Вотът в чужбина отново е под риск

В Германия и Великобритания броят на заявленията за гласуване е паднал повече от половината.

© yurukov.net

В Германия и Великобритания броят на заявленията за гласуване е паднал повече от половината.Текстът е от блога на автора.


На 14 ноември ще се проведат смесени президентски и парламентарни избори. Право да гласуват имат всички български граждани, независимо къде се намират. Възможност да гласуват - това за пореден път остава сложно.


Срокът за подаване на заявление за гласуване в чужбина изтича в полунощ българско време на вторник, 19 октомври. Това е третият път, когато събираме заявления по този начин тази година, но е важно да се разбере, че всеки път трябва да се подава ново заявление. Ето най-важните неща на този етап:

 • Подаването на заявление за гласуване в секцията най-близо до Вас ще Ви улесни и ще ускори изборния процес, тъй като ще сте вече вписани в списъците
 • Дори да подадете заявление, а се окаже, че на 14 ноември сте в България, ще може да гласувате в секцията си по постоянен адрес с попълване на декларация (Приложение 17)
 • Вече са одобрени почти 700 секции в чужбина, където в последните 5 години е имало над 100 подадени гласове. Все пак, това не означава, че на тези места местните общости ще имат възможност или разрешение от приемащата страна да организират секции. Затова се свържете с местната си общност, за да научите къде всъщност се организират такива. Изискването за една секция вече е намалено от 60 на 40 заявления.
 • Отпадна изискването за максимум 35 секции в страни извън ЕС. Това означава, че в САЩ и Великобритания, които бяха най-засегнати на предишния вот, ще има възможност за много такива. Отново потърсете секция наблизо, за да я подкрепите
 • В Германия се очаква проблем, тъй като германските власти са ограничили секциите до 40 места извън консулствата
 • Подаването на заявления освен, че подпомага изборния процес, показва и повишен интерес на съгражданите ни в чужбина към вота.
Както знаем, основна роля в организацията на изборния процес в чужбина имат организациите ни и доброволци по места. В голяма степен това са активни българи, които от години се занимава с това, което всъщност следва ЦИК и МВнР да свършат. На всеки вот информираме, призоваваме, изясняваме, намираме помещения, попълваме комисии и нужди.
През годините тази роля рядко е разпознавана, а понякога дори блокирана. Най-фрапантна беше акцията на прокуратурата в последните години да призовава българи в чужбина на разпит заради разследване за изборни измами. Независимо че няма никакви доказателства за такива или съмнения в документацията, използваха за пореден път писания в жълти медии като повод за сериозна кампания. Той включваше дори задържане на границата за разпит на хора, които не са били уведомени по никакъв начин за това, че са търсени. Обвинения липсваха - прокурорите само им било любопитно. Това отношение и откровеният тормоз накара доста да се откажат не само да помагат с изборите, но и да имат каквото и да е с България. Общата позиция, включително на хора в ЦИК, е, че целта на прокуратурата е именно била такава - деморализация на активните българи най-вече в Западна Европа.


Независимо от това доста хора продължиха да се занимават, донякъде напук. Резултатът беше рекорден брой заявления за изборите през април. След още един вот и серия от спънки от ЦИК явно на много им е писнало и сега има своеобразен бойкот на изборите. Целта е да има формално споразумение и ефективна съвместна работа между ЦИК, Външно и българските организации в чужбина. Това е нещо, за което се настоява от над десетилетие, но така и не получихме някакъв отговор. Тази умора и бойкот поставя пред реален риск изборите в чужбина, защото е практически невъзможно консулствата ни с крайно недостатъчния им персонал и ресурси да организират дори част от секциите.


Тъй като ЦИК далеч не се слави с разум и трезва преценка, може да очакваме сериозни проблеми в следващия месец. Независимо че 700 секции са принципно одобрени независимо от заявленията, надали ще има кой да плати за помещенията, да попълни комисиите и да свърши всичката работа около вота, която остава скрита за обикновения гласоподавател.


Всичко това, както и умората от поредния вот, обяснява намаленият брой заявления този път. За април събрахме 85 815 заявления. За юли - 70 960. Ако поддържаме сегашната тенденция, сега ще има около 42 хиляди или двойно по-малко от първите избори за годината. Друга причина, макар не основна, е времето на събиране. Докато периода за подаване на заявления в началото на годината беше 29 дни, сега е едва 19. За вота през юли беше 24 дни. Тук виждате прогресията за събиране на заявления по дни от откриването на електронния формуляр:


Вотът в чужбина отново е под риск

© yurukov.net


Следейки активността по дни към този етап на кампанията по събиране виждаме, че средният брой заявления на ден е останал относително същия в САЩ и Турция. В Испания е намалял леко. В Германия и Великобритания е паднал повече от половината. Ако моделираме активността от предишните вотове ще очакваме сериозен спад с между 30 и 50% навсякъде.


Както споменах по-горе, това няма да се отрази непременно на броя на секциите - основен риск за това е отказа на ЦИК да говори с хората, които всъщност им вършат работата зад граница. Липсата на заявления обаче ще остави списъците празни, което ще забави допълнително изборния ден.


Както и предишни години, може да следите активността на подаването на заявления в реално време на таблицата и картата на Glasuvam.org. Ще публикувам картата със секциите, когато станат известни и официално потвърдени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Чалгаря оттече в канала на историята

 2. 2 Профил на mxa57684253
  mxa57684253
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Да, най-вече хора, които гласуваха за ИТН сега не се регистрират изобщо. Другата причина е, че известен брой сънародници се прибраха след КОВИД-а в България и ще си гласуват там.

 3. 3 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Статуквото се пази на всяка цена. Не е лесна битката, но ще гласуваме отново за нормалността на ДБ. Време е България да спечели, не ДПС-ГЕРБ кръговете.

 4. 4 Профил на dsb00167294
  dsb00167294
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Чалгаря оттече в канала на историята
  —цитат от коментар 1 на lig35561597


  Само харчим пари за могат продавачите на пица да гласуват за българския парламент. А те са основно за Чалгаря и против ДБ.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  Тъй като ЦИК далеч не се слави с разум и трезва преценка, може да очакваме сериозни проблеми в следващия месец."

  Това ЦИК избраната от "протеста" ли е? Или вече се слави като лоша понеже остави съда да реши казуса Стара Загора?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Любопитно

  "В Германия и Великобритания броят на заявленията за гласуване е паднал повече от половината"
  ===========
  Като гледат каква я свършиха техните любимци, защо да гласуват?

  Еретик
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Хората се разочароваха, както от неразбирателството между партиите на промяната, така и от Славчовите врътки и лъжи.

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Има разни активисти живеещи в чужбина които за всеки избоди призовават за регистрации че да отворят секции.
  Обикновенно са привърженици на расистки и популистки партийки. Което е супер чудно имайки впредвид че са чужденци евентуално в ролята на жертви на расизъм/дискриминация.

 9. 9 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#4:"dsb00167294"][/quote]

  Еми имат право на глас. Пречат ти, защото гласували за ИТН, пък тези от секциите в Турция не ги споменаваш.
  Най-добре тогава, да не може да се гласува в чужбина, а?

 10. 10 Профил на qkb03648726
  qkb03648726
  Рейтинг: Неутрално

  Айде пак се почна с тая чужбина. Все нещо им попречило да гласуват. Заслужава ли си толкова разправии и разходи за един мижав вот? В една Америка гласуват колкото в едно по-големо село тип Кнежа. При това винаги вотът им повтаря този в България, така че и без тех пак същото.

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  ИТН верно ще стане "и така нататък"

 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Ми от гласуването на нашенските чужденци няма кой знае каква полза. Резултатите не се променят... Ако искат да гласуват. Само да се въздържат да ни поучават арогантно...

 13. 13 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 679 Разстроено

  да българистите за пореден път оакаха пейзажа с махането на максимума секции в турция - то бяха клетви как само в англия щели да гласуват незнамсиколко стотин хиляди, то бяха кви ли не тъпотии....

 14. 14 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#4:"dsb00167294"]
  —цитат от коментар 9 на truder
  Еми имат право на глас. Пречат ти, защото гласували за ИТН, пък тези от секциите в Турция не ги споменаваш.Най-добре тогава, да не може да се гласува в чужбина, а?[/quote]

  Няма да гласуват защото няма за кого !
  Слави показа , че не е тук да управлява , а за да може Радев да спечели втори мандат , а протежето му Кирил да стане Министър председател!

 15. 15 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Опит да се обвини ЦИК виждам. Нали уж сега ЦИК е от добрите вече, що така??

  Истината е друга, писах и в другата тема. В нашето село няма да има секция за тези избори, регистрирани са само 13 души, за разлика от над 40 на предните, и това е добре, основно само чалгари гласуват (80%), ай сиктир. .

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  В чужбина се гласува предимно за Чалгата и ДБ...
  Тези две партии явно губят много мощно избиратели...

  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Ми от гласуването на нашенските чужденци няма кой знае каква полза. Резултатите не се променят... Ако искат да гласуват. Само да се въздържат да ни поучават арогантно...
  —цитат от коментар 12 на ju.li


  И ти обобщаващо правиш заключения за хора които нито знаеш, нито познаваш защото.....??? За мен е важно всеки да гласува , а за теб не е....

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#17] от "bizarre_infit":

  Ако искат - ще гласуват! Това казах. Имате проблем с това ли?

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Лошата ЦИК и прекрасните чалгаджии в чужбина.Авторът Боян Юруков ни счита за идиоти, които трябва да се възхищават от живеещите извън България.

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  Специално в Германия, броят на секциите беше ограничен на 40 от немските власти. Много секции, в които гласуваха по 300-400 души, сега вече ги няма.
  И на хората не им се занимава да карат по 200+ километра, в неделя, когато има сума ти задръствания, само за да гласуват, при положение, че се видя на какво са способни в парламента великите народни въстаници, воглаве с Мая, Татяна, Хаджибабикяните, Тошковците, а сега и Кирчо, заедно с "партията на промяната БСП"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#3] от "SEAL":

  Опорните точки спуснати от централата на ДеБъ е да се повтаря ГЕРБ-ДПС до втръсване, та белкем понижи резултата на ГЕРБ. Ама вече тая опорна точка не хваща декиш.

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Елате си тук, като искате да гласувате.
  Не може за един или няколко десетки човека да се откриват секции под път и над път, а и да им треперим дали ще могат да отидат.

 23. 23 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  "Тъй като ЦИК далеч не се слави с разум и трезва преценка, може да очакваме сериозни проблеми в следващия месец."

  Хммм, Боян Юруков е психиатър ли?

 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  И миналия път уж беше под риск, а се гласува

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Ако искаме ще гласуваме, ако искаме - няма да гласуваме пък. Зависи кога ще си изпием кайвето, с кой крак ще станем, какво ще е времето за разходка и т.н. Никой копче не може да ни каже.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Весело

  Е как така?
  Нали трябваше Изборния Закон да бъде в полза на българите я чужбина?
  Нещо не се получи май?

  Panta rhei....
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Ето, човека казва че умнопрекрасните ДееБъ и ИБНИ не направиха от водата вино, както кресливо обещаваха. Не убивайте посланика.

 31. 31 Профил на Анубис
  Анубис
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#4:"dsb00167294"]
  —цитат от коментар 9 на truder
  Еми имат право на глас. Пречат ти, защото гласували за ИТН, пък тези от секциите в Турция не ги споменаваш.Най-добре тогава, да не може да се гласува в чужбина, а?[/quote]

  Че кой им е отнел правото на глас? Прибират се в България и гласуват. А като искат да гласуват в чужбина - да си плащат те! Значи те отишли на майната си, плащат данъци на чужда държава, оставили са на нас да плащаме с нашите данъци пенсиите на родителите им, че на всичко отгоре да им плащаме и да гласуват? От какъв зор това и по каква логика?

 32. 32 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2768 Весело

  ...Ако моделираме активността от предишните вотове ще очакваме сериозен спад с между 30 и 50% навсякъде...

  Нали са над два млна . навън , а си правят труда колко , стотина хил. ?

  Грешни пари на вятъра ...

 33. 33 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Тиранинът Борисов пак прецака клетите гласуващи в чужбина! Oh, wait....

 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Не знам за чужбина, но как ще гласуват хората под карантина или болните с Ковид. Февруари, Март имаше по 5 статии всеки ден как герберите нямат решение... как български граждани ще са лишени от конституционното право на глас, а сега зе десетневка умират по 1000 човека, ама мълчание! ЦИК казаха че няма да има подвижни урни.... и пак мълчание.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3594 Весело

  В чужбина се гласува предимно за Чалгата и ДБ...Тези две партии явно губят много мощно избиратели...
  —цитат от коментар 16 на anonimnii


  Много точен анализ, затова от Дневник са се притеснили!

  ДБ: Време е да спечелим България
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Перфектно. Този път повечето мнения ясно и трезво показват - няма нужда от гласовете на българите в чужбина, повечето от киото соцносталгици, чалга-подаватели и почитатели на Божков, както показа извадката от последните избори.

 38. 38 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Ами, да си идват за уикенда, тия дет са в Европа.

 39. 39 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  И според мен ще падне доста активността..Но изборите в чужбина пак ще бъдат спечелени от ИТН.

  Sic transit gloria mundi
 40. 40 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  "Вотът в чужбина отново е под риск"

  Гарантирано от Радев!

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#29] от "Анубис":

  1 500 000 ?!?!?!?!?!?!?

  Абе мечтите са безплатни, баце

 43. 43 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#3] от "SEAL":

  Да му мисили Славата Трофимов...

 44. 44 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#10] от "qkb03648726":

  Математик!
  Имам една работа за теб 😎

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ние сме на секи км.
  Оттук до т.нар. "края" на света.
  Ний край търсим, но не знаем, предвид (още) не овладели Космоса.

  Чуждицата "чужбина" ни слага в недоумение.

  "Вотът в чужбина отново е под риск"

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Решетника бе шитнат на друга работа и Радев
  (Румен, при това) прави каквото си иска ;)

  До коментар [#40] от "diq55699032":
  "Вотът в чужбина отново е под риск"

  Гарантирано от Радев!

 47. 47 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Защо трябва да подават заявления?
  Ние тук подаваме ли?
  Няма ли регистър?
  Това е допълнителна пречка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK