Достъпът до лекари се влошава през 2020 г.

Между 2019 и 2020 г. достъпът до лекари специалисти се влошава в повечето области. Изключение правят столицата, Пловдив, Варна и Перник.

© Анелия Николова

Между 2019 и 2020 г. достъпът до лекари специалисти се влошава в повечето области. Изключение правят столицата, Пловдив, Варна и Перник.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Вече почти две години здравният сектор е във фокуса на обществения дебат заради пандемията. Данните за броя и разпределението на общопрактикуващите лекари и специалистите по области през 2020 г. разкриват тревожна тенденция на влошаване на достъпа до медици в почти цялата страната.


За целите на "Регионални профили: показатели за развитие" екипът на ИПИ разработи индекс, който оценява достъпа до лекари-специалисти в различните области на страната. Индексът се основава на данните за териториалното разпределение на 17 групи лекари-специалисти към края на 2020 г., съотнесени като брой лекари от конкретната специалност на човек от населението. Оценката на достъпа за всяка група в отделните области представлява отстоянието от областта с най-широк достъп до лекари от конкретната специалност, а общият индекс на достъпност (представен на графика 1) - на усреднената стойност на оценките за отделните стойности за областта.
Графика 1: Индекс на достъпа до лекари-специалисти в областите и динамика, 2019-2020 г. (по-ниското е по-добро)


Източник: НСИ, изчисления на ИПИ

Източник: НСИ, изчисления на ИПИ


Според приложения подход през 2020 г. достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен. Това е до голяма степен обяснимо с големия медицински университет в областния център, докато областта не е сред най-големите по население. Очаквано, на второ място се нарежда столицата с големия си брой специализирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се нарежда в челната петица. Извън водещите области, повечето имат относително близка стойност на индекса; с най-труден достъп изпъкват Добрич, Кърджали и Ямбол. Повечето области споделят сходни проблеми в достъпа - най-често такива има при кардиолозите, акушер-гинеколозите, психиатрите.


Между 2019 и 2020 г. достъпът до лекари-специалисти се влошава в повечето области (по-ниската стойност на индекса е по-добра). Изключение правят столицата, Пловдив, Варна и Перник, където се наблюдават значителни подобрения; Хасково е единствената област без промяна. Причина за тази динамика може да се търси най-вече в концентрацията на лечението на Ковид-19 в големите градове и съответно повишеното търсене на лекари в тях.


Графика 2: Индекс на достъпа до лекари-специалисти и динамика, 2019-2020 г. (по-ниското е по-добро)


Източник: НСИ, изчисления на ИПИ

Източник: НСИ, изчисления на ИПИ


В отделните специалности най-малки регионални различия в достъпа има при инфекционистите. Причина за това обаче е най-вече малкият им брой - общо 233 в цялата страна, като дори в столицата те са едва 32, а във цялата Добрич област има само един. Обратно - най-неравномерното разпределение е при най-разпространените специалисти, като от 1850 кардиолози почти петстотин са в София, но за сметка на това в цялата област Търговище има едва деветима. Сходно е разпределението и при акушер-гинеколозите.


Възможно обяснение за различията по специалности, разбира се, е и различната натовареност на отделните специалисти, въпреки че това остава в сферата на спекулациите, предвид липсата на достъпни данни. При повечето специалности се наблюдава влошаване в общия индекс на достъп през 2020 г., при това относително равномерно.


Графика 3: Население на един общопрактикуващ лекар, 2019 и 2020 г


Източник: НСИ, изчисления на ИПИ

Източник: НСИ, изчисления на ИПИ


Негативна динамика се наблюдава и в достъпа до общопрактикуващи лекари. Няма нито една област, в която той се подобрява през 2020 г. спрямо предишната, като това е тенденция, започнала в началото на предишното десетилетие. Налице са и значителни разлики между регионите, като Плевен отново е лидер, с 1243 души на един общопрактикуващ лекар; най-слабо се представя Кърджали, където на един ОПЛ се падат над 3 хиляди души. Прави впечатление също, че водещите икономически центрове - Варна, Пловдив, столицата - се концентрират в средата на разпределението, най-вероятно в следствие на ръста на населението им.


Трябва да имаме предвид обаче, че данните за достъпа до лекари далеч не представят цялата картина за качеството на регионалните здравни системи. Много други фактори - от наличната апаратура в болниците до натоварването и квалификацията на отделните лекари определят колко добре ще се справят те в лечението на пациенти. Въпреки това влошаването в достъпа на лекари, както специалисти, така и общопрактикуващи неизбежно е знак за негативно развитие на здравната система.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  От това е голямата смъртност, няма навременно лечение. Тежки случаи с линейка търсещи болница и място в интензивното

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  През 2020 година бе влошен достъпът не само до лекари, но и до туризъм, образование, куртурни и спортни събития.... Трудно може да се намери изключение.

  Еретик
 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Разбира се че всички области на здравеопазването страдат от пандемията.
  Точно сега ли да си правиш годишен преглед?
  И като не го направиш ще изпуснеш навременно предупреждение за рак.
  Прескачаш колоноскопията, риск за рак на червото.
  Прескачаш почистване и преглед на зъбите, кариесите сасигуни.
  По цял свят е така пък в България с многото плоскоземни медици даже още по-зле.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 262 Неутрално

  На война най-много жертви има на първа линия.

 6. 6 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  В статията се правят сравнения между областните градове, като очаквано сравнително по-добро лечение се получава в градовете с университетски болници.
  Но не става и дума за градчетата с общински болници - нямам предвид нивото на медиците, а оборудването на болниците. Там е трагедия.

 7. 7 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 861 Неутрално

  “Две седмици да подготвим системата” и две години по-късно имаме по-малко лекари на глава от населението…Поздрави за журналиста и Дневник, че са си позволили да публикуват такава ерес.
  Ще ми интересно да прочета мнението на туко що завършили студенти по медицина относно преспективите им в България.
  “Една жена каза”, че в болниците във Варна без връзки е невъзможно да започнеш специализация, а в София много трудно да минеш между капките по нормалния начин. Същи така за един млад лекар клиниките за дерматология и пластични/естетични процедури предлагат много по-добро заплащане при по-млък стрес и риск за здравето…

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  До коментар [#1] от "ggot":

  Не е само това проблема. Тука нямаме адекватна профилактика, каквато има в нормалните държави. А тази, която я има си е направо формална. Хората са нелекувани или недолекувани, затова сега има и толкова висока смъртност.

 10. 10 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Заглавието е извратено. Достъпът си е същия, все още, но ще стане както във Великобритания. По чисто биологични причини бройката на лекарите намалява. Намерете си разбивка по възраст на лекарите и си направете сметка след пет години къв ще е "достъпът"

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  Интересно, населението все намалява, мигрира, има и повишена смъртност за 2020 г., а пациентите на джипитата се увеличават, и то във всяка една област в държавата (графика 3),

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 12. 12 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  Профилактика означава-веднъж годишно преглед, изследвания.... Оки, да приемем, че JP го прави/правят го, щото касата ги задължава и им и плаща/ и вижда отклонения на горна граница. И обяснява кое как в живота на 45 г. всезнайковец, с 20 кила наднормени, трябва да се промени. И верно ли вервате, че пациентът ще промени нещо, баш когато виното е станало, баджанако има имен ден, скоро че колят и Прасетата? Ква профилактика ви гони на тая територия, ей така си пишете общи приказки.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#10] от "jlb02632781":

  Една статия, написана месец преди първата карантина, която оспорва тезата ти:

  https://m.dw.com/bg/в-българия-вече-няма-кой-да-лекува-хората/a-52153283

  Нарочно ползвам DW понеже все пак коментираме в Дневник, но ако се разтърсиш ще намериш доста други източници, които потвърждават същия проблем.
  Около 500 медици годишно са напуснали страната в десетте години преди пандемията. За 20-та и 21-ВА година ми в трудно да намеря данни, чудно защо ;) Колко човека завършват медицина в бг всяка година?

 16. 16 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#15] от "dwr30648311":

  Именно-завършват малко, много напускат зад граница. Тези, които остават са изправени пред почти непреодолими пречки за специализация. А старите-умират.

 17. 17 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#16] от "jlb02632781":

  +
  Прощавай, объркаха ме “чисто биологичните причини”, понеже смятам че миграцията и държавната политика не са такива. Радвам се, че все пак споделяме мнение де.

 18. 18 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  През 2020 година бе влошен достъпът не само до лекари, но и до туризъм, образование, куртурни и спортни събития.... Трудно може да се намери изключение.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Е, нека отбележим изключението - достъпът до ковид-вируса бе улеснен до крайност, но това се случи с усилията на цялото ни /безотговорно/ общество!
  Така се постигат нещата, със задружни усилия!

  Мараба, С-ДС доносници!
 19. 19 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  А, можело да се сетите коя е причината да умираме най-много от всички в света, а?

  Громя ваксъри!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#17] от "dwr30648311":

  Държавната политика е "цице", казано най-просташки. Искат се огромни пари под масата от специализантите, това в големите клиники. Чиито мазни шефове дават акъл всеки ден по телевизията. А в Германия им предлагат прекрасни условия. За чий им е да остават тук. Отделно, че контактът с български пациент си е приключение отсекъде.

 22. 22 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#6] от "pontius_glarus":

  Всеки ден слушаме за недостиг на легла. А какво става с онези 2000 легла в зала "Армеец"? Или цялата галимация бе за да се откраднат едни пари от ЗК?

 23. 23 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  От това е голямата смъртност, няма навременно лечение.
  —цитат от коментар 1 на ggot


  Да, това е една от причините за високата смъртност. Но има още поне една.
  Живял съм на доста места в Европа, но не мога да посоча друг народ с по-лош здравен статус от нашия. Определено не се грижим за здравето си, стилът на хранене е под всякаква критика, "контрол на личното тегло" е нещо непознато за 90% от нашенците / само в България "дебело дете" е синоним на "здраво дете"!/ , всичко живо преяжда като за световно, пие като на циганска сватба, недоспива, спортът е занимание за малоумници, а , ако некой все пак спортува, най-често си гълта чорапите, барабар с анаболи из фитнесите...На всичкото отгоре, всеки се има за професор по медицина, самолекува се, пие илачи, за които е чел някъде из нета в интерпретация на Маг Фидан / репутацията на Фидановците в нашенските кратуни е поне десет пъти по-висока от тази на всичките лекарите в Медицинска академия!/ , убеден е , че го чипират с ваксини, така че - йок ваксинации, чака до последно, докато болежките не го свалят на легло, а после тича в болницата и иска лекарите да го съживят така, както Иисус е съживил Лазар....
  Няма начин, хора!Никоя здравна система не може да се справи с пациенти, които през целия си съзнателен живот са се самоубивали по този нелеп начин. Никоя!

  Мараба, С-ДС доносници!
 24. 24 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  До коментар [#1] от "ggot":Не е само това проблема. Тука нямаме адекватна профилактика, каквато има в нормалните държави. А тази, която я има си е направо формална. Хората са нелекувани или недолекувани, затова сега има и толкова висока смъртност.
  —цитат от коментар 9 на Роси


  Каква профилактика те гони, бре, стрино? Как се прави профилактика сред хора, които в огромната си част са убедени, че знаят повече от лекуващите ги лекари , поради което вярват, че сами могат да се лекуват и това е добре, защото докторите са мошеници, които нищо не разбират и само искат да ни уморят?
  Справка - ваксинационната кампания.

  Мараба, С-ДС доносници!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Каквото и да си говорим е ясно, че ситуацията ще става все по-сложни и качеството на здравните услуги ще се влошава.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Това добре ли е или не? ;)

  По-малко лекарства, по-здрав народ :)

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  А,от май 2021 как е?!Или Гъзетата няма да пусне такава тема??

 31. 31 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 238 Неутрално

  За сметка на това достъпът до кръчми се е увеличил, докато в други страни има рестрикции и зелени сертификата. Лекарите бягат зад граница, а кръчмарите като Алибегов и тези от чалготеките си стоят тук и опростачават нацията. Харесвам политиката на гръцката държава, която налага рестрикции и глоби, но от тях подпомага спазващите правилата! Кръчмите трябва да плащат 20 процента ДДС!

 32. 32 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Всичко ще се влошава,
  докато този управлява.

 33. 33 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  “Достъпът до лекари се влошава през 2020 г.“

  И това след 12 години стабилност и наляти милиарди в здравеопазването…

  Какво ли се учудвам?
  Много по-лесно е да залъжеш хората с някакво ремонтче на болница и с нов скенер (при доставките има и рушвети), отколкото да се заровиш и да оправиш всичките батаци в бизнес процесите, така че здравеопазването да е сигурно и достъпно, както и да вдигнеш заплатите на персонала. За тези работи се иска и акъл, де.

 34. 34 Профил на Cheshire Cat
  Cheshire Cat
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Достъпът до лекари се влошил! Не думай! Как разбрахте?
  Вероятно първите месеци на короната, когато джипитата се бяха изпокрили и не си вдигаха телефоните леко са повлияли на статистиката за достъпа до лекари.
  И пълните болници с корона болни, които не приемаха болни от друго - също са повлияли на статистиката лекичко...
  Казвате ни неща, които отдавна знаем.

 35. 35 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Супер им е достъпа на българите до лекар. щом още не се редят да чакат час за прием след два-три месеца като в Англия.

 36. 36 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Ми като не достигат лекари понеже са в ковид отделенията как да стане? Освен това някой довори ли за това колко и какви лекари трябва да имаме или министерството на здравеопазването решават само текущи задачи без идея как да подобрим системата...

 37. 37 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Ми като не достигат лекари понеже са в ковид отделенията как да стане? Освен това някой довори ли за това колко и какви лекари трябва да имаме или министерството на здравеопазването решават само текущи задачи без идея как да подобрим системата...
  —цитат от коментар 36 на Batezuzi


  А защо са в Ковид отделенията.Защото им дават по-добри пари. А и специалисти има ,но и те са в частните болници по същата причина. В държавна болница в БГ вече и санитари не щат да стоят камо ли добри лекари. Освен ,ако не са от онези измислени професори ,които са шефове на отделения и цицкат от десет майки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK