Макрорамка с три прогнози: време е за некризисен бюджет за 2022 г.

Противно на предизборния патос, идващата 2022 г. ще бъде година на растеж.

© Цветелина Николаева, Капитал

Противно на предизборния патос, идващата 2022 г. ще бъде година на растеж.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


В рамките само на последните три седмици Министерството на финансите, Българска народна банка и Международният валутен фонд публикуваха актуализирани макроикономически прогнози. Очакванията за основните икономически показатели през 2021 и 2022 г. са сходни, което е показателно за връщането към "нормалността" - нека припомним огромните различия в прогнозите и оценките за дълбочината на кризата и нужното време за възстановяване от пролетта и лятото на 2020 г.


С цялата условност на идеята изобщо за прецизно прогнозиране на стопанската активност, все пак очертаната макрорамка може да помогне на бизнеса за по-добро планиране на следващата година. В много по-голяма степен, разбира се, състоянието на икономиката - инвестиции, потребление, външна среда, кредитна активност, заетост, доходи и т.н. - трябва да са във фокуса на внимание при формиране на параметрите на бюджетната политика за 2022 г. и отвъд. Какво все пак ни казват в анализите си тези институции?
Икономиката през 2021 г. до голяма степен ще компенсира спада от кризисната 2020 г. Това е заложено в прогнозата на МВФ, докато МФ и БНБ са малко по-предпазливи - отчитайки някои негативни тенденции от средата на годината, като например проблемите в изпълнението на публичната инвестиционна програма. Ако гледаме данните за БВП само за второто тримесечие на 2021 г., вече сме достигнали нивото средно за 2019 г. Споровете кога точно "минаваме" предкризисния жалон обаче трябва да оставим на икономическите историци. И според двете прогнози, колкото и да са консервативни, ръстът на БВП през 2022 г. ще е по-висок - с други думи, евентуалното забавяне втората половина на 2021 г. ще бъде наваксано. Реалният растеж на БВП ще бъде между 4,4% и 4,9% през 2022 г. - като до голяма степен разликата би отразявала колко "добре" се развият нещата до края на 2021 г.


Графика: Реален ръст на БВП, 2021 и 2022 г.


Макрорамка с три прогнози: време е за некризисен бюджет за 2022 г.

© БНБ, МФ, IMF

 • И в трите анализа се отчита бързият ръст на потреблението, движен от запазването на висока заетост и продължаващо нарастване на възнагражденията, както и на пенсиите. Основания за забавяне до края на 2021 г. се виждат в по-ниските от очакваното публични инвестиционни разходи, както и известното влошаване на бизнес климата в частния сектор през последните месеци. Прогнозите са за запазване на ниското ниво на безработицата и продължаване на ръста на заплатите и през 2022 г. , макар и с по-нисък темп.
 • Всички прогнози отчитат сериозните инфлационни тенденции. Към момента базовият сценарий е за ръст на потребителските цени за цялата 2021 г. към края на периода от 3,8%, като обаче през 2022 г. темпът ще се забави до около 2%. Инфлационната картина обуславя и значително по-бърз от предходни години очакван номинален ръст на БВП. Това е от особена важност за фиска, тъй като данъци и осигуровки се налагат върху номиналните стойности на реализираните продажби, печалби и доходи. Всъщност, както вече сме коментирали няколко пъти, преизпълнението на приходите в последните няколко месеца се дължи частично и на инфлационните процеси. Това обаче е така в краткосрочен план и засега този сценарий се разглежда в публикуваните прогнози. Рискът от "изпускане" на инфлацията и дълъг процес на относително значимо нарастване на ценовото равнище в глобалната икономика обаче поставя много по-сериозни предизвикателства пред растежа, устойчивостта на публичните финанси и промяната в кредита и лихвените равнища.
 • Тук е нужно да уточним, че динамиката на цените на природния газ и електрическата енергия на европейските борси от последните дни и седмици не е отчетена в прогнозите. Краткосрочно тя няма да се отрази на индекса на потребителските цени - цената на парното и електроенергията за бита например са с фиксирани цени от юли поне до 1 януари 2022 г. По-съществени са обаче два въпроса, които засега нямат отговор - доколко ръстът на цените на свободния пазар ще повлияе на конкурентоспособността на големите енергийни потребители и в каква степен ще трябва да се повишат и цените за домакинствата от началото на 2022 г. Първият въпрос ще намери отговори буквално в идните седмици и месеци - до края на лятото все още нямаше индикации за забавяне на индустриалната активност и износа. Да не забравяме, че на глобалните пазари се повишиха и цените на редица суровини и изделия, които българските предприятия изнасят - в този смисъл, вдигат се както разходите, така и приходите; не е случайно и че няколко месеца след март отчитаме рекордни в историята стойности на износа. По-трайно задържане на високи цени на енергията безспорно ще се пренесат върху общото ценово равнище и през 2022 г., като ще окажат натиск за повече бюджетни разходи за компенсиране на поскъпването.
 • В прогнозите на БНБ и МФ се очаква постепенно охлаждане на кредитирането за домакинствата - основно на жилищните кредити. Това би дало известно отражение в по-ниска строителна активност и свързаните дейности.
 • Едно от основните допускания за 2022 г. е, че ще започне изпълнението на инвестиционните проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Отделно трябва да се завърши цикълът на проектите, финансирани по оперативните програми за периода 2014-2020 г. Това е основание за очаквано значително нарастване на капиталовите разходи и оттам - за сериозен принос към растежа на БВП. Доколко това ще се случи обаче е под сериозен въпрос с оглед политическата несигурност към момента.
Тъжното е, че вместо фокус върху реформи и политики за икономически растеж след кризата, сега на дневен ред отново са тежкото състояние в болниците, ограниченията за бизнеси и дистанционното обучение на децата. Светъл лъч поне е постепенното "отделяне" на голяма част от стопанската активност от текущата динамика на пандемията, което позволява възстановяването както в глобалната икономика, така и в България да продължава.


В обобщение - противно на предизборния патос, идващата 2022 г. ще бъде година на растеж. Ако има предизвикателства, те ще са по-скоро свързани с цените на енергията, на суровините, с общата инфлационна динамика, с прегряване на жилищния пазар и строителството, с липсата на квалифицирана работа ръка.


Затова и планирането на бюджетните приоритети през 2022 г. и изобщо на първите задачи на новото управление, ако все пак такова бъде формирано, трябва да се "откъсне" от драматизма и извиненията на пандемията. Вместо това трябва да насочим внимание към ефективността на публичните разходи и към решаване на дългосрочни проблеми, ограничаващи потенциала за икономически просперитет.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2000 Весело

  " идващата 2022 г. ще бъде година на растеж."

  Не е трудно да предположиш, че във всички други ситуации освен пълен разпад на икономиката и анархия, че финансите на едни ще растат, докато на другите падат :))

  Един печели друг губи :)) Тук е зима другаде е пролет :))

  А извинявам се растежа не важи за обикновените хора, те ще трябва да свиват коланите... Ще ядат по малко хляб, ще ползват по малко вода, ще хрускат скакалци абе ще намерят как да оцелеят :)) Всички ще са сити, скакалци бол

 2. 2 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Не се надявайте. И през 2019-а правеха прогнози, но дойде пандемията и развали всичко.

  А сега още не се отчита, заради върлуващия вирус, но кризата с чиповете набира скорост.

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално
 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#3] от "bat_plamen":

  Така е, бялата лястовица съществува :))) Съжалявам ако не можеш да схванеш какво намеквам :))

  Надеждата е хубаво нещо :))

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Как растеж без Боко. Растежът само на него се дължеше.

 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2000 Весело

  Но разбирам и защо се използва подобен език и се гледа оптимистично на всичко :)) Смисъл ако се казва истината постоянно или пък такава, която не можеш да решиш с едно щракване на пръсти и без жертви.. Обикновените хора в повечето случай ще се паникьосат и ще направят ситуацията по лоша, примерно чрез паническо пазаруване и други забавни и дестабилизиращи неща :))

  Контрола над информацията трябва да е железен доколкото е възможно и капка по капка да се сервира горчивото лекарство с лъжица захар (оптимизъм) кат на малко дете :)) Ще има икономическа криза, но 2023 г. ще има неочакван икономически растеж ! :))) Тъй каза пророка на Делфи

 7. 7 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Тези,от апартаментните институти....

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 8. 8 Профил на unp091084116
  unp091084116
  Рейтинг: 0 Неутрално

  При управление на комунисти има само кризи. И лилавите и те вече понеже към БКП, та явно нещо сънуват.

 9. 9 Профил на unp091084116
  unp091084116
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "unp091084116":

  и те вече понеже са към

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Весело

  Време за не кризисен бюджет, да видим

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  МВФ не е много съгласен с очакванията на родните ни финансисти.

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Бягала маймуната през гората и крещяла колкото и глас държи - "Криза! Криза! Ужасна криза идва..."
  Излязъл от храстите вълка и навъсено я попитал:
  - Ти какво си се разкрещяла ма!
  - Ама как какво! Ужасна криза идва.
  - И какво от това? Аз както съм ял месо досега, така и ще продължа да ям.
  Побягнала маймуната нататък и продължита да крещи = "Криза! Криза! Криза идва..."
  Насрещи се появила лисицата:
  - Какво си се разкрещяля ма!
  - Как какво! Ами криза...
  - И какво от това? Аз както досега съм крала кокошки - така и ще продължа.
  Побягнала нататък маймуната, ама позабавила ход и се замислила - "Ама действително! Защо трябва да се притеснявам? Както досега си ходя по гол задник - така и ще продължа..."

 13. 13 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  До коментар [#7] от "bzm":

  Ако не ви затруднява, проверете тази организация жива ли е или само на хартия.
  Защото тя от години е една празна какавида, а вътре няма никой.
  Ако й направят една ревизия кой знае какви неща ще излязат, уж няма дейност, а едни пари вървят.
  Перпетум мобиле !

  кратък
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Любопитно

  До коментар [#4] от "Ramon Asvalda":

  Схващам!Според моето скромно мнение е, че има два крайъгълни камъка-бавната ваксинация и закъснялото кандидатстване по плана за възстановяване на Европа

 15. 15 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  До коментар [#12] от "atmanpg":

  Така е, бъдещето е бедните по-бедни, а богатите още по-богати.
  И който оцелее.
  Всяка инициатива ще бъде убивана още в зародиш, тоест ще изчезне стопанската инициативност на нацията, примерно да отвориш квартално магазинче, да направиш от гаража шивашко ателие и т.н.
  Въпросът е, какво ще ги правят толкова много пари богатите.
  Ще ядат чиста храна,ще пият чиста вода, ще живеят в изолирани от външния свят кампоси.
  Всички останали ще са в батака, лоша храна, мръсна вода, кратък живот.
  Явно едните са излишни, да видим кои.

  кратък
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  "Затова и планирането на бюджетните приоритети през 2022 г. и изобщо на първите задачи на новото управление....."

  Ми даааа! Ако топ-професорът и супер-ректор, Босът и Султанът пак спечелят изборите в колаборация с Шкембето и калдаръм-градската десница, нищо ново не чакайте.

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Така е, бъдещето е бедните по-бедни, а богатите още по-богати.
  [quote#15:"Мариана Кълвачева"]

  "На тези дито имат, още ще се даде, от тези дето нямат ще се отнеме и това което имат."
  Самият Господ го е казал, пише го в Евангелието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK