Странните опити за кадруване в последния парламент

Докато в парламентарните кулоари се говореше, че самият Каримански би могъл да бъде кандидат за шеф на БНБ, финансистът се опита да форсира процедурата, предлагайки само три дни, в които да се издигат кандидати

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Докато в парламентарните кулоари се говореше, че самият Каримански би могъл да бъде кандидат за шеф на БНБ, финансистът се опита да форсира процедурата, предлагайки само три дни, в които да се издигат кандидатиАнализът е препубликуван от страницата на Българския институт за правни инициативи (БИПИ).


"Ние не търсим краставичар наистина - съгласен съм, не търсим такъв човек, но всички сме знаели много добре кога изтича мандатът на този управител на БНБ. Разбирам да ми кажете сега, че променяме в ход изискванията, които са за управител на БНБ, а изискванията са същите, които Вие сте приели в 43-ото народно събрание, повечето от Вас, имам предвид."


Думите принадлежат на Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси на 46-ото Народно събрание, изречени на 19 август, когато комисията разглежда правилата за избор на управител на БНБ. Г-н Каримански има "Нестандартно мислене и рационални похвати при прилагане на различни модели за внедряване на новаторски решения", пише във визитката му на страницата на партия "Има такъв народ" (ИТН).
Четейки стенограмата от заседанието на комисията, човек наистина може да се убеди в наличието на тези му качества. Спазвайки традицията си да мълчи, партията на Слави Трифонов не оповести намерението си да избира управител на БНБ, тъй като мандатът на Димитър Радев изтече през юли. Докато в парламентарните кулоари се говореше, че самият Каримански би могъл да бъде кандидат за шеф на БНБ, финансистът се опита да форсира процедурата, предлагайки само три дни, в които да се издигат кандидати.


Така или иначе не се стигна до гласуване нито на процедурните правила, нито беше даден старт на процедурата от парламента по искане на БСП и "Демократична България", защото, както казва Йордан Цонев на същото заседание на финансовата комисия: "Ако имаме съгласие този парламент да избере гуверньора, чийто мандат е изтекъл, да работим в такъв тайминг, че да можем да завършим, да разположим сроковете така, че да завършим. Ако не, въобще да не започваме процедурата."


Опитът на депутатите от ИТН да започнат процедурата за избор на управител на БНБ е странен най-малко по две причини. Първо, беше направен след фиаското с кандидата за министър-председател и проекта на кабинет на Слави Трифонов и твърдата им заявка, че няма да участват в управление. В същото време от парламентарната им група очевидно искат да кадруват по бързата писта, и то за една от най-важните институции в страната, с регулаторна функция върху банковата система и значителна роля при присъединяването ни към Еврозоната. Получава се така, че хем не искат да управляват, хем искат да назначават.


На второ място, няма логика в натиска за осъществяване на тази процедура, тъй като има други не по-малко важни органи с мандат, изтекъл преди повече от година - главен инспектор и инспектори към ВСС, членове на ВСС. Отделно трябва да се спомене и Конституционният съд, чиято работа реално може да се блокира поради неизбирането на съдия от парламентарната квота.


Целият хаос в последния парламент се отразява и на опитите за кадруване - така например депутатите от Комисията по енергетика и климат не стигат до обсъждане на процедурните правила за избор на нов състав на КЕВР, от която зависят цените на тока и газа, "поради невъзможност, залата е заета", както казва Иван Хиновски от ИТН.


Макар и със заявка за повече публичност и прозрачност в работата на институциите и "възстановяване на парламентаризма", т.нар. партии срещу статуквото не направиха абсолютно нищо нито в 45-ия, нито в 46-ия парламент, за да завишат стандартите при избор на органи от Народното събрание, въпреки призивите и предложенията на БИПИ. Много бързо усвоиха удобното разтягане на процедурните правила, веднага щом се изправиха пред съблазнителната власт да правят назначения по върховете в държавата. Единствената промяна в Правилника на парламента, която се отнася до назначенията, е, че в началото на всяка сесия председателят на парламента изчита органите с изтекъл и изтичащ мандат. И действително Ива Митева прави това на 22 юли, с което и се изчерпва дейността на парламента по попълване състава на органи, въпреки заявката ѝ при посещение в Разград от края на август, че парламентът трябва да излъчи двама съдии в Конституционния съд.


Въобще кадруването е едно от любимите занимания на различните състави на парламента. За 1 година и 3 месеца 42-ото Народно събрание успява да назначи хора в 10 органа, като една от процедурите е изборът на Пеевски за председател на ДАНС. 43-ото Народно събрание успява да попълни състава на 17 органа за 2 години и 3 месеца, преди Борисов да подаде оставка след избора на Радев за президент. 44-ият състав на парламента успява да направи назначения в 30 органа. При всяка от тези процедури са изниквали съмнения по отношение на прозрачността, публичността, конкурентостта им и, меко казано, обществен скептицизъм към професионалните и морални качества на "кандидатите".


Чрез инсталирането на лоялни към правителството кадри в независимите по закон контролни, надзорни и регулаторни органи парламентарните мнозинства създават комфорт на изпълнителната власт, тъй като тези органи имат функции по контрол и възпиране, включително и на изпълнителната власт. Друго любимо занимание на парламентите е квотното разпределение на овакантените мандати спрямо задкулисно договаряне, така че партиите да индуцират относителното си влияние и в регулаторите. Българският парламент през последните години устойчиво изгради практика на отрицателна селекция и бетонира модела на овладяната държава.


Голямото разочарование от последните две кратки издания на Народното събрание е, че завишаването на демократичните стандарти и практики при избор на органи от парламента беше заметено под килима. Още повече че т.нар. партии на промяната дойдоха със заявка за избор на нов Висш съдебен съвет, който да започне процедура за избор на нов главен прокурор. Но нито дума за това какви гаранции ще се въведат, за да не се повтори последният избор.


На прага на официалния старт на поредната предизборна кампания за парламент трябва да държим сметка към следващите народни представители какво и как мислят да направят, за да се прекъсне порочният модел на кадруване от Народното събрание. Още повече че кампанията "две в едно" може да даде превес на президентската надпревара, а значими обществени теми да не получат необходимото внимание. Президентът, от друга страна, също има ключови правомощия по конституирането на органи, еднолично или съвместно с други органи. Радев подписа указа за назначаване на Гешев въпреки призивите да не го прави. Той и не мотивира, макар и да не е длъжен, избора си за назначение на съдия в Конституционния съд, но нищо не му пречеше да го направи. Сега получава втори шанс, защото едно от местата, които са овакантяват в КС, е именно от президентската квота в рамките на мандата на Радев. На тези въпроси ще трябва да отговарят и останалите кандидати за президент.


Всичко това идва да ни каже, че трябва да сме особено настоятелни в тази решаваща за България предизборна кампания, когато става въпрос за бъдещите кадрови решения и на парламента, и на президента.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "Получава се така, че хем не искат да управляват, хем искат да назначават."
  Защото после отговорността ще се носи от тези, които управляват.

 2. 2 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  На който не му е ясно, Слави е поел задължения, най-вероятно към ДПС.

 3. 3 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Странен анализ на фона на предстоящите избори.
  Не е ясно какво подразни анализатора, какво различно видя у една партия, което да е различно от досегашната практика ?
  Нали всички партии, които влизат в парламента се превръщат веднага в системни.
  Питайте хирурзите за това какво се случва когато присадят орган, тялото приема ли го, отхвърля ли го и т.н.

  кратък
 4. 4 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Този "музикант" Слави от Учиндол си е в хора на сараите, а всеизвестно е, че оня Каримански е част от финансисти обслужващи почетния от сараите.
  Те така чалгарите са просто инструмент на БКП-ДПС.
  Материала, материала.

 5. 5 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  "хем не искат да управляват, хем искат да назначават" - това изречение, впрочем обяснява почти всичко, свързано с ИТН :)
  В допълнение мога да кажа, че ми се струва, че като видяха, че няма да могат да овладеят управлението, искаха да опитат поне да овладеят управлението на парите :)
  С две думи, каквото могат да вземат на изпроводяк

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Това с кадруването от една страна е необходимо, а от друга дава възможност да се издигат и избират хора като каскета, Магдалинчев и прочее в съдебната власт и като Искров в БНБ. Резултата е налице.

 7. 7 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 154 Неутрално
 8. 8 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 869 Весело

  Като си говорим за кадруване в последния парламент в тази дописка е крещяша липсата на името на Христо Иванов, бившия колега на Славев във фондацийката, издържана от американското правителство.

  Who the fuck are you to lecture me?
 9. 9 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  "Български институт за правни инициативи" - основен спонсор Фондация Америка за България.

  кратък
 10. 10 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Любопитно

  До коментар [#8] от "Helen of Bikini":
  До коментар [#9] от "Мариана Кълвачева":

  Да не би да сте русофили, че имате нещо против Фондация Америка за България?

  Според мен ако р00сия или р00сийска фондация плаща на някой в българия (открито или скрито) то това е изключително опасно, но американска или европеска фондация могат да подпомагат който заслужава в България.

  Защото те са ни съюзници, а кенефа е враг. Нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 11. 11 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 566 Разстроено

  Странните опити за кадруване в последния парламент?!

  До коментар [#5] от "debruckere":
  ...че като видяха, че няма да могат да овладеят управлението ( а истината е, че те никога не са имали потенциал да управляват и чакаха да им се каже какво да правят и в двата кратки парламенти - те са като в филма "Господин за ЕДИН ДЕН" и едни сценаристи на щоу НЕ МОГАТ!!! да управляват една ПРОГНИЛА държава, защото такава просто НЯМА и те много добре го осъзнават, а иначе подлъгаха "матреяла", които вече преди това беше чалгаризиран не без тяхно участие?!!!), искаха да опитат поне да овладеят управлението на парите :), ама НЕ им се ОТВОРИ парашута?!!!!
  С две думи, каквото могаха да вземат на изпроводяк!!!

 12. 12 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#10] от "Чарли Мишкин":

  Ами аз съм си българче и не съм доволна, разни човечЕта, на които им плащат от чужди правителства, да ни обясняват кой крив, кой прав в нашия си парламент.

  Who the fuck are you to lecture me?
 13. 13 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Що ли ме научи мама да чета?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK