Пол и джендър: Конституционният съд ли трябва да определя идентичността на хората

Със странното решение на Конституционния съд относно понятието "пол" страната ни прави още една крачка назад към Третия свят, смята професор Ивайло Дичев.

© Юлия Лазарова

Със странното решение на Конституционния съд относно понятието "пол" страната ни прави още една крачка назад към Третия свят, смята професор Ивайло Дичев.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Кoнституционният съд отново ни шашна с политическо решение: полът бил единствено и само биологически.


Помните как през 2018 година същият съд спаси коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти с решението си да прокълне "Истанбулската конвенция", където заподозря предателство към биологически елементи на половата идентичност. Корнелия Нинова досега привижда своя лична победа в аргумента на съда: "биологичният пол "жена" се свързва със социалната роля - "майка", с "раждане", с "акушерска помощ". Доколкото помня определението не включваше "лидер на лява политическа партия", но вероятно е преглътнала, защото ѝ е било по-удобно ГЕРБ да си остане на власт.
В новия казус има и нов абсурдистки момент. Може ли да се смени административно полът на човек, който е претърпял медицинска операция? Ако наистина полът е само биологически, то следва да може - нали биологията е променена?


България: примитивна, но екзотична?


Само че задачата на съдът явно е да противостои на "вредните западни влияния". В мотивите се казва, че ние сме изключение в ЕС, но имаме право на своята особеност заради принципа "единство в многообразието". Можем да го преведем така: примитивни, но екзотични! И тъй, събран е грандиозен консилиум от всевъзможни специалисти, които да дадат мненията си по темата. Разбира се, отсъстват социалните учени, защото нали трябва да се громи "социалният пол". Не са поканени и заинтересуваните ЛГБТИ и правозащитни организация, но пък - от тях да мине - изслушани са и те, макар и да не са послушани.


Основната ударна сила в разгрома на джендър идеологията (каквото и да значи това) това са генетиците. Хромозомите са "първичното", както материята беше първична, духът - вторичен. Х-У, всичко е ясно. Е, в онези редки случаи, когато има някакво природно объркване, се очаквало правото да еволюира, да взима решение Народното събрание. Който следи темата помни, че преди десетина-петнайсет години генетиката се беше превърнала в нещо като историческия материализъм в миналото - смяташе се, че ще открием гена на всяка болест, ще можем да поръчваме бебета със сини очи и 180 IQ. У нас генетици патриоти доказваха, че има неповторим български ген, над 80% автохтонен, който, разбира се, няма нищо общо с турския. Слава богу, тази фантасмагория попремина, разбра се, че гените са много сложно нещо, а още по-сложно става при взаимодействието им със средата. Но науката е най-добрата пропаганда.


Защо съдиите започнаха да се занимават с демография?


Другият тип аргументи са наталистки. Половете да били бинарни, защото трябвало да се раждат деца, а "страната е изгубила повече от два милиона, или над ¼ от населението си след 1989 г.", поставено е "под въпрос самото оцеляване на нацията". Какво правим с пола на хора, които не могат или не искат да имат деца? Престава ли да е жена жената след менопаузата?


Цитирано е помоему скандално мнение на някакъв учен, според когото "половата идентичност, различна от биологичния пол, се явява заболяване, което възпрепятства адекватното възпроизводство". Има нещо странно, когато съдии се занимават с демография: хора от по-старото поколение като мен ще си спомнят криминалното преследването на абортите през соца. Но пък на кой не му се свива сърцето, като види масово побелелите коси в трамвая? Хайде, бинарните, хващайте се за работа!


Третият и най-смешен момент, това е традицията. В консилиума са включени всичките религиозни групи, като на православната църква е отделено особено внимание като исторически стожер на нацията, което кара човек с ужас да се запита дали все още сме светска държава. Съдиите са се усетили за това и обясняват, че наистина подобно следване на религиозни предписания не е типично за европейска държава, но при нас ставало дума за идентичност.


Тук се изливат разнообразни мисли за българската "народопсихология" (това любимо на журналистите псевдопонятие), която се основавала върху "вечното и неизменно" разбиране за пол. Каквато е била жената на коня при древните българи, такава е и сега зад волана на джипа (добавката е моя). И тази ни идентичност "подлежи на зачитане от ЕС", защото добре разбираме, че цялата операция има за цел да ни предпази от лавина съдебни процеси по незачитане на права, която ни грози. Надеждата е, че ще ни бранят Орбан и Качински. Защото "правилата за определяне на семейните връзки са от първостепенно значение за функционирането на държавността като цяло".


Поредната крачка назад


Аз не бих се наел да разсъждавам дали административното понятие за пол трябва да се променя точно сега - но нека кажат онези, които имат проблем с идентичността си. Не съдиите, не поповете, не генетиците. В коя европейската страна има 36 пола, каквито фантазии раздухват дейци на ВМРО и БСП? Слава богу тези теми не се обсъждат от съда, но странното решение на КС няма да помогне с нищо на страната ни, която така прави още една крачка назад към Третия свят. Очевидно има случаи на хора, които трябва - не по прищявка, а по сериозна необходимост - да променят пола си. Очевидно е, че едно модерно европейско общество следва да се грижи за всички свои членове. Как да стане, нека решим всички заедно.


Категорията "пол" наистина следва да закрепи определени практики, но дали у нас е дошъл моментът да я променим едва ли трябва да решава конституционен съд. Казва ни се, че той изразявал "волята на българския народ", но как точно изразяват воля съдии, аз не разбирам. Впрочем самите те в един параграф май са усетили, че не им е в правомощията да взимат подобни съдържателни решения за националната идентичност, за биологията и вечните неща. Аз бих очаквал подобни теми да се обсъждат в Народното събрание, в идеалния случай - от горна камара на парламента, каквато за жалост нямаме. Но при всички положения от народни избраници.


Докъде може да стигне Конституционният съд?


Представете си докъде може да стигне един конституционен съд утре с подобни съдържателни търкувания? Конституцията казва, че България е социална държава, ерго - да се закрият частните университети. Продажбата на презервативи противоречи на националната демография - да се криминализира. Ваксини - няма ги в българската традиция, нали бабите и дядовците ни са пазили идентичността си, боледувайки гордо. Антиваксърските партии тържествуват! Или такава предизборна акция: свикват консилиум от генетици, които проверяват ДНК-то на Кирил Петков и постановяват, че то е под 26% българско.


И постепенно държавата ще почне да се управлява от едни хора, които не дължат отчет никому.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (233)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Ах!
  Свръхдоза мултиперспективност ❤️

 2. 2 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Почна се и естествено Дичефф е първи. Да видим кои са в щафетата?

 3. 3 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Под достойнството ми е да коментирам апологетите на Содом.

 4. 4 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Айде, първия политкоректен грантояд се впусна в истерична атака, от страх да не му спрат субсидията. Очакваме скоро и другите розово-либерални мегафони. Те си знаят кои са

 5. 5 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Не, Дичев ще го определя. Дичев, ставаш смешен и жалък. Срамиш майка ти Лиляна и баща ти Стефан Дичев, които със сигурност знам, че са мъж и жена.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 6. 6 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 433 Весело

  Как се разквичаха либерастчетата, чак мед ми капе на сърцето!!!
  А иначе призовават за върховенство на закона...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 7. 7 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 232 Неутрално

  "Конституционният съд ли трябва да определя идентичността на хората"

  Не, за тази работа вече си имаме БХК

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1573 Весело

  Дичев, въпреки всичко да знаеш - и теб майка те е раждала.
  Колкото и да се напъвате да убедите света в обратното...

 9. 9 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  Ами не, гус‘ин прУфесоре! Конституционният съд не определя идентичността на хората, а природата при раждането им! Понеже не ви се получи с пролетариата, сега се чудите кого да изкарате „унизен и оскърбен“, че да се борите за неговите „права“, както се борехте за „правата на пролетариата“! И добре се борихте, нали? „Всичко в името на човека, всичко за благото на човека“! Даже знаехме и името на „човека“! Тогава имаше „диктатура на пролетариата“, а сега ще има ли „диктатура на джендърите“? Питам за един приятел, дето не може да ги понася!

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  Не му е лесен на Дичев занаятът, с който си вади гранта.
  Не само сам да се прави джорджина, ами и такъв зор да си изсмуква витиевати кукавелски конструкти, само и само за да се кикерчи.

  Съболезнования, Дичев!

 11. 11 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Това си е тенденция. Конституционните съдилища трябва да се охулят, защото най-често те пречат в крайна сметка за "новите ценности".

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  "Има нещо странно, когато съдии се занимават с демография" - казва проф. Дичев.
  Още по странно е, когато културен антрополог се занимава с право

 14. 14 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 609 Весело

  ХАХАХАХАХАХАХАХА

  Дичев! Ивайло Дичев!

  липсваше ми този джейм бонд на "уокизма" в България, това огнено перо, този бистър ум, този логически тирбушон и това буре с динамин на революцията, като си помислиш без него къде ли още щяхме да сме... заспали

  родният Бонд пита : Докъде може да стигне Конституционният съд?

  наистина : Докъде бихме стигнали без Конституционния съд?

  туй е от вчера в "заната на Прогреса" - нашият Прогрес утре, пу, пу...

  https://www.dailymail.co.uk/femail/article-10132107/Waterstones-shelves-bulging-woke-childrens-books.html

  https://nypost.com/2021/10/25/our-brave-new-progressive-world-from-a-to-woke/

  Je suis дани кирилов
 15. 15 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 713 Неутрално

  И този си мисли, че Содомът ще е за другите. Така е - неуките слабо схващат, до като лично не ги тресне нещо, но тогава е късно.

 16. 16 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 713 Неутрално
 17. 17 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Дичев, няма как да ме убедиш, че вярваш в глупостите които пишеш. Ясно е, че е начин за заработване на хонорара, да вържем месеца... Но все пак понякога ти се случва да се погледнеш в огледалото нали?

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Думата „пол“ в българските конституция и език има само биологичен смисъл. Това реши във вторник Конституционният съд (КС). Той беше сезиран от Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) с искане да отговори на въпроса дали това понятие може да се разбира и в друг смисъл.

  Пол и джендър: Конституционният съд ли трябва да определя идентичността на хората

  Ами като го питат ?

 19. 19 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гарван":

  поредната повърня на един повърхностен посредственик

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Тези твърдения на Дичев нема кой да ги защити.
  Даже и кмета го нема, гранц, циника.
  Мъкааа, с това полово самоопределение.
  И пустата му непризната от България истанбулска конвенция...

 21. 21 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 433 Весело

  „Представете си докъде може да стигне един конституционен съд утре с подобни съдържателни тълкувания?"

  Добре че съдът не взе противоположното становище, че тогава, използвайки същите аргументи, можеше спокойно и ние да попитаме:

  От къде на къде държавата ще се занимава със сексуални извращения и желанието на тези, които ги ръчкат в ауспуха, да отбелязват този факт в документите си за самоличност?!?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 22. 22 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Весело

  Конституционният съд трябва да тълкува основния закон и всички права и задължения, които произлизат от него.
  Имунолозите и вирусолозите трябва да тълкуват ползата от ваксините.
  Историците трябва да доказват прозхода на северно-македонците, а филолозите - езика им.
  Грантаджиите, като Дичев, трябва да пропогандират за "ползите" от джендъризма .
  Всеки трябва да си гледа работата, чрез която слага хляб на масата си.

  Who the fuck are you to lecture me?
 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#20] от "НеКой":

  Що пара изпуснахте покрай нея...

 24. 24 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Maдам Дичев е първа на линия. С аргументи от Четвърти километър...

 25. 25 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 484 Неутрално

  ЕС е прав. Законодателството и бюрокрацията трябва да отразяват биологичната същност на индивида такава, каквато я чуства, а не каквато е. Аз например се чуствам на 18г. Трябва да ми променят документите да го отразяват веднага!
  Също трябва да забраним всички ел. централи освен вятърните, всички коли освен електрическите и да забраним на хората да излизат от вкъщи без да са вакснирани на всеки 6 месеца....

 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Дичев е прав. Това решение най вероятно ще падне в ЕСПЧ, защото позволява само на една група- интерсексуалните - да се самоопределят по пол. Т. Е. Дискриминативно е. Но след като мнозинството бьлгари са готови да плащат, всичко е на шест.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Голям рев от джендърите след решението на КС,
  че на гейовете няма да е разрешено да осиновяват деца

 28. 28 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1754 Любопитно

  Не по-смъртоносен от грипа вирус и вещества, представяни за ''ваксини: Правителството ли трябва да определя здравния статус на хората?

 29. 29 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 433 Весело

  Ако съдът беше постановил обратното, Дичуф, журналята от Дневник и всички знайни и незнайни грантояди щяха денонощно да ни поучават, що е то решение на КС и какви са правните последици от него и как не можем да го коментираме, ако претендираме да сме истинска демокрация с върховенство на закона. Ха ха ха...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 30. 30 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  "Със странното решение на Конституционния съд относно понятието "пол" страната ни прави още една крачка назад към Третия свят, смята професор Ивайло Дичев."

  Поредния смешко решил да натрива носовете на туземците. Много е странно, че има само 2 биологични пола, мъжки и женски. Всичко останало за съжаление е болетно състояние, колкото и някои да го отричат и да твърдят, че е новото нормално.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 31. 31 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 720 Неутрално

  За първи път не съм много съгласен с професора. Трябва да има някаква базова природна консервативност относто кое какво е и вероятно мястото е именно Конктитуцията. Давам пример - аз мога да се считам за куче или шкаф и да искам да стана нечия собственост, чрез съответно волеизявление, но това не ме прави обективно такъв в правния свят. За щастие...

 32. 32 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1243 Весело

  Това с джендърите е брилятно.
  Измисли удобна дъвка тип "праведно възмущение накАде отива тоя свят" да се занимават глупавите хора, а ти през това време си ги клати както знаеш за наистина важните неща.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 33. 33 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Всеки има право да се самоопределя както поиска. Никой не е длъжен обаче да възприеме самообявената идентичност на някого на база единствено субективното възприятие на този човек за себе си.

 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Имал съм транс-колежки и в Германия, и в Холандия. Знам, че напълно несъщественият им за мен проблем е изключително важен за тях, не го споменавам, не го забелязвам, общуваме си най-нормално. Т.нар. identity politics, които вървят еднакво добре и с традиционните полове, и с нововъведените, и с раси, и с етноси, и с каквото поискате, обаче са съвсем друго животно, което трябва да бъде убито в зародиш. Иначе обществото отива на кино.

  Това може би не е така важно за България, където едва ли някога е имало общество в пълния смисъл на думата (вж. ваксините). Но погледнете какво стана от Оксфорд, от Кеймбридж. . . Oxfam пуснали някаква игра -- Bingo, Memory, нещо от този род, с образите на 64 жени, вдъхновили човечеството. Е, не непременно жени -- Гретето заема видно място, една голяма част са радикални феминистки (разбирай Л-то от ЛГБТ), а една от вдъхновителките станала мъж още преди артикулът да се появи на пазара. Но сега го изтеглят от продажба, защото самата идея за жени и феминизъм била дълбоко обезпокояваща за небинарните -- а всички знаем, че от тяхното спокойствие зависи светът.

  Така че не, благодаря.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  ЕС е прав. Законодателството и бюрокрацията трябва да отразяват биологичната същност на индивида такава, каквато я чуства, а не каквато е. Аз например се чуствам на 18г. Трябва да ми променят документите да го отразяват веднага!Също трябва да забраним всички ел. централи освен вятърните, всички коли освен електрическите и да забраним на хората да излизат от вкъщи без да са вакснирани на всеки 6 месеца....
  —цитат от коментар 25 на mranderson


  Ти пък, по-добре се почувствай на 67. Ще ти се полага социална пенсия, ако нямаш стаж и право на нормална пенсия :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Тука Дичев е по скоро прав. И едното е идеология, и другото. Имаме джендърска идеология, но имаме и "традиционна" идеология, която свързва пола със социални роли.

  Най добре би се решил проблема, като в паспортите се въведат две категории - биологичен пол и социален пол. От биологичния пол не може да се избяга, защото операциите за "смяна на пола" всъщност не са на генетично и хромозомно ниво, така че реално полът не се сменя, сменя се външният вид и малко от ендокринния баланс. Така че тези, които се самообявяват за друг пол, не бива да мамят останалите. Представете си след еда година да разберете, че готината мацка, която ви е гадже или не дай Боже съпруга, всъщност е родена като мъж! Не би било много честно, независимо какъв/каква се чувства той/тя.

  Когато се направи разграничение между биологичния и социалния пол, обществото ще се адаптира към новите условия, при които понастоящем науката създава нови възможности за модификация на биологията, но все пак непълни такива.

  Ако някой ден стане възможна реалната смяна на пола, тогава могат и да се преосмислят нещата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 37. 37 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 575 Весело

  До коментар [#26] от "7777":

  Решенията на КС не подлежат на преразглеждане от ЕСПЧ.

 38. 38 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Любопитно

  Не е ли малко странно, професор - културолог, да проповядва евгениката?

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Не, Дичев ще го определя. Дичев, ставаш смешен и жалък. Срамиш майка ти Лиляна и баща ти Стефан Дичев, които със сигурност знам, че са мъж и жена.
  —цитат от коментар 5 на gun


  Вкъщи може и той да е мъж -- нито знам, нито ме интересува. Но така си вади хляба.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  За другите не знам, но на мен само за два дена Конституционният съд ми се издигна в очите до степен да го поставя на неръкотворен пиедестал! В единия ден затри завинаги извратената радост на полово неопределените да се кипрят на прайдове, а на следващия ден изплющя оглушителен шамар на случайника, случайно попаднал в политиката! Поклон на тези съдии!

 41. 41 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Любопитно

  Всъщност, от кога стана толкова важно, на кого какво му скача в гащите? Наистина ли няма за какво да се мисли вече? Да не забравяме, че с такава жизнена задача се занимават предимно хлебарките...

 42. 42 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  мисля, че авторът не е разбрал напълно становището на КС.
  КС казва , че има само 2 биологични пола което е така.
  От друга страна казва, че никой не може да отнеме правото на хората да се самоопределят към един или друг пол и да общуват и се изявяват в социалния си живот като такива за каквито се приемат.

  С две думи: в паспорта пише жена, но притежателят му се облича като мъж, поведението е на мъж и това нокой не може да го забрани. Даже е гарантирано от конституцията.

  Та, аз драма не виждам.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Пол и джендър: Конституционният съд ли трябва да определя идентичността на хората

  Ако питате мен, аз бих сложил в графа амбриажи, ама все пак се пита цивилизовано съда, а не мен. :)

 44. 44 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Интересно ми е да наблюдавам арогантността на елита и техните лакеи -медиите, които са видимо раздразнени, че раята има наглостта да има мнение, различно от тяхното. И как смеят конституционните съдии да спират "прогреса". Никакво уважение към закона и реда, когато не съвпада с нео-марксистската утопия. Вече няма опити да ни убедят, а направо се леят епитети и дори откровени обиди, как народът бил прост, нищо не разбирал и т.н. Само другарите зелени и неомарксистите-либерали разбират от нещата. Здравия разум срещу розовите еднорози и дъгите. И още нещо е любопитно, вместо да се опитат да дискутират с аргументи, веднага се използват опорки, как Путин с дезинформацията си и конспиративните теории обърквал оикновения (и глупав) човечец. Това, че консерваторите и класическите либерали, които днес им викат крайно десни, са против подобни авантюри в немалко страни между които САЩ и Канада удобно се премълчава.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  "В коя европейската страна има 36 пола,"

  Всъщност колко са половете, които не били биологични?
  Повече от бедните или по-малко от бедните духом, накичени с професорски титли?

 46. 46 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Кесаревото кесарю, а Божието Богу. Джендърът е от тука, полът е от Господ.

 47. 47 Профил на further
  further
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Дичев ВЪРСЪС Конституционния Съд на Република България!

 48. 48 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 738 Весело

  Културно издържано ли е да кажа, че ми дреме на... за мнението на Дичев и дичевци?
  Защото тая статия през три къщи се надушва, че е спусната отгоре и подплатена със съответните... бонуси за автора.

  Ами... глупав човек съм, да.
 49. 49 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 915 Неутрално

  ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СНИМКАТА!!!
  Тя е от тоалетните на Бюрото на Европейския Парламент в София - ул. Раковска 124.

 50. 50 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1103 Весело

  Отново страшен напън от гусин Дичев да защитава “тренди” позициите ;)
  Мнението ми като толерантен мъж с доста хомо приятели:
  Решението на съда е абсолютно правилно и давам два примера защо. 1) Утре дъщеря ти се запалва по бойни изкуства, отдават й се и започва да се състезава. В някоя от срещите се изправя срещу момче, дето си е сменило пола - костната структура обаче си му е същата.
  2) Утре дъщеря ти отива до тоалетна в мола. В женската влиза и мъж с джуки, силиконови гърди, нарича се Таня, но си е пощадил панцера, понеже в Дубай такива са много вървежни - ко праим :) С въпросния пичага нямам нищо против да делим писуар, но докато има патлак смятам, че е редно да е в мъжката…


 51. 51 Профил на further
  further
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Да зема да помогна на ... ъмммммммм ... автора за следващото пасквилЧе:

  Гравитация и земно привличане: Физиката ли трябва да определя дали гравитацията съществува

 52. 52 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Весело

  "Може ли да се смени административно полът на човек, който е претърпял медицинска операция? Ако наистина полът е само биологически, то следва да може - нали биологията е променена?"
  *
  Вярно, променя се анатомията след тъпкането с хормони, хирургическата кастрация и пластичните операции за да може човек поне външно да наподобява другия пол.
  Хромозомният набор си остава непокътнат.
  Цялата тази дандания е да се признае новият пол на трансджендърите.
  Ами нека им го признаят, но само след всичките гореспоменати медицински интервенции. В края на краищата всеки пълнолетен индивид може да прави каквото иска с тялото си. 53. 53 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Покрай ковида тази тема липсваше за около десетина дни в Дневник.Да благодарим на професора , че ни напомни за истински важните въпроси.

 54. 54 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#36] от "Боян Таксиров":

  Реалната смяна на пола е факт от години. Социален пол е нещо патологично. Може да се говори за сексуална ориентация и това никога не е било забранено. Преследвано - да. Но това остана в миналото.
  Крайно време е да си върнем присвоената дъга от част от социума. Защото прекалиха и то доста. Чувството ми за хумор спира тук. Та господин авторе, спрете да "търчите" срещу природата. Тя винаги е победител.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#26] от "7777":

  "защото позволява само на една група- интерсексуалните - да се самоопределят по пол"

  Въпросните "интерсексуални", каквото и да значи това (аз се имам за полисексуален, в смисъл не само една жена ме привлича), никога не са се самоопределяли, както не са определяли дали утре Слънцето ще изгрее като звезда, планета, Луна (сателит) или астероид. А как Слънцето ще се денджъросва в бъдеще (Червен гигант, бяло джудже или нещо друго) изобщо не зависи от някой прост и лаком дух, па бил професорски.

 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Весело

  До коментар [#33] от "Slex":

  Много точно.

 57. 57 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 448 Весело

  е чак пък конституционния съд , карайте както досега ? пола да се определя от нуждите на ушак-доносниците и мвр , зависи кой е за смачкване и КОЙ за велможа

 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#34] от "Един вампир броди из Европа":

  Това, което описвате, е terra incognita у нас. Identity politics е действително зловредна практика, но нарушаването на правото на самоопределение е нарушаване на основен принцип в класическия либерализьм.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на further
  further
  Рейтинг: 455 Неутрално

  50, Вашият сценарий #2 е вече проигран в Loudoun County, Virginia, където деветокласничка е сексуално насилена, забележи, В УЧИЛИЩНАТА ТОАЛЕТНА, където маскиран в поличка тип влиза заедно с нея. Интересното, всъщност, идва после: уоукнатото училище скрива случая и обявява, че няма никакви сексуални посегателства за посочения период от време. Изскача отнякъде обаче вътрешен имейл, където случаят е експлицитно упоменат. Таткото на момичето отива на родителска среща и почва да крещи на комундрелите, за което, разбира се е арестуван и малтретиран. Дни по-късно учениците напускат стаите в знак на протест и защита на бащата, и така нататък.

  Четете:
  https://www.foxnews.com/media/loudoun-county-parents-demand-school-officials-resign-friends-first

 60. 60 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Не му е лесно на Дичев да говори за неща от които не разбира. Има си дума - транссексуален за тези които оперативно и хормонално са успели да си сменят пола. Т.е. транс жена и транс мъж, но отново са ДВА пола и винаги водещото е биологичният им пол. Т.е. ако си трансжена, значи биологичния ти пол е бил МЪЖ.
  Всякакви други врътки биха обезсмислили понятието пол, както в случая с 50те пола във фейсбук, какъв е смисъла от тях? НИКАКЪВ.

  -voxy
 61. 61 Профил на further
  further
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Бъдещи материали на упоменатия ... ъмммммммм ... автор:

  Небето и земята: здравият разум ли трябва да определя, че небето е горе, а земята долу

  Числата 7 и 8: Математиката ли трябва да определя, че 7 е преди 8

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Весело

  До коментар [#36] от "Боян Таксиров":

  Всеки истински либерал само би се зарадвал, че любимата му е трансджендър и би я обикнал повече.
  😂😂😂😂😂😂

 64. 64 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Сексуалната дискриминация е само част от дискриминацията по различни причини.
  А дискриминацията е резултат от неуважението към другите, и към себе си.
  Голяма движеща сила на всяка дискриминация е търсене на вина за собствени неуспехи в хора различни от теб.
  Уважавайте за да ви уважават!

 65. 65 Профил на vladoatanasov
  vladoatanasov
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Либерастчета, стига сте правили от изключенията - правило. Какво правите вечер под завивките нито ме интересува, нито ми е интересно. как да отговоря на приятелка на дъщеря ми, която пита: "В момичешката тоалетна влезе един чичко, който каза, че е жена, извади си .... и започна да пикае пред всички. Какво трябваше да направим?". Хайде сега либерасти, и ти Дичев, кажете къде са правата на детето?

 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#50] от "dwr30648311":

  "тоалетна в мола."

  Не ве, за всеки джендър, а всеки човек е уникален, сиреч индивидуален джендър, ще има тоалетна.
  Седиш си в тоалетната (няма да има място за магазини) и си пазаруваш. За седмиците и седмачетата ще има ВИП тоалетни - с дезинфекция, ваксинация, лустрация, брисане, стригане, подхранване (на система) и ... погребение ... Ако някой им плати сметката.

 67. 67 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Уважаемия автор нещо се е отклонил от разума. Ако всеки сам се определя какво и какъв е.... как КАТ ще напише акт на виновен водач, който обяви че е жерав? Как държавата ще вземе наложената глоба от жерав?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 68. 68 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#54] от "Vivian Apostolov":

  Природата, която сьздава някои хора като транссексуални? Да, спрете да вьрвите срещу природата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 69. 70 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "Кoнституционният съд отново ни шашна с политическо решение: полът бил единствено и само биологически."

  Ми другари шашнати. Така си е.
  Има самостоятелен и единствено два пола -мъжки и женски и те са равни на биологическите.
  Другите са предмет на психиатрите.

  Panta rhei....
 70. 71 Профил на further
  further
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Ето го грантоедното поръчение: да вкара България в полския сценарий

  "същият съд спаси коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти"

  Тоест, Българският Конституционен Съд е политически пристрастен, следователно нелегитимен.

  Опичайте си акъла!!!!!!!!!!!!!!

 71. 72 Профил на further
  further
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Чакайте, нали РЕШЕНИЯТА НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НЕ СЕ КОМЕНТИРАТ, А СЕ СПАЗВАТ?!?! Горното пасквилче не криминализира ли ... ъммммммммм ... автора си автоматически с преднамереното пейоративизиране, иронизиране, и опит за девалвиране на статута на Българския Конституционен Съд!!!??? Няма ли тука поне един прокурор с топки!!!

 72. 73 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Не е ли малко странно, професор - културолог, да проповядва евгениката?
  —цитат от коментар 38 на ju.li


  Там е парата - стратегия за детето и ИК, бежанци, джендъри, затоплизъм. Грантовете ги спускат едни и същи хора. Аз доста се чудих, преди да видя по-голямата картинка, защо например Тома Белев беше такъв самоотвержен защитник на Стратегията.

 73. 74 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Всъщност, от кога стана толкова важно, на кого какво му скача в гащите? Наистина ли няма за какво да се мисли вече? Да не забравяме, че с такава жизнена задача се занимават предимно хлебарките...
  —цитат от коментар 41 на ju.li


  Уместен въпрос, ама трябва да бъде към изпратилите питането, а не към КС

 74. 75 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 707 Любопитно

  Какво ли е преживял клетия в добреосигуреното ди детство на отроче на комуняшки културтрегер, та сега пустия му Едипов комплекс го бута на барикадата кръв да пролива за западняшките левундерски идиотщини? Нещастник.

 75. 76 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1658 Весело

  Да, Дичев..Докато съществуват индивиди като теб, КС ще решава..Не ти, не Прокопиев, не другите от джендър братството..

  Sic transit gloria mundi
 76. 77 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#34] от "Един вампир броди из Европа":Това, което описвате, е terra incognita у нас. Identity politics е действително зловредна практика, но нарушаването на правото на самоопределение е нарушаване на основен принцип в класическия либерализьм.
  —цитат от коментар 58 на 7777


  Никой нищо не нарушава. Просто това самоопределяне няма как да бъде вкарано в законите, защото ще ги взриви отвътре. Закони се градят върху стабилни основи, базови аксиоматически. Общоприети факти не се пишат в закони и не се доказват, затова няма да видите нито определение за пол, нито за това откъде изгрява слънцето, или че Земята се върти. Тръгнете ли да вкарвате субективните усещания на някой, започвате да пишете роман, а не закон

 77. 78 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Весело

  Пол и джендър: Конституционният съд ли трябва да определя идентичността на хората ?
  ********************************************

  Не, разбира се! Само Дичев разполага с такива права ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 78. 79 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Весело

  Уважаемия автор нещо се е отклонил от разума. Ако всеки сам се определя какво и какъв е.... как КАТ ще напише акт на виновен водач, който обяви че е жерав? Как държавата ще вземе наложената глоба от жерав?
  —цитат от коментар 67 на chichka


  Много просто, ще се приложат мерките, валидни за водни патици и - проблемът е решен!

  Мараба, С-ДС доносници!
 79. 80 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#54] от "Vivian Apostolov":

  Тези, които се опитват да идеологизират Природата най често са защитниците на "традиционните" ценности.
  В Природата има склонности и вероятности, няма абсолютни норми и правила. Законите трябва да следват развитието и промяната в условията, в които живеем, не да го отричат. В противен случай, те идеологизират живота, а резултатите от това най често са катастрофални.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 80. 81 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Любопитно

  До коментар [#26] от "7777":"защото позволява само на една група- интерсексуалните - да се самоопределят по пол"Въпросните "интерсексуални", каквото и да значи това (аз се имам за полисексуален, в смисъл не само една жена ме привлича), никога не са се самоопределяли, както не са определяли дали утре Слънцето ще изгрее като звезда, планета, Луна (сателит) или астероид. А как Слънцето ще се денджъросва в бъдеще (Червен гигант, бяло джудже или нещо друго) изобщо не зависи от някой прост и лаком дух, па бил професорски.
  —цитат от коментар 55 на wanderer


  Прекрасно. Решението няма да падне, а българските данъкоплатци ще плащат обезщетения, защото решението е очевидно дискриманативно. Е, щом българските данъкоплатци искат да плащат за традиционализма си, няма лошо.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 81. 82 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Любопитно

  До коментар [#73] от "barter1":

  ГРЕВИО това е целта, новия Коминтерн, който да командва планетата. Навремето на Сталин мечтата не се реализира, но сега опита може да успее.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 82. 83 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  "Конституционният съд ли трябва да определя идентичността на хората"
  ...........
  Може би Цонева,Радан и Тафров?!?!?!?

 83. 84 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#54] от "Vivian Apostolov":Тези, които се опитват да идеологизират Природата най често са защитниците на "традиционните" ценности.В Природата има склонности и вероятности, няма абсолютни норми и правила. Законите трябва да следват развитието и промяната в условията, в които живеем, не да го отричат. В противен случай, те идеологизират живота, а резултатите от това най често са катастрофални.
  —цитат от коментар 80 на Боян Таксиров


  Такси,каква катастрофа е преживяло човечеството до сега, че не е приело джендърството?

 84. 85 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Последно: Като прави изключение за интерсексуалните--родените с белези и на двата пола-- КС признава, че биологията е небинарна и недостатъчна, за да бъде човек законово определен като мъж или жена. Т.е., КС прпизнава необходимостта от категорията джендър и че тя подлежи на самоопредлеление. Благодаря на КС.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 85. 86 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Не разбирам защо е тази превъзбуденост. КС все едно е казал водата е мокра.

  Проблемът е, че в България не е имало дума за gender, засега донякъде успешно се ползва социален пол. В други държави хората правят разлика между пол (sex) и социален пол (gender)

  Та, това становище нито отменя, ноти забранява на някого да се чувства такъв какъвто иска и да живее по начина по който иска, независимо от това какво пише в паспорта му.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 86. 87 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#85] от "7777":

  Пълни глупости..

  Sic transit gloria mundi
 87. 88 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  " Може ли да се смени административно полът на човек, който е претърпял медицинска операция? Ако наистина полът е само биологически, то следва да може - нали биологията е променена?!"

  Промяната на някой полов белег с медикаменти или по хирургически път, не води до промяна на пола - човекът си остава със същите хромозоми. Да не говорим, че нови полови органи са безполезни в основната си функция за възпроизводство.
  Ако сложиш на Опела си емблема на Мерцедес, това не е съществена промяна и Опела си остава Опел.

 88. 89 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 584 Неутрално

  О плийз, докога ще бъдем облъчвани с тази гнусна помия и защо една малка, мъничка, почти нищожна част от хората искат да налагат вижданията си на останалата огромна част?!! От какъв зор се налага транс-каква глупост беше там, след като официално е признато за психично разстройство, причинено от хормонален дисбаланс?!! Айде молим СТИГА ВЕЧЕ С ТИЯ ПРОСТОТИИ!!!

 89. 90 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  ИД - любимецът на Македонската секция на Дойче веле и на всички безродници. Този, който ви мие ръцете като срещне вярващ. Колко ли са му платили за тази "статия".

 90. 91 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#85] от "7777":

  КС признава единствено, че в природата има аномалии. Другото са твои свободни съчинения

 91. 92 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Докъде може да стигне Конституционният съд?

  .................................................................................................................................
  Докъдето си пожелае в рамките на правомощията си.

 92. 93 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Конституционният съд ли трябва да определя идентичността на хората
  ---------

  Как се правят на луди либералите, ама що пък не, щом се плаща добре...
  Ами не, не е Конситуционният съд, който определя идентичността - Създателят е (бил той Бог или еволюция, който както го разбира)...

 93. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  И от днес нататък, всеки ще се чувства такъв, какъвто го е определил КС.

 94. 95 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1754 Весело

  До коментар [#88] от "Котаракът на Шрьодингер":

  ''Ако сложиш на Опела си емблема на Мерцедес, това не е съществена промяна и Опела си остава Опел.''

  По логиката на Л(ъжи)Г(з)БТ, всеки пернишки хъшлак с ГоУф 2, който си мисли, че кара последен модел Ламборджини, трябва да може да си сменив в талона марка, обем на мотора, мощност, тегло, година на регистрация.. :)

 95. 96 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#85] от "7777":КС признава единствено, че в природата има аномалии. Другото са твои свободни съчинения
  —цитат от коментар 91 на barter1


  И дава права само на една група въз основа на "аномалиите" й. Т.е., дискриминира. Ако приемем, че интерсексуалните имат право на самоопределение поради "аномалията" си, както КС приема, защо шизофрениците да нямат право законово да бъдат признати като Неполеон, Йода или каквото там си мислят, че са? Решението на КС спрямо интерсексуалните е абсурдно. Това, че Вие и други не умеете да го осмислите не отменя дискриминатовността му.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 96. 97 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Не бе Дичев - само ти имаш това Божествено право, хахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 97. 98 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2029 Любопитно

  "Може ли да се смени административно полът на човек, който е претърпял медицинска операция? Ако наистина полът е само биологически, то следва да може - нали биологията е променена?"*Вярно, променя се анатомията след тъпкането с хормони, хирургическата кастрация и пластичните операции за да може човек поне външно да наподобява другия пол. Хромозомният набор си остава непокътнат. Цялата тази дандания е да се признае новият пол на трансджендърите. Ами нека им го признаят, но само след всичките гореспоменати медицински интервенции. В края на краищата всеки пълнолетен индивид може да прави каквото иска с тялото си.
  —цитат от коментар 52 на pamela


  Гледам, че "здравият разум" е взел да отстъпва на логиката. За което - поздрави. Казвам го без никаква ирония.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 98. 99 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#96] от "7777":

  Има обективни причини за това, а не че просто са решили да дадат привилегии на една група, а да направят сечено на всички останали. Ти утре ще обявиш местата за инвалиди за дискриминация, щото не можеш да спираш на тях

 99. 100 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Всеки има право да се самоопределя както поиска. Никой не е длъжен обаче да възприеме самообявената идентичност на някого на база единствено субективното възприятие на този човек за себе си.
  —цитат от коментар 33 на Slex


  Това авторчето няма капацитет да схване. Конституционният съд не казва на някого как да се чувства, а че за административно-правни цели ще се ползва биологичният му пол. Иначе той да си се възприема като амеба ако иска (има и такива). Както обичат да казват феновете на локдауни и задължителни ваксинации - "На който не му харесва да си седи вкъщи!".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK