Убийството, което преди четвърт век шокира България

Убийството, което преди четвърт век шокира България

© Живко Ангелов, КапиталКоментарът е от сайта на "Свободна Европа"


Той свали от власт Тодор Живков, но остана комунист. Искаше да въведе пазарна икономика, но постигна глад за хората. Наричаше Русия своя втора родина, но два пъти беше министър-председател на България. Наричаше БСП своя партия, но влезе в смъртоносен конфликт с лидера ѝ. Казваше, че се бори за демокрация, а го смятаха за създател на силовите групировки. Той е Андрей Луканов, убит посред бял ден преди 25 години.


Тих есенен следобед. Работният ден е едва преполовен, но по столичната ул. "Латинка" почти не се забелязват хора.
Единственият натрапчив шум идва от виковете на децата от детската градина и от училището наблизо. Именно към него се е запътил 14-годишният Александър.


Той всеки ден върви по "Латинка", но дори не предполага, че маршрутът му прекосява емблематично място за новата история на България. Александър няма представа, че малко след 9:00 часа сутринта на 2 октомври 1996 г. пред кооперацията на номер 15 наемен убиец сложи край на живота на бивш министър-председател с един изстрел в слепоочието и три в гърба. Александър не знае кой е Андрей Луканов.


Преди четвърт век това убийство беляза прехода на страната от комунистически режим към демокрация и шокира няколко поколения българи. То и до днес се обяснява с най-различни версии и конспиративни теории, защото нито разследващите, нито съдиите успяха да дадат категорични отговори на множеството въпроси по случая.


Разследването продължи пет години, а съдебният процес - още шест. Но виновни за покушението все още няма. Няма и да има.

От Москва до София

Андрей Луканов е роден в Москва на 26 септември 1938 г. Син е на известния български комунист Карло Луканов. През 1963 г. завършва Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО) и след това последователно работи в Министерството на външните работи, Министерството на външната търговия и представителството на България в ООН в Женева.


През 1972 г. се завръща в София и до 1986 г. се издига от зам.-министър на външната търговия до първи заместник министър-председател.


От 1987 до 1989 г. е министър на външноикономическите връзки. За Европа това е времето на Перестройката, лансирана от Михаил Горбачов в СССР. Българският диктатор Тодор Живков не желае да следва новия полъх на свобода от Москва. В тези години - между 1985 и 1989 - Луканов е разглеждан от тесен посветен кръг в БКП като един от хората на Горбачов, тоест - като човек на надеждата.Ще минат само няколко месеца и софийският ореол "човек на Горбачов" ще се превърне в обидното "човек на Москва" - без разлика на комунистическите крила, които по онова време владеят или губят Русия.


Луканов играе основна роля в свалянето на Живков от власт и остава в историята като лидер на т.нар. "дясно крило" в БКП, чиято цел е България да премине от планова към пазарна икономика. Но вместо благоденствие, той постига бедност и глад.


Луканов е премиер в две правителства на БСП през 1990 г. Първият му кабинет управлява от 8 февруари до 21 септември. В този период са взети много съдбоносни решения, но ключовите са две. През март 1990 г. правителството едностранно спира изплащането на външния дълг, а после не получава финансова помощ от Москва, на която се надява. През юни протичат изборите за Велико народно събрание, смятани и до днес за подправени.


Вторият кабинет на Луканов управлява от 22 септември до 20 декември 1990 г. Страната е във финансов колапс, започва остър дефицит на основни хранителни стоки, въвежда се купонна система. Магазините са празни, а пред тях се извиват дълги опашки. Този период остава известен като "Лукановата зима".

Арестът

През лятото на 1992 г. Луканов е арестуван. По това време той е депутат от БСП и парламентът отнема имунитета му.


Делото е заведено в мандата на главния прокурор Иван Татарчев, който започва процеси срещу емблематични представители на комунистическия режим, сред които и самият Тодор Живков. Почти никое от тези дела не завършва с присъда.За разлика от бившия Първи, който през 1994 г. е осъден на 7 години затвор за злоупотреба с държавни средства, а след две години присъдата му е отменена, Луканов е освободен още в края на 1992 г. и делото му е прекратено.


След това той подава жалба в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, който няколко месеца след смъртта му постановява, че арестът му е бил незаконен и присъжда на семейството му обезщетение от 40 000 френски франка. До навлизането на еврото тогава остават няколко години.

Руският газ

През 1995 г. България се управлява от БСП, министър-председател е Жан Виденов. През лятото на тази година настъпват няколко светкавични събития, за които се твърди, че премиерът не е подготвен. Тогава Андрей Луканов напуска парламента, в който е депутат, и организира създаването на руско-българско газово дружество, наречено "Топенерджи". В него Луканов е президент и член на борда.В "Топенерджи" равни дялове имат руският газов гигант "Газпром" и българската държавна компания "Булгаргаз". То е представяно като руски проект за пренос на газ по тръбопроводи, които да минават през България.


В средата на 90-те "Газпром" все още не е започнал експанзията си в Европа, която добива днешните си мащаби чак по времето на Владимир Путин. Но тази експанзия е вече планирана, а зависимостта на България от руския газ и тогава е тема в политическия живот на страната.


Създаването на "Топенерджи", извършено, твърди се, без знанието на премиера Виденов, се превръща в медийна сензация. Включително и заради факта, че на партийно равнище "кръгът" на Жан Виденов се олицетворява от "Орион" - враждебна към Луканов групировка.


В началото на 1996 г. нещата се усложняват допълнително, защото се сменя съставът на акционерите в "Топенерджи". На 8 януари 1996 г. "Газпром" запазва квотата си от 50%, но "Булгаргаз" намалява участието си на 25.1%. Навлизат нови акционери - "Овергаз" с 8.25%, "Мултигруп" с 8.25%, Първа частна банка с 3.2%, Булбанк с 3.2% и "Химимпорт" с 2%.


Андрей Луканов и Илий Павлов при посрещането на ръководителя на "Газпром" Рем Вяхирев.

© Живко Ангелов

Андрей Луканов и Илий Павлов при посрещането на ръководителя на "Газпром" Рем Вяхирев.


С това на газовия терен излизат хора, определяни тогава от медиите като креатури на Андрей Луканов. Най-силно впечатление сред тях прави присъствието на създателя на "Мултигруп" Илия Павлов. През 1996 г. това е името на силния на деня сред групировките.


Журналистически разследвания от онези години установяват това, което по-късно откриват и следователите - че Илия Павлов успява да изгони Луканов от "Топенерджи". Седмици по-късно Луканов се връща в дружеството, но вече като експерт на руската страна.


Именно интереси в енергетиката и конфликт с Илия Павлов са в основата на първата версия за убийството на Луканов, която обаче бързо е отхвърлена. Разследването е поверено на тогавашния директор на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев и следователите Богдан Карайотов и Олег Янев.


Ботев и до ден-днешен твърди, че бившият премиер е убит заради конфликт с т.нар. кръг "Орион", приближен на Виденов. Противопостовянето им с Луканов е публично известно и върху него Ботев изгражда цялото си разследване.


Богдан Карайотов

© Живко Ангелов

Богдан Карайотов


Убийството

Йово Николов е известен криминален и разследващ журналист, работил години наред във вестниците "24 часа", "Континент" и "Капитал". Той е сред първите репортери, които на 2 октомври 1996 г. пристигат пред кооперацията на "Латинка" 15.


Николов разказва пред Свободна Европа, че още тогава му е направила впечатление твърде непрофесионалната работа на МВР при обработването на местопрестъплението. Около 9:30 часа то още не е оградено, а пространството пред кооперацията на Луканов е пълно не само с полицаи, оперативни работници от службите, но и депутати, членове и служители на Министерския съвет и обикновени зяпачи.Още в деня на покушението около тялото са намерени няколко гилзи, които насочват разследващите към пистолет "Макаров", с който няколко месеца по-рано е извършено друго убийство в България. Оръжието, с което е застрелян Луканов обаче не е открито веднага.


Случайно го намира възрастен мъж зад радиатор във входа на близката ул. "Димчо Дебелянов". Оказва, че това е същият пистолет, с който на 6 април 1996 г. е убит украинецът с криминално минало Сергей Шанин. Следа, която кара Ботев и колегите му да се концентрират само върху версията "Орион".

Версиите

Когато говори за това убийство, Йово Николов подчертава, че то трябва да бъде коментирано през призмата на всички предхождащи го събития. България се намира на прага на "Виденовата зима", когато заради хиперинфлацията и рязкото обедняване на хората предстоят масови протести, които ще свалят правителството. Борческите групировки вече са в подем и лавината от показни убийства е започнала.В политически план конфликът между лагерите на Виденов и Луканов се задълбочава, а Илия Павлов заявява все по-силно амбициите си в енергетиката. Непосредствено преди покушението президентът на "Мултигруп" и бившият премиер дори стигат до скандал в Москва. Това се случва по време на заседание на борда на "Топенерджи", когато Павлов заема мястото на Луканов.


Неотдавна Ботев дори потвърди, че според "приказки на някои хора, които са присъствали", бизнесменът е ударил шамар на бившия премиер. По тази причина Павлов е разпитан още в началото на разследването.


"[За] Илия Павлов в онова, което през мен е минало, се изясни, че този случай няма никакво отношение към убийството и той престана да бъде интерес за нас", разказа преди време Ботев в предаването на бТВ "120 минути".


Така на преден план излиза версията "Орион" - заради публично известната ненавист между Луканов и лидера на този икономически кръг - Румен Спасов.Спасов е син на бившия зам.-министър на вътрешните работи на Тодор Живков и ръководител на лагерите на смъртта в Ловеч и Скравена - Мирчо Спасов. През юни 1993 г. Мирчо Спасов умира в дома си, докато е под домашен арест, малко след като Татарчев е пледирал пред съда за смъртна присъда по делото за зверствата в Ловеч.


Според Ботев синът Румен Спасов е обвинявал лично Луканов за смъртта на баща си, тъй като именно бившият премиер е основен идеолог на преустройството на комунистическия режим в демокрация.

Мотивът

Бившият ръководител на разследването на убийството твърди, че формирането на мотива е станало, след като се е разбрало, че на 31 август 1996 г. Румен Спасов е поискал от тогавашния шеф на Националната служба за сигурност (НСС) Юри Георгиев да му съдейства, за да се помири с Луканов.


Според Ботев съображението на Спасов е било, че враждата им е вредна и за БСП, и за държавата. Експолицаят определя този разговор като "последната брънка, в която се е решавала съдбата на Луканов".По думите на Ботев няколко дни по-късно Георгиев се среща с Луканов във вилата на близкия до БСП оръжеен търговец Петър Манджуков, но бившият премиер отказва да се помири с Румен Спасов.


Лидерът на "Орион" също е разпитван, но разследващите така и не го свързват официално с убийството. Впоследствие той и съпругата му Веска Меджидиева бягат в ЮАР заради подозренията срещу тях за източване на Българската земеделска и промишлена банка. През 2009 г. Спасов умира от рак в Кейптаун.

Съмненията

"Версията "Орион" беше удобна и мисля, че имаше и политическа причина за това. През 1997 г. дойде СДС на власт, някак беше удобно на новото управление да фаворизира тази версия и да насочи фокуса върху битките вътре в БСП. [...]Поколенческата битка между семействата на Мирчо Спасов и Андрей Луканов е титанична. Имаше интрига в това нещо - единият клан в БКП да унищожи другия, дори и физически", коментира Йово Николов.


Той твърди, че е бил запознат в подробности с действията на МВР по случая, защото по онова време има контакти с много източници в и извън службите. Според журналиста тогава са допуснати множество процесуални нарушения, заради които в нормална държава дори не би се стигнало до съдебно дело."Това, което аз знам е, че имаше сделки с престъпници, които да свидетелстват срещу обвинените за убийството", казва той, припомняйки своя публикация в "Капитал" от 2000 г.


След убийството Николов получава информация, че Луканов е искал да отклони трансфера на електроенергия през България към Сърбия и предполага, че това също е вероятна версия. Дори я е споделил с Ботев, но той я отхвърлил.


"Бях получил информация, че два месеца преди убийството Луканов е ходил в Сърбия по този повод. При по-нататъшни разговори с Ботьо Ботев той ми сподели, че е проверил тази версия, но тя не е достоверна. Аз обаче не получих друго потвърждение, че тя е била изследвана задълбочено - не усетих в разговорите ми с него той да е заинтригуван от нея", спомня си журналистът.


По онова време в България се говори, че Русия търси начин за трансфер на електроенергия към Турция през България, а идеолог на този план е Илия Павлов. Така или иначе този сюжет никога не става част от разследването.


Ботьо Ботев

© Асен Тонев

Ботьо Ботев


Според бившия колега на Николов в "24 часа" и днешен главен редактор на сайта "E-vestnik" Иван Бакалов обаче, основната версия на разследващите е най-правдоподобна. Той също е присъствал на първоначалния оглед на убийството и дори е задържан за кратко, тъй като е искал да снима.


"Мисля, че убийствто на Луканов е политическо, защото той лично беше посочен от Тодор Живков като главен заговорник срещу него. [...] Това е моя оценка, под която се подписвам - това убийство е организирано от някаква живковистка клика без никакви сериозни причини, освен за отмъщение за това, че той е заговорник и предател, свалил Тодор Живков", казва Бакалов, подчертавайки, че намереното оръжие и останалите доказателства по делото недвусмислено сочат към подсъдимите по случая.


Ангел Василев

© Красимир Юскеселиев

Ангел Василев


Процесът

През 2001 г. пред Софийския градски съд (СГС) за убийството на Луканов са изправени строителният предприемач Ангел Василев, шофьорът му Юрий Ленев, племенникът му Георги Георгиев-Гопе и украинците Александър Русови Алексей Кичатов. Василев е свързван с кръга "Орион" и е обвинен като поръчител, Ленев и Георгиев - като посредници, Кичатов - като помагач, който е осигурил пистолета, а Русов - като физически извършител на покушението.


Освен пистолета, прокуратурата разполага и със самопризнанията на двамата украинци и Ленев. Обвинителната теза представя Николай Кокинов, който след това ще оглави Софийската градска прокуратура.Още в началото на процеса обаче тримата се отказат от признанията си и заявяват, че са били измъчвани в т.нар. "къща на ужасите" в Копривщица - база на МВР от времето на Държавна сигурност. Въпреки това на 28 ноемрви 2003 г. петимата са осъдени на първа инстанция - Василев, Георгиев, Русов и Кичатов получават доживотен затвор без право на замяна, а Ленев - доживотен затвор, но с право на замяна.


В Софийския апелативен съд (САС) делото обаче претърпява обрат и петимата са оправдани на 8 юни 2006 г., а на 15 март 2007 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърждава окончателно това решение и слага точка на процеса, посочвайки, че по случая липсват биологични следи, които да свързват оръжието с двамата украинци, обвинени като помагач и извършител.


В решението си съставът, оглавяван от бившия зам.-председател на ВКС и бивш конституционен съдия Румен Ненков, отбелязва, че "съвсем не без основание предходните инстанции са приели, че непосредствено след задържането им Кичатов, Георгиев и Ленев са били обект на физическо насилие, очевидно насочено към психическо въздействие за изтръгване на самопризнания".


"В тази насока гласните доказателства не са изолирани, а са потвърдени от медицинска документация и експертни съдебно-медицински заключения. С пълно право [САС] е отхвърлил тезата на прокуратурата, че Кичатов и Ленев са дали достоверни обяснения в подкрепа на обвинението след изтичане на значително време от преустановяване на насилието. Не може да не се има предвид, че през целия този период двамата са били задържани под стража и страхът от подновяване на принудата е бил съвсем реален", мотивират се върховните съдии.


Обвиняемите Александър Русов,, Росен Проценков и Алексей Кичатов.

© Георги Кожухаров

Обвиняемите Александър Русов,, Росен Проценков и Алексей Кичатов.


Ботьо Ботев и до днес отрича тримата да са били измъчвани и неведнъж е призовавал, ако това е така, военната прокуратурата да го разследва и обвини. Но това не се случи. Трима други полицаи бяха подведени под отговорност по такива обинения, но военните съдии ги оправдаха през 2007 г.


Иван Бакалов също смята, че сюжетът с изтезанията е бил силно преувеличен, но според Йово Николов делото е било "минирано" от самото начало.


"Наблюдавайки цялото разследване с всички грешки, които бяха направени от оперативните работници и следователите, тогава ми се струваше абсурдно да бъдат осъдени и физически извършител, и поръчител, и помагачи. Не съм сигурен, че в онзи момент самото МВР имаше капацитет да се справи с толкова сложно убийство в една много сложна оперативна обстановка с убийства под път и над път", обобщава Николов.


Заключението на Бакалов пък е завоалирано: "Това е един хубав материал за бъдещ сериал или игрален филм, в който може да се окаже, че на едни хора им е платено да убият някакъв човек с обещание да бъдат измъкнати и да не лежат в затвора."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Който се е хванал с Московията, хаир не е видял.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  надали скоро ще научим по чия заповед пречукаха Луканов

  но нима не си заслужаваше?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Неутрално

  Не игра по нечия свирка и ....до там

 4. 4 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 457 Неутрално

  И така и остана на практика неразкрито, като почти всички знакови убийства ма т.н “Преход”…
  Макар че веднага намериха някакъв не особено голям строителен предприемач, който беше обявен за “главен поръчител”, както и няколко украинци за извършители..

  А иначе публична тайна е, че Луканов беше убит най-вероятно точно от силите които той създаде след 10.11.89, точно както лейтенантите на мафията се отървават от боса, когато вече не им е нужен, и разбира се не и без съгласието на Москва, чийто главен наместник и представител в Бг беше точно Луканов

  Freedom of speech
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Много плоска статия, другари! А защо забравите куфарчетата на Луканов? Или някои от оцелелите получатели не искат това да се знае? Я питайте адвокатската на Мултигруп, която се прави на улавя...😈😈😈

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petar Ivanov":

  някого конкретно ли имаш предвид под безличното "силите, които създаде"?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Теллалов":

  Ами айде сети се сам..: ))

  Freedom of speech
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Шокира, колко па да шокира...Единият клан трепе другия - то си е в генезиса на поръчковия мутро-капитализъм.

 10. 10 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Интересно докога “топ-ченгето” Ботьо Ботев ще бъде канен все още по разни тв студиа, включително и при милозливия послушко Светльо Иванов по бтв, да не обяснява за “истината” за знаковите убийства на прехода, след като е ясно, че и на този не му чиста работата, или най-малкото е некадърник..

  А иначе Бакалов, който уважавам като журналист, си е с леви убеждения, не всички негови тези трябва да бъдат взимани за чиста монета..

  Freedom of speech
 11. 11 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 671 Неутрално

  -Жан, Жан, ставай, убили са Луканов!
  -Ей, кога стана девет и половина.

 12. 12 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Тема за размисъл:
  Когато Димитър Попов стана Премиер каза:
  От държавната хазна са изчезнали милиард и 800 милиона долара.
  Това не беше ли по времето на Луканов?
  После по същото време се опразиха неведомо от кого складовете на хранителните стоки и Луканов пусна купони.
  Да.
  Като се забъркваш в такива каши със съпартийци-убийци
  после да не се чудиш, че те отстрелват, защото много знаеш.
  А тия милиард и 800 милиона даже не рзследваха къде са отишли.

 13. 13 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 896 Неутрално

  И до днес му берем наследството. Висш комуняга-перестройчик, уж разбиращ много от международни икономически отношения и търговия, организирал вътрешно партиен преврат и легитимирал БКП като социалистическа партия след преврата.

 14. 14 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 509 Неутрално

  тоя руски агент да го бяха думнали по- рано ,абсолютно си заслужава кончината,ТОИ и ИВАН КОСТОВ са виновни за неуспешния старт на реформите в българия,ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА МОСКВА разбира се.

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Знаеше прекалено много за Сценарият на КГБ комунистите да станат капиталисти.

  А и щеше да е твърде елементарно точно той да го направи, мнозина щяха да се усетят какво всъщност става. Трябваше някой по-неизвестен, желателно наметнат със синя тога. Умело да залъгва стадото че се бори с комунистите докато всъщност им дава за жълти стотинки изработеното и късано от залъка за 45 години. И го намериха, знаете кой извърши приватизацията.

  Явно Луканов е бил предвиден само за първият етап, отстраняването на Тодор Живков. Логично е поради силните му позиции в БКП. А за вторият етап КГБ си имаха подготвен... "летец". Вероятно мнозина и един от тях успя да изкатери синята стълбичка. Още понякога го използват във важни моменти

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Интересно е как всички бягат от версията за поръчителсто на Илия Павлов. Не само набеденият за топ-следовател милиционер, но и претендиращите за разследващи журналисти. Прилича на една история пак с Павлов от началото на деветдесетте, когато не се беше толкова зализал. След едно интервю с него в "24 часа", в което пехливанчето беше представено с действителния си просташки образ, новичкият мерцедес на Петьо Блъсков, съсобственик тогава на вестника, беше взривен. Почти месец журналистите во главе с пострадалия Блъсков мънкаха за посегателство върху свободата на словото, но не се престрашиха да назоват името на поръчителя.
  Връзката на убийството на Павлов с това на Луканов не беше направена заради още по-голям страх - спомнете си кадрите с подаряването на картина от Павлов на Путин при посещението му в България, на които се вижда как пехливанчето поизбутва пишман каратиста; поразгледайте и физиономията на Путин. И пак да се запитаме с какво управляващите в Москва държат Борисов...

 17. 17 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Сега на власт са комунистическите фамилии от клановете около покойните Луканов и Лилов . Имат си придворни ченгета, съдии и "Добри олигарси" . А ГЕРБ са фамилиите от клана "Бай Тошо" . И те са по същия калъп направени. И народа си мисли , че с театрални протести и пърформанси ще промени живота си! Требва си Пиночет и това си е!

 18. 18 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 509 Неутрално

  и как е заемал такава длъжност ,като е с двоино поданство ,РУСКО И българско,защото сега на харварда му скъсаха шушоните за това.

 19. 19 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Убийството, което преди четвърт век шокира България

  Нас не ни шокира изобщо, даже се чудихме що закъснява

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 20. 20 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Мафиот. Capo di tutti i capi.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  За съжаление такива убийства на комундета от такъв калибър бяха много малко - да не кажа е това е единственото! Острелваха се някакви селски момчета , нарочени за босове ! Ако бяха шитнати 40-50 висши партийци и ченгета от бившите БКП и ДС- сега България щеше да е три пъти по-богата !

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  Дали са го убили бившите му другари, бившите кадесари или мафиотите, все тая. Те по принцип се препокриват.
  После застреляха и Илия Павлов, някой конкурент го беше поръчал.
  За мафията не беше трудно да намери килъри, имаше доста безработни руски ветерани от Афганистан. За 100 000 долара можеха да очистят топ бизнесмен или политик.
  Навремето Жан Виденов се изцепи, че Луканов бил жертва на политическото противопоставяне, демек опозицията (СДС) го били убили. Този човек, Жан Виденов, явно не беше в час и не знаеше какви ги вършат другарите му зад гърба му. Това беше най-тъпата версия, която въобще бях чувала.

 23. 23 Профил на Бони и Клайд
  Бони и Клайд
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Всеки може да изкарасвоя версия и в много от тях да има доза логика!
  Аз вярвам на Ботев! Много сериозен индивид с опит и безкомпромисен, занимавал се е из основи с този случай!

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petar Ivanov":

  През 1990 г. преди изборите през месец юни бяха популярни скандиранията "И преди, и сега БКП е мафия!", "За да има мир - БКП в Сибир!". И една песничка:

  Продев се продаде - слуга на БКП,
  Луканов се издаде - агент на КГБ,
  Не щеме комунизма, долу БКП!

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#19] от "diq55699032":

  Тогава в София се говореше, че когато се е разчула новината за убийството на Луканов работниците в няколко завода спрели работа, събарли се на двора и отворили по бира с възгласите "Мръсникът си намери майстора!".

 26. 26 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 807 Неутрално

  да, видех стивката в "нощен труд" и много се накефих!
  и контролен требваше, да е сигурно.

 27. 27 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1081 Весело

  А 14 годишния Александър от началото на статията, дето се беше запътил към училище - стигна ли до него, или се отби в някой наргиле-бар?

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Писах вчера кой уби Луканов. Няма да пиша и днес.

  ДБ=БКП
 29. 29 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1109 Гневно

  Жалко, че народа не изтрепа другарите му, щеше да ни потръгне по-добре!

 30. 30 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 427 Гневно

  До коментар [#12] от "cpl40723722":

  Аз отдавна казвам че откакто комунистите изнесоха милиардите на България,започна жестокия срив и обедняване на държавата ни.Та искам да кажа че за всичко трябва да държим отговорни тях,и сегашните им наследници които харчат тези милиарди.

 31. 31 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Добрият комунист е мъртвият комунист. Много хубава вест преди 25 години.

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#14] от "anticomunist":

  Ама и ти си един пишман антикомунист....
  Костов му бил виновен....
  Колко пъти България беше фалирала преди Костов да дойде на власт?

 33. 33 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  а шокирало... малко разочароващо беше, аз очаквах да ги почнат наред :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Луканов- агент на ЦРУ с план за унищожението на България. Американците си го създадоха и те си го и убиха, така, че не е първия случай в историята, когато Защада си създава кукли на конци, които да им играят по свирката и после ги отсвирват от играта. :)

  Няма живот без болка.
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Аз бих сменил заглавието на “Убийството, което зарадва България”.

  По онова време живеех в Израел, правех втора магистратура и преподавах английски на руснаци в частно училище. Един от моите ученици ми каза, че Луканов е бил убит като куче на улицата.

  Моят коментар беше: Собаке - собачья смерть.

  После водих цялата група да ги почерпя в един бар на крайбрежната променада.

  Сред българската имиграция радостта беше неописуема.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Добрият комунист е мъртвият комунист. Много хубава вест преди 25 години.
  —цитат от коментар 31 на Alex Ivanov


  Както и мъртвия демократ също! ;)

  Няма живот без болка.
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#34] от "Pravednik":

  Готин, вместо Христос да си беше терил за аватар Сталин - знаеш ли как щеше да ти отива! ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Убит е от хората които създаде - ВИС!

  Пише си го във вулгарните романи. Колкото и да са фантазия, има много резон в тях.

  Даваш държавна компания на бияч - той става мутра! (В началото на прехода)

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#27] от "Араламбене му е майката":

  Не е стигнал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":

  "преподавах английски на руснаци в частно училище"

  Вече знаем къде са те вербували от ГРУ!

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  На другаря Сашо Дончев, собственик на една демократична преса, гледам удобно, дори не се споменава името, та ми е интересно, кой го внедри в "Топенерджи" и му предопредели ролята на газов олигарх в България?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 808 Неутрално

  много се зарадвах, когато чух. също толкова се изкефих, когато пукна „мислете за мен като за огън“.

 43. 43 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 327 Неутрално

  На Луканов и на Илия Павлов убийствата много ме впечатлиха
  Да имаш толкова власт и пари и да се оставиш да те убият
  Абе тия изобщо защо са живели?

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#43] от "vjo23696630":

  Решат ли да те убият няма спасение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dankol":

  “Вече знаем къде са те вербували от ГРУ!”

  Ц.

  От Мосад ме вербуваха.

  Умен си като гербер, дори за бъзикане не ставаш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#34] от "Pravednik":Готин, вместо Христос да си беше терил за аватар Сталин - знаеш ли как щеше да ти отива! ☠️
  —цитат от коментар 37 на Norman Granz


  Съжелявам, но такъв хубав и велик образ като Сталиновия няма как да сложа поради простата причина, че той е по- велик от всички ваши демократи, които не са доприснели с нищо за света, а и самия му портрет е свещен и не бива да се слага като аватар защото би било грях да се коментира от такива като вас.

  Няма живот без болка.
 47. 47 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 327 Неутрално

  [quote#44:"КМЕТ В СЯНКА"]До коментар [#43] от "vjo23696630":Решат ли да те убият няма сп
  асение.
  То ти стигат притесненията че някой иска да те убие
  Не е лесна и на някои все още живи дето ходят с огромна охрана

 48. 48 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  Знае, както и разните петоколоници си присвояват национални патритични символи и риторика та чак даже си имат награда на името на Стамболов ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Любопитно

  До коментар [#28] от "anonimnii":

  И кой до уби.... Ако не е тайна...?

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2811 Разстроено

  На ничия смърт не мога да се радвам. В България нямаше революция, нито лустрация - комунистите бяха силни, опозицията слаба и наивна, силно наивна. Народът (обобщавам) в голямата си част - с промит мозък, наивен, доверчив, миролюбив. Едва когато оголяхме, обосяхме излязохме на улиците, но закъсняхме с няколко години. Сега берем плодовете и така и не поумняхме, нито прогледнахме - комунисти и десе ченгета са навсякъде и няма ни един демократ, който да излезе и да каже "стига!". Големи мазохисти се оказахме. Продължаваме да сме неспасяемо разделени, а омразата е избуяла в такива размери, че само когато всички родени преди 1989 г. си отидем от този свят, може да се появи някаква надежда за нормалност.

  Отдавна няма значение кой уби Луканов, единственото хубаво в тези 30 години е, че станахме член на НАТО и ЕС.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Ако преврата срещу Луканов бе неуспешен.....лъжата с 30 годишен срок на годност и кодовото наименование "преход" въобще нямаше да съществува.

  Bukalemun
 52. 52 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#34] от "Pravednik":

  хахаха, майстор на късия разказ. Луканов беше жертва на борба между мафитски кланове на родените от червеното знаме

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#48] от "Apophenia":

  “Знае, както и разните петоколоници си присвояват национални патритични символи и риторика та чак даже си имат награда на името на Стамболов ...”

  Знаеш ли какво е шизофрения? Да си сталинист-християнин и да се смяташ за “праведник”.

  Едновременно вярвайки в Христос и в Антихриста.

  Също и да си путинист-християнин. Разлика няма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Теллалов":

  Ама другарю Теллалов, немой така! По това време вървеше процес на "гладна революция", инсценирана от западните спецслужби и мултаците, стремящи се към всеобхватна власт, при елиминирането на Съюза от участие в тая игра! Разбира се, при пълна подкрепа на "колона инкогнито", представена от силови структури, съдии, съд и относителния паритет между комунистите и техните пощръклели врагове. Тогава живеех в София, бях служител в силовия сектор и виждах накъде отиват нещата, та убийството на Луканов не ме удиви, доколкото противоборството навлизаше в последния си стадий. Та обвиненията срещу Карло са доста пресилени!

  Малинчо
 55. 55 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Вътрешна работа на БКП, помежду тях си. В БКП тогава имаше борба за власт между двама души Лилов и Луканов. Лилов излезе победител, като нареди убийството на Луканов. Разбира се това в български медии няма как да се види написано. В българското интернет пространство може да се видят други интересни зависимости на БКП по това време. Истината се премълчава защото или не я знаят или който я знае вече е убит и той, или просто вътрешните хора в БКП си мълчат. Малко като в мафията е БКП, но не се трепят така открито като групировките и не винаги който говори умира. Докато ако някой започне и днес да разказва за СИК и ВИС-2 и днес няма да е защитен. Говорим ако казва неща от кухнята. Те мафиотите убиха тези които писаха за тях.
  А БКП е малко по друг начин. Те рядко убиват така като мафията открито както убиха Луканов. При тях е "нещастен случай" обикновено, или "самоубийство", "инфаркт" и т. н... Говорим за след 1989 г., когато вече уж имаше демокрация...
  Времената обаче са други... Иначе ако остане на БКП и те ако можеха веднага пак биха започнали масови разстрели и убийства... Само че не зависи само от тях...

  ДБ=БКП
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Любопитно

  До коментар [#50] от "Галя Станчева":

  Отдавна няма значение кой уби Луканов,
  ========
  Луканов не е герой....
  Физически, той можеше дори да оцелее....но явно не се е съгласил с условията на 'демократичния преход'.....налагани отвън.....
  Е........ако той не се е съгласил.....намерили са се други които са се съгласили....
  Имена не ща да цитирам..... Много от тях са известни личности.

  Тогава и времената бяха други.....
  Всички скандираха по улиците за.... "демокрация"....
  Никой не питаше....каква ще е цената на тока, идната зима....

  Bukalemun
 57. 57 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Моята версия е много по-логична и смислена.
  Луканов беше човекът на Кремъл и трябваше да изпълнява задълженията си срещу куфарчета с пари.
  Една от основните задачи беше Русия да овладее българската газопреносна мрежа, на което Виденов неочаквано оказа непреодолима съпротива. Именно това доведе до смъртта на Луканов - Москва не верить слезам.

 58. 58 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#57] от "Котаракът на Шрьодингер":

  комунистите създадоха криминалната мафия и в един момент тя стана по-силна от тях... ако Виденов е пречел да са го свитнали него...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 59. 59 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1487 Разстроено

  До коментар [#50] от "Галя Станчева":

  "Надежда всяка оставете, преминете ли тоя праг" е изписано над много гробища. А радостта от днешния хал на Бг в изчанчения ЕС е бутафорна и достойна за съжаление. България не можа да се бори за суверенитета си, след като я обезкръвиха същите тия, които днес я управляват чрез европейските структури, а обратен път за нея нямаше. Оставаше ни само едно - да застанем в удобна поза! Но който познава рационално и вярно миналото, той може да види и бъдещето (Оруел?).

  Малинчо
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#57] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ако Луканов бе човек на Кремъл....щеше да живее до дълбоки старини....
  Нека не забравяме кои си стиснаха ръцете....и решиха да вкарат в действие перестройката.....!

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#58] от "Apophenia":

  “ комунистите създадоха криминалната мафия и в един момент тя стана по-силна от тях.”

  Комунистите приватизираха мафията, която при бае Тодар беше държавна - ДС, Кинтекс, външнотърговските дружества, НТР.

  Имаха достатъчно контакти в подземния свят на много държави, които продължаваха да поддържат, но вече не като служители на “плаща и китжала”, а като частни бизнесмени.

  Организираната престъпност в България бе създадена от БКП/ДС, а такива като Бойко Борисов (макар и партиец) вардеха отвън колите, когато големите шефове се събираха да се съвещават, да обсъждат бизнес проекти и подялба на територии.

  И чат-пат го пращаха да им купи уиски, пури или да поступа някой неотчел се магазинер.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  До коментар [#4] от "Petar Ivanov":

  "А иначе публична тайна е, че Луканов беше убит най-вероятно точно от силите които той създаде след 10.11.89, точно както лейтенантите на мафията се отървават от боса, когато вече не им е нужен, и разбира се не и без съгласието на Москва, чийто главен наместник и представител в Бг беше точно Луканов"

  Е нали Луканов беше човекът на Масква който беше в конфликт с Жан Виденов. Защо тогава не убиха Жан? След това зад убийството на Илия Павлов сигурно пак стои Масква?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 63. 63 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 151 Неутрално

  Напълно в реда на нещата е престъпниците да се гърмят един други. Така е било от край време и така ще бъде. Всички много добре знаем, че комунист и престъпник са синоними.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#63] от "Мощ":

  “Всички много добре знаем, че комунист и престъпник са синоними.”

  Доказателството: Бойко Методиев Борисов от Банкя, влязъл в БКП на 19 години, кандидатствал за ДС, гавазин и шофьор на Румен Николов-Пашата, момче за всичко на Младен Михалев-Маджо, ортак на Маргините.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  Гузен негонен бяга... Защо се обаждате от ДБ?... Нещо не ви изнася май истината?...

  ДБ=БКП
 66. 66 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  "шокира" не е нужната дума, когато нещо предизвиква въздишка на облекчение.

 67. 67 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#43] от "vjo23696630":

  Смятаха се за безсмъртни, докато ги застреляха. "Гражданите да не се тревожат, престъпниците се избиват помежду си".

 68. 68 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  На снимките липсват актуални политически фигури, активно фигурирали и по онова време около Лукановите "бизнесмени". Като например Главния Стратег на РР - Ал. Маринов - АГЕНТ МАЙСТОРА.
  https://www.5gmedia.bg/11717/prezidentt-radev-ramo-do-ramo-s-aver-na-iliya-pavlov-i-agent-na-ds?fbrefresh=1

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 69. 69 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Любопитно

  Протестиращите младежи днес, нито знаят кой е Луканов, нито знаят каква мизерия беше при него и при Виденов, а и какви "големи шлемове" подготвяше Георги Седефчов Първанов от село Сирищник.
  За тях, единствената причина за тоталната посредственост у нас е Бойко Методиев Борисов от Банкя и неговите герберунгелски калинки.
  Успех на вувузелите!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 70. 70 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Всички тези пост-комунистически мутри са причината и до днес да изоставаме толкова много от Европа. Добре е, че толкова се избиха взаимно, но за съжаление и много оцеляха. Най-голямата трагедия за България е, че не приехме пълна лустрация след падането на комунизма, обществото ни се оказа недостатъчно силно за това. И ще си носим последствията дълги години.

 71. 71 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Крепне ли руско-турската дружба между народите :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 72. 72 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Андрей Луканов - убит!
  Илия Павлов -убит!
  Делян Пеевски замести Илия Павлов.
  Фирми на Пеевски трябваше да строят Южен поток.
  Данък "Русия" по линия на енергетиката продължи се покачва до края на Борисов-3.
  Най близък до Луканов е Любен Гоцев.

  Мисля, че е станала борба за руско олигархически сърце и съдружник (заместник) на Илия Павлов в Мултигруп е победил.

 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  До коментар [#71] от "Apophenia":

  Крепне, разбира се....
  След 200 години братоубийствени войни....защо да не Крепне....?
  Вие му мислете....!
  Че хич не сте на прав път....

  Bukalemun
 74. 74 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Заглавието не е вярно. Никой не беше шокиран от застрелването на "другаря" Луканов. Но виж убийството на Илия Павлов поразстресе българите...

 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#54] от "Малинчо Паков":

  1) не сме другари
  2) нищо не разбрах от коментара ти

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Защо да я шокира. Луканов играеше на много фронтове и има голяма заслуга за ограбването на България, особено с неговия Указ 56 и външнотърговските дружества.

 77. 77 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Любопитно

  "Луканов играе основна роля в свалянето на Живков от власт и остава в историята като лидер на т.нар. "дясно крило" в БКП, чиято цел е България да премине от планова към пазарна икономика. Но вместо благоденствие, той постига бедност и глад."

  Основната лъжа е, че Тато е бил "свален", от Луканов и сие. Той си подаде тогава ОСТАВКАТА, и по- скоро това е било под натиск от Москва, а не е заслуга на Луканов. Плюс това това му е бил ВТОРИ опит, да я подаде. Първият път не му я приемат...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 78. 78 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Любопитно

  Сега на власт са комунистическите фамилии от клановете около покойните Луканов и Лилов . Имат си придворни ченгета, съдии и "Добри олигарси" . А ГЕРБ са фамилиите от клана "Бай Тошо" . И те са по същия калъп направени. И народа си мисли , че с театрални протести и пърформанси ще промени живота си! Требва си Пиночет и това си е!
  —цитат от коментар 17 на Dankol


  Първо трябва да има и КОЙ да го турне на власт тоа (български) Пиночет, а явно нашите нови братя отвъд Голямата Вода нямат такова желание. И второ, МИТ е че Пиночет е оправил Чили.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 79. 79 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Не помня убийството му да мее шокирало,дори снимката на голия труп в Нощен труд.Единственото,което помня че минаправи впечетление,беше че след огледса от полицията на следваюия или по-следваюия ден се появи пистолета и го беше намерил някой зад някакъв радиатор и фоторобота на клошара,дето бил бил обикалял около жилището му и го издирваха.и беще такъв,че на всяко по-оживено място можешеда се видят няколко човека,които приличат на него.

 80. 80 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Весело

  Моята версия е много по-логична и смислена.Луканов беше човекът на Кремъл и трябваше да изпълнява задълженията си срещу куфарчета с пари. Една от основните задачи беше Русия да овладее българската газопреносна мрежа, на което Виденов неочаквано оказа непреодолима съпротива. Именно това доведе до смъртта на Луканов - Москва не верить слезам.
  —цитат от коментар 57 на Котаракът на Шрьодингер


  В такъв случай, не е ли по- логично/вероятно, да убият съпротивляващия се(Виденов)?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 81. 81 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Любопитно

  Защо да я шокира. Луканов играеше на много фронтове и има голяма заслуга за ограбването на България, особено с неговия Указ 56 и външнотърговските дружества.
  —цитат от коментар 76 на Роси


  Какво общо има тука Указ 56, и как така е бил "негов"?! Указ 56 беше нещо подобно на китайската реформа, и ако беше изпълнен докрай, сега нямаше да сме на това дередже, а нещо подобно на Китай/Виетнам...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#78] от "АБПФК":

  не е мит това за Пиночет, а направо безсрамна лъжа

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 83. 83 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Весело

  До коментар [#58] от "Apophenia":“ комунистите създадоха криминалната мафия и в един момент тя стана по-силна от тях.”Комунистите приватизираха мафията, която при бае Тодар беше държавна - ДС, Кинтекс, външнотърговските дружества, НТР.Имаха достатъчно контакти в подземния свят на много държави, които продължаваха да поддържат, но вече не като служители на “плаща и китжала”, а като частни бизнесмени.Организираната престъпност в България бе създадена от БКП/ДС, а такива като Бойко Борисов (макар и партиец) вардеха отвън колите, когато големите шефове се събираха да се съвещават, да обсъждат бизнес проекти и подялба на територии.И чат-пат го пращаха да им купи уиски, пури или да поступа някой неотчел се магазинер.
  —цитат от коментар 61 на Norman Granz


  Тинтири- минтири... ВСЯКА една държава има подобни структури, дето да я поддържат и укрепват. МОСАД, какво е за Изсрахел?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 84. 84 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Весело

  Протестиращите младежи днес, нито знаят кой е Луканов, нито знаят каква мизерия беше при него и при Виденов, а и какви "големи шлемове" подготвяше Георги Седефчов Първанов от село Сирищник. За тях, единствената причина за тоталната посредственост у нас е Бойко Методиев Борисов от Банкя и неговите герберунгелски калинки.Успех на вувузелите!
  —цитат от коментар 69 на Незнайко в Слънчевия град


  Както и не знаят какво им подготвя Учиндолският преуспял "бизнесмен", от плевенските села: https://t.ly/Ofgm

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 85. 85 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  С политиката си Луканов е засегнал интереси на доста бизнесмени от онова време. Първо е засегнал Павлов в Топенержи, а после и кръга Орион. На трето място е играл като успоредно правителство на Жан Виденов, а за капак е основна фигура в свалянето на Живков и дефакто един от ръководителите на операцията, при която бяха източени пенсионните фондове в края на комунизма и бяха после приватизирани и ограбени външнотърговските дружества, с които БКП търгуваше извън соц. блока.

  Луканов е играл на 3-4 полета едновременно и реално е бил по-влиятелен дори от Виденов. Просил си е физическата елиминация. Лапнал е твърде голям залък и не могъл да го погълне.

  Макар Ботьо Ботев да настоява за връзката на Орион с убийството, според мен Павлов има нещо общо - може да не е поръчител, но да кажем, подбудител или идеолог на деянието. Павлов явно е искал да контролира топенержи и газовата търговия, а Луканов постоянно му се е пречкал - първо от българска страна, а после и като руски представител.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 86. 86 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  ПОМНИМ

  Процесът беше скалъпен, за да си замаже участието на Масква. Водещите следователи бяха синове или близки роднини на АБпФК. Б Ботев беше главният замазвач. В "къщата на ужасите" наистина бяха ставали страшни неща, това беше извадено на бял свят от журналисити. Разследващите замазаха всичко. Единствено Върх съд разобличи заговора.
  Изключително показателно е, че години след това излизаха дебели книги, които убеждаваха читателите, че Масква няма нищо общо, а виновни са набедените "убийци". Най-дебелата книга "Виновните невинни", беше написана от една журналистка, освететена като агетка на ДС

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  И той, и баща му, и дядо му бяха подлоги на Кремъл.
  Получи си което просеше.

  Няма ПОДЛОГА НА Клремъл, който след като е употребен да не е отстранен, за да няма свидетели.

 89. 89 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  Мисля, че нещата са ясни: живя като мутра, умря като куче!!

  От аверите му си патим още, 30 години след като съветските мафиотски комунистически кланове се заръфаха за власт и окрадоха всичко каквото могат от остатъците на тошовото недоразумение, и най- вече, окрадоха Бъдещето на 3 поколения Българи!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 90. 90 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 637 Неутрално

  97-ма беше годината когато напуснах завинаги Булгаристан - страната на тъпагьосите и мутрите..

  Марс е изконна Американска територия!
 91. 91 Профил на Maria Simova
  Maria Simova
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Окрадоха Бъдещето на 3 поколения Българи!

 92. 92 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Тоя КГБ-ту са го поръчали уж. Утре очаквам комедианта Ботьо Ботев да се появи в някоя медия с поредния си скеч.

 93. 93 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":

  Пейте, танцувайе, весели деца! Нещо от ипа "Хей ръчички, ей ги две..."!

  Малинчо
 94. 94 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Весело

  Батька ПАК направи на салата Западните СМИ, в случая СНН: https://youtu.be/frth5QSiqt8

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 95. 95 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1168 Весело

  Американски агент, вкарал България чрез преврат в най-тъмната ера от историята ѝ.
  —цитат от коментар 5 на elv56649603

  Американски агент с родина Рассия. Вие дъртите комунета съвсем сте изперкали нещо. 🤣😂

 96. 96 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1168 Весело

  Луканов- агент на ЦРУ с план за унищожението на България. Американците си го създадоха и те си го и убиха, така, че не е първия случай в историята, когато Защада си създава кукли на конци, които да им играят по свирката и после ги отсвирват от играта. :)
  —цитат от коментар 34 на Pravednik

  Хапченцата! 🤣😂

 97. 97 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1711 Весело

  До коментар [#95] от "Птеродактиль Северномонгольский":

  "Американски агент с родина Рассия. Вие дъртите комунета съвсем сте изперкали нещо."

  Демек няма такива/подобни агенти?! А Горбачев/Елцин и сие...?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 98. 98 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1168 Весело

  Какво общо има тука Указ 56, и как така е бил "негов"?! Указ 56 беше нещо подобно на китайската реформа, и ако беше изпълнен докрай, сега нямаше да сме на това дередже, а нещо подобно на Китай/Виетнам...
  —цитат от коментар 81 на АБПФК

  Нещо май си объркал хапченцата. Пробвай да оправиш нещата с бояришник. 🤣😂

 99. 99 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1168 Весело

  Демек няма такива/подобни агенти?! А Горбачев/Елцин и сие...?
  —цитат от коментар 97 на АБПФК

  Нема се пуашиш, ушанка. Утре като отрекат кремълския дребосък и него ще го изкарат агент на Запада. Това сме го гледали стотици пъти досега. 🤣😂

 100. 100 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Бях на път - в колата, когато казаха по радиото, че са гръмнали Луканов...........

  [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK