Свободата, глупако! Какво не се вижда в левите цели на дясната политика

Координатната система "ляво-дясно" е много ограничен, почти безполезен ориентир за разбиране на политическото.

© Юлия Лазарова

Координатната система "ляво-дясно" е много ограничен, почти безполезен ориентир за разбиране на политическото.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа". "Икономиката, глупако!" е популярна фраза, въведена от Джеймс Карвил през 1992 г. Той е един от двигателните сили зад успешната президентска кампания на Бил Клинтън през 1992 г. Фразата е насочена към останалите служители в кампанията и цели да ги накара да се фокусират върху това съобщение като водещо.


"Дори повърхностен опит за рефлексивно мислене прояснява, че, ако нещо се определя като положително, но като се придвижим по-нататък от тази основа, то това позитивно тайно се е превърнало в нещо отрицателно."


Г.Ф.В. Хегел, Науката логика (1813)
След въпросите, които Стефан Попов зададе по темата, обсъжданията какво всъщност е обещаваната "нова политика" сякаш спряха или по-скоро не започнаха. Отново е на мода само отъждествяването с една или друга част на политическия спектър. Но то всъщност нищо не показва.


Опитът


Да речем, че преди 1989 г. стопанската и социалната политика са били "леви". Измерени в сравнителен план, като БВП на човек от населението и постоянни цени (разменен курс от 2011 г.), за периода от 1950 до 1990 г. сравнителният резултат от тези политики е нулев, а след 1970 г. започва да става отрицателен - разликата със западна Европа се влошава до края на 1990-те години.


Онова, което се случва като промяна през 1991 г., е либерализация. Ако се съди по резултатите, тя е лява идея, а не дясна идея.


Защото включва доброволността и съревнованието, които стимулират изобретателността и иновациите, понижават цените и повишават качеството. Тези резултати са от полза за по-младите, безработните и сравнително малоимотните слоеве от населението (за сметка на сравнително малки групи, привилегировани от преразпределението през държавните разходи, решения и проекти).


Либерализацията включва освобождаването на международната размяна и движението на хора и капитали. Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) тук често се тълкуват като "колонизация", "износ" на богатство и "обедняване" на населението.


ПЧИ за периода 1998-2008 г. са 49 пъти повече от тези инвестиции за периода 1987-1997 г. От 2004 до 2008 година делът на ПЧИ в брутното образуване на капитал е 75%, за 2007 - 2008 г. - малко над 90%. Това ще рече, че поне 75 стотинки от всеки нов лев в икономиката на България е с такъв източник. Според Индекса за привличане на ПЧИ на УНКТАД за 2007 г. България е на първо място в света след Хонг Конг. След този период делът на ПЧИ в натрупването на капитал намалява до около 20%, на направените инвестиции "работят", произвеждат около 1/5 от новите доходи в страната. (Това е повече от дела на ПЧИ в Чехия или Румъния например.)


Ако това би било "дясна политика", вероятно би било бедността да се увеличи.


В началото на "лявото управление" през 1995 г., крайно бедните (1.9 щатски долара на човек на ден) в България са 5-6% от населението. В неговия край през февруари-март 1997 г. - 36-37%. Но в края на "дясното" управление (валутен съвет, приватизация, либерализация и твърди бюджетни ограничения) тази бедност е 12.8%. През 2019 г., при де факто спряла приватизация, ограничени и дори понякога преследвани ПЧИ, плюс подтисната либерализация, бедните в България по този критерий са 0.79%.


Подобен ефект на либерализацията се наблюдава навсякъде в света. Например в Китай през 2019 г. крайно бедни са 0.2% от населението, но над 90% в началото на 1980-те.


Ако данъчната система с равен за всички данък е "дясна", то в някакъв смисъл е по-лява от системите с прогресивен данък: по критерий данъци върху заплатите европейските юрисдикции с плосък данък преразпределят средно 11-12% повече такива данъци от юрисдикциите с прогресивен данък.


Кратки обяснения за "ляво" и "дясно"


Поуката от този кратък преглед е, че политиките валутен съвет, приватизация, либерализация и твърди бюджетни ограничения могат и трябва да продължат. Онова, което им пречи, е върховенството на закона, а не на човека.


Тук разположението на "ляво" и "дясно" в политиката е по-сложно. Но в крайна сметка върховенството на закона отново е в интерес на онези, които нямат привилегии.


Координатната система "ляво-дясно" е много ограничен, почти безполезен ориентир за разбиране на политическото. Значително по-разумно, "по-рефлективно" - би казал Хегел, е политическите идеи и прилагането им да се делят на такива, които отдават приоритет по-скоро на авторитета или по-скоро на свободата.


Авторитетът може да бъде морален, интелектуален или властови. Свободата може да бъде индивидуална, обществена - в смисъл на отговорност на всеки, или групова. Груповата свобода може да се превърне във власт на едни и несвобода за други.


Авторитетът може да бъде превърнат в привилегия. Привилегията може да бъде установена и поддържана със закон. Тогава тя е монопол и държавна принуда.


Без монопол на авторитета като власт, без организирано държавно насилие, нито една от следните политики не може да бъде осъществена.


Не може да има експроприация на собственост за покриване на държавните разходи. Или да се въведе "висок прогресивен данък". Нито да се премахне правото на наследство. Нито да се "конфискува имуществото на всички емигранти и бунтовници" или пък да се "централизира кредита в ръцете на държавата чрез една национална банка с държавен капитал". Не би могъл да се "съсредоточи целият транспорт в ръцете на държавата", нито да се "увеличи броят на държавните предприятия" и т.н.


Това са цели от една програма на малка секта, сочена за основоположник на "левия" политически спектър. Тя е без влияние дори в него до към 1920 г. Дотогава в социалистическото движение са повече застъпени идеите за денационализация на парите, свободното банкиране, абсолютно либерализираната търговия и премахването на пречките на пазара на работна сила. Това са идеи на Прудон, Щирнер и мнозина други т.нар. "анархисти", които днес също ги категоризират като "леви" или "десни".


Но същите идеи "на малката секта" често се прилагат и от "десни" правителства, от немските национал-социалисти през 30-те години на ХХ век, в някаква ограничена степен прилагат от диктаторски режими, от "десни" или "центристки" партии, във видоизменени си пробиват път в политиките на международни организации или на ЕС.


Изглежда по-полезно в оценката на цели и политики ориентир да бъде дали онова, което се предлага като управление на закона разширява или нарушава индивидуалната свобода.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Ха най накрая нещо по дясно да излезе от вас. Тоя път ме изненадахте.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  Много думи в опит да се легитимират 32 години разруха, обедняване и кражби на труд и ресурси.
  Един провален преход.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Свободата да крадем, глупако. Както досега. Това иска да ни каже автора.

  Нищо чудно, ИПИ отдавна са известни като защитници на олигархичтният ни модел, с който комунистите станаха капиталисти.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 4. 4 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Красен Станчев, който сега ни се представя като пазарен експерт и основател на ИПИ, също е отроче на висша комунистическа номенклатура. Син е на Стефан Станчев – зам. завеждащ отдел в ЦК на БКП. Завършва марксистко-ленинска философия в Ленинград през 1980 г. и започва работа като асистент по марксистко-ленинска философия в АОНСУ при ЦК на БКП. Втората му съпруга е Гергана Жулева. Бащата й Дело Жулев е ген.-майор от комунистическата БНА. Завършил е Генералщабна академия в СССР през 1973 г. След смъртта му Гергана е покровителствана от двама негови братовчеди, висши комунистически номенклатурчици - Димитър и Стоян Жулеви. И тримата са родом от комунистическата цитадела, пазарджишкото село Лесичево. Димитър Жулев, чичото на Гергана Жулева, е посланик на комунистическа България в Москва. Навремето е изключително близък с Живков и Брежнев.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Любопитно

  Свободата не бива да е достояние на глупака....
  Особено на оня глупак на когото му е втълпено, че е умен.

  Bukalemun
 6. 6 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Свободата у нас е химера. Всички са в хватката на ДС и нейните производни олигархични структури. И няма излизане от тази дупка. А народа го залъгват с алабализми като горния пасквил.

 7. 7 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Всъщност държавата ви се приема като данъчен рай в Европа. Място на което плащаш по-малко данъци на фирмата си. По такъв начин едва ли ще има някакви качествени инвестиции.

 8. 8 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Поредния номенклатурен кадър ни обеснява за свободата и дясното. Евалла ве Дневник.😁😁😁

 9. 9 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Отдавна няма ляво и дясно в политиката и това е всеизвестно, така че статията е добра, но повтаря други анализи, написани още в началото на 2000 -те години. Това че едни партии на власт преразпеделят 42 % от БВП, а другите 44% не прави нито едните леви, нито другите десни.
  Най-големият икономически проблем на България е юридически и докато не се отпуши тази система, няма оправяне. Наказателното преследване и свързаната с него прокуратура грабва цялото внимание на общественоста, но проблемите на чуждите инвеститори са предимно при търговските и гражданските дела. Един от най-големите проблеми е с експертизите и по-точно с експертите, които ги съставят. Работата е ниско платена, а изисква сериозни познания, така че най-често експертите са на преклонна възраст, в недобро ментално здраве. В същото време, едни от най-необходимите експерти, каквито са оценителите (на къщи, земя, гора, предприятия и т.н.) са много по-малко от необходимото, заради монопола на една полудържавна структура, която им издава сертификатите. Така че, където и да разровите в съдебната система, практикуващите ясно ще ви посочат проблемите, а те са много.

 10. 10 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  е на върхъ на бойното копие!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  До коментар [#9] от "GRUBO":

  +++ Ще си позволя само да добавя и изкривеното и едностранчиво Административно "правосъдие" в полза на държавата и общините..

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  Свободата на движение не е свобода, а начин за търсене на друг вид свобода, по предпочитана от предишната.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  “ БВП на човек от населението… от 1950 до 1990 г. сравнителният резултат от тези политики е нулев“
  ——
  От сите глупости на тоя “мислител” избрах тая. А бе, аланкоолу, ти ку нямаш интернет, ние имаме:
  https://clio-infra.eu/Countries/Bulgaria.html

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 14. 14 Профил на fki17435717
  fki17435717
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "GRUBO": аз съм практикуващ адвокат с 15 години опит и категорично не съм съгласен. Безусловно най-големият проблем е прокуратурата и въобще всички служби. Проблеми в гражданския процес има, но със сигурност не драматични, а там където са драматични, те са такива именно защото няма прокуратура, която да хване корупцията. Вещите лица са проблем навсякъде по света. Другаде проблемът е по-различен от нашия, който добре сте описал, но така или иначе това са меко казано най-белите ни кахъри. Най-черните ни кахъри са престъпленията, които се вършат безнаказано и дори напълно обезпокоявано.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Дясната лгбт политика свобода ли е или ограничение?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 146 Неутрално

  “ БВП на човек от населението… от 1950 до 1990 г. сравнителният резултат от тези политики е нулев“——От сите глупости на тоя “мислител” избрах тая. А бе, аланкоолу, ти ку нямаш интернет, ние имаме:https://clio-infra.eu/Countries/Bulgaria.html
  —цитат от коментар 13 на Gretel


  Моля съвсем сериозно да ми разясниде диаграмата, не можах да се ориентирам. Благодаря.

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Съчинението започва с лъжа: "Онова, което се случва като промяна през 1991 г., е либерализация. Ако се съди по резултатите, тя е лява идея, а не дясна идея.". Либерализация в икономиката е дясна идея "Колкото повече държава, толкова по-ляво".

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Изключително глупаво и манипулационно атрефиле на философа-самозван икономист!
  Защо ни заглавичква, а не вземе да обясни как така "невидимата ръка на пазара" експлодира цените на въглеводородите.
  Станчев не се правете на щраус, а обяснете матрите си!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 19. 19 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Чистосърдечно си признавам, че не разбрах какво точно каканиже тоя експертин. Как либерализацията минава за лява политика? Или пък приватизацията? Тази статия е изключителен пример за нелинейно мислене.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 20. 20 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1183 Любопитно

  Свободата глупако е в свободния пазар за електроенергия.
  Свободата глупако е в зелената сделка.
  Докога комунисти като Красен ще ни продават свобода?

 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Валутният борд бил дясна политика. ХАХАХАХАХАХХААХА. Да, за некадърниците е така.
  Авторчето пак го е страх от прогресивното облагане. Само дето не е ясно колко справедливо е някой да си начисли 30 бона заплата, а от време на време и 60 хилки бонус. Ако имаше ставки с 30-40% щеше да е малко по-справедливо.
  За свободното движение виждаме к'во става в момента - евтиният ни ток отива за износ, а внасяме стари бангии на високи цени, примерно.

  Сега авторче, като излязат резултатите от преброяването, ще мълчиш като п...а

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Весело

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Естествено, че е свобода! Така проповядва новия голям брат. Днес си жена, утре си мъж, вдругиден си безполов, после зелено човече, клингонец. Изобщо - пей сърце.

 23. 23 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Проблемът на всякакви кординатни системи, опитващи се да онагледят политиката, е че имат само две оси, а материята е доста по-сложна и има нюанси. Голяма част от объркването идва и от смесването на икономически ос с тази на свободата на индивида, а те са две коренно различни неща.
  Има безброй критерии за това дали една икономика е лява или дясна. Ако мога да използвам само един обаче, това ще е коефициент на Джини, който измерва разпределенията на благата в едно общество.

  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Коефициент_на_Джини

  Сред 8-те държави с “най-равно разпределение на благата” (ословно леви икономически) са както Беларус, така и четери скандинавски (Норвегия, Белгия, Финландия и Исландия). Ако обаче сравним свободата на индивида между Беларус и Норвегия ще забележим, че тя попада в два други политически полюса - консервативен и либерален.

  Допълнително объркване по нашите ширини идва от соца. Традиционно лявото е обвързано с либералното, но режима преди 89-та, направи точно обратното - ограничи човешките права. От там в естествен контрапункт се превърна градската десница. По цял сват десните са консервативни индустриалци, но в татковината тази роля остана за репресираните от соца - тези с чорлавите коси и развлечениете панталони.

  Вярвам, че в крайна сметка не опира до ляво-дясно, либерал-консерватор, а до това в какво общество искаме да сме част от.
  За да осигуриш здравеопазване, образование и достоен доход за един народ, не е нужно да ограничаваш правата му. За да се чувства един човек свободен, не е нужна анархия, а да бъде оставен да прави каквото си иска, стига да не нарушава хармонията на останалите.

  През по-голямата част от деня може бормашината да не спира, но добрия съсед я оставя да си почине между 2 и 4 и като се смрачи.
  У дома може и 3 дилда да си завира, но читавия хомосексуалист не парадира с тях по улиците, както и аз не вея като байрак прашките на невястата пред блока, след като сме правили секс.
  Едни къркат бирчка по пейките, други пафкат тревица, но като минат децата всичко да се покрива от погледа им, а социалните лубриканти в парка са далеч от катерушките…

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Весело

  До коментар [#18] от "amerikanbastard":

  Авторът е привърженик на максимата "никаква държавна намеса". И, като се издъни всичко, веднага почва да пита, "ама, къде беше държавата до стрелка?".

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsyrvulan":

  Тя е пример за не мислене. Просто човека си заработва грантове.

 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  "Изглежда по-полезно в оценката на цели и политики ориентир да бъде дали онова, което се предлага като управление на закона разширява или нарушава индивидуалната свобода."

  Най-добрият индикатор за всяка политика.

  подпис
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#19] от "tsyrvulan":
  "Как либерализацията минава за лява политика? Или пък приватизацията?"

  В статията е описано как, но зависи колко пъти си прочел написаното.
  Няма ограничение колко пъти ще прочетеш урока си в училище.

  подпис
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#20] от "choguna":
  "Докога комунисти като Красен ще ни продават свобода?"

  Докато станем свободни да се трудим. Не се отнася до свободата да мразим успелите.

  подпис
 29. 29 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 521 Неутрално

  където и да е учил автора, трябвало е повече да наблегне в упражненията по стройно излагане на една - една - мисъл и нейното доказване, щото горното са нахвърляни и не непременно свързани няколко твърдения. и твърде много клишета, включително и това с глупако, което никога не звучи приятно, дори да си бил клинтън.

  преди 89 г. политиките не са били леви, а тоталитарни - те са имали за цел да ограничат индивидуалната свобода, а всякакви резутати, било то леви или десни, са страничен ефект. при това, съдейки по нивото на бедност на 99 % от населението преди 89 г., ми е много интересно как могат да бъдат наричани леви. и т.н.

  дневник, непрекъснато го правите, публикувайки невчесаните и твърде дълги мисли на някои автори. тъй като нямате време да им редактирате вербалните диарии, поне им съкращавайте мястото, така може би ще се видят принудени да бъдат по-ясни.

 30. 30 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#20] от "choguna":"Докога комунисти като Красен ще ни продават свобода?"Докато станем свободни да се трудим. Не се отнася до свободата да мразим успелите.
  —цитат от коментар 28 на Иван K


  Твоята и на много други "експерти" - като автора - представа за свободата да се трудим, е много подобна на представата на авторите на големия плакат на входа на Аушвиц.

  Леви идеи и свобода на труда? Мм, не става.
  И не бъркайте либерализация с неолиберализъм.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иван K":

  Докато станем свободни да се трудим
  =======
  Хи хи.....!
  Какво очакваш с това остроумие....?... Нобел ли....?
  Свободата е абстрактно понятие... Няма мерна единица....
  А днес, труда вече не поражда никакви предпоставки за свобода.
  В днешно време...стотици милиони хора по света стават от леглата си с надеждата за една по алтернативна форма на свободата.....
  Но реалността надвива скромната мечта....и дребните мъчения започват.
  В големите градове....за да е в 08.00 на работното си място, субекта е принуден да напусне дома си в.... 05.30....06.00
  Тоест.....час/час и половина.....усета за свобода трябва да се търси в метрото, автобуса или сред навалицата по улиците....
  Работния ден започва.....и приключва....
  После пак по обратния път....но след известна доза умора....
  Деня е приключил и субекта с огорчение открива, че най свободните му минути са (пак там)....в тоалетната......

  Bukalemun
 32. 32 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ей в такива моменти най ти избива червената петолъчка на челото.

 33. 33 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Този "анализ" трябва дс се пише с 2 л.
  Почва с цитиране на високопарни мисли за да докаже автора колко много е чел ( не му го отричам, но дали е разбрал нещо от прочетеното?). Издигайки се пиедестала на много учен човек започва да прави твърдения, които (щом ги казва толкова учен човек) явно са азбучни истини. Обаче!!!!!!

  "Ако се съди по резултатите, тя е лява идея, а не дясна идея.
  Защото включва доброволността и съревнованието, които стимулират изобретателността и иновациите, понижават цените и повишават качеството."
  Да ме прощава автора, но ще си позволя ( въпреки, че не съм толкова учен) да му припомня основната разделителна линия между лявото и дясното, а именно намесата на държавата. По дясно означава по малко държава. Оттам свободата и конкуренцията стимулиращи изобретателността и иновациите няма как да са белег за лява идея. Ако беше така, социализма (като крайно ляв) щеше да пребъде. Обаче аз съм на възраст да си спомням конкурентността, иновациите и изобретателността ( в науката, не в милиционерството и доносите) на зрелия соц. И ще си позволя да обрисувам "анализа" му с 2 л. ( Тони Филипов др дано гледа отнякъде - поклон докторе)

 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  "Онова, което се случва като промяна през 1991 г., е либерализация. Ако се съди по резултатите, тя е лява идея, а не дясна идея."

  Нямаше да е зле, да беше се обосновал?!

  I Want To Believe
 35. 35 Профил на
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван K":

  Нашата индивидуална свобода ни дава правото да обявим тази теза за глупост.

  Живеем заедно и не е чак толкова трудно да осмислим необходимостта да ограничим индивидуалната си свобода в рамките на общата полза и да обявим втората за приоритетна потребност, а също така и за по-точен ориентир.

 36. 36 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Каквито и термини да използват, зад тях се крие новото ляво. Единственото по което се различава от старото (комунизма) са извратените му виждания за пол, раса и прочее...

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иван K":

  Прочетох статията. Авторът се опитва да нарече черното - бяло. Истинският либерализъм си е десен. Това не означава консервативен. Приватизацията, няма как да мине за лява политика. Все пак ограничаваш държавната собственост и по този начин, отнемаш лостове за влияние от администрацията. Не съм икономист, нито политолог, но витиеватите писаници на г-н Станчев са пример за нелинейно мислене.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 38. 38 Профил на
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Авторът има проблеми с ориентирите.
  От там е световъртежът, които получаваме в старанието да погледнем света през неговите очи.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Хората от площадите, които искаха свобода, отдавна не са в България.

 40. 40 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1183 Любопитно

  До коментар [#28] от "Иван K":

  Стига комунистически мантри, кой мрази успелите, в какво са успели и Красен от успелите ли е?

 41. 41 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Поредният опит за дезориентация, че нямало ляво и дясно, естествено в услуга на ловящите шарани в мътна вода.

  За основен ориентир: левичарите в икономиката поставят каруцата пред коня.
  Толкова глупако! ( е не сме по Сервантес)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  бих казал - глупава статия
  и няма да съм прав
  защото чудовищната демагогия не е само глупава

  изобщо, да се почва статия уж за свободата с цитат от елитариста и реакционер Хегел е най-малко белег за недоученост
  или напредналост в бранша на лъженето

  о, чак сега погледнах кой е авторът
  ясно
  всичко си дойде на мястото

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Никой не иска да каже откъде идват понятията ляво и дясно. Отидете в католическите катедрали и вижте изображението на Св. Богородица. Долз отдясно са клира, благородниците, богатите търговци. Долу отляво са занаятчиите и селяните. Оттук идват понятията дясно и ляво.
  И оттук запо1ват анализите кое е лява и кое е дясна политика. От което следва, че политиката винаги е била в полза на прикритата дясна класа. А защо прикрита ли. Понеже вдясно от Св. Богородица е пропуснато да бъдат показани мошенниците, разбойниците и грабителите.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  До коментар [#34] от "2.5":

  Как? С изсмукани от пръстите доказателства?

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Колеги, по-полека, ще вземете хлябва на Красен Станчев.
  Да се чуди човек как нашата страна не се е отпушила и да стане икономически звяр на балканите, след като само тук във форума има за няколко министерски съвета експертен потенциал.
  И да се чуди човек, кого пращаме в парамента, та не могат да скалъпят едно правителство.
  Предлагам нашия форум да се изправи пред НС след 14.11, да вземем властта и със или без свобода ( тази на Станчев, дето вбеси сума ти народ преди мен, по незнайни причини), да изправим тази малка но горда страна на крака. Па ако ще и Слави да ни пее, докато свършим работата.

 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Колеги, по-полека, ще вземете хлябва на Красен Станчев.
  Да се чуди човек как нашата страна не се е отпушила и да стане икономически звяр на балканите, след като само тук във форума има за няколко министерски съвета експертен потенциал.
  И да се чуди човек, кого пращаме в парамента, та не могат да скалъпят едно правителство.
  Предлагам нашия форум да се изправи пред НС след 14.11, да вземем властта и със или без свобода ( тази на Станчев, дето вбеси сума ти народ преди мен, по незнайни причини), да изправим тази малка но горда страна на крака. Па ако ще и Слави да ни пее, докато свършим работата.

 47. 47 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  След 1991 конституционно назначените десни (БКП и Политбщро, номенклатурата) се преобразуват в пазарно дефинирани десни. Централизацията и командната икономика се заменя не с пазарна икономика, а с първоначално натрупване на капитал. Този процес е извън рамките на закона и за да стане това бива замаскиран като либерализация. Зад всяко колосално състояние се крие колосално престъпление. За да не личи че е престъпление се използва мантрата либерализация.Либерализацията е неясен термин и в случая е синоним на присвояване в големи размери, ограбване, погазване на морала и на икономическите регулации. Но всяко първоначално натрупване на капитал е такъв и изход няма. В случая става въпрос за трансформация на конституционните богатащи (член 1 от Конституцията на НРБ - БКП) в икономически обосновани богаташи в различните форми - от холдинги до СИК, ВИС.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 48. 48 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsvetko_51":

  Цветко, не сме членове на БКП и партийна номенклатура. Имаме лош класов произход и сме неблагонадеждни. Не заслужаваме доверие. Санкюлоти сме.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 49. 49 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsvetko_51":

  Навярно с доза ирония, но за мен верен коментар.
  Проблемът на политическата система в България (пък и в повечето страни), е че на повърхноста не излизат най-читавите, а тези най-жадни за власт и в това да я генерират.
  Странно е, че из форумите можеш да прочетеш много по-издържани мнения, отколкото да чуеш от политици по телевизията…
  През последните 12 години, се наложи и практиката хора без нито един чужд език да ни представляват пред международната общност, а тези с по 2-3 да са безработни, ако не ги устройва работата в кол център.

  “Да се чуди човек как нашата страна не се е отпушила и да стане икономически звяр на балканите, след като само тук във форума има за няколко министерски съвета експертен потенциал.”

 50. 50 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  На първо място законите трябва да се прилагат еднакво за всички и после да дадем възможно всеки да влезе и да излезе лесно от всеки един пазар независимо дали става дума за строеж на сграда, таксиметров превоз или производство и продажба на електричество. На трето място държавата трябва да инициализира един широк дебат за това какво очакват хората от институциите и на база този дебат да видим кое колко струва, за да разберем дали плащаме много или малко за тези услуги. Не на последно място е важно критичното мислене. Няма как да правим демокрация, ако хората са неспособни да разберат, че ако сме плащали 40 години по 10% за пенсия, инфлацията е изяждала тези пари то няма как да имаме добра пенсия дълго време.

 51. 51 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Човекът работи свободно на свободния капиталистически пазар - каквото поръчаш, това и получаваш ! К2 обслужва най-добре! Обикновен наемен "научен работник" от епохата на продължаващия препод.

 52. 52 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Хм, да, ИПИ, които бяха писали, че конкуренцията е социалистическо понятие...

  А, и Хегел е за инсели.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dankol":
  "расен Станчев, който сега ни се представя като пазарен експерт и основател на ИПИ, също е отроче на висша комунистическа номенклатура. "

  Беше депутат от СДС във Великото народно събрание. Всички основатели и активити на СДС в първите години на демокразията бяха комунистически отрочета, ченгета и подставени лица. Демократичният преход беше "Революция менте" както нарече своята книга германският писател от български произход Илия Траянов, който пишеше на тази тема.

 54. 54 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Десен е Милтън Фридман. Но всъщност май е победил Кейнс. А политическата класа е ЛЯВА. Политиците не ги устройва дясното.

 55. 55 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#16] от "Калина Попова":

  “ Моля съвсем сериозно да ми разясниде диаграмата”
  ——
  Твърдението на тоя елементарник беше, грубо, че социализмът бил ляв и се отразявал зле на икономическия растеж, който от 50та до 90та бил нула! От графикате се вижда че от 1900 до идването на комунистите, България е била една неразвиваща се икономически страна, в която 3 поколения произвеждат на година се същите долу-горе $1,200-300. От средата на 50те до края на 70те почва стабилен линеен растеж— от $1,651 в 1950 до $6,245 в 1979, т.е. повече от 3.5 ПЪТИ.. не нула както твърди тоя. (Цифричките се показват ако чукнете къде да е на графиката.) После следва десетилетие на застой - отново хоризонтална отсечка, което доведе до кризата и “промените”, но това е друга история. Да не говорим за “прехода”. Та сичките тия глупости за туй, че “лявото” било лошаво пък “дясното” - добро, са си това — абсолютни глупости.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 56. 56 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#50] от "Batezuzi":

  Хората като цяло ен отделят 10% за пенсия и проблемът не е в отделялите 40г по Х.

  Проблемът с ниските пенсии е с друг корен, но никой политик не иска да го спомене.

  Хората просто масово крият данъци. Сивата ни икономика се оценява на докъм 30-40%, а всъщност може и да е повече заради следното:
  1. Много хора са осигурени на минимум. Дали е МРЗ или по таблицата за професии(Опит да се спре поне малко плащането по МРЗ), но взимат примерно 1500 и се осигуряват на 700. Пенсията колко да е? Ясно, че ще е минимална. Ако не стига стаж, става да заслужаваш и под минималната. Последната сметка за преизчислението беше, че над 30-40% от пенсионерите не достигат сумата на минималната и от там ще им се доплаща до нея.
  2. Много хора работят без трудов договор или фирма. Те плащат 0 осигуровки. Причини разни- имаш дългове и ЧСИ само чака да почне да ти удържа(много са), съкратен си и борсата ти дава пари, та защо да не вземеш заплатата като вид бонус, просто не искаш да плащаш данъци...
  3. Масово дребният и среден собственик на бизнес не си внася осигуровки и декларира печалба на фирмата 1000-2000лв или подобни на година. Осигуровката е на минималния праг. Как плаща заплата на работника и 600лв, а живее с по 200 на месец никой не пита.

  Та системата като цяло няма достатъчно приходи, а десетилетия напред ще имаме все огромна маса, заслужаваща минимална пенсия. Криенето на доходи изкривява и статистиката за средна заплата. Официално е 1300 някъде. Реално дали не е 2000 примерно? Как да се оцени колко пенсия е нормална спрямо доходите в страната? Откъде пари за нея, ако не са внесени данъци?

  И на това всичкото отгоре да сложим за капак, че системата е разходопокривна и няма лични партиди. Днес може да внесеш и 1 000 000, дето стигат за 10г по 10 000 пенсия. Веднага изчезват. Като дойде да ти плащат, поради укриването на данъци, отрицателния ръст на населението, застаряването и т.н. може да няма и за 5лв пенсия да ти дават.

 57. 57 Профил на so_cial_en
  so_cial_en
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Тоя все с неговите изтъркани десни, неолиберална, лкбертариански глупости.

 58. 58 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  До коментар [#56] от "атанас":

  Накратко, това не е пенсия, а социална помощ за навършени години. Всъщност е и напълно логично да са такива проблемите на цялата схема, само дето никой политик няма да се "самоубие политически" като го обясни на обществото...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 59. 59 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":Естествено, че е свобода! Така проповядва новия голям брат. Днес си жена, утре си мъж, вдругиден си безполов, после зелено човече, клингонец. Изобщо - пей сърце.
  —цитат от коментар 22 на Vlado Nikolov


  Да, точно така можеш да си какъвто си поискаш. Никой нищо не ти спуска отгоре, ти сам си решаваш. Ако искаш си джендър, ако искаш утре не си, други ден може да си клошар, после да решиш да бачкаш яко, или да учиш нещо, да отидеш някъде по света... Да, това е свободата. А не някой да те задължава утре да си на менифестация, а в други ден да си джендър, щото отгоре са спуснали една бройка дето трябва да се заеме задължително...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  секи 4ти км

  Повърхно опитно... не става.
  Рефлексът знание не дава.

  Рефлексът отразява прежден опит "знание":
  адекватно още или вече не.
  ...
  ...

  С дълбоконосно мислене човек
  разкрива тайната на минал век:
  Световна конспирациия.

  Туй знание, веднъж открито,
  ще ползват следващ... вечни веци.

  Понеже мъдрите човеци бързАли бавно, мислили умно и
  споделили мъдростта... за следващи.

  пп
  Не като "бързата кучка => jump to conclusion"

  "Дори повърхностен опит за рефлексивно мислене
  прояснява,

  че, ако нещо се определя като положително,
  но като се придвижим по-нататък от тази основа,
  то това позитивно
  тайно
  се е превърнало в нещо отрицателно."

  Г.Ф.В. Хегел, Науката логика (1813)

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  Свободата, глупако!"
  "Икономиката, глупако!"

  Алюзията от кухи фрази и последващият каламбур от нагли лъжи (Гретел е отбелязала една от всичките) цели да заличи въпросът за Справедливостта, да "изчегърта" чувството за справедливост и човешко достойнство.
  Не че въпросът за Справедливостта е решен от някого еднозначно (затова са политиките), независимо, че Джон Раулс в теорията си за справедливостта се опитва да съвмести свободата и равенството - https://en.wikipedia.org/wiki/A_Theory_of_Justice . Но цитираният Хегел има обратното на либералите разбиране за Свободата (свободата на отделния индивид нараства с намаляването на държавните или личните ограничения), а именно, че “субективни права”, Свободата не е резултат от честно разпределение, а се получава от обстоятелството, че членовете на обществото се признават взаимно като свободни и равни.
  А нашето общество се раздира от незадоволено чувство за справедливост - от оценка на миналото (Османско "присъствие" или робство, през "справедливия" Ньоски договор, "спечелената"/загубената ВСВ до прехода от нищото в нищото) до днешните лъжи (плоският данък, без гарантиран минимален необлагаем доход е "най-справедливият", въпреки че ДДС-то, акцизът и социалните данъци, всеки един го надвишава в държавния бюджет четири пъти).
  Относно политиките, дясна или лява, при толкова подменени ценности (20 дена топ-специалисти не могат да определят товара на кораба Вера Су - от "азот амоняк", амониева селитра, "амонячен тор", а то "пикня" (уреа)), би следвало за консервативна (дясна) да се брои тази, която решава проблемите на настоящето с наличните ресурси, "да се експлоатира максимално създаденото". Лявата политика винаги се концентрира върху "светлото бъдеще", игнорирайки настоящите проблеми. Най-кратко се характеризира с "Дайте да дадете" и при комунизма, и при националсоциализма, и при либерализма. Само инструментариумът е различен (безплатен труд при едните, с отнемане на собственост при комунизма до безплатни кредити при другите - отрицателна доходност, отрицателни лихви, отрицателен растеж, отрицателен прираст и други завоалирани "ценности" с цел прикриване на настоящата кражба).

  "ПЧИ за периода 1998-2008 г. са 49 пъти повече от тези инвестиции за периода 1987-1997 г."
  Това с деноминацията на лева или без нея? През 1998 г. правихме счетоводна преоценка на активите. Една ПЧИ (компютър Интел 486SX за 1000 долара, включен в съвместната фирма през 1996 г.) излезе към 2000 лв. Правец 16, придобит през 1991 г., излезе 5600 лв. Трябваше да бъде бракуван (да се убедят данъчните, че е не може да бъде запуснат) за да се запазят договорените дялове на съдружниците. Еле пък ако имахме ПЧИ (банков кредит) като тази на Лукойл-Холандия в Нефтохим или на Глобъл контур, държава и стотинка данък-печалба нямаше да види.

  "Либерализацията включва освобождаването на международната размяна и движението на хора и капитали."
  Та това са принципите и на Коза Ностра, първопроходници в либерализацията на движението на мигранти, на държавни служители (в йерархията на полиция, съд, администрация) и на освобождаването на капитали от държавен надзор (днешното, пране на пари). А "върховенството на закона" - омертата е светая светих.

 62. 62 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 495 Весело

  свободата за днес , за вчера или за утре ? проверявам дали и тук ми е отнета свободата на мнение по IP адрес , или постоянното ритане по кокалчетата се е развихрило навсякъде , свободата вчера си е приказки в кръчмата , но утрешната свобода е обвързана с икономиката ? като обещание за светло бъдеще и ентусиазиране на производителите да размахат камшика над свободните роби

 63. 63 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Що е свобода, НЕг-н Станчев, предвид откъде идват паричките Ви?

 64. 64 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#9] от "GRUBO":

  Съдебната система грубо казано има само един проблем: Нисък морал на работещите в нея. Готовност да бъдеш корумпиран или с други думи сам да си искаш подкупа. Без пари там нищо не става. Според мене много по-важно за България от деленето на "леви-десни" е деленето по признака рублофили и нормални българи.

 65. 65 Профил на Любо Демирев
  Любо Демирев
  Рейтинг: 5 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK