Въглищната енергетика след 2030 г. е илюзия

Забавянето на прехода към възобновяеми източници ще прави енергийни кризи като сегашната все по-чести.

© Дневник

Забавянето на прехода към възобновяеми източници ще прави енергийни кризи като сегашната все по-чести.Позиция на "Грийнпийс" - България, WWF - България, и Екологично сдружение "За Земята" по повод българския План за възстановяване и устойчивост, внесен в Брюксел.


Предложението на българското правителство за изход от въглищната енергетика през 2038 г. е поредно бягство от действителността и продължава политиката на бездействие в сектора. След години отричане на необходимия преход към възобновяеми енергийни източници в предстоящите месеци е от критична важност да се начертае ясен план за поетапно извеждане на въглищни мощности от експлоатация през следващото десетилетие и бързо навлизане на енергийните алтернативи. В противен случай и най-вече, ако въглищната индустрия продължи да блокира своята трансформация,


пагубният ефект от забавянето ще бъде най-силно понесен от хората -
работниците в централите, мините и енергийно бедните домакинства и всички други потърпевши от климатичната криза.


Икономическата логика ясно показва, че колкото по-дълго разчитаме на изкопаемите горива, толкова по-скъпо ще ни струва енергията. Заради тежката зависимост от въглищни централи, които са на ръба на финансов и технически колапс, се налага през следващото десетилетие българската енергийна система да се движи с ускорени темпове, за да навакса пропуснатото време за трансформация. Средствата за България по Фонда за справедлив преход, Модернизационния и Декарбонизационния фонд, както и Планът за възстановяване и устойчивост са най-добрата възможност пред страната. Енергийният преход е шанс България да стане привлекателна за инвестиции, чрез които да намери решения, както за алтернативни мощности от възобновяеми източници, така и за системни проблеми като енергийна бедност, замърсяване, икономически зависимости.


Според Междуправителствения панел за климатичните промени човечеството ще има шанс да ограничи покачването на глобалната температура и


да предотврати най-тежките последствия от климатичната криза, ако се откаже от производството на енергия от въглища до 2030 г.


Заявките за икономика, базирана на въглища отвъд тази дата, противоречат на целите на България и Европейския съюз. В доклада си от тази седмица Международната енергийна агенция към ООН категорично призова за пълна декарбонизация на електроенергийното производство като единствен начин държавите да изпълнят целите си според Парижкото споразумение.


Действителността вече поставя редица предизвикателства пред България, за които предложената късна дата не дава отговори. Например най-голямата въглищна централа - държавната "ТЕЦ Марица-изток 2", е на практика в технически фалит с дългове от над 1,5 млрд. лв. Дългосрочните договори за изкупуване на енергията на т.нар. американски централи "Ей И Ес - Марица изток 1" и "КонтурГлобал - Марица изток 3", изтичат съответно през 2024 г. и 2026 г. и не е ясно кой би купувал скъпата въглищна енергия на либерализирания енергиен пазар. Останалите въглищни централи в голямата си част са свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки и са морално остарели съоръжения,


експлоатирани далеч отвъд техническия си живот с високата цена на замърсяване на въздуха и водите.


Отговорността на българското правителство - служебно или редовно, започва с обявяването на крайната дата, но не се изчерпва с нея. Планът за поетапно извеждане на въглищни мощности следва да разглежда детайлно всяка въглищна мощност и мина, като взема предвид икономическите, енергийните и екологичните аргументи за продължаващото ѝ функциониране или планирано затваряне съответни конкретни срокове.


Обявената от българското правителство дата е много късна и в сравнение със съседните държави. Отличават се Гърция и Унгария с крайна дата през 2025 г. и Северна Македония - през 2027 г. Словакия има за цел 2030 г. Хърватия, Чехия, Словения все още дискутират точната дата, а дори Румъния е заложила 2032 г. като цел в Националния си план за възстановяване.


Забавянето на прехода към възобновяеми източници ще прави енергийни кризи като сегашната в Европа все по-чести. Докато цените на изкопаемия газ и въглеродните квоти се повишиха няколко пъти от началото на годината, електроенергията от възобновяеми източници успя частично да компенсира търсенето и да задържи цените си ниски. Единствено по-бързото развитие на ВЕИ, системи за съхранение на възобновяема енергия в бита и индустрията, както и мерки за висока енергийна ефективност и целенасочено намаляване на консумацията в енергоемки сектори като промишленост, транспорт и сгради ще гарантира, че Европейският съюз ще разполага с достатъчно енергия и ще е независим към външни доставки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  Пълни безкрайни глупости! Ако ги нямаше малоумните плащания на въглеродни емисии, въглищните централи щяха да продължат още дълги години да са най-евтиния и стабилен енергоизточник, след АЕЦ. Вместо да инвестираме милионите в пречиствателни съоръжения за работещите мощности, ще наредим ВЕЦ, които съсипват реките, перки които убиват птиците и създават шум и соларки, които през повечето време НЕ работят. Това се казва тъпотия на квадрат! Ако тези възобновяеми, но НЕ зелените източници са толкова хубави, ще си пробият път сами, БЕЗ ДОТАЦИИ и НАТИСК!

 2. 2 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Ми нали искатИ чист въздух. Кво ривети?

  Комунистите са виновни!
 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Какви безкрайни глупости и общи захаросани приказки. Истината е, че сегашната ситуация на брутална инфлация е на 50% благодарение на "зелената" кражба - закритите мощности и прескъпите квоти. Не ми се мисли натам какво ще е, ""зелени"" комунисти.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Любопитно

  Само силната храна ще спаси човечеството от глад.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Весело


  Предложението на българското правителство за изход от въглищната енергетика през 2038 г. е поредно бягство от действителносттa
  ________________

  А поляците казаха, след 2050г. може да помислим какво ще затворим! Зеленяците за да са по-убедителни могат да пуснат протестиращи девойки с гола гръд по жълтите павета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Гневно

  Мораториум върху квотите за въглеродни емисии веднага!

 8. 8 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  А дълговете Марица-изток 2 са изцяло заради вашите квоти, как не ви е срам да ги изтъквате като аргумент ??!

 9. 9 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  50 години крачихме в обратна посока на европа и се нахакахме в страшен киреч и сега пак някои си мислят да правят кръгом.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  Грийнпийс в атака, в атака, в атака!

  На някой друг направи ли му впечатление, че тези иначе неизявяващи се публично у нас, сега скочИха ударно на сцената?
  Едно тЕхно Бубе обикяляше вече наред студиата, сега и "тежки статии".

  Лично аз имам каузи на Грийнпийс, които приемам и подкрепям.
  Други обаче - не.
  И за всяка си гледам отделно, защото Грийнпийс Корпорейшън си е известна, че втрши и доста ... ъъъъ .... лобистки, да ги наречем, услуги.

  За Мариците съм твърдо против!
  За по-малко от 10 години няма как да стане читава енергийна СИСТЕМА.

  Само за едно са прави - че след няколко години свършват договорите на "американците" и някой ще трябва да поеме масрафа. Но от това не следва, че те автоматично фалират. Защото зависи от СИСТЕМАТА, която подава "микс". И в която трябва да има съответен баланс. Е, той си струва и пари. Но и си струва парите!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#1] от "stargate":

  Какво му е евтино на тока от АЕЦ-а, като козлодуйци и те продават на пазарни цени?

  От години отработеното гориво се съхранява на площадка и нямат никаква идея какво ще го правят - да не ревнат, че им трябват 1-2 милиарда за радиоактивно хранилище след време?

  Европа се е нагласила да даде милиарди за да затворим тези централи - с тях можем да изградим съответни ВЕИ мощности, още поне един ПАВЕЦ и да си купим от Мъск батерия.
  Европа предлага възможности, но като знам ние как сме се лепнали за комунизма ще изпуснем всичко и ще чупим после пръсти.

  П.С. Норвегия купува евтин ток от Германия при слъчево време при излишъци на ток, съхранява енергията в ПАВЕЦ-и и после продава същият този ток на Германия когато тока е скъп или Германия не може да си покрие нуждите.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Очаквах да видя в статията конкретни аргументи, които да звучат наистина убедително на фона на галопиращите цени на тока, газта, нефта на световните пазари и борси, но се натъкнах само на претоплени приказки за възобновяема енергия, които слушам и чета през последните вече поне 20 години......Не, въглищата имат своето разумно приложение и след която и да било посочена дата,просто истерията срещу тях е на макс......

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#15] от "skitnik75":

  https://www.investor.bg/analizi/91/a/evropa-investira-v-sobstveniia-si-energien-krah-337653/

  Това е най - смисленото по темата което съм чел последните месеци.

 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#13] от "Аз":


  До коментар [#1] от "stargate":Какво му е евтино на тока от АЕЦ-а, като козлодуйци и те продават на пазарни цени?
  —цитат от коментар 13 на Аз


  На какви пазарни цени продава АЕЦ Козлодуй?!? Кой си мислите, че доставя ток на БИТОВИТЕ потребители? Марсиянците ли?

 18. 18 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  "Единствено по-бързото развитие на ВЕИ"

  Базови мощности, като ТЕЦ МИ 1, 2 и 3, не могат да се заменят с ВЕИ.
  Който не знае това, като
  "Грийнпийс" - България, WWF - България и Екологично сдружение "За Земята",
  вятър го вее на соларен панел през студените зимни нощи.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  До коментар [#15] от "skitnik75":

  Предговора на първото родно издание на "1984" на цели 15 страници, при книга от 280 стр., нали знаеш кой го е писал?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#13] от "Аз":

  П.С. Норвегия купува евтин ток от Германия при слъчево време при излишъци на ток, съхранява енергията в ПАВЕЦ-и и после продава същият този ток на Германия когато тока е скъп или Германия не може да си покрие нуждите.
  —цитат от коментар 13 на Аз


  Тази лакърдия с ПАВЕЦ още е само фантастика на квадрат. Не знам къде сте прочели че Норвегия го прави това, но дори да го прави е в СМЕШНИ мащаби, нямащи нищо общо с реалното изискуемо потребление на електроенергия! Междудругото, една батерия вече се запали в Австралия и логично австралийците взеха да бият отбой от тази идея. Те са толкова зелени, че си докараха режим на тока в някой щати.

 21. 21 Профил на qkb03648726
  qkb03648726
  Рейтинг: Неутрално

  Не прочетох нито един аргумент, отговарящ на въпроса "Защо" да е илюзия. Щело да стане скъпо, но "Защо?".
  ВЕИ мафията просто иска да си пробута скъпия ток и да ѝ се осигурят батерии за съхранението му от джоба на всички.

 22. 22 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  Грийнпийс имат илюзията, че зелената диктатура/зеления комунизъм ще успее на наш гръб да затвори централите на въглища?

  Скоро ще трябва да се качим на барикадите, няма как ние българите и германците да плащаме еднаква цена за изгорения СО2!

  ДБ: Време е да спечелим България
 23. 23 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Весело

  Разбира се държавната мафия няма да спре да краде до 2035. Плебеите ще живеят на студено но затова пък ще са зелени.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#13] от "Аз":
  "П.С. Норвегия купува евтин ток от Германия при слъчево време при излишъци на ток, съхранява енергията в ПАВЕЦ-и и после продава същият този ток на Германия когато тока е скъп или Германия не може да си покрие нуждите."

  И ние си имаме ПАВЕЦ, но турбините не работят. Работят само далекпроводите, през които приятелите на властта изнасят ток от Козлодуй.
  Но и за нас гражданите остава нещо. За нас са отпадаците от централите.

  подпис
 25. 25 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Ако беше Бойко сега можехме да имаме по-евтино газ и ток, ама той направи всичко възможно да пълним гушите на рашистите, ковачки и доган.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#21] от "qkb03648726":
  "ВЕИ мафията просто иска да си пробута скъпия ток и да ѝ се осигурят батерии за съхранението му от джоба на всички."

  Всеки електрически автомобил може да печели като малък ПАВЕЦ. Ще зарежда в моменти на ниска цена и ще връща в мрежата при висока цена.

  подпис
 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  Друга е илюзията, но не е коректно да се назовава...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  Друга е илюзията, но не е коректно да се назовава...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 868 Неутрално

  В Швейцария вече се готвят да спират ескалатори и климатици. Зелената реалност е все по-близо.

 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#1] от "stargate":Статията е на Грийн пийс!
  Обратните мнения са забранени. Гугъл обеща да спира дори научни публикации срещу затоплизма. Така е, когато световното обществено мнение се манипулира от интересите на олигархията. Натрапват се "доказателства" за ужаса от СО2. На нивото на недоучилата Грета Тунберг.
  Съдържанието на СО2 в атмосферата е 0.39% , на водата - 0.36. И двата фактора влияят въху затоплянето на атмосферата. Но... съществува равновесие между съдържатнието във въздуха и океаните. В последните СО2 е 50 пъти по-високо. Да не говорим,че всичкото спестено количество СО2 вулкана Кумбра Виеха го наваксва за няколко дни. И не само той.
  Скоро ще трябва да ходим с филтри на муцуните,които да улавят въпросния газ, отделян при дишането ни.
  Питам дали тази пазителка на природата Г П прави нещо за залесяването на голите баири на Афганистан, Иран другите обезлесени територии ?
  И още един въпрос - дали ЕС ще удържи до 2030, 2040 ?
  Дали няма да ни е по-евтино да си обираме крушите от този кръжок на стари империалисти?

 31. 31 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#29] от "moreee":


  В Швейцария вече се готвят да спират ескалатори и климатици. Зелената реалност е все по-близо.
  —цитат от коментар 29 на moreee


  То при такава борсова цена на тока и аз бих ги спрял. :-)

 32. 32 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иван K":
  "Всеки електрически автомобил може да печели като малък ПАВЕЦ. Ще зарежда в моменти на ниска цена и ще връща в мрежата при висока цена."

  А кога ще върви по пътищата?!?
  (Или тази му функция ще отпадне.)

 33. 33 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Работил съм години в ТЕЦ, който в последствие съсипаха и затвориха. Беше чудесна рентабилна фабрика. Глупост е да се закрива работеща фабрика, дори и в тази ситуация, без да има реална алтернатива. Целият свят трябва да осъзнае, че няма как да стане всеки да ръгне електрически автомобил и тротинетка в контакта, и да копае биткойни и всякакви други глупости, и да чака на фотоволтаици и на вятъра, просто няма как да стане..

 34. 34 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Скоро в Европа ще започнат енергийни бунтове. Зелените талибани в Еврокомисията свят ще им се завие. Надеждата ми е във французите да дадат първият залп.

 35. 35 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Любопитно

  Друга е илюзията, но не е коректно да се назовава...
  —цитат от коментар 27 на Незнайко в Слънчевия град


  Че може да се ака без да се яде?

 36. 36 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Венсеремос, миль каденас... По принцип тия вярват, че е така и не можем да ги съдим. Лошото, е че взе да се пълни с едни дето се имат за средна класа. И те вярват. Че и гласуват.

 37. 37 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 800 Неутрално

  гнусните агресивни зелени терористи трябва да бъдат бесени, докато не е късно. чака ни тексаска зима заради зелените идиотщини тикани напред от разни хитреци като онези, които ще печелят от проозвидството на автобатерии и т.н. интересно кой плаща воаяжите на гретето – като този въпрос се изясни, ще знаем, кой иска да мръднем и ядем брашнени червеи в името на „спасяването на планетата“.

 38. 38 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Понеже тока поскъпнал няколко пъти, заради въглеродните квоти и отказа от въглищни централи, зелените талибани искат няколко трилиона, за да получим още много от същото и ускорим поскъпването.
  Абе, то бива наглост, ама тия чупят нагломера.

 39. 39 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Тия наивници вярват ли си?

 40. 40 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Льо Пен обеща да разкара всички перки във Франция. Нищо чудно франсетата да я изберат за президент.

 41. 41 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  "След 2024 г. и 2026 г. не е ясно кой би купувал скъпата въглищна енергия на либерализирания енергиен пазар."
  Е колко да е скъпа, от АЕС е 229 лв мисля, а от Контур - 240 лв/МВч. А на борсата тока отдавна мина 300 лева. От вятър или слънце да не е по-евтин? И и го има само когато господ даде да духне вятър или да грее слънце.
  Освен това високата гарантирана цена и за да се изплати първоначалната инвестиция. Тя че беше изкуствено завишена е друг въпрос (и им гарантираха 12% норма на печалба) но когато изтекат договорите и инвестицията е изплатена, е глупаво да се затварят съоръжения с дълъг оставащ полезен живот, които вече имат само текущи оперативни разходи, а цената за самото им построяване отдавна вече сме я платили чрез сметките си за ток.

  Омръзна ми да чета как тазгодишната енергийна криза в Европа била, видиш ли, защото не сме били построили достатъчно зелени мощности навреме. Напротив, тя е именно защото построихме твърде много непостоянни мощностни (слънце и вятър), които няма да се балансират при тихо и облачно време, тъй като бързахме да извадим от експлоатация базовите мощности (ТЕЦ и АЕЦ). За Европа като цяло говория, ние в България все още не сме, но тъй като енергийните системи и борси са свързани, общото покачване на цените в ЕС дърпа и нашите цени нагоре.

 42. 42 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Льо Пен обеща да разкара всички перки във Франция. Нищо чудно франсетата да я изберат за президент.
  —цитат от коментар 40 на moreee


  Съжалявам, но и в това не мога да схвана каква е логиката?
  Вече са направени и работят, защо трябва да се махат?
  На същия принцип са и тецовете, инвестицията е направена, имат суровина, работят, защо трябва да се затварят?

 43. 43 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#42] от "zxp53317185":

  "Съжалявам, но и в това не мога да схвана каква е логиката?
  Вече са направени и работят, защо трябва да се махат?"

  Защото преките и панелите са на дотации които натоварват сметките на хората. Крайно време е това зелено безумие да приключи.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  ГРИЙНПИЙС САМИ СИ НАПИСАЛИ СТАТИЯ В ЗАЩИТА НА СОБСТВЕНИЯ БИЗНЕС.
  Сега да очакваме статия от месарите да ни агитира да ядем месо, или статия от веганите, да ни агитират да не ядем пък месо.
  А независима гледна точка ?

  кратък
 46. 46 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#43] от "moreee":

  Е това е друга работа, нека се махнат дотациите 👍

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Някои наивници си мислят, че ако построим Белене за 10-12 милиарда евро, / без инфраструктурата/ и трябва да връщаме с години заеми, токът ще е много по-евтин. Да не говорим, колко струва съхранението на ядрените отпадъци и колко са вредни, защото някой броят тази енергия за чиста.

 48. 48 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#47] от "Роси":

  Никой не го мисли това, само платени руски тролове.
  Същите искат да затворят и Тецовете за да си отворят място за корупционните проекти.

 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Любопитно

  Крайно време беше като се каже зелен, хората да не си представят очилат студент с мисъл за бъдещето.
  А, Белев?

  Еретик
 50. 50 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#17] от "stargate":

  а не той тока идва от контакта, АЕЦ няма нищо общо може да се затвори

 51. 51 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#16] от "zxp53317185":

  Статията, за която си дал линк е смислена защото дори от някаква обща техническа култура човек е в състояние да разбере, че ненадеждни енергийни източници ще доведат единствено до енергийна криза.
  Досега не мога да се сетя за технически нововъведения, които не са възприети поради по-добрите им технически показатели, а поради налагането им от страна на държавата.
  Ако се замислим защо промишлената революция е започнала с откриването и усъвършенстването на парния двигател, а не от машини, задвижвани от водата и вятъра (които са били познати още на древните народи) може да се запитаме защо се връщаме пак там, откъдето сме тръгнали.

 52. 52 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  До коментар [#48] от "zxp53317185":

  вярно че вече имаме реакторите, но дали не можем да ги сменим на бързи неутрони
  Така отработено гориво от Козлудуй, ще е гориво за Белене - а да не става технологията е руска

 53. 53 Профил на Натанаил Великолепни
  Натанаил Великолепни
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Екологични терористи!

 54. 54 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Дадоха ни пари, да си изолираме жилищата, едни хора откраднаха повечето. Пак си седим на студено и харчим много енергия.

  Дадоха ни пари, да построим ВЕИ-та, едни хора откраднаха повечето, сега ток пак от въглища.

  Дадоха ни пари, да си развием земеделието и икономиката, едни хора откраднаха повечето.

  Още ни дават пари, и едните хора още ги крадат! На лумпените им остана само да се оплакват по форумите, как някой пак ни бил прецакал и как ни налагали нещо, пък ние не сме били готови и колко щяло да е готино, да си се ровим в калта, пък ТЕ не ни оставяли ...

 55. 55 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Някои наивници си мислят, че ако построим Белене за 10-12 милиарда евро, / без инфраструктурата/ и трябва да връщаме с години заеми, токът ще е много по-евтин. Да не говорим, колко струва съхранението на ядрените отпадъци и колко са вредни, защото някой броят тази енергия за чиста.
  —цитат от коментар 47 на Роси


  Цялата патардия и вой срещу ВЕИ-тата е от едни лобита, които работят за руски интереси и искат да загробят България с поредния руски проект. Построихме турски поток с наши пари ... обслужихме интересите на Русия, за нас загуби като за начало 4 милиарда. С лихвите колко ще станат не е ясно. Ако построим и Белене, там 12 милиарда са само началото. Още милиарди за инфраструктура, после за отработени отпадъци, ще текат и лихви пак. Едн Белене ни трябва и сме фалирали за две поколения напред.

 56. 56 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  "Грийнпийс" е алтернативно име на комунистическия интернационал.
  Мненията им трябва да се игнорират без обсъждане.

  Илюзия е, че разрушаване на въглищната енергетика може да има някакви други последствия, освен катастрофални. Това е единственият ни енергоизточник, който не зависи от нищо външно. Единствено пълен идиот може дори да помисли за промени.

  България трябва да действа съобразно националните си интереси, а не да се стреми да угажда на група лунатици.

 57. 57 Профил на Georgi Kanev
  Georgi Kanev
  Рейтинг: 462 Неутрално

  В Германия инсталираните мощности от вятър и слънце са 55% от общите инсталирани.
  И защо зелените шамани не ни обяснят как така в Германия цената на тока чупи всякакви рекорди, и дори има предприятия които спират работа заради това?Нали има много зелена енергия, която според Тимерманс щяла да намали цената на електроенергията?
  Ама никой не казва че когато мрак настъпи и вятъра спре от тези 55% - около 125GW в системата остават под 3-4GW.И с каква енергия ще компенсираме този недостиг?
  За момента с централи на лигнитни въглища, които заради безумната цена на въглеродните емисии генерират много скъпа електроенергия, и от малкото останали ядрени централи, които германците продължават да закриват.
  Проблема на зелените шамани е че си нямат и грам понятие от енергетика, енергийни системи и балансирането им, но по-големият проблем е че европейските политици които ни водят към светлото зелено бъдеще също си нямат понятие.
  И всички са в режим - "Грета каза"

 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Тя цивилизацията след няколко месеца изглежда илюзия :)

  В момента веригите на доставки изглеждат още по-накъсани отколкото преди година. Рафтовете на хранителните магазините и в САЩ почват да се изпразват, не само в УК.

  Цените на газа и тока в небето. Строителните материали са с 50-60% нагоре. Инфлация ще има поне 50%, ако не и двойно покачване на цените в идващите месеци.

  То не е ясно дали ще сме на топло тая зима или ще се отопляваме на дърва по селските си къщи.

  Па те ми говорят за 2030 :)

 59. 59 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Тая религиозна секта е съставена само от невежи хуманитаристи. Газетата опъна стоманен купол над зеления балон и не пусканитоедна реплика. Защо за баланс не публикувате другите анализи, на Рашев, на Щерев? Егати и мижи-жур-стандартите. Нескопосници.

 60. 60 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Общи приказки в полза на ... "човечеството"

  От идиоти отговор не чакам
 61. 61 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#1] от "stargate":
  До коментар [#3] от "Alex Ivanov":
  и още много други:

  Ама вие защо четете, аз спрях до "Позиция на "Грийнпийс" - България, WWF - България, и Екологично сдружение "За Земята" " на първия ред от дописката :))

 62. 62 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално


  ...Ако построим и Белене, там 12 милиарда са само началото. Още милиарди за инфраструктура, после за отработени отпадъци, ще текат и лихви пак. Едн Белене ни трябва и сме фалирали за две поколения напред.
  —цитат от коментар 55 на Гражданин


  Не съм експерт по АЕЦ, но ако това е толкова неизгодно, защо много држави и в момента строят АЕЦ? В момента в строеж са
  - 3 АЕЦ в Турция,
  - 2 в Япония,
  - 2 в ОК,
  - 2 в Словения,
  - 14 в Китай,
  - 6 в Индия и т.н.
  Изглежда съмнително всички те да се грижат за руските интереси. Явно строителството на АЕЦ е икономически изгодно. А и в момента около 25% от електричеството в ЕС идва от АЕЦ, Франция е първенец в това отношение. За момента АЕЦ не са признати за част от зелената енергетика, но и не съм чул ЕК да настоява за затварянето им какъвто е случая с ТЕЦ.

 63. 63 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#17] от "stargate":

  АЕЦ продава на НЕК, НЕК на енергоразпределителните дружества и те на крайният потребител.
  Не знам някой да е получил фактура от козлудуйци.

  Въпроса е принципен - АЕЦ може да продава напромер с 10% печалба и да регулира цената, ама пуста алчност - продава на възможно най-високи цени - тогава какво й е евтиното?
  АЕЦ Белене дали и те нямаше да продват сега на по 400-500лв - т.е. за крайният потребител няма значение от къде идва тока - все той плаща възможно най-високата цена.
  В Същото време ТЕЦ Марица 2 вместо да произвежда ток на макс за да компенсира огромните си задължения - работи с намалени мощности...

 64. 64 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#63] от "Аз":

  АЕЦ хубаво продава не НЕК, но това количество НЕ го продава на борсата и не го продава по борсови цени! Че много електроенергия от АЕЦ се продава на борсови цени е вярно, но това е защото НЕК е длъжен да изкупува електроенергията и на "зелените" централи и то по преференциални цени. Те сега и на тях не са доволни, защото са много по-ниски от борсовите, ама това е друга бира.

 65. 65 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Интервю с един от основателите на Грийнпийс, който години по-късно разочарован напуска организацията.

  „Страшните климатични прогнози са продукт на лявата идеология"

  https://epochtimes.bg/syosnovatel-na-greenpeace-strashnite-klimatichni-prognozi-sa-produkt-na-lyava-ideologia/


 66. 66 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#63] от "Аз":

  провери преди да пишеш за ТЕЦ Марица-Изток 2
  https://www.tpp2.com/site/realTimeData.html

 67. 67 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Това със "спешността" на климатичната промяна и задържането на изменението на глобалната!? температура с 1,5 градуса по Целзий е пълна глупост. Има изследвания на климата по времето на Римската империя, които показват, че температурите за около 500 години да били с 2 до 3 градуса по-високи от сегашните.

 68. 68 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Заради недостиг на въглища и рекордната им цена, не може да се произвеждат фотоволтаични панели. Енергийната криза която засегна и най-големият им производител - Китай, качи цените на слънчевите панели и спря производството им. Производители, като; Risen Energ, Trina Solar, LONGi Green Energy, JinkoSolar и JA Solar предупреждават за надигаща се криза при доставките на модули и спират производство, този път не заради Ковид, а заради недостиг на енергия. През септември 2021 г. заради недостига на ток, китайската фабрична активност се е свила до най-ниското си ниво от февруари 2020 г., когато блокирането заради Covid осакати икономиката. Goldman Sachs изчислява, че 44% от промишлената дейност в Китай в е засегната от недостиг на електроенергия. В глобален мащаб прекъсванията могат да засегнат веригите за доставки, особено към края на годината.

 69. 69 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Дребното Джудже Прокопиев и пропагандата. Няма да се измъкне никой "Мъдрец" обрал България и Българите не са за Продан.

 70. 70 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Време е за една Нова Зелена Сделка!
  За един Нов по-добър Свят.
  Свят с чист въздух и неограничена енергия за всички.
  Свят в който ще си върнем всичко отнето от нас сега.
  Вярно е СО2 е най-големият сегашен замърсител. Но кой генерира СО2? Човекът разбира се. На всеки пет секунди ... по няколко литра...
  Не всеки човек е толкова безотговорен.
  Най-активни замърсители с СО2 са Активните крещящи екоталибани. Тези дето с пяна на уста /пяна от СО2/ уж се борят със замърсяването....
  В Новият по-добър Свят НЯМА МЯСТО ЗА ЕКОТАЛИБАНИТЕ!
  За тези ЕкоОТРОВИТЕЛИ има само едно бъдеще - два метра под земята. За да не ни тровят и с метана си.
  Да започнем революцията към новия световен ред с унищожението на Екоталибаните - ОТРОВИТЕЛИ!
  Да почистим планетата от СО2.
  Цялата тази биомаса изпускаща СО2 в Грийнпийс и разните там "зелени" НПО да бъде неутрализирана. И целите им родове!
  За един Нов по-чист Свят!
  !

 71. 71 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Само след 2-3 месеца да си зеленаш в Европа ще е опасно за живота !!!!

 72. 72 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Съгласен съм, че трябва да цапаме по-малко обаче искам да знам и какви са решенията, защото не мога просто да спра електроцентралите. Ако в момента потребявам 100 единици ток и казваме, че 70 от тях са мръсни производства колко пари и време ми трябва да заменя цапащите производства? А ако чакам ръст на БВП и отделно колите вече няма да са на бензин и нафта реалистично ли е с това увеличаване на потребностите да изградим нужното количество чисти мощности за сроковете, които искат?

 73. 73 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Гладът е по-силен от зеления ток!

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 696 Весело

  Все едно да питаш някой нацист през 1942 г. за мнението му дали след 10 г. ще има евреи.

 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Планетата се управлява от хора, които мислят,че токът се взема от контакта. Затоплизмът и борбата за климата се налагат от група физици. Никой не пита метеоролозите. Те ще кажат,че задника си да скъсаме , на климата не можем да повлияем.
  Хайде да се опитаме за изправим малко земната ос! Лятото няма да е така горещо, зимата ще е по-мека. Смо трябва дружно, начело с Урсула фон дер Дръж ми шапката да опитаме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK