Двойното предизвикателство пред Европа и бъдещите ѝ отношения със САЩ

Все повече от рисковете не могат да бъдат адресирани през институции като НАТО, за все повече от тях ще се изискат собствени политически и военни действия със собствен ресурс и способности.

© Надежда Чипева, Капитал

Все повече от рисковете не могат да бъдат адресирани през институции като НАТО, за все повече от тях ще се изискат собствени политически и военни действия със собствен ресурс и способности.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


На Жан-Ив Льо Дриан се падна трудната политическа задача да използва най-острия възможен дипломатически език, за да изрази недоволството на Франция от създаването на новия пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия. Френският външен министър нарече случващото се "двуличие, неуважение и сериозен пробив в доверието". Впоследствие Париж упражни натиск върху европейските институции в търсене на подкрепа и дори се опита да блокира работата на стартиралия Съвет по търговски и технологични въпроси между ЕС и САЩ. Френската страна дори временно изтегли посланика си от Вашингтон.


От няколко години подобни случаи на напрежение между Европа и Америка непрекъснато нарастват, особено по време на предишната американска администрация. Като цяло двете страни успяват да намират варианти за успокояване на различията. Нещо повече, даденото в Питсбърг, където се проведе заседание на Съвета, начало на по-задълбочено сътрудничество в нова сфери е знак за важна тенденция.
От икономическото господство през 20-и век към промяната днес


След края на Втората световна война "старият континент" не просто намери формула за мирно съжителство, но се оказа в ситуация, в която неговият просперитет и защита са едновременно осигурени в рамките на транс-атлантическото пространство. Стопанското обвързване между Америка и свободната част от Европа не просто възстанови обществата след опустошителната война, но и изгради икономическия гръбнак, който впоследствие задвижи либералната глобализация.


В същото време Вашингтон осигуряваше "чадър от сигурност" и пое основната тежест на битката срещу комунизма. Европа беше в комфортната ситуация да постави нова основа на собствените си политически системи и междудържавни отношения, да генерира нарастващо благоденствие и да пести от разходи и изграждане на капацитет за сдържане на съветската заплаха. Това припокриване на просперитет и сигурност продължи и след падането на Берлинската стена, допълнително укрепено от западната доминация на 90-те години на миналия век и разгръщането на либералната глобализация. Но към края на първото десетилетие на новия век нещата започнаха да се разместват.


Стопански, най-значимата промяна беше изтеглянето на гео-икономическата глобална тежест на изток и възхода на Китай. Масивната инвестиционна и търговска експанзия в източна посока постепенно намали относителната важност на останалите европейски партньори. Нещо повече, именно Азия заплени бизнес въображението на компаниите от "стария континент", а дългосрочните прогнози за устойчив растеж и потребление форсира техните стратегии за присъствие и експанзия там.


Икономическият хинтерленд на Централна и Източна Европа сякаш беше вече наситен и повечето играчи възприеха подхода 'Go East'. Европа не успя да роди еквиваленти на американските техно гиганти и постепенно пое към конфликтен модел на отношения с тях. Континентът не прояви и особен интерес към отвъдокеанския шистов газ и петрол. Транс-атлантическото споразумение за свободна търговия бе замразено и няма перспективи за развитие през идните години като и двете страни имат множество задръжки. Самият американски бизнес, който силно лобираше за влизането на Китай в Световната търговска организация също се пренасочи към Азия и икономическото отдалечаване между САЩ и Европа се задълбочи.


Предизвикателствата пред сигурността на Европа и новият конкурент на САЩ


Разместванията в областта на сигурността, които засягат Европа, са още по-дълбоки. Постепенното разклащане на транс-атлантическата връзка стартира още в мандатите на Барак Обама, премина през още по-проблематична фаза в годините на Доналд Тръмп и несигурно се стабилизира с началото на управлението на сегашния президент Джо Байдън.


Въпросителните тук обаче не са в основата на политическата връзка, а разминаванията в оценките за глобалната среда за сигурност и способностите. Стартиралото "обръщане към Азия" вече пренасочва вниманието на Вашингтон, а намаляващата вътрешна подкрепа за големи военни операции и присъствие зад граница неизбежно свиват нейния ангажимент в множество ключови за Европа региони като близкия Изток. Африка не предизвиква почти никакъв интерес за американската страна и ако искат стабилност през идните десетилетия, европейците ще трябва да бъдат основния играч там. Превръщането на Китай в системен конкурент е много по-изявено за Вашингтон, отколкото за Брюксел. Европа не може да е от особена полза за останалите западни съюзници и по целия тихо-океански периметър поради отсъствие на капацитет и политическа амбивалентност.


Погледнато отвисоко, Европа е вече в специфична ситуация, в която припокриването на просперитет и сигурност в рамките на трансатлантическото пространство е нарушено. Това отваря множество сложни политически задачи. Една е предефинирането на стопанските отношения между "стария континент" и САЩ в отсъствието на реалистична опция за ново споразумение за свободна търговия, продължаващи спорове по отношение на техно гигантите, ограниченията и на двата пазари при предлагането на услуги и други въпросителни.


В същото време, те ще трябва да намерят и някакво съвместяване на интересите в Азия, и най-вече Китай, където не могат да си позволят да играят един срещу друг. Нужен е и нов modus operandi по отношение на "зеления преход".


Второ предизвикателство е в областта на сигурността и отбраната. Сдържането на Русия е продължаващ императив и ангажимент за двете страни, но отвъд тази тема има най-различни разминавания. Балансът на финансовия ангажимент в НАТО е най-очевидният, но не и най-важният. Далеч по-съществени са намирането на пресечни точки в отношението спрямо Пекин, баланс на ангажиментите и сътрудничеството в близкия Изток и индо-тихоокеанския регион, Арктика, кибер сигурността, тероризма и други. Брюксел ще очаква и известна американска подкрепа в Африка.


Началото на новите отношения


Почти по правило Европа осмисля политическата реалност през кризи, на които е принудена да реагира. Затова и на мнозина е толкова трудно да видят по-дълбоките основания на връхлитащите я сътресения. Осигуряването на нейния просперитет и сигурност в рамките на транс-атлантическата общност в продължение на десетилетия я завари неподготвена за случващите се глобални размествания. Все повече от рисковете не могат да бъдат адресирани през институции като НАТО, за все повече от тях ще се изискат собствени политически и военни действия със собствен ресурс и способности.


Експортният модел на растеж е все повече под въпрос


Европа толерираше инвестиционната и търговска асиметрия с Китай десетилетия наред, но сега тя вече се обърна срещу нея и ще е принудена да реагира. Експортният модел на растеж е все повече под въпрос. Най-често срещаният политически отговор на тази нова ситуация е идеята за "стратегически суверенитет", следвана от по-радикалния вариант за Европа като отделен център, позициониран срещу Китай и САЩ.


Отвъд шумните декларации, за него няма нито политически консенсус, нито реална финансова и институционална готовност. Всъщност сме свидетели на началото на неравномерното, но неизбежно преосноваване на американско-европейските отношения. И срещата в Питсбърг бе част от точно този процес.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Добър анализ!
  Европа трябва постепенно да замразява отношенията си със САЩ и да се насочи към по-тесни връзки с Русия и Китай, защото тези две държави са предвидими в действията си и спазват поетите международни задължения.

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Любопитно

  Ако трябва да обобщим статията с няколко думи, то това са, че Европа има някой доста сериозни проблеми за които всички политици се правят на слепи и се стремят да не забелязват. Но изглежда, че рано или късно те ще се стоварят върху континента.

  "Европа толерираше инвестиционната и търговска асиметрия с Китай десетилетия наред, но сега тя вече се обърна срещу нея и ще е принудена да реагира. Експортният модел на растеж е все повече под въпрос"

  Нещо което аз лично коментирам от години. Цяла Европа си изнесе производствата в Китай и сега когато е зависима от тях, изведнъж се сетиха, че не било справедливо и щели да налагат санкции???? Санкции на кого точно? На хилядите Европейски бизнеси които са там ли? Какво произвежда днешна Европа в сравнение на Европа от 60/70/80 години? Отговора е НИЩО. Затварят се производства едно след друго и се изнасят на изток. Европа с всеки ден става все по зависима от страни далеч от континента докато тя налива пари в много скъпи и нерентабилни "зелени проекти". Да, но зелен вятър не може да се яде, или да се обличаш с него нали?
  Франция се мъчи да налага собствените си приоритети над всички останали. Ярък пример са атомните централи. Затвориха ги навсякъде освен във Франция и по този начин се превърнаха в най-силният играч в Европа за атомна енергия. Всички страни около тях купуват ток от Франция. Но нали атомната енергия не е "чиста" защо тогава за тях може а за всички останали не може?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  "....Континентът не прояви и особен интерес към отвъдокеанския шистов газ и петрол...."

  Точно шистовият газ и петрол нормализираха цените им преди4-5 години, но далавераджиите от Германия и Австрия се подсмихваха, и продължиха задявките си с Путин. Като резулта цените на газта и петрола се усвоиха.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Отлична статия за голямо съжаление брюкселският планктон не чете такива публикации. Последиците от меркелтизма са видими и още дълго ще тежат. Спокойно може да се твърди, че всички нови технологии идват зад океана докато в Европа си играят на нормотворчество. Сегашното състояние на ЕС много прилича по времето на застой по времето на брежнев отвъд декромполиестерната завеса с издигането на грандомански лозунги без никакво реално покритие и първенющена.

 5. 5 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  "....Континентът не прояви и особен интерес към отвъдокеанския шистов газ и петрол...."Точно шистовият газ и петрол нормализираха цените им преди4-5 години, но далавераджиите от Германия и Австрия се подсмихваха, и продължиха задявките си с Путин. Като резулта цените на газта и петрола се усвоиха.
  —цитат от коментар 3 на pontius_glarus


  Ако Европа не беше си затворила редица Въглищни ТЕЦ и АЕЦ мощности, цената на газа нямаше да е чак такъв проблем, щото нямаше да се разчита чак толкова много на него. Но "зелената" простотия още отсега излиза "златна" на Европа ....

 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Добър анализ!Европа трябва постепенно да замразява отношенията си със САЩ и да се насочи към по-тесни връзки с Русия и Китай, защото тези две държави са предвидими в действията си и спазват поетите международни задължения.
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  Европа няма бъдеще. С тези пълчища, които всеки ден навлизат, Китай, Русия и САЩ скоро ще са й последният плоблем ....

 7. 7 Профил на unp091084116
  unp091084116
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ЕС издиша, и САЩ няма как да не виждат това. Основната работа на ЕС е да вкарва прът в колелата на свестни държави като Чехия, Полша и Унгария... САЩ разбира се, че ще се явят в близко бъдеще като алтернатива на ЕС за такива държави.

 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Да лошата Франция , стига вече. В Белия дом направиха гаф с този Аукус без да поканят Париж

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Един сериозен въпрос, който като че ли се подминава в анализа, е демографията на Европа с ниска раждаемост и застаряващо население. Практикуваният от десетилетия модел на балансиране с "гестарбайтери" достигна своя кризисен момент в последните пет-вест години, макар белезите да бяха налице доста отдавна с конфлитите на несъвместими култури и във Великобритания, и в Европа.
  Идеята за създаване на собствени въоръжени сили на Европа също е заредена с конфликти предвид на националистическите тенденции в оръжейните индустрии на например Франция, Германия и Великобритания и липсата на цели съвремени системи осигурявани засега от САЩ по отношение на ВВС и ПВО.

 10. 10 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Това лято бяхме във Франция всички млади семейства там и то французи кореняци имаха по 3 деца, само някои по две.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 11. 11 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  " Европа не може да е от особена полза за останалите западни съюзници и по целия тихо-океански периметър поради отсъствие на капацитет и политическа амбивалентност. "

  Европа отдавна се превърна в консуматор на Сигурност! Но предпочита, тая Сигурност да е Free of Charge!
  Е... Не става! Идва и моментът, когато Кръчмаря предоставя сметката и престава да дава на вересия!

  Fu*k Your Opinion
 12. 12 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#8] от "angevins":


  В Белия дом направиха гаф с този Аукус без да поканят Париж
  —цитат от коментар 8 на angevins


  A-UK-US си е клуб на английско-говорящи държави! Там за Франкофони няма място!
  Да не забравяме за проблемите, които имаше Нова Зеландия/Австралия с ядрените взривове на Франция в Полинезия!

  Fu*k Your Opinion
 13. 13 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":


  Практикуваният от десетилетия модел на балансиране с "гестарбайтери" достигна своя кризисен момент в последните пет-вест години, макар белезите да бяха налице доста отдавна с конфлитите на несъвместими култури и във Великобритания, и в Европа.
  —цитат от коментар 9 на daskal1


  А и интеграцията на пришълците е успешна, та дрънка!

  Fu*k Your Opinion
 14. 14 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#12] от "vova.josei_ki":

  И САЩ правели ядрени тестове в района на Тихи океан Австралия имала ли е проблем с тях? То е ясно , че Аукус е замислен като Английски клуб само доколко е разумно при условие че Франция има владения в Тихи океан и е партньор в НАТО?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#10] от "angevins":

  Да, от 1990 насам във Франция има известен скок в раждаемостта след спада през 1980-те, но все още не са достигнали нивото на простото възпроизводство на населението - 17.5% са тези до 14 години, 61.5% от 15 до 64, и 21% над 65 години.
  Но да погледнем картината и в останалите страни на Европа, без да изключваме новите членове на ЕС.

 16. 16 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  До коментар [#1] от "hrx16647690":


  да се насочи към по-тесни връзки с Русия и Китай, защото тези две държави са предвидими
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  Това за рубриката, "Предозиране" ли го пишете?

  Предвидимо ли беше неспазването от страна на Русия, договореностите от Беловежката гора?
  Предвидимо ли беше анексирането на Тибет от Китай, или постепенното китаизиране на руското Приморие?

  Fu*k Your Opinion
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Смаян съм от идиотщината,(ако е вярна),че Германия е изнесла автомобилостроенето си във Франция!


  До коментар [#1] от "hrx16647690":


  Добър анализ!Европа трябва постепенно да замразява отношенията си със САЩ и да се насочи към по-тесни връзки с Русия и Китай, защото тези две държави са предвидими в действията си и спазват поетите международни задължения.
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  Европа не може НИЩО да получи от Русия и Китай,просто защото те нямат НИЩО. Нито в материален,нито в духовен аспект. Но за сметка на това,Европа може и ще понесе страшни загуби ако се обвърже с Русия и/или Китай...

 18. 18 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#10] от "angevins":Да, от 1990 насам във Франция има известен скок в раждаемостта след спада през 1980-те, но все още не са достигнали нивото на простото възпроизводство на населението - 17.5% са тези до 14 години, 61.5% от 15 до 64, и 21% над 65 години.Но да погледнем картината и в останалите страни на Европа, без да изключваме новите членове на ЕС.
  —цитат от коментар 15 на daskal1


  Въпросът е, че този "известен скок" май не се дължи на белите французи, а на черните и арабите преселници, които се водят французи.

 19. 19 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alex Ivanov":

  Видях го с очите си бе французи кореняци , не емигранти, повечето по 3 деца. Ние се шегуват и ем викаме католически семейттва

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Любопитно

  До коментар [#2] от "padrino":Смаян съм от идиотщината,(ако е вярна),че Германия е изнесла автомобилостроенето си във Франция!:
  —цитат от коментар 17 на deaf


  И аз съм смаян от неграмотността Ви. направо съм изумен, че можете да пишете след като определено не можете да четете защото аз не съм написал нищо за автомобилостроенето в Германия или Франция. но... простено да Ви е. То невежеството е за цял живот ако някой няма желание да го преодолее.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Англосаксонския свят се събуди и някои си загубиха съня !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4145 Неутрално

  Проблем на Европа е, че САЩ отдавна минаха зенита си и сега са на пързалката към може би трета или четвърта велика сила!

  ДБ: Време е да спечелим България
 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Весело

  Ех Санчо....ех .....тази Дулцинея неще да се върже!

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":

  Добре де, а защо останалите държави членки на ЕС не внасят американски втечнен газ например? Или пък катарски втечнен газ?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  простото възпроизводство
  =====
  А кое възпроизводство е сложно, Даскале....?

  Bukalemun
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  простото възпроизводство
  =====
  А кое възпроизводство е сложно, Даскале....?

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Защото си имат политици мислещи с главата, а не с г.за си.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":

  Добре де, защо го няма евтиния шистов газ сега? Защо газовозите отиват в Азия, подминавайки Европа?

 29. 29 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Спорно е коя политика е по-вредна. На Тръмп, който открито се конфронтираше с европейците и ги клеймеше, че не мислят за общата отбрана, или на Байдън, който задкулисно и коварно обслужва Путин /северния поток, цените на горивата, Украйна и пр./ и капсулира англосаксонците в нещо различно като отбрана и сигурност от Европа. Що се отнася до нас - безспорно Тръмп имаше по-добро отношение. Прие Борисов и каза, че сме били пример за немците /по отношение разходите за отбрана/. Администрацията на Байдън - обратно отнася се враждебно към България. Преди време държавният им департамент призова да не се инвестира тук!? Освен това Байдън лично промотира един мошеник, излъгал в декларация когато е назначаван за министър. И който КС ще обяви за менте след дни.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Европа вече понася загуби. И тук не са виновни Русия и Китай. Затоплистите и многополовите ще ѝ идат сметката.

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  UNITED EU UNION

  До [#8] от "angevins":

  "Основната работа на ЕС е да вкарва прът в колелата
  на свестни държави като Чехия, Полша и Унгария..."

  По 1 прът в 4 колела на държава?

  И пак в Полша добрата стара от Изток пак.
  Този път... Лукавшенки

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Това е само начало.

  Континентална Саксония като се събуди и загуби съня ;)
  глей кво става

  До коментар [#21] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Англосаксонския свят се събуди и някои си загубиха съня !!!

 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  На мен ми се струва че по-скоро Европа сама си създава предизвикателствата, което принципно не е лошо, но за сметка на това пък не може да си ги решава.
  Е това вече е проблем.

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Не съм съгласен с изводите на автора. Алианса между САЩ, Англия и Австралия е напълно фиктивен, той е направен само за да се усвоят поръчките за оръжие на Астралия, което е много дълновидно, защото САЩ и Англия си осугуряват производство на въоръжение и поддръжка за поне 50г напред. Така наречената несъвместимост е пълен майтап, измислен за да се потуши конкуренцията от други държави производителки. Свободния пазар е много хубаво нещо, когато ти печелиш всички поръчки, когато има конкуренция, тогава вече изразът "свободен пазар" е неуместен, след възхода на Китай, предполагам в САЩ ще пренапишат цялата икономическа теория за да извадят "свободен пазар" и "конкуренция", като нещо положително.

  Разбира се ще имат много учения, които да потушат усещането за агресивното налагане на стоката без конкурс, ще се симулира военна конвергенция. Макар всички да знаят, че никога не може да има военна доктрина срещу ядрена държава, Това го е обяснил накратко Жан Бодриар в "Симулация и симулакрум".

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Вътрешни дразги в глутницата!

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  До коментар [#12] от "vova.josei_ki": И САЩ правели ядрени тестове в района на Тихи океан Австралия имала ли е проблем с тях? То е ясно , че Аукус е замислен като Английски клуб само доколко е разумно при условие че Франция има владения в Тихи океан и е партньор в НАТО?
  —цитат от коментар 14 на angevins


  Не, че нещо, ама в "конфликтният регион" ги нЕма.
  Полинезия и Нова Каледония са на майната си оттатък Австралия и на юг, а кюскането е в Южнокитайско море и нагоре през Формозкия пролив към Японско море и Тихия океан към Хавай.
  Да не говорим за потенциала на французите да осигурят сериозно военно присъствие там, дори в районите на техните задморски територии.

 38. 38 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Един сериозен въпрос, който като че ли се подминава в анализа, е демографията на Европа с ниска раждаемост и застаряващо население. Практикуваният от десетилетия модел на балансиране с "гестарбайтери" достигна своя кризисен момент в последните пет-вест години, макар белезите да бяха налице доста отдавна с конфлитите на несъвместими култури и във Великобритания, и в Европа.Идеята за създаване на собствени въоръжени сили на Европа също е заредена с конфликти предвид на националистическите тенденции в оръжейните индустрии на например Франция, Германия и Великобритания и липсата на цели съвремени системи осигурявани засега от САЩ по отношение на ВВС и ПВО.
  —цитат от коментар 9 на daskal1


  Да, така е, демографията бавно убива Европа. За модела с мигрантите Европа може би беше вдъхновена от САЩ, където този модел работи отдавна. Може би обаче предимството на САЩ е че те (отдавна) нямат коренно население, и каквато смессе получи, това е американският народ. А в Европа всяка държава има вековни традиции, огромно културно наследие, и желанието е не просто да смесят коренно насесление и мигранти, а да интегрират мигрантите в своята култура. Тежка задача. В Германия виждам че като цяло това работи за третото поколение, и то при положение че все пак процента на мигрантите не е прекалено голям. Като живеещ в Европа бих искал Европа и да запази културното си наследство, и да интегрира мигрантите, но разбирам че това е тежка задача. На всичко отгоре ЛГБТ и джендърните истории работят главно срещу намаляване на раждаемостта на коренното насесление, мигрантите ги игнорурат.

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Ети, при просто възпроизвидство имаме поддържане на числеността на същото ниво, при разширено числеността се увеличава.
  Хайде един пример: ако вие с жената имате 2 деца, то това е поддържане на броя (числеността на населението) на същото ниво, при 3 деца населението нараства.

 40. 40 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Може и да греша, но на мен развитието на отношенията мжду САЩ и Европа в последните години ми прилича на класическа история "Докато сме първа икономическа и политическа сила ни е изгодно да сме заедно, ако започват да ни изместват, всеки трябва да се спасява поединично". Е, не е толкова грубо, но си е според поговорката "своя рубашка ближе к телу ". Тръмп поне беше честен да си го признава.

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#40] от "Oleg Iliev":

  Прав си, на Тръмп му липсваше дипломатическият език. Учудващо, донякъде, е, че и при опитния политик Найдън се поддържат конфронтационните тенденции.
  СПоред мен има и един интересен момент,особено в Германия. От едно 20-тина години наблюдавам как младите искат да скъсат с благодарността за плана "Маршал" и чувството на зависимост от САЩ и да искат друг свят на независимост и критика към "победителите". По-бавно този процес се развива в Япония. В голяма степен причината е в това, което военните психолози наричат "масов шок" след войната, при който населението живее с подтисната психика на страха. Сега, естествено, имаме радикални промени в тази насока.
  В САЩ отдавна е действал друг модел на мислене, този на емигранта от Европа който иска да си докаже, че е направил правилния избор - този на свободата и присъедияването към успешната и доминантна държава-лидер. (В миналото това е било разбирането на религиозните секти движили миграцията в новата свободна страна след преследвания в Стария Континент). Много различни психологически модели на разбиране на гражданското поведение.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално
 43. 43 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  #40 от "Oleg Iliev":

  Е, не е толкова грубо, но си е според поговорката "своя рубашка ближе к телу ". Тръмп поне беше честен да си го признава.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Поведението на някои наши български путенофили вече не ми се струва много странно. ВЪПРОС: Защо българинът (уж) постоянно използва руски поговорки "на руски език"? Толкова ли е беден българският език? Нима българският език няма такиви народни мъдрости? И в тази връзка възникна друг въпрос: - защо тези индивиди се обиждат, когато ги наричат ​​руски/путински тролове?

  "Чуждестранен агент"
 44. 44 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Не знам за големите, но при малките външно-политическата ориентация е пълен ужас.
  Много ме тревожи Турция и отчуждението и от НАТО.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 45. 45 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#40] от "Oleg Iliev":Прав си, на Тръмп му липсваше дипломатическият език. Учудващо, донякъде, е, че и при опитния политик Найдън се поддържат конфронтационните тенденции.СПоред мен има и един интересен момент,особено в Германия. От едно 20-тина години наблюдавам как младите искат да скъсат с благодарността за плана "Маршал" и чувството на зависимост от САЩ и да искат друг свят на независимост и критика към "победителите". По-бавно този процес се развива в Япония. В голяма степен причината е в това, което военните психолози наричат "масов шок" след войната, при който населението живее с подтисната психика на страха. Сега, естествено, имаме радикални промени в тази насока.В САЩ отдавна е действал друг модел на мислене, този на емигранта от Европа който иска да си докаже, че е направил правилния избор - този на свободата и присъедияването към успешната и доминантна държава-лидер. (В миналото това е било разбирането на религиозните секти движили миграцията в новата свободна страна след преследвания в Стария Континент). Много различни психологически модели на разбиране на гражданското поведение.
  —цитат от коментар 41 на daskal1


  И двамата май дискутираме миналото, със хората отишли в САЩ за свободата и претопяването на емигранти за да се образува това което сега наричаме американски народ. Интересно е и това което става сега. Без да имам данни, ми се струва че сега и в САЩ, както и в Европа, сега най-големият брой емигранти са тези отишли там по икономически причини. И то не само такива който се възползват от добрата бизнес среда в САЩ за да започнат свой бизнес, но и най-вече такива който отиват като наемни работници, за по-висока заплата отколкото в техните страни. При ходения в САЩ няколко пъти се сблъсквах с мексикански общности които не изглеждаха много интегрирани. Може би това са единични случаи. Като цяло, как върви интеграцията на испаноговорещите в САЩ? Тенденцията в последно време е по-добра или по-слаба интерграция?

 46. 46 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Европа (тук включвам и Великобритания) изостава икономически от САЩ и ще продължи да изостава, ако няма промени на ниво ЕС.

  Европейските правителства са финансово консервативни по възможно най-лошия начин, липсва общ капиталов пазар, европейските компании са или зомбита, или в индустрии, които не могат да движат икономически ръст.

  ЕС е много ефективен в регулирането на пазари, но не и в тяхното разрастване. Множество технологични компании биват убивани в зародиш от регулациите и се местят в САЩ където има добра инвестиционна култура (инвестиционната култура в Европа е потресаваща) и малко регулации.

  Ако няма коренни промени, ЕС ще продължи да изостава икономически.

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#45] от "Oleg Iliev":

  С т.н. "испаноговорящи" е много интересен въпрос. По принцип имаме една голяма популация местни такива в граничните с Мексико щати - Тексас, Ню Мексико, Аризона които не са мигранти, но имат своята местна "техана" култура.
  После идва групата на селскостопанските работници-мигранти които се движат на групи от лагер на лагер по страната в зависимост от нуждата на работна ръка на полето. С децата им имаме програми, и обикновено родените в САЩ имат правата за да се учат и установят стабилно.
  Третата група са имигрантите, много от тях много успешно интегрирани в американското общество икономически и политически, например кубинци , мексиканци и т.н. - много примери от тях на най-високи постове - Марко Рубио, Джеф Безос и т.н. - един бегъл преглед на местните изборни органи може да е добър пример. Даже навремето фрустриран американец, който не могъл да намери един англоговорящ в общината в Маями основа "Група за защита на английския език" :-).
  Четвърта група са недокументираните имигранти с две подгрупи: децата им образовани в САЩ и наемните работници без образование, основно от мексиканските малцинствени етноси. Е, те не са интегрирани и са манипулирани от "организаторите", тези които ги наемат на работа - най-често също мексиканци които не допускат други до тези хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK