Енергийната криза – руски натиск и обвинения за отказ от евтин азерски газ

Какво ще се договори България с "Газпром" е още един горещ картоф за следващото правителство – и шанс да докаже капацитета си да защитава национални интереси.

© Цветелина Белутова, Капитал

Какво ще се договори България с "Газпром" е още един горещ картоф за следващото правителство – и шанс да докаже капацитета си да защитава национални интереси.Анализът е препубликуван от "Юрактив България".


Както много европейски страни, и България е изправена пред рязко увеличаване на цените на газа, а Русия вече оказва натиск за подписване на нов дългосрочен договор с "Газпром". Настоящият 10-годишен изтича в края на 2022 г. Някои европейски държави вече направиха това - Унгария подписа още тази година нов договор с "Газпром" за следващите 15 години, докато Полша изобщо се отказа от руския газ и заложи на спот пазарите и внос на втечнен газ (LNG).


На този фон българското държавно газово дружество е обвинено заради липсата на евтин азерски газ на пазара. Правителството е съветвано от експерти и политици да не се вкарва в нова дългосрочна сделка с Русия, защото промените на газовия пазар през следващите 2-3 години ще бъдат твърде много.
Руското напомняне


Наскоро посланикът на Русия в България - Елена Митрофанова, подкани българските власти да подпишат дългосрочен договор за доставки на природен газ с "Газпром". "В контекста на повишаване на спот цените до космически висоти, стабилните дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение, посочи дипломатът". Наред с това изтъкна, че "тази опция е възможна при прагматичен подход и политическа воля" и напомни, че в бедна страна като България цената на газа и на електроенергията е "много важна за крайните потребители".


Нямаше никаква реакция след интервюто ѝ, дадено за руската държавна агенция РИА Новости - нито институционална, нито от анализатори на двустранните отношения. От 1 октомври цената на газа е 94.54 лева (48.34 евро)/MWh без данъци и такси, почти петкратно увеличение на годишна база - но двойно по-ниска от европейската.


Променена пазарна среда


Преговорите за нов договор, с нови срокове и нови количества остават като задача за редовно правителство, тъй като от май месец насам България се управлява от служебни кабинети. За най-зависимата от доставки на руски газ държава - близо сто процента, договарянето с "Газпром" винаги досега е свързано с отстъпление пред руския натиск за сметка на българските национални интереси. Било с цената, непроменените ниски такси за транзит, големите количества take or pay.


Неизбежните преговори за нов договор ще се провеждат в силно променена пазарна среда и цената на синьото гориво е един от факторите. Ноемврийските фючърси на ликвидния европейски хъб - нидерландския Тіtlе Тrаnѕfеr Fасіlіtу (TTF), се търгуваха за около 118 евро на мегаватчас, повишение с почти 400% от началото на годината. Тази котировка, както и друга - на NеtСоnnесt Gеrmаnу, се използва за изчисляване на пазарна компонента, включена в променената от "Газпром" формула за изчисляване на цената на природния газ. Тя има тежест от 70% в крайната цена, а другите 30% са на компонента, свързана с нефтопродуктите (газьол и мазут) - дотогава цената на газа беше обвързана единствено с тях. Руската компания промени и периода на изчиcлявaнe нa цeнитe oт тpимeceчнa ocнoвa нa мeceчнa бaзa.


Затова и посланик Митрофанова акцентира на дългосрочен договор, чиито ползи за европейските купувачи изтъкна и президентът Владимир Путин в началото на септември. "При дългосрочни договори "Газпром" не продава на тази (висока, б.а.) цена", каза руският държавен глава, а дори и при повишение на цената на петрола, "ще е по-меко".


На българския енергиен пазар от догодина ще настъпят сериозни промени. Въпреки огромното закъснение на газовата връзка с Гърция, тя ще бъде пусната в търговска експлоатация през юли догодина. През нея, освен азерски газ, ще се доставя и втечнен от терминала в Александруполис, Гърция, където българският газов оператор "Булгартрансгаз" е купил 20% от доставките. Голямата неизвестна е все още липсващият план за затваряне на въглищната индустрия и заместващите мощности, които да "покрият" дела на ТЕЦ-овете.


ТЕЦ-овете осигуряват над 40% от електроенергията в страната, а България сериозно изостава по отношение на Зелената сделка. Предложеното изграждане на паро-газова централа с капацитет до 1 GW в Маришкия басейн не е одобрено от парламента, а от това зависи и каква ще бъде консумацията на природен газ.


България получава около 3.3 милиарда куб. м руски газ годишно, от които потреблението е на сравнително постоянно ниво от 3 милиарда куб.м. Освен това има договор за доставки за газ от Азербайджан в обем от около 1.2 милиарда куб. м, чиято цена е по-ниска, тъй като се изчислява по петролната компонента. Една трета от потребявания в България природен газ се пада на топлофикациите, предимно на столичната топлофикация, която произвежда ток. Следват строителните и химически компании, а с най-малък дял е потреблението на домакинствата - малко над 3%.


България пропусна възможности


Енергийният експерт Христо Казанджиев (Български енергиен и минен форум) коментира пред Euractiv, че е необходим много внимателен баланс при подготовката и преговорите за такъв договор. Проблемът не е в неговия срок, а в количествата, които трябва да бъдат договорени - задължителните, и ежегодните, заяви той. По сега действащия договор с "Газпром" 80% от количествата са по клаузата take or pay. "Бъдещ договор трябва да е много по-балансиран в това отношение и България да има възможност да договаря количествата", казва Кантарджиев.


Той отчита, че при преговорите трябва да се вземе предвид влизането в действие на терминала за втечнен газ в Александруполис, върху чийто старт "Газпром" индиректно оказва влияние". Към влиянието на Зелената сделка в една дългосрочна енергийна стратегия, Кантарджиев добавя и опцията големи потребители да внасят природен газ, сключвайки сами сделки за доставки на необходимите им количества.


Енергийният експерт обаче смята, че ръководството на "Булгаргаз" е попречило на вноса на по-евтиния азерски газ, а не липсата на готовност на интерконектора с Гърция - като точка за доставка, посочена в договора с Азербайджан.


"По неофициална информация изпълнителният директор на "Булгаргаз" още в началото на годината е отказал доставки на природен газ от Азербайджан", заяви Христо Кантарджиев. "Проблемът не е в липсата на точка за доставка - има достатъчно свободен капацитет и чрез суапови сделки може да се осигури газ. Така че вината, че няма евтин газ, е на изпълнителния директор на "Булгаргаз", смята той.


В края на август Български енергиен холдинг обяви своето очакване интерконекторът с между Гърция-България да бъде въведен в търговска експлоатация до 1 юли 2022 г. Дружеството обясни, че ,договорът за доставка на природен газ от Азербайджан предвижда "Булгаргаз" да получава доставките на точка Комотини в Гърция, а не от някъде другаде.


"Договорът не предвижда право на българската страна едностранно да определя или да променя точката на доставка, което означава, че за временна промяна в точката на доставка е необходимо съгласието на азерския доставчик", обясни БЕХ, но енергийните експерти явно мислят по различен начин.


Мартин Димитров, бивш депутат от "Демократична България" и автор на множество предложения в областта на енергетиката, смята, че за българските национални интереси е най-добре договорът да е краткосрочен за 2-3 години. (Той коментира темата в лично качество, тъй като още не е обсъждана в коалицията.) Като аргумент за тезата си изтъква интерконекторът с Гърция, който ще тръгне в средата на 2022 г. и по който ще се получава и азерски, и втечнен газ. "Неговият капацитет сега е за 3 милиарда куб. м годишно, а ако се сменят компресорните станции, ще стигне 5 милиарда куб. м", каза Димитров. Бившият депутат също отбеляза възможността големи бизнеси да си договарят и внасят необходимите им количества синьо гориво.


Според Мартин Димитров при бъдещо договаряне трябва да се намалят силно и количествата по клаузата "take or pay". Най-съществената част от неговото предложение е в преговорите на България с "Газпром" да се включат и представители на Европейската комисия. "Това би подсилило позицията на България, а освен ЕК натрупа значителна база данни покрай антимонополното разследване на "Газпром" (за цените на газа в осем страни от ЕС, в т.ч. България)". Политикът припомни, че от значение за българската позиция е фактът, че България на два пъти се е отказала да иска неустойки от "Газпром" - един път след антимонополното разследване, и втори път - заради прекратения транзит на руски газ по Трансбалканския газопровод.


Какво ще се договори България с "Газпром" е още един горещ картоф за следващото правителство - и шанс да докаже капацитета си да защитава национални интереси.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  "Какво ще се договори България с "Газпром" е още един горещ картоф за следващото правителство - и шанс да докаже капацитета си да защитава национални интереси."

  Това е отлично обяснение защо Русия няма интерес от силно и независимо правителство.
  Ако оцеляването ти е на косъм за какъв капацитет да защитаваш националната сигурност може да се говори?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Зелена, синя, червена... не е по темата. Важно е да плащаме по-малко за газ на руснаците, азерите или който и да е, а не мякои личност да вземат пари под масата и да подписват ощетяващи но договори. Или да забравят да искат неустойки от Газпром.

  забавление и приключение
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4059 Весело

  Няма нужда да внасяме руски газ, ние със зелената сделка сме от слънчевата страна!

  ДБ: Време е да спечелим България
 6. 6 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Всичките анализатори се нареждат на абразурата да ви кажат как енергийната криза всъщност е противопоставяне между добрите ЕССР и лошата Русия.

  Истината е една.

  Енергийната криза е в резултат на печатането на хартийки от европейската централна банка, федералния резерв и всички подобни мафиотски организации. На стадото се пробувта старата комунистическа мантра за врага за да може да се държи в контрол, а всъщност задкулисните игри между ЕССР и Русия продължават да се случват и да ограбват втеления данъкоплатец още повече.

  Народе, това което виждате в момента е началото от лавинообразна инфлация която ще помете милиони и ще ги хвърли в огромна бедност. Въпросните анализатори никога няма да ви го кажат това, но това е подготовката за новия световен ред където няма да имате нищо и ще сте щастливи.

  Честито от Световния Икономически Форум и новия ви господар Клаус Шваб.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Гневно

  Вече 140 години по най-различни начини североизтока безмилостно мачка Отечеството!!!

 8. 8 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Пък може да си построим газопровод от Сърбия и Унгария и да получаваме газ по Балкански поток.

 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#3] от "troi":

  Базово правило в преговорите е да имаш алтернативи.
  Без въглища нашата алтернатива на руския газ е ... руско ядрено гориво. Така че зелената (която хич не е зелена) сделка (още по - далеч от истината) е абсолютно по темата и основна причина за растящите цени на газа за Европа.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4059 Весело

  Не искаме руски газ, ще си духаме във вентилаторите и ще се топлим на инат!

  ДБ: Време е да спечелим България
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Честно казано и азерския газ не е евтин.
  Нито пък американския.
  В цял свят се усещат, че с вятър и слънце не става, но късно.
  Отделно идва и момента с печатането на пари.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  12 години завинаги бившият премиер лъже, че ще построи газова връзка с Гърция.

  Вместо това за 1 година построи транзитна тръба, по която Путин да продава газ на клиентите си Вучич и Орбан.

  С наши пари, без нито едно разклонение за България.

  Ще събираме транзитни такси, но ... някой друг път.

  Когато тати ми купи колело.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Доста объркана статия с два акцента. 1- зелената сделка и 2 - помощта от ЕК. И двете вущърб на България. И нещо много важно - точката на доставка на азерски газ. Която е Комотини и не може да се променя без съгласието на Азербайджан. Колкото до връзката с Гърция, можем да я запишем в книгата "Гинес" за бавно строителство. ВПГ винаги е по-скъп от подавания по тръба. Сгъстяване, превоз, регазификация. И друго, дайте цената на 1000 кубометра в $, или това ви плаши?

 16. 16 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Този АЗЕРСКИ газ , този мечтан газ , като че ли той стои и нас чака :)) Провали се "пазарната ръка" .......Нали това беше капитализма !? И в България , и в Европа верни на правилото за "ръката" влязоха борсови спекуланти . Капитализма функционира, ако прецака някого !!? Влязоха ХЕДЖ фондове , напечатаните долари .........По е добре да нарушим регулация ,която не работи в полза на ХОРАТА. Европейския съюз ще я отмени . Да трябва да има връзка с Гърция , но и отговорност от ЛИЦАТА решили да прекратят дългосрочните договори с цени от 220 долара за 1000 куб .метра . България трябва да подобри своята АТОМНА МОЩНОСТ, и то бързо ! Другото са общи приказки . Тези които натрупаха МИЛИОНИ от държавата ( Домусчиев) ... сега искат КОМУНИЗЪМ . Дотация от държавата за ТОК , а точно те прокарваха с АСОЦИАЦИЯТА този МОДЕЛ !

 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Въпросът е какво става с азерския газ, който е договорен. По думите на един от експертите Булгаргаз го продава на борсата. Което си е як цинизъм.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1109 Неутрално


  Защо газът поскъпна рекордно и какво следва


  От известно време се дивя на всякакви писанията по темата за рекордните цени на газа. Обясненията варират от студената зима, през лошите Китай и Путин и стигат до странното време през лятото, за което разбира се било виновно изменението на климата, тоест изгарянето на самия газ. Всичко това обаче са подробности.

  В основата на процеса стои първият закон на икономиката: Когато има търсене, а няма предлагане, цената расте. В конкретния случай ефектът му се подсилва страшно много от първия закон на добивната индустрия: Ако искаш да извадиш нещо от земята, трябва преди всичко да вкараш много пари в нея – първо в търсене и проучване, и второ в изграждане на инсталации и добив.

  Едно важно уточнение преди да вляза в числата: Добивът на газ е неразривно свързан с този на нефт – голяма част от газа по света се добива като страничен продукт на нефта (особено в шистовия добив). Това всъщност е една индустрия.

  Ето какво показват числата:

  В периода от 2000 до 2019 г. имаме гигантски ръст на потреблението на газ – средно с +2,6% годишно за последните пет години. В това време потреблението на нефт също расте, но доста по-бавно. Междувременно обаче имаме спад в глобалните инвестиции в търсене и добив на нефт и газ след 2014 г. и особено през последните две години. Освен това бързо падат и разходите за търсене и проучване и съответно в новооткритите конвенционални находища на нефт и газ в света след 2010 г. Забележете, че разходите за търсене спадат като дял от общите инвестиции в индустрията, докато последните също спадат в абсолютна стойност.

  Всичко гореописано достигна брутални размери през 2020 г:

  Имаше съвсем малък спад в потреблението на газ и гигантски срив в потреблението на нефт. Инвестициите в търсене, проучване и добив на нефт и газ се сринаха до нива, които не сме виждали през XX в.

  През 2021 г. обаче ръстът в потреблението се завърна със страшна сила, но предлагане няма! Какъв резултат очаквате?

  Впрочем абсолютно същата история, даже в още по-голям размер, се случва с въглищата. Там глобалното потребление може и да не расте толкова бързо – основно заради замяната им с газ – обаче пък инвестициите в нови мини са толкова ниски, че беше само въпрос на време да стигнем до остър недостиг.

  От поне десетилетие активисти, политици и лобисти убеждават света, че трябва и можем да минем без фосилни горива (вкл. без ядрена енергия). Огромни финансови потоци се прехвърлиха от тях към ВЕИ. Очевидно обаче голямата промяната не се случва – потреблението на нефт, газ и въглища не намалява. Но ние продължаваме да „вярваме“…

  Наистина не мога да приема, че разумни хора могат да са изненадани от това, което се случва днес. То е напълно предвидимо за всеки с елементарни икономически познания.

  Всичко гореописано е рецепта за енергийна криза от планетарен мащаб и исторически характер, която вече не може да бъде избегната. Отоплението в Западна Европа тази зима ще е толкова скъпо, че енергийната бедност ще стане масова. Немските ТЕЦ вече спират работа заради изчерпване на наличните въглища, а Русия има дългосрочни договори за износ към Китай и не можа да ги спаси. Китай от своя страна вече е установил някаква форма на режим на тока в най-индустриализираните си провинции. Повече от половината въглищни ТЕЦ в Индия имат запаси от въглища на склад за само 3 дни. Цените са рекордни, но просто няма от кого да се купят, нито пък да се добият и закарат навреме.

  Това, което днес ни изглежда като рекордни цени на газа, въглищата и тока, е само началото. Най-лошото тепърва предстои. А то ще дойде, когато изригне цената на господстващия енергиен ресурс на цивилизацията – нефтът.
  https://conservative.bg/zashto-gazat-poskapna-rekordno-i-kakvo-sledva/

 20. 20 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 947 Любопитно

  Нямах представа, че госпожата е експерт по енергийните въпроси.

 21. 21 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#3] от "troi":Базово правило в преговорите е да имаш алтернативи.
  —цитат от коментар 9 на zxp53317185


  За българския народ дружбата с Русия е тъй жизнено необходима,
  както слънцето и въздухът за всяко живо същество


  До коментар [#9] от "zxp53317185":

 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Писал съм го и в руските форуми.
  Да си заврат дългосрочните договори.
  30 години цени "по братски", доказха, че няма нищо по-добро от пазарните цени.
  Просто трябва да натиснем за по-бързо довършвене на интерконекторната връзка с Гърция, за имаме ИЗБОР.

 23. 23 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Потреблението на газ в България е малко и ние можем да си го набавиме отвсякъде без проблем.
  Големият проблем беше "Турски поток" - България, заедно с Германия и Русия да спрем преминаването на руския газ през Украйна.

 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Пък може да си построим газопровод от Сърбия и Унгария и да получаваме газ по Балкански поток.
  —цитат от коментар 8 на razor  Интересна логика …
  Тръбата на Путин минава през цяла България, ние не отворихме никъде кран да ползваме част от този газ, а сега сме щели да вземем от Сърбия …?!
  На това хората му казват - « пусни питомното и гони дивото « .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Интересна логика …
  Тръбата на Путин минава през цяла България, ние не отворихме никъде кран да ползваме част от този газ
  —цитат от коментар 24 на niksan1


  Може ли линк?
  Така написано, излиза че не можем да получаваме газ от "Турски поток".

 26. 26 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Никакви договори с руснаците. Нека умнокрасавците ни уредят с братска, евроатлантическа газ. Скъпа? Няма проблем, специално тези в този форум са всичките мултимилионери.

 27. 27 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Писал съм го и в руските форуми.Да си заврат дългосрочните договори.30 години цени "по братски", доказха, че няма нищо по-добро от пазарните цени.Просто трябва да натиснем за по-бързо довършвене на интерконекторната връзка с Гърция, за имаме ИЗБОР.
  —цитат от коментар 22 на atmanpg


  Така е! Хайде сега плащай двойни и тройни пазарни цени!

 28. 28 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  12 години завинаги бившият премиер лъже, че ще построи газова връзка с Гърция.Вместо това за 1 година построи транзитна тръба, по която Путин да продава газ на клиентите си Вучич и Орбан.С наши пари, без нито едно разклонение за България.Ще събираме транзитни такси, но ... някой друг път.Когато тати ми купи колело.
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz


  Що се отнася до въпроса с транзитните такси, ето малко материал за ограмотяване - https://debati.bg/gazprom-plati-avansovo-za-prenosa-na-gaz-prez-balgaria-do-2023-g/ - „„Газпром“ плати авансово за преноса на газ през България до 2023 г.“! Това не го знаеше, нали?

  А иначе тати ти е купил колело, щото миналата година ходеше с него на протестите. Или си ни лъгал?

 29. 29 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 874 Весело

  ТРябва да си малоумен(в краен случай върл либерал), за да не правиш разлика между причина и следствие.
  Русия просто иползва ситуацията и си прави бизнеса. И никой не може да я обвини за това - без значение русофил или русофоб.
  А каква е причината за ситуацията - ами честити зелени практики, такси , данъци.
  За зелените в Германия всички климатични проблеми се решават основно по два начина - първо, забрана на почти всичко без перките, и второ - карбонов/зелен данък на каквото се сетиш - транспорт, производство...

  Ако това е зелена политика, аз съм либераст.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  "По неофициална информация изпълнителният директор на "Булгаргаз" още в началото на годината е отказал доставки на природен газ от Азербайджан", заяви Христо Кантарджиев. "Проблемът не е в липсата на точка за доставка - има достатъчно свободен капацитет и чрез суапови сделки може да се осигури газ. Така че вината, че няма евтин газ, е на изпълнителния директор на "Булгаргаз", смята той."

  Проблемът на България е , че се управлява от продажни и подкупни политици, които защитават чужди, а не българския интерес. Още по-голям проблем е , че нямаме прокуратура и съдебна система, която да осъжда предателствата на продажните политици , които с действията си и бездействията си нанасят щети на страната за милиарди.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Причината за енергийната криза не е в печатането на пари, а в малоумните зелени политики. Колкото и пари да са напечатани, това не може да вдигне цената на газа и електроенергията в пъти.
  Вдигаш цената на квотите за въглероден диоксид в пъти, отказваш се от атомната енергия и въглищните централи, субсидираш тока от възобновяеми източници и така се появява недостиг на електроенергия и огромно повишение на цените. Алтернативата с енергия от газ също поскъпва, щото производителите не са глупаци, при поскъпнала енергия в пъти, да продават газ на старите цени.
  Изобщо, обясненията за натиск от Русия, инфлационен натиск и печатане на пари са смешни...
  И смехорията за повишеното търсене заради възстановяването на произвоствоти, все едно през 2021 година се произвежда повече, отколкото през пред ковидната 2019 година.
  Причината за енергийната криза е единствено политиката на зелените другари от Брюксел, през Вашингтон, до Пекин, където също се отказаха да строят въглищни централи и ще стават въглеродно неутрални до 2050 година.

 33. 33 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#29] от "libretto":

  Синтезирано и точно.
  Единственото спорно е дали т нар. Либерали действително са тъпи и не си дават сметка за какво се борят, или просто едни пари ги бият през ръцете да дрънкат глупости на суверена.

 34. 34 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  "евтин азерски газ..."
  ====================

  Де го тоя евтин газ?
  Колко е "евтин" ? И колко е "азерски"?
  От миналата седмица 25.5% от "Шах Дениз" е собственост на "Лукойл".

 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  [quote#25:"atmanpg"][/quote]


  Не мога да разбера какъв линк търсиш от мен .
  Има ли путинова тръба, построена от Буци с наши пари ? Да ! Има ли някъде отклонение за близките около тръбата стотици селища ? Не ! Защо ? Според екс-министър Петкова, проблема е, че нямаме пари да се газифицираме … значи имаме 3,2 милиарда народна пара да потрошим в полза на Путин, но нямаме пари за българските граждани и данъкоплатци «
  Това аз наричам курвенско- продажна политика !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":
  "ВПГ винаги е по-скъп от подавания по тръба."

  Зависи на какво разстояние се подава газ посредством газопроводи. Ако е на хиляди километри , както е случая с руския газ, втечнения газ може да се окаже по-евтин. Пренасянето на газ от хиляди километри изисква множество нагнетателни станции по трасето на газопровода. Самият газопровод и неговата поддръжка струват милиарди , които влизат в себестойността на подавания газ. Добивът на газ отвъд Полярния гръг , където се намират руските източници , също е труден.

 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#25:"atmanpg"]
  —цитат от коментар 35 на niksan1
  Не мога да разбера какъв линк търсиш от мен .Има ли путинова тръба, построена от Буци с наши пари ? Да ! Има ли някъде отклонение за близките около тръбата стотици селища ? Не ! Защо ? Според екс-министър Петкова, проблема е, че нямаме пари да се газифицираме … значи имаме 3,2 милиарда народна пара да потрошим в полза на Путин, но нямаме пари за българските граждани и данъкоплатци «Това аз наричам курвенско- продажна политика !!![/quote]

  А договор имаш ли да ползваш газ от тази тръба? Или искаш да крадеш като украинците?

 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Весело

  До коментар [#22] от "atmanpg":

  И там ще дойде ВТЕЧНЕНАТА ГАЗ НА САЩ ??? Защо я няма сега в Европа , а Полша и Германия направиха терминали ?? :) Продават я на ВРАГЪТ КИТАЙ :)

 39. 39 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1109 Неутрално


  "" Заради недостига на електроенергия в Китай, фабрики затварят временно или работят с намалено време. В много градове уличното осветление е спряно. Кризата в най-гъсто населената държава може да има глобален ефект.

  Режим на тока вече е нещо нормално в някои провинции на Китай. Най-засегнати са североизточните райони на страната. Много заводи спряха да работят, включително и на чужди компании. Търговските центрове затварят по-рано.

  До енергийната криза се стигна заради високите цени на въглищата, а 60 процента от производство в Китай е зависимо от тази енергия. Като причини за задълбочаването на кризата се добавя и държавният контрол на цените на електроенергията, както и високите цели за намаляване на вредните емисии.

  "Заради спирането на тока, доставките пострадаха. Всички планирани доставки трябваше да бъдат променени", заяви Шерман Чан, изпълнителен директор на фабрика.

  От най-големите китайски гиганти до малките фирми предупреждават за забавяне на доставките.

  "Въздействието все още не е голямо. Ефектът се появява бавно. Ще се усети след месец-два", допълни Шерман Чан.

  Засегнати са вече стоманената, алуминиевата и циментова промишленост. Анализатори прогнозират, че хартиената и стъкларската промишленост са следващите индустрии, които ще пострадат от недостига на електричество.

  "Изисква се доставките да не се бавят. Производителите да използват собствени генератори, но това оскъпява продукцията", каза още Шерман Чан.

  Предупреждението на експертите е, че глобалните пазари ще почувстват проблеми с доставките на всичко, което се произвежда в Китай - от текстил, играчки, до машинни части" "

 40. 40 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Обвързването с един доставчик винаги води до неприятности.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Не мога да разбера какъв линк търсиш от мен .Има ли путинова тръба, построена от Буци с наши пари ? Да ! Има ли някъде отклонение за близките около тръбата стотици селища ? Не !
  —цитат от коментар 35 на niksan1


  Линк, доказващ че нямаме отклонения от тръбата за наше ползване.

 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  И там ще дойде ВТЕЧНЕНАТА ГАЗ НА САЩ ??? Защо я няма сега в Европа , а Полша и Германия направиха терминали ?? :) Продават я на ВРАГЪТ КИТАЙ :)
  —цитат от коментар 38 на dejmos


  Защо именно от САЩ?
  Катар също предлага втечнен газ.

 43. 43 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Това е само първа фаза от нисковъглеродната енергетика, като целта е електроенергията да стане лукс, достижим само за конференциите на зелените другари в Брюксел. Матряла ще се грее на дърва и ще си свети със свещи. На ход е и трансформацията към нисковъглероден транспорт.
  Там е още по-ясно накъде вървят нещата - към животинска тяга. Конь, бе! Конь!
  За нисковъглеродното хранене с кюфтета от въглища и водорасли, не ми се и мисли. Модерна работа, само не знам от кой век...

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Тези, които 12 години бавят построяването на газопровода от Гърция и бавят вноса на азерски газ са национални предатели и трябва да бъдат съдени за това.

 45. 45 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  За трийсет години България от енергиен лидер на Балканите и износител на енергия за всички балкански държави се превърна в джудже и е на прага на дефицит и на катастрофа.
  Изключително глупава, продажническа и предателска политика на българските управници даде възможност на съседните държави, чрез финансирани от западни банки проекти не само да се освободят от българската хегемония, а дори да наберат сила.
  Национални предатели като Кунева лобираха за закриване на двата блока в АЕЦ Козлодуй, с твърдения, че са от същия тип като Чернобил (въпреки, че нямаха нищо общо) доведоха до отваряне на пространство за строеж на други АЕЦ на Балканите, в частност и румънската Черна вода - проект, финансиран от френската "Париба ".
  И не е никак чудно, че след това Кунев стана член на борда на управителите именно на същата банка.
  Сега предстои затваряне на "мариците" - също под външен натиск.
  Следва тотална инфлация, дефицит, а вероятно и внос.
  Някогашният енергиен лидер и износител ще внася ток!?!
  Апотеоз на българското предателство и безумие...

 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Когато тръбата с Гърция бъде готова и натиска ще намалее.Само да се молим пазителите на имперската рента да не я бавят още десет години.

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Любопитно

  "България получава около 3.3 милиарда куб. м руски газ годишно, от които потреблението е на сравнително постоянно ниво от 3 милиарда куб.м. Освен това има договор за доставки за газ от Азербайджан в обем от около 1.2 милиарда куб. м, чиято цена е по-ниска, тъй като се изчислява по петролната компонента. "

  Ами нали и безбожно скъпият руски газ който монополиста Газпром ни принуждавал да купуваме само от него доскоро се изчисляваше по същата схема? Или по презумпция руският газ винаги е скъп и използван като политическо оръжие, а всеки друг газ е евтин и освобождаващ от руските окови?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Весело

  Вече 140 години по най-различни начини североизтока безмилостно мачка Отечеството!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  А как безгрижно си живеехме под мъдрата власт на султана. Вижда се краят на руската тирания - ето вече ДПС ни представя бъдещият управител на Дунавският вилает. Селски, гласувай за него и край на безмилостното мачкане от североизточните степи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Обвързването с един доставчик винаги води до неприятности.
  —цитат от коментар 40 на Николай Колев


  Както се вижда от сегашната ситуация, обвързването с алтернативни доставчици, които при първа възможност, когато получат по-голяма изгода си бият камшика към Азия води до още по-големи неприятности.
  Да не говорим за обвързването със зелени безумия, които се скапват и водят до дефицит, хиперинфлация и дори спиране на производства.
  Затова, балансираната политика е на сключване на средносрочни и дълхосрочни договори, гарантиращи и на двете страни сигурност и възможности за стабилно развитие и планиране в перспектива.

 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Весело

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":"ВПГ винаги е по-скъп от подавания по тръба."Зависи на какво разстояние се подава газ посредством газопроводи. Ако е на хиляди километри , както е случая с руския газ, втечнения газ може да се окаже по-евтин. Пренасянето на газ от хиляди километри изисква множество нагнетателни станции по трасето на газопровода. Самият газопровод и неговата поддръжка струват милиарди , които влизат в себестойността на подавания газ. Добивът на газ отвъд Полярния гръг , където се намират руските източници , също е труден.
  —цитат от коментар 36 на tacheaux


  Прав си Таше. Америка е къде по-близо до нас от Сибир! А и шистовият добив е по-ефтин от конвенционалният!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#19] от "constatator":

  Много добра обосновка, но повечето няма да го прочетат. Имаш "+".

 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  "Проблемът на България е , че се управлява от продажни и подкупни политици, които защитават чужди, а не българския интерес. Още по-голям проблем е , че нямаме прокуратура и съдебна система, която да осъжда предателствата на продажните политици , които с действията си и бездействията си нанасят щети на страната за милиарди."

  Абсолютно си прав Таше. Политици които изпълняват указанията на чужди сенатори и посланици да спират ЮП и Белене и така да вкарат страната си в енергиен колапс са за затвора.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  "България получава около 3.3 милиарда куб. м руски газ годишно, от които потреблението е на сравнително постоянно ниво от 3 милиарда куб.м. Освен това има договор за доставки за газ от Азербайджан в обем от около 1.2 милиарда куб. м, чиято цена е по-ниска, тъй като се изчислява по петролната компонента. "Ами нали и безбожно скъпият руски газ който монополиста Газпром ни принуждавал да купуваме само от него доскоро се изчисляваше по същата схема? Или по презумпция руският газ винаги е скъп и използван като политическо оръжие, а всеки друг газ е евтин и освобождаващ от руските окови?!
  —цитат от коментар 47 на Julian Mall


  Естестествено , че е необходим баланс.Но това вероятно ще стане чак когато Израелската тръба стигне Гърция.Тогава ще се разнообразят доставките и този изкуствен дефицит няма да е възможен.

  SHADOWS of SOFIA
 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#25] от "atmanpg":

  Почти така е. Южен поток беше за нас, Турция и Централна Европа. Този е основно за страните след нас.

 55. 55 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  МИтичния втечнен газ и "евтината" азерска газ ще се появят на пазара през следващите години. Въпросът е на каква цена? Ако руснците продават на борсата при цена от 1000 долара примерно, защо азерите да продават по-евтино, при положение че по газопровода ще е пълно с посредници, които събират такси за пренос? Втечнения американски газ е толкова малко количество, че не си струва изобщо да се обсъжда.

 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":

  Донякъде е вярно. Но следя цените на ВПГ и тръбния и само в изключителни случаи могат да се изравнят, или да са по - ниски. Тук също трябват тръби до терминала за втечняване и товарене, терминал за регазификация, тръба до получателя. Отделно и инвестициите газовози, които са много скъпи.

 57. 57 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  МИтичния втечнен газ и "евтината" азерска газ ще се появят на пазара през следващите години. Въпросът е на каква цена? Ако руснците продават на борсата при цена от 1000 долара примерно, защо азерите да продават по-евтино, при положение че по газопровода ще е пълно с посредници, които събират такси за пренос? Втечнения американски газ е толкова малко количество, че не си струва изобщо да се обсъжда.
  —цитат от коментар 55 на stargate


  Отговора е пред теб. В МОМЕНТА техния газ е четиридесет процента по-евтин.Просто не извиват ръце и се оказват един лоялен доставчик за разлика от други.

  SHADOWS of SOFIA
 58. 58 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1401 Неутрално
  До коментар [#50] от "Julian Mall":

  Да добавим и колко по евтин е технологичния процес на втечняване (охлаждане до -162 С), зареждане в терминала, транспортировка, разреждане и регазифициране до работно състояние. ;-)
  На този сигурно му изглежда по-изгодно да отиде до язовира, да си замрази водата, да я натовари и трнаспортира с колата, да я разтовари и размрази и така да я ползва.
  Отколкото да пусне крана у дома на чешмата..

 59. 59 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#55] от "stargate":

  Няма значение цената, важното е че е евроатлантически газ. В никакъв случай руски газ.

 60. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#42] от "atmanpg":

  Основно за Азия. А Европа е по - близо, но и цените са по - ниски.

 61. 61 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  "и напомни, че в бедна страна като България цената на газа и на електроенергията "...
  Само заради това изказване полковник Митрофанова трябва да бъде натирена с 200 вън от България.

 62. 62 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  "и напомни, че в бедна страна като България цената на газа и на електроенергията "...Само заради това изказване полковник Митрофанова трябва да бъде натирена с 200 вън от България.
  —цитат от коментар 61 на makemydayy


  В бедната страна средната заплата е по-висока от богатата . Парадокс който самата митрофановна не може да обясни.

  SHADOWS of SOFIA
 63. 63 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  "От 1 октомври цената на газа е 94.54 лева (48.34 евро)/MWh без данъци и такси, почти петкратно увеличение на годишна база - но двойно по-ниска от европейската."
  ДНЕВНИК!!!
  СТАВА ВЪПРОС ЗА ГАЗ!
  КАКВИ СА ТИЯ MWh???
  Kakви са тия мегаватчасове за газ??
  Понеделник е,ама трябва вече да сте изтрезнели...

 64. 64 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Весело

  До коментар [#63] от "makemydayy":

  Да, ама цена от 1200$/1000 кубометра стряска. А така, само някакви си 48 евро.

 65. 65 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2495 Весело

  Един въпрос ме мъчи - на руските миньори, дето до копаят този газ, качват ли им заплатите, като се качат цените? Или работят повече хора, като има по-високи цени? Нещо ми се губи този свободен пазар, конкуренция, мантри колко капитализмът ще оправи всичко, щото имало съревнование. Повече на комунизъм ми прилича, дето едните, които имат (могат да взимат решения), диктуват на другите, които нямат (не могат самостоятелно да взимат решения). Пак Оруел се оказва по-прав от Маркс, само че трябва да се включи и другият строй, който уж е различен, но си е същият.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 66. 66 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Искам демократичен азерски газ!

 67. 67 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Искам демократичен азерски газ!
  —цитат от коментар 66 на balkantourist


  Ама получаваш скъп диктаторски.

  SHADOWS of SOFIA
 68. 68 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Тези хептен ни вземат за канарчета
  Или азърбайжанците са толкова тъпи, че не виждат каква е цената чи специално за нас ще я пуснат евтино
  То и САЩ може да ни докарат стига да плащаме по високо от Китай и Япония. И терминала при Александропулис не е проблем, Турция има терминали преди Босфора и точно такава схема бяха предложили на Украйна - разтоварват в Турция и Турция им го праща по тръбите до Украйна, но цените нещо не ги устроиха

 69. 69 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Весело

  До коментар [#42] от "atmanpg":

  И те са там ..в Китай :)

 70. 70 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Весело

  До коментар [#59] от "aleksandarx":

  Така , така ..:)) Руската газ е не екологична и има тоталитаризъм в нея :)

 71. 71 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Докато се водим по акъла на недоучилото Грете, ще седим партер пред Путин. Сигурен съм че ако разпънем солари в пустинята, температурата ще се повиши, защото няма да отразяват енергия в космоса.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 72. 72 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  При сключване на договори нормална практика е при дългосрочните договори потребителя да получава по-изгодни условия. Така че призивите да не сключваме дългосрочен договор с Газпром трябва да се допълват с анализ как по-лошите условия които ще получим по краткосрочния договор ще се компенсират в бъдеще. Ако някой смята че след 3-5 години цената на борсата ще падне съществено, това би било аргумент в полза на краткосрочен договор. Ако не, стабилността на дългосрочния договор може да е за предпочитане.

 73. 73 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  И те са там ..в Китай :)
  —цитат от коментар 69 на dejmos


  И какво от това?
  Щом плащаме по пазарни цени - ще ни го доставят.
  Докато имахме дългосрочни договори за доставка - ценаъта на газа в България, беше с около 30 % по висока от тази в Германия. Въпреки че транспортните разходи за транспорт до България бяха по-ниски.

 74. 74 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  При сключване на договори нормална практика е при дългосрочните договори потребителя да получава по-изгодни условия.
  —цитат от коментар 72 на Oleg Iliev


  Да ама не!
  Условията бяха изгодни само за Газпром.

 75. 75 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  САЩ излязоха прави,че Европа като цяло се остава да бъде рекетирана от Русия в енергийния сектор и не само там.

  shlshlshlshl
 76. 76 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Искам демократичен азерски газ!
  —цитат от коментар 66 на balkantourist


  Искаш ама няма,не плачи ,имаш си скъп руски газ,пожела си го..САЩ ви отваряха очите,но вие не та не,Русия,Турски поток и прочие..

  shlshlshlshl
 77. 77 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  [quote#74:"atmanpg"][/quote]

  И за руско-турските тролове,които хваляха Турски поток и СП2..

  shlshlshlshl
 78. 78 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  Аз не мога да разбера защо азербъйжанския газ трябва непременно да го получаваме през Гърция и да плащаме за още 100км транзитни такси. Като мине през Гърция става демократичен или как
  Пък и между другото една новина от миналата седмица Лукойл купи около 20% от шах денис, но тя е нидерландска компания нали

 79. 79 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  12 години не могат да сложат я има, я не 50 км тръби и да направят компресорни станции. Да ме прощават ама това от всякъде е целенасочено. Политиците от своя страна какво правиха последните 20 години? Колко нови язовира изградиха? Някой заем за изграждане на перки и солари взеха ли? Дадоха ли свобода на хората да добиват и продават ток без една камара разрешителни, колко връзки с електропреносните мрежи на съседните държави направиха... Общо взето единственото по-сериозно усилие беше топлоизолацият на малко под 2000 жилищни сгради. Трябваше ли да чакаме ЕС да ни наложи зелена сделка или отговорните политици трябваше да се сетят, че трябва да мислим в посока реформиране на енергийната система.

 80. 80 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Да ама не!
  Условията бяха изгодни само за Газпром.
  —цитат от коментар 74 на atmanpg


  Няма да се учудя ако Газпром е използвал монополното ис положение за да полуцхи по-изгодно цени. Но ми е любопитно друго. Цените по текущия договор с Газпром по-добри ли са от тези на борсата, или по-лоши? По принцип експертите в тази област би трябвало да са сметнали (и да смятат) ако в някакъв период сме плащали на Газпром по-скъпо отколкото е било на борсата, а в други периоди сме плащали по-малко, какъв е баланса.

 81. 81 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Бойко Борисов не само лъжеше, че ще построи връзката с Александропулис, но и започна в един момент да я представя като построена, за да отклони вниманието от експресното строителство на руския поток за сметка на България.

 82. 82 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#25:"atmanpg"]
  —цитат от коментар 35 на niksan1
  Не мога да разбера какъв линк търсиш от мен .Има ли путинова тръба, построена от Буци с наши пари ? Да ! Има ли някъде отклонение за близките около тръбата стотици селища ? Не ! Защо ? Според екс-министър Петкова, проблема е, че нямаме пари да се газифицираме … значи имаме 3,2 милиарда народна пара да потрошим в полза на Путин, но нямаме пари за българските граждани и данъкоплатци «Това аз наричам курвенско- продажна политика !!![/quote]

  Имаш ли дългосроченн договор, имаш ли нужда от повече от договореоето 3,5 млрд газ?
  Разшириха ли "Девене".

  Защо се повишиха цените хоп от 1 октомври?
  Нямаме запаси купени на ниска цена , да компенсираме до стабилизиране на пазара?
  Кой трябва да контролира това?

 83. 83 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Заради такива про-евро "експерти", от НПО-та със спонсорство от фондацията АзаБ, и подобните им брюкселски зелки имаме днешните
  резултати. Надеждните газови доставки идват по тежка инфраструктура, планирана и изграждана в течение на много години, за даслужи много десетилетия. Естествено и договорите са дългосрочни. Двамата изпортени агитатори са част от наемната петорка, дето секи ден ни обясняваше предимствата на спотовия пазар. И отново се осмеляват да се показват и дават препоръки на дебилите. А журналисти и депутати не смеят да питат накъде тече азерския газ по Южнея коридор. Скоро той става руско-британски, щото Лукойл купува 25+ % от ШахДениз и става втори по значимост собственик на находището и газопровода до турската граница. Между другото, Газпром ще продава още поне 6 месеца газа по 270 ЮСД на Сърбия, а за - под тази цена. Кога и къде втечнен газ може да постигне тованиво? Турция се отказа от "евтиния" азерски газ през април и днес внася три пъти пове черуски... Анал-лизатори безочливи, ама под "информационни куполи", непропускащи друго мнение. Само за това, "Възраждане" трябва да влезев парламента..

 84. 84 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#83] от "venelingeologia":
  Ако Възраждане влезе в парламента, то е все едно Газпром да назнтачава директно министъра на енергжетиката.

  Е, те тогава ще се възродим като руснаци. И никакви братя-македонци.

 85. 85 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Изграждането на газова централа за сметка на унищожаване на въглищните би било колосална глупост, освен ако ние не добиваме газ, с който да работи.

  Подмяна на абсолютно сигурен, надежден, евтин и разработен източник който не зависи от нищо външно с нещо, с газ - което моментално ще ни направи обект на още по-тежко изнудване от страна на Русия - всъщност ще е тежко престъпление.

  Т.нар. "зелена сделка" така или иначе няма да се случи. Най-разумно е от сега да действаме все едно, че я няма - без да съсипваме нищо и без да харчим пари за зелени безумства.

 86. 86 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  Ми и най кофтито
  екстра приходите за руския бюджет от за 2021 се оценяват на 18млд, което отговаря на зената на СП - 11 мрд за трасето в Балтика и 6млд за отклонението от Таймир
  На практика СП вече се е изплатил преди да почне да работи

 87. 87 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Балкански Поток е построен с български пари, но изглежда от Русия по косвен начин - чрез фирама от Саудитска Арабия с по слуховете беларуски тръбопроводчици. Имат интерес - строят бързо. не е верно че няма такси от Балкански поток - такси има. За отклонения трябва да се преговаря и да се направят, тъй като изглежда Газпром е арендирал 80%. Ако това е истина - да използвяаме останалите 20% за български нужди.

  В контраст връзката с Гърция се строи от гръцка фирма. Гръцката фирма няма интерес да я построи и затова се бави позовавайки се на форсмажорни обстоятелтва - епидемията от Ковид. България като няма капацитет сама да строи тръбопроводи - така ще е. Газпром очевидно може да за 3 месеца да уреди построяването на връзката с Гърция, но ясно е, че няма да помогне за строителството на конкурентната връзка.

  Така че правителството не е виновно за ситуацията. Ако не сте съгласни - отивайте и стройте газопровода вместо ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 88. 88 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Възобновяемата енергия е утопия. Тя е само част от енергийния микс, но е много променлива величина - има слънце, няма слънце, има вятър, няма вятър. Но по-малко замърсяващи въглищни централи и солидна топлоизолация на жилищата е реално постижимо.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 89. 89 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Няма да се учудя ако Газпром е използвал монополното си положение за да получи по-изгодно цени. Но ми е любопитно друго. Цените по текущия договор с Газпром по-добри ли са от тези на борсата, или по-лоши?
  —цитат от коментар 80 на Oleg Iliev


  Ами не е за учудване. Газпром предпочитат да платят на продажни политици, вместо да дадат реални цени.
  А текущите цени би трябвало да са близки до борсовите.
  Но можем само да предполагаме, защото първото условие, което поставя Газпром при подписването на сделки, е за секретност на съдържанието на договора.
  Защо според теб?

 90. 90 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1787 Весело

  До коментар [#89] от "atmanpg":

  теоретично е така то газпром държи 30-35% от доставките тези от Норвегия, Алжир Катар и САЩ какво да ги правим

 91. 91 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#90] от "1001":

  Търсим алтернативни доставчици.
  Наличието на алтернативни доставчици сваля цените.
  Така че ако искаме газ на нормални цени - трябва ударно да работим по интерконектора с Гърция.

 92. 92 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Анкетчица:

  Коя лява секта е по-вредна за България

  + Путинско-решетниковата левица. Нинова, Рашков, Радев, Костя Копейкин, потоци и аеци.
  - Сороско-жълтопаветната левица. Джендъри, затоплизъм, енергийна бедност, бензин по 4 лева, убийство на свободата на словото от улра левите и политкоректните, убийство на личния автомобил = крепостно селячество.

 93. 93 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  [quote#89:"atmanpg"][/quote]

  Секретност на съдържанието на договорите е обща практика и на Запад. Но Булгаргаз би могъл да даде информация за интегрални характеристики като разлика в платеното по договор и това което би било шплатено на борсата.

  А преди да обвинявате за всичко Газпром, поискаите американците да доставят втечнен газ в Европа, а не в Азия, и при това да го правят на цени по-ниски от тези на европейските борси. Газпром, както и американските фирми, си гледа собствения интерес, и не виждам с какво основание може да искаме от Газпром братски цени. Дискоунт получават или големи стабилни клиенти като Германия, или приятелски настроени като Сърбия. Ние не сме нито едното нито другото.

 94. 94 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално


  Ами не е за учудване. Газпром предпочитат да платят на продажни политици, вместо да дадат реални цени.
  А текущите цени би трябвало да са близки до борсовите.
  —цитат от коментар 89 на atmanpg


  Да припомним и кои бяха политиците.. :
  ----------------------------

  Премиерът Борисов отбеляза, че решението е постигнато след дълги преговори, а пробивът е дошъл благодарение на споразумението по антимонополното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу „Газпром”.
  Нека припомним за какво става дума:
  В края на май 2018, Еврокомисията, водена от вицепрезидентката Маргарете Вестагер, формално приключи разследването срещу руския енергиен гигант за злоупотреба с монополна пазарна позиция редица страни от Източна Европа, включително и в България.
  Проверката на Еврокомисията завърши без санкции, но „Газпром” се ангажира да намали цените, както и да преустанови опитите си да ограничава достъпа на конкуренти до източноевропейския пазар..."
  ---------------------
  .." В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари. В резултат от въвеждането на новата формула доставната цена на природния газ за България намалява с 40,3 % спрямо сегашната.

  "Близо седем месеца вървяха преговорите. Проведохме ги професионално с помощта на Европейската комисия", изтъкна премиерът Борисов. ..
  ------------------

  И да, ето какво бе постигнато

  - "Газпром" се пази, като огън от вода да надвиши дела си и принципно не предлага количества, извън договорените ..


  - цените са на базата на борсовите..

  -политиците са Бойко Борисов и Маргарете Вестагер


 95. 95 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  А преди да обвинявате за всичко Газпром...
  —цитат от коментар 93 на Oleg Iliev


  Е кой е виновен?

  Кой подлъга Маргарете Вестагер?

  А помните ли коментарите, след обявенота от Бойко предоговаряне?

  Е точно това русофилистиците не могат да ти го простят, Баце!
  —цитат от коментар 8 на Синдбад-мореход


  Какви тролове се радваха?

  Проруските тролове се радваха!

 96. 96 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Дневник! Редактирайте си материалите!
  Как Казанджиев стана Кантарджиев?

 97. 97 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#93] от "Oleg Iliev":

  Няма да искам нищо от американците.
  Когато купуваме газ на пазарна цена - доставчиците сами ще ни намерят.

 98. 98 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#93] от "Oleg Iliev":Няма да искам нищо от американците.Когато купуваме газ на пазарна цена - доставчиците сами ще ни намерят.
  —цитат от коментар 97 на atmanpg


  Може би говорим за различни неща. Не ми се вярва да смятате че ако сега купувхме от борсата където цената тази есен се е увеличила няколкстотин процента, щяхме да сме по-добре отколкото с дългосрочен договор с Газпром.

 99. 99 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Националният предател бойко борисов заслужава затвор!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 100. 100 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1535 Весело

  До коментар [#5] от "Полковник Паликъщов":

  Тов. пальковник, пишем вас из Маскме, когато ваща милос бе все още лейтенант, не е обърнал внимние че при Костов рБългария подписах "дългосрочен догово с Газпром" за внос на руски газ. Делата бяха баш-харашо, докато през 2005-та годовшчина , тов. Румен Овчаров не бе пазван в Маскве, да му съобщят благата вест, че договорът се прекратявал. Без обяснениям. По висшим съображения на Бащицата. Някои дрънкат , че договорите с Масква били стрували по малко от бумагата на която са написани.
  Вятър... Тов. Овчарав даде тогаз внятно обяснение, прекратяването на договора е инвестицияв будущето. Видим сегодня че така и стана.... С дружеским приветам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK