Изискването за зелен сертификат: Като в останалата част на Европа

"Сертификатът не е панацея, защото българите намираме начин да заобикаляме правилата."

© Юлия Лазарова

"Сертификатът не е панацея, защото българите намираме начин да заобикаляме правилата."От четвъртък Министерството на здравеопазването въвежда изискване за притежание на зелен COVID сертификат за повечето дейности на закрито. Такъв документ се издава срещу завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR боледуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 ч. Това се отнася за баровете, ресторантите, кината, театрите, концертите, музеите, галериите, моловете, магазините над 300 квадрата, фитнесите, спортните клубове и басейните. Изискването засяга работещите в лечебните заведения, но не се отнася за учителите.


Какви реакции породи новата заповед - "Дневник" събра първи реакции по БНР и в социалните мрежи, без претенция за изчерпателност.


Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, по БНР:
Правилно е да се въведат зелени сертификати, а не да се върви към затварянето на всякакви дейности. Тези мерки можеха да се въведат и по-рано, те вече се прилагат в останалата част на Европа. Вече не сме като в началото на Covid пандемията, когато нямаше друг инструмент за управление на кризата. Сега имаме ваксини, имаме тестове.


Хората, които са против ваксинирането, не би трябвало да са против зеления сертификат, защото той дава възможност с резултат от тест да получиш достъп до места, където се събират повече хора. Това все пак е гаранция, че при масови събития ще бъде по-малка вероятността да се предаде инфекцията между хората и да тръгне след това да се разпространява.


Не се наблюдава знак за понижаване на Covid вълната. Лекарите са много претоварени и на много от тях им се налага да оставят временно основните си специалности, за да отидат да работят в Covid отделенията. По-неприятното е, че наблюдаваме по-висока смъртност при тази епидемична вълна. Лекарите прилагат същите протоколи за лечение както при предишните вълни, но виждаме по-голям процент починали пациенти. Делта вариантът е не само по-заразен, но и протича по-сложно.


Доц. д-р Спас Спасков, по БНР:


По този начин ще бъде стимулиран и процесът на ваксинация, който силно изостава у нас. Може би съществува и политически проблеми дали да бъде въведено задължително ваксиниране, или - не. Ако се върнем в миналото, когато е имало подобни тежки епидемични процеси, винаги се е въвеждало задължително ваксиниране на цялото население, не само на определени групи. Проблемът не е само личен, когато говорим за ваксинациите, той е и обществен. Винаги ще има съпротива, но, когато е необходимо да достигнем до някакъв положителен резултат, трябва да изтърпим упрека от такива хора, които ще са против.


Със зелените сертификати ще се даде възможност за по-свободен и спокоен живот на хората, които са ваксинирани, а със затварянето се наказват и тези, които се съобразяват с обществения интерес.


Петър Галев, изпълнителен директор на Credo Web - виртуална мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването, по БНР:


Зеленият сертификат се налага да бъде въведен, защото като общество не успяхме да спазваме другите противоепидемични мерки - носене на маски, спазване на дистанция. В България има формално отношение към тях, това е криворазбрано свободолюбие. Сертификатът не е панацея, защото българите намираме начин да заобикаляме правилата, а няма как на входа на всеки магазин или ресторант да стои полицай или проверяващ. Ако сме загубили чувството си за самосъхранение, никаква власт не може да ни го върне. А точно това се случва. Ние ли сме най-умните в целия свят, че в другите държави се ваксинираха по 70-80% от хората, а ние не се ваксинираме?


Остава неяснота у хората за това защо ваксинираните продължават да се разболяват и да постъпват в болница. Причината е, че ваксината създава антитела, създава защита, но по-слабо в носа и гърлото, затова е възможно вирусът да пробие там и да се заразиш, макар и ваксиниран. Но дори това да се случи, след това рискът да се разболееш много тежко и да загинеш е много малък. Да, има починали ваксинирани хора, но не е ясно колко от тях са били реално ваксинирани, а не с фалшив сертификат. Може да се случи и с ваксинирани най-лошото, но в изключително редки случаи на тежки подлежащи автоимунни или злокачествени заболявания.


Ако в едно семейство един човек има здравословна причина, която да не му позволява да се ваксинира, ако околните са ваксинирани, той ще е предпазен, за да не достигне вирусът до него. Това е отговорността на всеки - вирусът да не достигне до най-уязвимите членове на обществото, а ние това не го правим. Съпричастността към близкия, приятеля и съседа не я виждаме.


Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър, по БНР:


У нас нито има убеденост в обществото, че трябва да се спазват мерките, нито има контрол за спазването им. Проблемът е и в институциите, но и във всеки един от гражданите. Не може да не се спазват мерките и никой да не бъде санкциониран. Защо да налагаме локдаун - когато излезем от него, ситуацията е същата. Решихме, че свободата е безгранична - можем по цяла нощ в заведенията без маски - и това е по-важно от човешкия живот.


Зеленият сертификат е предимство на хората, които спазват мерките, проявяват дисциплина и отговорност към околните. Те трябва да живеят някакъв малко по-спокоен живот. Не виждам в това форма на дискриминация. Никой не е задължен да се ваксинира, но тези, които са ваксинирани, имат предимството да посещават обществени места при спазване на изискванията.

Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1582 Весело

  Еееее, това дори и инфантилно не е. Така няма да стане. За смях сте с тази агитация. Всеки партиен секретар беше по-убедителен от вас (вербално имам пред вид)😁😁😁

 2. 2 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 718 Неутрално

  По-добре от пълен локдаун. Лека-полека ще се нормализират нещата.

 3. 3 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Следващата стъпка е като в Австралия: признава се зелен сертификат но само за ваксиниране. Тихичко и лека полека вървим към задължителна ваксинация. Първо за лекари, после социални работници, държавни служители, после останалите. И за да работиш както в Италия зелен сертификат но за ваксинация. За да отидеш до магазина както в Германия пак същото. Време е да се счупи тази глинена стомна. Бойкот.

  Колкото повече - толкова повече
 4. 4 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Зависи как ще ги проверяват сертификатите на входа.
  Ако само го показваш и влизаш, ще има много фалшиви.
  Ако не ти искат лична карта, може да вземеш на заем сертификат от някой, който има.
  Сертификати за много области не искат - държавни служители, учители, градски транспорт, деца ...

 5. 5 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2689 Весело

  Благодаря ти Господи.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  ""Ваксината"" те прави свободен .....

  Звучи ли ви познато ??! ... аха, демокрация било ....

 7. 7 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#5] от "Consumer":

  Мисля, че в момента благодариш на друг. В Библията е предсказано още преди две хилядолетия.

 8. 8 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#3] от "mitakadm":

  Стига сте се правили на жертви!

 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Не е неочаквано и изненадващо. Да видим как ще работи и има ли почва у нас :)

 10. 10 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Напълно одобрявам. Трябва обаче да се помисли и за хората които имат противопоказания да се ваксинират .Вярно е че са под 0.5% , но и те са хора.

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  Ходете се ваксинирайте, стга дрън- дрън, който си е мислил, че ще ни се размине....

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#2] от "44bond_street":

  Да щото е нормално едните да са по хора от другите, а другите да се третират като вируси, а не хора :)))

  Да ще се върнем към... Твоята версия за нормално..

 13. 13 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 730 Неутрално

  >Да поясня.
  >green pass

  Научи български преди да поясняваш каквото и да било.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 14. 14 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1344 Весело

  Лесна е вашата, ся требе бачкам за трима, оти другите двама нещат се ваксинират

 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Който няма ваксина и пририта за мед. помощ, да си поема разноските на собствен гръб (освен тези, за които ваксината е противопоказна)! Никой не е длъжен да им плаща мърлявщината и неграмотността

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ядосан Октопод":


  До коментар [#3] от "mitakadm":Стига сте се правили на жертви!
  —цитат от коментар 8 на Ядосан Октопод


  Явно не знаеш какво ги направиха в Австралия за 4-5 случая. Дори и в момента са бетер Китай там!

 17. 17 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#5] от "Consumer":

  Откровение 13 глава

  11 И видях друг звяр, който възлизаше от земята; и имаше два рога прилични на агнешки; а говореше като змей.

  12 Той упражняваше всичката власт на първия звяр в неговото присъствие, и принуди земята и живеещите на нея да се поклонят на първия звяр, чиято смъртоносна рана бе оздравяла.

  13 И вършеше големи знамения, до там щото да направи и огън да излиза от небето на земята пред човеците.

  14 И мамеше живеещите на земята чрез знаменията, които му беше позволено да извърши пред звяра, като казваше на живеещите на земята да направят образ на звяра, който беше ранен от сабята и оздравя.

  15 И позволи му се да даде дишане на зверовия образ, така щото зверовия образ да продума; също и да направи да бъдат избити ония, които не се покланят на зверовия образ.

  16 И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им;

  17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.

 18. 18 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Неутрално
 19. 19 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Е не са почнали още да ваксинират с изстрелващи се спринцовки, както ваксинират дивите животни.
  Нито са пуснали ваксиниращи дронове-пчели, но и това щяло да стане. 😁

 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Разстроено

  Баш Бой го питаха защо само 2-3 случая имало в държавата, докато целият ЕС беше набрал инерция със заразата. И ТОЙ навакса. Сега Служещите на народа ги подпитаха, защо толкова ваксини, платени от ЕС стоят в "Саратов". И ще се наваксва... На всеки ъгъл, на всеки по-малко от 300 кв. м - боц или зелено.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 21. 21 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1523 Неутрално


  Надежда Цекулова във Фейсбук:
  Това означава, че в четвъртък мога да заведа ваксинирания си седмокласник да се почерпим по случая, но - ако мерките се спазват - няма да може да отиде на училище.
  Ревящите срещу сертификата моля тихичко да ме заобикалят по отсрещния тротоар.
  —цитат от коментар 0 на статия


  От отсрещния тротоар мога да кажа на Цекулова, че неваксинираният ми петокласник (към пролетта, сега шестокласник) прекара в началото на април ковид за точно за ... 24 часа.

  Но в сравнение с това:

  https://www.theguardian.com/world/2021/sep/10/boys-more-at-risk-from-pfizer-jab-side-effect-than-covid-suggests-study

  да - предпочитам да остана на "отсрещния тротоар". След години може да се окаже така, че синът ми с право ще ме черпи.

 22. 22 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#19] от "44bond_street":

  Еми нека да почнат, после и аз ще дойда да те ваксинирам :))) Така е справедливо

 23. 23 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#11] от "boevbisser":

  Еми тъй де. Утре ако ти кажат, че и обрязването е задължително, ти ще си първия на опашката :))) Щот си примерен

 24. 24 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2689 Весело

  До коментар [#17] от "Хелиана":

  Повръща ми се, пих шампанско, сега съм на ирландско уиски. То ми дойде като нова година.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 25. 25 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#23] от "Ramon Asvalda":

  Чак пък за обрязване.... Иначе разсъждавам практично - ваксина, повече шансове да оживееш и да не влезеш в българска болница, а и пътувам - какво повече. Тук изядохме и солта, и тоягите и накрая - като другите.

 26. 26 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Който няма ваксина и пририта за мед. помощ, да си поема разноските на собствен гръб (освен тези, за които ваксината е противопоказна)! Никой не е длъжен да им плаща мърлявщината и неграмотността
  —цитат от коментар 15 на venci4


  Тогава си искам обратно здравните вноски. До стотинка.

 27. 27 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Ако изискванията са като в Европа, тогава зеления сертификат важи и за преболедували. Какво се тръшкат някои тук ?

 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Весело

  Това със столевката ми хареса.
  Не знам дали ще има ефект, вече е доста късно.
  Качих го на телефона.
  Ваксинирайте се.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Както е казал капитана на потъващият коръб: "Спокойно моряци, коръба потъва по правилата, вода има за всеки!".
  Та за тези, които досега не са разбрали всички ще се срещнат с коронавируса по един или друг начин. Хубавото за населението, което ще продължи да живее в България е, че ще бъде по-приспособимо за предизвикателствата на живота, а здравната и пенсионната система няма да бъдат натоварени. Предполагам, че и средната интелигентност ще се повиши.

 30. 30 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1582 Весело

  Ето до какво водят сборищата на сертифицирани:
  🦠 Scientists are tracking a coronavirus subvariant of Delta (https://on.ft.com/3voJa20?segmentId=5350a41c-d6b9-abb6-761c-bcaf0ad94329 ) called AY.4.2, which they believe may be even more infectious. (free to read)

  https://on.ft.com/3voJa20?segmentId=5350a41c-d6b9-abb6-761c-bcaf0ad94329

 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  "Сертификатът за преболедуване се издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат."

  Аз съм преболедувал. Имам антитела, но нямах възможност да се изследвам, понеже не можех да излизам от дома си по физически и законови причини. Преболедуването ми е доказано с тест за антитела, който показа че количеството им е в т.нар. "червен диапазон", което според лекарите е ясен индикатор за прекаран Ковид.

  Съпругата ми е ваксинирана със Пфайзер. Изкара тежко втората ваксинация, след което се проявиха симпоми на променено обоняние и вкус и нетърпимост към определени храни. Това продължава и до днес, вече половин година, без подобрение.

  Не желая да се излагам на подобен риск, както и на евентуални други рискове, от ваксинация с недостатъчно изследван и проверен препарат.

  ЗАЩО в наредбата НЕ Е ПРЕДВИДЕН и друг начин за доказване на преболедуване, като например надеждният тест за антитела?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 32 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  "установено с PCR боледуване"

  - Само не разбирам защо преболедуването трябва да е установено с PCR?
  Ами повечето хора, които боледуват, нямат PCR, но имат антитела. Така че тук има явна дискриминация срещу тези хора (мен в частност).

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 33. 33 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 139 Неутрално

  Аргументите в защита на подобни мерки са научно и социално неоправдани. Ваксината е слаба по отношение на защита от заразяване и разпространение на вируса, което прави аргумента за "общото благо" слаб. Ваксината е ефективна като лично предпазно средство. Всеки, който говори наизуст, или не си е написал домашното и говори за ваксините по принцип, а не за конкретните ваксини или си е написал домашното, но идеологията надделява над научните и рационални аргументи. Писал съм го много пъти - това да смяташ, че лишаването от права и свободи не крие рискове, е изключително наивно. Хората по подразбиране винаги поставят свободата (особено на другите) ниско в йерархията на потребности и ценности и винаги когато го правят, страдат в дългосрочен план, дори и да им е от полза в краткосрочен. Това не е конспиративна теория, а исторически факт!

  Също така е нужно да се отбележи, че причината за слабата ваксинация на населението е най-вече в неспособността на властите да убедят хората, особено за които ваксината има смисъл, да се ваксинират. Когато нямаш убедителни аргументи, залагаш на сила и принуда (в случая гранично с изнудване). Подходите, които се приложиха бяха - опит за подкупване (с някакви странни томболи и "награди"), опит за унижаване и обвинение (защото ако искаш да убедиш някой човек да направи нещо, винаги това да му казваш колко е т*п вървши работа), опит за лъжи и манипулация (с представяне на ваксината като нещо, което не е) и накрая след като "незнайно как" тези методи не сработиха, се стигна до сила. Разбира се това не е само в България, което е още по-притеснително.

 34. 34 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Ако изискванията са като в Европа, тогава зеления сертификат важи и за преболедували. ?
  —цитат от коментар 27 на nabliudatelnica


  Които обаче имат PCR.
  За да имаш положителен PCR, той трябва да е направен в самото начало на заболяването. Огромната част от хората, които се лекуват вкъщи, нямат такъв тест. Според критериите обаче те "не са преболедували".

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 35. 35 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ramon Asvalda":Чак пък за обрязване.... Иначе разсъждавам практично - ваксина, повече шансове да оживееш и да не влезеш в българска болница, а и пътувам - какво повече. Тук изядохме и солта, и тоягите и накрая - като другите.
  —цитат от коментар 25 на boevbisser


  След сопите и солта обикновенно следва нещо отзад. Може би тогава ще станем като другите

 36. 36 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Между другото, от известно време наблюдавам как тече една огромна манипулация. Дори и тази сутрин по БНР. Задава се въпросът така:
  - "Кое защитава по-добре - преболедуването или ваксината?"
  Отговорът тече по следния начин:
  - "Да се ваксинираш е по-добре, защото те предпазва от страничните ефекти след преболедуването."

  Т.е. пита се едно, отговаря се йезуитски и манипулативно съвсем друго.
  А отговорът е този - преболедувалият човек изгражда защита срещу всички антигени на вируса, а ваксината изгражда защита срещу един антиген. С други думи, преболедуването те защитава срещу всички възможни варианти на вируса в обозримото бъдеще, докато ваксината те защитава само срещу вирусите, които съдържа въпросния антиген (шипчест белтък).

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 37. 37 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1342 Весело

  Следващата стъпка е като в Австралия: признава се зелен сертификат но само за ваксиниране. Тихичко и лека полека вървим към задължителна ваксинация. Първо за лекари, после социални работници, държавни служители, после останалите. И за да работиш както в Италия зелен сертификат но за ваксинация. За да отидеш до магазина както в Германия пак същото. Време е да се счупи тази глинена стомна. Бойкот.
  —цитат от коментар 3 на mitakadm


  Викаш, бойкот на целия свят и самодостатъчност? Шопски вилает (от Витоша по-високо нема, от Искаро по-глибоко нема). Тва Германия, Италия, са нещастници и пълен капут, само България ще оцелее и пак ще излезе на три морета, нъл? Е, ще има некои жертви по пътя, но свободата иска жертви... по-скоро саможертва.

 38. 38 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#33] от "vnc171009947":

  За не-знам-кой-път! Общото благо идва, когато не умреш от елементарна липса на медицинска грижа, защото всичките доктори са умрели от преработване, докато се занимават с умиращите неваксинирани!!! КОЕ НЕ Е ЯСНО? Като са пълни болниците, ваксиниран, неваксиниран, стар, млад, коронясал, апандисит, катастрофа - всички могат РАВНИ да умрат на стълбите на болницата.

 39. 39 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  "Хората, които са против ваксинирането, не би трябвало да са против зеления сертификат, защото той дава възможност с резултат от тест да получиш достъп до места, където се събират повече хора. Това все пак е гаранция, че при масови събития ще бъде по-малка вероятността да се предаде инфекцията между хората и да тръгне след това да се разпространява."

  Абе докторе, ваксините не спират заразата! Вие тотално изкукахте.

 40. 40 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#39] от "Хелиана":

  Абе какво е изкукал доктора? Казва ти, че "зеления сертификат дава възможност с резултат от тест да получиш достъп до места, където се събират повече хора и ще е по-малка вероятността да се предаде инфекцията между хората".
  Ти пак викаш "ваксините не спират заразата!"
  Очевидно ти си изкукалата, не доктора.

  Зеленият сертификат помага на бизнеса, на икономиката, на социалния живот да не замре.
  Само който е болен ще си стои в къщи, не цялото население. За какво пискаш?

 41. 41 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#40] от "vankata1":

  И как ще гарантираш, че болните ваксинирани ще си стоят в къщи?! Те трябва да покажат само, че са ваксинирани. Не че са здрави.

 42. 42 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2689 Весело

  До коментар [#41] от "Хелиана":

  Ваксиниран ваксинирания око не вади.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 43. 43 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 139 Неутрално

  До коментар [#33] от "vnc171009947":За не-знам-кой-път! Общото благо идва, когато не умреш от елементарна липса на медицинска грижа, защото всичките доктори са умрели от преработване, докато се занимават с умиращите неваксинирани!!! КОЕ НЕ Е ЯСНО? Като са пълни болниците, ваксиниран, неваксиниран, стар, млад, коронясал, апандисит, катастрофа - всички могат РАВНИ да умрат на стълбите на болницата.
  —цитат от коментар 38 на Ядосан Октопод


  ОК. Нека да ти задам един въпрос - трябва ли да се въведе задължителен ИТМ (индекс на телесни мазнини) като изискване да се ползват определени услуги? Нали ти е ясно, че ако човек е с наднормено тегло значително увеличава риска да попадне в болницата, в това число и от ковид. Реално за много хора понижаване на ИТМ ще доведе до значителна защита от ковид или по-точно намаляване риска от хоспитализация. Това не е ли за общото благо? Ами пушенето и алкохолът? Те също рушат здравето, следователно тези хора е по-вероятно да изземат медицински ресурс, който иначе би спасил човешки живот на човек, който се е грижил за здравето си. Ако нямаш лимитиращ принцип къде личните права и свободи и личния избор се заменя с принуда "за общото благо", то тогава този аргумент може да бъде удължен до почти всяка човешка активност, която пряко или косвено може да навреди на общото благо и обществено здраве.

 44. 44 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 139 Неутрално

  До коментар [#39] от "Хелиана":Абе какво е изкукал доктора? Казва ти, че "зеления сертификат дава възможност с резултат от тест да получиш достъп до места, където се събират повече хора и ще е по-малка вероятността да се предаде инфекцията между хората". Ти пак викаш "ваксините не спират заразата!" Очевидно ти си изкукалата, не доктора. Зеленият сертификат помага на бизнеса, на икономиката, на социалния живот да не замре. Само който е болен ще си стои в къщи, не цялото население. За какво пискаш?
  —цитат от коментар 40 на vankata1


  Говориш много уверено, но не съм убеден, че имаш връзка с реалността. В кой свят си представяш, че някой ще си прави по 2-3 теста на седмица, за да посещава обществени места? При 20% ваксинирани и допълнителна бариера за тестване за останалите, колко хора мислиш, че ще посещават тези обекти?

 45. 45 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Който няма ваксина и пририта за мед. помощ, да си поема разноските на собствен гръб (освен тези, за които ваксината е противопоказна)! Никой не е длъжен да им плаща мърлявщината и неграмотността
  —цитат от коментар 15 на venci4


  Тогава си искам обратно здравните вноски. До стотинка.
  —цитат от коментар 26 на Alex Ivanov


  Ти не си ги плащал само за Ковид

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 46. 46 Профил на comment
  comment
  Рейтинг: 137 Гневно

  Който не иска на дръвника или в затворената църква.

  Звучи ли познато, а?

 47. 47 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Днес кметът на Москва Собянин е забранил на неваксинираните по-възрастни от 60 да излизат от къщи до февруари. Честито на троловете дето обясняват за ваксини заговори ЕС и еврогейове.

 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  Смешно е, тези, които не искат да се ваксинират, да наричат ваксиниралите се "страхливци". Защото, тези които не смеят да се ваксинират, всъщност са страхливците!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#44] от "vnc171009947":

  Който иска да ги посещава. И да си плаща тестовете. Ако му е скъпо да се ваксинира. Ако не иска и двете да си седи в къщи. Както е задължен да не е пиян, да се държи прилично и да не мирише, така е задължен и да не разпространява вируси. По тая логика дай да им поемем и сметките, че да са повече посетителите.

 50. 50 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#46] от "comment":

  Не, тая безсмислица не ми звучи познато.

 51. 51 Профил на comment
  comment
  Рейтинг: 137 Неутрално

  До коментар [#50] от "nabliudatelnica":

  След като сте запознат(а) с кирилицата, би трябвало да сте запознат(а) и с българската история.

 52. 52 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#51] от "comment":

  Бъди сигурен (а), че съм запознат. Но съм запознат и с българската граматика. Изречението ти няма никакъв смисъл. Май не си българин или не си ходил(а) повече от 2 класа на училище.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Неваксинираните няма защо да протестират, никой не ги кара нищо насила. Просто да си стоят в къщи и да оставят другите да живеят спокойно.

 54. 54 Профил на comment
  comment
  Рейтинг: 137 Неутрално

  До коментар [#52] от "nabliudatelnica":

  Не се познаваме, за да се обръщате Вие към мен с лично местоимение в единствено число.

  Относно написаното изречение: Няма никакъв смисъл, ако се чете буквално.

  Кой какъв е няма значение, но тук явно доста хора обичат да нападат и обиждат някой изразяващ различно мнение.

  Хубава вечер !

 55. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#53] от "Роси":

  Това е супер вярно. Подкрепям. Ще се заразяват само ваксинирани Щото ваксинираниге не разбраха, че ваксината не те прави безсмъртен и незаразим.
  Трябва да се спазват мерките.
  Иначе аз съм ЗА ваксината и за мерките.
  Иначе какво топли САЩ например, че вместо 3000 на ден сега умират 1000.
  Човешкият живот не е статистика.
  Тока, че се пазете.

 56. 56 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Ако сертификатът важи 14 дена след ваксинацията, то по същия начин би трябвало да броят и ваксинираните починали от Ковид. Демек, за неваксинирани минават и почонали ваксинирани преди по -малко от 13 дни с втора ваксина. Интересно е, колко процента са тези хора!

 57. 57 Профил на tahion
  tahion
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Никъде другаде в Европа няма толкова дебилен министър на здравето. Как може да се въведе тоя сертификат от днес за утре? Кой изобщо може да се подготви за толкова малко време?? Има ли тестове? Има ли проверяващи? Фирмите имат могат ли да се погрижат? Откъде се пръкна тоя малоумник?

 58. 58 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 250 Неутрално


  До коментар [#26] от "Alex Ivanov":

  Може да спреш да ги плащаш, след известно време ще загубиш здравноосигурителни права, ако имаш пари да плащаш кеш здравни процедури не е проблем

 59. 59 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Щом робството е повсеместно, значи е ок. Имало тоталитаризъм преди 1989? Не, господа, сега тепърва се започва. Чували ли сте за социална кредитна система? Началото ѝ се полага днес.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Социална_кредитна_система

  Яд ме е, че съм част от тва овче общество. Все пак се радвам, че в българия овцете са малцинство.

 60. 60 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 180 Неутрално

  *България, извинявам се за малката буква.

 61. 61 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Неутрално
 62. 62 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Немое да бухаш сланина ракия цигари и да се насираш ор страх да не те ваксинират. Треа верно да си уникално тъп.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 63. 63 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 706 Неутрално
 64. 64 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Усещате ли безумната им наглост да ни сравняват с ъс стадата на запад .още като малки деца ни казваха (когато правехме глупости по имитация) ами иванчо ако се хвърли от моста и ти ли ще се хвърлиш толкова могат за всеки мислещ човек т,нар западен свят е един АНТИПРИМЕР.

 65. 65 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Прокопиев, Прокопиев то бива ама да продаваш България е това вече Смърди. Сорос и Брюксел с НПО добре плащат за статийки. Бърза реакция на ЕС внесоха "Плана за възстановяване /унищожаване" в ЕС и Готово "Спасяват" всички. Човека бележи тотален упадък.

 66. 66 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#4] от "plynii":

  Трябва да е с лична карта и сканиране на кода. Така е в Европа.

 67. 67 Профил на Свежана
  Свежана
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#43] от "vnc171009947": Разликата е в това, че нито затлъстелите, нито пушачи и алкохолици могат да препълнят болниците едновременно така, както един респираторен вирус, доказано силно заразяващ, ги препълва и това лишава болни от други болести от лечение.


 68. 68 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#16] от "stargate":

  НАРИЧА СЕ СОЦИАЛНО ИНЖИНЕРСТВО НЯКЪДЕ (ИТАЛИЯ ГЪРЦИЯ ,КИПЪР-КОЛОНИИ НА СВЕТОВНАТА ПЛУТОКРАТСКА ШАЙКА,АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ -НОВИТЕ ИМ УБЕЖИЩА ,ЯВНО ЩЕ ДЪРПАТ ШАЛТЕРА НА САЩ СКОРО)Е ТУРБОСОЦИАЛНО ИНЖИНЕРСТВО

 69. 69 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#62] от "Свинчуга":

  Защо си мислите ,че всички се хранят като вас

 70. 70 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#59] от "pilgrim.epsylon":

  не бе това са плоскоземци ,нискочели конспирационисти ,безотговорни,ганювци,невярващи в науката,ходещи на врачки,бууащи сланина и т.нат

 71. 71 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Добре де, има промяна вече. Зеленият сертификат важи и за преболедувалите доказани с антигенен тест... от декември 2020 година. А преди да го изискат тотално, за преболедувалите с ПЦР, сертификата важеше 6 месеца. Май така е и по света, с ваксина безсрочно (е, и малко бустер), преболедувал със сертификат 6 месеца.
  Така, сега нашите специалисти за една нощ откриха нещо ново при преболедувалите, та така увеличават срока или се уплашиха? До вчера преболедувалия беше безопасен 6 месеца, а от днес вече е поне година?!
  На какво трябва да вярваме, на това до вчера или на новото дваЙСЕ?

 72. 72 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#15] от "venci4":

  Нищо против, но само ако ми върнете здравните осигуровки, плащани на тая шибата държава вече 25 години!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK