Зеленият сертификат налага трудно изпълними ограничения върху големи групи хора

Зеленият сертификат налага трудно изпълними ограничения върху големи групи хора

© Дневник"Дневник" препубликува от "Фейсбук" отвореното писмо на Александър Симидчиев до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод въвеждането на зелените сертификати за ковид-19 от днес за утре.


Уважаеми колега,


Въвеждате заповед, без да сте направили оценка на въздействието. Без да предвиждате какво ще се случи от практическа гледна точка. Копирате мерки от другите страни без съображения конкретно с българските параметри и особености. Изискванията за сертификати от днес за утре предизвиква хаос и оправдано недоволство сред гражданите. Успехът при управление на ваксинирането е технология на общуване. Примитивният корен на скептицизма, който е дълбоко заложен в нашата нация, изисква по-интелигентно фокусиран и ненасилствен подход към различните групи в обществото. Още повече, че научният наратив вече не е стриктно контролиран при тази груба интервенция с фалшиви новини, насаждане на страхове и контра-знания.
Когато встъпихте в длъжност имах надеждата, че периодът на неструктурирано управление на здравната криза ще приключи. Усещането за това беше подкрепено от създадения от Вас План за управление на пандемията, който съдържаше конкретни жалони (диагностицирани на 100 000 население), при които предвидимо да се включват или изключват определени мерки. "Демократична България" предлагаше именно тази промяна в Закона за здравето още от времето на 45-тото Народно събрание.


За съжаление, действията Ви на пълно несъобразяване с този план Ви плъзна по наклонената плоскост на административния произвол и непоследователност, характерна за предходните два екипа на МЗ. В момента въвеждането на Зелен сертификат е слабо ефективна и силно несъответна мярка за нашата действителност. В петък сертификати бяха въведени в Италия, включително за достъп до работа, където обаче ваксинираните са над 82%. Подобно е положението и в много други държави, например в Канада, където мярката се въвежда, но пак при над 80% ваксинирани.


Сертификатите имат смисъл, ако значителна част от населението е ваксинирано срещу ковид. Когато ваксинираните граждани са под една четвърт, както е у нас, подобно изискване създава срив в редица сектори на икономиката и хаос в обществените дейности. При ниския брой на ваксинирани в България Зеленият сертификат налага трудно изпълними ограничения върху големи групи хора. В същото време e малко вероятно да има достатъчно задържащ ефект върху разпространението на заразата. Много страни от ЕС са заявили, че ще въвеждат Зелени сертификати, но например от 1 ноември, както е в Австрия и Чехия. Което дава възможност на гражданите, които не са ваксинирани, да се подготвят, да си извадят необходимия документ, да получат време за организиране. У нас както винаги копираме чуждите практики, но без адаптивна мисъл. И понеже до момента не е направено нищо съществено за ограничаване на злоупотребите с фалшивите удостоверения за ваксини, новата мярка просто ще засили и без това големия интерес към фалшифициране на Зелените сертификати.


Специално внимание заслужава точка 29 от заповедта Ви (РД-01-856/19.10.2021), която предвидимо води до един надпределен хаос в и без това недостатъчно подредената ни здравна система. Включително невъзможност за достъп до здравни услуги и възпрепятстване работата на значителен брой медицински кадри, които и без това са пренатоварени в пандемичната обстановка. Този Ваш административен акт влиза в пряк конфликт с редица закони като Закона за здравните заведения и Кодекса на труда, и дори рискува да ограничи прилагането на конституционно гарантирания достъп до здравеопазване на широки слоеве от населението.


Стигна се дотук, защото Вие не спазихте собствения си план за действие в пандемична обстановка. Ключов компонент на лошото управление на кризата продължава да бъде липсата на мащабна и професионално разработена, добре таргетирана кампания за насърчаване на ваксинацията, за каквато "Демократична България" настоява от месеци и дори внесохме финансово предложение за актуализация на бюджета на МЗ.


Пропусната беше и възможността за мащабно ваксиниране на учителите и изработването на стратегия за училищата. Днес, след толкова опит с няколко поредни ковид пикове, децата ни отново са лишени от присъствен достъп до обучение. Не само това, но до 17 часа вчера вечерта не беше ясно дали днес учениците ще бъдат на училище. Давате ли си сметка в каква екстремна ситуация са поставени родителите?!


Държавата не може да бъде бърз егоистичен хищник в решенията си. Тя трябва да е съобразителна и толерантна, да осигурява време и подкрепа. Решението Ви е резултат на груба непоследователност в управлението на кризата между МЗ и МОН. Ние сме уникална държава, в която един-единствен сектор, този на образованието, като че ли изнася най-пълната строгост на мерките за противоепидемичен контрол.
Управлението на ковид кризата се нуждае от ефективно (действено) и ефикасно (икономически работещо) лидерство. Вместо това България се люшка като лодка без капитан.


Всъщност болниците са претъпкани с недоверие. Нацията ни е болна от съмнения. Премиерът и президентът нямат резултатна стратегия относно ковид кризата. Те пропиляха лятото, натрупания опит от предишните вълни, затвърдиха недоверието. Вместо да направят всичко, за да управляват убежденията. Ясно е, че президентът Радев носи изцяло отговорността за назначаването Ви повторно за здравен министър, след като още в първия служебен кабинет си пролича, че ковид пандемията не Ви е основен приоритет. Въпреки това не смятам, че оставката Ви, за която партии и граждани настояват, ще даде добър резултат точно в този момент. Напротив, една закъсняла рокада под уличен натиск ще подсили недоверието на гражданите във властовата система, която взима решения за живота им. За обществото оставката Ви ще бъде сделка с нулев резултат, но ще внесе тема в риториката на предизбората битка.


Вчера "Демократична България" предложи президентът Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност, защото няма нищо по-критично важно за националната сигурност от общественото здраве и живота на гражданите. Необходимо е да се проведат спешни консултации с широк кръг от експерти по управление на ковид кризата. Шокиращо е всеки път да се изправяме пред един и същи проблем, с който по един и същи начин да не можем да се справим. Но казано по лекарски, без нагласа за превенция винаги се стига до късни усложнения.


Наложителен е политически и междуинституционален консенсус за овладяване на поредната ковид вълна отвъд всякакви предизборни противоборства. Недоверието и неразбирателството са културологични черти на нашия национален характер. Вижда се, че дори смъртоносните кризи не ни умиротворяват. Но, ако искаме да изграждаме интелигентна държавност, а не да живеем в провинциална кошара на интриги и партийни самодейности, трябва да полагаме усилия и да се възпитаваме да работим като общност.


С колегиален поздрав,
Сашо С.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Просто едно политически ангажирани мнение..
  Бих му обърнал внимание , ако не беше кандидат депутат.

 2. 2 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1680 Весело

  Хаха! Клетите ДБ много ги е шубе да не изгубят още гласове... 😁

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 3. 3 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Подобни писма няма да вдигант рейтинга на ДБ, но със сигурност ще смъканат личния професионален и морален рейтинг на автора. Дали авторът е направил "оценка на въздействието" от невъвеждане на въведените извънредни противоепидемични мерки?

 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#2] от "Хриси":

  Само ваксинираните ще гласувате и платените гласоподаватели от племената, които са имунни от всякакви болести и гласуват винаги единодушно :)))

  Ние не сме хора и българи само вие сте :))) Ай честито

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Симидчиев е един от малкото говерещи за пандемията с разбиране на достъпен език.

  Просто едно политически ангажирани мнение..Бих му обърнал внимание , ако не беше кандидат депутат.
  —цитат от коментар 1 на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III


 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#4] от "Ramon Asvalda":

  Това е изцяло твой проблем, не мой.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 8. 8 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  Тези групи хора досега къде спаха и как примерно в Албена си решиха проблема овреме?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 9. 9 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#7] от "Хриси":

  Проблема ако беше мойй радост щеше да е ама ще стане и твой :)))) Но пък ти завиждам за късогледството.. Сигурно живееш спокоен живот :)))

 10. 10 Профил на M
  M
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Той да е станал министър, като толкова знае и да е въвел по-добри мерки....Всяко чудо за три дни, до седмица-две ще отшуми паниката и ще се сертифицират. Много е лесно отстрани да даваш съвети. Това са мерките в цял свят.

 11. 11 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 683 Любопитно

  Той да е станал министър, като толкова знае и да е въвел по-добри мерки....Всяко чудо за три дни, до седмица-две ще отшуми паниката и ще се сертифицират. Много е лесно отстрани да даваш съвети. Това са мерките в цял свят.
  —цитат от коментар 10 на M


  Прочетохте ли статията? Вникнахте ли в аргументите на автора?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 12. 12 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Доктора щеше да бъде по-убедителен ако цялото му словоизлияние на лъхаше на политическа агитация.

  Ами... глупав човек съм, да.
 13. 13 Профил на IMRO
  IMRO
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Да не стане накрая така, че ДБ, в опитите си да уловят някой заблуден антиваксърски глас, да загубят цялата си електорална база?

  Мярката е ужасно закъсняла. Точка. Всеки, който твърди противното, е популист, лъжец и мишок.

 14. 14 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Симидчиев, ако ти беше практикуващ лекар в САЩ, сигурно щяха да те изхвърлят от болницата, в която работиш по бързата процедура. Вместо да поставяте под съмнение сертификата, би трябвало да акцентувате върху ваксинирането и приравняването на България с африканските страни. Ако трябва да се критикува за нещо Кацаров е това, че той изпусна влака и не направи това което в ЕС направиха отдавна. Сега Кацаров просто догонва влака. И вместо да критикуваш закъснението на Кацаров, ти критикуваш това което той прави сега. Някакси въобще не прави смисъл.

  Пазете се от доносника vesolr
 15. 15 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 979 Весело

  за звуча ми "For a few dollars more" на Мориконе.
  ДБ варианта - "for a few voters more" :D

  You don't know what you don't know.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 426 Весело

  Борбата за сочния кокал, наречен Ковид, е жестока. Всеки иска да го схрупа - и леви, и десни и почЕтени. Всеки иска "да управлява пандемията".

 18. 18 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  ДОБРЕ НАПИСАНО И АРГУМЕНТИРАНО! Но аз пак ще подчертая мнението си: Всеки ИМА ПРАВО на личен избор дали да се ваксинира или не! Никой няма право да потъпква свободата му, като налага насилствени мерки!

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Нито думичка няма тук, но в Италия има много серизони бунтове срещу този сертификат, въптеки че 80 процента са ваксинирани! Лишават от правото на труд милиони хора и те естествено се разбонтуваха. В Канада също има бунтове, но там направо ги прибират и съдят!

 20. 20 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Много правилно го е казал доктора! Ама в главите на "генералите" дето все ни управляват откъде толкова мисъл...

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  "Примитивен корен на скептицизма", много правилно, примитивен. Само че политиците трябва да правят това, което е нужно, а не което се харесва.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#19] от "stargate":

  "В Канада също има бунтове, но там направо ги прибират и съдят!"

  Много правилно постъпват в Канада! Браво!

 23. 23 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 826 Разстроено

  Примитивният код на скептицизма? Лекарят Сашо С. май трябва да се върне в училище. Скептицизмът е коренът на науката, за разлика от вярата - коренът на религията.

 24. 24 Профил на boogaloo
  boogaloo
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Добре де, вие коментиращите къде видяхте, че Симидчиев е против мярката сама по себе си? Става дума за цялостната стратегия и го е обяснил много добре.

  Четенето с разбиране не е силната ви страна явно, но пък бързате да пишете.

 25. 25 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#14] от "greeneyes":

  Ей, това американските ваксъри сте много нахъсани бре, баджанак ...
  Човекът просто казва, че не е добра политика от днес за утре да се въвеждат тежки рестриктивни мерки.

 26. 26 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#14] от "greeneyes":Ей, това американските ваксъри сте много нахъсани бре, баджанак ...Човекът просто казва, че не е добра политика от днес за утре да се въвеждат тежки рестриктивни мерки.
  —цитат от коментар 25 на sweeper


  Не казва точно това. Набляга на тезата , че сертификатът за да е полезен трябва повечето хора да са ваксинирани за да не страда икономиката от ограниченията.

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  "Ясно е, че президентът Радев носи изцяло отговорността за назначаването Ви повторно за здравен министър, след като още в първия служебен кабинет си пролича, че ковид пандемията не Ви е основен приоритет. Въпреки това не смятам, че оставката Ви, за която партии и граждани настояват, ще даде добър резултат точно в този момент. Напротив, една закъсняла рокада под уличен натиск ще подсили недоверието на гражданите във властовата система, която взима решения за живота им. За обществото оставката Ви ще бъде сделка с нулев резултат, но ще внесе тема в риториката на предизбората битка."
  *
  Значи министърът хем не си е свършил работата, хем не било необходимо да подава оставка!? Да остане на поста си за да забатачи още повече нещата. Човек, който само преди 3-4 месеца се съмняваше в ефективността на ваксините и споделяше публично мнението си беше назначен за здравен министър. Проспа първия си мандат, а Радев не видя нищо нередно в това и го преназначи.
  Дано хората разберат, че Радев не го интересува нищо друго освен следващ мандат и да му бият шута.

 28. 28 Профил на v.smolianov
  v.smolianov
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Симидчиев, ако ти беше практикуващ лекар в САЩ, сигурно щяха да те изхвърлят от болницата, в която работиш по бързата процедура. Вместо да поставяте под съмнение сертификата, би трябвало да акцентувате върху ваксинирането и приравняването на България с африканските страни. Ако трябва да се критикува за нещо Кацаров е това, че той изпусна влака и не направи това което в ЕС направиха отдавна. Сега Кацаров просто догонва влака. И вместо да критикуваш закъснението на Кацаров, ти критикуваш това което той прави сега. Някакси въобще не прави смисъл.
  —цитат от коментар 14 на greeneyes


  Четете ги тия статии преди да ги коментирате. Иначе "не прави смисъл".

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  У нас правителството нищо не правеше и чакаше нещата да се разминат от само себе си. Или целта беше първо да изберат Радев и после каквото ще да става.

  Да ама вируса ги изненада кофти, много народ взе да се заразява изведнъж, болниците взеха да се пълнят много бързо. И момента в който ще почнат репортажите как няма места в болниците и как някой умрял на стълбите не са приятни за гледане и можеха да костват президентския пост на фатмака. То все още има време кризата да обърка тези сметки.

  С две думи правителството в последния момент се сети, като нещата взеха да се скапват дотолкова, че да застрашат преизбирането на патрона им.

  Иначе зелените сертификати ги има въведени в Западна Европа, но там се казваше 1-2 месеца по-рано. Трябваше като почна поредната вълна - началото на август да обявят, че от 1 или 15 септември ще се въведат и всеки да си прави сметката и да се подготви. Да се ваксинира ли, да си вади тестове всеки ден ли.

  С две думи пълен фатмашки провал.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  "Примитивен корен на скептицизма", много правилно, примитивен. Само че политиците трябва да правят това, което е нужно, а не което се харесва.
  —цитат от коментар 21 на Роси


  А кой решава "кое е нужно"? Аз примерно мага да реша че е "нужно" ковидистеричното малцинство да бъде затворено в концентрационни лагери, а останалите да живеем нормален живат.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 32. 32 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Още едно мрънкало, за съжаление от ДБ.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 33. 33 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  като депутат не го запомних с някакви кой знае какви проблясъци, изглеждаше като острие уж. съгласен с коментара че това повече прилича на мрънкане

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  "Примитивният корен на скептицизма, който е дълбоко заложен в нашата нация, изисква по-интелигентно фокусиран и ненасилствен подход към различните групи в обществото."

  Грешка! Примитивният корен на скептицизма изисква примитивен подход на принципа "Бий го да те уважава!".

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  "Много страни от ЕС са заявили, че ще въвеждат Зелени сертификати, но например от 1 ноември, както е в Австрия и Чехия. Което дава възможност на гражданите, които не са ваксинирани, да се подготвят, да си извадят необходимия документ, да получат време за организиране."

  Пълни глупости! В България какъвто и срок да бъде даден винаги ще се чака последния момент.

 36. 36 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 954 Неутрално

  "Примитивният корен на скептицизма, който е дълбоко заложен в нашата нация, изисква по-интелигентно фокусиран и ненасилствен подход..."

  Кой е примитивен бе, б*клук? Аман от модерни разбирачи, обясняващи ни, че живеем още при неандерталците. Примитивен ще бъде скоро отпора - чисто насилие по улиците. Само чакайте още малко, когато вдигнат и тока ще видите див примитивизъм. И ваксини и Ковид ще забравите

 37. 37 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Да фанатиците и здраво уплашените от ваксините няма да ги убедят,но преобладават тези,които се водят от мотивите "точно на мен няма да се случи" и :точно аз ли".С тези мерки "точно на мен няма да се случи" се прехвърля към вреди от ваксината,а отговора на защо точно аз е по конюктурни съображения-работа и забавления.Увеличения брой баксинирани ще се отчете като успех от една страна,и индулгенция за сваляне на мерките и закриване на пандемията в нефинансовата и част.Бойко Борисов го извъртя този номер при 200 000 ваксинирани.

 38. 38 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#19] от "stargate":

  И у нас има законови разпоредби за заплахите за общественото здраве, но явно в прокуратурата имат по-важни приоритети от общественото здраве.

 39. 39 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Същият трябва отново да вдигне юмруче и да каже "Вируси, вън!", за да изплаши и вирусите, както успя да изплаши и изчегърта мутрите.

 40. 40 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 970 Неутрално

  ПРЕСТЪПНАТА СЪЩНОСТ НА ЗЕЛЕНИЗМА
  или защо наричат Зелените, "дини"


  Левичарското движение на Зелените, т. нар. "зеленисти", по същество представлява част от идеологията на Неомарксизма
  https://www.novetika.com/kakvo-e-neomarksizym/
  новата и най-опасна тоталитарна идеология. Зеленизмът е един от инструментите на неомарксизма, чрез който умело се индоктринират децата и младежите, за да ги превърнат, като активисти, в борбата за осъществяване на Утопията (Прекрасния Нов свят), вековна мечта на всички левичари. Всъщност идеологията на "зелените" представлява Неомарксизъм, маскиран с екологични заклинания, подобно на дини - отвън Зелени, отнътре, Червени. Неслучайно в България, всички "зелени" движения и организации се оглавяват от Внуци и Близки роднини на АБпФК, https://www.novetika.com/komunisti-aktivni-borci-protiv-fashizma-kapitalizma/
  а членската маса и симпатизантите, в голяма част са такива...


  виж по-долу:
  ЗАЩО ЗЕЛЕНИТЕ СА ОПАСНО ЛЕВИ?

  https://bogari.bg/zashto-zelenite-sa-opasno-levi/?fbclid=IwAR1d2vGBk62bvF6B08EM8ezl6JLwD9x0qu5zRS81qzgTpXuen_SPFk95CVY

 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  "Сертификатите имат смисъл, ако значителна част от населението е ваксинирано срещу ковид."
  _______________
  А защо, всъщност? Нали при 70-80% ваксинирани би трябвало да се постигне стаден имунитет и болестта вече не би трябвало да е опасна? Или не, трябва да има 100% ваксинирани? Което вече намирисва на здравен фашизъм.

 42. 42 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Фен съм на Симидчиев, но мисля че в момента до такава степен е ос*ано положението, че нито той, нито Стойчо Кацаров може да направят нещо чудодейно.
  Превенцията за която пише той се изразява най-вече в информационна камапния и активно противодействие от страна на хибридната пропаганда и фалшивите новини.
  Бърз резултат обаче няма как да се получи, дори да има незабавни действия в тази насока.
  Недоверието, объркването и хаоса след престъпното поведение на шайката на Тиквоча е нанесла твърде сериозни щети за да бъдат поправени от кой и да е министър и то за месец-два.
  Следователно, по-добре някакви действия отколкото никакви!
  ----
  Всички сме наясно откъде се захранва машината за фалшиви новини и конспиративни теории, но зависимостите на Буци от Мацква плюс чудовищната некадърност на търтеите, кото се възпроизведоха по време на коалицията ГЕРБ-ДПС са парализирали държавата.

 43. 43 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 728 Неутрално

  "" Примитивния код на скептицизма" 👍
  Все едно - Титаник, скептици оглеждат спасителните лодки с недоверие, докато по-нескептичните скачат в тях.
  И накрая от голяма група хора, стават по-малка - някои скачат в лодките все пак, други поемат на собствен (естествен 😁) ход през вълните.

 44. 44 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Симидчиев е друга класа. Ако не беше в ДеБъ, бих гласувала за него.

  Ако беше малко по-умен, Радев щеше да назначи него за министър, а не недоразумението с отнети лекарски права.

 45. 45 Профил на viktorkrum
  viktorkrum
  Рейтинг: 8 Весело

  "Хвърлих" едно око на коментарите. Вижда се колко са активни троловете - първи дават мнение - ама много ви е ниско нивото, бе....

  Отвореното писмо е написано разбираемо (за средно интелигентен индивид), много професионално и добре аргументирано (което очевидно дразни троловете).

 46. 46 Профил на marinova65
  marinova65
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#14] от "greeneyes":

  Вие, мй, не четете, а си съчинявате. Човекът казва точно това, което Вие казвате.

 47. 47 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#11] от "Минас Бахдасарян":

  Не четат нищо, защото бързат да копи/пейст-нат опорките.
  А иначе Симидчиев говори разумно по тази тема отдавана. Аз съм му слушал поне 3 интервюта от лятото, в които казва какво трябва да се направи (иноформационна кампания за ваксинация) и какво ще стане, ако не се направи.
  Понеже президентина хвърчи със страшна сила по вълната на популизма и го е страх да не загуби гласове, не се направи нищо.
  И стана това, което Симидичиев каза- поредната здравна криза, лок-даун, хаос и т.н. И то за трети път.
  Колко тъп трябва да си за да настъпиш една и съща мотика 3!!! пъти?

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 48. 48 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 77 Неутрално

  "" Примитивния код на скептицизма" 👍 Все едно - Титаник, скептици оглеждат спасителните лодки с недоверие, докато по-нескептичните скачат в тях.И накрая от голяма група хора, стават по-малка - някои скачат в лодките все пак, други поемат на собствен (естествен 😁) ход през вълните.
  —цитат от коментар 43 на 44bond_street


  На Титаник не е имало лодки за всички,така че ако е имало скептици е било добре за другите !

 49. 49 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Минути за реклама на ДеееБааа!
  ПОМИЯ!

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 50. 50 Профил на lqg071085009
  lqg071085009
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Действията на министъра са успешно изпълнение на Плана на Рокфелер , написан от един луд визионер. Питър Шварц..
  Експеримента Корона еше подготвен от дълга ръка, но можеше да бъде реализиран само защото много хора се включиха в него. Ето и част: After a rather long Phase 2 lockdown of 6 months plus, roll out the vaxxination program and the vaxxine certification and make it mandatory for everyone, giving priority access to those that submitted from the start and have those that are for it attack those that are against it, saying “they are a threat and the cause of all the problems’ by using words like “We cannot go back to normal until everyone takes the vaxxine.” And people defying them are “hurting our way of life and therefore are the enemy.” (In other words, they are going to turn the people against each other.)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK