Големите септемврийски празници – независимост и окупация

Кой точно е направил всенардното въстание и революцията на Девети септмеври? Червената армия ли?

© Юлия Лазарова

Кой точно е направил всенардното въстание и революцията на Девети септмеври? Червената армия ли?Едно време имаше един официален септемвриойски празник - Девети септември. Tози ден, денят на окупацията на България от Съветската армия, ни беше Национален празник близо половин век. На 9 септември 1944, въпреки че е имала дипломатически отношения с България през цялата война и въпреки че правителството на Муравиев е скъсало дипломатически отношенения с Германия, започнало е изтегляне на българските войски от Югославия и дори е обявило война на Германия на предишния ден, Червената армия превзема без бой Царство България. В същия ден в София (отново без бой) Отечественият фронт прави преврат, като окупира няколко правителствените сгради.


Но по онова време, когато и в националния ни химн се споменаваше Москва, а не София ( "Дружно братя българи/ с нас Москва е в мир и бой!/Партия велика води/ нашия победен строй."), Девети септември се наричаше ден на всенародно въстание или ден на социалистическа революция. Кой точно е направил всенардното въстание и революцията? Червената армия ли?


Колкото до партизаните, по-малобройни от горяните след 9 септември, имаше един виц в моята младост, по времето, когато Семинарията в София беше Дворец на пионерите. Питали радио Ереван: "Можеше ли България сама да се освободи от фашиско робство?" Отговорът на радио Ереван бил: "Можеше, ако на 9 септември активните борци против фашизма и капитализма в България бяха толкова, колкото са сега."
Времето, в което България е съюзник на Третия райх през войната, се наричаше "фашистко робство". Царство България отказва да прати войски на Източния фронт и отказва да прати в лагерите на смъртта българските евреи ( уви, само от старите територии, не от Македония и гръцка Тракия). Така че думата "робство" в случая беше една следвоенна комунистическа метафора.


С доста по-голямо основание можем да наречем 45-те години, последвали окупацията на 9 септември 1944 г., Съветско робство. Освен че Москва се споменаваше в химна ни, дори и футболните ни отбори тогава се състезаваха за "Купата на Съветската армия", а не на българската, навсякъде гледахме портретите на Брежнев и Живков, често в прегръдка и сладострастна целувка. А имало е както разбираме и опити буквално, и то по собствена молба!, да бъдем превърнати в Съветска република. Да, бунтовниците не ходеха като каторжници в Диарбекир по време на Съветското робство, но бяха пращани, и убивани, в Белене и Ловеч.


Думата "робстово" у нас ( но не в Гърция и Сърбия например) се ползва още от Възрожденско време като метафора за Османското господство. Разбира се, през петте века Османска власт българите са нямали своя държава, били са подтискани, сегрегирани. Имало е моменти на голяма жестокост. Но все пак сме били данъкоплатци - със своя собственост, земя, добитък, и дори свои черкви. Робът е окован във вериги, той се продава и купува на пазара като стока. Но ако ползваме думата "робство" като метафора за Османското господство, със същото основание можем да я ползваме и за друг, макар и доста по-кратък период на загуба на свобода и национална незвисимост - времето, когато България беше НРБ.


Впрочем, дори и до днес, ако някой се осмели да докосне паметника на Съветската Армия в София, на който тя е наречена "освободителка" на "благодарния българския народ", бива арестуван. Това се случи в неделя, 26 септември, с една известна публична фигура - Мартин Заимов, който се е опитал да заличи лъжливия надпис върху този най-висок паметник в столицата.


Толкова за Девети септември,за окупацията на България от Червената армия и последстивията от тази окупация. (По онова време и вторият по важност официален български празник - 7 ноември - денят на Октомврийската комунистическа революция в Русия, нямаше общо с България. Освен с окупацията й от Червената армия.)


Колкото до Шести септември, Денят на Съединението, той не беше официален празник тогава. А 22 септември, Денят на независимостта, изобщо не се празнуваше. По понятни причини - Русия се противопоставя на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, а на 22 септември Фердинанд става бългаски цар. На 22 септември 1908 г. в черквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Велико Търново е обявена Независимостта на България и княз Фердинанд приема титлата Цар.


Ако трите "претендента" за Национален празник на България са сегашният Национален празник 3 март (19 февруари по стар стил) - денят, в който през 1878 се подписва Санстефанския предварителен мирен договор между Руската и Османската империя, 6 септември - денят на Съединението на Княжеството и Източна Румелия през 1885г., и 22 септември - Денят на независимостта, аз съм съгласен с историка Стефен Дечев, който е на страната на 6 септември. Той се обосновава така:


"В Съединението участват и имат роля всички политически и обществени фактори: възкресилият възрожденските традиции Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), начело със Захари Стоянов, монархът Александър I, правителството начело с премиера Петко Каравелов, парламентът с председател Стефан Стамболов, успешната дипломация, начело с външния министър Илия Цанов, войската (източнорумелийската милиция начело с Данаил Николаев), четите и най-вече - голямоконарската начело с Продан Тишков-Чардафон.Не на последно място, актът се утвърждава след успешна война на българската армия и разчита на подкрепата на европейския свят. Съединението обединява бивши политически противници, за да сложат край на задкулисната власт в българската политика както в Княжеството, така и в Източна Руменлия."


Има още една важна дата, която може да бъде претендент за български национален празник. На 16 април 1879 г. се подписва Търновската конституция. Това всъщност е рождения ден на Княжество България - Третата българска държава. Но Берлинският договор е създал, освен Княжеството също и отделна държава - Източна Румелия. И е върнал в пределите на Турция Македония, Южна Тракия и Родопите. Така че едва на 6 септември 1885 г. България почти в днешния си вид (само без Благоевградски окръг и Родопите) се явява на картата на Европа.


Точно време
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Все пак моето предпочитание за национален празник си остава 24 май, когато честваме създаването на славянската азбука. Tя е създадена в пределите на Първото Българско Царство, при княз Борис, най-вероятно от Св. Климент Охридски, или от друг от учениците на светите солунски братя, и е наречена кирилица в чест на Св. Константин-Кирил философ, първият от Светите Седмочисленици. Св. св. Кирил и Методий създават глаголицата и тя се разпространява първо във Великоморавия. Но кирилицата е създадена в България. Един век по-късно тя е пренесена в Русия заедно със светите книги, преведени на черковнославянския ( т.е. старобългарския). Това определено е най-големият принос на България към световната култура и история.


Но при всяко положение 24 май е един от четирите големи български светски празници - 6 и 22 септември и 3 март. 24 май се честваше у нас и по комунистическо време, макар и не с такава тържественост, като първи май. Това беше един хубав и вековен български училищен празник, на който все пак се носеха цветя и портретите на светите солунски братя, а не на Живков и Брежнев.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Няма как да очакваш уважение от другите, ако ти първо не уважаваш себе си.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Българските власти след падането на комунизма и досега не могат да съберат кураж да преместят този лъжлив и грозен паметник, поне надписа да го заличат или корегират в съответствие с историческата истина.

 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Пишем бришем и това ни стига.
  А не питаме защо на тези избори няма нито един да декларира че МОЧА ще демонтира.
  Все гледаме ем в Рая ем докрая.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Пак часът на дантеления бунтовник 🤭

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Понеже не ми се чете написаното, искам да попитам?
  Авторът написАл ли е нещо за Априлското поколение творци, възхваляващи светлата дата 09.09. и лично Дрогаря Живков, който ни махаше от трибуната на мавзолея на Вожда и Учителя на българския народ, дрогарят Гошо Тарабата?

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#6] от "д-р Гален":

  Дофторе, от къде следват тези изводи?
  Османската империя се е разпростирала на териториите на над 40 държави! Колко от тях са изчезнали и коя чества, Освобождение от турско робство?

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Много добър текст.
  рублоидните вече са слюноотделили изобилно...
  Без изненади!

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Ми за окупацията от натуту не пише. Пък тя е актуална. Истината е въпрос на гледна точка. Независимост нанай!

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  Османската империя се е разпростирала на териториите на над 40 държави! Колко от тях са изчезнали и коя чества, Освобождение от турско робство?
  =====
  О Оооо....!
  Ако всяка империя беше като Османската....до момента щеше да има не 200 а около 500....600 държави....
  Щеше да има държави като Ацтекия и Наурия.....
  Нямаше да има страни с наименования като ArGentina или Код ди Вуар....
  Разпадайки се.... Османската империя остава имената на държавите в по предния им оригинал....без да унищожава писмеността, обичаите и традициите на отделните народи...

  Bukalemun
 12. 12 Профил на д-р Гален
  д-р Гален
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#6] от "д-р Гален":Дофторе, от къде следват тези изводи?Османската империя се е разпростирала на териториите на над 40 държави! Колко от тях са изчезнали и коя чества, Освобождение от турско робство?
  —цитат от коментар 8 на 4ort


  Гърците отбелязват освобождението си, но пак с помоща на Русия. Другите държави в северна Африка, и арабския полуостров са завладяни след това от Великобритания и са прекроявани мноогократно, те са били племина. и едва ли някой се интересува от османския период, после те са мюсюлмани и да говорят срущу осм.империя или турция едва ли. А ние преди това сме имали държава и след освобождението ни от Руската империя отново си възтановяваме държавата но не както са начертали руснаците от Сан Стефанския предварителен договор а вследствие на сегашните ни приятели са я орязали. И кякто казах англичани и американци са ни точили ножиците за орязване , но благодарение на СТалин си оставаме цели.

 13. 13 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Османската империя е имала късмет на един голям стратег, първа да се сети да ползва барута масово и да завладее близки територии в упадък. След началната експанзия следват 4 века бавен упадък. Когато в Копривщица е имало още килийни училища, Никола Тесла е учил елетрическо инженерство в университета във Виена.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Но кирилицата е създадена в България. Един век по-късно тя е пренесена в Русия заедно със светите книги, преведени на черковнославянския ( т.е. старобългарския).
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Не сте прав, г-н Левчев.
  Никаква "кирилица" не е създавана в България.
  Това,което наричате,кой знае защо "кирилица"
  де факто е ГРЪЦКАТА ПИСМЕНОСТ,адаптирана за българския език !
  Тоюно както ЛАТИНИЦАТА е адаптирана за Втетнамския,Турския,
  и още НАД 100 ЕЗИЦИ по света.

  И за друго сте неточен.
  В Русия пренасяме не само писмеността и преведените
  НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!!! книги
  ПРЕНАСЯМЕ и БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК,
  който става писмен и говорим език в МОСКОВИЯТА,
  която после ЩЕ ОТКРАДНЕ ОТ КИЕВСКАТА РУС ИМЕТО "Русия"

 15. 15 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Терминът "Съветско робство" е много точен и трябва да се използва широко в общественото прострснство. По време на съветското робство беше ограничено правото на собственост и на придвижване на българина. Дори на територията на съветска България. В турската империя ако имаш пари хващаш влака и си във Виена например.
  Пост колониалната политика на московията продължава успешно и сега, като народът ни е ощетяван с милиарди годишно - пидарявани на руснаците. Току що Фандъкова изплю камъчето че топлофикация София плаща двойно за газа. Кск досега не го забеляза милата.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Българските власти след падането на комунизма и досега не могат да съберат кураж да преместят този лъжлив и грозен паметник, поне надписа да го заличат или корегират в съответствие с историческата истина.
  —цитат от коментар 2 на alg57373608  До коментар [#2] от "alg57373608":

  Това не е от липса на кураж,а щото те са русофили и комунисти и у червата!

 18. 18 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Това за Търновската е най удачния ден. Ще покаже напълно шизофренията на повечето хора в България. Ще празнуват тази конституция а после ще отидат да поставят цветя на паметниците на Васил Кунчев.

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  При съветската окупация, нефта ни бе по 13ст/тон в течение на повече от 40г.
  —цитат от коментар 16 на hasmokar


  Толкова горе-долу се чакаше РЕД ЗА РУСКИ ТАРАЛЯСНИК

  За по-младите обяснявам

  В СЪВЕТСКА БЪЛГАРИЯ лека кола се купуваше с ВНАСЯНЕ НА ЦЕНАТА Й

  в Мототехника и ЧАКАНЕ от 20 до 40 ГОДИНИ "ДА ТИ ДОЙДЕ РЕДА" ха-хаааа

  При ЗАПЛАТА на млад специалист 80 лева Руска кола МОСКВИЧ струваше

  6 000 лева

  ЛАДАТА беше НАД 10 000 лева

 20. 20 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Много добър текст, но да беше се появил преди повече от 30 години. Ма на, не се е сетил тогава авторът, а не е бил малък.
  Сега нито звучи смело, нито особено искрено. За актуално пък... Е да, актуално, ма маргинално актуално.

 21. 21 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Че 3 март не е най-удачният ден за национален празник е ясно. Но и 24 май съвсем не е подходящ. По мое мнение, националният ни празник следва да бъде на 6 септември.

 22. 22 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#16] от "hasmokar":
  "При съветската окупация, нефта ни бе по 13ст/тон в течение на повече от 40г."

  И сега руската рафинерия до Бургас продължава да работи вече двадесетина години на загуба, за да ни е евтин бензина и дизела.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#13] от "fpyyh":

  Никола Тесла е учил елетрическо инженерство в университета във Виена.
  ======
  Семейството на Тесла се е намирало в пределите на Османската империя....
  Баща му е бил поп..... ПАК в пределите на същата империя....
  Голямо робство е падало.... :)....няма що....!
  Виж коренното население на Южна и Северна Америка....
  95% от тях са алкохолизирана рая.....загубила език, традиции и човешко достойнство....
  Ха ха.... :)
  Представям си, България да е била бивша испанска колония....
  Дори съществуването името на държавата щеше да е под въпрос...

  Bukalemun
 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  [quote#12:"д-р Гален"][/quote]

  Дофторе, ти явно си защитил дофтурантура в АОНСУ!?!?!

 25. 25 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":
  В Русия пренасяме не само писмеността и преведените
  НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!!! книги
  ПРЕНАСЯМЕ и БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК,
  който става писмен и говорим език в МОСКОВИЯТА,
  която после ЩЕ ОТКРАДНЕ ОТ КИЕВСКАТА РУС ИМЕТО "Русия"""" "" ".


  Пренасяме българската писменост и книги в Киевска Рус където киевския княз Владимир се покръства с тях през 988г.По това време никаква Московия не съществува защото още гр. Москва не е създаден. Векове по- късно Московията се покръства и открадва името Русия през 1721г. когато Петър Велики сменя името на държавата си от Московия на Российская империя.

 26. 26 Профил на Beau Geste
  Beau Geste
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Ако не бе лошата Русия никакви българи и никаква България нямаше да има и ако вие бяхте същите сега щяхте да възнасяте величието на Османската империя. Ако не беше СССР , сега България щеше да е по-малка от Княжество България заради вашите сегашни покровители. Ако бяхте толкова българофили щяхте да направите по- високи паметници от този , на който Мартинчо тръгна да се бори. Но вие сте некадърници и от 32 г.все някой ви е виновен. Досега разбрахме , че Русия и СССР са ви виновни. За тази разруха сега , кой е виновен? Чия колония сме? Г-н Левчев вие и баща ви се възползвахте от бившия строй а сега плюете, кой ще ви повярвва? Престанете да говорите и пишете тъпи анализи.
  —цитат от коментар 5 на д-р Гален


  Неуважаеми г-н и д-р Гален,
  Защо си мислите, че вашите лъжливи теории са истина и някой може да им се върже? . Че нали през цялото време на "социализма" България беше за всичко под пълната и безпощадна пряка власт на СССР! Тогава беше забранено дори да се мисли и който дръзнеше отиваше на "летен курортен лагер", в затвора или в небитието! Ето и сега - много ви дразни "Мартинчо". И не съчинявайте повече "умните" си лъжи!

 27. 27 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Ако се извърши гласуване за дата на националния празник от ръководствата
  на ГЕРБ и БСП, за такъв ще бъде избран 7-ми септември,
  рожденият ден на др. Тодор Живков.
  Честито, другарки и другари!

 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  ......... При съветската окупация, нефта ни бе по 13ст/тон в течение на повече от 40г.
  —цитат от коментар 16 на hasmokar

  Това е ЛЪЖА! Но да приемем, че е вярно!!!! Лично ти, колко пъти си напълни резервоара на дизеловата Лада с еФтина нафта и отиде на почивка в съседна Гърция или Турция???

 29. 29 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#6] от "д-р Гален":Дофторе, от къде следват тези изводи?Османската империя се е разпростирала на териториите на над 40 държави! Колко от тях са изчезнали и коя чества, Освобождение от турско робство?
  —цитат от коментар 8 на 4ort


  избройте ги,господине! :и дори да си прав, Вие заплювате от воле "Под игото". ( глупостта се ражда,както плевелите) :(колкото до вл:направо си е шизофиния синът на л.:обяснението е излишно защо) :нека други да храчат,но не и той (впрочем какво става и с другия върл ааааааааантикомунистически поет едвин сугарев):копелета на уродливи майки

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Че 3 март не е най-удачният ден за национален празник е ясно. Но и 24 май съвсем не е подходящ. По мое мнение, националният ни празник следва да бъде на 6 септември.
  —цитат от коментар 21 на papunqk  До коментар [#21] от "papunqk":

  И след Съединението България НЕ Е била независима държава,а васална на Османската империя...

 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":В Русия пренасяме не само писмеността и преведенитеНА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!!! книгиПРЕНАСЯМЕ и БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК,който става писмен и говорим език в МОСКОВИЯТА,която после ЩЕ ОТКРАДНЕ ОТ КИЕВСКАТА РУС ИМЕТО "Русия"""" "" ". Пренасяме българската писменост и книги в Киевска Рус където киевския княз Владимир се покръства с тях през 988г.По това време никаква Московия не съществува защото още гр. Москва не е създаден. Векове по- късно Московията се покръства и открадва името Русия през 1721г. когато Петър Велики сменя името на държавата си от Московия на Российская империя.
  —цитат от коментар 25 на constatator


  Така е !
  Напълно се съгласявам с теб.

  Това показва НУЖДАТА да се извърши НОВ НАУЧЕН ПРОЧИТ НА ИСТОРИЯТА НИ

  ИЗЧИСТЕН ОТ ЛЪЖИТЕ на МОСКВА и НА РУСКИЯ АЗИАТСКИ ДЕПАРТАМЕНТ !!!!

  Като за НАЧАЛО обаче ще е НУЖНО

  КАПИЩЕТО на СЪВЕТСКАТА АРМИЯ да бъде

  П Р Е М А Х Н А Т О

  в съответствие с ВЕЧЕ ВЗЕТО РЕШЕНИЕ от СГС

 32. 32 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#31] от "Hawaii":

  Не, благодаря. Паметника остава.

 33. 33 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#29] от "kyulc":

  Защо аз да ти ги изброявам? Чети Пенчо, Пенчо не чете!
  С човек позоваващ се на роман, не ми се занимава. Та то има толкова много романи, поеми, стихотворения написани от Априлското поколение, и тях ли ги възприемаш за истина?

 34. 34 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Баща му на тоя беше талантлив поет и съм склонна да приема, че поне до известно време е вярвал в “идеята”. Отрочето му само срами името му със закъснелите си с поне 40 години революционни откровения.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#31] от "Hawaii":Не, благодаря. Паметника остава.
  —цитат от коментар 32 на aleksandarx


  Ха-хааааааа

  Сърце не ви дава да го няма КАПИЩЕТО

  Да се чуди и мае човек КАК ТАКА НЯМА нито един паметник

  на ОСМАНСКАТА АРМИЯ - ОСВОБОДИТЕЛКА,

  ОСВОБОДИЛА Бългаия от омразната МОНАРХО-РОМЕЙСКА ВЛАСТ 1396г.

  А уж било ТУРСКО "РОБСТВО"

  При условие че НИТО СЪРБИ нито ГЪРЦИ нито АЛБАНЦИ

  НИКОЙ не пише и не говори ЧЕ БИЛ "ПОД РОБСТВО"

  Даже и РУСНАЦИТЕ не пишат ЗА 200 ГОДИНИ ТАТАРСКО РОБСТВО !!!!!

  Защо ли САМО и единствено тукашните РУСО РОБИ пишат за "РОБСТВО"

 36. 36 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 259 Весело

  До коментар [#5] от "д-р Гален":

  Толкова лъжи, в толкова малко думи.

  Истински федерасто-поклонник!

 37. 37 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  А защо национален празник да не бъде 27 февруари когато е издаден ферман за учредяването на българска самостоятелна църква под името Екзархия?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 38. 38 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#35] от "Hawaii":

  Отговорът е елементарен. Няма защото не са се намерили хора благодарни на османската армия за каквото и да е, за разлика от съветската армия.

 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Неутрално
  До коментар [#35] от "Hawaii":Отговорът е елементарен. Няма защото не са се намерили хора благодарни на османската армия за каквото и да е, за разлика от съветската армия.
  —цитат от коментар 38 на aleksandarx


  КИРИАК СТЕФЧОВЦИте си ги е имало тогава.

  Но дори и те на са били толкова лигави и БЕЗСРАМНИ

  като СТАРООБРЕДНИТЕ СЪВЕТСКИ Кириак - Стефчовци

  че да "СПРЕТНАТ" КАПИЩЕ на ОСМЪСВЕТСКАТА АРМИЯ "ОСВОБОДИТЕЛКА"

 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Весело

  До коментар [#21] от "papunqk":

  "удачен" е на сАвеЦки, нали знаете...?!

 41. 41 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  На повечето държави националният им празник е деня на независимостта им.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_националните_празници_по_държави

 42. 42 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#41] от "constatator":

  Това е на независимите държави. България не е независима.

 43. 43 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Весело

  До коментар [#42] от "aleksandarx":

  Отдавна съм констатирал, че огромен процент от българите са чуждофили.

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#6] от "д-р Гален":

  Вие по какво сте "доктор", по ветеринарна медицина?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#43] от "constatator":

  Това е явно проблем за теб. Въпроса е дали е проблем за тях?

 46. 46 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Според мен българина трябва да е българофил.Русофили има предостатъчно в Русия те са 145 милиона русофили там , моля покажете ми един руснак който да е българофил и има в Русия дружество или партия на българофилите?

 47. 47 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Пак часът на дантеления бунтовник 🤭
  —цитат от коментар 4 на 44bond_street


  Левчев се е сетил да напише нещо 20 дни след датата.
  Пропагандата винаги е добре дошла.
  Важно е да се навива пружината.

 48. 48 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#46] от "constatator":

  Това е много често срещано при българските антикомунисти и антипутинисти. Скачат на комунизма и на Путин заради диктатурата която упражняват и в следващото изречение казват Гошо трябва да бъде еди какъв си. Част от свободата на Гошо е да избере какъв фил да е.

 49. 49 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  .... ако ползваме думата "робство" като метафора за Османското господство, ..
  ..... Времето, в което България е съюзник на Третия райх през войната, се наричаше "фашистко робство". ..
  ..... С доста по-голямо основание можем да наречем 45-те години, последвали окупацията на 9 септември 1944 г., Съветско робство.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Прочетох и с тъга помислих си: получава се, че тук не е държава, а някаква территория професионални роби..
  Спрете да се унижавате! Или просто ви харесва?

  "Чуждестранен агент"
 50. 50 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тази пружина е само в полза на герб в момента, да се бием за/против Хеопс, Мария Антоянета, Сталин или други тирани, от които успешно ни пазеше Боко. И той да откара още двайстина години или поне никой да не се занимава с него засега.

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Лека забележка към съчинението на Левчев

  " Да, бунтовниците не ходеха като каторжници в Диарбекир по време на Съветското робство, но бяха пращани, и убивани, в Белене и Ловеч."

  Бунтовниците са пращани не като каторжници в Диарбекир , а са принудително изселвани там с право да се занимават кой с каквото може. Те не са били в зандани под ключ като затворници. Справка , спомените на заточения в Диабекир поп Кънчо издадени в неговата книга "Видрица". Заточеникът поп Кънчо например се е занимавал с търговия. Изглежда алъш-веришът му е вървял , защото , както той сам пише , се връща от заточението с не малко спечелени жълтици.

 52. 52 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Без 3 Март няма Съединение и Независимост. Без баща си /9 Септември/ Владко /кръстен на Ленин/ нямаше да папка сладко в Ню Йорк. Хайде на баницата, ексдругари, днес гСда.

 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  "С доста по-голямо основание можем да наречем 45-те години, последвали окупацията на 9 септември 1944 г., Съветско робство. "

  По -точно е да се ползва словосъчетанието рускосъветско робство, защото наред с комунизма се налагаше усилена русификация на народите , попаднали под рускосъветско комунистическо робство. Това в много по-голяма степен важеше за народите в състава на СССР, където единствен официален език беше руския.
  За българите трябва да се добави , че тези 45 години рускосъветско комунистическо робство са единствените през 1300 годишната история на България, в които българинът е бил под робство. През годините на византийско и османско владичество и липса на българска държавност българинат не е бил роб.

 54. 54 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2708 Весело

  Големите септемврийски празници – независимост и окупация
  ***************************************************


  Иначе казано - празникът на тате и празникът на нормалните българи. Сумата от празника на тате и празника на нормалните българи съставлява т.н. "Големи септемврийски празници" за сина на тате...
  Пореден смях с тоя другар ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 55. 55 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#38] от "aleksandarx":


  Като пишете, пишете истината. На 05.09.1944г. след обявената ни война която някои наричат освобождение в България навлиза Работническо-селската червена армия (РККА) . Червена армия е едно от названията на въоръжените сили на Съветския съюз. Създадена е на 23 февруари 1918 г. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-крестьянская Красная армия, съкр. РККА), а през 1946г. е преименувана на Съветска армия. А на паметника посветен на 09.09.1944г. пише съветската армия.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  А защо национален празник да не бъде 27 февруари когато е издаден ферман за учредяването на българска самостоятелна църква под името Екзархия?
  —цитат от коментар 37 на Корки


  Тази дата е най-подходяща да бъде национален празник на България , защото с учредяването на българска самостоятелна църква фактически официално се признава съществуването на българския народ. До тогава сърбите са считали , че сме побългарени сърби, за разлика от тях "правите" сърби. Гърците са ни наричали българогласни елини, а руснаците за някакво аморфно християнсо славянсо племе , подлежащо на асимилация в руската империя. С учредяването на Българската екзархия българите получават фактически културна автономия в рамките на Османската империя с точно очертани и международно признати граници, включващи сегашните граници на България плюс Северна Добруджа, Поморавието със санджаците Ниш, Пирот и Враня, цяла днешна Македония и Беломорието. Това са границите на Екзархийска България в създаването на която участват българи от всички краища на българските землища, в това число и земите на Македония и всички останали , които не са в пределите на днешна България. Не случайно гърци и руснаци са били против учредяване на Българска Екзархия, защото и гърци и руснаци са имали претенции да владеят българските земи, робувайки на мега идеята им за възраждане на Византийската империя от страна на гърците и създаването на "тетия Рим" с владения на Цариград и проливите от страна на руснаците.
  Учредяването на Българската екзархия е велика дата в историята на България , но тя се неглижира от българската историография, отразяваща руската гледна точка , защото е дело на султана.

 57. 57 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Пропуснал е и още една "светла" дата – 23 септември . Помните ли септемврийското " въстание" ? И бягството на организаторите му Коларов и Димитров през границата в Югославия.

 58. 58 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  "Нашата азбука я нарича кирилица ( cyrillic на английски) не само Левчев. Тя е една от трите азбуки на Европейския съюз, заедно с гръцката. Да, в кирилицата има много заемки от гръцката азбука ( впрочем някои и от иврит - ш), но гръцката азбука пък взаимства от финикийската. А латинската също от гръцката. При всяко положение нашата азбука, кирилицата, не е руска азбука. Тя е създадена в България.

 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Оше една забележка към съчинението на Левчев:

  " Така че едва на 6 септември 1885 г. България почти в днешния си вид (само без Благоевградски окръг и Родопите) се явява на картата на Европа."

  За съжаление след съединението на 6 септември 1885 г. официалната политическа карта на Европа не се променя , заради упорития отказ на Русия юридически да признае Съединението. В международния правен мир остава да съществува Източна Румелия Съединението е признато само фактически. За управител на Източна Румелия султанът формално е назначавал на всеки 5 години българския княз, който след съединението е заемал две длъжности , княз на България и управител на Източна Румелия. Така е било до 22 септември 1908 година , когато е обявена независимостта на България

 60. 60 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Гърците са ни наричали българогласни елини, а руснаците за някакво аморфно християнсо славянсо племе , подлежащо на асимилация в руската империя.
  **************************************************

  Не думай:

  https://books.google.bg/books?id=YWMNAQAAIAAJ&dq=inauthor:"Юрій+Венелин"&pg=PR1&redir_esc=y&hl=en #v=onepage&q&f=false

  Мараба, С-ДС доносници!
 61. 61 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2708 Весело

  Никаква "кирилица" не е създавана в България.
  —цитат от коментар 14 на Hawaii


  Хахахахахахахаххххххаххххххаххххххххахххххххх, мозък, мозъъъъък се лее по форума в обилни количества!

  Мараба, С-ДС доносници!
 62. 62 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#55] от "constatator":

  Кой казва, че тези построили паметника са благодарни за стореното преди 1946? Плюс това армията на Съветският съюз по дифолт си е Съветска армия ако ще на документ да се казва Берёзка.

 63. 63 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#34] от "Gretel":

  Да, тази опорка на путинското тролство -- щом Владимир Левчев каже нещо против рашките и комунизЪма да се припомня, че баща му бил комунист ( ама талантлив, пък той не) - е известна. Кажи нещо за текста, ако си го чел

 64. 64 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Аз и моите приятели и познати уважаваме 09.09. Не знам за каква "независимост" говорим.

 65. 65 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#62] от "aleksandarx":Кой казва, че тези построили паметника са благодарни за стореното преди 1946? Плюс това армията на Съветският съюз по дифолт си е Съветска армия ако ще на документ да се казва Берёзка."" "" "" "  В битката за Виена са загинали 17000 червеноармейци от Червената армия. Затова във Виена има Паметник на загиналите герои от Червената армия.Да не би да твърдите, че тези които са построили паметника на съветската армия през 1946г. са неблагодарни към Червената армия влязла в България през 1944г.😉

 66. 66 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#65] от "constatator":

  Твърдя, че построилите паметника на армията на Съветският съюз са и благодарни за помощта която им е оказала за изпълнение на целите им. Не е толкова трудно.

 67. 67 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#66] от "aleksandarx":Твърдя, че построилите паметника на армията на Съветският съюз са и благодарни за помощта която им е оказала за изпълнение на целите им. Не е толкова трудно."" "" "" "


  Сега ви разбрах и разбрах кои са тези които и до ден днешен поднасят венци пред този паметник. Това били тези на които съветската армия е помогнала да постигнат целите си.

 68. 68 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#65] от "constatator":

  На паметника във Виена е написано точно и ясно кога е построен паметникът. Построен е по случай оттеглянето на руснаците от Виена...

 69. 69 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#64] от "kcq33617839":


  Аз и моите приятели и познати уважаваме 09.09. Не знам за каква "независимост" говорим.
  —цитат от коментар 64 на kcq33617839


  Ти и твоите приятели явно не уважавате законите в България...нали се сещаш, ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН!

  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

 70. 70 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#69] от "lz73":

  Това да не уважаваш законите на съвременна България някакъв негатив ли е? Да не ги спазваш е престъпление ама да не ги уважаваш не знам какво е.

 71. 71 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#68] от "lz73":На паметника във Виена е написано точно и ясно кога е построен паметникът. Построен е по случай оттеглянето на руснаците от Виена..."" "" "" ".


  Паметника на Червената армия във Виена е построен през 1945г. Руските войски се изтеглят от Виена през 1955г.

  http://www.bulgaren.org/2018/10/25/какво-чества-австрия-на-своя-национал-3/

 72. 72 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#70] от "aleksandarx":

  Кой е тоя руски убиец дето си го закичил за аватар?

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#49] от "putinxujlo":

  Хареса ми коментарът!
  +++++++++++++++++++++
  Да сложим и византийското "робство" за да е картинката по-пълна.
  Иначе авторът нищо ново не казва.
  За съжаление комунистическият режим се поддържаше активно от доста народ и то не защото вярваха в гения на др. Тодор Живков, а защото това им носеше облаги. Иначе той нямаше да се задържи толкова дълго на власт.
  Даже му се обясняваха в любов, ако се сещате какво искам да кажа.

 75. 75 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1085 Весело

  До коментар [#73] от "aleksandarx":

  Руски нацита? Аео е така, одобрявам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#12] от "д-р Гален":
  Личи си, че историята тие позната единствено от учебниците преди 89та.
  Само забрави да включиш термина "двойна освободителка".

  Но... все пак, за да сме исторически коректни трябва да признаем два интересни факта:
  - България е единсвената страна, която е от победените ВСВ, но излиза от войната с малко по-голяма територия. (гугълнете си)
  - Едиствениат чуждестранен генерал, който е до Сталин на парада по случай победата е генерал Владимир Стойчев.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 78. 78 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#76] от "aleksandarx":

  За този Власов ли става дума. През ноември 1941 година командваната от Андрей Власов 20 армия спира немците край Красна поляна, само на 28 км от Кремъл. Тогава генералът си спечелва прозвището "спасителят на Москва"😉

 79. 79 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#77] от "olexander":

  Всъщност най правилното е, че България не е една. Има най малко 2 Българии и винаги ги е имало. Например - комунистическа Република България и националистическо царство България. Душевно българите никога не са живели обединени в една страна.

 80. 80 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#78] от "constatator":

  Същият, малко след това събира около себе си нацитата които ги има във бившата Руска империя и се бие за немците.

 81. 81 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#38] от "aleksandarx": Като пишете, пишете истината. На 05.09.1944г. след обявената ни война която някои наричат освобождение в България навлиза Работническо-селската червена армия (РККА) . Червена армия е едно от названията на въоръжените сили на Съветския съюз. Създадена е на 23 февруари 1918 г. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-крестьянская Красная армия, съкр. РККА), а през 1946г. е преименувана на Съветска армия. А на паметника посветен на 09.09.1944г. пише съветската армия.
  —цитат от коментар 55 на constatator


  Паметника, доколкото знам, е построен 1954. В Трептов парк също има мемориал на Съветската армия, ан не на РККА. Във Виена доколкото знам се казва паметник на героите на Съветската армия.

  Във всички случаи, ако това е важно, както вече беше предложен и в този форум, може отсрани на отделна табличка да пише че името е било Червена армия през 1944. Също така вместо да се заличава надписа кито съвременниците на построяването на паметника са сметнали за адекватен, може отстрани да се представи съвременната трактовка.

 82. 82 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#80] от "aleksandarx":

  Около Власов са били от кол и въже - както отрепки, така и свестни офицери, които просто са били лоялни на царя. И в България са останали доста от втория вид.
  Хаос, като във всяка революция, нещата не са еднозначни.

 83. 83 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  ... Векове по- късно Московията се покръства и открадва името Русия през 1721г. когато Петър Велики сменя името на държавата си от Московия на Российская империя.
  —цитат от коментар 25 на constatator


  По онова време Киев е бил провинциален град в Руската империя без особено значение. Преди това няколко века е бил провинциален град в Реч Посполита, също бз особено значние. Поне така пише в историята на Киев на Уикипедия https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Kyiv (за мен Уикипедия не винаги е надежден източник, но в случая като че ли описанието като цяло отговаря на историята).
  Та, може ли да откраднесот нещо което не съществува? Да не говорим че според Британика Олег е основал не Киевская Русь, Киевско-Новгородско кяжество и в следващите столетиа Киевская Русь се простирало на обширни земи, включващи части и от съвременна Украйна и от съвременна Русия.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#80] от "aleksandarx":


  До коментар [#80] от "aleksandarx":

  Доколкото съм запознат Власов попада в обкръжение на немците и Сталин отказва да му изпрати помощ за да разбие обкръжението и Власов е заловен от немците.Една от основните причини за бързото напредване на германците в Русия е доброволното предаване на огромни руски военни части. Огромен брой руснаци са били недоволни от тираничното управление на Сталин и са отказали да го подкрепят по време на войната. Така, че е имало много руснаци които са искали да свалят Сталин. Защото огромен брой руснаци са убити от Сталин и комунистите в Русия преди още Германия да я нападне а е имало и изкуствено предизвикани гладомори от които са умрели милиони жители на СССР.Вие гледате на нещата като в черно бял филм като за вас националсоциалистите на Хитлер са лошите във филма а комунистите на Сталин са добрите във филма. За мен и двата режима са тоталитарни и са осъдени във всички демократични държави. Дори и в Русия махнаха Сталин от Мавзолея.

 86. 86 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#82] от "44bond_street":

  То самият Власов е прекрасен офицер но избира да се бие за армията която убива по етнически причини вместо за тази която го прави по идеологически. Ти можеш да си спасиш живота като си смениш идеологията но не можеш да си смениш етноса.

 87. 87 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1007 Гневно

  [quote#12:"д-р Гален"][/quote] До коментар [#6] от "д-р Гален":Дофторе, от къде следват тези изводи?Османската империя се е разпростирала на териториите на над 40 държави! Колко от тях са изчезнали и коя чества, Освобождение от турско робство?

  —цитат от коментар 8 на 4ort


  Гърците отбелязват освобождението си, но пак с помоща на Русия. Другите държави в северна Африка, и арабския полуостров са завладяни след това от Великобритания и са прекроявани мноогократно, те са били племина. и едва ли някой се интересува от османския период, после те са мюсюлмани и да говорят срущу осм.империя или турция едва ли. А ние преди това сме имали държава и след освобождението ни от Руската империя отново си възтановяваме държавата но не както са начертали руснаците от Сан Стефанския предварителен договор а вследствие на сегашните ни приятели са я орязали. И кякто казах англичани и американци са ни точили ножиците за орязване , но благодарение на СТалин си оставаме цели.


  Тия л@йнарщини ходи ги дращи в "пик" оли "Блиц".Тука не вървиш пишман "докторе".Бе не имряхте ли вече дъртите комундрели ве?!?!


 88. 88 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Кой да махне паметника, като целият елит в Булгария, дължи статуса си на ибрикчийството на бащите и дядовците им към Съветския Съюз

 89. 89 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1007 Гневно

  Докле ни продават за нереципрочни визи на америкоския башибозук,все ще сме си в доброволна окупация с унизителни интервюта на окупационен неБГ език, а значи обезмислена и държавата ни като данъчна институция, При съветската окупация, нефта ни бе по 13ст/тон в течение на повече от 40г.
  —цитат от коментар 16 на hasmokar


  Нефта не се продава на тон ве,тиквеник.Ама нашите домати ги вземаха 20 тона за 10ст.Кой на кяр ве,мурзиляк?

 90. 90 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#88] от "blondofil":

  Не само елита. Целият партиен и държавен апарат преди 89та. Присъдружното БЗНС и разните ОФ организации. Силовите структури (армия и милиция) и семействата им. Според мен е повече от 50 % от населението и точно за това премахването на паметника би било нелогично.

 91. 91 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#6] от "д-р Гален":Вие по какво сте "доктор", по ветеринарна медицина?
  —цитат от коментар 44 на Norman Granz


  Ха ха! Намекваш за един ветеритарен доктор, Пламен Пасков се казва, който мъти мозъците на българските и руски наивници( знае добре руски език и редовно го канят по рускоезични телевизии да коментира политически събития)."Специалист" по конспиративните теории , активен антиваксър, отявлен русофил, мечтаещ славянските народи да са обединени , за да са по-силни противници на англосаксонските държави , които според него се стремят да подчинят и поробят света. Участва в управлението на партията на Копейкин.

 92. 92 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1007 Гневно

  До коментар [#35] от "Hawaii":Отговорът е елементарен. Няма защото не са се намерили хора благодарни на османската армия за каквото и да е, за разлика от съветската армия.
  —цитат от коментар 38 на aleksandarx


  Я кажи някой благодарен на тия изроди ве?Откъдето са минали всички ги кълнат мръсните твари.И ти си такава хлебарка.

 93. 93 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1007 Разстроено

  До коментар [#6] от "д-р Гален":Вие по какво сте "доктор", по ветеринарна медицина?
  —цитат от коментар 44 на Norman Granz


  Ами,за там се иска учене и акъл.По политикономика най-вероятно.Тогава такива паразити много се харчеха..

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#13] от "fpyyh":

  Предренесансовото изкуство в нашата родина е изпреварило времето си с нетипичните образи и фигури за изкуството на Средновековието. Ако нашата родина не беше паднала под турско робство, със сигурност щяхме да преминем в епохата на Ренесанса още преди Италия! Фреските на майстор Вълчан от Боянската църква се смятат за предшественици на европейския Ренесанс.

 95. 95 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#92] от "Димитър Димитров":

  Копирам си предният пост : Целият партиен и държавен апарат преди 89та. Присъдружното БЗНС и разните ОФ организации. Силовите структури (армия и милиция) и семействата им.

 96. 96 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2512 Весело

  #83 от Oleg Iliev

  По онова време Киев е бил провинциален град в Руската империя без особено значение. Преди това няколко века е бил провинциален град в Реч Посполита, също бз особено значние. Поне така пише в историята на Киев на Уикипедия
  ▪️▪️▪️▪️▪️
  🤦🏻‍♂️😂
  Което можело да се очаква?? :))
  ПрофЭсорът е толкова "велик и гениален" историк, колкото и "велик и гениален" математик :)

  "Чуждестранен агент"
 97. 97 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  Аз и моите приятели и познати уважаваме 09.09. Не знам за каква "независимост" говорим.
  —цитат от коментар 64 на kcq33617839


  Ти и твоите "приятели и познати" за да уважавате тая гнъс трябва да сте над 80г.Скоро няма да има значение...

 98. 98 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#49] от "putinxujlo":
  "Прочетох и с тъга помислих си: получава се, че тук не е държава, а някаква территория професионални роби..
  Спрете да се унижавате! Или просто ви харесва?"

  Историята на България , написана от руска гледна точка е унизителна за България и българите. В тази история се говори за робства, турски и фашистки. Но робствата са пряко вързани с освобожденията. Вървят ръка за ръка. Има робства, има освобождения, няма робства , няма освобождения, а освободител е все Русия, царска или съветска. Българските русофили са любители на робствата , защото без тях Русия няма да е освободител и тогава всички руски и съветски паметници стават излишни.
  За твое сведение , Русия не е двоен освободител на България, а двоен окупатор на българските земи.

 99. 99 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1007 Гневно

  До коментар [#65] от "constatator":Твърдя, че построилите паметника на армията на Съветският съюз са и благодарни за помощта която им е оказала за изпълнение на целите им. Не е толкова трудно.
  —цитат от коментар 66 на aleksandarx


  Аха,лъсна ти пак червеният г@з.Демек,комунягите го вдигат тоя паметник,защото ония пияници са им помогнали да узурпират държавата и да колят и бесят безнаказано докато се закрепят.Точно така е.

 100. 100 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  До коментар [#69] от "lz73":Това да не уважаваш законите на съвременна България някакъв негатив ли е? Да не ги спазваш е престъпление ама да не ги уважаваш не знам какво е.
  —цитат от коментар 70 на aleksandarx


  Нищо не е.Аз и тебе не те уважавам и какво?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK