Кризата на доверие към Бретън Ууд

Кризата на доверие към Бретън Ууд

© Reuters



Световната банка и Международният валутен фонд играят изключително важна роля в световната икономика именно защото независимите им проучвания се радват на глобално доверие. Но след скандала за доклада Doing Business се налагат спешни действия за възстановяване на доверието към тях, казва известният американски икономист Ан Крюгър в коментар за Project Syndicate.


Въпреки трудности като Голямата рецесия и COVID пандемията световната икономика се развива изключително успешно след Втората световна война. Този успех се осигурява и от следвоенната глобална икономическа система, в която централни институции са МВФ, Световната банка и Свeтовната търговска организация (преди това се наричаше Общо споразумение за митата и търговията). Присъединявайки се към институциите от Бретън Ууд, държавите по света приемат икономическото им поведение да следва международното върховенство на закона.


Тези институции имат управителни органи с представители на страните членки, както и изключително квалифициран персонал от технократи. Периодичните доклади, които те създават, са ценен източник на информация и анализ. Но един от тях - годишният индекс Doing Business на Световната банка, се превърна в източник на огромен проблем.




Идеята на Doing Business е да описва за всяка страна член каква е регулаторната ѝ среда, елементи от която са правните процедури, чакането за решения, разходите за започване на бизнес, ефективността на правораздавателната система и достъпът до основни услуги като снабдяването с ток и стабилността на тези услуги. Тези и много други фактори определят мястото на страната в класацията. През 2018 г. например Нова Зеландия е под №1, а Сомалия е последна.


Никое измерване не е перфектно, но процедурата за определяне мястото в класацията беше прозрачна и индикаторите във всеки доклад бяха обективни - доколкото е възможно - дори когато разчитаха на откъслечни данни. Докладите Doing Business се радваха на уважение и поради това масово се използваха не само от хората, вземащи решения за управлението в конкретна страна, но и като индикатор за сравняване на регулаторите в тази страна с постиженията на колегите им в другите. Използваха ги независими изследователи, фирми и финансови институции, обмислящи инвестиции в чужбина. Нерядко се чуваше правителство да инструктира министрите си да провеждат политики, които да доведат до по-добро място на страната им в класацията.


Мнозина наблюдатели, включително аз, смятахме Doing Business за най-важната публикация на Световната банка. Заедно с глобалната класация банката публикуваше и национални резултати, така че всеки, съмняващ се в оценките, да може да ги сравни със своята. Някои правителства симулираха реформи - само фасада и никакво съдържание - но имаше и много повече примери за мотивирани от Doing Business политики, намаляващи разходите и повишаващи производителността. Както е с всички публикации на международни икономически институции, доверието към Doing Business беше ключово за успеха му.


Но след доклада от 2018 г. имаше оплаквания за използваните данни, което доведе до това Световната банка да възложи на WilmerHale разследване. Докладът на адвокатската фирма, публикуван през септември, установи сериозни нередности за класирането на Китай в Doing Business от 2018 г. Това разследване съобщава, че Кристалина Георгиева, тогавашен главен изпълнителен директор (втори по старшинство в йерархията) и настоящ управляващ директор на МВФ, е настоявала персоналът да преосмисли резултатите на Китай, след което "е проучвала начини да промени методологията така, че да се изкачи Китай в класацията". Докладът сочи също така, че банката е имала интерес да представи Китай в добра светлина, защото е търсела подкрепата на Пекин за увеличаването на капитала по това време.


Разследвалите представят достатъчно свидетелства за участието на Георгиева, за да възникнат съмнения за достоверността и почтеността на доклада Doing Business. Настоящият президент Дейвид Малпас замрази публикуването на доклада от 2021 г., след което отмени изобщо работата в бъдеще по тази публикация. Банката със сигурност ще провери и ще коригира процедурите си за предотвратяване на подобни опити за манипулиране.


Достоверността е изключително важен фактор в работата на МВФ и СБ. И за двете институции работят уважавани изследователи, икономисти и статистици от световна класа, както и отдадени на работата си официални лица. Те знаят, че не са политици, а служители на една обществена институция. Всички те са много отдадени на работата си.


Вярно, че в някои случаи (за част от тях знам и аз) е имало натиск на политическо ниво да бъде подкрепена определена кредитираща програма или ключов пост. Но централна част от работата на ръководството е да защитава служителите от неправомерна намеса в техните доклади и анализи.


Опитите да се доразкрасява класирането на една държава в доклад, сравняващ я с много други, са недопустими не само защото подкопават достоверността на доклада, но и защото ощетяват другите страни, чието място в класацията се променя в резултат на това. Когато една страна слезе надолу в списъка, способността ѝ да привлича чуждестранни инвеститори и бизнесмени може да намалее.


Лидерите на МВФ и СБ трябва да бъдат безпристрастни извън всякакво съмнение в надзорната дейност на своите институции и опазването интегритета на данните, на които се основава тяхната работа. Действията на Георгиева, за които се съобщава в доклада, определено създават сериозни съмнения за това дали тя е отдадена на защитата на тази почтеност на данните, включително в контекста на новата ѝ роля.


Ако за управляващия директор на МВФ се мисли като за податлива на натиск, за да коригира данни и анализи, доверието към достоверността в работата на фонда ще бъде значително отслабено. А може и изобщо да бъде изгубено.


Едно е управляващият директор да настоява бордът да определи програма със спорни качества, но основана на доклад с честна оценка на ситуацията. Съвършено различно е да притискаш персонала да променя самите данни.


Ако Георгиева остане на поста, тя е служителите ѝ със сигурност ще бъдат притискани да променят данните и класирането за други държави. И дори те да се съпротивляват, ще има подозрение към докладите, които създават. Ще се обезцени работата на цялата институция. Само тази перспектива би трябвало да е достатъчна взимащите решенията в МВФ да намерят нов управляващ директор, чиято преданост към почтената работа не е под въпрос.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И ний сме дали нещо на света, еййй :) :) :)

 2. 2 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ":

  даам, първият директор на МВФ, който ще бъде изритан с шутове, си е постижение, от където и да се погледне.

 3. 3 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Американка, каква изненада, от университета Джон Хопкинс - главните партньори на Били в евент 201, още по-голяма изненада.

  Според мен е редно ректора на Дж. Хопкинс да стане шеф на ООН. Превзетите международни институции.

 4. 4 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  "МВФ да намерят нов управляващ директор,
  чиято преданост към почтената работа не е под въпрос."

  Предаността на др. Кристалина Георгиева към др. Бойко Борисов,
  не се ли зачита за почтена работа?!?

 5. 5 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 991 Неутрално

  То разследването не е приключило, а тая дъртофелница на 90 вече уволнявала. И то за неща ставали в СБ, а не в МВФ. Преди да привърши едно разследване тръгнала да раздава присъди бабата.

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Няма знаèние, кой е наèло на МВФ.
  Политиката ще си остане същата - печатане на пари, като панацея срещу всички финансови проблеми.

 7. 7 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1356 Весело

  Сталинка изгоря! Фаворитът на Борисов...

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2845 Весело

  Кристал...а ваза се пукна и скоро ке иде на боклуко !!!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Любопитно

  ... Оригиналното заглавие е "Кризата на доверие към Бретън Ууд" ...

  Ти да видиш!
  И
  "Присъединявайки се към институциите от Бретън Ууд, държавите по света приемат икономическото им поведение да следва международното върховенство на закона."

  Останалото е бла, бла ...

  Става явно дума за спасяването на долара. И системата покрай него.
  Затова и удрят Кристалина, за да я сменят с наистина правилният човек.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Весело

  До коментар [#4] от "Боян Баянов":

  Счита се за първа категория труд

 11. 11 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Ние, българите трябва да се разведем с новия си западен господар. Без ЛГБТ, прави краставици, Шенген, Невизи за САЩ и пр антибългарски унижения.

 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Любопитно

  Не виждам как Кристалинка може да остане вече на поста си. Трябва да прояви малко достойнство и просто да напусне защото ако продължава да се репчи ще я сготвят по начин по който никак няма да и хареса. Вече е бита карта, да си събира багажа и да се изнася докато не са и спретнали едно публично арестуване.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на ifv071006020
  ifv071006020
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Нашата госпожа е доста повратлива и шавлива. Спомнете си как подложи крак на Ирина Бокова за ООН/ която беше почти избрана/ . Моите впечатления са , че тя е кариеристка способна да мине през трупове , но да постигне своето. Не почтена и не морална личност, която вреди не само на себе си , но и на нашата страна.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Не виждам как Кристалинка може да остане вече на поста си. Трябва да прояви малко достойнство и просто да напусне защото ако продължава да се репчи ще я сготвят по начин по който никак няма да и хареса. Вече е бита карта, да си събира багажа и да се изнася докато не са и спретнали едно публично арестуване.
  —цитат от коментар 12 на padrino


  Значи, не е важно каква е истината, важно е, че няма как да докажеш, че нямаш сестра и направо да се предаваш? Аз така го разбирам мнението ти, да се откаже Георгиева и да не се опитва да се защитава... ти така ли правиш в личния си живот?

  забавление и приключение
 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Когато почтеността не си я получил с майчиното мляко и от възпитанието в семейството, след туй имитацията ѝ, колкото и добре да е прикрита и излъскана, рано или късно, проличава.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Не стига, че някаква там българка, а на всичко отгоре вдига рейтинга на Китай, вместо политически коректно да го сваля. Не се търпи това....

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 18. 18 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Прави впечатление всички атаки идват от бивши служители на СБ. Що ли ?

  Слабо ме е грижа какво й е мнението на баба Крюгер. Нейните аргументи издишат, хванала се тя за едно единствено помагало Doing Business и реве че вече го немало. Е и ? Сякаш че всичко се свежда да една единствена методология и други немало. Тя па е едно величие в науката. Няма ни един качествен учебник да е написала в областта на международните финанси и глобална икономика. Аз боклуци не чета и не слушам, чел съм само най-добрите Ривера-Батиз и др.

 19. 19 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Стана ясно, че не може Китай и Русия да са на първите две места за правене на бизнес. Дори да е така фактически, не е полит-куректно.

  Новата марионетка там ще е транс, не бял и с физическо видимо увреждане.

 20. 20 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1356 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":

  Пък Тиквоний Банкянски може да я назначи за заместник-председател на ГЕРБ (ОПГ).

 21. 21 Профил на lado
  lado
  Рейтинг: 17 Неутрално

  как пък няма нито един коментиращ, който да я познава лично, или да му е преподавалава във ВИИ , а само плянкала...Кристалина е изключително нагла кариеристка, и ужасно неприятна персона. Личен опит

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Любопитно

  Значи, не е важно каква е истината, важно е, че няма как да докажеш, че нямаш сестра и направо да се предаваш? Аз така го разбирам мнението ти, да се откаже Георгиева и да не се опитва да се защитава... ти така ли правиш в личния си живот?
  —цитат от коментар 15 на troi


  Самият факт, че управляваната от нея институция ОФИЦИАЛНО анулира въпросният доклад на какво ти прилича, защото на мен ми е показателно за вина.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4280 Любопитно

  Кристалинка да не е вече със статут на пътник?

  Ще и намерим друга синекурна длъжност, наш кадър е, няма да я оставим на улицата!

  ДБ: Време е да спечелим България
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Пак се прославихме и пак с "добро".

 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  И пак се изложихме пред чужденците.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  След оная реплика за "пухените възглавнички" с която се похвали Боко, би трябвало да е станало ясно на всеки за капацитета и интегритета на Кристалина.
  Другото е ала-бала.
  Станиолена опаковка.
  Борда на МВФ едва ли има начин да разбере какви ги плещи топ шефа на организацията по телефона с балкански шмекери.
  Предполага се, че посланниците са включили репликата в седмичните си отчети тогава.
  То по-смисъл е същото като онова "върти се с 200", ама казано от жена.

 27. 27 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Мръсни игри, задкулисие и интереси за трилиони долари.
  Компромати, камериерки, китайци, Кристин, Кристалина и Кан.

 28. 28 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#22:"padrino"][/quote]
  Е, те бързат да се отрекат. А дали е истина, кой я е нарочил и изработил... зависи кое лоби ще надделее тука вече. Няма значение що за човек е, дали е качествен професионалист, всеки може да бъде разклатен по такъв начин и да го сочат с пръст.

  забавление и приключение
 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#13] от "ifv071006020":
  Кристалинка я познаваме добре. Тук , обаче, с нея се ебават. Прзидентът на банката е настоявал към рейтинга на Китай да се добави и Хонконг за което има основания след присъединяванетото му. С това рейтингът на Китай като цяло се повишил, а това не харесало на печатницата на пари. Кристалинка го отнася най.лесно.

 30. 30 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 641 Весело

  Моите впечатления са , че тя е кариеристка способна да мине през трупове , но да постигне своето. Не почтена и не морална личност, която вреди не само на себе си , но и на нашата страна.
  —цитат от коментар 13 на ifv071006020

  Разсмя ме посред нощите! Няма как да стигнеш такива позиции в кариерата, ако не си готов да минеш по трупове и не си оставил морала в къщи. :Моралните и почтените са по-скоро изключение по върховете, още повече пък по върховете на световните финансови институции.

 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  А това помниш ли го ??

  "Шефът на МВФ Доминик Строс-Кан арестуван за опит за изнасилване на камериeрка.."??

  Е, аз го помня..

  За това не бързам предварително да осъждам.

 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Пак се прославихме и пак с "добро".
  —цитат от коментар 24 на Роси


  Виж МВФ и французите :

  "Шефът на МВФ Доминик Строс-Кан арестуван за опит за изнасилване на камериeрка.."!
  Въобще международните финансови институции, ако се оглавят от някой, дет не е англо-сакс или поне евреин - и тоа се оказва голем боклук!

 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  Нашата госпожа е доста повратлива и шавлива. Спомнете си как подложи крак на Ирина Бокова за ООН/ която беше почти избрана/ . Моите впечатления са , че тя е кариеристка способна да мине през трупове , но да постигне своето. Не почтена и не морална личност, която вреди не само на себе си , но и на нашата страна.
  —цитат от коментар 14 на ifv071006020


  Има и друг прочит на събитията:
  Преди години ДС прати назапад на специализация надеждни младежи. За Гечев, Дайнов.... научихме досиетата в ДС. А за Кристалина, Бокова... защо няма картонче? Злите езици казват че техните са в Масква и затова тук няма нищо.
  Другия въпрос е ако Кристалина не е еврейка, щеше ли да бъде поставена на тези постове в СБ и МВФ?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#33] от "chichka":

  Точно!!!
  За най-пробивните агенти има най-добрите легенди и прикрития...
  Бокова ,на времето даде за една дървена руска църква /разбирай на КГБ/ цял милион зелени..

 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Весело

  Явно вече работата е свършила и новите кадри напират.....

 36. 36 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Самият факт, че управляваната от нея институция ОФИЦИАЛНО анулира въпросният доклад на какво ти прилича, защото на мен ми е показателно за вина.
  —цитат от коментар 22 на padrino


  Ами не е вярно. Кристалина в МОМЕНТА управлява МВФ. А пък събитията за които става дума са от преди 2-3 години, когато тя заемаше някаква измислена за нея длъжност в СБ.

  Сам съм, други няма...
 37. 37 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Въобще международните финансови институции, ако се оглавят от някой, дет не е англо-сакс или поне евреин - и тоа се оказва голем боклук!
  —цитат от коментар 32 на sim4o


  Строс-Кан е евреин

  Сам съм, други няма...
 38. 38 Профил на snejavasileva
  snejavasileva
  Рейтинг: 391 Неутрално

  #30] от "disorg":
  Много си бил чочтен и морален бе. И защо обиждаш жемата без да я познаваш. Щом смяташ че всеки кадърен човек е ксриерист и неморален значи съдиш.по себе си. Не забравяй обаче че хората в Европа оценяват по работа а и не са бълхари които плюят собствените си сънародници както правят българите.

 39. 39 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 504 Неутрално

  с експертката на повикване Крюгер удрят по директорката на повикване криСталин-ка :)

  тези от Глобалната Шайка май ввече не могат да управляват по старому, а ;) ?!

  остава и ние да не искаме повече живеем в Човечарника конструиран по техни токсични за Човека правила, включително настощяата финансова система

  нуждаем се от основно премитане, на първо място - не0либералния глобализъм и адептите му
  и изграждане на ресурсна икономика
  която няма за аксиоми :
  всичко е стока и печалба на всяка цена

  само така няма да произвеждаме Боклуци с които да тровим водите, почвата, атмосферата, себе си , всичко живо по Земята
  и дори може да започнем да развиваме огромните човешки способности,
  което ще ни доведе поне до цивилизация от тип 1 (по скалата на Кардашев)

  и няма да има джендеризъм, трансхуманизъм, тирания на едфиния промил свръх Престъпници
  и спецоперация Ковид се обезмисля даже ;)
  земята може да изхранва много , много повече

 40. 40 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#38] от "snejavasileva":

  нека приемем,че сте само слабо информирана за европата :)

  между другото британски евродупеклатин в т.нар европарламент искаше разследване за криСталинка, като комисарка - за безспорната й злоупотреба с обществени средства поради начина по който ги харчеше в кампанията си за боска на ООН-то

  не сте забравили този цирк, надявам се ;)

 41. 41 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Айде ся, все едно Enron не беше одитиран или КТБ не беше одитирана или Гърция все едно нямаше относително висок кредитен рейтинг до последно. Въпреки това една камара хора все още вярва, че няма стъкмистика.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK