"Дори ни направиха отстъпка". Безнаказаната продажба на фалшиви сертификати за ваксинация

На този етап ситуацията може да се обобщи с думите, че всички знаят, всички говорят, но разкрити виновници няма.

© Christophe Licoppe

На този етап ситуацията може да се обобщи с думите, че всички знаят, всички говорят, но разкрити виновници няма.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Мария и Иван (имената са променени) са платили общо 600 лева, за да се сдобият с фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19. Купили са си удостоверенията още пролетта, за да пътуват първо до Гърция, а после и до Франция. Разказват историята си, защото съжаляват за постъпката си и вече искат да се ваксинират, но не знаят как може да стане това. По документи те вече имат две дози.


"Единственото, за което се сещам, е да си сложим трета доза, когато я разрешат. На хартия ще сме с три игли, а в действителност с една. А с една е по-добре, отколкото без нищо", казва Мария.
Главният санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунев казва, че и в Министерството на здравеопазването, и в районните здравни инспекции (РЗИ) в страната граждани подават сигнали срещу лекари, за които се твърди, че търгуват с документи за ваксинация.


Единственото, което могат да направят здравните власти в такива случаи, е да препратят сигналите на прокуратурата. Държавното обвинение съобщи, че в момента има 14 преписки за фалшиви сертификати. В проверките участват и ДАНС и МВР.


Разкрити случаи засега няма. Дори и това да се случи обаче, до наказания ще се стигне много трудно, смята д-р Кунчев. Причината е, че няма как да бъде доказано дали един човек е ваксиниран или не, защото има малък процент хора, които не образуват антитела нито след ваксина, нито след преболедуване на COVID-19.


Затова информациите за търговия със сертификати са много. За купувачите е достъпно, а за продавачите е безопасно, защото знаят, че доказването е трудно.


В това време България остава на последно място по ваксинация в Европейския съюз. Напълно ваксинирани са малко над 20 на сто от населението. В последните седмици страната е под т.нар. четвърта вълна - по няколко хиляди заразени и над сто починали всеки ден.


"Истинска търговия"


Според коментари на хора в социалните мрежи, удостоверение за ваксинация може да се купи както в малките, така и в големите градове, както от личен лекар, така и от голяма болница.


Цитираните цени варират от 200 до 400 лева. А издаваният документ формално е съвсем истински. Притежава нужния номер, вписан е в националната система, с него може да се пътува в чужбина. Само дето зад редовния сертификат не стои реална ваксинация.


Снабдяването с фалшив сертификат става бързо, а лекарите, които са замесени дори, не се и опитват да убедят "клиентите си" да се имунизират наистина. Просто изхвърлят дозата.


Мария и Иван, които не искат да се споменават истинските им имена, за да не бъдат разпознати, разказват хронологията на техния случай. А Иван я обобщава така:


"Истинска търговия. Стана бързо, лесно и дори с отстъпка".


"Постъпихме доста глупаво"


Всичко започва миналата зима. "И двамата със съпруга ми преболедувахме коронавируса, зарази се и синът ни, но той почти не разбра, че е болен", казва Мария. Тя и мъжът й се сблъскват с вируса малко преди в България да влязат първите дози ваксини. Преболедуват цялото семейство.


Когато в България започва ваксинацията, през пролетта на 2021 г., те се допитват до личния си лекар. "Каза ни да изчакаме, защото сега имаме много антитела и няма смисъл да се бърза", допълва Иван. А съпругата му държи да подчертае, че семейството не е антиваксърско.


Малко след като започва масовата ваксинация, в медиите започва да се говори за страничните ефекти на ваксините. "Първо проблеми даваха AstraZeneca, после започнах да чета и за проблеми при Pfizer и така през май, когато вече се очертаха летните ни планове, решихме да си купим сертификати", разказва Мария.


"Пътуваме много - правенето на PCR тест изобщо не е опция, беше ясно, че навсякъде на Запад ще искат ваксинационен сертификат, още не беше съвсем ясно какъв ще бъде той".


Затова семейството изследва антителата си. След като установяват наличието им, Мария и Иван вземат решение да си купят документите.


"Хем имахме антитела, хем навсякъде четяхме, че ваксините дават странични реакции. Затова решихме, че няма да застрашим никого с тоя трик", добавя Мария.


От решението да си купят документите до самото купуване ги делят точно 24 часа.


"Първо ни казаха, че цената за "две дози Pfizer" е 400 лева, но когато разбраха, че сме семейство, дори ни направиха отстъпка и така платихме 600 лева общо", допълва разказа Иван.


Купуването става лесно. След предварителна уговорка, през познат, двамата съпрузи отиват в края на работния ден в голяма столична болница.


"В документите ни пише, че втората доза е била през последната седмица на месец май".


Мария твърди, че никой не я питал защо не иска да се ваксинира. "Аз все пак обясних: имаме антитела и се страхуваме от странични ефекти на ваксините. Отговор не получих", разказва тя.


В началото на месец октомври Иван има значително количество антитела, но при съпругата му те са намалели. Това смущава семейството и те вече съжаляват.


"Сега вече не можем да се ваксинираме, но ако разрешат и за по-млади хора трета доза, ще си сложим", казва Мария.


През декември синът й навършва 12 години, а тя и съпругът й обмислят да ваксинират и него. "Просто се подлъгахме и постъпихме доста глупаво. От страх и малко самонадеяност", твърди двойката.


Как реагират институциите


На този етап ситуацията с фалшивите сертификати в България може да се обобщи с думите, че всички знаят, всички говорят, но разкрити виновници няма.


По думите на д-р Ангел Кунчев в страната има засечен един много конкретен случай.


"Местното РЗИ, в града, където се е случвало това, е забелязало, че има рекордьор по поставяне на ваксини", разказва главният санитарен инспектор.


"Направи ни впечатление, че освен високия брой ваксини, този доктор е поставял препаратите на хора от цяла България. Има пациенти от Елхово, Варна, а практиката му се намира в централна България", разказва Кунчев. И допълва, че прокуратурата е сигнализирана, но е рано да се говори още за развитие.


"Сложно е да бъде хванат, защото ще казват, че не са изградили антитела", казва още Кунчев.


В събота говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза, че държавното обвинение работи по 14 сигнала за поставени фиктивни ваксини.


"Сигналите са постъпили от седем области, като най-много има от София", каза тя. Данните, с които прокуратурата работи, са предимно от месец септември. "Ще бъдем безкомпромисни", каза още Милева.


Ще има ли наказани?


Пред "Свободна Европа" бившият прокурор и настоящ правен експерт към фондация "Антикорупционен фонд" Андрей Янкулов обяснява, че съществува голяма вероятност лекарите, търгуващи с ваксинационни сертификати, да останат ненаказани. Причината е, че ваксинационният процес е регламентиран в няколко нормативни акта.


"По някаква причина, въпреки изключителната важност на ваксинацията срещу COVID-19, регламентацията е разпръсната в Наредбата за имунизациите и заповедта на министъра, която само на места препраща към Наредбата. В заповедта не са определени ясно лицата, отговарящи за провеждането на имунизацията, включително за нейното документиране", казва адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.


Това създава объркване, включително сред лицата, провеждащи имунизацията. На практика заповедта урежда задължение за въвеждане на данни в електронна система, но не посочва отговорните за това лица, допълва юристката.


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

По думите на Андрей Янкулов по смисъла на наказателното право сертификатът не може да бъде разглеждан като документ с невярно съдържание.


"За да има документ с невярно съдържание той трябва да има автор, а в сертификата не е помислено така, че да има вписано авторство", обяснява Янкулов.


Не би могъл да се използва и специалният текст от Наказателния кодекс за снабдяване на някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, защото удостоверяването на поставена ваксина не може да бъде прието като такова.


По думите на адвокат Мария Шаркова всичко това може лесно да се преодолее.


"Просто трябва да се прецизира регламентацията. Трябва да се обсъдят всички възможности, в това число актуализиране, т.е. изменение на заповедите, така че да не стават повод за оправдаване на подобни практики", казва юристката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Savov
  Ivan Savov
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Докато някой лекар не влезе в затвора или започнат да не признават бг ваксинационни сертификати в Европа, нещата няма да се оправят.

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Тъпите закони, правят от нормалните граждани - закононарушители.

 3. 3 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Пеевски ще да е

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Същото е и за болничните. Отделни лекари петнят професията, казват, че Петрич е градът с най-голям процент ваксинирани... Но не трябва само да се очерняме пред Европа, после всички ще говорят, че българите са мошеници. Пишете и за хубавите неща.

  А Европа отдавна е свободна...

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Тези не са нормални граждани.

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  "Просто трябва да се прецизира регламентацията...."

  Чувал съм, че в скандинавските страни има поговорка "Катинарите са за почтените люде".

 7. 7 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2131 Весело

  Дори ни направиха отстъпка! Това е пазарната стратегия за зарибяване на нови клиенти.

 8. 8 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  За такива въобще не ми е жал, да мрат.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 9. 9 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ivan Savov":


  Кое не признават, скенирах го в немският ап и готово

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  А тук във Великобритания отвориха още повече пътуванията от днес, точно за ваканцията на децата. От днес още 47 държави преминаха в зелената графа. В България предстои затваряне докато останалият свят започва отново да бъде себе си...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  Полинче, както, може би, се досещаш, душко, безнаказаната продажба на фалшиви сертификати за ваксинация се осъществява под указанията и ръководството на „Банкянския диктатор“, нали? Или, може би бъркаме? Всичко това е резултат от управлението на служебното правителство на Радев и, най-паче, на неговия служебен министър на здравеопазването, виден антиваксър и още по-виден реваншист, мразещ от дън душа по-кадърните си колеги? Нали умираха хора пред болниците? И сега умират там, ама ти не пиушеш за това! Що така? Ти, като по-ачигьоз и близо до нещата, би ли ни пояснила?

 12. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2875 Любопитно

  До коментар [#10] от "padrino":

  В България чок тарикатите преобладават и накрая пак със скъсаните гащи.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 13. 13 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  400 кинта са даже не къде да е в Пирогов ... елитната болница

 14. 14 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1024 Гневно

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Това не са "нормални граждани", те са тъпи, корумпирани, а и не са граждани. Отрепки са. И лекарите, и онези, които купуват от тях фалшиви сертификати. България е първенец по отрепките.

 15. 15 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  400 кинта са даже не къде да е в Пирогов ... елитната болница
  —цитат от коментар 13 на Doge


  Кученце, а кой е шеф на Пирогов, че май съм забравил? Не е ли един нов такъв, ем убав, ем па и хептен умен? И въобще не взима по 30 000 левчета заплатка на месец? Ще ли ни кажеш?

 16. 16 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Да си плащат за нещо безплатно. Идиотщина и нищо друго!

 17. 17 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 422 Неутрално

  И лекарите, които издават такива сертификати, и хората, които плащат затова трябва да бъдат безкомпромисно наказвани заради това

  Freedom of speech
 18. 18 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Най-много, защото има много регистрирани като живеещи там граждани и на РСМ. Имало е голям наплив да се ваксинират там в началото.

 19. 19 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  На какво ли не е готов човек за едната почивка. Дано двойката наистина се разкайва за грешката си.

 20. 20 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Айде пак ние сме най-черните. Таз журналистка защо не пише за случаите в другите страни? Онзи ден в баварският Донаувьорт разкриха доктор, който е издал стотици фалшиви сертификатати. Тук нито дума.

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Гневно

  "Единственото, което могат да направят здравните власти в такива случаи, е да препратят сигналите на прокуратурата"

  Здравните власти могат да отнемат правата за упражняване на лекарската професия. А после вече да пратят сигнала за корупция и на прокуратурата- за криминално наказание!

 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално
 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Тези не са нормални граждани.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  А какви са ?

 24. 24 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  До коментар [#23] от "atmanpg":

  Дебили

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#24] от "Consumer":

  Дебилни са мерките, които нямат никакво логично основание.
  Освен усвояването на едни пари.

 26. 26 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Днес прочетох някъде, че трябва да се преустанови практиката личните лекари да слагат ваксина. Защото там всичко се случва между четири сени и четири очи. Докато във ваксинационните центрове там много очи гледат и е трудно да се случи схемата.

  Сам съм, други няма...
 27. 27 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Днес прочетох някъде, че трябва да се преустанови практиката личните лекари да слагат ваксина. Защото там всичко се случва между четири сени и четири очи. Докато във ваксинационните центрове там много очи гледат и е трудно да се случи схемата.

  Сам съм, други няма...
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 718 Весело

  Това, което наричат сертификат не е юридически документ!

  В тази връзка - никого не могат да накажат или осъдят.

  А истериците-ковидисти нека си вият.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 31. 31 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Каква футболна драма драги зрители! Вече искали да се ваксинират, ама не знаели как. хахах После се оказва, че били и преболедували. хахаха. То бива долнопробна пропаганда, ама това е направо потресаващо некадърно!

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  Ще му се отвори възможност на част от българските лекари да лепнат 400-500 лв., вече, за няколко минути, и няма да се изкушат!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Разстроено

  Айде пак ние сме най-черните.
  —цитат от коментар 20 на Гарван


  Да, за съжаление е така; да бъдем честни един с друг. Вярно е, че "и в САЩ бият негрите" (както казва стария виц). Но не е вярно че там или някъде другаде в ЕС нивото на корупция и цинизъм стига нашето. Не знам на какво се дължи... Може би 5-6 века липса на собствена държавност, която само е изграждала и затвърждавала манталитета на Андрешко ("прецакването на системата е благородно дело")? Но има и други държави в нашето положение... Може би неразбирането на понятието "върховенство на закона" (като някои хора си мислят че това означава "всичко е разрешено ако не те хванат")?!

  Освен това, данните (а и моят опит) показват че българското ниво на скептицизъм (и дори страх) по отношение на ваксините (включително сред докторите, другите медицински лица, журналистите и политиците) също е ненадминато в Европа (не говоря само за ЕС). (Може би да се конкурираме само с някои републики от бившия СССР).

  Така или иначе, второто донякъде се дължи и на първото. След като хората виждат около себе си корумпирани и некомпетентни политици, чиновници, "бизнесмени" и лекари, след като те самите са масово податливи на корупция, те вярват че цял свят е такъв и само гледа да ги прецака...

 35. 35 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Споко, в Европа вече се обсъжда да не се признават българските сертификати. Ганя си мисли, че прецаква системата, а пък прецаква себе си и останалите българи.

 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Весело

  "Сега вече не можем да се ваксинираме, но ако разрешат и за по-млади хора трета доза, ще си сложим", казва Мария.
  *
  А, не можете! Веднага ще ви кажа как: отивате при същия доктор, който ви е издал сертификат без ваксина и го уговаряте кгато дойдат други желаещи да си купят сертификат вместо да изхвърля ваксините, да ви ги сложи на вас.
  Е, може да се наложи да си платите пак, ама нали искате ваксина!

 37. 37 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Тази сърцераздирателна история може да е истинска, може и да не е. Няма как да проверим. Мразя да чета материали, в които главна роля играят лица пожелали анонимност.

 38. 38 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 181 Неутрално

  Успехът на този бизнес доказва, че едно е сигурно - нямаме никаква реална представа за броя на ваксинираните.

  Няма мрак който светлината да не може да разсее.
 39. 39 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Акция с таен клиент трбява, и да хванат 5 лекари и да ги дават по телевизията. Ще се оправят нещата бързо.
  Колкото до героите в статията, няма такива самодоволни и дрисливи нарциси.
  Но ще е много яко да са си купили астра зенека, щото там няма трета доза...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 40. 40 Профил на Любен
  Любен
  Рейтинг: 191 Весело

  Имагинерните 'Иван' и 'Мария' нямат повод за безпокойство - за тях ще има и 4та и 17та игла, няма страшно, накрая може да минават и на оверлог под модифицирана шевна машина с коктейл от одобрени ваксини (Трувада)

 41. 41 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Поредната пропагандна помия. Анонимни пациенти от анонимен град, ваксинирани от анонимен лекар. Това наистина нищо не доказва.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Гневно

  Докато някой лекар не влезе в затвора или започнат да не признават бг ваксинационни сертификати в Европа, нещата няма да се оправят.
  —цитат от коментар 1 на Ivan Savov


  Така беше и с българските зелени карти за автомобилната застраховка гражданска отговорност преди няколко години!

 43. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Гневно

  До коментар [#20] от "Гарван":

  "Онзи ден в баварският Донаувьорт разкриха доктор, който е издал стотици фалшиви сертификатати. Тук нито дума."

  А у нас има ли разкрит такъв "доктор"? Това е разликата! Навсякъде има престъпления, но в нормалните страни има и наказания за престъпленията, а тук такива няма!

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Гневно

  какви са?
  —цитат от коментар 22 на atmanpg


  Такива като тебе са!

 45. 45 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Такива като тебе са!
  —цитат от коментар 44 на vassilun


  Абсолютен си, Вася ..

  Това са си комунисти, вакстърски комунисти ..
  Отдалече ги надушваме !

 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  Могат само да се гордеят с това.

 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  Споко, в Европа вече се обсъжда да не се признават българските сертификати. Ганя си мисли, че прецаква системата, а пък прецаква себе си и останалите българи.
  —цитат от коментар 35 на Ганя фурията балканска


  И смятате това з анещо положително?! Аз съм ваксиниран! Защо да страдам заради антиваксъри като atmanpg, Bond007?

 48. 48 Профил на KERUX
  KERUX
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Едно време имаше вестник "Лична драма". Стилистиката и автентичността на разказите там бяха като на тази "статия", любезно препечатана от "Свободна Европа". Срам!

  Смърт за световния ковидизъм!
 49. 49 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Ще му се отвори възможност на част от българските лекари да лепнат 400-500 лв., вече, за няколко минути, и няма да се изкушат!?
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf


  При това - без да извършат нищо незаконно, тъй като този "сертификат" не е и не може да бъде юридически документ ..

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Весело

  До коментар [#36] от "pamela":

  Защо да плащат пак? Напротив - докторът ще вземе от другите 800 лв. и ще им шарне 200 лв. комисионна - вместо за четири фалшиви сертификата рискува да го съдят вече само за два.

 51. 51 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote#47:"vassilun"][/quote]

  Не го смятам за положително, напротив. Аз също съм ваксиниран, слава Богу не с български сертификат. Просто казвам, че Ганьо прецаква себе си и останалите покрай себе си, щото се мисли за много умен.

 52. 52 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  И смятате това з анещо положително?! Аз съм ваксиниран! Защо да страдам заради антиваксъри като atmanpg, Bond007?
  —цитат от коментар 47 на vassilun


  Вася, още страдания те чакат ..

  С пот на чело ще си изкарваш хляба ..
  С пота на лицето си ще ядеш хляба си доде се върнеш в земята от която си взет; понеже пръст си, и в пръст ще се върнеш.
  Ако мислиш, че ваксината премахва първородния грях - лъжеш се !

 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#50] от "Един препатил":
  Е, ако се разберат с доктора, може и да не плащат.
  А ако му доведат още подобни клиенти, готови да кихнат по едно 400 лева може да вземат и комисионна за да си избият парите.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  [quote#52:"sim4o"][/quote]

  Лекувай се! Може и да има някаква имагинерна надежда!

 56. 56 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ганя фурията балканска":Ганчо, знарм че се мислиш за умен, ама кажи с какво прецакеаш другите, освен с тъпите либерастки коментари?
  —цитат от коментар 54 на stargate


  Че пътувам свободно, без да се притеснявам дали в Европа ще ми признават сертификата?

 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  ЗАЩО да не се продават здравни сертификати??
  —цитат от коментар 28 на sim4o


  ама разбира се бе, как... защо пък да не се продават фалшиви сертификати, фалшиви телкове, фалшиви медицински и експертизи, ненужни операции и лечения, органи... какво пречи и кой ще се оплаче, нали и бездруго всички са пътници хахах

 58. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Здравните власти могат да отнемат правата за упражняване на лекарската професия. А после вече да пратят сигнала за корупция и на прокуратурата- за криминално наказание!
  —цитат от коментар 21 на plamen_b


  ти чуваш ли се бе хахаха... какво мислиш че стана с оня шеф на кардиологията в университетската болница в СЗ, дето си беше изкарал фалшива диплома за кардиолог, да погледнем ли в коя болница шефства в момента добрият чичко доктор хахах... какви идиоти, не е за вярване просто и не - не сте полезни, а безкрайно вредни идиоти... колко точно живота ти трябват в тая помийна яма, за да загрееш за какво става дума

 59. 59 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Бай Ганьо какво друго може да направи. после се чудим на резултатите от изборите...

  Истината ни прави свободни.
 60. 60 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  И смятате това з анещо положително?! Аз съм ваксиниран! Защо да страдам заради антиваксъри като atmanpg, Bond007?
  —цитат от коментар 47 на vassilun


  В сегрегацията няма нищо положително.

 61. 61 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#43] от "vassilun":Ми разкрийте го де. Сумати журналя има, ама по лесно е да се съчиняват историйки и да се прибират кинтите без зор. Като го вкарате в затвора ще настане рай в здравеопазването ли? Дойчото са го хванали щот е издал и подпечатал стотици сертификати. И май не е взимал пари за това.

 62. 62 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ганя фурията балканска":

  Тираджия ли си?

 63. 63 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ганя фурията балканска":Тираджия ли си?
  —цитат от коментар 62 на stargate


  А ти?

 64. 64 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  И защо се възмущавате? Не е ли с всичко така? Колко стотици хиляди неплатени глоби на КАТ има? А колко рушвети? А колко фалшиви пенсии по болест? Кои са тези шмекери? Не са ли сред нас? Не врещят ли по - протести? Не се ли възмущват от корупцията? Не са ли същите, които плюят по правителство и по всякакви държавни органи; по лекари, катаджии и пр.?

  В тази престъпления винаги има две страни. Едната - "Мария и Иван" утре със сигурност ще се възмути, че България тъне в корупция; че е най - бедна в ЕС... знаем клишетата. И после ще бутне рушвет на поредния държавен служител.

 65. 65 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Весело

  И защо се възмущавате? Едната - "Мария и Иван" утре със сигурност ще се възмути, че България тъне в корупция; че е най - бедна в ЕС... знаем клишетата. И после ще бутне рушвет на поредния държавен служител.
  —цитат от коментар 64 на Галя Станчева


  Абе, Ганьо си е тарикатче....

 66. 66 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Лекарите са за затвора, но не виждам защо да съчуствам на такива хора.
  Сами са взели решение да лъжат, да подкупват.
  Същите с лека ръка ще мушнат на полицай, на някой дръг държавен служител...
  Всеки да си носи кръста.

  И аз имах летни планове, но изчаках да си сложа ваксините и да си взема сертификат.
  Не ми е хрумвало да лъжа себе си, държавата, че и други държави.
  толкоз

 67. 67 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1695 Весело

  За тази полина имах други впечатления 😁😁😁
  Нима измислените И приятелчета не са се сетили да помолят същия доктор да им подари няколко шишенца от препарата за изхвърляне или сънят И е свършил до там??? 😁😁😁

 68. 68 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Мой познат антиваксър отиде в БГ да се снабди с фалшив сертификат защото от ун-та му го изискват.

 69. 69 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ivan Savov":

  Ти "Европа" за друга планета ли я имаш?
  И там им трябват пари за кино и сладолед. :)
  Драматична статия. Намерили начин да не се ваксинират, не намерили после да се. Хахааа, ми може благодетилите им да пазят ваксините им за турбо-ваксъри. Що не ги питат, може да им ги сложат обратно и да им дадат вече Мастър-сертификат.
  Участници в сериал за балъци.

 70. 70 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  Добре съчинена история според мен. Всъщност тези двамата с измислени имена са корумпирали лекар - те са го потърсили, не той тях, поискали са фалшификация на европейски сертификат, платили са му. Ето кой създава корупцията, такива като тези герои.

 71. 71 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Свидетел съм на унизителната гледка на съпротивляващите се на ваксинирането срещу ковид.
  Зад станалите досадни псевдоаргументи “против” виждам само страх и животински егоизъм. “Страничните ефектииии????”
  Страхът за кожата им го обличат с псевдонаучните разсъждения на наистина прости хора.
  Помня и Чернобил, помня и СПИН-пандемията.
  От наблюденията си върху хорските реакции си извадих желязно правило: колкото по-нищожни и долнопробни хора има, толкова по-истерично втренчени в опазването на животеца си са те.
  Същото и сега - заливат те с досадно глупави разсъждения против ваксините, продукт на на някаква срамна умствена долница, криейки само едно - безпросветен животински страх за нищожното си същество.
  Страхът си даже го продават за “смела” съпротива, смело разобличават конспирации, политиците - “комай ни лъжат тия синковци”.
  Във Франция влизаш в ресто(рант), пълно е с народ ииии …. няма маски. Свобода, свобода, свобода и весели хора без всякаква дистанция! Що така бе?! Ми щото на входа са ни сканирали сертификатите от телефоните, ваксинирани сме. Значи сме хора, победили във войната с ковида.
  Кметовете на градове обмислят обявяване на “градове, свободни от ковид”, вече не ресторанти, не супермаркети, а цели градове. На влизане - проверка на сертификат и в града всичко е нормално като преди ковида.
  Сетне - префектурата, сетне областта. От малките ядра - мрежа, от мрежата - тъкан.
  Накрая ще останат изолирани резервати на глупостта.
  Вън от тях хората ще си живеят живота.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 72. 72 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Иванчо и Марийка, добър подбор на имена. Малоумниците сега се чудили как по-точно да се ваксинират наистина, след като са направили това наужким, понеже да пътували до Гърция и Франция. То бива простотия, бива, ама тези къртят мивки.

 73. 73 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  Ако това го беше направила журналистката със скрита камера, щях да я поздравя за смелостта, това е разследваща журналистика, но случаят не е такъв. Заради такива като тези герои, дето предлагат пари, за да получат това което искат, почти всичко вече се продава и купува.

 74. 74 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Пак свободни съчинения на Свободна Европа. Тия двамата са имагинерни персонажи, никой не е луд да се разкрива.

 75. 75 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  "...Снабдяването с фалшив сертификат става бързо, а лекарите, които са замесени дори, не се и опитват да убедят "клиентите си" да се имунизират наистина. Просто изхвърлят дозата..."

  Значи имало и нормални доктори? За разлика от дебилите от СЗО и ЕК, наложили ковид сертификата като международен паспорт! За гражданите на Европа, но не и за мигрантите.

 76. 76 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  При само 14% ваксинирани у нас 10% от попадналите в болници били от тях! Ало-у! Дофтур Кунчев има ли мнение?

 77. 77 Профил на ДракУна
  ДракУна
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#71] от "Торбеш":

  Защо не вземете да си ги вградите подкожно сертификатите,така ,за удобство да не си играете всеки път да сканирате и да се бавите на вратата на ресторанта. Така просто минаваш и нещо ти изпиука зад врата като минаваш през вратата. Големи смешници! На какво се радват!
  Добре че живея на място където е забранено да се изискват ваксинации,маски и простотии.

 78. 78 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Ще си призная, че дори и на мен - отявления привърженик на ваксинирането - статията ми навява съмнения за пропаганда.
  Но същевременно ми напомня и за "изобретателността" на Андрешко - нещо, което у почтения човек предизвиква чувства на погнуса.
  А че ще се мре - това е толкова ясно...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 79. 79 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 975 Неутрално

  По стряскащи са малоумните коментари под статията Дедо Андро 😏!

  agent
 80. 80 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#77] от "ДракУна":
  Въпрос на ценности!
  Едни се радват на живота, на свободата, на нормалното общуване, други - на това да не те боцкат.
  Висша радост! Да не те боцнат! И си плащат за това…. Имало и толкова прости хорица, явно.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 81. 81 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  из цикъла:''Истински истории за ковида: Фалшив кетап, разкаяние, престъпление и наказание''- афтур- Полито Паунова .

  да се смееш ли, да плачеш ли:)))
  инак лирическите герои са се набутали . явно са мангизлии , щом са се одрусали по 300 лева за тапия . или тва е художествено хиперболизиране, с цел по- голям ефект върху читателя.
  ората по сто ги вземат , ама девалвацията нараства и скоро ше станат по педесе .

 82. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#15] от "Santos":

  Шефът на Пирогов е от почтените.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 83. 83 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#77] от "ДракУна":Въпрос на ценности!
  Едни се радват на живота, на свободата, на нормалното общуване, други - на това да не те боцкат.
  —цитат от коментар 80 на Торбеш


  Едни егоистично се радват на живота , на свободата, на общуването ..
  Нагло не спазват Мерките ..

  Шматкат се из паркове, ходят по ресторанти и кафенета, катерят се малоумно из планините..
  Говорили сме ..:

  .. без кафенета, софри по домашному, барове, мачове, гости, сватби, чалготеки, излишни пътувания и прочее поводи за събирания и седянки.
  Вярвам, че никой, ама абсолютно никой няма да умре от това, че не е мушнал тройка кебапчета с бира в кварталната кръчма и не си е тресал дупцето на някое маане.
  —цитат от коментар 95 на wiligri


  Да, ама не..

  Теа квичат "кви Мерки, ние сме вакстъри, искаме си Общуването!"
  Беснеят из дискотеки и въртят кючеци, мъкнат се по Калофер, ходят насам-натам , ходят на море ..

  А дето убиват околните ???????? Не им пука !
  Мръсна паплач са теа ..

  С Таралеж си споделяхме :

  Нечовечност, егоизъм, идиотизъм!
  Поне се носете шибаните маски!
  —цитат от коментар 22 на Таралеж


 84. 84 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  [quote#52:"sim4o"]
  —цитат от коментар 55 на vassilun
  Лекувай се! Може и да има някаква имагинерна надежда![/quote]

  Няма да се разболявам, та да се лекувам, Вася..

  Аз СПАЗВАМ МЕРКИТЕ!

  Ти се лекувай , кат лепнеш ковидя ..

 85. 85 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#43] от "vassilun":Ми разкрийте го де. Сумати журналя има, ама по лесно е да се съчиняват историйки и да се прибират кинтите без зор. Като го вкарате в затвора ще настане рай в здравеопазването ли? Дойчото са го хванали щот е издал и подпечатал стотици сертификати. И май не е взимал пари за това.
  —цитат от коментар 61 на Гарван


  А да видим, дали ще осъдте въобше някой за сертификатите..

 86. 86 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Ахахаха, откъде ги измислиха тия Иванчо и Марийка бе :D
  "Само дето зад редовния сертификат не стои реална ваксинация." -- я, могло и да им дойде акълът на някои хора, бравос.

 87. 87 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 980 Разстроено

  93% от умрелите снощи са неваксинирани. От останалите 7% вероятно 5 са с купени. Ако ви се играе руска рулетка, и толкова се плашите от две бодвания...

 88. 88 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Дрън, дрън та пляс....фери тейлс.

 89. 89 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дами и господа, произведено в България!

  Знаете ли, че има много семейства, в които има починали от Ковид и останалите членове пак не се ваксинират... В БЪЛГАРИЯ„ РАЗБИРА СЕ!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 90. 90 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Как ще си сложи ваксина, когато маската му виси на 2 см. от устата и носа и е жълта, пожълтяла като есенни листа!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 91. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#38] от "1908":

  В БГ починалите ваксинирани като процент сред ваксинираните са значително повече отколкото в други страни при все, че у нас ваксинираните са малцинство.

  Което означава само едно - значителна част от ваксинираните в БГ са ваксинирани “на ужким”.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 92. 92 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2875 Любопитно

  До коментар [#60] от "atmanpg":

  Има, виж къде беше ЮАР по времето на Питър Бота и къде е сега, две пресечки пеша не можеш да изкараш в Йоханесбург.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 93. 93 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Весело

  Ама как си личат свободните съчинения по картинка.

  Знанието е сила, информацията - власт
 94. 94 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#91] от "Николов":

  Не подценявайте и ужасния здравен статус на нацията - с нелекуван диабет, хипертония, два инфаркта, дори и 5 дози файзер са безсилни. Нямате си идея колко хора се лекували с ракия (визирам мазане но и вътрешно) до момента в който вече не могат дори да станат от леглото и тогава чак търсят помощ.

 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#38] от "1908":В БГ починалите ваксинирани като процент сред ваксинираните са значително повече отколкото в други страни при все, че у нас ваксинираните са малцинство. Което означава само едно - значителна част от ваксинираните в БГ са ваксинирани “на ужким”.
  —цитат от коментар 91 на Николов


  Това се възприема от некои другари като борба срещу статуквото.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 96. 96 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Кога Кустурица прави Църна Маца , Бел котарак не ще да е имал в предвид само циганите.

 97. 97 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#43] от "vassilun":

  Е за това със сигурност е виновен лично Борисов. Опа, ама той не е на власт вече 6 месеца, да не би да е виновен Радев/Кацаров? Е не, специално Кацаров не може да е виновен - той е светия в църквата на свети Костов, беше му министър и главен идеолог на реформата на здравната система. Е значи пак са виновни Борисов(Гришата), кишата и четирите годишни времена.

 98. 98 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#89] от "konservator.bg":

  Колкото и да е абсурдно това е точно така. Познавам такова семейство от двама висшисти и сина им - завършил на запад, учител в България. И даже за него не съм убеден че се ваксинира и след като и двамата му родители си отидоха.

 99. 99 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Скъпо българско семейство, 600 лева са наистина немалко пари. Но можете да използвате квадратчето за QR кода на фалшивите сертификати за снимка. Там има имена, години, така ще спестите от парите за некролози.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 100. 100 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#38] от "1908":В БГ починалите ваксинирани като процент сред ваксинираните са значително повече отколкото в други страни при все, че у нас ваксинираните са малцинство. Което означава само едно - значителна част от ваксинираните в БГ са ваксинирани “на ужким”.
  —цитат от коментар 91 на Николов


  Нали, 70-80 годишни старци на опашка се редят да си купят фалшиви сертификати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK