Зеленият сертификат налага трудно изпълними ограничения върху големи групи хора

Зеленият сертификат налага трудно изпълними ограничения върху големи групи хора

© ДневникИзбори 2023

"Дневник" препубликува от "Фейсбук" отвореното писмо на Александър Симидчиев до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод въвеждането на зелените сертификати за ковид-19 от днес за утре.


Уважаеми колега,


Въвеждате заповед, без да сте направили оценка на въздействието. Без да предвиждате какво ще се случи от практическа гледна точка. Копирате мерки от другите страни без съображения конкретно с българските параметри и особености. Изискванията за сертификати от днес за утре предизвиква хаос и оправдано недоволство сред гражданите. Успехът при управление на ваксинирането е технология на общуване. Примитивният корен на скептицизма, който е дълбоко заложен в нашата нация, изисква по-интелигентно фокусиран и ненасилствен подход към различните групи в обществото. Още повече, че научният наратив вече не е стриктно контролиран при тази груба интервенция с фалшиви новини, насаждане на страхове и контра-знания.
Когато встъпихте в длъжност имах надеждата, че периодът на неструктурирано управление на здравната криза ще приключи. Усещането за това беше подкрепено от създадения от Вас План за управление на пандемията, който съдържаше конкретни жалони (диагностицирани на 100 000 население), при които предвидимо да се включват или изключват определени мерки. "Демократична България" предлагаше именно тази промяна в Закона за здравето още от времето на 45-тото Народно събрание.


За съжаление, действията Ви на пълно несъобразяване с този план Ви плъзна по наклонената плоскост на административния произвол и непоследователност, характерна за предходните два екипа на МЗ. В момента въвеждането на Зелен сертификат е слабо ефективна и силно несъответна мярка за нашата действителност. В петък сертификати бяха въведени в Италия, включително за достъп до работа, където обаче ваксинираните са над 82%. Подобно е положението и в много други държави, например в Канада, където мярката се въвежда, но пак при над 80% ваксинирани.


Сертификатите имат смисъл, ако значителна част от населението е ваксинирано срещу ковид. Когато ваксинираните граждани са под една четвърт, както е у нас, подобно изискване създава срив в редица сектори на икономиката и хаос в обществените дейности. При ниския брой на ваксинирани в България Зеленият сертификат налага трудно изпълними ограничения върху големи групи хора. В същото време e малко вероятно да има достатъчно задържащ ефект върху разпространението на заразата. Много страни от ЕС са заявили, че ще въвеждат Зелени сертификати, но например от 1 ноември, както е в Австрия и Чехия. Което дава възможност на гражданите, които не са ваксинирани, да се подготвят, да си извадят необходимия документ, да получат време за организиране. У нас както винаги копираме чуждите практики, но без адаптивна мисъл. И понеже до момента не е направено нищо съществено за ограничаване на злоупотребите с фалшивите удостоверения за ваксини, новата мярка просто ще засили и без това големия интерес към фалшифициране на Зелените сертификати.


Специално внимание заслужава точка 29 от заповедта Ви (РД-01-856/19.10.2021), която предвидимо води до един надпределен хаос в и без това недостатъчно подредената ни здравна система. Включително невъзможност за достъп до здравни услуги и възпрепятстване работата на значителен брой медицински кадри, които и без това са пренатоварени в пандемичната обстановка. Този Ваш административен акт влиза в пряк конфликт с редица закони като Закона за здравните заведения и Кодекса на труда, и дори рискува да ограничи прилагането на конституционно гарантирания достъп до здравеопазване на широки слоеве от населението.


Стигна се дотук, защото Вие не спазихте собствения си план за действие в пандемична обстановка. Ключов компонент на лошото управление на кризата продължава да бъде липсата на мащабна и професионално разработена, добре таргетирана кампания за насърчаване на ваксинацията, за каквато "Демократична България" настоява от месеци и дори внесохме финансово предложение за актуализация на бюджета на МЗ.


Пропусната беше и възможността за мащабно ваксиниране на учителите и изработването на стратегия за училищата. Днес, след толкова опит с няколко поредни ковид пикове, децата ни отново са лишени от присъствен достъп до обучение. Не само това, но до 17 часа вчера вечерта не беше ясно дали днес учениците ще бъдат на училище. Давате ли си сметка в каква екстремна ситуация са поставени родителите?!


Държавата не може да бъде бърз егоистичен хищник в решенията си. Тя трябва да е съобразителна и толерантна, да осигурява време и подкрепа. Решението Ви е резултат на груба непоследователност в управлението на кризата между МЗ и МОН. Ние сме уникална държава, в която един-единствен сектор, този на образованието, като че ли изнася най-пълната строгост на мерките за противоепидемичен контрол.
Управлението на ковид кризата се нуждае от ефективно (действено) и ефикасно (икономически работещо) лидерство. Вместо това България се люшка като лодка без капитан.


Всъщност болниците са претъпкани с недоверие. Нацията ни е болна от съмнения. Премиерът и президентът нямат резултатна стратегия относно ковид кризата. Те пропиляха лятото, натрупания опит от предишните вълни, затвърдиха недоверието. Вместо да направят всичко, за да управляват убежденията. Ясно е, че президентът Радев носи изцяло отговорността за назначаването Ви повторно за здравен министър, след като още в първия служебен кабинет си пролича, че ковид пандемията не Ви е основен приоритет. Въпреки това не смятам, че оставката Ви, за която партии и граждани настояват, ще даде добър резултат точно в този момент. Напротив, една закъсняла рокада под уличен натиск ще подсили недоверието на гражданите във властовата система, която взима решения за живота им. За обществото оставката Ви ще бъде сделка с нулев резултат, но ще внесе тема в риториката на предизбората битка.


Вчера "Демократична България" предложи президентът Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност, защото няма нищо по-критично важно за националната сигурност от общественото здраве и живота на гражданите. Необходимо е да се проведат спешни консултации с широк кръг от експерти по управление на ковид кризата. Шокиращо е всеки път да се изправяме пред един и същи проблем, с който по един и същи начин да не можем да се справим. Но казано по лекарски, без нагласа за превенция винаги се стига до късни усложнения.


Наложителен е политически и междуинституционален консенсус за овладяване на поредната ковид вълна отвъд всякакви предизборни противоборства. Недоверието и неразбирателството са културологични черти на нашия национален характер. Вижда се, че дори смъртоносните кризи не ни умиротворяват. Но, ако искаме да изграждаме интелигентна държавност, а не да живеем в провинциална кошара на интриги и партийни самодейности, трябва да полагаме усилия и да се възпитаваме да работим като общност.


С колегиален поздрав,
Сашо С.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK