Нелепият спор с македонците: очертава се чудесен компромис

Да оставим етническия момент на антрополозите, които ходят да изучават племената в джунглата. Ние сме модерни хора и сами избираме какви да бъдем.

© Велко Ангелов

Да оставим етническия момент на антрополозите, които ходят да изучават племената в джунглата. Ние сме модерни хора и сами избираме какви да бъдем.Анализът е препубликуван от "Дойче веле"..


Най-после светлинка в македонския тунел, в който сами се вкарахме: комшиите да дадат гаранции за правата на нашето малцинство там - и ги "пускаме".


Чух го първо от Кирил Петков, може би бъдещ премиер, а сега и от президента Радев в Словения. За целта е измислена и подходяща формула: "да гледаме напред, не назад". С други думи: отказваме се да очакваме там всички вкупом да излязат на площада и да се закълнат, че Гоце Делчев е етнически българин и че ще употребяват в езика си героичния наш ер голям. Наместо това поставяме едно европейско и напълно реалистично изискване: спазване на човешките права.
Как да излезем от задънената македонска улица


Ами чудесно. Не че там има особени нарушения на човешките права, поне ако съдя по делата на Европейския съд за правата на човека (единственото, което открих там, е делото на един, който искал от българин да стане македонец). А и нашите медии не ни заливат с доказателства за предполагаеми издевателства на режима в Скопие. Така или иначе, ако има случаи на дискриминирани българи, това няма как да бъде скрито в процеса на преговорите, защото е централна тема за ЕС. Макар че, уверявам ви, ще става дума най-вече за роми, за мюсюлмани, за бежанци, за ЛГБТ.


Въпросът е, че в нелепия историко-идентичностен конфликт, в който ни вкараха популистите и срещу който нито един сериозен политик не смее да се изправи предизборно, е нужен компромис. Нужен е "резултат", който едните и другите да покажат на избирателите си. И в този смисъл приветствам очертаващото се на хоризонта решение.


Не защото се надявам ей сегичка да изчезне проклетата граница между страните ни. Всичките тези приказки за страховития натиск, на който сме подложени, имат единствено за цел да героизират политиците ни, които уж го удържали. Повечето европейски страни, начело с Франция и Нидерландия, са доста скептични към присъединяването на Западните Балкани, а дали в Америка знаят, че Скопие не е марка бира, сериозно се съмнявам.


Западът иска да вкара този регион в режим на интеграция, с което да го дисциплинира, за да си няма главоболия. Колко време би могло да продължи това дисциплиниране, можем да съдим по собствения си опит - със сигурност отвъд мандата на всяко едно от сегашните им правителства.


Интерес от присъединяването имаме на първо място ние, българите, които не просто ще усвоим фондове, но можем да добием и определена лидерска роля, да си спечелим съюзници. Давайки воля на националните си комплекси посредством ветото, постигнахме точно обратно - маргинализирахме се и станахме маша в ръцете на богатите западноевропейски страни, които не искат нови бедни роднини (за Русия да не споменавам).


Добре, чудесен компромис, осъществим в няколко обозрими стъпки от едно разумно българско правителство. Само че тук има една тънкост, свързана с проклетите етнически фантазии, на които ние, балканците, много обичаме да робуваме. През 2002 г. в югозападната ни съседка бяха преброени малко над 1400 българи. Оттогава не един български политик предупреждава, че тази бройка не съответства на сто и няколко хилядите македонци, които са взели български паспорти, кълнейки се, че са българи. Добре, знаем как и защо се даваха тези паспорти. Знаем също така, че щастливците, сдобили се с тях, веднага заминават на работа в Германия. И все пак, проблем: какво правим, ако отново има такова стократно разминаване в бройката? "Пишете се българи!", призова отчаяно един тамошен политик.


Да вземе ЕС да брои македонците? Да повикат американски дронове?


В демократичния свят една статистическа операция се посреща с безразличие. В нашия регион обаче е повод за мега политически страсти. Преди десет години например Скопие стопира редовното преброяване, защото имаше риск албанците да излязат твърде много. Данните редовно се оспорват и от турци и роми, които се чувстват количествено подценени. Същата драма днес изживяват онези, които се самоопределят като българи. Прави ли са или не - зависи от гледната точка. Политикът българофил Петър Колев например заяви по една наша телевизия, че се вършат големи фалшификации - неговата партия подала искане всеки гражданин да може да провери как са го отчели. Получили "абсурдния" отговор, че това нарушавало тайната на личните данни. Не знам дали е прав, но вижте - при тази степен на недоверие е трудно да се намери решение. Да вземе ЕС да брои македонците? Да повикат американски дронове?


Работата е там, че етническите принадлежности водят до привилегии - например двуезичие в определени райони или дори претенции за квоти при заемане на публични длъжности. Това ли очакват хората с българска идентичност в Северна Македония?


Не съм съвсем убеден, че у нас сме провели дебата за това дали искаме да има или да няма българско малцинство в съседката ни. Защото като кажеш малцинство, автоматично признаваш, че останалите са небългарско мнозинство. А като тръгнем по този етнически стил на разсъждения, трябва да си дадем сметка и за това, че потомците на българи там едва ли са повече от 50%, като се имат предвид една трета албанци и по 5-10% турци, роми и различни югославяни. Скоро ще имаме числата. Въпросът е дали ще им повярваме - ние, албанците, европейците.


Аз бих оставил етническия момент на антрополозите, които ходят да изучават племената в джунглата. Ние сме модерни хора и сами избираме какви да бъдем. Да откриеш корените си е бавен, екзистенциален процес и ако някой потомък на етнически българи иска да го направи, нека му помогнем с каквото можем. Ако друг поиска да дойде тук, да живее, да работи при нас - добре дошъл е, ще го приемем. А как точно ще го впишат в едни или други регистри - за момента е добър повод за един взаимно приемлив компромис.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (228)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Разстроено

  Не знам дали го съзнават но хора като дичев не само не помагат а много сериозно пречат за намиране на разумно решение на проблема с братята ние около Вардар!!!

 2. 2 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Тази статия е "анализ"? Смехотворна работа, подигравка с разума. Дано тези хора никога не се доберат до власт.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  За разлика от преди когато пишеше 100% глупости, днес Дичката ги е докарал към 95% и 5% смислен текст.
  Както казва Борат great success 👍

 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1360 Гневно

  "Чух го първо от Кирил Петков, може би бъдещ премиер, а сега и от президента Радев в Словения."

  Някои са на много тежка дрога...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Такива писания постигат почти винаги обратният ефект. Нито чувството за хумор е на място, нито "анализа" е анализ.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 741 Неутрално

  „Нелепица”(меко казано) е написаното от „културния антрополог”. При това с претенции, че е „анализ”.

 7. 7 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От написаното разбирам, че ако РСМ стане кандидатчлен, в България ще настъпи благоденствие и всеобщо щастие.

 8. 8 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 697 Разстроено

  Пак "кадър" на прословутото софийско школо се е произнесъл по въпрос, който въобще не познава....Дичев, дичев.....дичев.....

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Защо всеки ден ни занимават с проблемите на РСМ - да влезе в ЕС ?
  Ние сме в ЕС, и не разбирам , защо трябва да натикаме в ЕС , Албания и РСМ, за наша сметка !?
  Какъв ни е зорът ?

  [email protected]
 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Отново антибългарски памфлет на дичев!

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Разстроено

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Зорът е на редакцията- очевидно са поели ангажименти които трябва да изпълнят!
  Очевидно това няма нищо общо с общественият и национален интерес!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Не, македонците трябва да престанат да пренаписват НАШАТА история, като я преправят в тяхна.Знаем много добре колко са българите там, дори без преброяване - толкова, колкото са казали, че са българи, за да вземат наш паспорт, с който да ходят из цял свят!

 14. 14 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Такива писания постигат почти винаги обратният ефект..
  —цитат от коментар 5 на DDR


  Сред стотината активни по темата форумци в Дневник - да. Но опитът сочи, че тяхната преценка не е меродавна за нищо, реално случващо се в обществото.

 15. 15
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Не знам дали го съзнават но хора като дичев не само не помагат а много сериозно пречат за намиране на разумно решение на проблема с братята ние около Вардар!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Не знам дали го осъзнаваш, че в последните година и половина, прогнозите и проникновенията ти стават на пух и прах. Може би и преди това, но просто писанията ти не се набиваха на очи тогава.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Любопитно

  Чета тука материалите на тема Македония и си викам -сега чехите късметлиййли са или не, че си нямат автори, дето да пишат че Бенешовите декрети са отживрлица и Европа не ги разбира.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  ЕС вече е превзел пазарите на Западните Балкани и затова присъединяването им не е чак такъв приоритет. Иначе ние ще погледаме малко цирк, кога сме отказвали?

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Весело

  По ВТВ комеди върви една комедия, ситком македонски "Преспав". Изтеглете и гледайте 5-6 серии, там всичко е показано.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Дичев - какви лидери ще бъдем, бе - аланкоолу, ако се съгласим на компромис, в нашия регион?!Той - Тиквата - нали се изживяваше като лидер, не само тук, но и в Европа, че и световен даже?
  Политикът, който се съгласи да се откажем от историята си, ще е не само погребан, като политик, ами може и....
  Щото на нас, сал туй ни остана - историята!След 45 години комунистическо робство и гнет, след 26-27 от последните 30 години, продажници и крадци, простаци и некадърници, които се сменяха начело на България - можем да се гордеем и да пазим собствената си история, вместо сами да си я харизваме, както сториха комунистите!!!!

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  . Сред стотината активни по темата форумци в Дневник - да. Но опитът сочи, че тяхната преценка не е меродавна за нищо, реално случващо се в обществото
  —цитат от коментар 14 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ

  Същото важи и за твоята преценка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1626 Весело

  Още един, който вижда светлина в кривия макарон.

 22. 22 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 459 Неутрално

  колкото по-скоро тази потискаща и причиницализираща тема слезе от дневбия ред, най-вече на медиите, толкова по-добре. повечето хора едва ли се вълнуват толкова. т.н 80 процента казват че са съгласни с тази политика, защото сме рпави, но хората ги вълнуват сериозните проблеми на нашето общество.
  не намирам чудесен този компромис - нали твърдяхме че те са си досущ българи всичките какво малцинстов сега? това си е живо отстъпление:) но ако ще затвори тази излишна тема, чудесно.

 23. 23 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2295 Любопитно

  Тази статия е "анализ"? Смехотворна работа, подигравка с разума. Дано тези хора никога не се доберат до власт.
  —цитат от коментар 2 на Български патриот


  Ами да гласуват прогресивните метросексуели
  (Пояснявам: Това означава "модерен и поддържан градски мъж" и не е обида)
  за ДБ и ще им видим сеира.

 24. 24 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Същото важи и за твоята преценка.
  —цитат от коментар 20 на DDR


  Например?

 25. 25 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Автора на статията е платен драскач.
  И национален предател.
  Този и майка си би омаскарил за 1 сребърник!!!

 26. 26 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Тъпо, Дичев, тъпо.
  Викаш 'нелеп спор' на гавра и фалшификация с историята ни?
  Ясно е че Борисов и руския патреот Каракачанов НАРОЧНО вкараха отношенията със Скопие в руската игра, но това не означава че в името на евро-атлантическата им перспектива трябва да си затваряме очите за безобразията там.

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  След една година патриотарска истерия започната и раздухана от ГЕРБ, поради предизборни причини, сега се дава отбой под давление на Запада.

  Преди година писах, че точно така ще стане. От запад ще набият канчето на патриотарите и ще се спре с тази истерия. Е, това шоу май приключва.
  Други шоута продължават.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 28. 28 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":
  случва се и да съм напълно съгласен с Вас понякога, този конкретен случай е такъв

  Тиква под наем.
 29. 29 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Тази статия ме беше срам да я прочета. Наивност, опиянение, подкупнист или 3 в 1.

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Дичев вече даже не си дава зор. Според мен са му направили някаква програмка, в която само задава заглавието и основните опорки ("патрЕоте", "Кирил Петков", "ЛГБТИ", "примитивен" и т.н.) и тя му "съгражда" чутовен анализ, в който не казва абсолютно нищо смислено, а просто за пореден път демонстрира огромната омраза, която изпитва към нацията и държавата си, без които щеше да е нищо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Нашият национален интерес е недоразумения и измислени държави като РСМ никога да не влязат в ЕС и трябва да го отстояваме.
  Или в най-лошият случай да го изтъргуваме добре.

 32. 32 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  Само сменя датата и е готов 😂

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Вижте, .............. тия които сте се афиширали като непатриоти, .......не Ви е време да ставате патриоти .

  Първо, останалите помним какво сте правили, второ и като нови патриоти пак не Ви бива..............

  Вие сами си взехте изцяло лесната позиция, позицията на галеното и хранено куче, с павловия рефлекс............

  Можехте и да вземете гранта и да проведете малко по- балансирани политики.......

  Но не, Вие изцяло заехте грантаджийските позиции, а интересното е , че Двеле и Св Европа щяха да ви позволят и малко сводоба, ако я имахте..........

  Та така, предателите , каквито сте , си оставате такива.... Дичев, Смилов, Бедров, и особено Бечев. Харчете си парите и си слугувайте.

  Ама не сядайте на нашата маса. На нашата патриотична , проста , дървена маса.Просто не сте желани.

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  "С други думи: отказваме се да очакваме там всички вкупом да излязат на площада и да се закълнат, че Гоце Делчев е етнически българин и че ще употребяват в езика си героичния наш ер голям."

  Ама какъв "анализатор" само е Дичев от ФФ на СУ! Подобни изрази и "хиперболи" ползват таксиджии и бакали, когато "анализират" ситуацията на по чашка докато за фон върви мача.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Ивайло Дичев да изясни как трябва да ни пишат в скопските учебници: дали бугари фашисти или бугари нацисти.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Например?
  —цитат от коментар 24 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ


  Ами от тук - че Кирил Петков ще е премиер. Или не казваш това, а просто си мечтаеш?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 67 Неутрално

  "Нелеп"спор ли,жалко нещастно човече,мразещо рода си и себе си?

 40. 40 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Благодарим на Дичев за поредния македонски бълвоч. Добре, че прочетох само първите два абзаца и спрях дотам. Спестих си ядовете да му чета словоизлиянията в целия пасквил.

  ВЕТО. Нито крачка назад.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Весело

  До коментар [#15] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ":

  Прогнози правят метеоролозите!
  Моята професия е маааалко по-различна!)

 42. 42 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Ивайло Дичев да изясни как трябва да ни пишат в скопските учебници: дали бугари фашисти или бугари нацисти.
  —цитат от коментар 36 на Корки


  Татаро-монголинационалфашисти!

 43. 43 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ами от тук - че Кирил Петков ще е премиер.
  —цитат от коментар 37 на Тюфлекчия


  Към момента той е с най-големи шансове от всички действащи политици, да. За мое съжаление, успя да пререди моят личен фаворит, и най-подходящ човек за поста, Христо Иванов, поради простата причина, че е по-привлекателен физически и по-спретнат.

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#31] от "МиГ-29":


  Нашият национален интерес е недоразумения и измислени държави като РСМ никога да не влязат в ЕС и трябва да го отстояваме.Или в най-лошият случай да го изтъргуваме добре.
  —цитат от коментар 31 на МиГ-29


  Искаш да кажеш, че в наш интерес е на западната ни граница да има страна, която не е член на ЕС и е проводник на руски интереси?!
  Може да е в твой интерес, но не и в мой!

 45. 45 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":
  къде видяхте 5%, този о**юв не е гледал българска телевизия с години, хеле пък неофициози , където всичко е мед и масло, докато "патриотите" бяха соул ташак на Бойче и тяхните бяха мед и масло. Сега рязко се промениха, само че късно е либе за китка, Копейкин им дръпна голяма част от привържениците.
  Но да се върнем на Дичев и антибългарската Дойче Веле, явно пак ще градим този път поредния интернационал, от което сме на това незавидно дередже.
  А това че запада искал да интегрира района е пълна боза, как точно се интегрира като правиш ислямски държави и им даваш приоритет при интеграцията.

  Тиква под наем.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  До коментар [#9] от "karabastun":
  зора не е наш, а на братушките , трябва им резервна гума, че нашите комунисти взеха да стават натовци напоследък

  Тиква под наем.
 48. 48 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Дичев пак се издрайфа.Пак вони на безродие и грантаджийство ,а и на интернационализъм.Тъй като Заев плаща на лобисти против България,ако Дичеф не е в списъка,нека се запише.Със сигурност ще получи някой денар.И без туй работи против интересите на България и сее нихилизъм,безродие и чуждопоклоничество.Хък-пфуу.

 49. 49 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  „Ние сме модерни хора и сами избираме какви да бъдем.”

  ... обаче само македонците имат право да си избират какви да бъдат предците им. Нъл тъй, Дичев?
  Ето, дядо ми, Бог да го прости, определил се като българин, македонските ми брачеди, избират да е македонец, щото друже Тито им казал, че са македонци. Много модерно, евала.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#40] от "Lou":

  Би ли обяснил на мен, дето целият ми род е от там, до кога ще трае това вето?

 52. 52 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  До коментар [#12] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ":
  ало интернационалиста, ходи в гетата на Франция и не ни занимавай с малоумните си съждения

  Тиква под наем.
 53. 53 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  „Защото като кажеш малцинство, автоматично признаваш, че останалите са небългарско мнозинство.”

  Добро утро, това го обяснявам от 15 години и малцина го разбират.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#45] от "TzZar":

  Ето заради тази част:

  "Повечето европейски страни, начело с Франция и Нидерландия, са доста скептични към присъединяването на Западните Балкани, а дали в Америка знаят, че Скопие не е марка бира, сериозно се съмнявам."

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  До коментар [#17] от "meh":
  пазар се превзема като съсипеш местното производство, това още на са го постигнали, но и това ще стане , многоетапно, нас вече ни оправиха, следват

  Тиква под наем.
 58. 58 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Ей голяма гадина е тоя Дичев

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  ,Евала братчед къндърдиса ме че трябва да забравя как изчезнаха българите в македония. Айде се га бегсй да къндърдисаш евреите да забравят холокоста.

 60. 60 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Получи амнезия Дичев, а може би съвсем преднамерено забрави да спомене по-впечатляващите числа за българите в СМ. Виждате ли, през 2002 година като българи се преброили 1400 човека, но забрави да спомене ЗАЩО и КАК през годините над 100000 граждани на РМ са получили българско гражданство. Ами просто е професоре - по ДОКУМЕНТИ доказващи черно на бяло българския произход на кандидатите. Български произход с корени във вековете. Тази огромна бройка от граждани на СМ пожелали и получили българско гражданство по силата на документиран български произход, със сигурност е поне 2 пъти по-голяма - документи доказващи български произход имат поне още толкова македонци, но не ползвали ги в конкретния случай. Като добавим, че обикновено документите се пазят в един от наследниците на фамилия с български корени, че в миналото не е съществувал демографски проблем и 3, 4, 5 и повече деца са били нормални за семействата, бройката на българите по документи става огромна. Като отчетем и фактически геноцид и над българите в Кутмичевица от страна на сърбите и гърците, стигаме до безспорен факт - става въпрос за близо 40% от днешните северомакедонци. Та така Дичев. Каквито искат да бъдат, да бъдат днес, защото утре палачинката може да се кланя не на кръста, а на полумесеца. И тъй като са си чисти българи по характер, ще ядат бой отново. Каквото искат да правят, но да не крадат, да не лъжат, да не присвояват. Трудно, защото веднъж подлец, подлец завинаги! Но, който е предупреден, трябва да е подготвен и въоръжен!

 61. 61 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "С други думи: отказваме се да очакваме там всички вкупом да излязат на площада и да се закълнат, че Гоце Делчев е етнически българин и че ще употребяват в езика си героичния наш ер голям."

  Ама какъв "анализатор" само е Дичев от ФФ на СУ! Подобни изрази и "хиперболи" ползват таксиджии и бакали, когато "анализират" ситуацията на по чашка докато за фон върви мача.
  —цитат от коментар 35 на Тюфлекчия


  Не мисля, че твоите любими представители на народа - таксиджии и бакали - биха успели така точно, и с премерена ирония, да синтезират и осмеят в едно изречение щенията на бъларските патриотари.

 62. 62 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#57] от "TzZar":


  До коментар [#17] от "meh":пазар се превзема като съсипеш местното производство, това още на са го постигнали, но и това ще стане , многоетапно, нас вече ни оправиха, следват
  —цитат от коментар 57 на TzZar


  И местното производство на какво е съсипано в България?
  На цветни телевизори или на москвичи?

 63. 63 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Любопитно

  До коментар [#54] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ":

  Стюпид, какви точно "карти" е държала Северна Македония когато и да било? Дори ако визираш краткотрайния и много относителен "просперитет" като най-бедна от републиките в Югославия, то и това не се дължи на някакви техни "карти", а на решенията на злия гений Тито, чиято крайна цел нямат нищо общо с Македония и македонците.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 64. 64 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Към момента той е с най-големи шансове от всички действащи политици, да.
  —цитат от коментар 43 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ


  Добре - запомняме какво си казал и говорим след изборите. :)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Ние зор нямаме.Прокопиев има зор.

 66. 66 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добре - запомняме какво си казал и говорим след изборите. :)
  —цитат от коментар 64 на Тюфлекчия


  Можеш да дадеш и ти своето мнение кой е с най-големи шансове, в такъв случай. Ако искаш, понеже си по твърдите прогнози, направо можеш да кажеш кой ще е премиер.

 67. 67 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Весело

  До коментар [#46] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ":

  Всемилостивият Бог е дал талант на всеки човек и едва ли е подминал дори Вас но очевидно талантът Ви не се състои в процеса на овладяване на знанието!
  Хубав ден Ви желая!

 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  ... С други думи: отказваме се да очакваме там всички вкупом да излязат на площада и да се закълнат, че Гоце Делчев е етнически българин и че ще употребяват в езика си героичния наш ер голям ...

  Дичев, нямаш ли поне малце срама?

  Кикерченето не е хипербола!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  Статията отразява комплекса за малоценност на автора си.Нищо повече.

 71. 71 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Нелепи са само българомразците от ДВ.. Всъщност, гледаш кого подкрепят и не гласуваш за тях..Това е.

  Sic transit gloria mundi
 72. 72 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Не мисля, че твоите любими представители на народа - таксиджии и бакали - биха успели така точно, и с премерена ирония, да синтезират и осмеят в едно изречение щенията на бъларските патриотари.
  —цитат от коментар 61 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ


  Няма нищо "точно", нито "премерено" в нещастния опит за ирония в случая. Просто защото не съм чул някой (освен пълни тупани на маса) да иска нещо от конкретни северомакедонци, а това за буквите пък е направо трогателно. Искаме определени неща от държавата и политиката ѝ. Хич не ми пука какво мисли за историята някой Ивица от Куманово. То и у нас е пълно с всякакви - е питай форумната русофилия по някои въпроси да чуеш смешки. Искаме да спрат в държавните си образователни програми да пишат глупости, с които да промиват мозъка на децата от малки. Иначе въпросният Ивица от Куманово да пише многотомна "История на македонскийот народ" в която да си ги реди каквито си иска - научната общност ще се изкаже подобаващо, ако въобще някой му обърне внимание. Та Дичев се опитва да иронизира, като всъщност профанизира. А профанацията не е аргумент и показва безсилие.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 73. 73 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всемилостивият Бог е дал талант на всеки човек и едва ли е подминал дори Вас но очевидно талантът Ви не се състои в процеса на овладяване на знанието!Хубав ден Ви желая!
  —цитат от коментар 67 на selqnin


  Абе видяхме те теб колко си овладял "знанието" с воплите ти "няма да стане така, момчета и момичета". Пък то взе, че стана. Самоцелните ти препратки към господ няма да те направят по-умен, напротив.

 74. 74 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  "Чух го първо от Кирил Петков, може би бъдещ премиер"


  Ахахаха, КирчУ Измамника министър председател?! Ахахаха!!!!

  Sic transit gloria mundi
 75. 75 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Това би било напълно безсмислено отстъпление. Така хем им даваме картбланш да правят досиета на всеки, когото подозират в симпатии към България, хем не си променят крайно деструктивното за ЕС поведение, хем качваме таралежа на одъра. С това поколение, което имат, с учебните си програми и с медийната среда нямат работа в ЕС в близките 20г. После, ако са се променили, може отново да бъдат допуснати до преговори.

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#36] от "Корки":

  Бугари-фашисти,щото "национал-социслисти " напомня на нашите ЧервениДругаре,един от които е баща на Дичув.

 77. 77 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Искаме определени неща от държавата и политиката ѝ.
  —цитат от коментар 72 на Тюфлекчия


  Само дето ви е страх или срам да ги обявите гласно.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Та Дичев се опитва да иронизира, като всъщност профанизира.
  —цитат от коментар 72 на Тюфлекчия


  Да не би да е защото синтезира профански желания?

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#43] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ":

  Брях,да не залюби вече Кире и Асан?!На кого остави Ицката!?Той също е готов да е премиер!Ако,се налага де!

 81. 81 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Можеш да дадеш и ти своето мнение кой е с най-големи шансове, в такъв случай. Ако искаш, понеже си по твърдите прогнози, направо можеш да кажеш кой ще е премиер.
  —цитат от коментар 66 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ


  Нямам идея, но съм сигурен, че няма да е Кире Канадецот. Не за друго, а защото няма да вземе допълнителни гласове, а само ще открадне такива на Ристю, Маяма и може би крилото на Радев в БСП. Няма значение де - ще видим след изборите. И не го мисли - знаеш, че аз не съм като вашата агитка да те гоня после 5 години из форума с "Ааа, ама не позна за Кирил Петков, а?". Имам си по-забавни неща за правене.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 82. 82 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Весело

  До коментар [#73] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ":

  Кое- какво стана - целунахте се с кюстендилската маяма - галева - костинбродска
  Обяснихте се във вечна любов нае решетника
  Ами ЧЕСТИТО!!!

 83. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#44] от "lz73":

  Ние и сега имаме такава.Даже две.

 84. 84 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Чух го първо от Кирил Петков, може би бъдещ премиер"Ахахаха, КирчУ Измамника министър председател?! Ахахаха!!!!
  —цитат от коментар 74 на Hristov


  Не, Тошко ще е, знаем :) :) :)

 85. 85 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Компромис след компромиса и все за наша наша сметка. Една кратка туристическа обиколка из земите на нашите съсседи около нас "отваря" очите на среднообразования българин за изконното присъствие на турци в Югоизточна Тракия и Източните Родопи, гърци в Македония, сърби до р. Искър, румънци в Добруджа (нищо, че пък тия последните клето се вайкали в парламента си, като разбрали, че руснаците им вземат Бесарабия, но пък им дават Добруджа). Тези компромисни истини се набиват чрез приказки на гидове, паметници, табели и пропаганда. И нищо, че две от тези държави са членове на ЕС, а другите се натискат натам. Такова нещо като българска Екзархия никога не е имало и самоопределението на населението в нея е станало май на принципа, на който се макетата сега се били пишели българи - чиста далавера и келепир. И допускайки всички тези компромиси по един или друг начин ние сами се набутваме в капана по обезличаване на нацията. Проруската и проюгославски настроена върхушка ще презареди калната артилерия и с още по-голяма наглост, с ръчички, развързани от асоцииране или членство ще продължи да припознава български герои и просветители като потомци на Александър Дъ Грейт. А, ние ще плачем от страни и ще търсим историческата истина. Но, истината няма да има никакво значение пред рационалния кръчмарски подход, който предлагат такива като Дичев и антибългарската пропаганда, която е типична за всичките ни комшии. А, пък самият автор, ако толкова се срами да се нарича българин и да припознава население извън днешните граници на Републиката българи - има и обратна процедура по отричане от българска принадлежност. Така ще си е чист, поне пред себе си.

  CONTADOR GRATUITO!
 86. 86 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":

  Опс! Повторил съм те без да видя.
  Ама пък то какво друго да каже човек?
  Все пак - сорри.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#50] от "nv":

  Стюпо си пада по усмивката на Кире.Иска да щипне тези бузи!

 89. 89 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Да не би да е защото синтезира профански желания?
  —цитат от коментар 79 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ


  Не - защото няма какво да каже е, а възможностите му стигат само до профанации на ниво прогимназия. Подобни тъпи лафчета и наизустени "метафори" съм слушал от него два семестъра и повярвай ми - нищо ново не виждам в статиите му.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 90. 90 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Кое- какво стана - целунахте се с кюстендилската маяма - галева - костинбродскаОбяснихте се във вечна любов нае решетникаАми ЧЕСТИТО!!!
  —цитат от коментар 82 на selqnin


  Оо, не - тия ги приказваше и по време на протестите, които охулваше със същите неадекватни долни измислици. Стана това, че ГЕРБ заминаха в небитието, колкото и да се опитваш да внушиш обратното.

 91. 91 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#86] от "xm...":

  А, няма за какво - то всеки средноинтелигентен човек го вижда това. И тоя е професор и учи децата...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#67] от "selqnin":

  Стюпи е ненадминат в едно-успява да настройва всики срещу себе си,за нула време!

 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#69] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ":

  Ти бил ли си в С.Македония изобщо,бре?!

 94. 94 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1109 Неутрално
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  „Нелепица”(меко казано) е написаното от „културния антрополог”. При това с претенции, че е „анализ”.
  —цитат от коментар 6 на subaru


  Стигнах до пасажа „Интерес от присъединяването имаме на първо място ние, българите, които не просто ще усвоим фондове, но можем да добием и определена лидерска роля, да си спечелим съюзници“ и мислех да не чета повече Дичевите „нелепици“, както казваш. Насилих се, обаче, да довърша текста и не намерих никъде, ама никъде какви са тези „фондове“, които „ще усвоим“, нито откъде ще дойдат! Дичев, да не би вместо на Сев. Македония, еврофондовете да ги дадат на нас? М? Лошо няма, ама и децата в детската градина, голямата група, знаят, че няма да ни дадат нищо! Така че всуе се надаш! Хеле пък за туй, че „спечелим съюзници“ направо ми потекоха радостни сълзи от очите и още подсмърчам щастливо! А бре, хора като теб, Дичев, и другите, дето ви позволяват да пишете тук, ха разберете се какви сте – руснаци ли сте, сърби ли сте, македонци ли сте, щото българи не сте! То бива омраза към България, то бива явно и тайно саботиране на българската история, самосъзнание, традиции и самочувствие, ама това вашето е брутален израз на омраза към народът и държавата, която – колкото и да не искате да го признаете – е ваша Родина! Ей, аман от българомразци, аман! Поне грам срам нямате ли? Или викате „Гладът е по-силен от срамът“, така ли? Ами яжте тогава, да ви е сладко!

 97. 97 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нямам идея, но съм сигурен, че няма да е Кире Канадецот. Не за друго, а защото няма да вземе допълнителни гласове, а само ще открадне такива на Ристю, Маяма и може би крилото на Радев в БСП.
  —цитат от коментар 81 на Тюфлекчия


  Интересно, тази "социология" базира ли се на нещо повече от "на мен така ми се иска"?

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#71] от "Hristov":

  ДВ е рядко антибъкгарска медия.Преди няколко години слушах ЛИЧНО македонската им редакция да отбелязва "ден на геноцид на македонците в България" http://www.narodnavolja.com/articles2010/10/txt18.php

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#69] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко НА РЕКТОР ПОД ПОЛАЙ":

  "Голям праз. Важното е, че българите се радваха като деца на разни стоки, които свободно се предлагаха в Македония, за разлика от България. Да не говорим, че все още ни превъзхождат в културно отношение и си уважават културата, за разлика от нас, които смятаме, че операта, театъра и класическата музика са пазарни предприятия."

  Не е приемливо да приписвате реалностите на собствените си бит и култура, върху останалите.

  Първото изречение лъха на материализъм.
  Последното е личен проблем, предвид постоянния ръст в посещенията на българския театър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK