Защо е нужна дълбока промяна

Парите и вещоманията се превърнаха в същина на цивилизацията. Това обаче не носи повече морал, интелигентност, сигурност и мир.

© Дневник

Парите и вещоманията се превърнаха в същина на цивилизацията. Това обаче не носи повече морал, интелигентност, сигурност и мир.Желанието ни за промяна е голямо. Искаме правова държава, без "кранчета" за мафиотско обсебване на публични ресурси, без корупция и престъпност. Добре.


Но то няма да е трайно, ако остане пораждащата ги причина. Тя е двояка. Фактор са условията, позволяващи и мотивиращи такова поведение. Но и хората не са ангели, тъй като (по иронията на Томас Мор) честността не носи печалба. Разбира се, тя е естествено възнаграждение на капиталовия фактор, за да се увеличава като качество и величина. Проблемът е, ако се извлича по незаконен и аморален начин. Хипертрофиран, този стремеж води към следването му и в неикономическите сфери. Властва все повече Дядо Славейковата "парица - царица" и опростачващото воюване за по-изгодно позициониране.


Фокусирането в материални придобивки ни раздели с хуманистичния идеал, обусловил някога буржоазните революции. От средство парите станаха самоцел. Според петролния магнат Пол Гети, ако нямаш пари - мислиш за тях, а ако имаш много - вече мислиш само за тях. В това е коренът, заложен във влиянието на средата върху нас и на собственото ни поведение върху средата - проява на това, което ценим, в което вярваме и за което действаме от личен интерес и като следствие - в ущърб на публичния. Не е утешение, че е отдавнашен факт в света и у нас.
Критически прозрения за нуждата от пренареждане на живота


Утопия
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Германският юрист, икономист и социолог Макс Вебер (1864-1920) доказва, че насочването на ресурсите главно с цел печалба уврежда духовното възвисяване на човека и го комерсиализира. Жаждата за богатство и удоволствия отклонява хората от възвишеното и благочестивото.


Според френския нобелист по медицина Алексис Карел (1873-1944) преувеличено е значението на растежа на материалното богатство в ущърб на околната среда и на разбирането на самия човек като психика, възпитание, светоглед, етика, естетика и пр. Стремежът към количество на благата ни откъсна от духовното като качество. Парите и вещоманията се превърнаха в същина на цивилизацията. Това обаче не носи повече морал, интелигентност, сигурност и мир.


Заради ламтеж за богатство, криминалност и разрив между елит и маси, според френския социолог Реймон Арон (1905-1983), модерният свят загуби своето очарование и стана разочароващ. Нийл Фъргюсън, шотландско-американски историк, също смята, че светът стигна до аномалия - човещината е ампутирана от неудържимото възвисяване на парите и преклонението пред материалното охолство като тип култура.


Тимъти Снайдър, американски историк, изтъква, че живеем при трудно поносимо неравенство. В САЩ в 2012 г. семейство от първите 0,01 % най-състоятелни е около 1 120 пъти по-богато от едно средно американско семейство. Най-богатите 10% от населението притежават 76% от цялото богатство, а (според швейцарската банка "Креди Сюис") в днешна Русия този дял е още по-голям - 89 %.


Микроикономика
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Бранко Миланович, сърбо-американец, бивш главен експерт на Световната банка, добавя, че по официални данни съвкупното богатство на членовете на Народния конгрес (парламент) на Китай в 2018 г. е над 660 млрд. долара. Социоложката Хъ Цинлиен още в 90-те години критикува реформите на Дън Сяопин, че донесли неравенство, всеобща корупция и ерозия на моралния фундамент на обществото.


Папа Франциск в посланието си от 3 март тази година предупреждава, че досегашният път за развитие е пагубен и че на света са нужни солидарност, мир и братство. А канадският психолог Стивън Пинкър призовава да реактуализираме идеалите на Просвещението, станали по-актуални от когато и да било.


В това е и причината, и нуждата за дълбока промяна.


Изходът?


Модел за обществен ред, решаващ този проблем, не е неолибералният, нито политическият клиентелистки мотивиран капитализъм (в Китай и другаде), от които се влияем. Пътят е социал-либералният ред, облагородяващ конкурентно-пазарните отношения и човешкото поведение с хуманистичните социални и морални ценности. То е среда за развитие на всеки човек - принцип, отстояван в Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и от самия Европейски съюз. На тази основа се хармонизират материалните с духовните интереси, частните с публичните, гражданските права и свободи със задълженията и отговорностите.


У нас още академик Георги Данаилов ((1872-1939), виден учен по Политическа икономия в СУ "Св. Кл. Охридски" и в Стопанската академия в Свищов, прозря необходимостта от този път. "По-рано нашата наука се ограничаваше с материалните потреби. Но вече отчита и духовните, чието значение има все по-голямо надмощие. Социалният идеал е онзи обществен строй, който създава най-широки възможности за развитие на силите и способностите на всеки човек."


Макроикономика
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Това е каузата, която може да ни обедини като нация. Неслучайно още в древния Рим се считало, че няма по-голяма сила и по-важно богатство от хората. Днес именно човешкото развитие е условие да няма социално изключени от радикалното сливане на физическите, цифровите и биологичните технологии, водещо към свръх технологизиран и свързан свят. Ще се породят нови ценности, интереси, манталитет и стремежи, придаващи на носителите им значимост, идваща не от постигнато материално охолство, а от самите тях като личности с култура, делова полифункционалност и обществен принос. Упешни ще са онези страни, които се опират преди всичко на свободното развитие на всеки индивид.


С оглед на всичко това ни трябва цялостна (икономическа, духовна, социална и правно-политическа) визия за позитивна промяна, хармонично насочваща ресурсите към всички сфери на живота. Така те биха осигурявали: духовността - идеи, култура и смисъл; икономиката - материален просперитет; моралността - добродетелност; правно-политическата сфера - социален мир, хармоничен и справедлив обществен ред.


В това би се състояла "дълбоката промяна". Нейният подтик е съвременната технологична революция, съдържание - смяната на модела на функциониране на обществото и гарант - развитието на силите и способностите на хората, върховенството на закона и бдителното гражданско общество, за да са бдителни и контролиращите институции.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK