Опит за преврат в МВФ

Опит за преврат в МВФ

© ReutersКоментарът от понеделник е за платформата Project Syndicate.


Кристалина Георгиева е дързък лидер в борбата с икономическите последици от пандемията, както и с позиционирането на МВФ като един от първите глобални привърженици на политиките за климатичните промени. Сегашните опити тя да бъде отстранена са не само несправедливи, но и може да вържат ръцете на ръководството на фонда за години наред, смята нобелистът по икономика.


В ход са действия за отстраняване или най-малкото за значително отслабване на действията на Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд от 2019 г. Същата Георгиева, която идеално реагира на пандемията и бързо предостави средства, за да не потънат държавите и да се справят със здравната криза. Тя успешно защити отпускането на 650 млрд. долара "пари" на МВФ (специални права на тираж или SDR), които са много важни за възстановяване на страните с ниски и средни доходи. Нещо повече - тя направи така, че фондът да се нареди сред водещите лидери в отговора на екзистенциалната криза на климатичните промени.
За всичко това Георгиева трябва да бъде аплодирана. Какъв е проблемът тогава? И кой стои зад опита тя да бъде дискредитирана и отстранена?


Проблемът е в доклад, която Световната банка е поръчала на адвокатската кантора WilmerHale във връзка с годишния ѝ индекс Doing Business, класиращ страните според това колко е лесно да регистрираш и да управляваш фирми. В доклада има твърдения - или по-точно е да се каже "намеци" - за нередности, свързани с Китай, Саудитска Арабия и Азербайджан в индексите за 2018 и 2020 година.


Георгиева е атакувана за индекса от 2018 г., в който Китай е поставен на 78-о място, същото като предходната година. Но има и внушение, че би трябвало позицията да е по-ниска и това не се е случило като част от сделка за осигуряване китайска подкрепа за увеличаване капитала на Световната банка, за което тогава банката настоява. По това време Георгиева е главен изпълнителен директор.


Положителният резултат от този епизод може би е прекратяването на докладите за този индекс. Преди четвърт век, когато бяха главен икономист на Световната банка и Doing Business се публикуваше от друг отдел - Международната финансова корпорация, мислех, че това е един ужасен продукт. Държави получаваха добър рейтинг заради ниски корпоративни данъци и слаби регулации на пазара на труда. Данните винаги бяха "хлъзгави", като малки промени в тях водеха до потенциално голям ефект в класирането. Неизбежно, страните бяха разочаровани, когато наглед случайни решения водеха до понижаване на класирането им в индекса.


След като прочетох доклада на WilmerHale, след като говорих директно с ключови участници и като познавам целия процес, цялото разследване ми прилича на безпощадна персонална атака. През цялото време Георгиева е действала изцяло професионално, вършила е точно това, което аз бих сторил (и което понякога съм правил като главен икономист): да настоявам работещите за мен да бъдат сигурни, че данните са точни или, доколкото е възможно, акуратни, предвид изначалните ограничения на информацията.


Шанта Девараджан, ръководител на отдела, наблюдаващ изработването на Doing Business, който директно е докладвал на Георгиева през 2018 г., настоява, че никога не е бил под натиск да променя данни или резултати. Служителите на банката са направили точно това, което Георгиева ги е инструктирала, и отново са проверили данните, въвеждайки минимални промени, водещи до леко подобряване в ревизирания вариант.


Самият доклад на WilmerHale е интересен по много причини. Той оставя впечатление, че е имало услуга срещу услуга: банката опитва да увеличи капитала си и в замяна подобрява класирането на Китай, за да си помогне да го получи. Но Пекин беше най-ентусиазираният привърженик на увеличаването на капитала. САЩ при Доналд Тръмп се бавеха. Ако целта е била да се гарантира увеличаване на капитала, най-добрият начин би бил да се понижи рейтингът на Китай.


Докладът не обяснява защо не са включени целите показания на Девараджан, който лично знае какво е казала Георгиева. "Часове наред разказвах моята част от историята на адвокатите на банката, които включиха само половината от казаното от мен", споделя Девараджан. Вместо това докладът се занимава основно с инсинуации.


Реалният скандал всъщност е докладът на WilmerHale, включително как Дейвид Малпас, президентът на Световната банка, се измъква незасегнат от него. Докладът отбелязва друг епизод - опит да се повиши класирането на Саудитска Арабия през 2020 г. в Doing Business, но стига до заключение, че ръководството на банката няма нищо общо със случилото се. Малпас ще отиде в Саудитска Арабия да агитира за реформи на базата на Doing Business едва година след като саудитски служители по сигурността убиха и разчлениха тялото на журналиста Джамал Кашоджи.


Изглежда, че който плаща, той поръчва музиката. За щастие, разследващата журналистика разкри далеч по-лоши неща, включително брутален опит на Малпас да промени методологията в Doing Business, за да понижи рейтинга на Китай.


Ако докладът на WilmerHale може да се опише - в най-добрия случай - като поръчка за очерняне, то какви са мотивите?


Не е изненадващо, че някои са недоволни от посоката, в която МВФ пое под ръководството на Георгиева. Някои си мислят, че фондът трябва да се придържа към основната си мисия и да не се ангажира с климатичните промени. Други не харесват поврата, при който се поставя по-голям акцент върху строгите бюджетни политики и повече - върху бедността и развитието, както и върху повече осъзнаване на това, че има предели в това, което пазарите могат да постигнат.


Мнозина играчи на финансовия пазар а недоволни, че МВФ, изглежда, не действа силово като събирач на кредити - централна част от моята критика към фонда в книгата ми "Глобализацията и нейните недоволства" (Globalization and Its Discontents). В Аржентина преструктурирането на дълговете започна през 2020 г. и фондът показа, че има предел на това, което страната може да изплати, т.е. колко устойчиво е задлъжняването. Понеже мнозина частни кредитори искаха страната да плати повече, отколкото беше устойчиво, само този простичък акт промени рамката за преговори.


Тогава имаше прояви на дългогодишното институционално съперничество между МВФ и Световната банка, подчертано сега от спора кой да управлява предложения нов фонд за "рециклиране" на отпуснатите нови SDR за всички - от развити до бедни икономики.


Към това може да се добави и изолационисткото течение в американската политика, олицетворено от Малпас, избор на Доналд Тръмп - в комбинация с желанието да се отслабва президентът Джо Байдън, като се създава пореден проблем за администрацията, изправена пред толкова други предизвикателства. И, накрая, идват обикновените междуличностни конфликти.


Но политически интриги и бюрократични съперничества са последните неща, от които светът се нуждае във времена, когато пандемията и икономическите последици от нея оставиха много държави пред дългови кризи. Повече от всякога светът се нуждае от здравата ръка на Георгиева начело на МВФ.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Интересна статия предвид позицията на Стиглиц като критик на Световната Банка от години, а и на Еврозоната и нейната валута.
  Ето линк за вижданията му в последно време https://www8.gsb.columbia.edu/faculty/jstiglitz/

 2. 2 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 457 Любопитно

  Самият Щиглиц в защита на Кристалина …
  Започва да става интересно, все пак може би да не избързваме с крайните си оценки за нейната работа ..

  Freedom of speech
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Когато фактите, са анализирани и представени от авторитет като Джоузеф Стиглиц и "боговете " от Дондуков 2 - би трябвало да мълчат !

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Когато фактите, са анализирани и представени от авторитет като Джоузеф Стиглиц и "боговете " от Дондуков 2 - би трябвало да мълчат !

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Самият Щиглиц в защита на Кристалина …Започва да става интересно, все пак може би да не избързваме с крайните си оценки за нейната работа ..
  —цитат от коментар 2 на Petar Ivanov


  Точно така, само че обратно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Аз пък вярвам, че Кристалина се е мазнила на Китай. Стандартна, обичайна корпоративна практика.
  Само че сега палачинката се обръща и Китай вече е враг, а и както пише Стиглиц - МВФ били излязли при Кристалина от амплоато си на изстискващи плащания на всяка цена - което със сигурност е удар направо в сърцето на финасовите социопати и хиени.
  И ей ви Кристалина - не просто източноевропейката, а българката - на пангара!
  А другарат Малпас, нали е американец - непричьом!

  Пък и кантората Wilmer Hale се оказва интересна, ако я потърсите що за птици са.
  Не просто е американска, а изключително тясно свързана с американския истаблишмент. Като например Робърт Мюлер. Помните ли го?
  Е ...

  Нищо ново под слънцето!
  Поне не и спретнаха фалшив сексскандал като на Доминик Строс-Кан, ама пак я съсипват с подла кампания и фейк-"разследвания" ...

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Тоя същия чичка винаги е защитавал идеята. че е най-добре България да остави комунистите да станат олигарси, вместо да понесат отговорност. Няма изненада, че защитава КриСталина

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  Същият този Джоузеф Стиглиц през 2015 открито заяви подкрепата си за Корбин във Великобритания....който в последствие се провали с гръм и трясък....
  Същият този Джоузеф Стиглиц през 2010 обясняваше на ЕС, че трябва да покаже "социална солидарност" и, че Гръцката икономика нямала ликвиден проблем и имала достатъчно пари да си плаща заемите.... Всички знаем какво стана там. Ако не бяха опростили близо 60% от заемите Гърция беше фалирала....няколко пъти.
  И сега този Джоузеф Стиглиц обяснява как Кристалинка е чиста като планинска вода и имало "Опит за преврат"??? То на Комунистите все преврати са им пред очите в момента в който ги хванат в крачка.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Е то това беше ясно, че се смени наратива срещу Китай. Преди си беха от добрите, сега станаха от лошите и някой трябваше да опере пешкира и да ги изкара лоши и как подкупват и бла, бла. :)

 10. 10 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Сталинка вероятно е била "възнаградена" подобаващо от китайците за манипулацията на рейтинга, извършена в тяхна полза. За тях е обичайно да решават проблемите си с такива "способи".

 11. 11 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Георгиева е атакувана за индекса от 2018 г., в който Китай е поставен на 78-о място, същото като предходната година. Но има и внушение, че би трябвало позицията да е по-ниска и това не се е случило
  =====
  То, щото в Китай е мъка да правиш бизнес, затова всички западняци се изнесоха там.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Е, кой друг ще я защити, ако не Джоузеф Щиглец - изпраскан левичар.
  Такава защита може повече минуси да донесе отколкото полза.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Така е в света на неолибералите - виновен или невинен, като те подпукат, ходи доказвай че нямаш шкафчета с кюлчета и пачки

 14. 14 Профил на further
  further
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Публикацията означава, че комунистите/глобалистите губят подкрепа и се опитват да се защитят едни други. Задава се мощен десен завой, това е очевидно.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  При тези обстоятелства с празни приказки за защита няма да стане, Да правят проверките и анализите, пък каквото покажат.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  " Същият този Джоузеф Стиглиц през 2015 открито заяви подкрепата си за Корбин във Великобритания....който в последствие се провали с гръм и трясък....
  Същият този Джоузеф Стиглиц през 2010 обясняваше на ЕС, че трябва да покаже "социална солидарност" и, че Гръцката икономика нямала ликвиден проблем и имала достатъчно пари да си плаща заемите.... Всички знаем какво стана там. Ако не бяха опростили близо 60% от заемите Гърция беше фалирала....няколко пъти.
  И сега този Джоузеф Стиглиц обяснява как Кристалинка е чиста като планинска вода и имало "Опит за преврат"??? То на Комунистите все преврати са им пред очите в момента в който ги хванат в крачка....."


  Ами в полза на Кристалина са активирали " правилния човек" значи !

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  МВФ винаги е бил институция със спорна репутация, но при Сталина достигна дъното.

 18. 18 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Точно така - преврат е, всички стари муцуни, които не се усетиха накъде духа вятъра си заминават заедно с любимия им Китай.

  -voxy
 19. 19 Профил на existenz
  existenz
  Рейтинг: 243 Весело

  Много слаб коментар от Стиглиц.
  Дайте по-добре един анализ от водещ китайски икономист.

 20. 20 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Самият Щиглиц в защита на Кристалина …Започва да става интересно, все пак може би да не избързваме с крайните си оценки за нейната работа ..
  —цитат от коментар 2 на Petar Ivanov


  Хубаво е човек да има и собствено мнение, а не да чака някой да го върне във верния път.
  Тъжно е, че българи се втурнаха като хуни да плюят по Георгиева единствено на основанията на съмнителен доклад. И едва след седмица се даде думата и на другата страна. Та така за свободата на словото и словоблудството.

 21. 21 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#2] от "Petar Ivanov":


  До коментар [#8] от "padrino":

  Човечеца Стиглиц...си е просто ЕВРЕИН....нобелов, не нобелов....без значение....човечец-ЕВРЕИН.....та така....

 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 802 Неутрално

  И този на стари години почна на дава фира. Наистина, никога не е късно човек да стане за смях, пък бил и нобелов лауреат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Щирлиц броди из Европа.
  И отвъде се разтропа...

  Призрачен както винаги.
  Прозрачен както винаги... служител на честта ;)

  [#12] от "simval":

  Е, кой друг ще я защити, ако не Джоузеф Щиглец - изпраскан левичар.
  Такава защита може повече минуси да донесе отколкото полза.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  Много солидна подкрепа от страна на голямо име в икономиката в днешно време.

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#20] от "Галя Станчева":

  "Тъжно е, че българи се втурнаха като хуни да плюят по Георгиева единствено на основанията на съмнителен доклад"

  Ами българите не сме се втурнали въпреки смесените чувства към личността на Кристалина Георгиева:
  wanderer
  Рейтинг: 2557
  23:55, 17 сеп 21
  "Независимо от личното ми отношение към ония 16 трилона долара, измислени от Кристалина Георгиева, все пак е жена и не могат да ѝ спретнат сексуален скандал, който да хване декиш у лековерните.
  Пък да не говоря за аналните анализатори, които им идва акъла като на олигофрен четири години по-късно, че данните за Китай не били достоверни ... защото САЩисаната политика спрямо Китай се е променила.
  Айде холан! Хайли лайкли, Световната банка лъже ... както излъга (проспа) финансовата кражба през 2008 г."
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/09/17/4254889_mvf_se_zae_s_doklada_za_kristalina_georgieva_natiskut/

  107 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557
  19:57, 25 сеп 21
  Кой го брига класацията на Китай!? От две години търговията между САЩ и Китай е "квотирана".
  С тази анкета на тези, иначе много добре платени адвокати (от държавната администрация на САЩ) се целят две неща:
  - заличаване на "научния принос" на Симеон Дянков, ама не защото Дянков е вулгарен или научното му достижение е грешно, а защото трябва да се похарчат "едни пари" за нова методика, по-правилна
  ...
  - смяна на ръководството на МВФ (и притискане на Европа, по-специално Франция ... с "морков" за нов директор на МВФ).

  Виж кой е президента на СБ
  https://www.cadtm.org/Domination-of-the-United-States-on-the-World-Bank
  и следи накъде ще духна американската външна политика."

  Ама Вие продължавайте да си измисляте ... за българите или каквото Ви дойде на ум!

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#19] от "existenz":

  "Много слаб коментар от Стиглиц."

  Така е:
  - изпуснал е ОАЕ от посочените за нарочване държави от "честните частни" адвокатите -държавни прокурори за специални поръчки от WilmerHale;
  - не е коментирал "екзистенциалния" конфликт между нобеловия лауреат Пол Ромър ( co-receiving the 2018 Nobel Memorial Prize in Economic Sciences (shared with William Nordhaus) for his work in endogenous growth theory) и нашия учен "фундаменталист", Симмеон Дянков, променил критериите на Doing business относно кредитния рейтинг на Чили (занижен бил заради "манипулациите" на Дянков).
  - Като бивш главен икономист -лапач на СБ не е коментирал откъде на къде някой си (настоящия президент, Дейвид Малпас) ще избира една точно определена адвокатска кантора, забележете - АДВОКАТИ да били анализирали ИКОНОМИЧЕСКИ показатели, вместо разследването за потенциална манипулация да бъде извършено от Етичната комисия на самата Световна банка съгласно собствения устав и приетите процедури.
  - не е коментирал срещите и преговорите на бившия президент, американеца Джим Йон Ким, с Китай и "молбите" за увеличаване капитала на банката.
  - не е коментирал КОЙ има интерес за замени неточния индекс Doing Business с друг измислен индекс, но в полза на "правилните САЩисани". Само е загатнал за ново печатане на специални права на тираж.

 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Опит за преврат в МВФ",
  Джоузеф Стиглиц, Project Syndicate

  Пренасиране... дозиране ;)

  Умерено:
  Опит за "народен съд" в МВФ
  против двама инакомислещи?

 28. 28 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Самият Щиглиц е по-близо до комунистически Китай, отколкото до свободната икономика и САЩ. Един от най-видните представители и радетели на марксизма от кейнисиански тип. Това че е получил Нобелова награда не означава, че предимно марксистките му виждания имат връзка с реалността.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  МВФ винаги е бил институция със спорна репутация, но при Сталина достигна дъното.
  —цитат от коментар 17 на Virgin


  Иде реч за Световната банка:
  Кристалина Георгиева, която по време на събитията е главен изпълнителен директор на Световната банка - пост, създаден специално за нея от президента на банката Джим Йон Ким. Разговаряно е и с Ким, като вниманието се е насочило към кампанията за увеличаване капитала на СБ, за което е отговаряла Георгиева. Тя самата обяснила, че ако увеличаването се провали, банката "щеше да изпадне в много големи проблеми". Участието на Китай в този процес било много важно.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/09/17/4254448_klasaciiata_doing_business_e_prekratena_sred/

  И спорната репутация ... на WilmerHale
  https://thedocs.worldbank.org/en/doc/84a922cc9273b7b120d49ad3b9e9d3f9-0090012021/original/DB-Investigation-Findings-and-Report-to-the-Board-of-Executive-Directors-September-15-2021.pdf

  При поставени две задачи:
  https://thedocs.worldbank.org/en/doc/84a922cc9273b7b120d49ad3b9e9d3f9-0090012021/original/DB-Investigation-Findings-and-Report-to-the-Board-of-Executive-Directors-September-15-2021.pdf
  "our review has proceeded on two investigative tracks simultaneously:
  The first focused on the ethical aspects of conduct relating to Board officials and was
  conducted pursuant to the Code of Conduct for Board Officials; the second focused on
  potential misconduct by Bank staff members and was conducted pursuant to applicable
  Staff Rules and Directives."
  се почва анализ на Doing Business 2018 като наглеците са наясно, че нищо не знаят:
  "1 WilmerHale has not been charged with any review of the accuracy of the Doing Business data itself. The Bank’s earlier reviews examined the data and have already concluded that irregularities occurred in both Doing Business 2018 and Doing Business 2020.
  2 This document is our report to the Board of Executive Directors and addresses only the first track. Our work on the second track remains ongoing and, as per Bank policy, will culminate in a written report to the Human Resources Vice Presidency addressing any potential misconduct of staff members. If we learn of any additional pertinent details related to Board officials during the ongoing second track, we will update the Board accordingly.
  3 One area where we were unable to recover data was from Bank employees’ mobile devices. The Bank’s policy is to delete all content from, or “wipe,” employees’ mobile devices when employees leave the Bank or when they upgrade their devices. Accordingly, there may be information relevant to our investigation that was lost as a result of this policy."

  Това не пречи да се иска смяната на ръководството на МВФ.

 30. 30 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Като че ли случайно главозамайващата кариера на Кр. Георгиева съвпадна с възхода на Борисов. Но в един момент Борисов бързо загуби доверие - така и не се разбра дали бе заради газовия интерконектор с Гърция, или заради руско-турско-балканския сръбски поток? Бързо залезе звездата на банкянгския тарикат, и твърде едновременно надвиснаха тъмни облаци над звездната кариера на Кристалина. Всъщност каквото и да се случи с нея, тя не е за оплакване. Тя отдавна е в световния елит.

 31. 31 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  проверката и анализите ще посочат това, което е решено политически. в такива ситуациии няма безпристрастни изследвания, всичко е въпрос на политическо решение.
  или са взели решение да я изпържат, или не, и нищо не може да се направи.

  иначе не мога да разбера злобата която се излива по неин адрес в българия истински не мога да разбера как сме способни толкова да се мразим.

 32. 32 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Колатерални щети от търговската война с Китай. Кристалина се захвана с големи теми и ще и подстрижат перчема.. На мен ми стана гутаво, когато тя се изказа негативно за човека, който я настани на това високо място. Пуста народност българскао...

 33. 33 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nathan Cohen":

  Тва с Нобела е другото световно менте.
  Кат знам че номинираха "за мир!" терориста Ясер Арафат , а преди него пробваха 2 пъти Сталин направо си е да наплюеш целия лицемерен световен елит.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#28] от "Nathan Cohen":

  "Това че е получил Нобелова награда не означава, че предимно марксистките му виждания имат връзка с реалността."

  Не че Алфред Нобел е броил икономиката за наука, но наградата е на шведската Рискбанк.
  Все пак Джоузеф Стиглиц е прибрал едни 350 хил. долара под зоркия поглед на "международната общественост"
  https://www.kva.se/en/pressrum/pressmeddelanden/ekonomipriset-2001
  Докато адвокатите от WilmerHale, Ronald C. Machen, Matthew T. Jones, George P. Varghese, Emily L. Stark, без никой нищо да знае за тях са прибрали двойно по-тлъст хонорар. Опс, Роберт Мюлер, "руската връзка на Тръмп", трябва да знае с какво сума ги е уредил от "приятеля на Тръмп", Дейвид Малпас.
  Направо си е Win-Win-Win сделка - хем опонентите на Тръмп нахранени, хем ръцете на Мапас са развързани за нов бизнес рейтинг, хем постът директор на МВФ е свободен.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#30] от "pontius_glarus":

  "Като че ли случайно главозамайващата кариера на Кр. Георгиева съвпадна с възхода на Борисов. "

  Ами не е баш така. Ако не беше злополучната еврокомисарка, Румяна Желева,
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Румяна_Желева
  Нямаше да има трамплин за Кристалина Георгиева. След това:
  https://www.capital.bg/vestnikut/kapital_prim/2010/01/12/841379_skandalut_s_izslushvaneto_na_rumiana_jeleva_v/
  Кристалина Георгиева "спасяваше" Баце, а не обратното.

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Големи теми големи, но в тоз век се навъдиха дейци
  по-големи от Сталина.

  Факт "малка":
  тя не вдигна юмрук в защита на работническата класа:

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4258487.jpg

  До коментар [#32] от "venelingeologia":
  Колатерални щети от търговската война с Китай.

  Кристалина се захвана с големи теми и
  ще и подстрижат перчема...

  На мен ми стана гутаво, когато тя се изказа негативно за човека,
  който я настани на това високо място.

 37. 37 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#20] от "Галя Станчева":

  "Тъжно е, че българи се втурнаха

  като хуни да плюят по Георгиева единствено на основанията на съмнителен доклад"Ами българите не сме се втурнали въпреки смесените чувства към личността на Кристалина Георгиева:wandererРейтинг: 255723:55, 17 сеп 21"Независимо от личното ми отношение към ония 16 трилона долара, измислени от Кристалина Георгиева, все пак е жена и не могат да ѝ спретнат сексуален скандал, който да хване декиш у лековерните.Пък да не говоря за аналните анализатори, които им идва акъла като на олигофрен четири години по-късно, че данните за Китай не били достоверни ... защото САЩисаната политика спрямо Китай се е променила.Айде холан! Хайли лайкли, Световната банка лъже ... както излъга (проспа) финансовата кражба през 2008 г."https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/09/17/4254889_mvf_se_zae_s_doklada_za_kristalina_georgieva_natiskut/ 107 Профил на wandererwandererРейтинг: 255719:57, 25 сеп 21Кой го брига класацията на Китай!? От две години търговията между САЩ и Китай е "квотирана".С тази анкета на тези, иначе много добре платени адвокати (от държавната администрация на САЩ) се целят две неща:- заличаване на "научния принос" на Симеон Дянков, ама не защото Дянков е вулгарен или научното му достижение е грешно, а защото трябва да се похарчат "едни пари" за нова методика, по-правилна...- смяна на ръководството на МВФ (и притискане на Европа, по-специално Франция ... с "морков" за нов директор на МВФ).Виж кой е президента на СБhttps://www.cadtm.org/Domination-of-the-United-States-on-the-World-Bank и следи накъде ще духна американската външна политика.

  "Ама Вие продължавайте да си измисляте ... за българите или каквото Ви дойде на ум!
  —цитат от коментар 25 на wanderer


  Да видим кой измисля - аз пиша "българи", а ти - "българиТЕ". Не е хубаво да правиш такива плоски опити за манипулация. Тези, които я плюят са българи. Да пришиваш всички българи към тях е лъжа. Опитай следващия път да н еобобщаваш, а първо да осмислиш написаното. Защото има един народен израз "бързата кучка слепи ги ражда".

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#31] от "saz391051887":

  "са взели решение да я изпържат"

  За да се замени един световен бизнес рейтинг с друг, по-правилен, и да се насочат "едни пари" (специални права на тираж) в "най-правилната" демокрация, някой трябва да бъде изпържен, но без да има отражение в "най-правилната" демокрация.
  Да не забравяме, че догодина изтича и мандата на генералния секретар на ООН, Антониу Гутериш, а от Америка (северна) не е имало такъв
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Генерален_секретар_на_ООН

 39. 39 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  И кой ша му чете писаниците на тоя популяризатор на економиката, бе Даскале? … освен може би биографът му? Свястната му книга “Еврото”… свястна , ма нищо от предсказанията му за разпада не се сбъдна … засега … може би in the long term ;) … Другите му там за неравенството са кьопава пропаганда. Хубу, че има Пикети и оня сърбин, на който малко му са разбира

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 40. 40 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Браво се пак на дневник! Сапикясаха са накрая, че може би няма файда да цвъкат върху най-високопоставената българка в света … нищо че мириканските работодатели са против нея… те, работодателите също са делят — има републиканци, има и демократи и борбата там, знаем, е епична — компромат и след компромата … дъл червей дъл нищо (Менендес, примерно, дет са плюнчи моралистически по темата)

  Е, сега туй е въпросът — компроматът ( изчетох го целия) верен ли е или не? Щото аргументът на дедо Щиглиц е най-вече, че Кристалина била на “правилната” позиция за сичко останало… полезна начи за каузата

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 41. 41 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#30] от "pontius_glarus":..... "Ами не е баш така. Ако не беше злополучната еврокомисарка, Румяна Желева...."
  —цитат от коментар 35 на wanderer

  Румяна Желева, една друга дама-провинциалистка (родом от Н. Загора, идваща от Бургас) хиперактивна и с шеметна кариера, и с малко дразнещо самочувствие на хубавелка, с отличен немски и слаб английски. Претенциите ни бяха за ресора "енергетика", и точно тогава излезе някаква информация в "Ди Велт" за свързаността на съпруга й Красимир Желев с ТИМ, т.е. полека да не ни го дадат. Както и да е, за нашия комисар заделиха един малко измислен ресор за "природни бедствия", и тъй като ЕК екзаминаторите бяха малко груби с с Румяна, се държаха малко по-кротко с новия кандидат Кристалина.
  Според теб Кристалина "спасила Баце", аз пък си мисля че СИКаджията Баце беше решил да се отърве от човека на ТИМ Румяна.

 42. 42 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#41] от "pontius_glarus":

  Тогава големи обвинения се изсипаха срещу Р. Желева, че едва ли не тя била причината да ни вземат ресора "енергетика", като че литам в ЕК трева пасяха, и изобщо не бяха "чували" за русофилството на България.

 43. 43 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Да, дори да има някакви боричкания, Стиглиц не ми звучи особено убедителен с аргументите си.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Самият Щиглиц е по-близо до комунистически Китай, отколкото до свободната икономика и САЩ. Един от най-видните представители и радетели на марксизма от кейнисиански тип. Това че е получил Нобелова награда не означава, че предимно марксистките му виждания имат връзка с реалността.
  —цитат от коментар 28 на Nathan Cohen


  Критериите за Нобелова награда по икономика са същите като тези за Нобелова награда за мир.
  То и Пол Кругман има такава.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#42] от "pontius_glarus":

  румяна желева беше една простакеса, в която нямаше нищо хубаво, немският и беше лош, а английски изобщо не знаеше. и причината да я орежат съвсем не беше че не са искали да ни дадат ресор енергетика - това би било наистина немислимо, искаше балканите или нещо такова. да , борисов се спаси с кристалина и с нея се държаха другояче, щото нивото й някак е друго. но тази глупава жена си беше наумила от самото начало да става комисарка, не че борисов е искал да се отърве от нея.

 52. 52 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2976 Любопитно

  Кристалинчето ще е кандидат президент от ГЕРБ.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 53. 53 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До 52:"Consumer"...Кристалинчето ще е кандидат президент от ГЕРБ...."

  Кристалинчето вече е бита карта.
  Като СИКаджията.

 54. 54 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Каквато ще да е Кристалинка, в случая е нарочена за жертва. Това е ясно. Някъде е сгазила лука, ама къде точно и Стиглиц не го казва. А го знае. Опит за преврат било. И това е ясно, ама защо? По каква причина? Ей това е интересното!

 55. 55 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Повече ми се вярва на Стиглиц -- утвъредено име е, изразява се много смислено и аргументирано. Твърде възможно е да става дума за борба на ляво и дясно в световните финансови институции в период на големи световни предизвикателства.

 56. 56 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Стиглиц е бил икономически съветник на президента Георги Първанов (2002-2006).

  Почетен доктор на Университета за световно и национално стопанство в София (2002).

  Възхитените апологети на тази личност да замлъкнат сега.

  Нобеловата награда не е имунитет срещу корупция и лични интереси.

 57. 57 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Кристалина и Дянков заедно са ЗАПЛАШВАЛИ СЛУЖИТЕЛИ, оказвали са натиск върху хора с временни визи, предупреждавли са ги, че имат хора в етичните комисии. Да ви звучи като позната българска картинка. След Бокова, Сталинка и Симеончо Дянков никой повече няма да изпбере българин на толкова висок международен пост.

 58. 58 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 533 Любопитно

  Многоходови изпълнения:

  Крачка първа: Парите напред и забъркване на кашата или разбъркване на картите ( по желание на читателя).

  Крачка втора: Демократично оплюване на конкурента.

  Крачка трета: Крадеца вика дръжте крадеца.

  Крачка четвърта: Белият кон довежда новият управител на кашата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK