Разединеното общество – митове и проблеми

Обществото е дълбоко разединено във визията си за изхода от комплексната кризисна ситуация, което е съществена предпоставка за дългосрочна нестабилност.

© Георги Кожухаров

Обществото е дълбоко разединено във визията си за изхода от комплексната кризисна ситуация, което е съществена предпоставка за дългосрочна нестабилност.Анализът е препубликуван от Портала "Култура".


Дългосрочната политическа криза и предстоящите избори оформят цялостния контекст на общественото разделение и налагат да опровергаем някои митове.


В условията на демократичната държава обществото не е и не може да бъде единно. В нея съществува многопартийна система и плуралистично представителство на разнопосочни интереси. Фикцията за материализацията на общата народна воля намира своята реализация само при тоталитарните и авторитарните режими, където властта е съответно в ръцете на една партия или на един вожд.
Уточнението е важно, защото в България все по-често се спекулира с тезата, че функцията на президента е да бъде обединител на нацията.


Точната формулировка в конституцията е, че президентът олицетворява единството на нацията.


Под единство би трябвало да разбираме спояващата роля, която изиграва за населението, обитаващо една обща територия на държавата, не нещо друго, а наличието на общ език, обща история и култура, общо минало и настояще, общи обичаи и традиции, общи споделени ценности. Разбира се, държавата притежава и общо управление, което обаче е излъчено по силата на механизмите на плуралистичното представителство. Еманацията на това представителство са разнопосочните интереси на обществото, чиято съвкупност в Народното събрание е израз на делегираната от народа власт, но не и на наличието на една обща воля.


Встъпителните пояснения дотук бяха необходими, за да обясним защо в някаква степен звучи като мит идеята за ролята на президента като обединител. Те могат да бъдат илюстрирани със следния метафоричен въпрос: в състояние ли е някой да обедини вижданията на жертвата и тези на палача.


Може би подобни абстрактни мисли звучат условно. Нещата се изясняват, когато те бъдат съотнесени към реална ситуация. Като пример ще посочим нахлуването в сградата на президентската институция на отряди от Бюрото за защита при главния прокурор през юли миналата година, което провокира началото на протестите. В действителност служителите на президентството не се ползват с конституционно предвидения имунитет на президента и вицепрезидента. Извън тази подробност на символично равнище


акцията имаше репресивен характер и породи дълбоко разделение


между активната и възмутена част от гражданското общество, която излезе на улицата, и привържениците на доминирания от Борисов и Гешев модел на деградирало управление, които съвсем не са малобройни и не бива да се изключват като политически фактор.


В онази ситуация Румен Радев зае правилната позиция, но е задължително да наблегнем на факта, че ставаше дума за ситуация на криза и на разделение, на наличие на две коренно противоположни страни. Това беше типичен кризисен момент, който опровергава мита за държавния глава като обединител и налага необходимостта от заемане на ясна позиция. Същевременно кризата продължава и до днес, задълбочава се и се развива динамично, създава и подхранва нови обществени разделения, които реципрочно подхранват самата нея.


Теорията за кливиджите (разделенията, разломите - бел. ред.) може да ни послужи като полезен ключ, за да разберем актуалния политически процес. Нейните основни интуиции тръгват от марксизма, но приложимостта ѝ в съвременната политология се е утвърдила и доказала в достатъчно широка степен. В днешна България не съществуват класови противоречия, нито пък враждуващи антагонистични класи. Дълбоките социални неравенства обаче създават определено равнище на социална стратификация, което е предпоставка за възникването и перманентната мултипликация на еднотипни по своята същност политически проекти. Отвъд тази очевидност с изчерпан потенциал за осмисляне и анализ съществуват още няколко важни кливиджа.


Първата линия на разлома е между "умните и красивите" и останалата част от обществото.


Цитираното определение е продукт на недобронамерена ирония, произтичаща от среди, които смятат, че в политиката няма място за елитарност. Големият парадокс е, че за някои от тези среди е приемлива артикулацията на противопоставянето между народ и елит, но за тях е абсолютно недопустимо да признаят наличието на една опозиция между елит и неелит, която има съвсем друг семантичен смисъл. На практика елитарните партии, консолидиращи около себе си основната част от представителите на интелигенцията и предприемачеството, са "Демократична България" и "Продължаваме промяната". (Президентската кандидатура на проф. Анастас Герджиков е интересна провокация към техния електорат.) Те налагат нов и коренно различен стил на политическа комуникация със смели, прагматични и ефективни решения, но срещат отпора на останалите формации.


Вторият кливидж е


статукво-промяна. Той се оказва структуроопределящ


за актуалното състояние на българската партийна система. Неговото формиране изглежда малко изкуствено през призмата на теорията, защото зад него не стоят реални идеологически основания. Партиите на статуквото формално никога не са управлявали заедно и представляват разнородна амалгама - едната е дясноцентристка, другата е лява, а третата е етническа. Между поне две от тях коалицията е немислима, а това обстоятелство релативизира тезата, че наистина съставляват хомогенно статукво.


При партиите на промяната картината изглежда не по-малко хетерогенна. При тях имаме една дясна, която обаче не изповядва ценностите на класическия консерватизъм, а по-скоро има либерален уклон; една, която е раздвоена между дясното и лявото и предлага уникален метод за правене на политика като съчетание между десни цели и леви инструменти; една, представяща се за дясна, която се бори за пряка демокрация, но няма ясна програма и дългосрочна политическа визия; една, която съчетава в себе си разнородна група от хора с леви и с десни виждания.


Публичното говорене на представителите на всички изброени партии дава достатъчно основание да се защити тезата, че посоченият кливидж наистина съществува. Ако се задълбочим достатъчно в него, ще видим, че то, в съчетание с идейните различия, създава всички необходими условия, за да започне перфектната буря.


Третото противопоставяне, което крие в себе си латентните напрежения и конфликти, заложени в социалната структура, е


между бюрократичната машина и гражданското общество.


Звучи парадоксално, но именно многохилядната армия от настоящи и вече уволнени чиновници е реалният електорален бастион на ГЕРБ. Нейната роля е на поддръжник на партийния апарат и на изпълнител на неговите корупционни практики. Асен Василев отбелязва, че е корумпирана само една малка част от висшите държавни служители, но пропуска съществения момент, че механизмите на субординация винаги вървят отгоре надолу. Казано с други думи, рибата се вмирисва откъм главата, но е очевидно, че цялата става негодна за ядене. Гражданското общество изпитва нетърпимост към корупцията. Политическата криза показва, че неговото представителство не получи онази степен на легитимност, за да може да предприеме ефективни действия. Всяко забавяне крие риска да се окаже фатално.


На следващо място стои


етническият кливидж. Той затихва, когато патриотичните формации остават извън парламента.


Характерно за него е, че е твърде сложен, а бива подценяван с лека ръка. Ето един пример, който пряко реферира към нашата тема за разединението в обществото в навечерието на президентските избори: преди време Румен Радев попита Мустафа Карадайъ коя е неговата родина и етническата отсенка в този въпрос се оказа кулминационният момент в напрежението между ДПС и президента, което му коства подкрепата на Движението за втория мандат.


Популизмът като фактор за дисфункция на политическите институции в България (2001–2018)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Националистическите партии и ДПС са единствените, които си позволяват да използват кнесофобска реторика. Ксенофобията на лидерите на Движението, когато бъде вкарана в употреба, се характеризира с това, че етническото противопоставяне се използва, за да се постигнат съвсем друг тип цели - на първо място икономически, а след това и политически. Логично при новата парламентарна конфигурация почти изчезна влиянието на разглеждания кливидж.


Същевременно се задълбочи класическият политически конфликт между останалите партии - с изключение на ГЕРБ - с ДПС, в основата на който стои идеята да се изкорени един порочен икономически модел, съществуващ благодарение на политическите си влияния. Става дума за конфликт, който отразява реални проблеми в държавата и обществото, без да генерира безпредметни етнически напрежения; също така той предвещава нестабилност и е фактор за евентуална нова парламентарна криза.


При по-задълбочен анализ сигурно биха могли да се открият още много други кливиджи. Изброените дотук отразяват актуалното състояние на българската партийна система в навечерието на изборите. Те доказват тезата, че обществото е дълбоко разединено във визията си за изхода от комплексната кризисна ситуация, което е съществена предпоставка за дългосрочна нестабилност. Ако следващият президент, който и да е той, се окаже силен лидер, неговата роля трябва да бъде не да се опитва да обединява несъвместими противоположности, а да намери онзи баланс, който да му позволи да не разединява и да търси оптимален консенсус.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Портал Култура допринесе изкупително много през последните две години за разединяване на обществото. Сега пишат статии за "състоянието", за което и те допринесоха много. Същото важи за няколкото университетски преподаватели с кръвната група на ДБ.

 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Да се обединим. "ain folk ain reign ain fuhrer"... ох чакай малко....

 3. 3 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 983 Неутрално

  много смислен текст, браво

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Обществото има права и свободи г-н Ждребев.
  Права и свободи, които ни се отнемат.
  Докато не ни бъдат върнати - ще има протести и социално напрежение.

 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Ако ристювчетата са елита на този народ, то той няма бъдеще.

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  "Под единство би трябвало да разбираме спояващата роля, която изиграва за населението, обитаващо една обща територия на държавата, не нещо друго, а наличието на общ език, обща история и култура, общо минало и настояще, общи обичаи и традиции, общи споделени ценности. "

  Крайно време е да бъде зададен въпросът на ДПС - лидерите те споделят ли горните ценности или държат на майчиният език и Майката- Родина Турция. И тук въпросът изобщо не е до икономическите облаги които извличат от "пазенето на етническият мир" , а затова че с двуличната си политика стават проводници на турските реваншистки мераци към България.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  "В условията на демократичната държава обществото не е и не може да бъде единно. "
  Поредното носене на вода от 9 кладенеца.
  Точно в една демократична държава обществото е единно по един основен въпрос. И той се нарича ДЕМОКРАЦИЯ.
  Иначе казано - като искаш промяна гласуваш- печелиш избори и управляваш. Не става с ковчези, яйца и вмирисана риба, блокади на кръстовища и тормоз на политици по улиците. Спечелихте - управлявайте. Ама за сега нещо не ви се получава.
  Впрочем да наречеш няколко милиона избиратели непочтени защото не са гласували за теб или защото не искат въобще да гласуват е наистина разединяващ момент.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 8. 8 Профил на esb12648395
  esb12648395
  Рейтинг: 24 Неутрално

  "Първата линия на разлома е между "умните и красивите" и останалата част от обществото.
  Цитираното определение е продукт на недобронамерена ирония, произтичаща от среди, които смятат, че в политиката няма място за елитарност. Големият парадокс е, че за някои от тези среди е приемлива артикулацията на противопоставянето между народ и елит"

  Тия така и не разбраха, че под "умни и красиви" никой не разбира "елит", а просто осмиват самоизтъкването на същите като такъв. Некаква маргинална група, самообявила се за елит. Да, сред тях има и деца на бившата и настояща номенклатура, но чак пък "елит", комично е ...

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Весело

  Да се обединим. "ain folk ain reign ain fuhrer"... ох чакай малко....
  —цитат от коментар 2 на Doge


  "Ein folk, ein partei, ein fuhrer!"

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "Точната формулировка в конституцията е, че президентът олицетворява единството на нацията."
  *
  Ами значи трябва този път да си изберем президент, който го олицетворява.

 11. 11 Профил на esb12648395
  esb12648395
  Рейтинг: 24 Неутрално

  "На следващо място стои етническият кливидж. Той затихва, когато патриотичните формации остават извън парламента"

  А дали на дървения философ му хрумва, че причинно-следствената връзка е точно обратната? Ах колко сме интелектуални само, "кливидж" ... бре ...

 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#11] от "esb12648395":

  Абсолютен дървен философ,въобразил си че е част от някакъв въображаем елит.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Каква е тая боза бре, президентът правилно вдигнал юмрук, за да сваля правителството и главния прокурор?
  Това ли щеше да твърди авторчето, ако на власт беше примерно ДБ?

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Да не говорим, че същият този президент, дето бил постъпил правилно, беше разследван от прокуратурата, както и негови съветници. Значи, като сгафиш и протести.

 15. 15 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall":

  Немския не ми е хич силна страна, но см сигурен , че е ein Reich (една държава. Иначе да, "volk" се пише в V.

 16. 16 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Точният текст в Конституцията е: Чл. 92. (1) Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.
  Това последното удобно се забравя. Всъщност смисълът на тази разпоредба е, че каквото каже президентът, това е позицията на България. Също като при ООД. Ако управителя сключи сделка, тя обвързва дружеството независимо дали съдружниците са съгласни с нея.

 17. 17 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 898 Неутрално

  ГЕРБ-ДПС шайката да говори за "обединение" е смешно, при положение, че те са абсолютно капсулирана групировка, която не допуска никого до държавните парични потоци освен верните й кадри. В малките населени места дори директорите на училища се поставят по партийна линия. Има ли голяма обществена поръчка, която да не е минала през ГЕРБ-ДПС фирма? Има ли директор на държавно предприятие, агенция или подобни, който да не е ГЕРБ-ДПС кадър? В София ГЕРБ-ДПС кметът вчера назначи престъпник за шеф на инспектората - това ли им е "диалогът"?

 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  -Докато четях това, се сетих как в ранната ми младост, баба ми ходеше в едни малки работилнички където ловяха бримки на дамските чорапи... Та, този текст ми заприлича точно на това "ловим бримки всякакви".
  За каква нация говорим ако виждаме бъдещето по различен начин. Забелязва се пълна липса на лидери (водачи), които да ни покажат ясно какво си представят за бъдещето. Всички изявили се до тук ни казват за чия пола искат да се хванат.

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#17] от "kapitan_laino":

  И във всеки кабинет на тази "шайка", както я наричаш, има хора на Капитал.
  Значи шайката е от повече участници...

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Весело

  До коментар [#10] от "pamela":

  За Луна ли говориш ?:)

 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  “ спекулира с тезата, че функцията на президента е да бъде обединител на нацията.”
  ——
  Приех това “ спекулира ” като disclaimer и не четох надолу

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Весело

  Шайката на ГЕРБ -ДПС иска да получи извинителни бележки на която да пише ;
  Крали са но ...........вече няма да правят така ! Казаха го на ушенце пред новата личност , която ще обявява ЕДИНЕНИЕТО :)
  Сещам се за една модерна обява : Млад мъж - търсещ промени ..издирва 18 годишна герберка , която е повлияна от идеите за ЕДИНЕНИЕ:)

 23. 23 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Под "демократичният възглед", който е неолиберално комунистическо верую, че всички трябва да определят съдбата на държавата, или че всички трябва да са еднотипни, или че и на най-малките маргинални групи трябва да се дадат същите права, като на основните, се манипулира цялото общество. Последователите на подобни идеи никога не спират в защитата си на все по-малки и особени групи и не знаят кога да спрат. Същите тези възгледи са и причината в масовите медии винаги да се канят хора с противоположни позиции, защото уж било демократично. А по някой теми 95% от хората мислят по един начин, а само 5% се различават. В медиите получават 50/50 време. Възгледите не съществуват извън хората и са техни желания. С идеята за демокрация се унищожава мнозинството и неговите желания. Но такива като Портал Култура са се изгубили в идеята за демокрация и са забравили хората зад нея.

 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall":Немския не ми е хич силна страна, но см сигурен , че е ein Reich (една държава. Иначе да, "volk" се пише в V.
  —цитат от коментар 15 на Doge


  Точно това ти е съдържателната грешка. Става въпрос за партия а не за държава няма кок да има повече от една държава. И на мен немският не ми е майчин но след като си направил същата грешка да пишеш "volk" c "f" няма какво да ми търсиш кусур.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Аман от тая лъжа за някакво си разединение!!! Къде видяхте "разединение,освен по медиите?!

 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  В едно общество винаги ще има различни, дори противоречиви интереси, но именно законът, демократичните принципи, човешките права, културата и морала ще удържат противоречията до едно приемливо цивилизовано ниво за да не се стига никога до различия във вижданията от рода на тези между "жертвата и палача", какъвто пример авторът е дал в материала си. Защото това би бил края.

  И не е вярно, че в България няма класи и неявен класов ред.
  Има.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  И аз писах преди две седмици, че пълно единение имаше през комунизма. Народът масово гласуваше 99% за Партията и Народното правителство под мъдрия поглед на службите и секретарите.
  Така беше тогава, но отде се пръкна това единение точно сега? Просто е. Мака да сме народ от дребни нарушители на правила и закони, не харесваме крадците, корумпираните, мошениците, изнудвачите, мутрите и бандитите. По простата причина, че прекомерната беззаконие руши обществото и вреди на сигурността и спокойствието, от което всеки се нуждае.
  А каква е обстановкато? В крайна сметка всички разбраха, че ГЕРБ е шайка, а ДПС е прокобата на България. И се получи една изолация. За да излезе от карантинната зона, Боко зарева за единение и нарочи Президента за разделител. Дотук нищо ново. Но се намери и един супер-професор, топ-ректор, който се кандидатира за президент-обединител. Покрай него и около него се събра тълпа от известни и заслужили обединители. Казано е "разни хора, разни идеали", има хора всякакви, но тези в добро психическо здраве и относителна мъдрост, заслужава да се замислим кое, какво, как?

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  " в България все по-често се спекулира с тезата, че функцията на президента е да бъде обединител на нацията."
  И особено определени хора спекулират.

 29. 29 Профил на v.smolianov
  v.smolianov
  Рейтинг: 52 Весело

  Ахала-бахала, нищо не моем да ти разберем.

 30. 30 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Бля, бля, бля. Президентът не трябва да разделя нацията и да служи на политическа партия, или да заграбва властта, или да управлява с тоталитарни прийоми като фюрер. Военният чугун направи точно това и никакви пропагандни трикове не могат да прикрият този факт. Долу фюрер Радев!

 31. 31 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 727 Весело

  Теорията за КЛИВИДЖИТЕ .....Нейните основни ИНТУИЦИИ ...... определено равнище на социална СТРАТИФИЦАЦИЯ, което е предпоставка за възникването и перманентната МУЛТИПЛИКАЦИЯ......пример, който пряко РЕФЕРИРА....

  ''— Демек, какво излазя от това? — попита попът, който не разбра нищо.
  .................................................................................................................................................................
  Кандов говореше с убеждение. Той беше честно сърце; неразборчивото гълтане утопиите ....... беше смутило в него понятията за истина и лъжа; звучните слова и окръглените модни фрази значеха за него повече от реалната правда на живота; но той беше поразен от новостта им и желаеше да блесне с тях. ....... За да се отрезви, стигаше да постои няколко време в България."
  "Под игото", XXII глава, "На гости у поп Ставря"

  Хе хе хе, нищо ново под слънцето..... Надявам се заглавието с думата иго да не доведе до стомашни киселини на либералстващия политкоректен умнокрасивитет....

 32. 32 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  "Аман от тая лъжа за някакво си разединение!!! Къде видяхте "разединение,освен по медиите?!"

  Категорично държа да съм разделен с всичко свързано с чалгарската култура и ценностна система.

 33. 33 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  "Крайно време е да бъде зададен въпросът на ДПС - лидерите те споделят ли горните ценности или държат на майчиният език и Майката- Родина Турция"

  Ти не помниш ли как излъгаха евролибералите за ставащото в Росенец? Какво повече ти трябва да питаш?

 34. 34 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#8] от "esb12648395":

  "Некаква маргинална група,"

  Всъщност ни обединяват някои други неща. Например искането за върховенство на закона. Например желанието в политиката да се дебатират идеи. Например желаниеро да не се гласува за месии на принципа "вервайте ми и ще ви оправя(за 800 дни примерно) ". Например при нас свободата струва повече от търбуха. И т. н.
  Дали сме маргинална група? Може. Но това за нас няма значение. Постигането на целта с всички средства не е нашият начин.

 35. 35 Профил на esb12648395
  esb12648395
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#34] от "George Svinarov":

  Не знам кои сте "вие", но всъщност ГИ обединява лекомислието и податливостта към евтин либерал-популизъм, леката дрога и желанието да се почива по 3 месеца на море без да се плати и лев.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  Много добра и поучителна статия.
  Предизвикваща повече поводи за размисъл....отколкото за коментар.

  Bukalemun
 37. 37 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Кливидж... Портал Култура.
  За бога Дневник, не публикувайте всяка простотия която е в правата линия. Вършите си лоша услуга.

 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  добре започна... и изведнъж се спихна, разводни и свърши с нищо

  типично за Портал "култура"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#34] от "George Svinarov":

  върховенство на закона означава официална диктатура на законодателите, а те са кадри на партии, а партиите са лобисти на бизнесгрупировки

  да ви е хрумвало това?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Точният текст в Конституцията е: Чл. 92. (1) Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.Това последното удобно се забравя. Всъщност смисълът на тази разпоредба е, че каквото каже президентът, това е позицията на България. Също като при ООД. Ако управителя сключи сделка, тя обвързва дружеството независимо дали съдружниците са съгласни с нея.
  —цитат от коментар 16 на blue_apollo


  Чл. 105. (1) Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите.

  Президентът не може да подпише самостоятелно никакъв договор,задължително се подписва и от премиера или съответния министър,когато естеството на договора го изисква се ретифицира и от Народното събрание.Като това дали договорът е подписан и от президента или само от т премиера или съответния министър има само символично значение.

 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#26] от "Боян Таксиров":

  не, Бояне
  законът не служи за "баланс"
  той налага надмощие на едни класи над други
  и по този начин не удържа обществото в някакви "прилични" и "мирни" рамки, а го разделя на затворници и надзиратели

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  по какви въпроси виждаш НЯКОГА ИЗОБЩО да е имало единение?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ogre":

  предлагаш диктатура ли?
  споко
  "демокрацията" е само преструвка, а диктатурата е налице

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#26] от "Боян Таксиров":не, Боянезаконът не служи за "баланс" той налага надмощие на едни класи над другии по този начин не удържа обществото в някакви "прилични" и "мирни" рамки, а го разделя на затворници и надзиратели
  —цитат от коментар 41 на Николай Теллалов  До коментар [#41] от "Николай Теллалов":

  Законите ВИНАГИ подкрепят една група хора повече,отколкото други групи. Няма как да е иначе. И това не е непременно лошо...

 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#7] от "kvasimodo":

  у нас няма демокрация
  представителната система НЕ Е демокрация, а нейна имитация

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ogre":

  Пълноценни субекти и носители на права са единствено хората,ограничени специфични права ,произтичащи от правата на хората да се сдружават и субсидиарни спрямо тях имт и сдруженията на хора ,т.е юридическите лица.-търговски дружества,партии,вероизповедания,ЮЛНЦ.
  Няма как групи,големи или малки да имат права

 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  " в България все по-често се спекулира с тезата, че функцията на президента е да бъде обединител на нацията."И особено определени хора спекулират.
  —цитат от коментар 28 на Роси


  Няма такава функция на президента "обединител на нацията".Президента олицетворява единството на нацията,което е нещо много различно.И Конституционния съд се е признесъл по въпроса.

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ogre": Пълноценни субекти и носители на права са единствено хората,ограничени специфични права ,произтичащи от правата на хората да се сдружават и субсидиарни спрямо тях имт и сдруженията на хора ,т.е юридическите лица.-търговски дружества,партии,вероизповедания,ЮЛНЦ. Няма как групи,големи или малки да имат права
  —цитат от коментар 46 на slonsco  До коментар [#46] от "slonsco":

  Тръмп даваше повече права на индустриалният капитал,но сега "демократите" отново дадоха повече права на финансовият капитал...

 49. 49 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николай Теллалов":

  Реално е така, някъде повече, другаде по малко. Аз казвам каква е идеята, а къде и колко нещата са се изопачили е друг въпрос.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#44] от "deaf":

  Законите ВИНАГИ подкрепят една група хора повече,отколкото други групи. Няма как да е иначе. И това не е непременно лошо...
  —цитат от коментар 44 на deaf


  За олигарсите и облагодетелстваните класи не е лошо, разбира се. Дори ще го изкарат абсолютно необходимо и неизбежно.


  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#49] от "Боян Таксиров":

  уви, не това е идеята
  но маскировката на фактическото положение на нещата - е

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#44] от "deaf":

  не е лошо
  отвратително е

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  олицетворява единството на нацията
  —цитат от коментар 47 на slonsco

  остава да бъде доказано, че "нацията" някога поне за кратко е била единна... а не само във въображението на индивидите, съставили недоразумението "конституция"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Теллалов":

  Аз не бих генерализирал по този начин. В някои страни нещата стоят по един начин, в други - по друг. Да казваме, че навсякъде било същото, означава да внушаваме на хората, че няма смисъл да правят нищо и че трябва да се примиряват с всичко.

  В исторически план повечето от правата и свободите на мнозинството са извоювани в люта битка с елитите. Има и права, които са били давани от елита на по ниските класи, за да ги привлекат на своя страна в техните междуособни битки с друга част на елита.

  Така че всичко е динамично, нищо не е статично. Но едно е ясно - който не защитава свободата си, ще я загуби.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 55. 55 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  "Първата линия на разлома е между "умните и красивите" и останалата част от обществото.Цитираното определение е продукт на недобронамерена ирония, произтичаща от среди, които смятат, че в политиката няма място за елитарност. Големият парадокс е, че за някои от тези среди е приемлива артикулацията на противопоставянето между народ и елит"Тия така и не разбраха, че под "умни и красиви" никой не разбира "елит", а просто осмиват самоизтъкването на същите като такъв. Некаква маргинална група, самообявила се за елит. Да, сред тях има и деца на бившата и настояща номенклатура, но чак пък "елит", комично е ...
  —цитат от коментар 8 на esb12648395


  Едно е пределно ясно: че зад ироничното "умни и красиви" е зле прикритата пролетарско-селска злоба срещу интелигенцията.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#55] от "7777":

  И ти ли си от интелигенцията, брат?

 58. 58 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 521 Неутрално

  чудесна статия благодаря.
  само ако може без кливиджи други подобни. българския език е достатъчно богат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK