Дарителството бележи изключителен ръст през 2020 г. заради пандемията

Дарителството бележи изключителен ръст през 2020 г. заради пандемията

© БДФ"Дневник" публикува резюме на доклада на Българския дарителски форум (БДФ) за 2020 г. от страницата му в интернет. Анализът е базиран на данни от Националната агенция за приходите за декларирани дарения от компании, еднолични търговци и физически лица; преглед на отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, преглед на отчети на международни дарителски организации. Използвани са данни и от социологическо проучване, проведено от агенция "Алфа Рисърч" през юни 2021 г., както и от разширени въпросници до компании и фондации сред дарителите в България. Включена е информация от трите мобилни опeратора за даренията с обаждане и SMS, както и от отчетите на съществуващите дарителски платформи в България.


Целия доклад четете тук.


117 237 895 лева са дарени от компании, фондации, физически лица и еднолични търговци през 2020 г. са. Това е ръст спрямо 2019 г. с 19%, или 18,3 млн. лева повече. Здравната, социалната и образователна сфера остават топ приоритетите на частните дарители в България през различната, пандемична 2020 г. Това показва анализът на Българския дарителски форум за обема и тенденциите в дарителството в България през 2020 г.
През 2020 г. дарителската активност бележи изключителен ръст, провокиран от глобалната COVID-19 пандемия и желанието на дарители в страната да преодолеят последствията й.


Най-голям дарител на финансови средства през 2020 г. са компаниите, следвани от фондациите и индивидуалните дарители. За пръв път през последните 5 години компаниите изпреварват фондациите по обем дарени средства в България. Те са дарили 58 011 004 лева и това е ръст с 39% спрямо 2019 г. Бизнесът е дарявал най-много за каузи, свързани със здравеопазване - в подкрепа на институции и болнични заведения. Дарени са основно финансови средства и материали (специализирани апаратура, тестове, дезинфектанти, лични предпазни средства). Наред със здравеопазването компаниите са откликвали на новите спешни нужди в образователната и социална сфера, вкл. и с подкрепа на уязвими от кризата хора, общности и организации.


Фондациите (български и международни) са дарили 44 159 203 лева през 2020 г. Водени от стремежа да отговорят бързo и ефективно на COVID-19 кризата и основно на тежките й социално-икономически последици, фондациите са инвестирали най-често средства в социалната и образователната сфера. Дарителските им ресурси са насочени основно към най-уязвимите (деца и възрастни с увреждания, самотно живеещи възрастни хора, семейства в крайна бедност и др.).


Хората в България са дарили 14 639 489 лева. Дарителският избор, както и предишните няколко години, е главно за социалната подкрепа. Но спрямо предходната година в отговор на кризата е нараснал делът на дарителите за здравеопазване. Макар изрично обозначилите се като дарили заради COVID-19 кризата да са 8 на сто, има съществен ръст за здравните каузи като цяло (от 42% до 56%). Ръст бележат и даренията от физически лица, които даряват пари, вещи, труд, като и трите регистрират увеличение (от 40% на 47%).


Годината глобално, но и в България, отбеляза безпрецедентен подем на солидарността. Самоорганизирането в неформални групи, стотици доброволчески активности, бърза реакция на бизнеса в отговор на спешни нужди, променени механизми за финансиране и нараснала близост на гражданския сектор с общностите, които подкрепя, бяха само част от тенденциите, белязали необичайната, трудна, но и щедра 2020 г.


На фона на невижданата вълна от съпричастност, не бяха предвидени мерки за облекчаване на негативните последици от кризата за гражданските организации, липсваше политическа воля и за стартиране работата на Съвета за развитие за гражданско общество към правителството, имаше опити за законодателни промени, които ограничават финансирането на гражданския сектор и му вменяват допълнителни административни тежести.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Гневно

  За огромно съжаление проявите на дарителство и доброволчество преобладаващо се смятат за проява на наивност и неумност...!

 2. 2 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Нищо чудно за миналата година най-голямото дарение да се окаже на Пеевски - няколко милиона за болници плюс медицинска техника.

 3. 3 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 664 Неутрално

  А какво стана с хелпкарма? Присъди?

 4. 4 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  "Обемът дарения, предоставен от международни фондации с активни програми в
  България, бележи спад от 57% спрямо 2019 г. Спад в обема дарения , но пренебрежимо
  малък (с 6%), се наблюдава и при Фондация „Америка за България“.

  Е, може ли така в годината на избори?! Всеки долар е важен за електоралния успех на Лозан Радев, как спад?!

 5. 5 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 642 Любопитно

  До коментар [#3] от "Kotarak":

  Не, даже още си събират пари за разни каузи... Да им се ненадява човек...
  По темата: Браво за добре свършената работа! Хубаво е обществото да е информирано по тези въпроси.

 6. 6 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Когато има ръст на дарителството значи държавата отива от зле на още по-зле. В едно нормално общество няма място за дарителност и благотворителност. Всеки трябва да получи това, от което има нужда без да се налага някой да дарява, това е ролята на една добра държава.

 7. 7 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 599 Неутрално

  За огромно съжаление проявите на дарителство и доброволчество преобладаващо се смятат за проява на наивност и неумност...!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Така е. И не е правилно.

  Но погледни от друга страна: богати западни филантропи щедро даряват за каузи свързани със сициалното инжинерство. НПО безб.... пардон - каузи безброй

  'progressives' is the politically correct word for communists
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5171 Неутрално

  Големия дарител ДП се оказа под ударите на Магнитски

 9. 9 Профил на orange.
  orange.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако се възражда дарителството, означава , че обществото поема нещата в свои ръце. И не чака нещо отнякъде да му се даде(като не пренебрегвам ролята на държавата). Но на местно ниво винаги е по-бързо да се действа с хора, заинтересовани пряко.
  Прекрасна тема, благодаря за статията. Ако може от статистика да се мине на конкретни примери, ще е чудесно.
  Защото дарителството не е само в пари, дори е по-ценно личното участие с време и труд.
  Наскоро попаднах на книга в музея в Оряхово - "Дарителството в Оряхово от Освобождението до средата на 40-те години на ХХ век" и съм сигурна, че за всеки град в България може да се напише такава книга. Предците ни не са били по-богати от нас и са направили чудеса. Пишете още за конкретни примери в днешно време, това увлича и вдъхновява подражание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK