Без аванс по плана за възстановяване: сега какво?

В предстоящите бурни седмици на декември на народните представители ще им се наложи да предлагат разходи без въпросните 1.6 млрд. лева.

© Юлия Лазарова

В предстоящите бурни седмици на декември на народните представители ще им се наложи да предлагат разходи без въпросните 1.6 млрд. лева.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Вече изглежда почти невероятно България да получи авансово плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Размерът на очакваната сума е до 13% от общия одобрен финансов пакет за страната, или малко над 1,6 млрд. лева. Защо това е така?


Регламентът, създаващ Механизма за възстановяване и устойчивост, ясно посочва, че комисията извършва плащане по предварително финансиране (аванс) на сума в размер до 13% от финансовото участие, при условие че съветът приеме до 31 декември 2021 г. решението за изпълнение (т.е. одобри плана и искането за плащане). От своя страна индикативният график за одобрение предвижда препоръчителен срок от до два месеца за Европейската комисия и след това още четири седмици за съвета. Разбира се, произнасяне може да има и в по-кратък срок - например през пролетта ЕК одобри плановете на някои страни за около шест седмици. Към момента изглежда, че възможността за приемане на решение на съвета до края на годината е по-скоро в кръга на пожелателното и без съмнение зависи от някакви евентуални извънредни политически съображения.
Какво означава това? На първо място, не става въпрос за разлика от няколко дни или седмици. Текстът на регламента е ясен, че страните имат право да получат аванс само ако плановете са одобрени от комисията и съвета до 31 декември 2021 г. Няма хипотеза, в която се предвижда префинансиране, ако това одобрение се получи например в началото на януари. С други думи, или искаш аванс на база представен и одобрен план до края на 2021 г., или се отказваш от аванса и започваш да изпълняваш дейностите по плана и съответно да получаваш плащания (до) два пъти в годината до 2026 г.


Исканията за регулярните плащания обаче вече се подчиняват на общата логика на механизма - а именно "пари срещу реформи", при доказване на постигане на определени индикатори и изпълнение на обещани реформи съгласно одобрения график. В това изискване на регламента има силна логика - аванс се полага само на тези, които наистина имат нужда от средства веднага, а нуждата предполага, че правителството на съответната страна ще положи усилия бързо да постигне консенсус около националния план за възстановяване и устойчивост.


Освен България Нидерландия също не е изпратила официално национален план. В същото време Полша и Унгария са изпратили, но не получават одобрение от Европейската комисия. Все пак за тези две страни договорка може да бъде постигната (теоретично поне) за дни, което дава достатъчно време за решение на съвета в рамките на 2021 г. За Нидерландия потенциалните плащания по механизма нямат макроикономическо измерение, а страната няма и ликвиден проблем с финансиране на публичните си разходи и покриване на бюджетния дефицит.


На пръв поглед България е в уникална позиция - вторият най-голям бенефициент (като дял на безвъзмездната помощ от БВП) по механизма не бърза и не разчита на авансово плащане. Важно е да обърнем внимание обаче и на мотивите зад подобно решение, които от своя страна са донякъде резултат и на общия стопански и фискален контекст. Съображенията за отлагане са почти очевадни - по думите на вицепремиера Атанас Пеканов комисията очаква ясни ангажименти за мерки и действие в областта на върховенството на правото и по отношение на бъдещето на въглищните централи. Преди избори, изглежда, служебното правителство, което има мандат не от действащ парламент, а от президента, не желае да поема ангажименти, които биха се превърнали в обект на разгорещена предизборна дискусия. Същевременно, изглежда, правителството е наясно, че ако не поеме по-ясни и категорични ангажименти, комисията няма да одобри плана - както стана в Унгария и Полша, което също ще бъде представено от опонентите като доказателство за "провал".


Така политическата конюнктура логично води до "отлагане". Какъв обаче е икономическият, както строго бюджетният контекст? Ако разгледаме спецификата на поне засега обсъждания български национален план, както и динамиката на стопанската активност и изпълнението на бюджета през последните месеци, залогът с отказ от аванс не изглежда толкова притеснителен. Ето какво знаем към момента:


Възстановяването върви с по-бързи от очакваното преди година темпове, съчетано с нарастване на общото ценово равнище. Министърът на финансите ще се радва на "инфлационен бонус" - непредвиден ръст на приходите, дължащ се на по-високи в номинална стойност обороти. Както вече писахме, общите публични приходи още към края на септември са нараснали с по-висока стойност дори от заложеното в актуализирания бюджет; както изглежда, дори без аванс ръстът на приходите ще надхвърли очакваното увеличение на разходите. Така че дори от гледна точка на ликвидност към момента няма особен проблем за изпълнението на бюджета.


В по-общ план самата идея за авансови плащания е в услуга на страните с висок бюджетен дефицит, голям държавен дълг и оттам - затруднения пред финансирането. Без да правим тук прецизни прогнози, изглежда, че и тази година - след като през 2020 г. завършихме с трети най-нисък дефицит в ЕС - бюджетният дефицит ще е сред ниските в сравнителен план. Ако погледнем прогнозата на ЕК от лятото, едва 8 страни се очаква да реализират дефицит под 5% от БВП за 2021 г., а 7 страни предвиждат дефицит от над 8%. Страните, получили най-големи аванси (виж повече тук) - Италия, Испания и Франция - се очаква да имат дефицит 11.7%, 7.6% и 8.5%. Тези страни действително имат нужда от фискален трансфер, и то скоро - те ще направят разходи за сметка на плана още тази и следващата година и затова очевидно бързат в получаването на ликвидни средства.


Графика: Предвидени инвестиции по националните планове за периода 2020-2022 г.


Без аванс по плана за възстановяване: сега какво?


България всъщност така или иначе не предвижда почти никакви инвестиции за сметка на механизма през 2021 и 2022 г. Както вече писахме, нашият план е изключително силно "изтеглен" напред във времето - до степен да си задаваме въпроса дали това е план за възстановяване, или инструмент за реализиране на някакви инвестиционни идеи в добавка към кохезионната подкрепа. По предварителна оценка едва около 12% от разходите по целия план ще трябва се реализират до 2022 г. За сравнение, в останалите страни този дял е около 40%, в Испания е 70%, в Малта и Кипър е около 50%, в Италия е 37% и т.н.


С други думи, докато други страни действително ще похарчат значителни средства от бюджетите си - каквато е самата логика на този инструмент от гледна точка на възстановяването след кризата и икономическата трансформация - България така или иначе е отложила идеите за публични инвестиции. Тогава подобен аванс очевидно би постъпил като наличност на разположение на правителството, а не като нужен ресурс за изпълнение на проекти тази или началото на следващата година.


Оставайки в режима на шестмесечните плащания по плана, това ще постави още идните месеци бъдещото управление под сериозен натиск да прави реформи и да изпълнява заложените цели и мерки в плана - просто защото всяко искане за плащане трябва да се аргументира и да се подкрепи с доказателства за резултати.


Така може да стигнем и до положителен прочит на развитието на събитията. Така или иначе няма провалени проекти или отложени инвестиции тази година заради липсата на аванс - просто такива никога не са били предвиждани. Обратно, да получим 1.6 млрд. лева по Коледа можеше да се превърне в аргумент за поредното декемврийско "раздаване" на пари - платено с един еднократен касов приход, но не и с устойчива промяна на приходната база.


Казано иначе, в предстоящите бурни седмици на декември на народните представители ще им се наложи да предлагат разходи без въпросните 1.6 млрд. лева - най-малкото защото те можеха да постъпят през 2021 г., но няма да дойдат пак през 2022 г. Ако търсят ресурси за различни субсидии или повишаване на социални плащания, бъдещите управляващи ще бъдат ограничени от рамката на капацитета за собствени приходи на фиска. Също така авансът няма да може да се ползва за покриване на касов дефицит тази година или за плащане на близо 2.5 млрд. лева на падежа на 7-годишните облигации през февруари 2022 г.


Политиците имат нужда от натиск за бюджетна честност пред данъкоплатците - няма как да правиш дефицити с вдигане на разходите и да плащаш стари дългове, без да поемаш нови дългове. В този смисъл липсата на аванса може малко да отрезви тези, които с лека ръка предлагат нови разходи, но не искат да са тези, които да вдигат данъци или да теглят заеми. В крайна сметка парите по механизма имат своето предназначение - те трябва да постигнат устойчивост, възстановяване и трансформация чрез инвестиции и структурни реформи. Българските граждани имаме интерес парите да идват в сметката на правителството само когато и доколкото то изпълнява тези цели.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Любопитно

  Та..... правителството на Янев се справяло прекрасно и трябвало да остане с леки корекции?

  Еретик
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 773 Весело

  "На пръв поглед, България е в уникална позиция - вторият най-голям бенефициент (като дял на безвъзмездната помощ от БВП) по Механизма не бърза и не разчита на авансово плащане."

  В икономическа и здравна жриза сме, цените растат главоломно, но новото "Работническо Дело" се опитва да ни убеди, че тези 1,6 милиарда са ни излишни!? Тази власт "череши няма да яде"! А на бас!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Е как какво гласуваме пак за същите, те ще ни оправят или променят и аз вече се обърках. :)

  Преди от ЕС им спираха парите, сегашните даже не ги искат, щото знаят, че няма да им ги дадат. :)

 6. 6 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Позор!!! И всичко това се случва при галопираща инфлация и затваряне на много бизнеси!!!

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  За промяната беше по-важно да преместят бюрото за защита на свидетели от прокуратурата към министерството на правосъдието и да запишат в закона кои има право на охрана от НСО. :)

  Хвала на такива управляващи :)

 8. 8 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1447 Весело

  "...то България така или иначе е отложила идеите за публични инвестиции."

  Ауу, праблем бе!
  Бокича спешно да се връща на бел кон, и да пуща лотчета нагоре -надолу , па и налево-надесно от 2-3 нови магистралки, па не е зле и един-два тунела под Балкана, само и само да Усвоеваме еврипейските парици бе!
  Къде към 2 милярчета са туй бе, братушки....

 9. 9 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  толкова ли не можаха да препишат от другите планове. никой нямаше да им се сърди

 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4008 Весело

  Гарантирано от Радев!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1488 Весело

  До коментар [#6] от "Dankol":

  Но поне победихме вируса другарЮ ! Приемливи жертви в борбата с пенсионерската чума. Внуците ще ядат боб и леща и месо ако отпуснат купони по коледа :))

  Единствения ръст благодарение на вас ковид фанатици е ръста в броя на самоубийствата :)))

 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  Парите от Европа са спирани: при Станишев, при Орешарсси и при Радев. Познайте кое е общото между тях???

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Тролете колкото щеше. Не служебното правителство, а НС (при липса на редовно правителство) трябваше да се заеме с плана, защото той съдържа политически и стратегически решения и условия от рода на затваряне на въглищни централи и други от първостепенна важност. Много удобно нали, да напраскат куп ангажименти от името на страната и после ПАК те да са виновни. И защо? Защото два поредни парламента мислят само как да си осигурят още някой популизъм за поредните задаващи се избори и ги е страх от всяко решение, което после ще им се тресне като горещ картоф. Вие как си го представяте тоя план, като една бланка "заявление за пари", дето я подписваш и подаваш ли? Колкото пари ще получим по него, толкова ангажименти ще поемем, накои от тях малоумни или вредоносни за България. Ама то като делиш света на руски подлоги и соросоиди-майкопродавци, как да мислиш толкова "дълбоко".

 14. 14 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#12] от "Петър Самсонов":

  Партията-майка.

  Every cradle is a grave.
 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Без аванс по плана за възстановяване: сега какво?
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Ще се мре!
  Яко ще се мре!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Абсолютен и повсеместен провал на умнокрасивият протестен лилаво-зелено-червен афтентичен пролетариат.
  За 7 месеца безвремие ни върнаха с 20 години назад.

  Every cradle is a grave.
 18. 18 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Чужд коментар:

  В разгара на най-голямата криза с неработещи бизнеси и главоломно покачване на цените на всичко - хунтата на Радев ни остави без едно евро европейски помощи , и то при положение че 29 милиарда са на разположение!
  И това ако не е пълна некомпетентност и безхаберие!!!

  Оставка комундета!!!

  Every cradle is a grave.
 19. 19 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Парите от Европа са спирани: при Станишев, при Орешарсси и при Радев. Познайте кое е общото между тях???
  —цитат от коментар 12 на Петър Самсонов


  Едно уточнение: при Орешарски парите бяха спряни заради нарушения, извършени при Борисов 2. Просто уточнявам фактите, защото се занимавам с европейско финансиране и познавам материята, не че искам да защитя точно пък Орешарски, ама... лично съм чела решението, то няма какво и да му се чете, в началото още се посочва кой е одитираният период.

  При Радев пари не са спирани. А и да ги спрат, пак ще е заради злоупотреби през управлението на Боко, защото санкциите идват след поне две години одити и проверки. Да не мислите, че ЕС от днес за утре казва "тоя Янев не ни харесва, спираме ви парите". Да не говорим, че сега се доизразходват последни средства по програмния период 2014-2020 и там не могат да се правят никакви размествания или пренасочвания.

 20. 20 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 589 Неутрално
 21. 21 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 989 Весело

  До коментар [#19] от "Green Day":

  Не се мъчи да обясняваш на герберята, няма да те разберат. То трябва мозък, не да се разчита само на Sevi Pi ar Boiko

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Без аванс по плана за възстановяване: сега какво?

  Сега? Ми кат преди. За чичо на село нищо не се е променило.

 23. 23 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Липсата на авансово плащане не е беда.

  Беда е липсата на ангажименти за върховенството на закона и затварянето на въглищните централи. Служебно правителство не може да се ангажира с подобни реформи. Парламентът също не бърза с тези рефирми. Върховенствто на закона утече в скъсани дънки, глупостите на тошката, споровете за илиев....

  С бацето и агите - толкоз.
 24. 24 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1060 Весело

  Е, и сега какво?
  Много обичаме да сочим виновни, когато обаче на се от "нашите" :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  “ Българските граждани имаме интерес парите да идват в сметката на правителството само когато”
  ——
  Или с други думи нямате нужда от тия пари.
  И друго: паричната цена на вдигнатия юмрук дотука е 1.6 млда. Благодарете са, че дигна само един.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 26. 26 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Е що ни е план? Нали чегъртаме. Туй-е по важно. Нищо , че и чегъргането им също толкова читаво, колкото и плана им.

 27. 27 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Май най-добре без тези пари. И без това те са разни зелени щуротии, и сигурно 90% от тях ще се усвоят от Хидрострой, Холдинг Пътища, Киро Гела, и други приятели на властта.
  А се дават срещу ангажименти да затворим Марица-Изток. И какво - ще стоим натъмно, или ще наслагаме вятърни перки и ще включваме тока само като духне вятър?

 28. 28 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Без аванс по плана за възстановяване: сега какво?

  Мъжо, дигнали хляба. Ще пиеш по-малко.
  Не, жена, вие ще ядете по малко

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ватник":

  А защо от ГЕРБ не представиха плана? Борисов до май беше премиер.
  Лисабон първи официално предаде плана си - още на 22 април.Южната ни съседка получи "зелена светлина" за плана си на 17 юни.
  "Пет официални варианта на Плана за възстановяване и устойчивост досега са направени: три на кабинета Борисов-3 и два на служебното правителство. Предпоследният опита представяне в Европейската комисия /ЕК/ и последва дипломатичен отказ. Но общото във всичките е, че в тях няма решение на българското правителство за затваряне на въглищните електроцентрали, което е всъщност основното изискване на ЕК. България не е готова за реформи за излизане от въглищната електроенергия, а без такъв проект от ЕК няма да получим така очакваната сума, която страната мечтаеше да вземе от Механизма за възстановяване и устойчивост"
  Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”.

 30. 30 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Такааа,сега всички - почтенни,изчегъртани и изчегъртвачи ще мълчат като малко дете,като се наака,а всички останали "умници ще духат супата"!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 31. 31 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 399 Любопитно

  Лъчко, ти не разбра ли бе, момко.....че без срок за затваряне на въглищните централи...този план не струва и пукнат грош....а....?

 32. 32 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Да благодарим на др. Радев и кръга ДС около него. И с помоща на свободната преса.😁😁😁

 33. 33 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Въобще не е страшно, че няма да има авансови плащания. Почти е сигурно, че те щяха моментално да бъдат похарчени за някоя предизборна щуротия. Страшното е, че плана ни е много слаб. Толкова пари могат да пратят нашата икономика в друга орбита, но изглежда в голямата си част просто ще потънат, без да донесат никаква промяна. Тъжно е, но явно нямаме хора визионери, иноватори, мечтатели, ако щете. Нямаме и достатъчно смели мъже и жени, които да извършат дори минимално задължителните реформи и то при обещано позлатяване за усилията. Ние си харесваме структурата и функционирането на икономиката, чакаме държавата да увеличава заплати и да плаща пенсии, надяваме се на евтин ток и на добро здравеопазване, без да искаме да си мръднем пръста, обаче. С тоя национален капацитет и потребности - толкова.

 34. 34 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dankol":

  Ами слабите бизнеси ще затворят бе, умнико....няма нищо вечно...!

 35. 35 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Да благодарим на др. Радев и кръга ДС около него. И с помоща на свободната преса.😁😁😁
  —цитат от коментар 32 на foxa55


  Да, те са виновните, дори спряха плащанията по саниране на блокове, един блок до моята къща беше одобрен, но сега програмата е прекратена, явно служебните и Радев искат да "усвояват" отпуснатите от ГЕРБ пари по тази програма!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Анализът е интересен.
  Ами какво наистина ще се случи ако тоя "План" се забави?

  Разбрахме, че това са някви нови книти (дълг) който ще се плаща следващите 30г от всички европейци следвашите 30г, или поне тия които останат в тая структура до тогава.
  Обилгациите са купени от банки и фондове (основно пенсионни) и ще се плащат по схема разчетена.
  В нашата политическа турбуентна ситуация част от тоя кредит ще се забави да дойде у нас.
  Дали това е добро или лошо тук и сега?
  Да, знам че т.н. "български бизнес" разчита на тия пари "като слънцето и въздуха", за да оцелее.
  Без значение дали е "едър", който пълни чекмеджета или дребни стартъпи "с визии" да усвоят поредния грант и "променят Света".

  Обаче, ако си представим че тия кинти се забавят или изобщо не дойдат, дали територията ни няма да бъде по-добро място за живеене?
  Да, ще има болка, кръв и сълзи обаче когато минем през този тежък период без да се изтерепем си мисля дали няма да сме по-силни, пяната на курбана оттекла в казана как ли ще изглежда картинката.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Исканията за регулярните плащания обаче вече се подчиняват на общата логика на механизма - а именно "пари срещу реформи", при доказване на постигане на определени индикатори и изпълнение на обещани реформи съгласно одобрения график. "

  Пари срещу командорене са това. Ще ни ги изкарат през носа. Нека първо да видим как ще изнудват Унгария и Полша? Какъв ще е крайния резултат?
  Срещу тези подаяния - менте-евра от печатницата могат да ни накарат да правим, каквото си поискат. Да приемаме мигранти на поразия, да затворим всички централи, да инсталираме фронт на изток и да даваме пушечно месо. Щетите ще са стократно по-големи. На всичко отгоре скоро еврото ще почне да се срива и ще изгори спестяванията ни, щото сме вързани за него.
  Европодаянията се превърнаха в окови. По-добре е да ги премахнат, а също и членския внос. И без това от обещаните подаяния досега сме получавани по един милиард лева? на година. Няколко пъти по-малко от обещаното и договорираното.

 38. 38 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#37] от "Judjuk":

  В началото миналата година през април поискаха на масата 2 тирилона (това са 2000 милиарда).
  След пазарълци се разбраха на 750 млрд да ги изсипят в ръцете на кака Уши.
  Тя, тая малка крадлива лисичка, моментално засили 350млн евраци (цял гардероб по нашите мерки) на аверите в Германия за ваксини от които няма ни вест, ни кост.

  Сега с тия 750 милиарда се опитват да надянат хобота на калинките, дето ще трябва да ги плащат следващите 30г.

  Едно към едно същата игра дето са я играли в Африка навремето - огледалца срещу диаманти.

  Няма да им се получи....

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#37] от "Judjuk":

  В началото миналата година през април поискаха на масата 2 тирилона (това са 2000 милиарда).
  След пазарълци се разбраха на 750 млрд да ги изсипят в ръцете на кака Уши.
  Тя, тая малка крадлива лисичка, моментално засили 350млн евраци (цял гардероб по нашите мерки) на аверите в Германия за ваксини от които няма ни вест, ни кост.

  Сега с тия 750 милиарда се опитват да надянат хобота на калинките, дето ще трябва да ги плащат следващите 30г.

  Едно към едно същата игра дето са я играли в Африка навремето - огледалца срещу диаманти.

  Няма да им се получи....

 40. 40 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Мдааа..... Два типа статии доминират в опитите на "Дневник" да подмени дневния ред на българското общество напоследък.

  Първият са статии, ВНУШАВАЩИ че виновни за ТОТАЛНИЯ ПРОВАЛ на Радевите "партии на подмяната" и служебните му правителства; за чудовищната криза, унищожаваща живота на хората, са МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ и ТЕЖКОТО НАСЛЕДСТВО ОТ МИНАЛОТО.

  Вторият - статии, които ВНУШАВАТ, че изводите, който трябва да си направим от този провал са следните:

  а) парламентарната демокрация не работи, затова по-добре - президентска диктатура без ограничаване на мандатите и

  б) по-далеко от ЕС и по близо до Русия, която ни е освободила от турско, фашистко и герберско робство.

  Абсурдни, алогични ВНУШЕНИЯ. "От това, че вместо да ви ремонтираме и обзаведем къщата, за което платихте, ние я обрахме до шушка и сме на път да я съборим, става ясно, че на вас тази къща изобщо не ви е трябвала. Дайте пари да ви купим нова - в циганските квартали са съвсем евтини"...

  Разбира се, внушенията са не преки, а "по тъча", инкрустирани в материали, свързани със съвсем различни на пръв поглед теми. И разбира се, инкрустациите се правят със сръчността на дърводелски чирак, който се опитва да ремонтира новия си смартфон.

  Най-хубавото е, че във всяка статия от първия тип откриваме и нещо характерно за втория, както и обратното. Принципът за единство на пропагандното въздействие. В тази си ВОЙНА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ редакцията свято следва алгоритмите, характерни за руския начин на водене на пропагандни войни срещу чужди държави.

  Редакционна политика, която поставя определени въпроси:

  Нямаше ли "международно положение" и при Борисов? Защо тогава страната не тънеше в тотална разруха, както тъне след идването на партиите на подмяната и на служебните правителства на Радев на власт?

  За какво "тежко наследство от миналото" може да става дума при процъфтяващата държава, която Борисов им остави и която те попиляха за няма и половин година?

  Защо, ако наистина сме били толкова зле, както не спряха да ни уверяват, защо ако именно те са спрели съществуващите само в лъжите им корупция и разруха, СЕГА живеем десетки пъти по-лошо, отколкото при Борисов?

  Тази редакционна политика разкрива и нещо важно. И няма как да не го разкрие. В действията е ключът към разгадаването на замисъла. Трудно е да гледаш как някой хвърля въдица във водата и да не се досетиш, че иска да хване риба.

  Тази редакционна политика разкрива какво НАИСТИНА ИСКА Радев.

  Той всъщност не иска да е президент на България. Даже и на не много интелигентен човек като него, няма как за цели пет години да не му просветне, че е лишен от потенциала да бъде такъв. Че дори и с цената на грубо погазване и на законите, и на самата конституция, той няма да бъде изтърпян още пет години.

  Това, което наистина иска Радев е да има зад гърба си сила, която ДА ПРИНУДИ българите да го търпят, въпреки всички безобразия, въпреки цялата му некадърност. Радев иска да бъде руски губернатор със статута на български президент.

  В момента ние не воюваме с Радев. Той е само консуматив. Ние воюваме със скритите зад гърба му руски имперски маниаци. А те са свикнали да воюват "в главите на хората". Пропагандата е най-силното им оръжие.

 41. 41 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#37] от "Judjuk":

  Не бе Джуджик. Не са "пари срещу командорене" а "гроздето е кисело". Когато са ги раздавали... е, не точно... по-скоро, когато е трябвало да кажат "колко и за какво", КИРЧО И КОКОРЧО - ИЗВЪНРЕДНИТЕ И ПЪЛНОМОЩНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РАДЕВ В ОПИТИТЕ МУ ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА, МЕТЕЖ, СУСПЕНДИРАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ПРЕДАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ПОДЧИНЕНИЕ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА, та когато е трябвало да кажат "колко и за какво", КИРЧО И КОКОРЧО са били в тоалетната, омазани до уши и са се пръскали с деородант "Зелена ябълка", та да поприкрият вонята, що иде от тях...

  https://epicenter.bg/article/Kak-se-pravi--quot-pochten-quot--biznes-po-harvardski-na-balgarska-pochva-/262006/4/0

  И сега ИБРИКЧИИТЕ ИМ хленкат из форума... "те таквиз пари ни не требат"... И подсмърчат, разбира се...

 42. 42 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Да благодарим на др. Радев и кръга ДС около него. И с помоща на свободната преса.😁😁😁
  —цитат от коментар 32 на foxa55


  Да. Но имам алтернативни идеи относно формата, в която трябва да изразим благодарността си.

 43. 43 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#29] от "Роси":

  Та, викаш Роси, що Борисов не свърши цялата работа, а поставя нашите хора в ситуацията да няма какво да отчетат...

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "....КИРЧО И КОКОРЧО - ИЗВЪНРЕДНИТЕ И ПЪЛНОМОЩНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РАДЕВ В ОПИТИТЕ МУ ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА, МЕТЕЖ, СУСПЕНДИРАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ПРЕДАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ПОДЧИНЕНИЕ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА....."
  До коментар [#41] от "gr52":

  Не че съм против, но не знам как да споря с тебе. Ударил си го кестерме през просото. Просто нямам думи.

 45. 45 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#44] от "Judjuk":

  Ами ако не ти стигат думите, скъпи Джуджик, значи трябва да си обогатяваш речника. Мисля, че четенето на художествена литература помага.:)

 46. 46 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 956 Весело

  “ Българските граждани имаме интерес парите да идват в сметката на правителството само когато”——Или с други думи нямате нужда от тия пари.И друго: паричната цена на вдигнатия юмрук дотука е 1.6 млда. Благодарете са, че дигна само един.
  —цитат от коментар 25 на Gretel


  Невероятна си.

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  До коментар [#44] от "Judjuk":Ами ако не ти стигат думите, скъпи Джуджик, значи трябва да си обогатяваш речника. Мисля, че четенето на художествена литература помага.:)
  —цитат от коментар 45 на gr52


  Къде ще намеря бестселъри, като твоите писания?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK