Съдиите в България не подкрепят полската съдебна "реформа"

Борбата на полските съдии и прокурори е насочена към отстояване на върховенството на правото в целия Европейски съюз.

© Reuters

Борбата на полските съдии и прокурори е насочена към отстояване на върховенството на правото в целия Европейски съюз."Дневник" пубикува обръщение на Съюза на съдиите в България относно взетото решение на Пленума на ВСС да се изрази позиция "въздържал се" по предложението на Изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) за изключване от Мрежата на Националния съвет на съдебната власт на Полша (НССВП).


Предложението е направено с оглед провежданата от няколко години "реформа" на правосъдната система в Полша, в рамките на която е променен съставът на Конституционния съд и са назначени лоялни към управляващото политическо мнозинство конституционни съдии, променен е начинът на избиране на членове на Висшия съвет на съдебната власт и неговите членове вече се излъчват от
политическото парламентарно мнозинство, подменен е съставът на Върховния съд и са създадени в рамките му нови камари със съдии, назначени от новия Съвет на съдебната власт, променен е начинът на избиране на председатели на съдилища и същите вече се назначават от министъра на правосъдието, образувани са десетки дисциплинарни производства срещу съдии, критикуващи така извършваната "реформа". Несъответствието на така извършените промени в правосъдната система на Полша с международно утвърдените стандарти за независимост на съдебната власт и върховенството на правото е установено в редица решения на Европейския съд за правата на човека и Съда на Европейския съюз.


Въз основа на така извършената "реформа" и начинът на структуриране и действие на Висшия съвет на съдебната власт на Полша, Изпълнителният борд на ЕМСС предлага същият да бъде изключен като член на ЕМСС, доколкото същият съвет вече не може да бъде считан за независим от изпълнителната власт, а Европейската мрежа на съдебните съвети, съгласно своя устав, обединява съвети на съдебната власт, които са независими от изпълнителната и законодателната власти и които са отговорни за
осигуряване на подкрепа към съдебните власти, предоставящи независимо правораздаване.
Уважаеми дами и господа,


Съюзът на съдиите в България, като най-старата и най-голяма съдийска организация в страната, се обръща към Вас, за да изрази своето искрено разочарование от взетото от българския Висш съдебен съвет на пленарно му заседание от 7.10.2021 г. решение да изрази позиция "въздържал се" по предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС за изключване на НССВП. С настоящето обръщение бихме се опитали и да обясним защо именно такова решение беше взето, както и да заявим категоричната си позиция, че това решение не може да бъде счетено за представително за отношението на българските съдии към нарушаването на основни принципи и ценности като независимостта и несменяемостта на съдиите и правовата държава в Република Полша.


Както вече сме отбелязвали в предходна наша декларация Висшият съдебен съвет на България в неговия пленарен състав повторно отказва да изрази съпричастност към общите усилия на останалите европейски съдебни съвети заедно да отстояват независимостта на съдебната власт в отделните членуващи в ЕМСС държави. Пленумът на българския ВСС, в предходен негов членски състав, избра да се въздържи при вземане на решение за замразяване на членството на висшия кадрови орган на съдебната власт на Република Турция в ЕМСС, а няколко години по-късно, на 13.09.2018 г. мнозинството от сегашните членове на Пленума на ВСС прие също така позиция "въздържал се" при тогавашното гласуване за замразяване на членството на Националния съвет на съдебната власт на Полша.


Бихме искали да подчертаем, че съгласно действащото българско законодателство в 25-членния Висш съдебен съвет само 6 са членовете, които са съдии, избрани от съдийската общност в преки избори. Пленумът на Висшия съдебен съвет има компетентността, както да представлява съдебната власт не само в България, но и извън граница, включително и в ЕМСС, така и да решава общи за съдиите и прокурорите въпроси като отправянето на предложения до президента за назначаване на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и на главния прокурор, управляването на имуществото на органите на съдебната власт, осигуряването на първоначалното и текущото обучение на съдии и прокурори. Съдиите, избрани от съдии за членове на Висшия съдебен съвет, противно на утвърдените международни стандарти, нямат мнозинство дори в 14-членната Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет, която има компетентността да решава въпросите по назначаването, повишаването и дисциплинарната отговорност на съдиите и председателите на съдилища.


Многократно авторитетни международни институции са отправяли препоръки към България за провеждане на структурна реформа на Висшия съдебен съвет за привеждането му в съответствие с възприетия стандарт за мнозинство в него на съдиите, избрани от своите колеги. Тези препоръки остават неизпълнени от българските власти.


Съюзът на съдиите в България десетки пъти е изразявал позиция, че структурата на Висшия съдебен съвет, според която избираните от парламентарно представените партии членове са равни по брой на избираните от съдиите и прокурорите членове, е една от основните причини за дефицитите в областта на върховенството на правото в страната ни. Няколко пъти организацията ни е призовавала членовете на настоящия състав на Висшия съдебен съвет да подадат оставки, поради системно неизпълнение на конституционно възложените им задължения за администриране на съдебната власт в интерес на гражданите на Република България и за защита на съдийската независимост и самоуправление.


Като отчитаме така посочените несъответствия на структурата на българския Висш съдебен съвет с установените на международно ниво стандарти, както и демонстрираните многократно от мнозинството от неговите членове действия, компрометиращи независимостта на съдебната власт, изразяваме позиция, че решението да не бъде подкрепено предложението на Изпълнителния борд на ЕМСС за изключване на създадения след така наречената "реформа" на съдебната власт в Полша висш съдебен съвет, не отразява действителното отношение на професионалната съдийска общност в България. Ние сме европейски съдии, зачитаме трайната практика на Съда на Европейския съюз и на Европейския съд за правата човека и няма как да приемем, че Националният съвет на съдебната власт на Полша като начин на създаване и функциониране е независим от политическата власт орган и би допринесъл за изпълнението на целите на Европейската мрежа на съдебните съвети, като неин член.


Както вече посочихме в декларацията ни от 14.09.2018 г., ние сме изцяло съпричастни към борбата на нашите колеги съдии и прокурори от Полша, страна с толкова близко минало и култура до нашата. Тяхната борба е насочена към отстояване на върховенството на правото в целия Европейски съюз, доколкото тя е в защита на принципи, без които общото пространство на свобода и сигурност не би могло да съществува.


Уважаеми членове на Европейската мрежа на съдебните съвети, обръщаме се към Вас с призив да обърнете внимание на вече системното въздържане от страна на мнозинството от членовете на българския Висш съдебен съвет да са съпричастни към общите усилия на останалите съдебни съвети, членове на Мрежата за отстояване на общи стандарти за независимост и добро управление на съдебните власти в Европа.


Надяваме се, че с настоящето обръщение сме дали обяснение за тази позиция на съдебния ни съвет.
Изразяваме готовност за сътрудничество в случай, че идентифицирате необходимост от проверка дали структурата и дейността на Висшия съдебен съвет на Република България му позволяват пълноценно да изпълнява правата и задълженията си като член на Европейската мрежа на съдебните съвети.


От името на УС на ССБ:
Татяна Жилова


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Това пък Гешев изобщо няма да го хареса.

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  Какво общо имат съдиите в България с полските, че въобще да се изказват, камо ли са подкрепят или не???

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 582 Неутрално

  И сега послките съдии сега ще си разплетът чорапите може би

 4. 4 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 998 Неутрално

  В Полша дали имат случаи с изчезнали осъдени като братя Галеви, Илиян Тодоров от дискотека Соло, Брендо и следващия беглец - убиеца на Милен Цветков!?
  Дали осъдените политици и висши държавни служители в Полша не са стократно повече от тези у нас!?

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Това Захарова ли го е писала или Лозан Панов?
  Щото той ходеше по протести в Полша и Румъния, но сега нали уж е кандидат президент.
  Стига с тези глупости.
  Не може вие да да вземате отношение за чужди страни, както не искате и те да решават вместо вас тук.
  Това е пропаганда от най-долен тип, нещо като осъждането на бунтовете срещу социализма в Унгария и Чехия едно време.
  Или и вие сте същите комунисти...

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  В България и съдии ли имало?...

  ДБ=БКП
 7. 7 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Какво общо имат съдиите в България с полските, че въобще да се изказват, камо ли са подкрепят или не???
  —цитат от коментар 2 на Веселин Дечев


  На времето Съдиите в България не подкрепяха избирането на съдия Лозан Панов за шеф на ВКС. Тяхното мнение беше казано от съдия Калин Калпакчиев. (този, който пусна на свобода убиеца Джок Полфриман)

 8. 8 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално  Те Българските съдии оправиха правосъдието в България , та сега се заеха да оправят и Полското правосъдие .

  Интересно е какво самочувствие трябва да имаш , когато целият си затънал в л@йн@ , но не могат да ти затворят устата да даваш акъл на другите .

  Банда некадърници и корумпета седнали да дават акъл на съдиите от друга държава . 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  "Съдиите в България не подкрепят полската съдебна "реформа""
  ...........
  В качеството на какви я отхвърлят?

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Весело

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":
  "Какво общо имат съдиите в България с полските"

  И аз тов се питам, но се досещам:
  Русофилите в България имат общо с русофилите в Полша.
  Необщото е само в мащаба.

  подпис
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  Не, че нещо, ама ... тоя свят съвсем шизофреняса!

  Тия наши съдии, които искат да "прочистят съдебната система", скачат и искат да изключват поляците, защото са "прочистили съдебната система" !

  Панове, опаментайте се, бе!

 12. 12 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1006 Весело

  Българската съдебна реформа, най-реформираната в света!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 13. 13 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално  До коментар [#10] от "Иван K":


  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":"Какво общо имат съдиите в България с полските"И аз тов се питам, но се досещам:Русофилите в България имат общо с русофилите в Полша. Необщото е само в мащаба.
  —цитат от коментар 10 на Иван K


  Бай Иване , писна ни да намесваш Русията и своя идол Путин в коментарите във форума под всяка статия и тема . Аман от тебе и такива като тебе . Ако не можеш да проумееш какво е написано в статията да ти кажа , че не става дума ни за Русия , ни за Путин . Ти вече си по - зле и от Кмета , на който във всяка статия му се провиждат Бойко Борисов и ГЕРБ . Разбираме те , че и ти като Кмета си имаш своите идоли и любимци ама ни омръзна да четем за тях . Ставаш супер досаден . 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  Абе къде изчезна Лозан Панов? Някой знае ли?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 15. 15 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Какво общо имат съдиите в България с полските, че въобще да се изказват, камо ли са подкрепят или не???
  —цитат от коментар 2 на Веселин Дечев


  А какво общо имат футболистите от Лудогорец, че играха с португалски футболисти

 16. 16 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Абе къде изчезна Лозан Панов? Някой знае ли?
  —цитат от коментар 14 на Alarmstufe Rot


  Обира доматите на вилата.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 17. 17 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 252 Весело

  Така по бай Тошово време трудовите колективи пишеха писма в подкрепа или громяха врага, в зависимост от спуснатите поръчения.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alarmstufe Rot":

  Работи за кандидатурата на Радев, тъй като не работи за своята.

 19. 19 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално  До коментар [#14] от "Alarmstufe Rot":


  Абе къде изчезна Лозан Панов? Някой знае ли?
  —цитат от коментар 14 на Alarmstufe Rot


  Готви реформата на Полската съдебна система . Това ще му е част от предизборната кампания за Президент . Той нали оправи Българския съд сега ще се заеме и с Полския . 20. 20 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  как пък веднъж няма да се наведем първи, *бати и колониалните мушмороци
  Съдии - *ура му Янко

  Тиква под наем.
 21. 21 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Абе къде изчезна Лозан Панов? Някой знае ли?
  —цитат от коментар 14 на Alarmstufe Rot

  Как къде, потготвя се за президент,учи протокола

  Тиква под наем.
 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  До коментар [#21] от "TzZar":

  Защо газетата не отразява тази негова важна и народополезна дейност?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 23. 23 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#17] от "aspet":


  Така по бай Тошово време трудовите колективи пишеха писма в подкрепа или громяха врага, в зависимост от спуснатите поръчения.
  —цитат от коментар 17 на aspet


  Така беше . И в писмата пишеше , а бе , ние не сме му чели книгите на тоя , но го осъждаме и искаме строго наказание за него и творбите му според повелите на Партията .

  Та сега и Българските съдии са баш същите , а бе , ние не знаем за какво става дума , но осъждаме Полската съдебна система и искаме строго наказание на авторите на Полската съдебна система според повелите на любимия ни спонсор и грантодател Дьорд Шорош . 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#22] от "Alarmstufe Rot":

  Щото е проформа кандидат.
  Колкото да си вземе отпуската и да не пречи на кампанията на руския резидент.

 25. 25 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alarmstufe Rot":

  Щом не пишат за Л.П. – значи са го отсвирили!
  Сега да видим за кого ще гласуват „умните и красивите“
  като няма кой да им каже кой е правилният кандидат.

 26. 26 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално  И тия същите , съдиите , се имат за елита в държавата и ни обясняват колко лошо било през времето на комунизма , как от БКП и от Москва ни указвали какви декларации да пишем и да подкрепяме по международните форуми . Кого да осъждаме и кого да подкрепяме . И как въобще нищо не зависело от нас .

  Искам да попитам , сега каква е разликата ? Сега ни указват Отворено Общество , Брюксел и Областния Комитет на Демократическата Партия във Вашингтон . Положението е едно към едно . Даже половината от днешните участници в този политически театър , не този политически цирк бяха участници и във вчерашния , когато заповедите идваха от Политбюро и ЦК на КПСС в Москва .

  То бива безгръбначност и липса на собствено достойнство ама такова безпринципно поведение и подлизурство не бива .

  И тия същите били елит . Пази Боже . 27. 27 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1251 Любопитно  До коментар [#22] от "Alarmstufe Rot":Щото е проформа кандидат.Колкото да си вземе отпуската и да не пречи на кампанията на руския резидент.
  —цитат от коментар 24 на НеКой

  поредния идиот който си мисли че Радев е руски кандидат,този отдавна се продал като червените велможи на американите, разликата е само че убеждават бабите и дядовците че са руските застъпници.
  Проруските представители са - ГЕРБ, ДПС а харда са Възраждане и Атака и псевдопатриотите от нфсб и воля и мвро

  Тиква под наем.
 28. 28 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Типичен пример за криворазбраната демокрация в ЕС и България в частност.
  Откъде накъде съдиите в България ще дават мнение за съдийството в Полша?!
  Това е вътрешна работа на Полската държава!

 29. 29 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  Николай Марков
  "Повече от ясно е, че Радев сгази лука. Не веднъж! Разбирам простата асоциация на скодоумния човек, който мисли, че щом някой може да управлява самолет, значи може и държава. Ако живеехме в праисторически времена, сигурно това ще ни изглежда съвсем логично, но подобни разсъждения в 21 век са гнил плод на болна фантазия. И точно заради нея вкарахме вълка в кошарата ни без да подозираме какви са намеренията му, а те не са по-различни от на всички заобикалящи го вълци. Вижте им само муцуните.
  Не забравяйте, че и в предишните избори за президент отново БСП излъга избирателите си, че Радев е проруски човек и те са политическата гаранция за това. Пед години след тази очевидна лъжа, отново БСП размахва руската карта в едно с компрометирания си пудел Радев. Изводът е, че както БСП така и самият Радев са пристанали трайно на американските интереси и са готови на всичко да заблуждават собствените си избиратели - "Играта е безмилостно жестоко, борбата както казват е епична." Става въпрос за борбата на червената олигархия да се боядиса в синьо, но гласовете на пенсионерите да отидат в подкрепа на американските колониалисти. Планът е добър, нали? И достатъчно подъл, кавито са и играчите в него. Затова на тези им обърнете гръб!!! Завинаги.
  Никой не мрази американците, спокойно!
  -------------------------------------------------------------------------------------------------
  Точно от там очакваме да се даде началото на новата световна революция, която да върне нормалността в света. Защото е очевидно, че световните политически елити са обикновени парцалени кукли и нямат никава тежест за защита на собствените си граждани за каквото да било. Те са формални. Вижте само образа на върховния ръководител на ЕК - плагиатката Фон дер Лайен, за която източногерманското малко човече Меркел каза: "Мен не ме интересува дали е плагиатствала или не за своята научна кариера, а дали стои политически коректно на сцената на световната политика." Разбирате ли какво означава "безкрайно дъно"? Дъно , което поглъща всички достижения на човешката цивилизация.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------
  Не държавите ще се разделят, а хората във всички държави са разделени и ще продължат да се раделят. Ограбените срещу безнаказаните си грабители - това се случва. Следва период на организация и осъзнаване, след това един друг период и накрая световна революция от невиждан до сега конфликт. Световна криза в която едни порочни, уж политически елити ще платят за всичко причинено от самите тях през последните 30 години беззаконие и грабеж. Ще се оре отново земята на дълбоко. Това вече се е случвало.
  Някои ще се усмихнат, зная. И аз ще им се усмихна... засега."

  Тиква под наем.
 30. 30 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#27] от "TzZar":

  Пий си хапчетата, Радев си е човек на Решетников, даж тук го написаха тогава.
  Сега може и да се мазни на американците, щото те са в силна позиция, но той си е товарищ. Неслучайно беше против покупката на Ф-16, тогава Херо ли му нареди така?
  Беше и за падане на санкциите срещу Русия.
  Мълча, когато руският поп-агент му се караше.
  Да продължавам ли?

 31. 31 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonimnii":

  Добре че ти се е налагало да знаеш.
  Иначе....

  Panta rhei....
 32. 32 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Добре че не ти се налагало, извинявам се.

  Panta rhei....
 33. 33 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1251 Любопитно

  До коментар [#30] от "НеКой":
  продължавай, опорките са силната ви страна
  Тримореца е руски човек, колкото Борисов не играе за руснаците /и за себе си разбира се/.
  А този който се мазнеше на американците със сделката за чертежите, се казва бойко борисов

  Тиква под наем.
 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  "Съдиите в България не подкрепят полската съдебна "реформа".
  То щото нашите съдии са цвете за мирисане.
  Та докъде стига с реформата в българската съдебна система?
  За едни познати поляци питам.

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Съюза на съдиите не е " съдиите в България"..Не разпространявайте фалшиви новини.

  Sic transit gloria mundi
 36. 36 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Дневник, заглавието ви е подвеждащо - "Съдиите в България не подкрепят полската съдебна "реформа"", а трябва да е Съюзът на съдите ... Има съществена разлика.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 37. 37 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1025 Весело

  И тия същите били елит . Пази Боже .
  —цитат от коментар 26 на bxr35608444


  Да, май само ти остана от елита...

 38. 38 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ох, аз се стреснах, то не ставало дума за съдиите в България, а за Съюза на съдиите в България :)
  Обръщението им е хубаво, но без подкрепата на Лозан Панов ще е недовършена работата

  Бог да благослови Америка за България!
 39. 39 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Самите български "съдии" са за съм. Корумпирани и некадърни. В България правосъдие няма, но ще ми дава то акъл за Полша ....

 40. 40 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Чакайте сега. Бавно. Дамата е от Съюза на Съдиите в България (ССБ). Това е НПО, финансирано от…. От кого? А познайте до 3 пъти! Слава Богу, че ВСС не им играят по свирката! Че стигне ли си до там, лошо!

 41. 41 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Чакайте сега. Бавно. Дамата е от Съюза на Съдиите в България (ССБ). Това е НПО, финансирано от…. От кого? А познайте до 3 пъти! Слава Богу, че ВСС не им играят по свирката! Че стигне ли си до там, лошо!

 42. 42 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Цитат:
  Съдиите в България не подкрепят полската съдебна "реформа"

  -----
  Да не се объркате колеги - не става дума за съддите в България, а за сороските съдии в България - т.е. БХК-то на съдиите, поради което нашето отношение към тях следва да е 1 към 1 като отношението към БХК...

 43. 43 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сара":

  Прав си.
  Обикновенни храненици на Деде Филантропски.

  Panta rhei....
 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2428 Весело

  От българските съдии по-европейци.....нема !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван K":Бай Иване , писна ни да намесваш Русията и своя идол Путин в коментарите във форума под всяка статия и тема .
  —цитат от коментар 13 на bxr35608444


  Може когато се коментират изказвания на изявените русофили във форума: Тайгата, Дачев и още неколцина.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 46. 46 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Мен не ме интересува мнението на Лозан Панов, но мнението на Ченалова и Калпакчиев са важни.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 47. 47 Профил на cew08382781
  cew08382781
  Рейтинг: 18 Неутрално

  [quote#10:"Иван K"]До коментар [#2] от "Веселин Дечев":"Какво общо имат съдиите в България с полските"И аз тов се питам, но се досещам:Русофилите в България имат общо с русофилите в Полша. Необщото е само в мащаба.[/qРусофили в Полша?! Едва ли има такова животно там!!!

 48. 48 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 943 Гневно

  [quote#7:"hrx16647690"][/quote]

  Убиеца Джок полфриман, който пиян закла две българчета пред църквата св. Неделя, беше пуснат с обединените усилия на Антибългарския хелзински комитет, К. Калпакчиев и един бивш министър на правосъдието, който промени закона.
  И тия изроди ще ни учат на морал!
  Миришат отвратително!

 49. 49 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Съдиит в българия се чудят накъде да се надупят да не ги почнат и тях...

 50. 50 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Това пък Гешев изобщо няма да го хареса.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Къв Гешев ви гони сега ве, аман от Дневникарски тролове.

 51. 51 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Весело

  Много важно какво мислели нашите съдии. Поляците ще си го преместят от единия в другия крачол.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 52. 52 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Весело

  До коментар [#48] от "nhh18551388":

  ++++++++++++
  И до сега не мога да разбера защо за всичко е виновна само прокуратурата. Всеки ден се сблъскваме с абсурдни и миришещи решения на съдии, които ни обясняват,че видите ли нямало доказателства.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Грозна гледка...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 54 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#53] от "hamiltonf":

  Не е по темата и дано модератора не ме изтрие.
  Прочетох за подофицер Сава Геров - ПОКЛОН за саможертвата му.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 55. 55 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#54] от "kvasimodo":

  Благодаря, това е и целта на този подпис, само един интелигентен човек да се зачете, пак е нещо!
  Поздрави!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 56 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Тутраканската селищна система тоже не подкрепя!

 57. 57 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 997 Неутрално

  НЕ СЕ КОРКАЙТЕ,

  бре Хора,
  "съюзът на съдиите в България" е съсловна организация, която обединява около 25 % от съдиите и има левичарска насоченост. Името е пака подбрано, че да манипулира наивната публика и да си мислят, че това са ВСИЧКИ съдии в България...
  Най-страшно ще стане, когато повече от половината съдии (предимно младите, излезли от университетите, където са индоктринирана с неомарксизъм), приемат левичарската идеология, както сега става в САЩ.
  Пази Боже, но и у нас вече се прасмуква тази свръхопасна тоталитарна идеология.
  https://www.novetika.com/kakvo-e-neomarksizym/
  Вицето на Панов, М Касимова е изявена левичарка. Неотдавна, вече в качеството си на кандидат-вицепрезидент, тя публично заяви, че ще се бори за Истанбулската конвенция и еднополовите бракове...
  Какво искате повече.
  Ето кега и ССБ тръгват у лево...
  Лошо ни се пише

 58. 58 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 997 Неутрално

  ПРЕСТЪПНАТА СЪЩНОСТ НА ЗЕЛЕНИЗМА
  или защо наричат Зелените, "дини"

  Левичарското движение на Зелените, т. нар. "зеленисти", по същество представлява част от идеологията на Неомарксизма
  https://www.novetika.com/kakvo-e-neomarksizym/
  новата и най-опасна тоталитарна идеология. Зеленизмът е един от инструментите на неомарксизма, чрез който умело се индоктринират децата и младежите, за да ги превърнат, като активисти, в борбата за осъществяване на Утопията (Прекрасния Нов свят), вековна мечта на всички левичари.
  Всъщност идеологията на "зелените" представлява Неомарксизъм, маскиран с екологични заклинания, подобно на дини - отвън Зелени, отнътре, Червени. Неслучайно в България, всички "зелени" движения и организации се оглавяват от Внуци и Близки роднини на АБпФК, https://www.novetika.com/komunisti-aktivni-borci-protiv …/
  а членската маса и симпатизантите, в голяма част са такива...

  виж по-долу:
  ЗАЩО ЗЕЛЕНИТЕ СА ОПАСНО ЛЕВИ?

  https://bogari.bg/zashto-zelenite-sa-opasno-levi/?fbclid=IwAR3nzXC1B_710aYGze7dvQ_X_3WtBQO0wJadKJEQ4xi_Db5xEb1gYrKgbC4

 59. 59 Профил на st0rmbringer
  st0rmbringer
  Рейтинг: 336 Неутрално

  "...провежданата от няколко години "реформа" на правосъдната система в Полша, в рамките на която е променен съставът на Конституционния съд и са назначени лоялни към управляващото политическо мнозинство конституционни съдии, променен е начинът на избиране на членове на Висшия съвет на съдебната власт и неговите членове вече се излъчват от политическото парламентарно мнозинство, подменен е съставът на Върховния съд и са създадени в рамките му нови камари със съдии, назначени от новия Съвет на съдебната власт..."

  Ха! Ами то полската съдебна реформа, срещу която реве овладяният от ДБ съюз на съдиите, твърде много прилича на съдебната рИформа на другаря Бойкикев!

  Лицемерието - висша ценност за ДеБългарите!

 60. 60 Профил на st0rmbringer
  st0rmbringer
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#54] от "kvasimodo":Благодаря, това е и целта на този подпис, само един интелигентен човек да се зачете, пак е нещо! Поздрави!
  —цитат от коментар 55 на hamiltonf


  Вярно е, че досега и на мен само ми преминаваше пред очите този подпис! Сега си направих труда да прочета повече!

  ....................................................................................................................
  "Подвигът, който извършва Сава Геров е описан от Георги Георгиев в спомените си "Един от първа дивизия":

  "На 30 ноември 1916 г., Първи полк настъпва към Коман-Букурещ. Той е на десния фланг на дивизията. Пратените патрули не могат да влязат във връзка с частите в дясно. Дяснофланговата рота е излязла много напред. Патрулите ѝ донасят за гъсти руски маси, които настъпват. Върху ротата се изсипва смъртоносна градушка. В мрачния ден отекват зловещо пръскащите се в гората снаряди.

  Патрулите докладват, че руснаците са натъкнали щиковете си. Славният командир на Първи полк подполковник Велизар Лазаров от София заповядва ротата да се оттегли на общата полкова линия.

  Оттеглят се войниците. Оттеглят се подофицерите и офицерите. Оттегля се и една картечница. Само другарката ѝ остава. До нея е застанал подофицер Сава Геров - шоп от село Богданлия.

  - Хайде, господин старши - подемат войниците.
  - Хайде, Сава - заповядват офицерите.

  Но старшията Сава не мърда. Макар и ранен не се отдръпва по-рано. Не се отдръпва и сега.

  - Вие вървете аз ще остана!

  Прегърнал картечницата той натиска спусъка. Под мощното ѝ прикритие нашите се изтеглят. Зад тях се чува непрекъснатото злокобно тракане. Може би това са последните минути на картечницата. Но тя все още трака. Звукът отслабва. Тракането разредява. Звука отмира. Денят отмира.

  Когато на другия ден полкът и дивизията се понасят победоносно напред и ротата достига познатите места, намират Сава и картечницата. Пред тях триста руски трупа. До картечницата нито един патрон. Но до нея като верен страж лежи падналият защитник. За всички картината е ясна - дал и последният си изстрел не е направил и опит да се спаси. Дочакал е руснаците, които са го заобиколили от всички страни и са го вдигнали на щиковете си!

  Сава Геров е гордост не само за Първи полк!
  Той е гордост и за всички полкове от Първа дивизия!

  Защото Сава Геров е самата Първа дивизия!"
  .............................................................................................................................

  Поклон пред героите, оставили костите си пред олтара на БЪЛГАРИЯ!!!

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Хубава подкрепа, или не, негативна "подкрепа".

  Очакваме позитивна подкрепа за Българската реформа
  на "Демократична България" и "Правосъдие за всеки"
  за всички EU народи, без дискриминациия

  "Съдиите в България не подкрепят полската съдебна "реформа""

 62. 62 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1974 Весело

  Това Захарова ли го е писала или Лозан Панов?Щото той ходеше по протести в Полша и Румъния, но сега нали уж е кандидат президент.Стига с тези глупости.Не може вие да да вземате отношение за чужди страни, както не искате и те да решават вместо вас тук.Това е пропаганда от най-долен тип, нещо като осъждането на бунтовете срещу социализма в Унгария и Чехия едно време.Или и вие сте същите комунисти...
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Сега са соросоиди... Не че е нещо по-различно де.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 63. 63 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1974 Весело

  До коментар [#36] от "bludniq_sin":

  Съюзът на съдиите е соросоидно НПО.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK