Зеленият сертификат не отнема, а дава свобода

Из цяла Европа в момента вече (почти) всичко функционира. Със зелени сертификати.

© Георги Кожухаров

Из цяла Европа в момента вече (почти) всичко функционира. Със зелени сертификати.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


В момента ситуацията с COVID в родината за n-ти път се движи от тежка към критична! Разбира се, това, че е за пореден път, не прави нещата по-малко депресиращи, но понеже пак се говори за мерки, искам да използвам случая да отправя един апел. Моля, спрете да говорите за локдауни! Локдаунът е демоде. Нещо от миналото.


Точно така - темата е цифровият COVID сертификат, известен още и като "зелен" сертификат. Какво е ковид сертификатът - знаят всички. Тук ще обясня защо този сертификат е едно от най-хубавите неща, които ни се случват напоследък.
В началото на пандемията, когато броят на новозаразените започваше да удря тавана, а за хора в тежко състояние започваше да няма легла за интензивно лечение, в повечето страни налагаха драстични ограничения в придвижването и социалния живот. Спираха всички масови събития, училищата и университетите минаваха на дистанционно обучение, който можеше, работеше от къщи. Хората нямаха право да пътуват на повече от 30 километра от къщи, понякога дори въобще не можеха да излизат освен по важна причина. Супермаркет, аптека, доктор, и толкоз. Това нарекохме локдаун.


Тогава не знаехме почти нищо за вируса, имаше недостиг на маски, нямахме достъпни тестове, нямахме лечение, нямахме ваксини, нямахме нищо. Единственият начин да пресечем предаването на вируса беше физическа дистанция и това е. С "груба сила".


Сега се намираме година и нещо по-късно - 2021 година. Магазините са заринати с маски от висок клас, тук там вече дори ги раздават безплатно. Имаме доста детайлни познания за вирусулогията, имунологията, епидемиологията и клиниката на вируса. От всяка аптека вече могат да се купят евтини тестове, които след 15 минути дават резултат. Вече има и такива в които просто плюеш и готово. Разполагаме с половин дузина високоефективни суперваксини, които предпазват от смърт с рекордна мощ от над 99%. Тези ваксини също така, многократно снижават риска на ваксинирания да е преносител (т.е. първо риска да се зарази и след това, дори ако това се случи, степента на неговата заразност за другите).


Година по-късно живеем в друг свят. И това не е светът на локдауните.


Какво прави ковид сертификатът? Ковид сертификатът позволява на всяка институция, на всяка компания, на всяко заведение, театър, кино, превозно средство, на всеки с отговорност опазване на здравето на хората да класифицира в реално време всеки един индивид по отношение на степента на риска, на който той подлага околните. Това е всичко.


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Но това променя всичко. Както вече казах, целта на епидемиологичните мерки е те да пресекат веригите на предаване на вируса, да снижат броят на заразените и така да спасяват хора от тежко боледуване и смърт. Те не са някакви самоцелни ограничения, създаващи просто така неудобство на хората и обществото. Целта е опазване на здравето на обществото, като се ограничават контактите с хората, представляващи висок риск за околните. Но, както казах, в началото ние не знаехме кои с те. Без тестове и без организационната инфраструктура на Европейската комисия, която стои зад ковид сертификата, това разграничение беше невъзможно.


Вече не. Сега с помощта на сертификатите, изведнъж, дори при разпространение на вируса, вече можем да вдигнем или поне силно да разхлабим тези ограничения за част от хората. По-точно за тези, за които знаем, че представляват премерено нисък риск за останалите. Изведнъж за хората, които са прекарали инфекцията или са ваксинирани, общественият живот може отново да се отвори. Естествено, колкото е по-висок делът на тези имунизирани хора, толкова е и по-видима ползата от сертификата. И точно това се случва из цяла Европа в момента - навсякъде. Вече (почти) всичко функционира. Със зелени сертификати. И понеже огромното мнозинство от хората са ваксинирани (или преболедували), това води до почти пълна свобода и почти пълно отваряне при нула компромис със здравето.


Това е. Зеленият сертификат е злато. Той не ни отнема правата и свободите, както както доста хора повтарят, преди да помислят. Това за голямо съжаление го направи с пристигането си вирусът, налагайки ни да се пазим, ограничавайки контактите и живота си. Точно обраното - сертификатът ни дава свобода. Освобождава ни, защото ни позволява стъпка по стъпка да вдигаме санитарните ограничения, докато един ден ще можем да махнем всички. Но без да сме направили компромис с живота на хората.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK