Необходимостта от бързи реформи в Германия, която обича да се променя бавно

Независимо от образа на страната пред външния свят, тя има да се справя с множество предизвикателства.

© Мирослав Иванов

Независимо от образа на страната пред външния свят, тя има да се справя с множество предизвикателства.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Неговото име е Кристиан Линднер и малцина извън Германия знаят много за младия лидер на либералите. Той поема партията още през 2013 г. и на практика я спасява от политическото небитие след нейния провал да премине 5-процентната бариера за влизане в Бундестага.


Печелившата комбинация се оказва опозицията срещу нови дългове, подкрепа за намаляване на данъците, ускорена дигитализация и бизнес реформи. Линднер обаче не просто очертава ясна политическа идентичност, но я и отстоява. Това му печели нови симпатизанти, а отказът от участие в коалиция през 2017 г. се приема от много избиратели като принципен отказ от нерешителния центризъм, в който затъва страната.
Пробивът на либералите е и благодарение на тяхната позиция в месеците на ограниченията заради пандемията и техните критики към правителството. Независимо от това обаче, те успяха да възстановят съществена идейно-политическа ниша и възходът им не е чисто ситуативен. Повсеместно експанзиращата държава намери своите убедителни критици.


Да заприличаш на другите


Окончателните резултати дадоха победа на социалдемократите над ХДС. На третата позиция останаха "Зелените", а веднага след тях се наредиха именно либералите. Очаквано, двете водещи партии събират под 50% от общия вот.


На практика Германия е на път да заприлича на повечето останали западно-европейски държави. Обхватните Volkspartei се разчупват от доста време, а оттеглянето на Ангела Меркел ускорява и ясно очертава процеса. Нейната импозантна ера сякаш "замрази", поне на повърхността, социалните размествания, които из целия континент генерират дълбоки преструктурирания на партийните системи.


"Зеленият преход" и изместването към по-леви културни ценности продължават да отслабват социалдемократите. "Зелените" са печеливши от това разместване, а по-убедителното лидерство на партията можеше да ускори и този процес. От друга страна християндемократите плащат цена за своя безкраен центризъм, бежанската криза и разрастващата се държава.


В същото време либералите успяха да станат флагман на опозицията срещу новия етатистки консенсус и представител на тези, които искат промени. Макар и в затруднение, бившата комунистическа партия успя да оцелее в това преструктуриране, а "Алтернатива за Германия" е вече достатъчно консолидирана електорално.


Предлаганото лидерство от доста години също е важен определящ фактор в германските избори. Независимо от конституционната уредба и защити срещу концентрацията на власт, страната е все така "канцлерска република" и убедителността на актуалните кандидати играе съществена роля. В този случай подкрепата отиде за най-малко неубедителният.


Възможни коалиции и изключването на една пета от избирателите


Независимо от нарастващата фрагментация на партийната система, германската историческа специфика ограничава реалните коалиционни опции, поради съществуващия "санитарен кордон" около две от партиите в нея. Той е еднозначен спрямо "Алтернатива за Германия" и малко разклатен, но по-скоро засега стабилен спрямо бившата комунистическа партия. Друг въпрос е колко време може да удържи изключването на избора на почти всеки пети избирател от реалното управление.


Сценарий, който изглежда малко вероятен, е "голяма коалиция плюс". Политическата умора от този формат е осезаема, а и непрестанно генерира подкрепа за играчите извън нея. Самият факт, че двете основни партии вече имат нужда от трета, за да формират правителство, е достатъчно красноречив. Либералите са ключовия играч в новата ситуация.


Очаквано, най-реалистичните варианти са тройни коалиции - ГСДП, Зелените и Либералите или ХДС, Зелените и Либералите. Предстоящите дълги коалиционни разговори очаквано ще фокусират вниманието на всички, които очакват стабилност и ясна политическа посока. По-същественият дългосрочен въпрос е дали и доколко страната ще се насочи към множествените промени, които все повече я притискат.


Вот за миналото, а не за бъдещето


Отминалият вот беше много повече за края на епохата Меркел, отколкото за това, което следва след нея. От една страна, това е разбираемо с оглед нейното влияние и следа в политическата история и съзнание на германците. От друга, илюстрира точно тяхната нагласа за деидеологизирания центризъм на ситуативната политическа рационалност. В този смисъл лайтмотивът на отминалите избори бе осигуряване на приемственост и удържане на предвидимостта и стабилността, а не национално усилие за дефиниране на отговорите на нарастващите предизвикателства.


В самата Германия от поне десетилетие има любопитен дисонанс между политици, коментатори и предприемачи точно в това отношение. Отминалите избори не създават усещане за осезаемо разместване в баланса между нагласата за стабилност и промяна. Но отлагането на много реформи превръщат промяната в императив. Независимо от образа на страната пред външния свят, тя има да се справя с множество предизвикателства.


Например, наскорошен доклад на ЕС постави Германия на 21-о място по предлагане на онлайн услуги, а в класация за скоростта на интернет на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ѝ даде 29-о място от общо 34 развити индустриални страни. Цялостната инфраструктура изисква нова вълна от инвестиции.


Индустриите закъсняха с адаптирането спрямо "зеления преход". Политическият срив в отношенията с Китай тепърва ще поставя под натиск за диверсификация германското експортно стопанство. "Start-up" културата и дигиталната екосистема не се развиват с очакваната скорост. Имиграцията и демографията също все повече я притискат.


Ами натискът отвън?


Множествени предизвикателства застигат страната и от външнополитическа перспектива. Страната губи комфорта на глобалния защитен либерален вал, който ѝ осигуряваше спокойни търговски отношения и предпочитаната позиция на консуматор на сигурност. Сблъсъкът между САЩ и Китай предефинира международната среда и Берлин трескаво търси ново състояние на равновесие, гарантиращо едновременно просперитет и защита.


Трансатлантическият консенсус в страната е разклатен до степен, претендираща за консолидация на нов междинен глобален субект, в случая ЕС. Той обаче не следва просто да балансира и да поддържа връзката със САЩ, но и да е в състояние да действа самостоятелно и да генерира промени и нови норми в глобалната среда.


И тук обаче има дилеми за немския политически елит. Той остава в значителна степен несигурен дали проектът за европейски "стратегически суверенитет" не е прекалено френски, но е още по-притеснен, че неговото осъществяване изисква пореден интеграционен скок, включително фискален, за който и политици, и общество не са готови.


Въобще, цялостно погледнато, идните години ще бъдат белязани от едно все по-трудно за удържане напрежение. Германия обича да се променя бавно, но светът около нея вече не ѝ предоставя този лукс. Сега тя ще трябва намери нов баланс и формула за промяна, точно когато стана по-трудна за управление.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  Хм...германците са заклещени между контролираните от англосаксите "зелени" и контролираните от Русия "алтернативи".
  Старите две крила - християн и социал - демократите се мятат в обкръжение притиснати по двете крила на външното влияние.
  Чувам в далечината Вагнер .... "обичам мириса на напалм рано сутрин"....

 2. 2 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Първо, не е върно че "Очаквано, двете водещи партии събират под 50% от общия вот." както пише авторът. ГСДП с 206 места и ХДС/ХСС със 200 места имат мнозинство в Бундестага.

  Второ, струва ми се че авторът приема желаното за действително. Не бих казал че резултатите от изборите в частност, а и настроенията в обществото като цяло, дават индикация за масово приемане на либералната програма на СвДП. СвДП подобри резултата си с 12 места по сравнение с 2017, но пък Зелените получиха 51 места в повече. Има кардинални различия в икономическите програми на двете партии, тепърва ще висим дали ще могат да ги изгладят.
  Като цяло, с повече от 50% от местата в Бундестага за двете големи (бих ги нарекъл центристки) партии, и съществен процент зает от лявото и дясното (без явен превесна едното), едва дали има стабилна алтернатива на центристки курс на следващото правителство, независимо дали ще е "Ямайка", "светофар" или голяма коалиция.

 3. 3 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Най-добрата промяна в Немско е големият успех на Алтернатива за Германия. Въпреки яростната пропаганда и лъжи срещу нея! А в самата Германия германците изчезват. Бях - видях.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Германците са се парили много в исторически план от бързи промени и за това са внимателни, но тази тактика в сегашните вече времена не е ефективна...

 6. 6 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Предизвестеният провал на Меркеловия аватар.

  ХДС се провали защото предложи некадърна имитация на Меркел в мъжки панталони – Лашет, политически образ без собствено мнение, без собствена индивидуалност, без нито една собствена идея. Хомункулус, създаден с цел само да бъде следващият „Меркел“, но 16 години по-късно, без дори малък опит да се адресират грешките, а да се черпи от позитиви, които бързо ерозират.

  Това обаче няма да промени нищо съществено, нито за Германия, нито за Европа. Какво толкова ще се случи, ако социалистите и зелените (извинете за тавтологията) са на власт? Да, със сигурност ще се ревизират няколко данъчета нагоре и ще се затворят няколко централи три-четири години по-рано, отколкото при ХДС. Иначе? Така нареченият „Християн“-демократически съюз вече свърши по-голямата част от работата – унищожи енергетиката в зелената си лудост, доброволно затвори ядрената си енергетика, покани целия Трети свят в Европа, узакони еднополовите бракове, лицемерно пускаше по някое остро словоблудство за Крим, докато си строеше Северния поток, а неговите протежета в ЕП бяха на първа линия да наказват всички държави в Европа, която не следват правата, прогресивна линия.

  Колко по-наляво може да се завие?..............

  https://conservative.bg/predizvesteniat-proval-na-merkelovia-avatar/

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Весело

  Германците са се парили много в исторически план от бързи промени и за това са внимателни, но тази тактика в сегашните вече времена не е ефективна...
  —цитат от коментар 5 на debruckere  До коментар [#5] от "debruckere":

  Да стовариш като гръм от ясно небе два-три милиона "бежанци" в Германия внимателна и бавна промяна ли е?!

 8. 8 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  А кога Германия ще поведе "война за независимост", както са го сторили щатите ?
  Докога този васалски манталитет на най-работливата нация в Европа и с най-силна икономика ?

  кратък
 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Индустриите закъсняха с адаптирането спрямо "зеления преход".
  __________________________________________________

  Зелената сделка е всъщност зелена диктатура, която изключва пазарният елемент в капитализма!

  Тоест ако "зеленият преход" стане реалност досегашният капитализъм ще загине!

 10. 10 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дария Колев":


  Зелената сделка е всъщност зелена диктатура, която изключва пазарният елемент в капитализма!
  —цитат от коментар 9 на Дария Колев


  Напротив, точно обратното: кара всички да си плащат за щетите върху природата, съответно да ги калкулират в продукта и да ги минимират. А не да ги пробутват на идните поколения, точно по социалистически.

 11. 11 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дария Колев":

  Досегашният капитализъм?
  Кой от всичките ?
  Индустриалният умря преди години, финансовият предизвика сам кризата с ипотеките и балонът на фючърсите.
  Днес нямаме капитализъм, защото целта вече не е нито капиталът, нито работната сила.
  Днес целта е завладяване умовете на хората, със всички последствия от това.
  Двугодишната криза с тоя, дето не бива да му се споменава името като на Валдемор, е само част от плана.
  Всъщност "капиталистите" отдавна не знаят как да го нарекат нози строй, в който живеем, и поради липса на ново име все още го наричат демокрация.
  Която дума не означава власт на народа, а е нещо съвсем различно.

  кратък
 12. 12 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мариана Кълвачева":

  +++
  Добре казано....

 13. 13 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дария Колев":


  Зелената сделка е всъщност зелена диктатура, която изключва пазарният елемент в капитализма!
  —цитат от коментар 9 на Дария Колев


  Напротив, точно обратното: кара всички да си плащат за щетите върху природата, съответно да ги калкулират в продукта и да ги минимират.
  А не да ги пробутват на идните поколения, точно по социалистически.
  —цитат от коментар 10 на iazdakaja


  Абсолютно!

  Ето и конкретни примери..

  Намаляването на СО2 отпечатъка в малка България, в циментовите заводи..

  "Чрез работата с алтернативни горива спестихме над 80 000 тона емисии от въглероден диоксид, с което намалихме значително не само собствения си въглероден отпечатък, но и спомогнахме за подобряване състоянието на околната среда в страната като цяло..."

  "Алтернативни горива

  Източници на алтернативни горива, които компанията използва:

  Стари Гуми– понастоящем „Златна Панега Цимент” АД има две работещи линии за подаване на стари гуми към двете пещи на завода.

  RDF(подбрани отпадъчни горива)– това са горива, направени от подбрани отпадъчни материали, като пластмаса, хартия, каучук, текстил ... Тези материали се нарязват на много малки парченца, хомогенизират се, след което се подават към горелките на пещта.

  Биомаса – СО2неутрална. Първият вид биомаса са отпадъчни материали от индустриални процеси, например месокостно брашно от екарисажи и утайки от пречистването на битови води..."
  ----------------

  Така се прави!
  Нима тези стари гуми, дървета и сметища трябва да идат за децата ни?

  Не, разбира се!
  Изгори ги тук и сега!

  И от тука 80 000 тона, от там .. току глеж - България е сред челниците !

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/ ..
  България е сред лидерите в ЕС по спад на въглеродните емисии ...

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin
  А горите из Балкана?
  Нима им трябват на децата ни?

  Сечи, гори .. тук и сега !
  Зелената Сделка!

 14. 14 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дария Колев":

  Зелената сделка е всъщност зелена диктатура, която изключва пазарният елемент в капитализма!
  —цитат от коментар 9 на Дария Колев


  Напротив, точно обратното: кара всички да си плащат за щетите върху природата, съответно да ги калкулират в продукта и да ги минимират.
  А не да ги пробутват на идните поколения, точно по социалистически.
  —цитат от коментар 10 на iazdakaja


  Абсолютно - за какво им е на идните поколения гора из Балкана??

  ---------------
  .."Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%.
  Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 36.."0 млн. лв. субсидии. .."
  --------------------------

  Зелената сделка!

  И кара всеки от нас да се замисли ..

  "Колко дървета отсякох и изгорих днеска?
  Колко гуми запалих?" ..

 15. 15 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Mnogo tochen komentar! Svetut se promenia mnogo po-burzo ot kolkoto Germany e v sustoianie da go napravi

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK