  Напърчили рунтави мустаки, изпъчили космясъли гърди , пуцат разгърдени с кремъклийка в отоманска носия в корията до Жеравна , с ичкия в лявата ръка и червено боро в лявата, правейки патриотично барбекю на патриотичен събор , с патриотични лидълски наденици и патриотични дървени въглища , от патриотичния Кауфланд и викат "Опаковането! Кристо! .. Мастаби! По гемиджийски! .. такова нещо само с България може да е свързано.."

  Общо-взето "патрЕотите" дето им дай да се гордеят с Криско или с Кристо, са жалки душици , непостигнали нищо свое в живота и опитващи се - за да не са пълни неудачници в собствените си очи - да се пъчат и подскачат за разни неща!

  "Ето им на тия прости немци "Опаковане" , туй пък се казва „по гемиджийски“ ; чакай сега да им покажем на немците „вампор“ на кое викат-„Тупа-лупа, тупа-лупа, фйюууу“ , а това са "Мастаби" , ей това са "плаващи кейове " , а тукана "българските чадъри"!

  Булгар! Булгар !

  Ние в Габрово , имаме много такива творци - ей го Кристо , па напоследък нашумя и Криско !
  Българите сме големи и велики, никога не се предаваме!
  Продължаваме напред ..
  Българите сме най-големите в света!
  Ние сме велик народ и ще докажем. Няма да се откажем.
  Ние българите сме задружни.
  Но продължаваме напред!

 47. 47 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  .. дебатът за творбата не е на висотата на нейната идея и същност..
  —цитат от коментар 3 на debruckere


  Дебатът е "Булгар! Булгар!"

  А хейтърите, дето не рачат да се превъзмогнат от Криско??

  Те са антипатриоти!

  Подиграват се, на всеки българин, който е горд със сънародниците ни..

  Помните ли, как се зъбеше, хейтърската паплач, когато цял един народ викаше :

  "Удри, Ковра! Бий го тоа църен негър Джошуа, насред Лондон, смажи го зарад Брекзит.. как може бе, да се махат от нашия съюз - нокаутирай го втори рунд!.."

  А когато бяхме във възторг от Мария Бакалова??

  Пак хейт, пак завист, пак подигравки за патрЕотите ..
  А филмът на Марето - страхотно як - то смех, смех, смех ..

  За хейтърите, такова чувство като Патриотизъм е непознато!

  На нашето :
  "Булгар! Булгар! .. Ашколсун Кристо !!!!
  Българите сме големи и велики, никога не се предаваме!
  Продължаваме напред! Българите сме най-големите в света! Ние сме велик народ и ще докажем. Няма да се откажем. Ние българите сме задружни.
  Но продължаваме напред!.." .. хейтърите отговарят с присмех..

  Мани, то не е за приказка!
  Що тъй правят тез хора ???????????

 48. 48 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 717 Любопитно

  До коментар [#44] от "Торбеш":

  Съгласен съм....не споря...но къде ли ти си бил, когато съм се къпал в Средиземно море до Ница на 09.09.1990 год...а...?

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  До коментар [#13] от "schwimmwagen":

  коментарът ти за мен бе най-интересното нещо от статията и останалите коментари

  благодаря

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#44] от "Торбеш":Съгласен съм....не споря...но къде ли ти си бил, когато съм се къпал в Средиземно море до Ница на 09.09.1990 год...а...?
  —цитат от коментар 48 на chedeuvre


  je n'étais pas encore né à cette époque, в известен смисъл

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Да подмажат на Клиент...
  Те пробутват опции две ;)

  1. опакован Полумесец (икономична) ;
  2. опакован Месец (лукс).

  Предпочитания?

  До коментар [#22] от "eti mehter":
  До коментар [#19] от "г-н Думанов":
  Изкуството се надгражда и това, което е направил Кристо сега, утре ще послужи на други творци за още по-смели идеи.
  =======
  Именно заради това....моите изисквания към жанра са по високи....

  Чакам (със съдействието на NASA)
  да бъде опакована и Луната....

  И докато го правят....ще гледам с телескопа....

  и ще скърцам със зъби....
  " м...ка му, и това го направиха"....

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Благодарности за информацията "пътепис".

  До коментар [#35] от "Торбеш":

  Тия дни имах удоволствието да видя на два пъти Арката-шедьовър и дори изпратих една нощна галерия на Дневник, но явно не съм задоволил високите критерии.
  ... През деня, а особено през уикенда е гъмжило от няколко хиляди зрители, никак не са малко и през нощта, когато Арката е феерично осветена, за което сребристото покритие на плата извънредно спомага.
  ... Макар движението по кръговия площад да не спира в делник, тълпи пресичат на червено за намиране на по-удобна позиция за снимане. За да отидеш до арката през четири-пет кръговото движение се минава по най-стария подлез в Европа, пазещ бронзовите си отражатели за газопламъчно осветление, а да се спуснеш в подлеза - моля, ваксинационен паспорт!, както и проверка за нещо неприемливо по тялото ти.
  ... Атмосферата на Плас-Етоаль (някак предпочитам класическото име на площада пред Плас-Шарл-Де-Гол) е ентусиазирана, приповдигната и еуфорична. Да, хората спонтанно се усмихват, радват се, всички с устройства за снимане в ръце. Чува се всякаква реч като на Вавилонско стълпотворение, някъде има обсъждане на групички "какво е искал да каже артистът с това?".
  Заговорих се с неколцина, тяхното виждане горе-долу съвпадна с моето виждане за този артистичен жест - Триумфът на военните победи, "победобесието" са неадекватни за своето време - другаде е Триумфът на Франция и на човечеството - в Създаването на един по-добър и човечен свят, не в разрушението и унижаването на победените.
  И Германия, и Франция, и Япония "опаковаха" своето славно минало и вече триумфират в напредъка във всичко.
  Споменаването ми, че съм от България донесе на моя скромност едно незаслужено възхищение: "...Аааа?! Пеи-де-несанс де-Кристо! Браво!"
  Успях да изпълня една поръчка - измолих си от любезните сътрудници две парчета от платното 7х7см (сребристо от едната страна, синьо от другата, немско било) за децата ми, архитекти в Лондон. Техни колеги специално пътуват до Париж за това световно събитие. Специално англоговорещите посетители на площада като да бяха повече.

 53. 53 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  ''боже, колко мъка, колко мъка има по тоя свят, боже'' - поклатил глава Моканина , като прочел коментар нумеро 35 и си пуснал Дистракшън , ама от старите :''ол хел брекс луус''.

 54. 54 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#21] от "schwimmwagen":

  италианците не са съседи с немците, за сведение!

 55. 55 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мусаши":

  Едва ли, ти се разплакваш от умиление като видиш як мъжага да шофира гъзарско немско возило с бясна скорост.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 56. 56 Профил на George C. Boyadzhiev
  George C. Boyadzhiev
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#12] от "irobot":

  Това не е изкуство, а просто едно предизвикателство чрез кич, реклама на текстилната промишленост, спонсорирала приумиците на въздиган да небесата ерзац-творец, както изсмукани из пръсти фантасмагории и небивалици на английска безработна домакиня бяха търговски продукт за масовия потребител. Лайно, опаковано в лъскав целофан, да се харчи.

  Если нельзя, но очень хочется, то можно!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK