Защо е нужна дълбока промяна

Парите и вещоманията се превърнаха в същина на цивилизацията. Това обаче не носи повече морал, интелигентност, сигурност и мир.

© Дневник

Парите и вещоманията се превърнаха в същина на цивилизацията. Това обаче не носи повече морал, интелигентност, сигурност и мир.Желанието ни за промяна е голямо. Искаме правова държава, без "кранчета" за мафиотско обсебване на публични ресурси, без корупция и престъпност. Добре.


Но то няма да е трайно, ако остане пораждащата ги причина. Тя е двояка. Фактор са условията, позволяващи и мотивиращи такова поведение. Но и хората не са ангели, тъй като (по иронията на Томас Мор) честността не носи печалба. Разбира се, тя е естествено възнаграждение на капиталовия фактор, за да се увеличава като качество и величина. Проблемът е, ако се извлича по незаконен и аморален начин. Хипертрофиран, този стремеж води към следването му и в неикономическите сфери. Властва все повече Дядо Славейковата "парица - царица" и опростачващото воюване за по-изгодно позициониране.


Фокусирането в материални придобивки ни раздели с хуманистичния идеал, обусловил някога буржоазните революции. От средство парите станаха самоцел. Според петролния магнат Пол Гети, ако нямаш пари - мислиш за тях, а ако имаш много - вече мислиш само за тях. В това е коренът, заложен във влиянието на средата върху нас и на собственото ни поведение върху средата - проява на това, което ценим, в което вярваме и за което действаме от личен интерес и като следствие - в ущърб на публичния. Не е утешение, че е отдавнашен факт в света и у нас.
Критически прозрения за нуждата от пренареждане на живота


Утопия
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Германският юрист, икономист и социолог Макс Вебер (1864-1920) доказва, че насочването на ресурсите главно с цел печалба уврежда духовното възвисяване на човека и го комерсиализира. Жаждата за богатство и удоволствия отклонява хората от възвишеното и благочестивото.


Според френския нобелист по медицина Алексис Карел (1873-1944) преувеличено е значението на растежа на материалното богатство в ущърб на околната среда и на разбирането на самия човек като психика, възпитание, светоглед, етика, естетика и пр. Стремежът към количество на благата ни откъсна от духовното като качество. Парите и вещоманията се превърнаха в същина на цивилизацията. Това обаче не носи повече морал, интелигентност, сигурност и мир.


Заради ламтеж за богатство, криминалност и разрив между елит и маси, според френския социолог Реймон Арон (1905-1983), модерният свят загуби своето очарование и стана разочароващ. Нийл Фъргюсън, шотландско-американски историк, също смята, че светът стигна до аномалия - човещината е ампутирана от неудържимото възвисяване на парите и преклонението пред материалното охолство като тип култура.


Тимъти Снайдър, американски историк, изтъква, че живеем при трудно поносимо неравенство. В САЩ в 2012 г. семейство от първите 0,01 % най-състоятелни е около 1 120 пъти по-богато от едно средно американско семейство. Най-богатите 10% от населението притежават 76% от цялото богатство, а (според швейцарската банка "Креди Сюис") в днешна Русия този дял е още по-голям - 89 %.


Микроикономика
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Бранко Миланович, сърбо-американец, бивш главен експерт на Световната банка, добавя, че по официални данни съвкупното богатство на членовете на Народния конгрес (парламент) на Китай в 2018 г. е над 660 млрд. долара. Социоложката Хъ Цинлиен още в 90-те години критикува реформите на Дън Сяопин, че донесли неравенство, всеобща корупция и ерозия на моралния фундамент на обществото.


Папа Франциск в посланието си от 3 март тази година предупреждава, че досегашният път за развитие е пагубен и че на света са нужни солидарност, мир и братство. А канадският психолог Стивън Пинкър призовава да реактуализираме идеалите на Просвещението, станали по-актуални от когато и да било.


В това е и причината, и нуждата за дълбока промяна.


Изходът?


Модел за обществен ред, решаващ този проблем, не е неолибералният, нито политическият клиентелистки мотивиран капитализъм (в Китай и другаде), от които се влияем. Пътят е социал-либералният ред, облагородяващ конкурентно-пазарните отношения и човешкото поведение с хуманистичните социални и морални ценности. То е среда за развитие на всеки човек - принцип, отстояван в Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и от самия Европейски съюз. На тази основа се хармонизират материалните с духовните интереси, частните с публичните, гражданските права и свободи със задълженията и отговорностите.


У нас още академик Георги Данаилов ((1872-1939), виден учен по Политическа икономия в СУ "Св. Кл. Охридски" и в Стопанската академия в Свищов, прозря необходимостта от този път. "По-рано нашата наука се ограничаваше с материалните потреби. Но вече отчита и духовните, чието значение има все по-голямо надмощие. Социалният идеал е онзи обществен строй, който създава най-широки възможности за развитие на силите и способностите на всеки човек."


Макроикономика
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Това е каузата, която може да ни обедини като нация. Неслучайно още в древния Рим се считало, че няма по-голяма сила и по-важно богатство от хората. Днес именно човешкото развитие е условие да няма социално изключени от радикалното сливане на физическите, цифровите и биологичните технологии, водещо към свръх технологизиран и свързан свят. Ще се породят нови ценности, интереси, манталитет и стремежи, придаващи на носителите им значимост, идваща не от постигнато материално охолство, а от самите тях като личности с култура, делова полифункционалност и обществен принос. Упешни ще са онези страни, които се опират преди всичко на свободното развитие на всеки индивид.


С оглед на всичко това ни трябва цялостна (икономическа, духовна, социална и правно-политическа) визия за позитивна промяна, хармонично насочваща ресурсите към всички сфери на живота. Така те биха осигурявали: духовността - идеи, култура и смисъл; икономиката - материален просперитет; моралността - добродетелност; правно-политическата сфера - социален мир, хармоничен и справедлив обществен ред.


В това би се състояла "дълбоката промяна". Нейният подтик е съвременната технологична революция, съдържание - смяната на модела на функциониране на обществото и гарант - развитието на силите и способностите на хората, върховенството на закона и бдителното гражданско общество, за да са бдителни и контролиращите институции.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Че е това каузата, която ни обединява, е ясно, ама новия кандидат обединител иска да ни обединява около каузата на мафията ГЕРБ-ДПС

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 675 Неутрално


  Дълбоката промяна като дълбоката оран....

 4. 4 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Дълбоката промяна като дълбоката оран....
  —цитат от коментар 3 на praseta_mezeta


  ========
  Мани мани, каква благодат за тиквено "производство"!!!

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Няма как да не се съгласим с написаното от автора. Единственото решение за бъдещето е социална и солидарна държава. Другата алтернатива е дистопията на корпоративната диктатура и масовата мизерия и оскотяване.

  Обаче към момента продължаваме да живеем в свят, в който господства капитала. Всичко е с пари - здраве, храна, образование, свободно време, спокойствие, възможности за социален и личен живот, развитие и т.н. Който няма пари просто вегетира, просто съществува физически и нищо повече. Хората без достатъчни доходи се маргинализират. Другото е илюзия и самозалъгване. По тази причина написаното звучи като наивен призив срещу "сребролюбието", на който могат да се вържат само наивниците и идеалистите. Богатите няма да се вържат, то е ясно.

  Затова промяната трябва да се случи чрез активна борба, както винаги е ставало в историята. А и за борбата трябват пари...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  Грешиш, не живеем в свят в който властва капитала. Капитала произвежда и саздава блага. Живеем в свят на личната лакомия, всеки граби и трупа за себе си!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Докато възмездието се нарича "промяна",промяната няма да се състои.

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#6] от "chichka":

  Както искаш го наричай. Както съм писал - за да живееш трябва да имаш пари. В общества и държави, в които съществуването на индивида, сигурността и качеството на живота зависят най вече от размера на банковата му сметка и доходите му, няма как да е иначе.

  Затова в най капиталистическите държави парите са основният стремеж на хората и хората се оценяват по това с какви пари разполагат. При по социалните държави други критерии изместват парите като предпоставка за социалното положение и уважение на индивида.

  Да се говори друго е лицемерие.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  А колко по простичко звучи, с десни политики-леви постижения.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":Грешиш, не живеем в свят в който властва капитала. Капитала произвежда и саздава блага. Живеем в свят на личната лакомия, всеки граби и трупа за себе си!!!
  —цитат от коментар 6 на chichka


  Ти -може би.
  Аз лично давам на тия дето са по-зле от мен...
  Не,че имам много.
  И не съм закъсал...
  Има и още такива ...

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  При социалната държава няма нужда да се пести в такава степен, тъй като тя поема всички базови нужди на индивида, които биват финансирани от подоходните данъци на населението. Подоходната данъчна стълбица представлява реализация на обществената солидарност, така че социалното неравенство е смекчено и имаме опит за изравняване на шансовете на индивида, въпреки материалното му положение и произход. Така обществените прослойки не се възпроизвеждат и се прави опит да се даде шанс на всеки. В такава държава дори и по ниските прослойки(хората извършващи неквалифициран труд, от които също има нужда) могат да си позволят един нормален и достоен човешки живот без лишения.
  В антисоциалната държава всичко е различно. На мнозинството не е осигурено почти нищо и хората са много по несигурни, живеейки живот ориентиран към осигуряване на своите базови потребности. Там няма смекчаващи фактори и борбата за оцеляване може да бъде много жестока. И не само тя може да бъде такава, жестоки могат да бъдат(и най често са) мерките за поддържане на статуквото и за потискане на ниските прослойки, дори и на всеки недоволен глас. Ясно е, че в такава държава няма как да има демокрация, там демокрацията е фасадна и фалшива, става въпрос за политически театър, а цялата политическа система е контролирана от бизнеса и корпорациите.
  Е, кое му е лошото на пестенето и на скромния, отруден, тих живот, биха попитали някои? Не е ли той той по добър и достоен от лековатото, безгрижно съществуване? Ами отговорът, според мен зависи от пропагандата, с която човек е израстнал. Пестенето вкарва индивида в един друг начин на мислене и поведение. Повлияват се житейската философия, ценностите и целите в живота. Те стават по прозаични и битови. Пестящият човек стои по ниско в т.нар. Пирамида на потребностите(или Пирамидата на Маслоу, за която ще стане дума по нататък в книгата). Неговото поведение е ориентирано към това да осигури и задоволи по базовите си потребности(като подслон, храна, сигурност и т.н.), което възпрепятства достигането на по високо съзнателно и духовно ниво в живота. Ако някои виждат в това някаква ценност и цивилизованост, или може би проява на определен вид морал, то аз не съм този, който би се опитвал да им налага своите си разбирания. Но аз принадлежа към тези хора, които смятат, че човек има по голям потенциал, който не само си заслужава да бъде реализиран, ами и реализацията му осмисля живота. Защото истински свободен е този, който може да изяви своите възможности и потенциал, заложени в човешката му природа. Ако днес условията и обществото са структурирани да възпрепятстват тези стремежи в повечето от нас, оставяйки пътя към личностна реализация отворен само за малцина привилегировани, то това не означава, че трябва да се примиряваме с текущото положение на нещата, и да го приемаме като даденост, или дори още повече, като израз на цивилизация и култура.

  https://unbrain.eu/?bg

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 12 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#7] от "makemydayy":

  Възмездие над кого?

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Най-заможните нации в Европа - такива като Норвегия, Дания, от бившия соц Словения - са и най-егалитарни. Там разликата между бедни и богати е най-малко набиваща се в очи, а по улиците не се виждат автомобили, струващи колкото няколко жилища наоколо, да препускат през дупките и да обливат минувачите в кал, или пък да паркират върху разбитите, изровени тротоари.

  Защото и кал, и дупки няма, тротоарите не са разбити и изровени, а и никой не би си и помислил да паркира върху тях, запречвайки пътя на пешеходците.

  Джип, струващ колкото три панелни гарсониери в блока, в чиято “тревна площ” (т.е. кал) е паркиран, е гледка от третия свят, към който по право принадлежим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "....Искаме правова държава, без "кранчета" за мафиотско обсебване на публични ресурси, без корупция и престъпност. "
  ..............
  Правова държава с библиотекарски институт и Иницативен комитет от 27 агенти на ДС е оксиморон.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Разстроено

  Светът се нуждае от радикална промяна много отдавна,НО за съжаление в момента в света няма политически лидери, които имат камбанки, които им позволяват да я направят!!!

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  Някои си искат само " дълбока" държава, а не такава промяна ! В медицината това явление се нарича тумор, който пуска своите метастази, докато гостоприемникът му загива бавно и мъчително ! Това, последното състояние, на мутренски жаргон се нарича " стабилност"........

 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  “ ни трябва цялостна (икономическа, духовна, социална и правно-политическа) визия за позитивна промяна”
  ——
  Тя, “визията”трябва да доди отнякъде, т.е. идеология си требе. Идеологии да искаш, па и религии, кеф ти със салата, кеф ти с пържени картофки. Земи тая дет ти е на сърце и ади със сопата да убеждаваш другите в правилността й. В крайна сметка, като се уталожи пашпалигата резултатът е “пременил се Илия…”. Ади няма нужда от експерименти. Системата засега криво-ляво работи

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И сигурно зелената сделка и декарбонизацията и дековидизацията с ваксини е пътя към светлото бъдеще на промяната, а?

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  + но, никой човек няма три стомаха и 50 пръста за да ги накичи със злато. Ясер Арафат и жена му Сула бяха присвоили стотици милиони от палестинската кауза, имаше мнооого пари, това направили го високо оценен? Или диктаторите къпещи се в злато? Баневи присвоили и унищожили толкова предприятия са много богати, уважавани и почитани ли са?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  .
  —цитат от коментар 8 на Боян Таксиров


  Търтей likes this.

  Търтей обича не работи. Търтей иска папка наготово. Търтей жертва винаги. Длъжен хрантути него.

 22. 22 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  Не желая да финансирам никакви "базови нужди" на неграмотни и мързеливи същества, раси и етноси. Стига комунистически глупости.

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  За 30 год. хората които помним комунизма почнахме да ставаме малцинство и ето че идеите "всекиму според способностите, всекиму според потребностите" започнаха отново да избуяват. Много хубаво това, ама не става, пробвали сме, не става. Защото човекът е същество, алчно и мързеливо и ако му кажеш че ще работи колкото му се работи а ще получава колкото му трябва, рязко никак няма да му се работи а ще му потрябва всичко, ако щете защото като не работи ще има много време за пиене.
  Съгласен съм, че консуматорското общество не е устойчиво и с неравенството и цялата ала бала обаче не може да стане с успеха, зависещ от моралните ценности ни извисеността, не става.
  И това да даваш някому е грешка, грешка, грешка!!! Даваш ли на един, всички ще се наредят до него.
  Една малка стъпка към подобряване на нещата би било въвеждането на 4 дневна работна седмица

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":

  Не, не става въпрос за три стомаха и 50 пръста. Сори.
  Става въпрос за свободен и достоен социален, личен, професионален и прочее живот, в който индивидът не пълзи и слугува пред силните на деня, не им е роб и добитък, треперещ за своето оцеляване, а сам избира себе си и живота си. НЕ говорим аз имитацията на живот под формата на поведенчески модели, които се спускат отгоре и се представят за култура и цивилизация, а всъщност деградират мнозинството до нивото на битовизирана рая.

  Системата НЯМА нужда от свободни, мислещи и силни хора. Има нужда от хорица, треперещи дали ще успеят да си платят вноската по кредита, дали ще могат да платят таксата за детската градина и сметката за парно. Има нужда от ПРЕКАРИАТ.

  Както виждаш, не става въпрос за лукс, три стомаха и 50 пръста. Тц!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alex Ivanov":

  В България най големите търтеи са т.нар. "бизнесмени", останалите хора работят много повече.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#22] от "Alex Ivanov":

  Да, ти желаеш да не плащаш данъци и ако може да не даваш и заплати, но пък да печелиш колкото се може повече.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 27 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#22] от "Alex Ivanov":Да, ти желаеш да не плащаш данъци и ако може да не даваш и заплати, но пък да печелиш колкото се може повече.
  —цитат от коментар 26 на Боян Таксиров


  Не, желая да плащам данъци. Но не желая те да отиват при разни не желаещи да учат, не желаещи да работят и почващи да правят деца от 12-годишни. Твърдо съм на мнение, че нищо наготово не трябва да се дава никому. Всеки трябва да си го заслужи.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#23] от "uq":

  Не става въпрос за даване. Става въпорс за по балансирано разпределение на резултатите от икономическата дейност и намаляване на експлоатацията, картелизацията и властта на капитала в политиката и обществото. Защото това води до анархия за малцинството и робство за мнозинството.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 422 Весело

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Както винаги от постовете ти лъха некомпетентност. Вземи прочети една книжка за скандинавските страни, кога и с какви икономически политики натрупват богатство.

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alex Ivanov":

  Не става въпрос за даване наготово, а за по справедлив социален ред. Иначе проблемите се множат и тези, за които пишеш също. А маргинализацията на масите води до неприятни последици за държавата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Нормане, смешен си ама много смешен. Първо, Словения най-замичожна нация е смешно, но както и да е не е в това въпросът. Въпросът е, че както говориш тези неща, така им мериш автомобилите и дупките по пътищата, което е най-висшият израз именно на материалистичната култура. Не им мериш здравеопазването, хуманността или културните постижения, а съдиш за обществата им по това, какви коли карат и колко дупки имат на пътя. Смешно е, говорейки за някакъв морал и духовност, да прилагаш в същото време крайно материалистичен критерий ако МЪ разбираш.

 32. 32 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 717 Разстроено

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  За съжаление си абсолютно прав....!

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  Държавата без кюлчета не е държава, Таксиров....!
  Запиши си го някъде....
  Това е държавата която не тласка своите граждани да мислят само и единствено за пари....
  Това е единствения вариант за баланс между духовното и материалното в едно общество....
  И когато този баланс се наруши....започват аномалиите....
  Ако материалния превес е за сметка на духовния.... (САЩ)....хората почват да си чупят паметниците....
  Обратно..... Щом духа има превес над празните джобове....паметниците остават за идните поколения, и заработва "терминал 2"....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":

  И как бе Бояне да стане тая? Като държавата взема и "честно" преразпределя ли? А кой определя какво е честно и честно ли е според мен това, което е честно според теб?
  А тази държавна машина, нали и тя от хора е съставена. Дай им ти в ръцете власт и неограничени блага, па чакай да не се възползват и да ги разпределят "честно".
  Някой беше казал, ако на 20 не си комунист, значи нямаш сърце. Ако на 40 още си комунист, значи нямаш акъл

 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":

  Съгласен съм.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 36. 36 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 817 Неутрално

  "....Искаме правова държава, без "кранчета" за мафиотско обсебване на публични ресурси, без корупция и престъпност. "

  Искаме, докато "кранчето" не текне и за нас.

 37. 37 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#34] от "uq":

  Е, всяка държава събира данъци. Въпросът е колко и за какво ги харчи. За това си има партии, политики, програми, правителства и в някои държави будно гражданско общество, което проявява нетърпимост към афинитета към кюлчета от страна на политици.

  Защо трябва да преекспонираме рисковете от злоупотреби с държавни средства, но същевременно да не виждаме порочните практики на частния капитал?

  Политици да се облажват с държавни средства е лошо, но бизнесмени-монополисти да дават мизерни заплати на служителите си, а самите те да си строят палати, е добре за икономиката?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alex Ivanov":

  Малко не схващаш идеята на ББД. Ти и сега финансираш, дават се социални помощи, отпуски по майчинство, социални и инвалидни пенсии, помощи за безработица и др. Това е необходимо все пак не сме зверове. При ББД иде реч просто за БЕЗУСЛОВНО разпределение на този минимум, тоест всеки получава, без значение какъв е, и ти ще е получаваш.
  Така че и друг път съм писал, че ББД на пръв поглед изглежда като крайно лява мярка, но всъщност е дясна защото е еднакво за всички, никой не се фаворитизира.
  Струва си да се опита според мен, ама ще настане рев, точно от тия, дето казваш че не искаш да храниш.

 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  +, но се изместихме от темата. Лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#29] от "Black Hawk":

  Аз имам известен поглед върху Скандинавието. Не претендирам че знам много, нито че мнението ми е меродавно. Били са бедни. Причината е бих казал прозаична. Тези общества остават на страни от индустриалната революция през 19-ти век. Остават си аграрни и пасторални. В резултат, започва миграционна вълна, която е довела до 20% загуба на население. До тук бих казал че ако замениш Швеция с България и разбира се времевия период, изглежда индентично. Сега започват разликите. Скандинавците осъзнават грешките си. Съответно, държавниците започват политики които не само тушират причините за бедност и изостаналост, но поставят основите за бъдещ просперитет. Казано с думи прости, образование, иновативност, бизнес възможности, стимул за предприемаческия дух. Вероятно изглежда кощунствено в очите на Балканците, но шведското общество в действителност е едно от най-предприемаческите на стария континент.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#27] от "Alex Ivanov":

  Не само при нас има неработещи, неучещи и живеещи от данъците, плащани от теб. Наскоро в Англия се жалваше в медиите един, който е трето поколение неработещ и живеещ от данъците на другите

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alex Ivanov":Не става въпрос за даване наготово, а за по справедлив социален ред. Иначе проблемите се множат и тези, за които пишеш също. А маргинализацията на масите води до неприятни последици за държавата.
  —цитат от коментар 30 на Боян Таксиров


  Няма нищо по-справедливо от това сам да си изкараш прехраната. Това, което ти предлагаш, е рай за търтеите. Виждаме една Швеция в какво се превръща - напълниха се с мигранти от едни определени раси и етноси, огромна толерантност, гостоприемство и наливане на колосални средства ..... и резултатът е ??! Нарастваща престъпност и насилие. Ето до такива резултати води това, което предлагаш. Търтеите въобще не се интегрират. Просто ги стимулираш съвсем да се разхайтят.

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":
  "Няма как да не се съгласим с написаното от автора. Единственото решение за бъдещето е социална и солидарна държава. Другата алтернатива е дистопията на корпоративната диктатура и масовата мизерия и оскотяване."

  Съгласен съм с автора, съгласен и с вас може би с изключение на израза "масова мизерия", защото такова нещо няма и у нас, а и по света,. Мизерията по-същетво отстъпва - това го доказва примерно растежа на средната продължиутелност на живота или дори такива неща, като масовия местен и международен туризъм, хоби само до преди няколко десетки години достъпно за тесен кръг хора.
  Та съгласен съм с автора, но големия и засега без отговор въпрос е как да стане това.
  Всички се сещаме, че става дума за образование и култура, но насила хубост не става и ако само се наливат пари в тези системи ( не че съм против да има достатъчно средства), резултата няма да е много положителен.
  Другата, не по-малко важна причина е, че това е доста бавен процес и в политическото му реализация, едва ли някой примерно опозицията (която и да е тя), ще го остави плавно да се развива.
  И затова остава естествения път, процеса да се развива от само себе си, както е и до сега - т.е. крачка напред, две назад. Така или иначе има и ще има кризи - икономически, финансови, зравни, вероятно и други, които ще ни вкарват в пътя. както се казва, ще стават нещата по трудния начин, но и това е естествен път на развитие.

 44. 44 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#42] от "Alex Ivanov":

  Лицемерие. Ако чорбаджията ти подхвърля някакви стотинки, колкото да не умреш от глад, това справедливо ли е? Или ако те кара да работиш по 12 часа на ден.
  Колкото и да ти говори, че е, няма как да е справедливо. За да не се случва това, трябва държавата да се намеси като регулатор, тъй като при монополите и концентрацията на капитала свободен пазар няма. Няма и свобода и демокрация, но това е отделна тема. И отново говориш за безусловно даване на пари, а аз не защитавам непременно тази идея, освен когато поради автоматизацията на икономиката безработицата не скочи главоломно.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 45. 45 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#43] от "tsvetko_51":

  Това, което предлагате - нещата да стават по трудния начин и други да ни вкарват в пътя крие доста рискове... и може да не даде очакваните резултати...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 46. 46 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Много добра статия, само че важи главно за капиталистическия свят. Капиталистически страни са САЩ, Франция, Германия, Полша и т.н - всяка, естествено, със своя спеицифичен тип капитализъм, но все пак - капиталистически.
  Тук такова нещо няма - тук има някаква особена форма на мутро-олигархизъм, в който част от бившата комунистическа номенклатура заграби националното богатство, самопровъзгласи се за капиталисти и превърна политичеката си власт в икономическа - с безмълвното съгласие на аморфната маса от хора, наречена "народ".
  Всеки един индивид от този "народ" оттам нататък се атомизира и започна да живее за себе си, срещу всички останали. Наложи се форма на съществуване, характеризираща се с хипер-индивидуализъм (аз срещу всички), който НЕ Е Западния индивидуализъм, а устройството на територията (за държава е пресилено да се говори) НЕ Е Западният капитализъм.
  Така че да не правим грешката да приравняваме нашите локални проблеми към проблемите на развития Западен свят.

 47. 47 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Кънев баща е умен човек, но и той слугува на устойчивите идеологеми за пазара, капитала и иска от тях да произтече духовност. Няма как да стане, защото без жажда за обогатяване капитализмът не е кспитализъм.

 48. 48 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  До коментар [#23] от "uq":

  Моля-моля, нека не разпространяваме митове и легенди. "На всекиму според потребностите" имам предвид. Това е фраза, извадена от контекст. Ето какво казва др. Маркс по въпроса:

  "Във ВИСШАТА фаза на комунистическото общество, когато изчезне
  заробващото човека подчинение на разделението на труда, а заедно
  с това и противоположността между умствения и физическия труд;
  когато трудът престане да бъде само средство за живот, а сам
  стане първа жизнена необходимост; когато заедно с всестранното
  развитие на индивидите нараснат и производителните сили и всички
  извори на обществено богатство потекат като пълноводен поток —
  ЕДВА ТОГАВА тесният хоризонт на буржоазното право ще може
  да бъде преодолян напълно и обществото ще може да напише на
  своето знаме: От всекиго според способностите, на всекиго според
  потребностите."

  Т.е. едва при развития комунизъм (а ние бяхме още в социализма; ерго социализма се смята за преходен етап към комунизма) е възможна постановката "на всеки според потребностите" .
  А по време на социализЪма беше така:

  "Трудът в СССР се явява задължение и дело на честта за всеки способен на труд гражданин на принципа "който не работи не трябва да яде".
  В ССССР се осъществява принципа на социализма "ОТ ВСЕКИ СПОРЕД СПОСОБНОСТИТЕ, НА ВСЕКИ СПОРЕД ТРУДА"

  (Конституция на СССР от 1936, глава 12)

  В конституцията на СССР от 1977 тази постановка е несъществено изменена и изглежда така:

  "Източник на ръста на общественото богатство, благосъстоянието на народа и всеки съветски човек е свободният от експлоатация труд на съветските хора.
  В съответствие с принципите на социализма "ОТ ВСЕКИ СПОРЕД СПОСОБНОСТИТЕ, НА ВСЕКИ СПОРЕД ТРУДА", държавата осъществява контрол над количеството на труда и потреблението."

  (Конституция на СССР от 1977, глава 14)

  Те така. 🙏🙏

  Апокалипсисът апокалиптичен
 49. 49 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#46] от "Freerider":

  Не може с общи приказки да се определи "хипер-индивидуализма". Кой определя кога някой живее за себе си и "срещу всички останали"? Кой е говорител на тези "всички останали"? Има ли някакви критерии за това и те за всеки един ли важат или само за определени хора?
  Да не би това да се налага от същите тези мутри, които чрез насаждане на колективизъм, осигуряват хипер-индивидуалистичните си печалби и власт?

  За себе си, не за другите.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#41] от "chichka":

  Според мене това е най-големият проблем на социалните държави: избуяването на паразитизма.
  Нищо против да плащам данъци, но те да отиват за обществени нужди, за пенсионери, болни и инвалиди, но съм много против от това да се облагодетелстват здрави и прави индивиди, които просто ги мързи да работят. Ако теглим каруцата, нега всички трудоспособни го правим, а не някои само да се возят в нея.
  В Западна Европа има квартали с прилични социални жилища за хора, живеещи на социални помощи. Изпочупено, неподдържано и мръсно. Наркотици, алкохол и престъпност. И този манталитет се възпроизвежда сред младото поколение.
  Какъв смисъл има да учиш и да работиш, след като всичко ти се дава наготово?
  И разните левичари ронят сълзи за "горките" и "онеправдани" бедни и за неравенството в обществото. Как, видите ли, не можели сами да се измъкнат от бедността. Могат, ама не искат, защото ще изгубят социала и ще трябва да работят.
  Т.е. за да бъдем равни и те трябвало да имат същите условия за живот като работещите?! И това го смятат за справедливо?
  Нямам нищо против държавата да подпомага работещите бедни, ако те не могат да се справят сами, но само при положение, че работят.
  Социалните държави привличат любители на социалните помощи буквално от целия свят. И как не, къде са видели в родните им държави да раздават благините даром?
  Така, че който призовава да направим социална държава нека първо да помисли как да се осъществи принципът "от всекиго според способностите" преди да се раздава "на всекиго според нуждите".

 51. 51 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#48] от "БМЗ":

  Дали Марк Зукърбърг например полага милиони пъти повече труд от някой електроженист например? Или от чистачката, която му мете офиса?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 52. 52 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#50] от "pamela":

  Именно.
  Социалната държава е на порядък по-лоша от социализма, в който живяхме. Тогава поне не преструваха на капиталисти.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 53. 53 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#50] от "pamela":

  Ако ти беше чистачка, щеше ли да се измъкнеш от бедността сама?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#35] от "Боян Таксиров":

  Радвам се че се съгласяваш.....но.....
  Уви вече не сме в оная епоха за която сме на едно и също мнение....
  Времената се промениха и.....кюлчетата вече нямат нужда от държава, а обратното....
  МВФ, НПО финансирането, биткоин и т.н....
  А само до преди около век.....човека е бил 'прилепен' до земята и си е вадил насъщния от нея.....
  Днес.....вече може да си мигрант и по този начин джоба да ти е много по пълен........от нормално отседналия начин на живот....
  Виртуалния капитализъм е по лек от нормалния....но е по стресиращ.
  И къде е държавата в цялата тази работа....?
  Никъде....!
  Тя просто изчезва.... Или по точно служи за събиране на едни данъци които създават заплатите на някаква местна бюрокрация....
  В крайна сметка....се създават условия за едни много странни движения на парите.....
  Пример....
  Държавата тегли помощи от МВФ, а нейните граждани си влагат парите в биткоин мрежата....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#52] от "БМЗ":

  В България живеем в капитализъм, в който "капиталистите" викат:

  "Моето си е мое, а товето е общо!"

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 56. 56 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Проблемът отдавна е, че много богатите не плащат данъци и че създават толкова големи монополи, че уж по-силното мнозинство всъщност няма избор. Много рядко вече се случва ситуация като с шофьорите в Англия, каквито заради ниското заплащане няма. И ако уж беше свободен пазар, заплатите щяха да се качат и да се намерят. Но понеже от поне 40-50 години ръстът в приходите се отразява само на собствениците и CEO-тата, се получава това неравенство. Защото във всички индустрии е прието на човек с подобна длъжност да се плаща толкова малко, реално избор няма - дали си шофьор, монтьор, електротехник, строител или друга работа с ръце, никъде няма да вземеш повече. А целият икономически ръст отива при единия процент, които криейки доходите си, не плащат никакви данъци върху голяма част от икономиката. Затова и няма пари за елементарни неща, които всъщност работят за цялата икономика и вдигат производителността, като безплатно здравеопазване, детски градини, висше образование и т.н. А за да се прикрие единствената реална политическа дискусия, която е колко и от кого да се събират данъци, се включват всякакви отвличащи вниманието теми като аборти, мигранти, малцинства, екология, за да накарат бедните да намаляват данъците на богатите с други аргументи. В щатите до 70-те години според църквите им, душата влизала в тялото с първия дъх след раждането. След това станала удобна тема и под прикритието на уж християнския морал, сега се спори за абортите, докато всъщност избират управляващи, които махат данъците на богатите, сключват договори с офшорните зони и дори поддържат такива вътре в държавата си.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 57. 57 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#51] от "Боян Таксиров":

  Аз за какво ти говоря, ти за какво ми говориш? Обясних, че принципа "на всекиго според потребностите" е дълбоко погрешна политика, поне в днешното развитие на обществото.
  Освен това има нещо, което се нарича "интелектуален труд". Трудно се измерва, не е тиква да го претеглиш на кантара, ама така стоят нещата. Това по въпроса за Цукърбърг.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#53] от "Боян Таксиров":

  В началото на 90-те всички бяхме еднакво бедни, в магазините нямаше нищо и се чакаше на километрични опашки. Малко живнахме и когато на власт дойде Виденов ни нулира всички спестявания. Имахме семейства и деца, които трябваше да отглеждаме в най-голямата криза и мизерия.
  Така, че мога с пълно основание да кажа, че в един момент започнахме отново от нулата, т.е. равният старт се осъществи поне за обикновените хора, далеч от партийните структури, бившата номенклатура, ДС и мутрите.

 59. 59 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Значи Киро дълбоката

  промяна?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 60. 60 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#54] от "eti mehter":

  Днес, въпреки множеството схеми, нещата остават горе долу същите - едни хора контролират други чрез всякакви завоалирани методи, жестокост, престъпност и лицемерие. Държавата все повече се заменя от универсалната Система, която манипулира условията навсякъде, инструментализира и експлоатира всяка човешка ценност, деградира, програмира и моделира хората, свежда ги до биологични единици, с характеристики, предназначение, срок на употреба и т.н.

  Така че независимо от формата, проблемите и конфликтите са същите. И рецепта за бъзещето, какот и сигурност няма. Няма и да има.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 61. 61 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#37] от "Боян Таксиров":

  Ами това което пишеш просто не е вярно. Частниците се грижат много повече за работниците си от държавата (изключвам "частниците" обръчи, които са на държавната хранилка)

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Аааа, немойте тъй другаре! Ние вече строихме безкласово, справедливо общество. Нищо не стана, но важно е, че минахме по реда си. Сега вече янкито е на ред. Гледаме и чакаме да построят и покажат мечтания нов социален ред. Ще пеем дитирамби и ще превъзнасяме щастливия строй. Ще ръкопляскаме и ще викаме "ура" и "вечна дружба" както едно време.
  "Да живее братския американски народ и да пребъде Великия, нарушим и непобедим Европейски съюз! Ура, другари!

 63. 63 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#57] от "БМЗ":

  А аз ти обясних, че съвремениня свят НЕ се плаща и на всекиму според труда.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 64. 64 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#61] от "uq":

  Обясни това на робите, които ги строяват и извозват в София да протестират в името на интересите на шефа си - мутра.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 65. 65 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#61] от "uq":

  Глупости!

 66. 66 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#63] от "Боян Таксиров":

 67. 67 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 74 Неутрално

  До коментар [#46] от "Freerider":Не може с общи приказки да се определи "хипер-индивидуализма". Кой определя кога някой живее за себе си и "срещу всички останали"?
  —цитат от коментар 49 на Боян Таксиров


  "Хипер-индивидуализма" е мой термин, с който характеризирам нещото, далечно подобно на Западния индивидуализъм, което определя социалните взаимоотношения в България. Досега не съм срещал термин, който да го описва добре, и затова ползвам този. Съвършено накратко и опростено за разликата:
  - при Западния (особено Англосаксонско-Германският) човек е автор на собственият си живот и от решенията, които взима, зависи как ще се развие този живот. Накратко - свобода и лична отговорност.
  - Българският индивидуализъм - "Важно е аз да съм добре, другите кучета ги яли."

  До коментар [#46] от "Freerider":.......Има ли някакви критерии за това и те за всеки един ли важат или само за определени хора?Да не би това да се налага от същите тези мутри, които чрез насаждане на колективизъм, осигуряват хипер-индивидуалистичните си печалби и власт? За себе си, не за другите.
  —цитат от коментар 49 на Боян Таксиров


  Критерии за кое? Кое е "това", което се "налага"? Какъв е този колективизъм, който мутрите "насаждат"?

  Не разбирам въпросите.

 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#40] от "tsyrvulan":

  "Скандинавците осъзнават грешките си. Съответно, държавниците започват политики които не само тушират причините за бедност и изостаналост, но поставят основите за бъдещ просперитет. Казано с думи прости, образование, иновативност, бизнес възможности, стимул за предприемаческия дух. Вероятно изглежда кощунствено в очите на Балканците, но шведското общество в действителност е едно от най-предприемаческите на стария континент."

  Много точно.

  Достатъчно е да видим къде са били Финландия и Норвегия преди 100 години и къде са сега.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#64] от "Боян Таксиров":

  Тези роби които протестират в момента са роби на "частниците" от обръчите които строят пътища и са на държавната хранилка. Те са продукт на преразпределянето на благата от държавата а не на пазара, сФащаш ли? Те са най-голямото потвърждение на това, което казвам. Те са там, защото робите на държавата на изборите махнахме бащицата на робовладелеца им от ролята на "честен" преразпределител.

 70. 70 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Този соц паквил не можах да го изтърпя до края. Ако това ще е идеята на промяната, то сме на грешен път! Ама те марксистите винаги са искали да вземат отвсякъде и те да решават на кой и за какво ще дадат. Демек същите алчни копелета като останалите, ама са се "опаковали" по друг начин за пред лапнишараните.

 71. 71 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#14] от "4ort":“Правова държава с библиотекарски институт и Иницативен комитет от 27 агенти на ДС е оксиморон.”Правова държава с приватизирана съдебна система, “специализирани” съд и прокуратура и каскет, който се отчита пред Pi ar Sevi Boiko и чака указания по време на заседание на правната комисия, е карикатура на държава.
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  Гърнец, ако имаше лустрация, нямаше да има приватизирана съдебна система, Ама болшевиките немаше как да участвате в мръсните игри, които надробихте.

 72. 72 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#67] от "Freerider":

  Съвършено накратко и опростено за разликата:
  - при Западния (особено Англосаксонско-Германският) човек е автор на собственият си живот и от решенията, които взима, зависи как ще се развие този живот. Накратко - свобода и лична отговорност.
  - Българският индивидуализъм - "Важно е аз да съм добре, другите кучета ги яли."
  —цитат от коментар 67 на Freerider


  Не си изяснил задоволително разликата между западния индивидуализъм и българския "хипер-индивидуализъм". Всеки гледа да е добре, нали? И в България е толкова ясна връзката между решенията и последствията, колкото и на Запад.

  С тази лична отговорност много се спекулира и всеки я тълкува както му е изгодно. Дай пример за такава лична отговорност?
  В поговорката: "Важно е аз да съм добре, другите кучета ги яли." също се крие вменяване на лична отговорност, но все пак не става ясно каква може да бъде тя и в какво да се състои? Аз съм на мнение, че отговорността трябва да се налага от държавата чрез норми и регулации - например данъци и т.н. Има ли друга лична отговорност, която да се наслагва над личната свобода и самоопределение на индивида? И може ли тя да се дефинира в закон?

  Това отговаря на въпроса ти за критериите, където пишеш, че не си ме разбрал. Питах те дали има критерии за това, кой е "хипер-индивидуалист"? Т.е. как да ги "изобличим" и "заклеймим"?

  Колективизъм е обратното на хипер-индивидуализъм. Ти за това ли си?  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 73. 73 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#69] от "uq":

  Само те ли протестират? Всички други доволни?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 74. 74 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#73] от "Боян Таксиров":

  Да, само те протестират. Нещо друго?

 75. 75 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  А аз бих поставила на първо място КОНТРОЛЪТ.
  Всичко написано от вас е следствие, а не причина.
  дори да имате социална държава, пак ще се намерят чиновници, които да крадат от нея.
  Но ако има стройна система за контрол, тогава всеки посегнал да краде ще бъде удрян през ръчичките.

  кратък
 76. 76 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#74] от "uq":

  Засега.
  Иначе нищо друго.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 77. 77 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Това сериозен анализ ли е или просто брътвежите на поредния утопист, който смята, че може да промени човешката придода?

 78. 78 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мариана Кълвачева":

  Говорим за прилагане на законите. Никой не е против това. Но контролът не може да се налага в разрез с човешките права и норми. Например камери навсякъде и т.н.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 79. 79 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Весело

  До коментар [#63] от "Боян Таксиров":

  Браво, откри Америка.
  Ама дайте да не бъркаме капитализъм, социализъм, анархизъм и комунизъм. "Социалните" (социалната държава) ги объркаха и глей какво става.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 80. 80 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#77] от "4okuto":

  Ако легитимираме несъвършенствата и неправдите чрез човешката природа, то в човешката природа е и бунтът срещу тях. Ако искаш да мачкаш другите трябва да си свободен. А ако теб те мачкат не си свободен. Т.е. съпротивата срещу всяка форма на репресия и несправедливост е по базова от желанието да я извършваш.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 81. 81 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  До коментар [#75] от "Мариана Кълвачева":

  Кълвачева, а когато държавата е крадеца, тогава к'во правим?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 82. 82 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#78] от "Боян Таксиров":

  Контролът няма да бъде повсеместен, а само там, където има опсност от кражба.
  Завардването става на прохода, а не в полето.
  Няма да се контролира всеки, а само този, който е поставен на тясното място, примерно разпределя пари по Сапард, или организира обществени поръчки, или е главен архитект в общината.
  Тогава, тези хора, съгласили се на големи заплати, ще приемат и завишен контрол.

  кратък
 83. 83 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#79] от "БМЗ":

  Не намесваме тези понятия. Придържаме се към чистата логика на нещата. Ако не се плаща всекиму според труда, то тогава трябва да има система, която да поддържа това състояние и да неутрализира недоволството да не изкристализира в някакви разрушителни за системата действия. ЗАщото в човешката природа е заложено да има някаква справедливост. И в животинската също. Това е следствие на социалната еволюция.

  https://bit.ly/3FkyhD8

  Този линк присъства и в книгата ми, която е посветена на тези методи, чрез които системата поддържа несправедливостта и облагодетелства малцинството:

  https://unbrain.eu/?bg

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 84. 84 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#81] от "БМЗ":

  "Държавата" е общо понятие.
  Тя е съставена от институции.
  Едната институция контролира другата.
  В щатите как е, имат много органи, с дублиращи функции, които се самоконтролират.
  Примерно полиция, федерални и разузнаването.
  Не може да купиш всеки, не можеш да направиш СИК или ВИС в Америка. Твърде много хора трябва да корумпираш.
  По-добре е да ... си отгледаш собствени сенатори, които да излъчат твой президент.
  Тогава имаш пак цялата власт, но и това не е гарантирано.
  Все ще се появи някоя дебела глава, която да разследва и да стане белята, примерно Уотъргейт.

  кратък
 85. 85 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  До коментар [#83] от "Боян Таксиров":

  Добре, разбрахме - социализЪма несправедлив, капитализЪма несправедлив, социалната държава несправедлива...

  Сега накъде?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 86. 86 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#85] от "БМЗ":

  Аз не казвам, че социализма и социалната държава са несправедливи, това го казваш ти.

  Иначе вървим натам, накъдето трябва, пък докъдето стигнем...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 87. 87 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 74 Неутрално

  До коментар [#67] от "Freerider":
  —цитат от коментар 72 на Боян Таксиров


  Не става въпрос дали всеки гледа да е добре, или за причинно-следствени връзки. Причинно-следствените връзки са същите навсякъде. Става въпрос за самата същност на това, в което вярват хората от различните народи.

  Лична отговорност: ако човек започне бизнес, и след време този бизнес е успешен, заслугата за успеха е най-вече на самият човек. Не на обстоятелствата, кое правителство е на власт, дали има приятели на високи постове и т.н.
  Ако бизнесът е неуспешен - отговорността е главно на същия човек, не на обстоятелствата, кое правителство е на власт, дали има врагове на високи постове и т.н.

  И да, има и друга лична отговорност. Тази, която човек носи в себе си. Тя НЕ се дефинира в закон, напротив - след време законът произтича от нея.

  Какво според мен е "хипер-индивидуалист" съм написал още в първия си пост.

  Не, не съм привърженик на колективизма, ако не е станало ясно досега.

 88. 88 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Ей, най-после Рашков намери кюлчетата на Борисов. В градината му ли бяха заровени?

 89. 89 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#87] от "Freerider":

  Успехът на даден бизнес зависи и от средата, в която той се развива. Разбра се, как режимът на ГЕРБ например, е завладявал бизнеси. При наличие на изкривен пазар системата може да те държи на ръба на оцеляването и пак да се водиш бизнесмен. Има бизнеси, които едва дишат, съсипвани от всякакви тенденциозни спънки. Това е реалността, следователно това, което ти пишеш за отговорността са внушения.

  Тази лична отговорност ти пак НЕ споменаваш в какво се изразява. Зададох прост въпорс - как да познаем, че някой НЯМА лична отговорност и да го заклеймим?

  Щом пишеш за личната отговорност, трябва да можеш да я дефинираш, нали?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 90. 90 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Всичките много приказки и от статията и от колегите коментиращи могат да се обобщят с няколко думи - безусловно, бързо прилагане на законите, равенство на вички граждани пред тях.
  Тогава ако има проблем той ще е само в законодателството и обществената енергия ще се концентрира върху него за решение. Така ще отпадне постоянната ни необходимост от събаряне на старата къща и строеж на нова. Другите общества оттадавна са си изградили къщите и сега само ги благоустрояват, а ние минат, не минат 30-40 години, почваме да мислим за нова конструкция.
  В законодателствот и неговото прилагане е истината и разковничето за успеха и благоденствието на една държава и нейните граждани.
  Сега вече може да се досетите кои са институциите които са пряко отговорни за постоянната криза на българското общество и държава.

 91. 91 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#68] от "Norman Granz":

  И къде е била Финландия преди 100 години? Току що обявила независимост от Русия. Къде е сега? Една сравнително бедна, студена и мрачна държава, пълна с примирени интроверти.
  Не ме разбирай погрешно, финландците са ми много симпатични като хора, НО не живеят добре.
  Виж Норвегия....има нефт :). Норвежците не са роби да (Както казва Боян) те си внасят роби от източна Европа да гърбят на нефтените платформи в нечовешки условия, за да им хранят чистичкото лицемерно общество

 92. 92 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":
  Дания и Норвегия са северни населения, там природата е сурова. Обществото е социално. Тук хората са асоциални, доказва го и ниската степен на ваксиниране. Хората от юга не могат да са като северните народи, защото природата предполага по-лесно преживяване и това е открай време.

 93. 93 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#80] от "Боян Таксиров":

  Хората са различни. И не са равни дори още при раждането си. Несправедливо, но това е животът. Няма как да се промени.

  При Вас има противоречие. Хем искате свобода, справедливост и независимост, хем вярвате в утопии, чиято цел е пълен контрол върху и зависимост на отделния индивид.

  Виждам, че не харесвате капитализма, който обвинявате във всичко, но всъщност в днешно време почти не съществува такъв в класическия смисъл. Огромната част от днешните "капиталисти" и "политически елит" не желаят конкуренция, искат зависим народ, искат нов вид социализъм. Именно същите предлагат утопии като тези в този анализ.

 94. 94 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Еднакви правила за всички. Това е най-важното. Ако виждаме, че токът е скъп трябва да можем да станем търговци и/или производители само с уведомление, а не на база разрешителни режими и лицензи. Другото, което трябва да се случи е да махнем корупцията до колкото е възможно. Много ясно, че като ни спрат за превишена скорост ще предпочетем да дадем 50 лева на полицая вместо да платим глоба 300 лева, но ако полицаят знае, че може да сме подставено лице ще се замисли. Като не си спазваме задълженията трябва да могат да ни вземат всичко (юридическите лица до размера на капитала) и обевявайки фалит следващите поне 5 години всеки да може да види, че сме ненадежни партньори пък било то и в качеството на собственици на фалирали фирми.

 95. 95 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#93] от "4okuto":

  Не, не вярвам в (анти) утопии, които контролират индивида, точно обратното - непрекъснато пиша за това, като за най голямата опасност.

  Ясно е, че концентрацията на капитала и окрупняването на бизнеса ликвидира капитализма и създава нещо друго. Вие неправилно го наричате социализъм, може би по точният термин е неофеодализъм. Единственият начин да се противодейства на това е ДЕМОКРАТИЧНАТА държава да контролира този бизнес, за да не може той да контролира нея, а оттам и всеки аспект на обществото и индивида. При земокрацията самата държава се контролира от обществото. Така чрез държавата хората ще контролират корпорациите, за да не стане обратното - корпорациите да овладеят държавата и оттав и хората.

  Да, хората са различни. И всеки е свободен да преследва своето щастие както намери за добре, според своите качества и способности, да се развива и усъвършенства, стига да не пречи на другите, по начините дефинирани в закона и загатвани от морала.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 96. 96 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#95] от "Боян Таксиров":

  Обяснявам просто
  Държавата е власт, компаниите са пари. Който има власт, иска да я осребри за пари, който има пари, ги ползва за да се сдобие с власт
  Обикновените хора нямат нито пари, нито власт.
  Така е било така и ще бъде и при комунизма и при капитализма.
  А свободата...повечето изобщо не разбирате тази дума

 97. 97 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Така чрез държавата хората ще контролират корпорациите, за да не стане обратното - корпорациите да овладеят държавата и оттав и хората.
  —цитат от коментар 95 на Боян Таксиров


  То и сега това е възможно. Дразни те някоя корпорацийка, примерно Сурат-тефтер - ами изтриваш си профила. Дразни те Кока-кола - купуваш Пепси. Дразни те "Банкя" - купуваш "Горна Баня". И т.н. и т.н.

  Както се казва, може да гласуваш с портфейла си. И то всеки ден.
  Сега, за монополите разговорът е малко по-друг.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 98. 98 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#95] от "Боян Таксиров":

  От последното разбирам, че всъщност вярвате в индивидуализма. И искате демократична държава, базирана на независими и отговорни индивиди. Т.е. сте десен.

  Препоръчвам да прочетете / гледате канадския професор Джордан Питърсън. Той говори по най - различни теми и е класически либерал (който в днешно време някои определят за "консерватор"), какъвто може би сте и Вие, но без да го подозирате в момента.

  Парадоксално, но единственият начин държавата да контролира ефективно бизнеса е да не се меси в икономиката. И да не преразпределя ресурси към бизнеса. Защото именно това създава зависимости и корупция.

 99. 99 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  До коментар [#68] от "Norman Granz":И къде е била Финландия преди 100 години? Току що обявила независимост от Русия. Къде е сега? Една сравнително бедна, студена и мрачна държава, пълна с примирени интроверти.
  Не ме разбирай погрешно, финландците са ми много симпатични като хора, НО не живеят добре.
  —цитат от коментар 91 на uq


  Това е вица на деня. 😆 БВП на човек е $52 000+ (над средното ниво на ЕС). 😆

  Апокалипсисът апокалиптичен
 100. 100 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":Не желая да финансирам никакви "базови нужди" на неграмотни и мързеливи същества, раси и етноси. Стига комунистически глупости.
  —цитат от коментар 22 на Alex Ivanov


  Именно! На аФтора, преди да седне да пише и да ни предлага интелектуална боза като неговата, му препоръчвам да прочете „Химн“ и „Атлас изправи рамене“ от Айн Ранд! Мога да го оборя точка по точка в прозрачното, но твърде плитко послание, което се е опитал да ни сервира, но няма смисъл – ще загубя време, а и индоктринираната аудитория тук е такава, че ще изригне яростно от недоволство – как така някой си позволява да критикува нещо публикувано тук!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK