Ще стане ли икономиксът наука

Заслугата на новите нобелови лауреати по икономика е, че въвеждат практическите естествени експерименти в икономическата наука и установяват причинно-следствени връзки в икономиката.

© Nobelprize.org

Заслугата на новите нобелови лауреати по икономика е, че въвеждат практическите естествени експерименти в икономическата наука и установяват причинно-следствени връзки в икономиката.Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс получиха за изследването си за икономиката на труда Наградата на Държавната банка на Швеция за икономически науки за 2021 г., по-известна като Нобеловата награда за икономика. По този повод публикуваме коментара на доктора по икономика Евгений Кънев, публикуван в профила му във "Фейсбук".


Заслугата на новите нобелови лауреати по икономика е, че въвеждат практическите естествени експерименти в икономическата наука и установяват каузалност, т.е. причинно-следствени връзки в икономиката.


До 90-те години на XX век икономиксът е предимно теоретична (квази)наука. Икономическите явления са слабо проучени, защото се смята, че връзките между тях са по характер корелационни, т.е при промяна в едни параметри може да има различни ефекти върху други параметри. Или както казват статистиците - при дадена промяна на аргумента, функцията може да има няколко значения.
Дейвид Кард обаче намира техники, с които провежда естествени експерименти и чрез физическия метод "разлика в разликите" установява каузалност - причинно-следствени връзки между различни явления, включително между икономическа политика и нейния ефект. В една от най-известните му творби, заедно с друг икономист - Крюгер, установява, че въвеждането на минимална работна заплата не увеличава безработицата.


Икономикс: Как икономиката работи (не работи). Разказ в картинки
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Другите двама икономисти, които споделят наградата - Имбенс и Ангрист - разработват творетичната рамка за измервания при естестествените експерименти. Въвеждането на т.нар. инструментални променливи трябва да подпомогне процеса и начина на измерване на икономическите феномени. Имбенс е женен за друг известен икономист - Сюзън АТИ, която предвид честото й цитиране също може да е кандидат за Нобел скоро, а Ангрист е техен кум.


С творбите на тези икономисти се извършва революцията на надеждността - the credibility revolution - в икономическата квазинаука, с което се приближава по-плътно до ранга на наука заради възможността за установяване на причинно-следствени връзки между явленията.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Нео марксизмът си е поставил за цел да унищожи всичко - наука, история, полове, биология .....

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Не, няма да стане, ще си остане квази наука или там както е писал автора

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  Уффф!

  Не, защото няма "предмет".
  Математиката също по това фундаментално определение не е "наука".

  Кънев със същия успех и полза може да се отдаде на дъвченето на фундаменталния казус колко дявола може да се съберат на върха на една игла.
  За плетене.
  На брюкселска дантела ...

 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Не и не може да е наука. Науките са три основни, биология, химия, физика и прозиводните им медицина, фармация, инженерните науки, астрономия и т.н. практически приложния на тези науки. Може да се каже, че и математиката е наука, но тя е по-скоро "езикът" на науката.

 5. 5 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 893 Весело

  “Икономиката за мъжете е като астрологията за жените”
  -Дочуто по време на лекция в УНСС

 6. 6 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Весело

  Това си е Марксизъм. Каква наука е това? Това е една лъжа създадена за да се облагодетелстват банките на уолстрийт и шепа комунисти оп върха наречени политически елит.

  Въпросното кензианско проучване за стойноста на труда има стойност равна на 0. Както и преди казах, труда няма стойноста без да има пазар за него.

  Много прост пример е ако вземете най обучения и ерудиран човек от 13 век и го хвърлите в 20 век, от него повече от чистач на кенефи не става. Защо? Aми защото няма пазар за познанията които е имал през 13 век.

  Другия прост пример е ако изследването на тия комуняги беше вярно, то тогава всеки ще вземе една лопата и ще копае дупки на полето и ще стане милионер, нали все пак труда има стойност. :)))))

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 7. 7 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 115 Неутрално

  нѣма как да стане

  ако имаше, 'икономика' шеше да а наука за иконите - трее ли да превеждам?

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Весело

  Политикономията стана икономикс, после ще стане.... Дерзайте празнодумци!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 9. 9 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Наука е горе-долу колкото психологията, социологията и политологията. Общото между икономикса и тези науки е, че всички те вадят някакви генерални изводи на база индивидуалните действия на не-напълно рационални индивиди в големи групи. Нямат солидни емпирични основи като точните науки защото експериментите много трудно могат да се репродуцират, има огромен брой невидими фактори в средата които могат да влияят на резултата и не се вземат като параметри.

 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 828 Весело

  От астрологията се пръкна астрономията, от алхимията - химията. Може би някой ден и от икономикса ще се пръкне нещо.

 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Тц тц тц
  Предстоящата криза ще изкара в каймака на помията и още по-нова "наука".

 12. 12 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 535 Неутрално

  УАУ! Впечатлен съм!
  "намира техники, с които провежда естествени експерименти и чрез физическия метод "разлика в разликите" установява каузалност - причинно-следствени връзки между различни явления, включително между икономическа политика и нейния ефект"

  евгей кънев за пореден път пише ултра тъпа статия, със сложни термини, за да хване колкото се може повече неграмотни и слепи рибоци на псевдо-"научната" си въдица.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Весело

  До коментар [#10] от "john_3volta":

  Пръкна се отдавна. Политикономия на социализма.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Естествено, че не е наука, нито някога ще стане.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Весело

  До коментар [#4] от "Doge":

  Математиката е езикът на науките.
  Затова няма Нобел за математика.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#12] от "cnu40695109":

  Каузалността е сложен метафизичен въпрос който са го бистрили редица философи през хилядолетията, и на запад, и на изток. Дори в личния живот на един човек е много трудно да се изведе каузалност между хронологично-наредени събития, а на макро-колективно ниво е още по-размито.

 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  “ връзките между тях са по характер корелационни, т.е при промяна в едни параметри може да има различни ефекти върху други параметри.”
  ——
  Такава глупост може да напише само слаб студент. “Параметър”, по дефиниция (!) е величина която не се мени в рамките на един модел. Ку са мени, ще са казва “променлива”.

  Женя, Петър Илиев май не е единствен. Ти си пиши по фейсбук, не пречиш, ама недей да влизаш в политиката ей!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Щях да ги призная тези тримцата за икономисти,ако бяха предвидили избухването на Кризата през 2007г.!

 19. 19 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Не.
  Економиксът е упражнение за ума ,което няма общо с практиката.
  Какво общо с економиксът има примерно фантастичният успех на Пеевски???
  Точно-нищо.

 20. 20 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Не съм икономист, но икономиката има нужда от промяна. наскоро четох една статия за Брутен вътрешен продукт- авторът твърдеше , че този показател не е верен за много развиващи се страни /по нисък от реалния/ понеже не отчитал продукцията в личните стопанства на хората- яйца, мляко, зеленчуци.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Не.Економиксът е упражнение за ума ,което няма общо с практиката.Какво общо с економиксът има примерно фантастичният успех на Пеевски???Точно-нищо.
  —цитат от коментар 19 на makemydayy  До коментар [#19] от "makemydayy":

  Джордж Буш-младши е страстен фен на бейзбола. В интервю казва че ако му предложат да играе в известен отбор по бейзбол,ще се откаже от президентството!!! Та,някъде през 70-те години Буш купува малко акции за дребна сума от малко известен провинциален бейзболен отбор,защото предугаждал че той ще стане шампион. И наистина става един от най-добрите отбори в САЩ. Буш печели от акциите си над $100 000! Които за онова време се равняват днес на около може би $400 000!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#20] от "kvasimodo":

  Всъщност не е верен защото отчита това което държавата взема и потребява. Дефакто държавата няма пари и когато ги харчи тя се е с сдобила с по два начина с тях. Или чрез данъци или ги взела назаем.

  Тоест БВП е лъжовен защото когато държавата ти взема даънк и после тези пари ги слага някъде продукта вече е произведен от теб и е отчетен един път.

  Когато пък взема заем и влага парите някъде държавата не взема дефакто а вземат данъкоплатците.

  БВП е една конкретна лъжа за да може да се оправдае печатането на пари.

  А като цяло цялата наука икономика е един голям фалшиф балон. Истината е че тряба да се остави да работи свободния пазар без тъпите политици и тъпата държава да се намесват. Пробема е че тогава няма как да крадат.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#17] от "Gretel":

  Не зная Женя ли е или Генчо, но за съжаление текстът е по-скоро клюки. Дали е далеч от икономиката в разбирането на съвременните количествени методи и я разбира като разкази на тема не зная, но доста принизено ниво. И да, има университети, в които "Икономика" е във Факултетите (колежи, школи) на социалните науки, в други е в Бизнес колежите, но инструментариумът си е определено математически.

 25. 25 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Историята наука ли е? Преразкази, измислици премислици и погрешни изводи от пишман историци. Икономиката е 100 пъти повече наука от историята.

 26. 26 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#23] от "radelmarfx":
  Благодаря за инфото.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 27. 27 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#4] от "Doge":Математиката е езикът на науките. Затова няма Нобел за математика.
  —цитат от коментар 15 на Незнайко в Слънчевия град


  По твойта логика мира и литературата са науки, но математика , биология ... не

 28. 28 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#17] от "Gretel":

  Параметър:
  Величина, оставаща непроменена при определени условия, но която може да се промени при други условия."
  Параметърът е измеряем фактор, който определя една система и чиято промяна измерва промяна в системата.

  Има речници, които и студентите проверяват преди да пишат глупости

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Според проф. Алипи Матеев има:
  – една свръхестествена наука – математиката;
  – няколко естествени науки – физика, химия, биология;
  – няколко неестествени науки – право, икономика;
  – една противоестествена наука – философията.

 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#24] от "daskal1":

  “ Не зная Женя ли е или Генчо”
  ——
  Bullseye, Даскале, bullseye!👍👍 Генчо, без съмнение!

  Аз се препънах на това изречение и не четох надолу. Човек, който не знае езика дори, не е способен да разбира написаното от други, камо ли да преразкаже същността му. Вика му са “безхаберник”. Честно, нивото на телектуалците по територията е abysmal, не е забавно дори, а депресиращо направо. “Доктор” бил… my ass!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Весело

  До коментар [#30] от "Gretel":

  No comment :-)

 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Любопитно

  "Имбенс е женен за друг известен икономист - Сюзън АТИ, която предвид честото й цитиране също може да е кандидат за Нобел скоро, а Ангрист е техен кум."

  Икономиксът ще се окаже шуробаджанашка наука ?!

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#28] от "efg05376884":

  “ Има речници, които и студентите проверяват преди да пишат глупости”
  ——
  :) Приказката за чукчата писател …

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 34. 34 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vαζελιν Αλbιωνοβ":

  :):):)
  Ойкос (дом) не е ейкон (изображение).
  Икономика на старогръцки означава добра грижа за дома.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 35. 35 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Чувал съм, че няма, щото Нобел подозирал в изневяра жена си с един от водещите математици по това време, който вероятно бил и от най-вероятните лауреати.
  В последствие много математици са взимали, ама за икономика и физика, а един и за литература - Бъртранд Ръсел.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 36. 36 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#27] от "Климент Горанов":

  Не, не са. За да е наука трябва да има предмет и метод и колкото по-точно са дефинирани, толкова по-близко е нещото до наука. Социологията е хм..., физиката си е наука. Литературата е събирателно понятие, та съвсем не пасва в групата.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#20] от "kvasimodo":
  До коментар [#23] от "radelmarfx":
  =======
  Много добри два коментара.....
  С други думи.... Икономиката....днешната съвременна икономика е една картотекирана измама.....
  А терминология от рода на БВП и МРЗ....е необходима за водене на един вид финансово идеологически войни между отделни държави или региони.....

  Крайно време е......цялата тази система да бъде ликвидирана.....
  Тя е вредна дори и на самите и създатели и внедрители....преди около един век.
  Първо трябва да се почне от централните държавни банки които не трябва да са принудени да покачват процента на лихвите при борбата с инфлацията.

  Ако се преодолее този убийствен кръговрат....парите ще са отново себестойност, а не числа върху някакви банкноти....
  =======

  Bukalemun
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Весело

  До коментар [#37] от "eti mehter":

  Ети, има една приказка, "приказваш колко да не зАспиш". Ти наясно ли си, че и по времето на султаните е имало изчисления на доходите и данъчна система? Или защо често евреи са били финансистите на султана?
  Значи да махнем БВП, да махнем гаранцията за преживяване (не забогатяване с МРЗ, и да му пуснем края.
  Колко ще издържи хотелът в който работиш на твоята система, или на теб ако ти кажат че заплатата ти ще е "колкото изкараме, пък ще видим", без осигуровките?
  Правилно е казано, "на бодлива крава бог рога не дава" :-)

 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  Уфффф - пак ли тоя титан на мисълта?!? Тая рубрика трябва да я прекръстят на "Трибуна на приятелчетата на Прокопи".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Уфф!
  Тия получават Нобел, защото открили факторния анализ.
  Ами да си наемат един математик да им помогне в начинанието.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Весело

  До коментар [#38] от "daskal1":

  По глупава мисъл не бях чувал.

  Сериозно ли смяташ че бизнеса се държи на факта че има Министерство на Финансите?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2429 Весело

  Ще стане ли икономиксът наука
  ***********************************************

  Че той вече беше наука, по времето на соца...

  Мараба, С-ДС доносници!
 45. 45 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Амчи нали ако се доближи съвсем до наука всички лъжи градени досега ще рухнат.... хихихи... А лъжите са мнооого, прееееекалено много.....

 46. 46 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Ба, много учен народ се пръкнал, много познания по икономика, много нещо!

 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Не искам да съм категоричен, дали това е или не е наука, но понеже са ми попадали учебници, при това не става дума за наши родни соц такива, почти навсякъде в макроикономиката освен различни научни формулировки, изводи и неща като правила/формули и други научни атрибути, винаги се опира да това, какви са инвестиционните очаквания на хората. Ако са песимистични - криза, ако са оптимистични- възход или в краен случай при тежки грешки на очакващите, "прегряване' и пак криза.
  И още нещо, досега не съм чувал за авторитетни прогнози за бъдещи събития и също за препоръчани и приложени адекватни мерки за избягаването на лошите такива. Иначе много добре ни се обяснява какво се е случило и колко ни е струвало.

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Не искам да съм категоричен, дали това е или не е наука, но понеже са ми попадали учебници, при това не става дума за наши родни соц такива, почти навсякъде в макроикономиката освен различни научни формулировки, изводи и неща като правила/формули и други научни атрибути, винаги се опира да това, какви са инвестиционните очаквания на хората. Ако са песимистични - криза, ако са оптимистични- възход или в краен случай при тежки грешки на очакващите, "прегряване' и пак криза.
  И още нещо, досега не съм чувал за авторитетни прогнози за бъдещи събития и също за препоръчани и приложени адекватни мерки за избягаването на лошите такива. Иначе много добре ни се обяснява какво се е случило и колко ни е струвало.

 49. 49 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#20] от "kvasimodo":До коментар [#23] от "radelmarfx":=======Много добри два коментара..... С други думи.... Икономиката....днешната съвременна икономика е една картотекирана измама..... А терминология от рода на БВП и МРЗ....е необходима за водене на един вид финансово идеологически войни между отделни държави или региони..... Крайно време е......цялата тази система да бъде ликвидирана..... Тя е вредна дори и на самите и създатели и внедрители....преди около един век. Първо трябва да се почне от централните държавни банки които не трябва да са принудени да покачват процента на лихвите при борбата с инфлацията. Ако се преодолее този убийствен кръговрат....парите ще са отново себестойност, а не числа върху някакви банкноти.... =======
  —цитат от коментар 37 на eti mehter


  Мими,бъкел не разбираш от икономика и лихвени проценти,твоя банкрутирал султан в Анкара също и за това сте на това пагубно детедже и омагьосан кръг.

  shlshlshlshl
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK