"Много здраве от Джордж Оруел", или още за задължителните сертификати

"Въвеждането на зелен сертификат очевидно има магически ефект."

© Цветелина Белутова, Капитал

"Въвеждането на зелен сертификат очевидно има магически ефект."Новината, че от утре се въвежда изискване за притежание на зелен COVID сертификат за повечето дейности на закрито, предизвика бурни реакции в обществото, вариращи от одобрение до пълно отрицание. Документът, който се издава на ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от тест, няма да е необходим за влизане в магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, пощите, градския транспорт.


"Дневник" предлага няколко гледни точки по темата, някои от мненията са от БНР и социалните мрежи.


Евгений Дайнов, професор по политически науки в НБУ: Стойчо Кацаров беше прав през лятото, прав е и сега


Днес всеки българин има любима своя критика към Стойчо Кацаров. Всички сме в този кюп. Колко от нас обаче биха искали точно днес да са на неговото място?
Не виждам гора от ръце...


Министър Кацаров е трагичен герой по един класически, автентичен начин. Еднакво е прокълнат, каквото и да прави или да не прави. Докато апелираше за елементарен здрав разум и не въвеждаше драстични ограничения, половината народ го проклинаше, че не прави нищо. Когато България заедно с Румъния и Русия светна на картата на ковид Европа в тъмночервен цвят Кацаров, притиснат между "дявола и синьото море" (както казват понякога англичаните), се видя принуден да обяви ограничения. Тогава му скочи другата половина от населението: "Отнемаш ни права и свободи!". Междувременно първата половина пак му скочи, този път с аргумента: "Сега ли се сети? Къде беше, когато..."


Човекът няма ход, който да получи одобрение от изнервената популация. Крачка вляво, крачка вдясно, напред или назад - все ще стъпва върху бомба, която ще му се взривява в краката. И на място да замръзне - пак някой ще му стовари бомба върху главата. Ако има днес човек, който няма политическо бъдеще - това е той. Нека благодари на боговете, в които вярва, че онова, което той самият не иска, е политическо бъдеще. А ако беше професионален политик?


Безизходната ситуация, в която попадна Стойчо Кацаров, става особено изострено трагична, когато си дадем сметка, че всъщност човекът е прав - и лятос, когато "не правеше нищо" и днес, когато "отнема права и свободи".


Свидетелствам например, че прилагането на елементарен здрав разум от благоразумни и отговорни хора (т.е. "правенето на нищо") дава резултати. В края на август се състоя Миндя рок фест. Онези околни села, които провеждаха "традиционни събори" по същото време, пламнаха от Ковид. Фестивалът - не. Защо? Защото и организаторите, и публиката, и местната власт действаха благоразумно. Хората в публиката чуваха апелите на организаторите и спазваха прилична дистанция, не се гъчкаха по обичайния начин пред сцената и дори - на опашките за бира и кебапчета. Общинският кмет беше изпратил 700 маски и 30 уреда с дезинфектант, които се ползваха постоянно. И заразата не мина през фестивала.


Същото е положението в Нов български университет. Преподаватели и студенти има - огнище на зараза няма. Защо? Поради същите причини: прилагане на здрав разум и от загрижени за ближния хора.


Ако всички се вслушваха в апелите на Кацаров за прилагането на елементарен здрав разум, нещата щяха днес да изглеждат по друг начин. Ако се вслушваха и в неговите апели по възможност да се ваксинират (да, знам, че има хора, които не могат да бъдат ваксинирани, но огромното мнозинство могат) - нещата щяха да изглеждат по още по-различен начин. Както изглеждат днес в Западна Европа например.


Тук искам да напомня нещо отдавна забравено. Мен поне ме дели само едно поколение от болестите - убийци на миналото. Поколението на баща ми помни съученици, измирали рутинно от коклюш, туберкулоза, морбили, детски паралич, пневмония, тетанус и подобни. Аз такива съученици не помня, тъй като по мое време всички вече бяха "имунизирани", както се казваше тогава. И така израснаха поколения, които приемат за даденост, за неотменима част от устройството на Вселената, че не измират от горепосочените зарази. А всъщност не измират от тях, защото са ваксинирани, както казваме днес.


След масовия отказ от благоразумно и солидарно с ближния поведение и последвалия взрив на заразата министър Кацаров нямаше избор, освен да "отнема права и свободи". Нямаше какво друго да направи, за да не бъде обвиняван в геноцид от различни ентусиасти. Затова съвсем съзнателно настъпи тази бомба. В името на общото благо. Дори - в името на онези силно викащи кръчмари и сервитьори, които при негово бездействие щяха да видят туристически сезон на кукуво лято. Кой чуждестранен турист ще дойде в най-заразената страна в ЕС - особено ако разбере, че властите в нея не прилагат никакви мерки против заразата?


Стойчо Кацаров беше прав през лятото, прав е и сега. Резултатът е, че едва ли има български гражданин, който в момента да не го мрази. И такива неща се случват понякога, особено в България и особено на онези, които по време на кризи разчитат на здравия разум на българския народ; и предпочитат да говорят с него честно, без да обещават онова, което българите искат най-много - да им е лесно.


А на него му е трудно. Затова никой от нас не би искал да е на неговото място.


Д-р Дафина Тачова, педиатър пулмолог: Единственият начин да предпазим децата е масовата ваксинация сред възрастните


Над половината от децата в Благоевград с грипоподобни симптоми са с положителни проби за Covid-19. Увеличават се и случаите на тежко преминаване през болестта. Ако "пламнат" децата и трябва да се хоспитализират, няма да има къде. Единственият начин да ги предпазим е масовата ваксинация сред възрастните, а за някои професии тя трябва да е задължителна.


Докато при предишните вълни децата бяха пощадени, сега не отстъпват на възрастните. Имам пациенти бебета, които са с положителен тест, да не говорим за ученическата възраст... Детските градини и училищата не трябва да се затварят, но трябва да има по-голяма прецизност по отношение на имунизационния процес.


Д-р Аспарух Илиев: Смъртта би трябвало да е стимул за ваксиниране, а не сертификатите


Въвеждането на зелен сертификат (одобрен в целия ЕС) очевидно има магически ефект върху готовността за ваксиниране - домашните лекари и ваксинационните центрове са засипани от желаещи. Значи можело!


Зелените сертификати винаги се считаха за един от пътищата за изход от пандемията в ЕС, но не очаквах такъв ефект. Колкото по-бързо се нормализира обстановката, толкова по-бързо ще се върнем към сравнително нормално всекидневие. Така че всяко усилие да се преборим с верижната реакция от инфекции е добре дошло. Това всеки бизнес трябва да знае от букварчето. Но какво виждат очите ми - Ричард Лъвското сърце е на барикадите. Крайно нелогично, той би трябвало цяло лято да се скъса от проваксинна кампания, за да осигури работата на колегите си.


Добре, мисля си, поне сред партиите има разумни. Обаче - БСП, "Възраждане" и "Атака", както и части от ИТН (очевидно ръководството внимава какво казва в момента) искат оставки на Кацаров - не че няма за какво, но точно за сертификата ли намерихте, очевидно едно от малкото работещи решения. Изненадан съм от ГЕРБ - не че си правя илюзии, но поне в областта на здравеопазването виждам разумни лица там. Обаче и ГЕРБ възсяда популистката вълна и иска оставки заради сертификата. Много ми се иска, поне по темата Ковид, всички да седнем на една маса и да не вземаме популистки решения. И последно - на ден в момента от Ковид умират толкова хора, колкото и без Ковид, успяхме да удвоим смъртността. Това би трябвало да е стимул за ваксиниране, а не сертификатите, мили хора.


Послепис: отношението и нападението към проф. Денков, който е един от най-смислените хора на управлението в момента, от привърженици на проруската хибридна партия "Възраждане" е абсолютен срам и изисква безкомпромисна намеса на полицията.


Д-р Христиана Бацелова, епидемиолог: Да се доверим на имунолозите, а не на ресторантьорите


В повечето държави от ЕС зеленият сертификат отдавна е въведен. Видяхме, че там след въвеждането му сериозно се увеличава процентът на ваксинирано население, определено има огромни ползи въвеждането на този документ. Той предполага определени затворени пространства в градовете могат да бъдат по-безопасни.


За съжаление, заведенията обявяват бойкот на каквито и да са мерки. Би трябвало те да са "за" този зелен сертификат, защото това им дава възможност да работят в безопасна среда. Лично аз не разбирам, защо има хора, които настояват да работят в среда, където да се разболяват, което крие риск от смърт.


Има страх у доста голяма част от населението към ваксините. За този страх се потрудиха и доста медицински лица, които разпространяват неистини за ваксините. Нормално е някои хора да се страхуват, но след като вече една година мина от кампанията, освен това има и над 6 милиарда поставени ваксини в света, то би трябвало всеки разумен човек да разбере, че ваксините са безопасни, и това е единственият начин за справяне със ситуацията. Изключително важно е медиците да са с поставени имунизации, защото не можем да рискуваме да заразяват пациенти.


Едва ли ще стигнем до задължително ваксиниране на медици, надявам се, че всички ще се разумни и да изберат сигурния начин да бъдат предпазени, а не да рискуват в XXI век да умрат както през Средновековието.


Нека да се доверим на имунолозите, които са специалистите за антителата, а не на ресторантьорите. Все още в света няма протективен титър за антитела, който да се счита за определен за всички. Ние не може да допуснем хора, които имат антитела, но не са предпазени, да посещават места, в които знаем, че са наложени мерки и те могат да заразяват. Тук е важна думата на имунолозите.


Проф. Радка Аргирова, председател на дружеството по медицинска вирусология: От 60 души на легло двама са ваксинирани


Новите мерки и ограничения са закъснели. Ако през лятото бяхме направили това, което сега се прави, щяхме да сме по-свободни. Много редки са случаите на заразяване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден - от 60 души на легло двама са ваксинирани.


Постковид синдромът - сърдечни усложнения, белодробни, е сериозен, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават.


Александър Андреев, "Дойче веле": Кой иска да ти вземе свободата и какво ще я прави?


"Това е моят зелен сертификат!" - пише в социалните мрежи един очевидно превъзбуден и наивен млад човек, поствайки учебникарска картинка със зелено Възрожденско знаме, на което пише "Свобода или смърт".


Замислих се.


Излиза, че за този младеж и за още много като него в България предпазните мерки срещу едно смъртоносно вирусно заболяване означават "смърт", а "свобода" означава да не се признават тези мерки. Много здраве от Джордж Оруел.


1984 (Сиела)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Кой и защо иска да ти вземе свободата?


Приказвал съм си с много хора, за които днес се говори с несръчното обозначение "антиваксъри". И съм чувал същите обяснения, които могат да се чуят и прочетат в мрежите и на улицата: "Лъжат ни", "Заговор", "Става дума само за пари", "Не им вярвам", "Искат да ми вземат свободата".


Но за какво точно им е твоята свобода, младежо с Възрожденското знаме? Кой иска да ти я вземе и какво ще я прави? И коя свобода? Свободата да пишеш глупости в социалните мрежи и да скандираш на улицата смехотворни от научна гледна точка лозунги - лично аз дори тази свобода не бих ти взел.


На кого вярваш?


Не ти ли идва наум, че - при цялото основателно и историческо фундирано недоверие към властите в България - "те" (дето искат да ти вземат свободата) може би все пак гледат да опазят здравето и живота на повече хора? Ако не вярваш на българските (НСИ) и на европейските (EuroMomo) институции и числа за ръста на смъртността в годините на пандемията - на кого вярваш?


А, да сетих се: над 70% от хората в България вярват на врачки, гадателки и баячки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (286)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  Нека да припомним, че в страни като Австралия полицията създаде специални шпицкоманди, които да ловят протестиращите и "нарушаващите реда", които митингуват срещу блокировките.

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  Пак в Австралия се заговори от политици на най-високо ниво за изключване на неваксинираните от икономическия живот на континенталната страна. Безпрецедентно решение, което по всички параметри граничи с поведението и идеите на д-р Менгеле и нацистите, и което ще обрече хиляди хора на глад и социална остракизация.

  [email protected]
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Ами показателно е, че хората се юрнаха да се виксинират. Дали ще можеш да ходиш на бар или в мол явно е по-важно от това дали ще заразиш и убиеш твой близък или познат.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  А Радев, автоматично губи електоралната подкрепа на голяма част от хората, които иначе биха го подкрепили.

  [email protected]
 8. 8 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 923 Неутрално

  "А, да сетих се: над 70% от хората в България вярват на врачки, гадателки и баячки."

  За съжаление е точно така. Дори хора, имащи се за интелигентни и образовани, а в главите им бучи адска смес от суеверия, религиозен примитивизъм и абсурдни от научна гледна точка схващания.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Вярно е, че каквото и да направи Кацаров все на нож се посреща! Но то е защото всичко му е фалшиво! От изявен антиваксър с половин уста почна да говори за ползи от ваксините, но си личи, че е фалшив! И ментора му Радев вчера призова да се ваксинираме, но и той е фалшив, защото приди няколко месеца агитираше, че даже такъв вирус няма!

  Затова хората не им обръщат внимание на призивите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  "Д-р Христиана Бацелова, епидемиолог: Да се доверим на имунолозите, а не на ресторантьорите"

  Кога е било епидемиолог да ми сипе питие и да ми пусне чалга за душата?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#5] от "Калник":


  Ами показателно е, че хората се юрнаха да се виксинират. Дали ще можеш да ходиш на бар или в мол явно е по-важно от това дали ще заразиш и убиеш твой близък или познат.
  —цитат от коментар 5 на Калник


  Разбира се нарушаването на доста права на неваксинраните е без значение....
  Само да попитам, има доста случаи в които лекарите препоръчват да НЕ се ваксинираш. Какво правим тогава?

 12. 12 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  Това ли измисли Pi Ar Sevi? Слабо, баце...

 13. 13 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#5] от "Калник":

  Ваксинираните са толкова заразоносители колкото и неваксинираните. Всичката Ви логика е такава. После що не сме искали да се ваксинираме. Ей заради такива лъжи.

 14. 14 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz73":

  Пращай тези лекари да работят в ковид отделенията.
  Ще си сменят мнението на мига, а след тях и овцете....

 15. 15 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Тамошните квартални или ДС. И ний се дали нещо на света.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Заглавие от друга статия по темата:

  "Бизнесът иска държавата да плаща тестовете за сертификата"

  Държавата плаща ваксините! Точка! Който не иска ваксина, да плаща сам тестовете си!

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#5] от "Калник":Ваксинираните са толкова заразоносители колкото и неваксинираните. Всичката Ви логика е такава. После що не сме искали да се ваксинираме. Ей заради такива лъжи.
  —цитат от коментар 13 на George Svinarov


  Обикновено не се опитвам да варя туй, що не увира, но: ваксинираните боледуват по-леко и не пренатоварват болничната система и отделенията за интензивни грижи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#19] от "bnc59488372":

  Забрави да споменеш, че Земята е плоска! :-)

 21. 21 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Съжалявам да ти го кажа, но звучиш като напълно изперкал!
  По колко души на ден трябва да почнат да измират (от ковид в България), за да осъзнаеш, че протестиращите срещу ограниченията не са били прави? Ама никой от протестиращите дори и да иска, няма да върне десетки хиляди хора от гроба, нали?
  И да, ваксините не са безопасни и има хора с нежелани реакции и трайни остатъчни последици, но колко по-здравословно е да преболедуваш тежко ковид? Няма ли трайни остатъчни последици след преболедуване от ковид върху сърдечната система, бъбреците или други органи?
  Да, има корумпирани хора във властта, но все пак има и множество хора, които работят за това жертвите и дългосрочните последствия върху здравето на хората да са по-малко.

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#21] от "vankata1":

  След като хиляди българи се втурнаха да теглят здравни сертификати, неподготвена се оказа и националната здравно-информационна система...........

  [email protected]
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#21] от "vankata1":

  Новината само показва колко необмислени детайли има около заповедта, издадена снощи и даваща само 24 часа срок на хиляди фирми, лаборатории и държавни служители да се подготвят за повсеместно въвеждане на зелени сертификати.

  [email protected]
 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  Като си говорим за Оруел - там свинете накрая заемат мястото на хората.

  Напомня ли ви за някой си Д.П.?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1164 Гневно

  Проф. Аргирова, покажете заснет вируса на Ковид 19. Когато бъдещите ви колеги като студенти отворят учебник по виросулогия да видят: така изглежда грип, това е ХИВ, Ебола, туберколозен бацил и т. н. А това е К19. Каква е разликата между ХИВ и Ковид, докторке? Защото е така не посочихте разликата между грип и ковид. От 2 г. вече у нас никой не назовава името на д-р Иванов Иванов Луков /например/ от лабораторията в село Нанадолнонанагорнище, че този нов вирус е изолиран. Има ли такъв човек в България? А за тоя Аспарух смъртта едва сега започнала да съществува. Преди Ковид нямаше смърт и тежки болести, нямаше епидемии, не се умираше, абе бе рая. Падна от нейде вируса с оная с косата.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на id
  id
  Рейтинг: 451 Неутрално

  В следващия цитат се вижда проблема "Ако се вслушваха и в неговите апели по възможност да се ваксинират (да, знам, че има хора, които не могат да бъдат ваксинирани, но огромното мнозинство могат) - нещата щяха да изглеждат по още по-различен начин."

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Разстроено

  До коментар [#21] от "vankata1":

  ''Според мен нарастването на цените ще остане в рамките на 2% и няма нищо общо с Ковид ''
  Румен Радев - Президент на българската / да я наречем/ държава...........

  [email protected]
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  Май служебното правителство не осъзнава, че под прозорците им не са се събрали триста протестъри, жадни за власт. Под прозорците им са гладните. И те се увеличават. А бунтът на гладните няма нищо общо с дирижирания крясък на протестъра, нали...

  [email protected]
 30. 30 Профил на apb111006179
  apb111006179
  Рейтинг: 12 Неутрално

  От както сме в ковид кризата не съм прочел един смислен отговор на въпроса: Няма да се ваксинирам,защото.... Изключвам хората които по някакви здравословни проблеми наистина не могат.

 31. 31 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#8] от "murttle":

  На други пък им бучат повърхностни научни схващания подплатени със суеверия и вярата, че учените и докторите са магьосници и че са способни да направят всичко, без много грешки и замърсявания от човешките аспекти - примерно егото и алчността :)))

 32. 32 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Весело

  ЕС, ЕС, ЕС... йес, йес, йес... Пропагандата от СССР е семпла и безлична в сравнение с Ентелигентната днешна.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 33. 33 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До всички които смят, че са им нарушени правата и свободите - ами правете си тестове през три дни и си гледайте кефа. Като поредния тест излезе положителен, не се доверявайте на лекари, а четете какво пише във Фейсбук. Успех !

 34. 34 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1822 Разстроено

  Много мнения от 'компетенти'. Валидни са само тези, които преди достатъчно да се вземат мерки време, предвидиха, че това ще се случи.
  Толкова по 'трагичният герой стойчО' (по дайноФ).

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 35. 35 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Един "малък" пропуск е да се спомене, че останалите ваксини, които са споменати са преминали през многогодишни тестове за сигурност. Докато текущите на практика нямат такива изследвания. Втори факт - страничните ефекти от ковид ваксините са много пъти повече от тези на традиционните ваксини за други заболявания. Всеки може да провери тези данни сам. Така, че логиката тук издиша. Нямаме ваксина, която да е добра, проверена и да работи добре, а използването на идеи от нацистка Германия (зеления сертификат) едва ли ще доведе до по-високо доверие сред населението.

 36. 36 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Дайнов на амбразурката! И преди бил прав Кацаров, и сега бил прав! Трудно му било, все едно преди не беше...

 37. 37 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#14] от "lig35561597":


  До коментар [#11] от "lz73":Пращай тези лекари да работят в ковид отделенията.Ще си сменят мнението на мига, а след тях и овцете....
  —цитат от коментар 14 на lig35561597


  Аха, само дето именно лекар от ковид отделение твърди, че при някои заболявания ваксинирането е противопоказно....явно ти разбираш повече от него...и от тия, дето са ги измислили ваксините. Щото и те така казват...

 38. 38 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 530 Неутрално

  „Евгений Дайнов, професор по политически науки в НБУ: Стойчо Кацаров беше прав през лятото, прав е и сега"

  Аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори!!!

  Браво, професоре Дайнов!

 39. 39 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 826 Любопитно

  Александър Андреев: А, да сетих се: над 70% от хората в България вярват на врачки, гадателки и баячки.

  И аз се сетих: А ти, Андреев, какво направи хората да вярват в теб, а не във врачки и бавачки?

 40. 40 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Разбира се нарушаването на доста права на неваксинраните е без значение....
  Само да попитам, има доста случаи в които лекарите препоръчват да НЕ се ваксинираш. Какво правим тогава?
  —цитат от коментар 11 на lz73


  Толкова е прост отговорът, че и Ваша милост изглежда заслепен, за да задава такъв въпрос. Същият доктор, който е препоръчал на конкретния пациент да не се ваксинира по някакви медицински причини, му е препоръчал да избягва посещаването на публични места, особено по време на пик на заболяването!
  Какво ще дири такъв човек в такъв момент на театър или в кафене? Нарушението на правото му да отиде на театър или в кафене е временно и е за негово добро!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":Съжалявам да ти го кажа, но звучиш като напълно изперкал! По колко души на ден трябва да почнат да измират (от ковид в България), за да осъзнаеш, че протестиращите срещу ограниченията не са били прави? Ама никой от протестиращите дори и да иска, няма да върне десетки хиляди хора от гроба, нали? И да, ваксините не са безопасни и има хора с нежелани реакции и трайни остатъчни последици, но колко по-здравословно е да преболедуваш тежко ковид? Няма ли трайни остатъчни последици след преболедуване от ковид върху сърдечната система, бъбреците или други органи? Да, има корумпирани хора във властта, но все пак има и множество хора, които работят за това жертвите и дългосрочните последствия върху здравето на хората да са по-малко.
  —цитат от коментар 21 на vankata1


  Ами то хубаво би било първо да си отговориш сам на тези въпроси та после да философстваш. Никой никъде не пише и не изследва негатвините последици от ваксинациите, какви са тези ваксинации щом трябва да се ваксинираш трети, та и четвърти път?

 43. 43 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2385 Гневно

  Ами показателно е, че хората се юрнаха да се виксинират. Дали ще можеш да ходиш на бар или в мол явно е по-важно от това дали ще заразиш и убиеш твой близък или познат.
  —цитат от коментар 5 на Калник


  А 65+ редят ли се на опашки за ваксиниране? Или щом няма да ходят на мол, всичко е наред.
  Иначе се гъчат в градския транспорт в пиков час, ей така, за да се раздвижат от скуката.
  Тяхното е "кой ми сра в гащите". Също и синовете и дъщерите им! Без извинения и звездички.

 44. 44 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1822 Разстроено

  Вярно е, че каквото и да направи Кацаров все на нож се посреща! Но то е защото всичко му е фалшиво! От изявен антиваксър с половин уста почна да говори за ползи от ваксините, но си личи, че е фалшив! И ментора му Радев вчера призова да се ваксинираме, но и той е фалшив, защото приди няколко месеца агитираше, че даже такъв вирус няма! Затова хората не им обръщат внимание на призивите!
  —цитат от коментар 9 на lz2


  ++++++++++
  Те за това нещата се забавиха чак до сега и преживяваме четвърта вълна, която можеше да я няма.
  Радевци и Кацаровци забавиха ваксинацията с тезите си, и сега заедно с тях ще духаме супата, заради пропиляното в 'изчегъртване' време.
  Сега трудно се намират правилните решения.
  Късно е.
  Гордея се, че съм ваксиниран!

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 45. 45 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#30] от "apb111006179":


  От както сме в ковид кризата не съм прочел един смислен отговор на въпроса: Няма да се ваксинирам,защото.... Изключвам хората които по някакви здравословни проблеми наистина не могат.
  —цитат от коментар 30 на apb111006179


  От рейтинга ти виждам, че от скоро четеш тук....Добре, за теб ще направя изключение и ще повторя моите аргументи. Пък ти кажи дали са смислени.
  Няма да се ваксинирам защото:
  1. Сигурен съм, че ваксината предпазва от ковид...временно. Поне така казват докторите.
  2. Сигурен съм, че придобитият имунитет в резултат на прекарано заболяване е по-силен от този от ваксината. Пак според мнение на специалистите.
  3. Смятам, че поради естеството на работата и начина на живот не съм сериозно застрашен от заразяване.
  4. Не съм на възраст, определяна като рискова.
  5. Пак според специалистите ваксинираните също разнасят вируса.
  6. Съществува риск, макар и минимален от странични ефекти от ваксината. Според всички специалисти не може еднозначно да се твърди, че е безвредна.
  7. Въз основа на горното и като претегля рискът от заразяване и от странични ефекти от ваксината съм решил да отлагам ваксинацията докато е възможно. Още повече, че имам обосновани подозрения, че съм изкарал ковид "на крак".

  Е, намери ли смисъл? И да, ако бях лекар, магазинер, даскал,....щях вече да съм ваксиниран.

 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#44:"zz_s"][/quote]

  Ами..прав си! То като няма с какво друго да се гордееш, ще се гордееш че са ти забили някаква игла в тялото.

 47. 47 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#44] от "zz_s":

  След месец се подгответе за банда ходещи от къща до къща търсещи неваксинирани :))) А и естествено вината за вируса, икономическата криза, енергийната криза, политическата криза, кризената криза е на неваксинираните :))) Ако ги изгорите тях, Бога във вулкана ще бъде удовлетворен и този път реколтата ще бъде богата и дъждовете обилни :))

  Ние сме най цивилизованите хора в цялата история ураа :))

 48. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Мислихме си, надявахме се, мечтаехме си до неотдавна че сме буден и просветен народ. Че имаме култура, разум, чувство за самосъхранение.
  После масовото изпростяване почна да се показва, циганизацията, мутринизацията, простащината станаха на мода.
  После изпростяването се прояви в псевдо патриотизъм, расизъм, дискриминация, масови кражби и корупция, потъване в боклуци.
  После пък дойде и пандемията, и съвсем закономерно плоскоземието се прояви като функция на изпростяването.
  Какво ли ще дойде занапред?

 49. 49 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2385 Гневно

  [quote#17:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  Кои ваксинирани не заемат интензивни легла!?
  Тези на възраст 18-50, или 65+!?

  Логиката ти е невалидна.
  Ако ваксинираните СА ПРЕНОСИТЕЛИ, и ако неваксинирани 60- не ходят по болници, нуждата да се ваксинират е точно 0лева!!!!

  За преболедували, и то официално, ептен!!!

 50. 50 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#49] от "Тангра":

  Много мислиш, по малко мислене и повече изпълняване на заповеди :))

  Войната е мир, свободата е робство

 51. 51 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Или печели. Кой знае?

 52. 52 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  "Излиза, че за този младеж и за още много като него в България предпазните мерки срещу едно смъртоносно вирусно заболяване означават "смърт", а "свобода" означава да не се признават тези мерки. Много здраве от Джордж Оруел."
  ..........................
  Таварищ Андреев, излиза, че свободата може да ни я отнема само Бойко Методиев Борисов. Когато Хаджибабкяните гориха маски, ти таварищ мълча.

 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Ако Радев губи голяма електорална подкрепа, то ще е засметка на някой друг. На кого?

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#40] от "vankata1":


  Толкова е прост отговорът, че и Ваша милост изглежда заслепен, за да задава такъв въпрос. Същият доктор, който е препоръчал на конкретния пациент да не се ваксинира по някакви медицински причини, му е препоръчал да избягва посещаването на публични места, особено по време на пик на заболяването!
  Какво ще дири такъв човек в такъв момент на театър или в кафене? Нарушението на правото му да отиде на театър или в кафене е временно и е за негово добро!
  —цитат от коментар 40 на vankata1


  Дано съзнаваш каква глупост си написал! Ами ако работата на този човек изисква да пътува в командировки? Хотел, ресторант...йок! Ще спи в колата и ще си купува хляб и кучешка радост....доообре!
  А временно ограничаване на права за доброто на конкретен човек е практикувано в едни други времена и в други заведения....да ги изброявам ли?

 55. 55 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#25] от "Petia Nikolova":

  Ко?

 56. 56 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Тука е Така. Българите Бързат. Българките Пият Кафе и Гледат Турски Сериали. И спасение не дебне отникъде.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#48] от "Таралеж":
  Всички умни, будни, знаещи и можещи български емигранти ще се приберат в България, за да оправят нещата, защото само с подигравки и ръсене на акъл по форуми и седянки, явно работата не става. Трябва си работа на терен, на полза роду и с личен пример. 😉

  До коментар [#48] от "Таралеж":
  "Какво ли ще дойде занапред?"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 58. 58 Профил на vsp361082906
  vsp361082906
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz73":

  Тези случаи едва ли са повече от 5% от хората които наистина не е здравословно да се ваксината. Сми остановите 95% какво се чудят?

 59. 59 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Дойчето, щи кажем кой иска да ти ЗЕМЕ СВОБОДАТА!!!!
  ЕВРЕИТЕ! КАКВО ЩЕ Я ПРАВЯТ? ЩЕ ТЕ КОНСУМИРАТ! Започнаха с това, че ти продават разни ненужни стъкълца като на индианците в новия свят. И сега, днес, искат да те пасивират дотам, че да не стигнеш до "те ни отнеха всички права, освен правото да се борим срещу тях". Требват им пасивирани, кастрирани, послушни индивиди. ЗА ДА ОСТАНА ГОСДПОДАРИТЕ НА СВЕТЪТ! ОБРАЗНО КАЗАНО ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖЪТ РОБСТВОТО.
  ТЕ: ВЕЧНО У ВЛАСТТА И ПАРИТЕ ВЪРСЪС РОБИТЕ - БАЧКАЩИ 24/7 за да си платът кредитот за хлеб и даже да не помислят, че ак47 ще им достъви нова чест, гордсот и достойнство, че и удоволствие. ТОВА ЩЕ ПРАВЯТ СЪС СВОБОДАТА ВИ.

 60. 60 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#54] от "lz73":

  Ти за един определен реален човек ли ми говориш, или просто се правиш на интересен? Защото подробностите, които описваш, изключително силно стесняват кръга на възможните хора.
  И защо се правиш на толкова интересен и пропускаш, че дори и за този човек на входа на ресторанта му се предлага да му направят "бърз" тест и веднага да го пуснат? Или говорим за правото му да не плаща 10 лева за теста? Е за това негово право вече ама изобщо не ми пука и няма повече да си губя времето. По 100 души на ден умират в мъки, той се оплаква, че трябвало да яде в ресторант и да спи на хотел, но да не плаща 10 лева за тест всеки трети ден! При положение, че тази мярка го пази донякъде. Айде със здраве, че имам още работа за днес. Дано те пуснат в ресторанта, пий едно и за мен.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 642 Неутрално

  От както сме в ковид кризата не съм прочел един смислен отговор на въпроса: Няма да се ваксинирам,защото.... Изключвам хората които по някакви здравословни проблеми наистина не могат.
  —цитат от коментар 30 на apb111006179


  До коментар [#30] от "apb111006179":

  Аз също не съм получил смислен отговор защо за К19 ваксина се изисква подпис, а за БЦЖ - не ?

 63. 63 Профил на ee3Si
  ee3Si
  Рейтинг: 224 Неутрално

  От както сме в ковид кризата не съм прочел един смислен отговор на въпроса: Няма да се ваксинирам,защото.... Изключвам хората които по някакви здравословни проблеми наистина не могат.
  —цитат от коментар 30 на apb111006179


  Не задаваш правилния въпрос, а именно: ...няма да участвам в експерименти с течности, които не са минали всички необходими и изисквани от регулаторите до момента тестове и изпитания... Тези препарати с които искат да ни обработват и "спасяват" имат само "разрешение за употреба в извънредни ситуации", което е дадено заради неотменната вече 18 месеца "извънредна епидемологична обстановка". Те затова не я отменят независимо дали има 20 или 20000 заразени - трябва да се купуват и прилагат все повече от препаратите - ето в Израел вече са доста напред с третите игли....

 64. 64 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  Пак ще попитам. Как се чувства автор под чиято статия са изтрити десетки коментари? Този вид "свобода на словото" носи ли конкретна печалба някому? Защо тази "свобода" ще се манипулира безпрепятствено, а някоя друга била ненужна???
  Авторът?!

 65. 65 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#57] от "DDR":

  български емигранти ще се приберат в България, за да оправят нещата
  🤣🤣🤣🤣
  Да се “жертваме” в ползу роду, а?
  Звучи героично но невероятно.
  Същото е като да се надяваш че човек преместил се от провициално градче в София за добре платена и квалифицирана работа ще се върне в градчето? За да помага с интелект и работи като сервитьор?
  Или човек преместил се от село в градчето за да е сервитьор? Ще се върне да пасе кокошките?

 66. 66 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#60] от "vankata1":

  Добре, ще пия едно за твое здраве! И дано никога не ти се налага да схванеш защо е недопустимо да се нарушават правата дори и на един човек...

 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Министър Кацаров е трагичен герой по един класически, автентичен начин. Еднакво е прокълнат, каквото и да прави или да не прави.
  ***
  Е тука вече проронвам сълза.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 68. 68 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Евгений Дайнов защитава Стойчо Кацаров, недоразумението антиваксъра. Има ли начин този човек да ми стане още по-неприятен? Може би само ако целуне Румен Радев по устата... Сигурно го блазни тази идея...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 69. 69 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Дайнов на амбразурката! И преди бил прав Кацаров, и сега бил прав! Трудно му било, все едно преди не беше...
  —цитат от коментар 36 на nniikkii


  Направо изби рибата. НБУ и Миндя - ковид-фрий оазиси

 70. 70 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#58] от "vsp361082906":


  До коментар [#11] от "lz73":Тези случаи едва ли са повече от 5% от хората които наистина не е здравословно да се ваксината...
  —цитат от коментар 58 на vsp361082906


  Ами да, 5%....кво ще ги мислим толкова....Вереме е да схванете, че няма колективни права! Правата са индивидуални и нарушаването на правото дори и на един човек е недопустимо.

 71. 71 Профил на vsp361082906
  vsp361082906
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#70] от "lz73":

  Ти изобщо разбра ли нещо от това което написах? Накъде да съм писал че тези 5% трябва да се ваксинира без да се има предвид заболяванията им? Говоря за останалите 95% които се чудят и вайкат.
  Я се научи за четеш и разбираш написаното защото зареди такива като теб които са разбрали-неразбрали сумати народи умира. Тцтц..

 72. 72 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#63] от "ee3Si":

  "няма да участвам в експерименти с течности, които не са минали всички необходими и изисквани от регулаторите до момента тестове и изпитания... "

  Ваксините на Пфайзер, Модерна и Янсен СА одобрени от здравните власти в ЕС и САЩ! Над три милиарда души по света са ваксинирани! Това не е достатъчно ли? С клакво хората в Зап. Европа са по-тъпи от българите, та там са ваксинирани над 70%, а у нас - 20%?

 73. 73 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#21] от "vankata1":Новината само показва колко необмислени детайли има около заповедта, издадена снощи и даваща само 24 часа срок на хиляди фирми, лаборатории и държавни служители да се подготвят за повсеместно въвеждане на зелени сертификати.
  —цитат от коментар 23 на karabastun


  И месец, два да бяха дали гратис за сертификатите, българинът ще чака и ослушва до пред последния ден!

  Жалка история!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 74. 74 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#45] от "lz73":

  Въз основа на написаното от теб, аз бих добавил:
  8. Ако се разболееш, да нямаш право да влизаш в болница.
  9. Ако влезнеш, да си платиш цялото лечение.
  10. Ако доказано заразиш някого, да носиш наказателна отговорност за причинена средна или тежка телесна повреда.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 75. 75 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Другаря Дайнов обяснява как сами сме си виновни, понеже другаря Кацаров апелирал за здрав разум, ама безумците били у ганчовото бъзи и не го чули, пък сега се оплаквали. Тоя Кацаров е по-зле и от недуразумението Ананиев, последвано от Ангелов. Може би идиота от ИТН, дори не помня името му, дето обясняваше, че нямало пандемия и всичката работа била една истерия, да е по-зле от Кацаров, обаче не е сигурно.

 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Любопитно

  Абе всички ли от Де Бъ са антиваксъри? Това специално изискване за да станеш умнокрасавец ли е?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 77. 77 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Австралия, откакто избиха кучетата в приюти в няколко щата, защото хората отивали да си изберат домашен любимец и можели да се запазят по този начин, са не дъното, а под дъното.

 78. 78 Профил на ee3Si
  ee3Si
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#63] от "ee3Si":"няма да участвам в експерименти с течности, които не са минали всички необходими и изисквани от регулаторите до момента тестове и изпитания... "Ваксините на Пфайзер, Модерна и Янсен СА одобрени от здравните власти в ЕС и САЩ! Над три милиарда души по света са ваксинирани! Това не е достатъчно ли? С клакво хората в Зап. Европа са по-тъпи от българите, та там са ваксинирани над 70%, а у нас - 20%?
  —цитат от коментар 72 на vassilun


  Преди К19 една ваксина се тестваше и одобряваше между 5 и 10 години, за да се докаже безопасна ли е, какви са страничните ефекти, противопоказанията и т.н. Как това се промени на 6 месеца най внезапно? А колкото до одобрението вземи и прочети - поне до лятото и в Европа и в САЩ разрешението беше тип"Emergency use authorisation (EUA)" а не истинско одобрение по приложимите до момента правила!

 79. 79 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#65] от "Таралеж":

  Тогава не е много морслно тскъв човек да ръси акъл и да се подиграва на бившите си съселяни/съграждани. Малко грозна работа се получава -седи далече, ръси непоискан акъл, подиграва се, ама като опре работата до "полза роду" -> олеле, друг да я върши. Както се казва, трудно човек ще надскочи средата в която се е формирал. Не е невъзможно, но такъв човек, ако не прави друго, то обикновенно поне не се подиграва на съселяните/съгражданите си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 80. 80 Профил на ubb331083001
  ubb331083001
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  “Нека да припомним, че в страни като Австралия полицията създаде специални шпицкоманди, които да ловят протестиращите и "нарушаващите реда", които митингуват срещу блокировките.”

  В Австралия полицията обикаля от врата на врата и кара хората да доносничатза съседите си,че не изпълняват “мерките”

  . Освен това в някои окръзи хората нямат право да напускат дома си на повече от 5 км и трябва да стоят вкъщи от 9 РМ до 5 АМ.

  Толкоз със сърфинга 👍

 81. 81 Профил на aefan
  aefan
  Рейтинг: 34 Неутрално

  До коментар [#30] от "apb111006179":

  Няма да се ваксинирам, защото си имам имунна система
  Няма да се ваксинирам, защото съм преболедувал и си имам антитела
  Няма да се ваксинирам, защото си имам и Тклетки
  Няма да се ваксинирам, защото това, което твърдите, че е ваксина е все още в изпитателен срок до 2023 и не искам да подписвам информирано съгласие да участвам в експеримент
  Няма да се ваксинирам, защото тази "ваксина" не е част от задължителния имунизационен календар на страната (представете си всички други имунизации и реимунизации съм си направил)
  Няма да се ваксинирам, защото не се ваксинирам и против грип и въпреки това не съм карал грип от 2010
  Ако искате още, може да напиша цял манифест

 82. 82 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#45] от "lz73":Въз основа на написаното от теб, аз бих добавил:8. Ако се разболееш, да нямаш право да влизаш в болница.9. Ако влезнеш, да си платиш цялото лечение.10. Ако доказано заразиш някого, да носиш наказателна отговорност за причинена средна или тежка телесна повреда.
  —цитат от коментар 74 на Alarmstufe Rot  До коментар [#74] от "Alarmstufe Rot":

  Прпоснал си 11: Който не е ваксиниран - разстрел.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#78] от "ee3Si":

  "Преди К19 една ваксина се тестваше и одобряваше между 5 и 10 години, за да се докаже безопасна ли е, какви са страничните ефекти, противопоказанията и т.н. Как това се промени на 6 месеца най внезапно?"

  Преди 150 години основното превозно средство е било волска каруца!

  "А колкото до одобрението вземи и прочети - поне до лятото и в Европа и в САЩ разрешението беше тип"Emergency use authorisation (EUA)" а не истинско одобрение по приложимите до момента правила!"

  Но вече е редовно одобрението, а не извънредно!

  Та с какво западняците са по-прости от бай Ганьо?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#85] от "ubb331083001":

  "Западняците не са по-прости , а имат благинки, за които им треперят гащите да не загубят"

  Аха! А Бай ти Ганьо понеже няма "благинки", рискува живота си! Доообре!

 87. 87 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#5] от "Калник":

  Ами показателно е, че хората се юрнаха да се виксинират. Дали ще можеш да ходиш на бар или в мол явно е по-важно от това дали ще заразиш и убиеш твой близък или познат.
  —цитат от коментар 5 на Калник


  100 пъти казаха, че ваксинираните също са приносители на заразата! Защо си мислите, че вие като ваксиниран, не можете да "заразите или убиете" някой близък?!?

 88. 88 Профил на ubb331083001
  ubb331083001
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#86] от "vassilun":

  “ Аха! А Бай ти Ганьо понеже няма "благинки", рискува живота си! Доообре!”

  Не бе, homie, понеже няма благинки не може да му се заповядва така защото знае, че не рискува живота си. Както го знаят и западняците, но са превили гръбче за да си запазят благинките. ОК?

 89. 89 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Служителите в публичния сектор в Ню Йорк ще бъдат задължени да се ваксинират срещу COVID-19 до края на следващата седмица или ще бъдат изпратени в неплатен отпуск, каза днес кметът Бил де Блазио. Те ще получават по 500 долара при инжектиране с първа доза.

 90. 90 Профил на Martin Marinov
  Martin Marinov
  Рейтинг: 450 Весело

  Александър Андреев не го познавам, но е умилителен първокласник.

 91. 91 Профил на ee3Si
  ee3Si
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#84] от "vassilun":

  Проблемът е че правилата не се спазват и се променят както на някой му е угодно. Това че, за 7-8 месеца масово (полупринудително) тестване върху населението има някакви базови данни не прави препаратите легитимни и безопасни. Повечето хора се притесняват от дългосрочните ефекти, които никой не знае какви са особено с "революционната" РНК технология. КОлкото до западняците може би ще проумееш що са толкова послушни ако си представиш следната доста масова и популярна картинка: имаш 30г. жилищен кредит, 5г. лизинг за автомобил и какви ли още не задължения и някой ти казва че няма да те пусне да работиш без набождане и сертификат - ще тичаш да се наредиш на опашка за участие в експеримента...

 92. 92 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Весело

  До коментар [#88] от "ubb331083001":

  "понеже няма благинки не може да му се заповядва така защото знае, че не рискува живота си."

  Знаех си аз, че българинът понеже е умен си няма благинки, а западнякът е толкова прост, че си има благинки! Вече няма никакви колебания в това! :-)

 93. 93 Профил на ubb331083001
  ubb331083001
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#84] от "vassilun":


  “ Та с какво западняците са по-прости от бай Ганьо?”

  А, забравих да те питам - ти знаеш ли, че 100 000 медици в Ню ЙОРК са напуснали за да не се ваксинират? Те сигурно са инфилтрирани Ганьовци, а?

  100000!

 94. 94 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#63] от "ee3Si":"няма да участвам в експерименти с течности, които не са минали всички необходими и изисквани от регулаторите до момента тестове и изпитания... "Ваксините на Пфайзер, Модерна и Янсен СА одобрени от здравните власти в ЕС и САЩ! Над три милиарда души по света са ваксинирани! Това не е достатъчно ли? С клакво хората в Зап. Европа са по-тъпи от българите, та там са ваксинирани над 70%, а у нас - 20%?
  —цитат от коментар 72 на vassilun


  Одобрени са, но "под условие". Четете малко преди да се хвърляте в боя. А в самото начало на листовката на всяка ваксина пише, че подлежи на допълнително наблюдение. След тази информация би се ваксинирал само някой, който не може да чете, или който не може да мисли

 95. 95 Профил на Рамбо Силек
  Рамбо Силек
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Ами показателно е, че хората се юрнаха да се виксинират. Дали ще можеш да ходиш на бар или в мол явно е по-важно от това дали ще заразиш и убиеш твой близък или познат.
  —цитат от коментар 5 на Калник


  Много проницателно мнение! Такива сме - скъпи на триците и евтини за брашното! Орисия българска!

  Рамбо Силек
 96. 96 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Хората в публиката чуваха апелите на организаторите и спазваха прилична дистанция, не се гъчкаха по обичайния начин пред сцената и дори - на опашките за бира и кебапчета."

  Това и да го видя, нема да го повярвам. Ха-ха-ха-ха-ха

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 97. 97 Профил на ubb331083001
  ubb331083001
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#92] от "vassilun":

  “ Знаех си аз, че българинът понеже е умен си няма благинки, а западнякът е толкова прост, че си има благинки! Вече няма никакви колебания в това! :-)”

  Е то благинките зависят от властта, като например от Кацаров дето спусна мерките:) що спуска мерки, а не благинки? Той Ганя ли е 😁

 98. 98 Профил на tekumse
  tekumse
  Рейтинг: 242 Неутрално

  1777 Джордж Вашингтон налага ваксинации на армията си. 1805 Наполеон също. Та сами смятайте колко сме назад.

 99. 99 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#30] от "apb111006179":

  От както сме в ковид кризата не съм прочел един смислен отговор на въпроса: Няма да се ваксинирам,защото.... Изключвам хората които по някакви здравословни проблеми наистина не могат.
  —цитат от коментар 30 на apb111006179


  Няма да се ваксинирам, защото съм го преболедувал. Това достатъчно смислено ли ти звучи? Също съм против младите хора /под 30-35 години/ да се ваксинират, защото го изкарват лесно и защото от има риск за здравето им, по-голям отколкото от вируса.

 100. 100 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#45] от "lz73":Въз основа на написаното от теб, аз бих добавил:8. Ако се разболееш, да нямаш право да влизаш в болница.9. Ако влезнеш, да си платиш цялото лечение.10. Ако доказано заразиш някого, да носиш наказателна отговорност за причинена средна или тежка телесна повреда.
  —цитат от коментар 74 на Alarmstufe Rot


  Два случая, идентични - тежък случай на Ковид. Единия е ваксиниран, другия - не. А кажи ми, на какво основание единия ще има право да влезе в болница, а другия - не?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK