Легитимен ли е Висшият съдебен съвет да избере председател на касационния съд

На този етап нещата са оставени на личната съвест на членовете на съдебния съвет – оставката като достоен изход.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

На този етап нещата са оставени на личната съвест на членовете на съдебния съвет – оставката като достоен изход.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието е на редакцията.


В навечерието на изборите на изборите за 45-ото Народно събрание започна голямото предизборно обещание за реформи в областта на правосъдието. Нямаше как да бъде и иначе - повод за гражданско недоволство стана именно една от централните фигури на съдебната власт - тази на главния прокурор. Животът на 45-ото събрание бе кратък, на изборите за 46-ото основните претенденти за властта останаха с познатите вече политически платформи, а по всичко личи, че така ще бъде и в навечерието на поредните парламентарни избори.


На този етап единствено от "Демократична България" предложиха законопроект, който предвижда промяна в организацията на съвета - да остане постоянно действащ орган, но членовете му съдии, прокурори и следователи да не прекъсват упражняването на юридическата си професия. В тази част идеята заслужава внимание и може би печели подкрепа, така излъчените от самата система няма да скъсат връзката с реалните проблеми, които тревожат колегите им. Останалата част на предложението обаче - да бъде разпуснат настоящият състав на съвета предсрочно заслужава критика - подобен похват ще бъде ползван от всяко следващо парламентарно мнозинство, за да уязвява неудобен за него състав на съвета.
Разбира се, нека тези думи не звучат като подкрепа настоящият осми състав на съвета спокойно да завърши мандата си, напротив. ВСС, като орган по администриране въпросите на съда и прокуратурата, има три основни задачи. Първо, да организира срочни и обективни конкурси за назначаване и повишаване на съдиите, прокурорите и следователите. Второ, да подбере професионалисти с авторитет за системата и обществото за ръководители на органите на съдебната власт, в това число и председателите на ВКС и ВАС, както и главен прокурор. Третата, съпътстваща задача, е да дисциплинира доказано неетичните и действалите непрофесионално в системата.


Този осми състав на ВСС, къде умишлено, къде поради идеологическите противопоставения, а не и без личните вътрешни вражди, не се справи с тези задачи. Логично развитие е да уважат претенциите на колегите си и да подадат оставки, заявени както от Съюза на съдиите в България, така и чрез набираща подкрепа подписка от самия Върховен касационен съд. За отбелязване е, че някои от членовете на съвета с личните си действия опитват да се изкупят и това заслужава внимание, но все пак трябват 25-ма, а не един или двама от двата лагера. Но резултатите от дейността на този състав на ВСС за изтеклите четири години са неприемливи:

 • Гешев е главен прокурор,
 • небългарски гражданин е председател на Софийски градски съд, избран от същия този съдебен съвет, длъжен да провери съмненията за съветското гражданство на Алексей Трифонов,
 • Даниела Дончева е председател на Софийския апелативен съд, въпреки установените нарушения по едно от делата на КТБ,
 • Върховният административен съд чрез отмяна на актовете на ВСС, тоест и чрез постановените съдебни решения е реалният кадрови орган на системата.
И наистина остава въпросът с каква легитимност този състав на ВСС да избере наследника на Лозан Панов за следващ председател на ВКС.


За случващото се обаче има сериозна причина. И тя, освен вече познатите недостатъци на конституционно ниво, водещи до политическо инфектиране на призвания да отстоява независимостта на съдебната власт съвет, се изразява в дребни, но съществени недостатъци на Закона за съдебната власт.


На първо място, липсва ясна законова процедура за освобождаването/отзоваването на членовете на съдебния съвет, излъчени както от Народното събрание, така и от професионалните среди. Това е поправима грешка, с която заявилите се за реформатори в областта на правосъдието политически сили следва да се захванат. Това именно е усилие, което може да реши проблемите с този и всеки следващ съвет. А в конкретния случай - и да предвиди законосъобразен и легитимен способ за търсене на отговорност и на членовете и на този осми състав на ВСС. Давам само някои примери - към настоящия момент не се понася отговорност за неявяването на заседание на съвета, за осуетяване заседанията на комисиите на съвета, няма обективна оценка за работата по време на мандата и др.


Но прибързани действия за прекратяването на мандата на настоящия състав на ВСС със закон ще овласти всеки следващ да пристъпва към такова действие, позовавайки се на безотговорността на предишните. А това неминуемо ще съсипе и доунищожи дълго защитаваните позиции за застъпничество за принципите на правовата държава - включително предвидимостта на законодателството, особено това, уреждащо статута на висш държавен орган както и принципа на правото с позволени от правото средства да бъдат постигани забранени от правото цели.


На този етап нещата са оставени на личната съвест на членовете на съдебния съвет - оставката като достоен изход за запазване на личното и професионално достойнство или остатъците от него.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Ми легитимен е.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Пристрастни автори ей, Гешев е главен прокурор, значи ВСС не става.
  Ми не си ли мина процедурата по всички етапи, имаше ли одобрение с голям процент?
  Не може вие да си харесвате някой и само той да е свестен.
  И защо сега хвалите Панов, какво толкова е направил?

 3. 3 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Весело

  Такива 'правни експерти', ако те представляват си загубил още след влизането на съдията в залата.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 4. 4 Профил на blueberry1
  blueberry1
  Рейтинг: 173 Неутрално

  А авторът каква легитимация има да се счита специалист по темата? Липсва СВ-то му.
  Със същия успех би анализирал и футбола.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Такъв зависим ВСС не може да бъде лигитимен. Те гласуват не по съвест, а по нареждане на някого.

 6. 6 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Гледам снимката и се сещам за две неща, как да обясня на 6 годишно дете, що е то елементарна частица и каква е разликата между каскетоногите и хората...

 7. 7 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Ами може бай Брегов от институтя за пазарна икономика

  да го избере,

  ако е по легитимен.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 8. 8 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  много яки тези на афтора

  Но резултатите от дейността на този състав на ВСС за изтеклите четири години са неприемливи:
  Гешев е главен прокурор,

  напрао кърти закона като Киро конституцията

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 9. 9 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4385 Весело

  А авторът каква легитимация има да се счита специалист по темата? Липсва СВ-то му. Със същия успех би анализирал и футбола.
  —цитат от коментар 4 на blueberry1


  Точно, автор от Институт по пазарна икономика пише на юридическа тема!

  Трябва ли юристите да почнат да анализират пазарната икономика в България?

  ДБ: Време е да спечелим България
 10. 10 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 778 Неутрално
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Такъв зависим ВСС не може да бъде лигитимен. Те гласуват не по съвест, а по нареждане на някого.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Пише се лЕгитимен, а не лИгитимен /не идва от лигавене :-)))))/

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Пристрастни автори ей, Гешев е главен прокурор, значи ВСС не става.Ми не си ли мина процедурата по всички етапи, имаше ли одобрение с голям процент?Не може вие да си харесвате някой и само той да е свестен.И защо сега хвалите Панов, какво толкова е направил?
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Да беше само Гешев в този ВСС (не че вредата от него е малка) калпавия елемент, с хляб да го храниме, макар че не му знам вкуса:).
  Един Магдалинчев, като видна фигура малко ли е, мълчаливото, но ясно ориентирао мнозинство в този ВСС, което с гласуването си докарва беда след беда е ясен аргумент, че трябва да бъде разпуснат. Но преди това НС трябва да изработи, надяваме се добър ред за избиране на новия такъв. Да речем година без ВСС няма да навреди на никой, а освен това ще се икономиса бая пара, примерно за здравната система.

 15. 15 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 864 Неутрално

  ВСС е напълно нелегитимен, доказва го изборът на Гешев за главен прокурор. Доказва го и упорството на преобладаващата част от състава да крепи статуквото на ГЕРБ и ДПС-то.

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Аз предлагам изборът да се проведе по следния начин,а именно Панов да пита кандидата,дали е Почтен,а Радев да го пита,дали носи България в сърцето си!Тоя,който е най-почтен и най-носи България в сърцето си,той е човека на Съмишленика!

 17. 17 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Весело

  До коментар [#15] от "ck":

  Ама той и Панов беше избран от ДПС и ГЕРБ според Днавник през 2016-та!Тогава лошо ли беше??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK