Обвиненията срещу Кристалина Георгиева: щетите за МВФ ще бъдат дългосрочни

Кристалина Георгиева

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Кристалина ГеоргиеваТекстът е препубликуван от "Дойче веле".


По повод обвиненията срещу Кристалина Георгиева за предполагаеми манипулации в доклада на Световната банка от 2017 година "Doing Busines" днес германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) излиза с обширен уводен коментар. В подзаглавието му четем: "Шефката на Международния валутен фонд (МВФ) би трябвало да подаде оставка. Но проблемите отиват доста по-надълбоко."


Авторът на коментара Винанд фон Петерсдорф смята за неправилно решението този доклад да бъде анулиран. И обяснява какви са критериите, според които се оценява бизнес климатът в една или друга държава: "Колко струва, за да впишеш нова фирма в търговския регистър? Колко време се чака за електрозахранване на ново предприятие? Какво е данъчното облагане на печалбите?"
Могъщ инструмент на Световната банка


Според автора тези критерии наистина подлежат на критична проверка, защото облагодетелстват например големите износители на петрол или пък данъчните оазиси. "Така докладът дава като пример за подражание национални икономически модели, които не са особено препоръчителни. Защото бедните държави имат нужда от данъчни постъпления, за да задоволят базовите потребности от образование, здравеопазване и прехрана."


В статията се припомня още, че докладът е могъщ инструмент на Световната банка (СБ), поради което редица държави поддържат специални служби, работещи за повишаване на бизнес рейтинга. А това дава и положителни резултати: ограничаване на бюрокрацията и ускоряване на разрешителните процедури. Авторът обяснява защо Китай е упражнил натиск върху Световната банка, за да не влоши позициите си в доклада, и стига до въпроса дали всъщност една международна финансова организация би следвало да се занимава и с изследователска дейност.


Той цитира Нобеловия лауреат и бивш главен икономист на Световната банка Пол Ромър, според когото докладите за бизнес климата трябва да се изготвят от независими научни институти. "Вместо това обаче докладът беше анулиран. Това се харесва на левите НПО и отговаря на отколешните изисквания на Китай. Защото още през 2013 година тази страна изпрати своите дипломати на фронта, за да се борят за отменяне на бизнес класацията по държави", коментира авторът на ФАЦ.


Една оставка не решава проблема


В края на статията Фон Петерсдорф пише скептично за очакваните съвсем скоро анализи на МВФ за глобалното икономическо развитие, държавните дългове и финансовата стабилност. И се пита дали на фона на случилото се можем наистина да вярваме, че Докладът на МВФ за финансовата стабилност реално оценява примерно опасността от криза на китайския пазар за недвижими имоти.


"Който го вярва, е наивник. Размагьосването на обемистите документи на Световната банка и Международния валутен фонд е резултат от разкритата манипулация на данните. А оставката на Георгиева, колкото и да би била уместна, не решава този проблем", четем в края на коментара на ФАЦ.


Опит за преврат в МВФ?


До сходни изводи стига и обширен анализ на агенция "Ройтерс", в който четем: "Независимо дали шефката на МВФ Кристалина Георгиева е виновна за промените в информационния масив на СБ през 2017 година, които облагодетелстваха Китай, скандалът увреди научната репутация на двете институции, на бивши техни служители, на държавни чиновници и на външни експерти. Щетите, нанесени от скандала, който принуди СБ да анулира доклада, навярно трудно ще се компенсират. Скандалът повдига и въпроса дали влиятелната изследователска дейност на тези институции не се намира под влиянието на техните акционери. Георгиева категорично отхвърля обвиненията, отправени срещу нея в една експертиза, поръчана от СБ на външни специалисти."


След като подробно обобщава фактите и аргументите до момента, агенцията припомня, че известни икономисти и жени лидери са се вдигнали да защитават Георгиева с публикации в медиите и в социалните мрежи. "Сред тях е някогашният главен икономист на СБ и нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц, който твърди, че обвиненията са опит за преврат в МВФ. А Шанта Девараджан, който през 2017 отговаряше за доклада "Doing Busines", заяви, че Георгиева никога не го е притискала да променя доклада. И добави пред "Ройтерс", че промените са направени неизвестно от кого и без неговото знание."


Агенцията съобщава още, че на 6 октомври бордът на МВФ ще изслуша Кристалина Георгиева по обвиненията, отправени срещу нея.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK