"Искам да искам"

Икономическата вреда може да се компенсира, докато смъртта е еднократна и не подлежи на компенсация.

© Юлия Лазарова

Икономическата вреда може да се компенсира, докато смъртта е еднократна и не подлежи на компенсация.



Анализът е препубликуван от блога на автора.


Именно по този начин преди много време едно детенце на 5 години, заинатило се на нещо, отговорило на майка си, която го попитала: "Ама какво искаш?" Спомних си тази разказана ми случка, когато днес гледам разнообразните протести срещу въвеждането на "зелени сертификати" за посещение на обществени места.


София: "Изключително възмутително се погазват гражданските ни права."; "Заповедите на правителството в момента са абсолютно против всякакви демократични практики".




Варна: "Долу маските, долу мутрите".


Бургас: "Искаме всичко да се върне по старому. Мен не ме е страх от нищо Не искам мен да ме задължават да си слагам каквото и да е било в тялото."


Пловдив: "Това не е протест! Това е БУНТ! Стига лъжи! Стига дискриминация! Пловдив излиза на протест срещу последната заповед на министър Кацаров!"


Протести има и в много европейски държави, дори там, където към днешна дата са имунизирани над 75% от възрастното население. Както, например, във Франция, с която по-надолу ще направя сравнението. Но удивителното у нас е, че протести срещу въведени в почти всички европейски страни мерки за справяне с пандемията има в страна, която държи рекорди по смъртност и ниско равнище на ваксинация (23% към днешна дата).


Къде сме в България?


Ситуацията у нас с ваксинирането дори не е плачевна, тя е катастрофална, независимо от всички гласове за това, че "трябва да бъдем внимателни с ваксините". Ние сме последни в Европа по ваксинация и изглежда първи по смъртност от Ковид-19.


Критична вече е ситуацията с починалите от Ковид-19. В публичното пространство постоянно има съмнения в точността на статистиките, обяснява се, че смъртност има от най-различни фактори, които днес се приписват на новата зараза, дори се обяснява, че става дума за лъжа. Два огромни плаката стояха дни наред пред Народното събрание в София обясняващи, че "Ковид е измама", че "Ковид няма" и дори призоваваха за смърт чрез обесване на лекарите, които ваксинират. Във Варна фашизоиди (защото това е точната дума) са нападнали пункт за ваксинация в града и са го разрушили. Други фашизоиди (защото пак е точната дума) решиха да убеждават в правотата си министъра на образованието Николай Денков, размахвайки срещу него прътовете на байраците, които са носили.


А смъртността нараства и не е вярно, че "хората винаги са умирали" (т.е. от различни болести, а не непременно от Ковид-19). Графиката на НСИ показва ясно значителното й нарастване през двата последни пика на пандемията през 2020 и 2021 г. спрямо предходните 4 години. Тези пикове на смъртността не са нито от набедените ваксини, нито от климатичните промени, нито от спукани апендикси или среднощно препиване (пардон, надрусване). Те са си от Ковид-19,освен ако не заподозрем марсианците или вечно подозирания Джордж Сорос.


"Искам да искам"


Регистрираната свръхсмъртност в България през пролетта на 2020, края на 2020, пролетта на 2021 и сега, през октомври 2021 г. показва съвпадение с вълните на пандемията и е многократно по-висока от вълните на свръхсмъртност във Франция за целия този период. Не ни ли стряска това? Сегашното правителство ли е виновно? Или някакви тъмни световни сили, които искат да ни затрият? Може би лекарите? Само болни мозъци могат да приемат такива обяснения.


Какво да се прави?


Но какъв е проблемът с ваксините, след като вече от немалко време те са налични и част от тях одобрени за използване и използвани в Европа? Знаем, че знаем малко за новите ваксини, особено за базираните на новите технологии (с информационна РНК) като Comirnaty (Пфайзер-Бионтех) и Spikevax (Модерна). Но са достъпни и две векторни (по-класически) ваксини като Janssen и Vaxzevria (Астра Зенека). Но също така знаем, че живеем в един свят ("златния милиард", където е и ЕС), който иска и претендира да бъде високо "секуризиран", да ни предпазва от всякакви рискове и заплахи. Затова и регулаторните органи непрекъснато ни обсипват с предупреждения - вижте което и да е описание на лекарство и ако го прочетете твърде внимателно, никога не бихте го приели. Това, последното, допреди 20 години не беше съвсем така, а, като по чудо, все още сме в състояние да го коментираме.


Приемам, че ваксинирането е въпрос на лично решение. Но с тази свобода е редно да върви и готовността да приемеш последиците от решението си. Например (за известно време) - да не можеш да преминеш някоя държавна граница, да пътуваш в самолет или влак, да пазаруваш в мол, да идеш на концерт или на ресторант. Казват: "Сертификатите нарушават свободите ни!" Но кой е казал, че изброеното са гарантирани свободи? Нито едно от тези неща не е част от гарантираните свободи, защото по същество това не са свободи, а само възможности, които са ти достъпни или не, но не само заради сертификата (много по-често заради средствата, които имаш).


С решението си трябва също така да прецениш, доколко "личното" ти решение не засяга други, твои близки, приятели, колеги, съграждани. Родители приемат охотно (и това е разбираемо), децата им да бъдат ваксинирани за болести, които в миналото са убивали или осакатявали масово: дифтерит, тетанус, полиомиелит, туберкулоза, морбили Но сега ще чуем, че "не позволяват експерименти с децата им", като става дума не за ваксиниране, а за взимане на проби от слюнката за антигенен тест. Много родители охотно ще купят на детето си поредния пакет чипс или нещо подобно (в който има какво ли не, включително вредни съставки), но няма да се ваксинират, защото "ваксините са опасни" или дори ненужни.


И ето къде сме, в сравнение с другите страни в ЕС - някъде на дъното. Вероятно защото сме много по-предпазливи от други, много по-информирани от другите, много по-компетентни от другите ни европейски съграждани. Не знам изобщо дали такова сравнение е възможно, но със сигурност сме много по-инатливи от другите, или по-безотговорни.


Шефът на ресторантьорите Ричард Алибегов заяви по повод сертификатите: "Бeзпpeцeдeнтнo e пpи 20% вaĸcиниpaни дa ce въвeдaт зeлeни cepтифиĸaти зa влизaнe в зaвeдeниe. Toвa yнищoжaвa иĸoнoмиĸaтa. Pecтopaнтьopcĸият бpaнш щe пpoтecтиpa из цялaтa cтpaнa eжeднeвнo"


Вярно е, че затварянето на бизнеси, които разчитат на масови посещения, им вреди и унищожава част от тях. Затова се договарят и компенсации, чиято цел е запазването на работните места (препитанието). Но и мерките със сертификатите, както и карантината, цели запазване на здравето и живота, нали? Не е добре второто да е за сметка на първото, защото икономическата вреда може да се компенсира, докато смъртта е еднократна и не подлежи на компенсация.


Но не е съвсем вярно, че сертификатите са въведени в европейските страни там, където има голям процент ваксинирани. Във Франция от 9 август 2021 г. санитарният пропуск (сертификатът) е задължителен за достъп до кафенета, ресторанти, търговски центрове, болници, пенсионни домове, медико-социални заведения, както и пътуване със самолети, влакове и автобуси за пътувания на дълги разстояния. Тогава в страната ваксинираните са около 50%. И въвеждането на сертификата само за по-малко от два месеца увеличава равнището на пълна ваксинация до почти 70%.


Има и друг, резонен аргумент - Сдpyжeниeтo нa зaвeдeниятa в Бългapия са cъoбщили, чe три четвърти от coбcтвeницитe нa зaвeдeния ca пpoтив зeлeнитe cepтифиĸaти, aĸo те нe вaжaт и зa дъpжaвнaтa aдминиcтpaция. Това има някакво основание, но когато се отнася до професии, чието упражняване не може да се практикува в никакъв случай без многократни и постоянни контакти с много хора, ваксинирането или гаранциите, че работещите в такива условия са безопасни за другите и за себе си са несъмнено важни. Нима не очакваме от работещите в обществена кухня да са ваксинирани срещу опасни зарази?


Колкото до пренатовареността на здравната система, това трябва непременно да ни стряска, за да искаме някакви мерки. Можем надълго да спорим, дали въвеждането на сертификатите е закъсняло, дали не е било по-добре (по-добре е) да се даде период от поне няколко дни за адаптация на семействата, училищата и бизнесите. Но не можем да спорим дали са необходими мерки и алтернативата общо казано е: локдаун или задължителни сертификати.


Протести, които искат едновременно да няма сертификати, или държавата да заплаща всеки тест за всеки, който иска да отиде на ресторант, или да не се носят навсякъде маски (все още навън това не е задължително, нали), но същевременно очакват и изискват при нужда да има за тях или близките им свободно болнично легло, включително в интензивното отделение, както и подготвен екип за компетентни медицински грижи - това е като да искаш "и маслото, и парите от маслото". А французите зевзеци добавят: "Заедно с усмивката на млекарката".


Въвеждането на все пак някакви мерки за ограничаването на инфекцията изисква храброст. Лидерите на ГЕРБ, БСП, ВМРО и "Възраждане" поискаха оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, но ако той реши да се оттегли, тогава нека лидерите на тези партии да сформират комитет, който да оглави МЗ и да управляват кризата заедно и в съгласие. Представяте ли си го? В случая предпочитам да вярвам на епидемиолози, а не на политици или ресторантьори. Та нали ако ви заболи зъб ще идете на зъболекар?


Едно е сигурно - ваксинацията е по-евтина от лечението, и засега знаем, че е по-малко вредна от самия вирус. Можем да избираме, нали затова имаме свободна воля. Макар никога да не сме предпазени от това, да си самонавредим.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Аз протестирам , аз не желая от данъците ми да се вземат пари за тези безплатни тестове. Всеки да си плаща, стига компромиси!!!
  Държавата изнемогва и тия приумици са излишни.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Като цяло демокрацията се отразява зле на ганьо и държавицата му. Не за прост народ това достояние на цивилизацията.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Свежо, ама туземоподобните нямат инстинкт за самосъхранение.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Радев и Кацаров бяха най-големите отрицатели на Ковид. Как сега промениха мнението си?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 8. 8 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 575 Неутрално

  1. "ЗАРАЗЕН" НЕ ЗНАчИ БОЛЕН
  2. бОЛЕН НЕ ЗНАчИ УМРЯЛ
  3. "ЗАСЕГА ВАКСИНАТА ИЗГЛЕЖДА ПО-МАЛКО ОПАСНА ОТ БОЛЕСТТА"(НЕ ПИшА ВИРУСА ЗАщОТО ВРЪЗКАТА НЕ Е ДОКАЗАНА) ИМЕННО -ЗАСЕГА.
  НЕ НОРМАЛНО ДА СЕ ТЕРОРИЗИРАТ И ТРЕТИРАТ КАТО чУМАВИ ЗДРАВИ ХОРА ,КОИТО НАЙ ВЕРОЯТНО НИКОГА НЯМА ДА СЕ РАЗБОЛЕЯТ
  СТИГА ИНФОРМАЦИОННО ХУЛИГАНСТВО (КАТО НАДПИСА ПОД СНИМКАТА ПО-ГОРЕ)
  ПРЕМИНАХТЕ ВСЯКА ДОПУСТИМА ГРАНИЦА КАТО НЯКАКВИ СЕКТАНТИ СТЕ( НА КОВИД ОТ ПОСЛЕДНИЯ ДЕН) ,КОЙТО ИСКАшЕ ДА СЕ "ИМУНИЗИРА" СЕ Е ИМУНИЗИРАЛ .ОСТАВЕТЕ НИ НА МИРА.ОМРЪЗНА НИ НЯКОИ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ЗДРАВЕТО МИ .ТО Е МОИ ПРОБЛЕМ А НЕ НА ВЛАСТТА ТЯ ВЛАСТТА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕТЕНДИРА ДА ВКАРВА В ТЯЛОТО МИ КАКВИТО И ДА Е СУБСТАНЦИИ,ТОЛКОВА Е ПРОСТО .РАЗБРАХМЕ ИМА БОЛЕСТ ,ИМА И ВАКСИНИ,КОИТО ИСКА ДА ГИ ПОЛЗВА.ПРЕСТАНЕТЕ ДА НАСТОЯВАТЕ ,щЕ ПОСТИГНЕТЕ ОБРАТНИЯ ЕФЕКТ
  ПУСНА РАДИО ,ТЕЛЕВИЗИЯ ВЕСТНИЦИ НАВСЯКЪДЕ ПИСАТЕЛИ ,АРТИСТИ.ПЕВАчКИ,БАЛЕРИНИ СПОРТИСТИ ,МУЗИчИСТИ ,ИНФЛУЕНСАРИ ВСИчКИ ЕДНО ЗНАЯТ ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ ч,чЕ ,,,,,, И ИНФО ТЕРОР. БАСТА

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Подкрепям автора.

  Еретик
 10. 10 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Българинът е такова животно, че докато не види в близкия семеен кръг тежък случай и смърт, ще вярва, че всичко е медийна манипулация на соросоидите. За да се ваксинира пък, и това няма да е достатъчно, а трябва да види ваксина, одобрена с автограф от Путин.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  за мен е показателен фактът, че има "лекари", които не вярват във ваксинацията и "учители", които не вярват в науката!

  не е истина как (само за няколко поколения) от образована нация стигнахме до "унга-бунга, ваксините са дело на дявола"!

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#1] от "papunqk":

  държавата НЕ изнемогва
  чиновниците и политиците, които са държавата, са си съвсем добре

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#3] от "оuzo":

  демокрация?
  наричаш тази имитация така?
  за да внушиш, че откритата (а не прикритата, каквато е сега) диктатура е по-добре?

  "браво"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#8] от "bnc59488372":

  чисто абстрактен интерес: защо го правиш това?
  каква ти е файдата да твърдиш, че риск няма?
  ами ако ВСЕ ПАК... има?
  защо рискуваш и себе си, ясно е, че не ти пука за другите?
  толкова ли малко се цениш?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#8] от "bnc59488372":

  Е тва, "страхуващите се от боцкане" сте най-кресливите. Даже намери начи и във форума, да ни се развикаш.

 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#12] от "хм":
  лекарите си гледат финансовия интерес, който е по-малко ваксинирани, повече приходи. като оня чичак от отделението в пирогов, кога ще го пуснат по телевизора, ако сме 70% ваксинирани и всичко в отделението му е business as usual. а учителите са шарани и вярват на такива шмекери.

 18. 18 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  До коментар [#2] от "lig35561597":
  А фатмако де го изпусна ?
  Оти он пръв кажа дека " Таков вирос нема....."


  А същевременно заяви, че се бил ваксинирал още лятото на 2020. И не казва с какво, тогава още нямаше ваксини за простосмъртните му избиратели.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  Ако някой изнудва 80% от населението, дали след това ще разчита на подкрепа? Глашатаите на това изнудване (авторът примерно), ще се радва ли на доверие? Нашенските чужденци, които се разтоварват като обиждат бившите си съграждани, ще искат ли да ги посрещаме с отворени обятия?

  Защо тази ситуация с вируса се превърна в такъв фарс и подклажда такова разделение? Каква е логиката да се отчитам пред всеки срещнат за актуалното си състояние?

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Може да се направи елементарно сравнение, без да е човек специалист-вирусолог.
  Ние, съседитъе румънци и поданниците на н.в. джуджи удме в зета всички по дебелоглавие, но пък сме родени демократи. Затова , като на печени демократи ни се пада, да има локаути къде за месец, къде за повече да страдат бизнеси и здравна система.
  А хората по света пълнят стадиони и зали, ама като не са уни като нас и се ваксинират 80% и повече проценти.
  Нищо, след някоя и друга година, като измрат глупавите ваксинирани, ще остане повече за нас:).

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  До коментар [#11] от "Николай Теллалов":

  А не Борисов, който не осигури необходимото количество разнообразни ваксини, спря ваксинирането с Астра Зенека и не направи никаква информационна кампания. Умирате си да казвате на бялото черно. Вижте графиките и тогава пишете.

 23. 23 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#3] от "оuzo":

  демокрацията никога не е съществувала(дори по времето на Перикъл в атина-цензът е бил много висок) а симулакрът на демокрация бе отменен през 02.20.
  оттогава претендират да ни манипулират не само чрез пропагандни и финансови инструменти ,но вече и да ни въздействат в материален план директно върху телата (като бройлерите и телетата в съвременното животновъдство,животновъдът иска да ни каже къде можем и не можим да ходим какво можем и не можем да кажем ,какво ядем от какво сме болни,решава вместо нас какви ваксини ,лекарства храни да приемаме,контролът наистина става тотален ,осъвременен вариант на типът общество за което говорят Ръсел .Хоркхаймер,Оруел ,Хъксли,Земятин.Утре може да решат и каква точно бройка от биологичните единици им е необходима.

 24. 24 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  Да, любезни ни аФторе, прав си да констатираш, че „Ситуацията у нас с ваксинирането дори не е плачевна, тя е катастрофална“! А къде беше миналата година, когато разни медицински недорасляци като Мангъров, който сега се е скрил в миша дупка и не смее да шукне, тръбяха: „Кaзвa ce, чe имa втoрa вълнa. Втoрa вълнa кaзвaт, чe имa, cъщитe хoрa, кoитo кaзвaхa, чe имa и първa вълнa. Кaктo нямaшe първa вълнa, тaкa нямa дa имa и втoрa вълнa“ (https://fakti.bg/bulgaria/522232-doc-mangarov-vtora-valna-nama-taka-kakto-namashe-i-parva - Доц. Мангъров: Втора вълна няма, така, както нямаше и първа)? А сега сме в разгара, уви, катастрофален, на четвъртата вълна?

  Къде беше, когато антиваксъра Кацаров говореше, че няма вирус и няма смисъл от маски - https://dariknews.bg/novini/bylgariia/alibegov-predi-da-stane-ministyr-kacarov-govoreshe-che-niama-virus-i-niama-smisyl-ot-maski-2284783 - а само преди година на Орлов мост и пред Министерството на здравеопазването горяха маски (https://fakti.bg/bulgaria/521603-grajdani-zapaliha-maski-v-znak-na-protest - Граждани запалиха маски в знак на протест)? Къде беше?

  Така че хайде нека не е виновен българинът, за който твърдиш, че се цепи „Искам да искам“ и когото направихте на луд с невнятните си призиви и обяснения, водени единствено от лозунга „Да свалим Борисов, а после ще мислим!“. Е, видяхме ви колко го измислихте! И с „изчегъртването“ на ГЕРБ и лидера му, и със „съдебната реформа“! Така го „изчегъртахте“ Борисов, че два парламента не ви стигнаха да направите правителство, а „съдебната реформа“ се изрази в чутовния подвиг на преместването на БЗС от главния прокурор при главния мюфтия! Да ти кажа ли какво ще се случи сега на изборите? Ами не, няма да ти кажа, че да можеш да си пишеш несвързаните текстове, щото, нали, си и „Професор, доктор на политическите науки, преподавател в Нов български университет“! Как така ще ти се бъркам в „професорските“ работи? Искрено съжалявам, обаче, тези семпли, заблудени душици, които ти вярват!

 25. 25 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Предлагам два безболезнени начина за рязко вдигане на имунизацията сред простолюдието:

  1. Върху ваксините да се поставят подходящи картинки с предупреждение от МЗ, че ваксинирането убива, предизвиква рак и безплодие;

  2. Да се забрани шофирането във ваксинирано състояние и катаджиите вместо с дрегери да се оборудват с тестове за антитела.

 26. 26 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Теорията за стадният имунитет се спука на пух и прах. Аз първоначално вярвах в тази теория, но когато се появи мутацията Делта се усетих, че съм бил заблуден и тогава се юрнах да си слагам ваксини още юли месец.

  Стадният имунитет не е научна фантастика, Мангъров е прав отчасти, но тя пропуска съществен факт - мутациите.

  Друг сериозен недостатък на тази теория е че изграждането на стаден имунитет отнема ужасно дълго време, докато ударните ваксини са далеч по-ефективни.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Теллалов":

  Господине ,не казвам ,че риск няма много хора си отидоха от това ново заболяване (разбира се ,че и аз може да съм от тях) това ,което се опитвам да кажа е ,че то не е черната чума за 99.5 % от хората до 55-60год възраст не е смъртоносно,както и да го увъртат,но няма доказана връзка между sars-cov2 и самото заболяване(на базата на тази хипотеза се тероризират наросдите от 02.20 насам)Очевидно не толкова заразно колкото се опитват да го искарат(досега трябваше да сме се "заразили"всички по няколко пъти,ако ги слушаме как го описват.БОЛЕСТТА Е ,СПОРЕД МЕН ,СРЕДСТВОТО ДА СЕ СТИГННЕ ДО КРАЙНАТА ЦЕЛ(ЕДНА ОТ ЦЕЛИТЕ)- Т.НАР ИМУНИЗАЦИЯ(ВАКСИНАЦИЯ).ТОВА ВИЖДАМ АЗ И МИ СЕ СТРУВА МЕКО КАЗАНО МНОГО СЪМНИТЕЛНО И ПРЕДИ ВСИЧКО ИЗЛИШНО,КАКТО СА ИЗЛИШПНИ ВСИЧКИ ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ,КАТО ВРЕМЕННИ ОГРАДИ В ПОЛЕТО СА ПРЕДВИД ВАРИАНТИТЕ.ПОЛЗВАТ САМО ТЕЗИ ,КОИТО ГИ ПРОДАВАТ.В СЛУЧАЯ ОБАЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА НЕЩО ПО СЕРИОЗНО.В СЛУЧАЯ ОБАЧЕ НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ(пландемолозите парите ги правят ,те на са им цел)

 30. 30 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Нека да допуснем, че теорията за стадният имунитет е правилна. Тогава нямаше да има делта вълна, защото по допускане всички сме изградили имунитет към корона вирус.

  И в действителност през лятото се нормализира пика и отслабна. Сякаш теорията беше вярна.

  Уви. Дойде Делта, по-коварен, и заобиколи стадният имунитет.

  Не може да се чака още една година да се изгради стаден имунитет и срещу делта. Става бавно, болниците се стресираха, хора умират. Не може да се чака, само ваксинацията оправя.

 31. 31 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Много добре написано и обосновано! Проблема е че тези, които трябва да го прочетат(и разберат), едва ли ще си направят този "труд", тъй като "имат свободата да НЕ го правят". Колко е удобно само да казваш "онези другите са виновни" нали?

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Помнете ми думата! До 1-2 години тези борци за свобода ще протестират и ще премахнат червените светофари, защото им ограничават свободата на придвижване!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Теллалов":Господине ,не казвам ,че риск няма много хора си отидоха от това ново заболяване (разбира се ,че и аз може да съм от тях) това ,което се опитвам да кажа е ,че то не е черната чума за 99.5 % от хората до 55-60год възраст не е смъртоносно,както и да го увъртат,но няма доказана връзка между sars-cov2 и самото заболяване(на базата на тази хипотеза се тероризират наросдите от 02.20 насам)Очевидно не толкова заразно колкото се опитват да го искарат(досега трябваше да сме се "заразили"всички по няколко пъти,ако ги слушаме как го описват.БОЛЕСТТА Е ,СПОРЕД МЕН ,СРЕДСТВОТО ДА СЕ СТИГННЕ ДО КРАЙНАТА ЦЕЛ(ЕДНА ОТ ЦЕЛИТЕ)- Т.НАР ИМУНИЗАЦИЯ(ВАКСИНАЦИЯ).ТОВА ВИЖДАМ АЗ И МИ СЕ СТРУВА МЕКО КАЗАНО МНОГО СЪМНИТЕЛНО И ПРЕДИ ВСИЧКО ИЗЛИШНО,КАКТО СА ИЗЛИШПНИ ВСИЧКИ ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ,КАТО ВРЕМЕННИ ОГРАДИ В ПОЛЕТО СА ПРЕДВИД ВАРИАНТИТЕ.ПОЛЗВАТ САМО ТЕЗИ ,КОИТО ГИ ПРОДАВАТ.В СЛУЧАЯ ОБАЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА НЕЩО ПО СЕРИОЗНО.В СЛУЧАЯ ОБАЧЕ НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ(пландемолозите парите ги правят ,те на са им цел)
  —цитат от коментар 29 на bnc59488372


  И какво според тебе цели тази "крайна цел" имунизацията??? Смяташ че Бил Гейтс иска да ни чипира или някоя друга подобна простотия ли? Или смяташ че е заради това да се "напълнят гушите на производителите"??? Наясно ли си че една ваксина струва 10 пъти по-малко от сметката ти в един супермаркет за едно нормално пазаруване с хранителни продукти? Ама верно ли цял свят е влязъл в конспирация за да ни окраде жълтите стотинки? Хайде моля ви се престанете да търсите конспирации зад всеки ъгъл. Смъртта е съвсем истинска и не е добре да си играем на "проба-грешка" с нея!

 34. 34 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#10] от "amh21579466":

  болестта си е болест ,ИМА болест,АМА И ОГРОМНАТА МЕДИИНА МАНИПУЛАЦИЯ НА СОРОСОИДИТЕ СИ Е ФАКТ,искат да ни накарат да живеем в постоянен страх и на тази база да си правят социалното ионжинерство. ДА АМА НЕ .ПО ДОБРЕ ДА УМРА СВОБОДЕН ,ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕРЯ КАТО УМРЯЛ. АКО ГО КАЖЕМ ВСИЧКИ КАКВО ПЛАНОВЕТЕ ИМ ПРОПАДАТ.

 35. 35 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#26] от "skw42563365":

  ИМЕННО МУТАЦИИТЕ -СЕГА СИ СЕ ВАКСИНИРАЛ СРЕЩУ ДЕЛТА А УТРЕ ,А ВДРУГИДЕН А ДРУГАТА СЕДМИЦА.

 36. 36 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Много добре написано! Авторът е напълно прав, че ходенето на заведение, мол, пътуването в самолет и пр. не са права, а само възможности.
  И аз гледах идиотските плакати (какви ти плакати, то цели стени на стая) пред НС против ваксинирането и пр. И се чудех Cui bono и не се сещам за никой друг освен за големия брат на изток. Макар че даже и на мене ми се вижда преувеличено това обяснение.
  Просто не ми го побира главата. Нежеланието за ваксиниране мога да си го обясня с простотия, изостаналост, лошо образование и под., но организиратана атака срещу него не мога да си обясня.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Теллалов":

  АКО ЧОВЕК ЦЕНИ СЕБЕ СИ НЯМА ДА СЕ ДЪРЖИ ДА ГО ТРЕТИРАТ КАТО БРОЙЛЕР

 39. 39 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Голямата измама с този измислен вирус продължава.
  Имам достоверна информация, такъв вирус не съществува, целият свят е жертва на измама. Плащат по 2000 лв за да се пишеш болен.
  Съответно в САЩ тарифата е 1200 долара,
  в Еврозоната е 1100 евро.
  Не знам в Индия колко е тарифата, но изглежда е добра сумата, щом 750 млн. индийци вече са се вързали на мошениците и са се ваксинирали будалите. Отиде им йогата и камасутрата, пишеме ги бегАли...

 40. 40 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#37] от "bnc59488372":

  Точно така, страхуват ни яко и ние от уплах започваме спонтанно да дефекираме - фарма мафията иска да ни пробута продуктите си против разстройство. Не е случайно, че ни заливат с реклами на препарати нонстоп, особено летоска.

 41. 41 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#12] от "хм":

  за мен е показателен фактът, че има "лекари", които не вярват във ваксинацията и "учители", които не вярват в науката!не е истина как (само за няколко поколения) от образована нация стигнахме до "унга-бунга, ваксините са дело на дявола"!
  —цитат от коментар 12 на хм


  Покъртителното е, че явно не разбирате, че от политкоректност науката отдавна вече НЕ Е наука! Няма как, човек да вярва на тези хора! Те са купени, платени, абсолютно НЕОБЕКТИВНИ и понякога говорят дори откровени безсмислици, стига да са в правата линия на партията. Авторитетът им отдавна замина в небитието!

 42. 42 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Голямата измама с този измислен вирус продължава.Имам достоверна информация, такъв вирус не съществува, целият свят е жертва на измама. Плащат по 2000 лв за да се пишеш болен.Съответно в САЩ тарифата е 1200 долара,в Еврозоната е 1100 евро.Не знам в Индия колко е тарифата, но изглежда е добра сумата, щом 750 млн. индийци вече са се вързали на мошениците и са се ваксинирали будалите. Отиде им йогата и камасутрата, пишеме ги бегАли...
  —цитат от коментар 39 на Bada Bing


  Божее, слез на земята, да си събереш вересиите!
  Имал достоверна информация. Аз пък имам достоверна информация, че си избягал от "Карлуково".

 43. 43 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#38] от "bnc59488372":

  Абсолютно.
  Но не трябва просто да държи на себе си, а смело да се хване за най-ценния си атрибут и да го държи винаги в бойна готовност. Пък нека тогава да посмеят соросоидите, най вече соросоидките да ни доближат!

 44. 44 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#42] от "truder":

  Не мога да мълча повече, силно съм притеснен за колегата, дето пише с ГЛАВНИ БУКВИ.
  Той си е въобразил, че съществува някакъв вирус и лошите искат да правят социален инженеринг и да го страхуват.
  Просто искам да му вдъхна кураж и да му напиша:
  НЕ СЕ СТРАХУВАЙ! ТАКЪВ ВИРУС НЕМА!
  НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ! НА ТЕБ РАЗЧИТАМЕ!
  ТИ СИ НИ НАДЕЖДАТА!

 45. 45 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Европейците, в частност и българите, са големи консерви 🥫

  По-консерви сме от другите през океана. Тука и дума не може да стане за ГМО храни. Абсолютно забранено в директивите на Брюксел. Тука също и дума не може да стане за шистов газ. Абсолютно забранено.

  Не казвам дали за добро или лошо, дори одобрявам по-скоро тези забрани.

  А в България се оказахме по-големи консерви и от европейците. Голямо недоверие към тези ваксини. Консервена фабрика 🥫

 46. 46 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Помнете ми думата! До 1-2 години тези борци за свобода ще протестират и ще премахнат червените светофари, защото им ограничават свободата на придвижване!
  —цитат от коментар 32 на chichka


  Прекрасно казано. След цялата антиваксърска помия тази статия стои много самотно. И много срамежливо се отнася към тези, които провалиха ваксинацията.

 47. 47 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 620 Неутрално

  По времето на Костадинов нямаше ваксинация, а частни услуги. Ваксинираха се фирмаджии, изкуствено се създаде преимущество за една ваксина и я обявиха за върха на сладоледа, след което я скриха и хората цъкаха с език. Беше явно, че всичко се заделя за свои хора. Именно Костадинов беше много голям защитник на идеята, че прекаралите Ковид също трябва да се ваксинират, което от сегашна гледна точка е очевидна глупост. Планът на Костадинов предвиждаше първо да ваксинират служителите във ферми за норки, а после останалото възрастно население. Сега да се обвинява Кацаров, че преди две години е казвал очевидни истини, е изместване на темата.

 48. 48 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Не виждаме главния виновник за Катастрофата

  Борисов,

  понеже има общ бизнес с Пеевски, както каза Радев

  И чекмеджета както кава г-н Иванов

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 49. 49 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Въвеждането на все пак някакви мерки за ограничаването на инфекцията изисква храброст. Лидерите на ГЕРБ, БСП, ВМРО и "Възраждане" поискаха оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, но ако той реши да се оттегли, тогава нека лидерите на тези партии да сформират комитет, който да оглави МЗ и да управляват кризата заедно и в съгласие. Представяте ли си го? В случая предпочитам да вярвам на епидемиолози, а не на политици или ресторантьори. Та нали ако ви заболи зъб ще идете на зъболекар?

  Значи храбрия автор иска да вярва на епидимиолога Стойчо

  И защо ли писал тогава всичките глупости отгоре?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 50. 50 Профил на В началото бе словото ...
  В началото бе словото ...
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Вече и в ЕП има организация срещу този геноцид - насилственото ваксиниране за да можеш да се движиш свободно.Това е нарушение на основни човешки права.В Европа има непрекъснати протести.Тези локдауни унищожават средната класа и тя май най-после почна да се усеща.
  https://www.youtube.com/watch?v=R2V2Mx6wTWg&t=56s

 51. 51 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Протестируващите от миналото лято квичаха, че мерките на Борисов и НОЩ не били адекватни. Настоящия здравен министър беше горд байрактар от четата на мангъровците. Когато се докопа до поста остави кризата на самотек, до сегашната ситуация - тотален провал на здравната политика на радевските службогонци.

  Сега какво излиза? Че техните безхаберни, зловредни и нескопосани, граничеще с кретенизъм политически решения трябва да плащат всички... Така е. На голяма част от хората това им беше ясно.Само умните и красивите, както предрекох, останаха изведнъж с пръст в уста. Оказва се, че тая работа, не е като оная работа. Едно е да си вееш мъдростите по площада, друго е да управляваш.
  Като клечахте с наколенки пред радев, сега нямате избор - или си признавате грешката или пак клечите, но с лице към предпрезидентските фонтани.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 52. 52 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  ББ осра какво можа и за 4 месеца васинира около 20% от пълнолентите, следващите 6 месеца Кацаров ваксинира има няма 2% прицента.....

 53. 53 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Статистически скачащите с бънджи умират по-често от играещите шах. Затова и застраховка живот е по-скъпа. Към момента излиза, че влезлите в болница ваксинирани са по-малко от неваксинираните. Всички плащаме здравни осигуровки, но държавата не е правила осреднените разчети за кризистни ситуации. Тоест онези, които не искат да се ваксинират да си поемат отговорността. Нека да не е с плащане, на лечението, но да направим така, че за ваксинираните болни има места и персонал в болницата до приетите разчети. Ако кажем, че 1000 на 1 млн ваксинирани влизат в болница, а се окаже, че влязат 1200 понежеме сме се предоверили на ваксината тези 200 в повече ги разглеждам, че са все едно неваксинирани. От своя страна неваксинираните носят риска ако се разболеят да няма кой да им обърне внимание.

 54. 54 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  Роси, едно е да си върл политически опонент на някого, друго е да ръсиш лъжи.
  Когато Борисов поръча ваксините нямаше нито едан одобрена. За какво разнообразие говориш? Спомняш ли си, че в началото на кризата дори еднократните маски бяха по 2 лв., щото НЯМАШЕ... Не в България, а в световен мащаб. Нямаше и предпазно облекло, нямаше апарати за обдишване... Е, първия удар на кризата беше поет от кабинета на Борисов и то много успешно. След неговата оставка дойдоха слйжбогонците и сега виждаш какъво е дереджето.
  ----------------
  Това, което казвах още миналата година се сбъдва: протестните "партии" се спихват, защото подеха тотално неправилна кампания. Псевдореволяционното държане ги превърна в маргинали, неспособни да правят реална политика - справка: двата провалени парламента. Извинявай, но в един кабинет където дори комунистът Янаки Стоилов изглежда титан на здравата мисъл определено има кадрови проблем и мнооооого голяма липса на професионализъм.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  Росица, стига си лъгала!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 56. 56 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  На графиката се виждат пикове на смъртността. Логично е не всички те да са починали от Ковид, но там са и починалите, които не са получили медицинска помощ заради задръстването на здравната система.

  подпис
 57. 57 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#42] от "truder":

  Мисля, че Бада Бинг се еб@в@ с оня с ГЛАВНИТЕ БУКВИ ;)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 58. 58 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#47] от "Васик":
  Абе колега, всички налични васксини за от "времето на Костадинов" . Даже по "времето на Кацаров" подарявахме ваксини извън срок на Бутан. Понякога трябва мъжки да си признаеш грешките. Радевите мушмурочета за 6 месеца:
  - изпуснаха здравната криза
  - изпуснаха срока за внасяне на плана за възстановяване
  - изпуснаха от контрол ситуацията с "Вера Су"
  - спряха планираните строежи.
  - изпуснаха цената на промишления ток
  - изпуснаха мигрантската криза (тепърва натиска се засилва)
  - изтеглиха 1,5 МИЛИАРДА лева дълг
  - оказаха се в международна изолация
  - спряха ваксинациите
  това се сещам на прима виста.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 59. 59 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  за мен е показателен фактът, че има "лекари", които не вярват във ваксинацията и "учители", които не вярват в науката!не е истина как (само за няколко поколения) от образована нация стигнахме до "унга-бунга, ваксините са дело на дявола"!
  —цитат от коментар 12 на хм


  Лекари и учители, които не искат да се ваксинират и са против задължителна ваксинация има абсолютно навсякъде, ние не сме изключение.

  Тук не става въпрос за невярване в науката, а по-скоро за невярване в необходимостта от повсеместна ваксинация срещу този конкретен вирус - което е нещо съвсем различно.

 60. 60 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 669 Неутрално

  "Та нали ако ви заболи зъб ще идете на зъболекар?"
  Така е г-н Тодоров, но предствете си, какво беи станало, ако импресионистите са зъболекари?
  Защото точно това се случва в момента, популацията е по-склонна да слуша импресионисти, претендиращи, че са зъболекари, отколкото зъболекарите ...

 61. 61 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Авторът твърди, че има свръхсмъртност през пролетта на 2020г-, От графиките се вижда, че това не е вярно (виж синята графика).
  Графиките показват друг интересен факт: пиковете през есента на 2020год (виолетовата)и пролетта на 2021 година (червената) имат времетраене грубо 4 месеца, докато кривата на 4-та вълна (от юпи до октомври 2021г) има времеттраени 4 месеца и още не е стигнала до максимума си т.е 4-та вълна ще бъде много по. дълга по времетраене от предходните две.Последното се обяснява с безхаберното закъснение на предпазните мерки, взети от сл.правителство

 62. 62 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Секи народ си заслужава управлението.
  Шантав народ, шантави служебни правителства...

 63. 63 Профил на unp091084116
  unp091084116
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Искам да искам
  Да не искам да искам
  За да мога да не искам
  Когато поискам...

 64. 64 Профил на Милена Асенова
  Милена Асенова
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Браво, професор Тодоров! Бих се подписала под всяка дума.

  Conchita Mas
 65. 65 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Подкрепям. Така разсъждава всеки здравомислещ човек.

 66. 66 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Антоний Тодоров е един от съвсем малкото, които не ръсят глупости.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 67. 67 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  за мен е показателен фактът, че има "лекари", които не вярват във ваксинацията и "учители", които не вярват в науката!
  —цитат от коментар 12 на хм


  Не вярваха и в Мерките!

  "Мерките са идиотски, защо затварят планините и парковете, защо беснеят по медии за заразната лъжица"..

  Да, ама не!

  Мерките НЕ СА ИДИОТСКИ!

  Вярвайте в науката, пейките работят!

 68. 68 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Подкрепям. Така разсъждава всеки здравомислещ човек.
  —цитат от коментар 65 на chlamydia


  Абсолютно!
  Още повече след като с Мерки и спешена жандармерия спасихме Банско !

  Мерките работят - вярвайте на науката!
  А вижте Калофер??!

  Два свята - единият е излишен!

  Вярвайте на науката, вярвайте на Мерките!

 69. 69 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Лекари и учители, които не искат да се ваксинират и са против задължителна ваксинация има абсолютно навсякъде, ние не сме изключение.
  —цитат от коментар 59 на Ментор


  И сядат на пейки из парковете .. не спазват Мерките.

  Недисциплинираност , не вярват и на науката !

  Мани, то не е за приказка!

 70. 70 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Много добра статия за човек далеч (може би) от медицината. Само едно не е вярно, че смъртността не директно свързана със заболяване от ковид 19 не се е увеличила. Точно обратното. Поради пълното блокиране на болничните легла и леглата в отделенията за интензивни грижи, МНОЗИНА НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ СПЕШНА ИЛИ НЕОТЛОЖНА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ БИВАТ ОСТАВЯНИ НА ЛЕЧЕНИЕ В ДОМАШНА ОБСТАНОВКА И БАВНА (И НЕ СЪВСЕМ ) СМЪРТ. По подобен повод американският президент Байдън, недвусмислено, категорично заяви, че американското общество няма да търпи повече всякакъв произвол на анархия, отказ от ваксинация и своеволия, не спазване на дисциплина (дистанция, носене на маски, публични събирания). А помните ли как се разхождаше Тошко Йорданов и представителите на партията ИНИ (и-ви се ние и-ме): без маски, без елементарно спазване на дистанция; най- демонстративно излагаха на показ пълното пренебрежение към реда и законността на извънредните мерки във връзка с епидемията. Тогава цяла България ги гледаше и вземаше пример от тях. И пак! И пак няма да има виновни за над 23000 умрели директно от ковид 19 и още повече непряко от ковид 19, но оставени да умрат по домовете си поради блокиране на болничните легла! И пак ще ги изберат, да ни показват как да се "държим", какво "поведение" да имаме! Имаше партия ли беше, лозунг ли " Бъдеще за България". Днес като че ли се очертава по- скоро:"Едва ли има бъдеще за България".

 71. 71 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#7] от "AModoMio":

  Това беше преди, сега говорят точно обратното.
  Според вас какви могат да бъдат причините ?
  Аз се сещам само за две.
  Първата е купуване, втората е заплаха.
  А може и комбинация.
  Не вярвам в катарзиса на хората.
  Катарзис не може да има в положителна посока.
  Катарзисът е винаги в отрицателна.

  кратък
 72. 72 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Искахте да искате да изчегъртвате. Е, сега се изчегъртвайте колкото си искате. Малоумници, многократно бяхте предупредени, че радвайки се на Радевата хунта ще докарате страната в катастрофа, но защото сте невежи успяхте. Вие сте готови и в още злини да успеете, докато се видите с разпрани джобове... Сърбайте си попарата, този път Борисов и да искате няма да ви спасява - заслужавате си глада във подобаващ размер.

 73. 73 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Свежо, ама туземоподобните нямат инстинкт за самосъхранение.
  —цитат от коментар 5 на zxe00613919


  Не бъркай инстинкта за самосъхранение със страха си

 74. 74 Профил на Krasimir Tunchev
  Krasimir Tunchev
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Във всички държави има тъпаци,но в РБ % е ужасно голям!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK