Прекратете мъченията и смъртта в общинския приют за кучета в Горни Богров

"Това е място, в което се наливат милиони левове от обществените средства, без да се подобряват условията за животните", пише общинският съветник Марта Георгиева до кмета.

© Фейсбук на Марта Георгиева

"Това е място, в което се наливат милиони левове от обществените средства, без да се подобряват условията за животните", пише общинският съветник Марта Георгиева до кмета."Дневник" публикува отвореното писмо на Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България", до кмета на София Йорданка Фъндъкова по повод нехуманните условия в приюта за бездомни животни в Горни Богров.


Уважаема г-жо кмет,


Днес е 4 октомври, световният ден за защита на животните.
Утре ще бъде поредният път, в който аз се обръщам към Вас. Поредно напомняне за Вашата отговорност по закон, в качеството Ви на кмет на Столичната община, за дейността на приютите за бездомни кучетата на територията на града, както и за контрола за спазване изискванията за защита на животните в тези приюти.


От години Ви сигнализирам за незаконността и конструктивната непригодност на съоръжението, в което затваряте хиляди бездомни животни в с. Горни Богров. Място, в което се наливат милиони левове от обществените средства, без да се подобряват условията за животните.


Това е моят подробен сигнал, след който Националният контролен орган (БАБХ/ОДБХ-СОФИЯ) постанови по категоричен начин, че:


- шперплатовите кутийки, за които претендирате, че са "вътрешни помещения" - и тези за единично настаняване на кучета, и тези за групово настаняване - НЕ отговарят нито като размери, нито като материал на изискванията на Наредба № 41 от 10.12.2008 г. за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни. В тях не е осигурена вентилация, осветление и изолация


- дворчетата (клетките) и за единично, и за групово настаняване на кучетата НЕ отговарят по размер на изискванията на Наредбата и директно на чл. 34, ал.1 , т. 1 от Закона за защита на животните


- всекидневна разходка на всички кучета в приюта НЕ може да бъде осигурена, което значи, че Вие не сте изпълнила задълженията си по закон (чл. 43, ал. 1, т.3 от Закона за защита на животните) да осигурите необходимия брой и вид служители, които да полагат грижи за животните.


Хилядите затваряни там животни са обречени на студ, пек, дъжд и сняг, вятър, болести, конкуренция за храна.


На база на известните ми доводи от ветеринарните специалисти Ви обръщам внимание, че конструктивната непригодност на тези шперплатови кутийки не може да обезпечи съблюдаването на здравословни условия и достатъчен контрол върху поведението на животните в огражденията на "приюта" с оглед на тяхното физическо оцеляване в конфликтни или извънредни ситуации.


Тя създава невъзможност да се наблюдават непрекъснато кучетата за прояви на болестни симптоми (например за липса на апетит или достъп до храна, поради оформените вътрешнойерархични отношения сред формираните в приютите глутници, непиене на вода или не наличен достъп до вода по причини, сходни с тези за храната или замръзване на водата през зимата или интензивно пиене, повръщане, отделяне на кръв в изпражненията, наличие на диария, невъзможност да се дефекира и др.), които като болестни симптоми трябва във всеки отделен случай да бъдат индивидуализирани към конкретно куче сред хилядите настанени в "приюта".


Поради контруктивната непригодност да защити животните в него от вредни атмосферно-температурни влияния, кучетата са изложени на следни рискове за увреждане на здравето им: хипотермия, хипертермия, дехидратация, патогенни инфекции, респираторни заболявания, ревматични увреждания, микроспория и трихофития.


Г-жо Фандъкова,


Оставям на Вашата съвест да прецените колко заболявания, мъчения и смърт биха били предотвратени, ако съоръжението в с. Горни Богров беше приведено от Вас в съответствие поне с МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ към този тип обекти, които се съдържат в Наредбата.


И това, при положение че бюджетът на ОП "Екоравновесие", което стопанисва "приюта" в с. Горни Богров, се увеличава от 1 600 000 лв. до 2 600 000 лв. на година през годините на съществуване на незаконния обект.


Обръщам се към Вас с настойчив призив:


1. Да преустановите незабавно приема на нови животни в конструктивно непригодното съоръжение, наречено "приют Горни Богров".


2. Да отворите широко "приюта" за граждани и неправителствени организации за преглед на всички животни, изготвяне на индивидуални профили на всяко едно куче и масирана кампания за осиновяване. Вярвам, че хората ще откликнат с още по-голям ентусиазъм на такава кампания, в която спасяват последните мъченици на непригодното съоръжение.


3. Да преустановите незабавно обществената поръчка с прогнозна стойност 240 000 лв. без ДДС за същия тип "къщички" от шперплат, които и по размер, и по материя, и по вътрешно оборудване не отговарят на Наредбата.


4. Да преминете към стоеж на помещение тип "сграда" и да създадете приют, в които животните да получават полагаемата им се грижа.


5. Да заложите на отговорностите си по закон по регистрация и идентификация на домашните кучета (които са първопричината за съществуването на бездомни животни) и изпълнението на националната и общинската програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета.


6. Да започнете информационна и образователна кампания относно отговорностите на граждани и институции за хуманно отношение към животните.


Напомням Ви, че преди 6 години във връзка с моя инициатива за достъп до общинските приюти, след организирано от мен масово посещение в "приют Сеславци" беше взета предвид непригодността на този обект и той беше спрян за ветеринарномедицински манипулации и РЕМОНТИРАН:


Очаквам, макар и със закъснение, и съоръжението в с. Горни Богров да изпълни предназначението си за грижа и подслон на нуждаещите се бездомни животни и да допринесем за общото ниво на хуманност в нашето общество.


Оставам с надежда,


Марта Георгиева


Общински съветник в Столичния общински съвет


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Браво на Марта! Нехуманното отношение към безпомощните животни рано или късно води до такова и към хората.

 2. 2 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Прекратете съществуването на улични кучета!

  Въведете поне 100лв. годишна такса притежаването на куче в София.

  Прекратете безконролното разхождане и изхождане на кучета в градинки и паркове!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  По принцип е права да настоява за по–хуманно съществуване. Но вероятно това е трудно осъществимо.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Като цяло е права госпожата, но това не решава проблемите.
  А те са:
  1. Ние, българите, нямаме навици, а и желание, да осиновяваме кучета от приютите. Далеч по престижно е явно да се вземе породисто куче.
  2. В същото време сме и достатъчно нетолерантни към уличните кучета.
  Има и резон, разбира се, защото като станат повече някои от тях почват да си запазват територии и стават агресивни.
  3. Искаме да си решим проблемите по най-евтиния начин.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#2] от "zo":

  Хехе, а данъкът за кола 30 лв., нали.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#7] от "zo":

  Можеш ли да обясниш защо, като вдигнеш данъка, това ще помогне за намаляване на броя на уличните кучета.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Повече пари за борба с вредителите, които са продукт на помиярите и домашните им любимци. Също така повече пари = повече отговорност.

  До коментар [#9] от "falcone":
  Аз ли? Не аз искам да има нахапани и травмирани до живот малки деца.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#10] от "zo":

  София е затънала с боклуци.
  Кучетата са малко сега.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Само съвършен изрод би могъл да мрази тези животинки

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Ние нямаме пари за елементарни неща, ще отглеждаме кучета с данъците си ?
  Да направят както е в САЩ, 4 дни не се ли потърси куче се евтаназира.

  Не съм съгласна да гледам как родители плачат, че не могат да съберат пари за операции на детето си, а вместо това, с парите ми да се отглеждат кучета.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Да скочат драстично данъците за кучкарите и, ако искат, да държат помиярите си в златни кучкарници и да ги разхождат всеки ден с Ролс Ройси. Всяко куче да се води на отчет, да му плащат данъка докато е живо и на кучкаря да му се търси отговорност, ако то изчезне.
  Уличните са изоставени домашни кучета или родени от такива. За наличието им са виновни същите тия кучкари, които много обичали кучетата, че и всякакви животни!
  Толкова много ги обичат, че като им омръзнат след някоя година, ги изхвърлят тихомълком на улицата и тогава за тях трябвало да се грижи общината с парите на всички данъкоплатци! Искаш не искаш куче, имаш такива в приюта за помияри и плащаш за издръжката им.
  Анархия навсякъде!!! Това не е държава, а кочина!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 16. 16 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Ето заради такива като Марта гласувам за ДБ… с огромно отврашение!
  —цитат от коментар 12 на Грую Груев

  Напълно и на 100% съм и аз така!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#7] от "zo":Можеш ли да обясниш защо, като вдигнеш данъка, това ще помогне за намаляване на броя на уличните кучета.
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Не само да го вдигнат, а стриктно да проверяват кучкарите и при неплатен данък за кучето, веднага да следва солена глоба. Тогава ще има ефект.
  В България има добро законодателство, но то е само на хартия. Който иска го спазва, който не иска - не. Но всички безусловно са много недоволни, когато не се спазва... от другите.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Съседите ни разможават питбули, вече 10 години.
  Властите са доволни, защото взимат данъци от магазините за кучешка храна, от ветеринарни клиники и пр.
  Обаче не на всеки му е приятно да се разхождат кучета около него. Съвсем наскоро Мира Добрева се беше оплакала, че не я пуснали в Хижата на седемте рилски езера, защото била с куче. Верно, кучето малко, а навън е валяло, но никой не е длъжен да търпи вонята на мокро куче, докато се храни.
  Да не говорим, колко много хора имат алергии към кучета и котки.
  Същата анархия и по плажовете. Пикаят си кучетата по пясъка, а ти утре ще си метнеш хавлията там.
  Да си гледат кучета, но да има правила.
  Например, да не се возят в асансьора. Смърди отвратително след тях.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Кучетата "изядоха" хората.
  „Овцете изядоха хората”, казал Томас Мор в началото на XVI век.

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Марта да се загрижи защо при наличия на приюти , все още има бездомни кучета по улиците на София и в другите градове на страната.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  До коментар [#14] от "hope":

  Ние имаме пари за всичко, просто много се краде, както казват запознати. А един кучешки приют едва ли струва толкова много, че да не можем да си го позволим.

 22. 22 Профил на ogo111079302
  ogo111079302
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не трябва да има бездомни кучета по улиците. При котките е друго, защото не знам котка да е ухапала някой и той да е умрял или да е осакатен. В нормалните държави този тормоз с бездомните кучета върху хората го няма. Тук се прави нарочно както много други неща.

 23. 23 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Бездомните кучета и котки ги има, защото кучетата не ги кастрират. Собствениците изхвърлят ненужните им новородени на улицата. В нормалните европейски държави не можеш да имаш куче, което не е кастрирано. Кучета и котки се купуват само от развъдници.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Ей затова ДБ няма да прокопса, защото се занимава с глупости. Отглеждането на кучета в градовете по апартаменти и гарсониери е брутална перверзия, това е вредно и за хората и за кучетата. Преди време Траян Басеску, докато беше кмет на Букурещ приложи спрямо помиярите брутални мерки и на въпрос какво би направил, ако фондацията на Бриджит Бардо го погне отговори: а бе тя да беше 30-на години по-млада щях да ви кажа какво да правя. А тая кокона ми плещи за разходки и повече персонал за помияри.
  Мястото на бездомните кучета е в екарисажа а не в разни приюти. И не ми разправяйте, че това било жестоко и нехуманно, защото познавам човек, чиято жена загуби бебето си защото беше уплашена от куче.
  Подобно на конете и кучетата вече трябва да се отглеждат само за специални цели, а не в жилищата.

 26. 26 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Балансът животно-човек отдавна е изгубен! Индивиди като тази г-жа от ДБ се опитват да накарат хората да се чувстват виновни, че не отглеждат/осиновяват поне 2 кучета.

 27. 27 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Животните са беззащитни, нито знаят какво е винителен падеж, нито страдателен, ние трябва да си ги пазим, плюс това са ни приятели, аз на вилата си имам пауни, примерно, такова е хубаво сутрин.

  Това да си имаш котка, без да я мъчиш, куче да ти тича по двора, това са животни с мускули, тези приюти са ми нещо гадно.

 28. 28 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Съседите ни разможават питбули, вече 10 години.Властите са доволни, защото взимат данъци от магазините за кучешка храна, от ветеринарни клиники и пр.Обаче не на всеки му е приятно да се разхождат кучета около него. Съвсем наскоро Мира Добрева се беше оплакала, че не я пуснали в Хижата на седемте рилски езера, защото била с куче. Верно, кучето малко, а навън е валяло, но никой не е длъжен да търпи вонята на мокро куче, докато се храни.Да не говорим, колко много хора имат алергии към кучета и котки.Същата анархия и по плажовете. Пикаят си кучетата по пясъка, а ти утре ще си метнеш хавлията там.Да си гледат кучета, но да има правила.Например, да не се возят в асансьора. Смърди отвратително след тях.
  —цитат от коментар 18 на hope


  Май никога не си била около кучета (нищо лЬошо в това) та пишеш подобни глЮпости😃

  1. Мира Добрева не са я допуснали СЪС кучето в трапезарията защото някакво правило забранявало вход на кучета (без значение с размерите им) в подобни трапезарии. Не коментирам доколко е правилно това правило в планинска хижа. Смътно си спомням класиците описвали ханове от време оно, където имало помещения за животни и помещения за хора. Но си спомням и разни картини от преди векове за ловджии след лов, с кучетата им...Сложна материя...😃

  2. Мирише ЗАСТОЯЛАТА пикня на кучетата в асансьорите/стълбищата! И може би прясно размазано изпражнение!!! Кучетата си имат своята миризма, но тя се усеща САМО ако кучето е държано часове, дни след дни, в непроветруемо помещение!

  Пиша това от ЛИЧЕН опит: Имал съм (в различни конфигурации, НИКОГА сам) десетина кучета😃 ВСИЧКИ или от приюти, или тяхните потомци, + едно куче'козле събрано от боклукчийска кофа. И още едно от камион изхвърлящ строителни отпадъци-те го те на снимката-сладуран. Първото НИ куче, с биФшата ми и синът ми още в коремето 'и, нарекохме го...Куче😃 Беше такъв сладуран и общителен, и...ни го откраднаха ...Щото живеехме в бая елитно място (Рамат хаШарон) където кварталните ни кучета се разхождаха свободно...докато почнаха да ги крадят...

  https://ibb.co/tPWLbXb
  До коментар [#18] от "hope":

  -------------

  П.С. ВИНАГИ се разбирам чудесно с 99% от кучетата по улиците (1% са на пЦихари с агресивно'тренирани породисти кучета) .

  Причината май е че кучетата усещат че ги обичам и реагират адекватно. БиФшата (и други "разбирачи" от недоразбраните феномени) твърдят че в предишната си реинкарнация съм бил дружелюбен АЛФА'дог, та кучетата са ми се умилквали. Е, обичам да отглозвам кокали, та...мо'е и да съм бил куче в предишната реинкарнация😃

  В следващата реинкарнация бил искал да бъда котарак-да ме гали някоя млада мацка и да ме гушка😃

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 29. 29 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#2] от "zo":

  напълно подкрепям всичко казано от вас!
  как пък за десетилетия не можа да се реши проблема с уличните кучета. което не значи, че животните трябва да бъдат мъчени, както е написано.
  как пък не се научиха собствениците на кучета да си ги връзват и да чистят след тях.
  особено чвоек като се върне в чужбина тези проблеми на лиспата на цивлизация страшно изпъкват.

 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  що хора умират в България, номер 1 в светът, таз се загрижгила за примати-кучета. Говори си си бриджит бардо за плетки и норки, нас не ни агитирай. ножът до дръжката.-

 31. 31 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Яяяяя гледам много хора ги бъркат кучетата ......абе идиоти ами те бездомните кучета са продукт на такива като Вас, дето ги изхвърлят, плодят .....точно заради такива като Вас сме затънали и в боклуци, зелените площи са превърнати в разкаляни "паркинги", парковете в "сметища" , ами да трепем наред викам.....да решим и тези проблеми!

 32. 32 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#10] от "zo":София е затънала с боклуци.Кучетата са малко сега.
  —цитат от коментар 11 на НеКой

  Значи много цапаш.

 33. 33 Профил на Toma Tomov
  Toma Tomov
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#4] от "zo":

  И аз не искам такива, като теб да съществуват, ама НА…….,нищо не може да се направи.

 34. 34 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  "Това е място, в което се наливат милиони левове от обществените средства, без да се подобряват условията…”

  Все едно става въпрос за здравната ни система.
  Наливат се милиарди, а болниците са коптори.

 35. 35 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#29] от "saz391051887":

  Коя чужбина? В Париж по оакани пространства от кучета няма. Говоря за баш център.

 36. 36 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#18] от "hope":

  Вероятно и след теб смърди. Тъй като сигурно рядко се къпеш...

 37. 37 Профил на Toma Tomov
  Toma Tomov
  Рейтинг: 63 Неутрално

  До коментар [#4] от "zo":

  Сега ще се опитам да ти обясня някои неща, но съм сигурен, че нищо няма да ти влезе в главата. Доказано е (и то много отдавна), че човек който мрази и убива животни е потенциален психопат (доста често и реализиран такъв). Животните съществуват и в много случаи са беззащитни, а да искаш да ги убият защото ти пречат, дразнят или са ти пикали в двора си е чиста психопатия. С какво си по-важен от едно куче, или котка….. С това, че ядеш и сереш, а в свободното си време пишеш по форумите, скрит, като мишка зад клавиатурата.

 38. 38 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#4] от "zo":

  Прав си - повечето минуси под твоя пост са доказателство! Тия хорица скимтят пред "онеправданите" кучета, но подминават хорските нещастия с насмешка. Да, грижа за кучешката съдба на псетата е нужна, но тя започва с негативното отношени към хората, поели задължение към някое животинче и захвърлили го след като им е минал мерака.

  Малинчо
 39. 39 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#33] от "Toma Tomov":

  Що не станеш куче-людоед?

  Малинчо
 40. 40 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#29] от "saz391051887":

  Живея в Трентън, Ню Джърси, където не виждам свободно мотаещи се псета от години! Повечето от онези, които разхождат кучетата си, ги държат "на късо" до себе си и прибират след тях есрементите им. На такива стопанки и кучета се радвам от все сърце, но има и редки изключения - вината не е кучешка, а хорска!

  Малинчо
 41. 41 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Проблемът не е в животните , а в хората. Няма адекватна политика , няма и желание да се справим с този иначе огромен проблем.
  Според мен държавата трябва да дава директно средства за издружката на бездомните кучета , защото…….защото е срамота и голям грях да не осигурим достойни грижи за безпризорни деца , но да полагаме грижи за кучета….

  Би било добре приютите за бездомните кучета да бъдат финансирани от хора които искат и са загрижени за тях. Общината нека осигури терен , а всичко останало да се поеме от частни лица. Така ще има и по-сериозен контрол върху разходването на средствата и популацията ще се намали драстично.

  Може би не е хуманно да се умъртвяват тези животинки , но болни , агресивни трябва защото иначе сме свидетели на това което е. Съжалявам , но смятам човешкото здраве и живот за висша ценност и не мога да приема , че тази ценност ще се пренебрегне за сметка на куче….


 42. 42 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Да се чете “ държавата НЕ трябва да дава”.

 43. 43 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#37] от "Toma Tomov":

  Благодаря, че ми обясни, че всички месояди хора са психопати и убийци.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 44. 44 Профил на lilibor
  lilibor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "zo":

  Пълен дебил си!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK