Има сериозни съмнения към доклада за Кристалина Георгиева

Има сериозни съмнения към доклада за Кристалина Георгиева

© ReutersНикълъс Стърн, барон на Бредфорд и професор по икономика и управление в London School of Economics (LSE), разпространи свое писмо до Алексей Можин, ръководител на борда на Международния валутен фонд, в което изразява безрезервната си подкрепа за управляващия директор Кристалина Георгиева. Името ѝ бе замесено с внушения за оказван от нея натиск в полза на Китай при изработване на доклада Doing Business от 2018 г., докато тя бе главен изпълнителен директор в Световната банка.


Предлагаме ви позицията му в спора за случващото се в Световната банка и ефекта от него върху позицията на Георгиева в МВФ (заглавието е на "Дневник"):


Пиша Ви като на добър приятел на МВФ и като човек, който познава фонда добре и е работил в продължение на четири десетилетия с всички управляващи директори от Жак де Ларозиер насам.
Писмото ми е по повод неотдавнашните дискусии и доклад за ролята на Кристалина Георгиева във връзка с доклада на Световната банка Doing Business. Макар да не познавам директно събитията, които са били проучвани и обсъждани, има достатъчно релевантен опит като главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (1994-1999) и Световната банка (2000-2003). И на двете места съм наблюдавал данните и индикаторите в Doing Business. В ЕБВР, например, моята група разработи и приложи Индикаторите за преход, за да помогне за оценката на напредъка към отворена пазарна икономика в страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз.


Искам да отбележа 4 ключови момента, на базата на които предлагам бордът на Международния валутен фонд да изрази пълно доверие в Кристалина Георгиева и в това тя да продължи да ръководи фонда в следващите много важни години.


Първо, познавам и съм работил с Кристалина много години - докато беше в Европейската комисия, Световната банка и МВФ и я познавам като изключително почтен човек, професионалист от най-висока класа, с най-точната преценка и забележителен талант и умение да анализира.


Второ, доверието към доклада от "Уилмърхейл", разпространен по-рано този месец, е под сериозен въпрос, особено заради свидетелствата от Шанта Девараджан, старши директор на Департамента за развиващите се икономики в Световната банка по това време.


Познавам Шанта от десетилетия и той е много почтена личност, голям професионалист и изключителен икономист. Позицията му навремето и думите му за събитията са много важни за оценката доколко може да се разчита на доклада на "Уилмърхейл". Той беше старши директор, докладващ директно от Кристалина като главна изпълнителна директорка към работещите по доклада [Doing Business]. Той категорично заяви в профила си в "Туитър", че "в нито един момент не съм се чувствал притискан".


Той твърди, че Кристалина е изисквала "да не се правят никакви компромиси с почтеността на Doing Business" и че докладът [на "Уилмърхейл"] е пропуснал ключови аспекти от свидетелските му показания, включително споменатото твърдение.


Изявленията му след публикуването на доклада на "Уилмърхейл" са изключително важни и поставят под дълбоко съмнение доверието към този документ.


Трето, следващите няколко години са изключително важни за стабилността на световната икономика и околната среда. Това е период, решаващ толкова, колкото този след Втората световна война. Светът се нуждае от ясно, уважавано и стабилно ръководство. Кристалина е демонстрирала, че е изключително квалифицирана да бъде такъв лидер. Сътресения сега може да нанесат много щети. Светът се нуждае изключително много от лидерските качества на Кристалина в следващите години.


Четвърто, като ръководил и прилагал Индикаторите за преход в ЕБВР и надзиравал данните и индикаторите в Световната банка, бих дал малко разяснение за естеството на тези процеси. Опитваме се да измерваме елементи (в Doing Business и в Transition Indicators), които е изначално трудно да бъдат дефинирани и пригодени. Това усилие е много ценно, но трябва да признаем трудностите и неизбежността на оценките.


При изпълнението на тези задачи е важно и дори необходимо да се обсъждат със съответните страни измерванията и оценките, докато в същото време се осъзнава желанието им за "добри резултати". Затова обсъждахме Индикаторите за преход с официални представители на съответната страна и това беше правилно. Те често използваха аргументи, които смятахме за неоснователни, но и правеха смислени и важни забележки. Подобни дискусии не е задължително да означават оказване на неправомерно влияние; напротив, те са част от процеса. И е естествено, когато изникнат трудности или несъгласия по някои казуси, високопоставени фигури да се включат в дискусиите.


Поради изброените причини трябва да е ясно, че бордът трябва да има пълно доверие в почтеността, уменията и преценката на Кристалина Георгиева. Светът се нуждае от нейното забележително лидерство в днешните съдбоносни времена.


Моля да споделите писмото ми с борда на МВФ и други. В името на прозрачността, го правя публично достояние. Пиша само от мое име.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2761 Любопитно

  "Искам да отбележа 4 ключови момента, на базата на които предлагам бордът на Международния валутен фонд да изрази пълно доверие в Кристалина Георгиева и в това тя да продължи да ръководи фонда в следващите много важни години.

  Първо, познавам и съм работил с Кристалина много години - докато беше в Европейската комисия, Световната банка и МВФ

  и я познавам като изключително почтен човек, професионалист от най-висока класа, с най-точната преценка и забележителен талант и умение да анализира.

  Второ, доверието към доклада от "Уилмърхейл", разпространен по-рано този месец, е под сериозен въпрос, особено заради свидетелствата от Шанта Девараджан, старши директор на Департамента за развиващите се икономики в Световната банка по това време."

  Сега плювачите ще се извинят ли за помията, която изляха върху Георгиева?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  "Трето, следващите няколко години са изключително важни за стабилността на световната икономика и околната среда. Това е период, решаващ толкова, колкото този след Втората световна война."

  Мда....да си дойдем на думата или с прости думи казано "Такава борба за мир се очертава, че камък върху камък няма да остане...."

 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Весело

  https://www.doingbusiness.org/en/rankings

  Лошите руснаци са на 28-мо място, преди такива страни като Франция, Испания, Япония, Израел....

  Направо да я уволняват Кристалинка....ако зависи от форумните русомразци - да се разстреля за назидание.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Ау впечатляващо. "Аз я познавам, еди кой си я знае, ма тя е много нужна на Вселената, ма то било трудно туй проучване"... Тия доводи отдавна нищо не значат
  щото всичките от едно канче ядат и в едно гърне пърдят, даже и да са прави.
  Възможно е обаче, наш'та да е настъпила малко на брой, но много дебели интереси

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  Светът се нуждае от нейното забележително лидерство в днешните съдбоносни времена.Моля да споделите писмото ми с борда на МВФ и други. В името на прозрачността, го правя публично достояние. Пиша само от мое име."Кристалина си има и приятели които влизат в употреба малко преди да и отнемат така нареченото-забелижително лидерство.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Весело

  Любопитен съм защо е толкова голямо вълнението относно Кристалина Георгиева?
  Защото е българка ли или защото вълнуващите са много принципни и следят с внимание работата на МВФ?
  Интересно, ако беше германка или американка, дали щеше да има същото вълнение?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Имало и други гледни точки. Чест прави на Дневник, че ги публикува.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Любопитен съм защо е толкова голямо вълнението относно Кристалина Георгиева?Защото е българка ли или защото вълнуващите са много принципни и следят с внимание работата на МВФ?Интересно, ако беше германка или американка, дали щеше да има същото вълнение?
  —цитат от коментар 7 на DDR


  Не бе просто как работи системата.

  Е тука у нас пуснаха 2-3 снимки с чекмеджета. Там малко по-изпипана работа - написаха доклад. :)

  Борба за кокала чрез фалшиви новини, доклади, снимки, етц. :)

 10. 10 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Весело

  Любопитен съм защо е толкова голямо вълнението относно Кристалина Георгиева?Защото е българка ли или защото вълнуващите са много принципни и следят с внимание работата на МВФ?Интересно, ако беше германка или американка, дали щеше да има същото вълнение?
  —цитат от коментар 7 на DDR


  Това е все едно да питаш бившия шеф на МВФ, оня франсето Строс-Кан, защо ще изнасилва черна камериерка в скъп хотел, като може да си има каквато иска проститутка, а пък и не само проститутка?
  Щото си има силни врагове, затова... и тука е същото, Кристалинка просто е фронтфейс на някаква клика и под килима булдозите се ръфат здраво, тя просто ие видимата част.

 11. 11 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  """"Макар да не познавам директно събитията, които са били проучвани и обсъждани""""""""" Не познавал директно събитията ,които са били проучвани и обсъждани,а се позовава на това,че познавал Сталинка и работел с нея...Хайде по леко с адвокатстването..Има конкретни факти в разследването срещу Сталинка и те са категорични,че тя и Симеончо Дянков са манипулирали данните в полза на Китай и Саудитска Арабия...

  shlshlshlshl
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Ау впечатляващо. "Аз я познавам, еди кой си я знае, ма тя е много нужна на Вселената, ма то било трудно туй проучване"... Тия доводи отдавна нищо не значат щото всичките от едно канче ядат и в едно гърне пърдят, даже и да са прави.Възможно е обаче, наш'та да е настъпила малко на брой, но много дебели интереси
  —цитат от коментар 5 на Хи-хи


  Мдам. Моето мнение е горе-долу същото.
  И наблягам най-вече на "наш'та да е настъпила малко на брой, но много дебели интереси".
  Вече по темата припомних случилото се нещо подобно за отстраняването на Доминик Строс-Кан. Пак баш в навечерието на "решителни за света дни" ...
  И при финансовия скандал 2000-та, по който после съда го оневини, а после и начело на МВФ през 2008 ...
  Поне секс-скандал не и спретнаха, де ...

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#8] от "galapagas":

  То е по друга линия.
  Нищо общо с журналистиката!

 14. 14 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Днеска първо статия в защита на Кристалина от Джоузеф Стиглиц, сега защита и от Никълъс Стърн.
  Китай да не е активирал капиите си?

 15. 15 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Весело

  Поне секс-скандал не и спретнаха, де ...
  —цитат от коментар 12 на xm...


  Абе...те не че много ги е срам, ама е по-трудно малко, по не хваща дикиш жена на тая възраст да и припишат изнасилване на младо пиколо в хотела ...
  Ама що пък не...

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#15] от "georgievb":

  А, мисля, че е и въпрос на стил.
  Във въпросната кантора е и Робърт Мюлър. Да, ОНЯ Мюлър!
  Та те явно са по "докладите" ...

  Докато Строс-кан го бяха подгонили по тънката линия още франсетата.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Всичко ще се разбере...все някога. Едни защитават, други критикуват, но не може всички да са прави. Имаме хубава поговорка, има си крушка опашка.

 19. 19 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Нов проблем за родните хейтъри, които толкова се радваха на атаката срещу Кристалина Георгиева.И срещу чорапчо се очертава сериозен кандидат с потенциал да го изпрати под полите на деса, от където го изрови североизточната решетка...Мъка, мъка!!!
  —цитат от коментар 17 на selqnin


  'Чорапчо" както го наричаш ти ще спечели срещу всеки гербаджия и най-вече срещу Боко и Сталинка...

  shlshlshlshl
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Познавам другарката КриСталина като кристално чиста комунистка.

 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#7] от "DDR":

  Всеки навлизащ във властта бива или лансиран или апроучнат от умнокрасиви съгледвачи с неустоимо предложение да служи на господаря им.

  После по медиите на господаря се пишат суперлативи за приелите предложението и вярно служещи на господаря, дори да газят безцеремонно Конституцията докато нагло демагогстват за почтеност.

  Съответно по отказалите или първоначално лансирани от господарските кръгове с надежда да служат но еманципирали се впоследствие, се изсипват кофи с 'независима журналистика' и коментари от професионални форумни умнокрасивци обрисуващи ги като чудовища свързани с архиврага Борисов

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на Stefan Stefanov
  Stefan Stefanov
  Рейтинг: 179 Неутрално

  """"Макар да не познавам директно събитията, които са били проучвани и обсъждани""""""""" Не познавал директно събитията ,които са били проучвани и обсъждани,а се позовава на това,че познавал Сталинка и работел с нея...Хайде по леко с адвокатстването..Има конкретни факти в разследването срещу Сталинка и те са категорични,че тя и Симеончо Дянков са манипулирали данните в полза на Китай и Саудитска Арабия...
  —цитат от коментар 11 на dfjftriktrcdt


  И конкретните факти са? Щото аз не чух конкретни факти, освен бла-бла в стил "обосновани предположения" за някакъв "натиск"... Това пък "натиск" е толкова разтегливо понятие, че няма накъде повече - за някой натиск може да е и когато шефа просто се обади да попита как върви работата, пък недай си боже да е попитала "Включихте ли еди кой си параметър за Китай?". Ясно е че тече борба на някакви подмолни процеси, но като не е мъж като Доминик Строс-Кан да му спретнат секс скандал може и да се озорят да я катурнат ако нещата опрат до професионални критерии. То не само че не е бял мъж, ами е и жена, е не е черна, ама е от Източна Европа, та може малко да стане с техните камъни по техните глави :). Определено не съм фен на КриСталинка заради глупостите дето направи (най-малко за една се сещате), но ще се изкефя ако успее даустои и да оцелее на поста, показвайки ядец на дълбоката не държава, ами как да се нарече, подмолните процеси дето решават просто ей така коя видна фигура да съсипят просто щото не им пасва на сметките...

 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Колкото повече изкопаеми професори пишат в подкрепа на Кристалина, толкова повече си мисля, че докладът е уцелил десятката.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 24. 24 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  https://www.doingbusiness.org/en/rankings

  Лошите руснаци са на 28-мо място, преди такива страни като Франция, Испания, Япония, Израел....

  Направо да я уволняват Кристалинка....ако зависи от форумните русомразци - да се разстреля за назидание.

 25. 25 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Оппа, извинявам се, грешка с горния коментар, повтарям се...

 26. 26 Профил на qwt34619732
  qwt34619732
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#1] от "Галя Станчева":

  Сталинка ли имаш предвид?

 27. 27 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Оппа, извинявам се, грешка с горния коментар, повтарям се...
  —цитат от коментар 25 на georgievb


  Не само, че се повтаряш, но и си го копирал 1:1. Не е професионално така.
  Трябваше просто да копираш следващия коментар от файлчето.

 28. 28 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  [quote#10:"georgievb"][/quote]

  +++++ Май са решили да я сготвят. Отърване няма.
  Франсето дето изнасилваше чернокожи чистачки по хотелите е христоматиен пример в това отношение.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#7] от "DDR":

  Интересно, ако беше германка или американка, дали щеше да има същото вълнение?
  =====
  Няма как да е заради това.....но този път сякаш наистина има повод за съмнения....
  Някак много бързо я приеха за тоя пост....
  Според мен....г-жа Георгиева стана жертва на предварително запланувани и обмислени скандали във и около МВФ....
  Не е изключено дори тя да е знаела, че подобни неща ще се случат....още преди да е поела поста на който е в момента.... И в тоя вариант....означава че и тя е в играта....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#7] от "DDR":

  Продължавам.....
  И нека сме откровени........ :)... (понеже коментара ти е в оня наподобяващ тон)....
  Въпроса е риторичен....
  ' Кой е изгубил толкова важен и отговорен пост, че Кристалина Георгиева да го намери...!?'.....
  На запад има цяла плеяда от супер кандидати за това кресло.....и внезапно я избират нея.....!!!
  Има само едно обяснение.....
  Че след време....тоя стол ще почервенее и няма да е много удобен за сядане.

  Има и още нещо.....
  На времето, Кристин Лагарт си имаше своята Могерини.....
  Беше и нещо като официален говорител...
  Докато при Георгиева подобно нещо няма....
  Моите съмнения почнаха още веднага след като това различие излезе на преден план....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  не.
  ние обичаме да се мразим, за това сме на такъв хал. по същество, проблемите не ни интересуват.

 32. 32 Профил на Momchil Ivanov
  Momchil Ivanov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Определено не съм фен на КриСталинка заради глупостите дето направи (най-малко за една се сещате), но ще се изкефя ако успее даустои...
  [quote#22:"Stefan Stefanov"][/quote]

  Може ли да споделиш някоя от глупостите на КриСталинка.

 33. 33 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#1] от "Галя Станчева":

  искаш нещо абсурдно ...полезния български идиот , дори когато е сгрешил , той се чувства прав и е абсурдно от него да се изисква почтенност и съпътсващото го извенение ...Така че да не имаме кой знае какви очаквания ...Още повче , че в България е любим спорт да се САМОоплюваме , да си хвърляме един друг кал и да злобеем срещу всеки с български корен...

  Жалка нация сме , това е истината.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 34. 34 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#20] от "blondofil":

  самия факт ,че още вярваш на една лъжа ( относно името на Кристалина) показва ,че изобщо не я познаваш, че си най обикновен интернет боклук, който злобее само защото Кристалина е българка, достигнала висок пост в международен мащаб... Това мое мнение се отнася не само за теб, а за всички тебе подобни дребни душици, които считат своя житейски провал, че е не защото са тъпи, неуки и мързеливи , а защото съществуват достойни (не във вашите очи , разбира се ) хора като Кристалина Георгиева

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK