Прекратете мъченията и смъртта в общинския приют за кучета в Горни Богров

"Това е място, в което се наливат милиони левове от обществените средства, без да се подобряват условията за животните", пише общинският съветник Марта Георгиева до кмета.

© Фейсбук на Марта Георгиева

"Това е място, в което се наливат милиони левове от обществените средства, без да се подобряват условията за животните", пише общинският съветник Марта Георгиева до кмета."Дневник" публикува отвореното писмо на Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България", до кмета на София Йорданка Фъндъкова по повод нехуманните условия в приюта за бездомни животни в Горни Богров.


Уважаема г-жо кмет,


Днес е 4 октомври, световният ден за защита на животните.
Утре ще бъде поредният път, в който аз се обръщам към Вас. Поредно напомняне за Вашата отговорност по закон, в качеството Ви на кмет на Столичната община, за дейността на приютите за бездомни кучетата на територията на града, както и за контрола за спазване изискванията за защита на животните в тези приюти.


От години Ви сигнализирам за незаконността и конструктивната непригодност на съоръжението, в което затваряте хиляди бездомни животни в с. Горни Богров. Място, в което се наливат милиони левове от обществените средства, без да се подобряват условията за животните.


Това е моят подробен сигнал, след който Националният контролен орган (БАБХ/ОДБХ-СОФИЯ) постанови по категоричен начин, че:


- шперплатовите кутийки, за които претендирате, че са "вътрешни помещения" - и тези за единично настаняване на кучета, и тези за групово настаняване - НЕ отговарят нито като размери, нито като материал на изискванията на Наредба № 41 от 10.12.2008 г. за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни. В тях не е осигурена вентилация, осветление и изолация


- дворчетата (клетките) и за единично, и за групово настаняване на кучетата НЕ отговарят по размер на изискванията на Наредбата и директно на чл. 34, ал.1 , т. 1 от Закона за защита на животните


- всекидневна разходка на всички кучета в приюта НЕ може да бъде осигурена, което значи, че Вие не сте изпълнила задълженията си по закон (чл. 43, ал. 1, т.3 от Закона за защита на животните) да осигурите необходимия брой и вид служители, които да полагат грижи за животните.


Хилядите затваряни там животни са обречени на студ, пек, дъжд и сняг, вятър, болести, конкуренция за храна.


На база на известните ми доводи от ветеринарните специалисти Ви обръщам внимание, че конструктивната непригодност на тези шперплатови кутийки не може да обезпечи съблюдаването на здравословни условия и достатъчен контрол върху поведението на животните в огражденията на "приюта" с оглед на тяхното физическо оцеляване в конфликтни или извънредни ситуации.


Тя създава невъзможност да се наблюдават непрекъснато кучетата за прояви на болестни симптоми (например за липса на апетит или достъп до храна, поради оформените вътрешнойерархични отношения сред формираните в приютите глутници, непиене на вода или не наличен достъп до вода по причини, сходни с тези за храната или замръзване на водата през зимата или интензивно пиене, повръщане, отделяне на кръв в изпражненията, наличие на диария, невъзможност да се дефекира и др.), които като болестни симптоми трябва във всеки отделен случай да бъдат индивидуализирани към конкретно куче сред хилядите настанени в "приюта".


Поради контруктивната непригодност да защити животните в него от вредни атмосферно-температурни влияния, кучетата са изложени на следни рискове за увреждане на здравето им: хипотермия, хипертермия, дехидратация, патогенни инфекции, респираторни заболявания, ревматични увреждания, микроспория и трихофития.


Г-жо Фандъкова,


Оставям на Вашата съвест да прецените колко заболявания, мъчения и смърт биха били предотвратени, ако съоръжението в с. Горни Богров беше приведено от Вас в съответствие поне с МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ към този тип обекти, които се съдържат в Наредбата.


И това, при положение че бюджетът на ОП "Екоравновесие", което стопанисва "приюта" в с. Горни Богров, се увеличава от 1 600 000 лв. до 2 600 000 лв. на година през годините на съществуване на незаконния обект.


Обръщам се към Вас с настойчив призив:


1. Да преустановите незабавно приема на нови животни в конструктивно непригодното съоръжение, наречено "приют Горни Богров".


2. Да отворите широко "приюта" за граждани и неправителствени организации за преглед на всички животни, изготвяне на индивидуални профили на всяко едно куче и масирана кампания за осиновяване. Вярвам, че хората ще откликнат с още по-голям ентусиазъм на такава кампания, в която спасяват последните мъченици на непригодното съоръжение.


3. Да преустановите незабавно обществената поръчка с прогнозна стойност 240 000 лв. без ДДС за същия тип "къщички" от шперплат, които и по размер, и по материя, и по вътрешно оборудване не отговарят на Наредбата.


4. Да преминете към стоеж на помещение тип "сграда" и да създадете приют, в които животните да получават полагаемата им се грижа.


5. Да заложите на отговорностите си по закон по регистрация и идентификация на домашните кучета (които са първопричината за съществуването на бездомни животни) и изпълнението на националната и общинската програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета.


6. Да започнете информационна и образователна кампания относно отговорностите на граждани и институции за хуманно отношение към животните.


Напомням Ви, че преди 6 години във връзка с моя инициатива за достъп до общинските приюти, след организирано от мен масово посещение в "приют Сеславци" беше взета предвид непригодността на този обект и той беше спрян за ветеринарномедицински манипулации и РЕМОНТИРАН:


Очаквам, макар и със закъснение, и съоръжението в с. Горни Богров да изпълни предназначението си за грижа и подслон на нуждаещите се бездомни животни и да допринесем за общото ниво на хуманност в нашето общество.


Оставам с надежда,


Марта Георгиева


Общински съветник в Столичния общински съвет


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK