За ефекта от решението за гражданството на Петков и нивелирането с прокурорски прийоми

Кирил Петков

© Цветелина Белутова

Кирил Петков"Дневник" публикува текста на адвокат Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи по темата какво следва след решението на Конституционния съд, с което указът за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в служебното правителство беше отменен.


Всеки коментар по конституционния казус "Кирил Петков" е безвъзвратно закъснял, защото съгласно принципите на правото в България всичко по казаната конституционна тема вече е решено. Оттук насетне всяко разсъждение по казуса рискува да бъде възприето малко или много като политическо. И с право, все пак сме в навечерието на тежки генерални избори, съпътствани от институционална, здравна и стопанска кризи.


Има един въпрос обаче, върху който можем да поразсъждаваме по-свободно, и то най-вече с оглед на бъдещето, а имено: закъсня ли със своето решение Конституционния съд (КС)? Отправна точка за отговора ни е чл. 151, ал. 2 от Конституцията на Република България.
Съгласно него решенията на КС влизат в сила три дни след обнародването им, което пък трябва да се случи 15 дни след тяхното приемане (макар че има мнения, че конкретното решение влиза в сила от момента на неговото постановяване). Казано с други думи, решението на КС по делото за гражданството на бившия министър на икономиката влиза в сила веднага след изборите на 14 ноември. Т.е. от днес до тази дата


единствената отговорност, която може да понесе господин Петков е политическа и "репутационна".


След тази дата нещата се променят.


През тази призма все по-неслучайно започва да изглежда изявлението на Специализираната прокуратура от 13 октомври, с което обяви, че е започнала проверка, свързана с декларираното гражданство от Кирил Петков, като обвърза резултатите от проверката с решението на КС. Получава се така, че


веднага след изборите прокуратурата ще бъде с отвързани ръце спрямо лидера


на една от парламентарните сили, за която социологическите проучвания сочат, че ще играе важна роля в бъдещото 47-о Народно събрание. Дали тогава декларираната многократно от г-н Петков позиция, че него "не го е страх", ще издържи на евентуалните прокурорски прийоми за нивелация на политическото пространство, ще покаже само бъдещето.


Отделен въпрос е, че след изборите Кирил Петков най-вероятно ще придобие имунитет в качеството си на народен представител. Такъв обаче не би имал като министър или министър-председател. Всичко това допълнително ще усложни бъдещото развитие на казуса "Кирил Петков" и ще стесни възможностите за политически маньоври пред бившия министър.


В казаното дотук


ключов се превръща въпросът дали действията по невярното деклариране на гражданството от Кирил Петков осъществяват състав на престъпление?


Добре познатият на всички, занимаващи се с документооборот, чл. 313 от Наказателния кодекс гласи, че всеки, който декларира неистина се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба. Важното уточнение, което прави чл. 313 НК обаче е, че налице е престъпление само ако декларацията се дължи по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет.


В случая не е известно задължение за деклариране на гражданство от кандидатите за министерски постове. Непряко такова задължение може да се търси чрез разширително тълкуване, което най-вероятно би породило много нови въпроси. Във всеки случай малко вероятно изглежда Кирил Петков да понесе наказателна отговорност за невярната си декларация, но това не значи, че всички неприятности, свързани с проверките около нея, ще му бъдат спестени.


Конституционният съд еднозначно "оневинява" президента Румен Радев за издаването на порочния указ, като заявява, че "Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за заемането на висши публични длъжности" като "при издаването на Указа за назначаване на служебното правителство не е предвидено извършване на проверка относно отразеното в нея".


По отношение на това бил ли е министър Кирил Петков - трудно е да се направи еднозначна преценка за това от решение 16 от 2021 г. на КС. Самият КС казва "не би могло да има съмнение, че в периода, през който Кирил Петков Петков е действал като служебен министър на икономиката, е участвал в работата на Министерския съвет, както и е постановявал министерски актове в периода 12.05.2021 г. - 16.09.2021 г., т.е. издавал е редица актове с правно значение - правилници, наредби, инструкции и заповеди".


Няма съмнение обаче, че всеки, който има правен интерес може да обжалва актовете на Кирил Петков, издадени в качеството му на министър.


Така че ще станем свидетели на такива административни дела, и то много скоро след изборите.


За да се уверим в това, е достатъчно да си припомним за уволненията в ръководствата на Държавната консолидационна компания, Военно-машиностроителните заводи и Българската банка за развитие, чиито принципал беше за кратко Кирил Петков в качеството си на министър.


Случайно или не, в сянката на решението по конституционното дело "Кирил Петков" остана още един акт на КС от вчерашния ден (27 октомври), а именно определението, с което бе допуснато за разглеждане по същество искането на главния прокурор за установяване на противоконституционност на разпоредбата на § 25 от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (обн., ДВ, бр. 80 от 24.09.2021 г.).


Именно с тази законова поправка Бюрото за защита на свидетелите преминава от контрола на главния прокурор под контрола на Министерството на правосъдието. Това беше и единствената реална мярка срещу свръхконцентрацията на власт, съсредоточена в ръцете на главния прокурор, която предприеха депутатите в предходните два парламента.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Нещо Асенчо ми се губи тези дни...

 2. 2 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Ех как няма как да кажат бойковчетата, че олигарха го пази Киро с медиите си. От вчера са поне 5 статии с мнения на всички критици.

 3. 3 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#1] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":


  Краде интелектуална собственост за да я продаде, Спецов и Рашков му пазят гърба.

 4. 4 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 642 Любопитно

  "Казано с други думи решението на КС по делото за гражданството на бившия министър на икономиката влиза в сила веднага след изборите на 14 ноември..."
  Чудесно, значи е много вероятно човек, погазил Конституцията и подал неверна декларация търцествено да се закълне с :
  „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

  Колебая се как да го нарека това- горчива ирония или пълна трагедия...

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  "Няма съмнение обаче, че всеки, който има правен интерес може да обжалва актовете на Кирил Петков, издадени в качеството му на министър.
  Така че ще станем свидетели на такива административни дела и то много скоро след изборите."
  *
  Ей затова президентът искаше прекратяване на делото за да замаже гафовете и да няма никакви последствия.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Любопитно

  Нещо за погазването на Конституция от монтираният от североизток пРезидент???

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lilith":

  Имаш право, както и 30% от гласуващите, които ще гласуват за ПП. Демокрация.

 8. 8 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Ефектът е: "Отговорността носи президентът, но както е известно той се ползва с имунитет, затова и Лозан Панов повдигна въпроса за импийчмънт, но за това е необходим действащ парламент. Има основание за импийчмънт", категоричен е професорът по конституционно право Г.Близнашки.

  А на Киро, ако сам не се откаже, то парламентът ще му вземе имунитета, ако не се е сетил авторът с кантората.

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2655 Весело

  Е, видяха се неща , дори и с това решение !! Вчера коментирах достатъчно , партията която стои срещу българската емиграция (ГЕРБ) . Редовно изживяващите се РАЗБИРАЧИ на конституцията ( Киров, Ненков, Близнашки) . Ако има нещо в декларациите !??
  Какво да кажем за имотните декларации на съдиите от КС ?? Иначе добра реклама за Кирил Петков ! :)

 10. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Нещо нема такова

 11. 11 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 356 Весело

  "... евентуалните прокурорски прийоми за нивелация на политическото пространство ..."

  Ето такива глупости се получават, ако се опиташ да оригиналничиш в текста, използвайки зидарска терминология :)))

 12. 12 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#8] от "voodoo_child":

  Може, ама кое мнозинство ?

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#8] от "voodoo_child":

  Браво на Лозан Панов!
  Поне се разбра кои са лъжедемократите от ДБ, гласуващи за Радев.
  Веднага се хвърлиха на амбразурата да плюят Панов и защитават Радев.

 14. 14 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Весело

  Нещо Асенчо ми се губи тези дни...
  —цитат от коментар 1 на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III


  А, напротив, вчера е заявил, че "Продължаваме промяната предвижда 5 нови моста на Дунав и 3 тунела под Стара планина." (новина от Офнюз)
  Побъркало се е, горкото!

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Весело

  До коментар [#9] от "dejmos":

  Проф. Близнашки е професор по Конституционно право и се предполага, че е наясно с материята.

 16. 16 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#8] от "voodoo_child":


  А тъй като само каскета може да иска, да ти кажа, че в мига който го направи, ще изяде такъв шамар от Козяк, че ще го усети родата му по възходяща и низходяща 3 поколения. Айде да го видим тоя страшавел

 17. 17 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 404 Неутрално

  В социалните мрежи се върти информация за руския паспорт на Лиляна Павлова с валидност от 2021 до 2022, майка й Рая Павлова, е руския. Това ако не е фалшива новина излиза че пак комунистически номера играем. За наще хора може.

  Какво да кажем обаче за този казус, който със сигурност не е фалшива новина. Шефа на СГС няма, българско гражданство, само руско. ВСС ще умуват, обаче КС не се и замисли.

  https://www.mediapool.bg/vss-shte-umuva-varhu-grazhdanstvoto-na-shefa-na-gradskiya-sad-news327520.html

 18. 18 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Адвокат е човек, който и Добър ден не казва, ако не му се плати.
  А за да напише цяла статия, значи ще ни докара от девет извора вода, за да потвърди, че ще се създаде нова работа както за съда, така и за ... адвокатите.
  Дойдохме си на думата.
  И още нещо, ако попитате адвокат небето синьо ли е, ще се замисли и ще ви отговори "зависи".

  кратък
 19. 19 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Сега от сто кладенеца вода ще се носи, за да се поизмие имиджа на детето чудо.
  Аз и без гафа залагах на 6-7% за ПП. Сега няма да минат и бариерата.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 20. 20 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 904 Весело

  Колко ли материала от "независими експерти" ще ни представи независимият "Дневник" в защита на Петков!? Киро не имал право да е министър и го е знаел, но въпреки това е излъгал в писмен вид.

  "адв. Цветомир Тодоров е част от екипа на БИПИ от 2012 г."

  Спонсор на БИПИ е Америка за България, а на "Дневник"!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 21. 21 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#17] от "negodnik":

  Валидност 2012 до 2022

 22. 22 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Неутрално

  "За ефекта от решението за гражданството на Петков и нивелирането с прокурорски прийоми"

  Ефектът ше бъде, че няколко дни пеевските медии и тролове ще имат благодатна почва да си чешат езиците и да се пишат пазители на конституцията и правото.
  Другият ефект вероятно ще бъде гръмка акция на прокуратурата.

  Като страничен ефект от горните два - вероятно Петков ще си повиши процентите от 15 на 30%.

 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2655 Весело

  До коментар [#15] от "pamela":

  Правилно ..предполага се !:)) Но при този срив на висшето образование ..., а Близнашки отговаря на името близ..близ :)

 24. 24 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#12] от "doctor.no":

  Първо да си припомним, че по предложение на Красимир Красимир Велчев (ГЕРБ), Борислав Великов (Реформаторския блок), Михо Михов (АБВ) и Валери Симеонов (Патриотичен фронт) преди няколко години се намали от 14 дни на 5 дни срокът, след който Народното събрание да се произнася по искане на главния прокурор за снемане на депутатски имунитет и съответно народните представители да имат само 5 дни да кажат дали доброволно се отказват от защитата си.

  И второ, като отговор на питането ти - свалянето на имунитет на народен представител се гласува с обикновено мнозинство. 25. 25 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Сега от сто кладенеца вода ще се носи, за да се поизмие имиджа на детето чудо..
  —цитат от коментар 19 на Vivian Apostolov


  Естествено, че Дневник ще публикува само такива мнения.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#24] от "voodoo_child":

  Знам, питам кое ще е обикновенното мнозинство.
  Друго не знаете мерещите Киро, докато е Кирето кандидат депутат ЦИК може да му свали имунитета, ако милиционера се сети.
  Тук трябва да се предвиди реакцията на софиянци основно, че това от миналата година ще им се види като невинна сбирка.

 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Ако този му е адвокат на Петков, ще го отнесе сериозно.

 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#17] от "negodnik":

  Опровергаха го за шефа на СГС. Роден е в Русия от майка рускиня и баща българин. Взел е гражданството на баща си и никога не е бил руски гражданин. Има и документ от Русия, че не е руски гражданин.
  Цитат:
  "По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Трифонов за председател на съда Върховният административен съд е постановил, че той притежава българско гражданство. По делото тогава беше представена справка от Руската федерация, че Трифонов не е руски гражданин, макар че е роден в Курск."
  https://offnews.bg/temida/vss-otkaza-da-se-proiznese-za-grazhdanstvoto-na-shefa-na-sgs-aleksej-t-762504.html
  А Янаки Стоилов, който е юрист, е направил следното изказване:
  Цитат:
  "Тогава Стоилов обяви, че Алексей Трифонов няма българско гражданство и че при пресъставянето на акта за раждането му не са били установени основания за придобиване на българско гражданство.

  "Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", коментира Стоилов и допълни, че очаква Съдийската колегия да се произнесе по случая."

  Интересно, откъде е дошъл до заключението, че щом някой е роден извън България, той автоматично придобива чуждо гражданство? Няма такова нещо. Малко са държавите, които дават гражданство на всички, родени на тяхна територия. В повечето държави се взема предвид гражданството на родителите.
  Децата на български граждани имат българско гражданство по рождение, освен ако не се откажат от него.

 29. 29 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  А бре алоу, гус‘ин адвокатин, ама Кирчо ни е последната грижа и последната дупка на кавала! Не ни лейте тук една каруца елейни слова за него, ами напишете защо президента, който КС с изрично решение обвини, че е действал противоконституционно, се е скрил като мишка в трици и не си подава оставката? Ето го решението - https://afera.bg/убийствено-решение-на-кс-гилотина-за-р/?fbclid=IwAR1Eed5DBjgnTEOMcbKrvaTOs6kLxfQtGdDdqkQNPBEB4m3B1jqj5id-vI8 – „УБИЙСТВЕНО РЕШЕНИЕ НА КС! ГИЛОТИНА ЗА РУМЕН РАДЕВ И КИРИЛ ПЕТКОВ! НАРУШЕНА E КОНСТИТУЦИЯТА!“. А ето и цитат от него:

  „… Въз основа на изложените аргументи и обсъдените и съобразени по делото доказателства, на основание чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията, Конституционният съд

  Р Е Ш И :

  ОБЯВЯВА за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021г. (обн., ДВ, бр.39 от 12.05.2021г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков…“!

  Какво чака въпросният нарушител на Конституцията, та не си подава оставката? Питам пак за по-недовиждащите – КАКВО ЧАКА ПРЕЗИДЕНТА, ТА НЕ СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА? Ами че ако Бойко Борисов беше нарушил КРБ, т. нар. „партии на промяната“ щяха да опищят и оврещят орталъка защо не си я подава и нямаше да спрат, докато не си я подаде? То щяха да са писъци, крясъци и вой до небесата! А сега – хъката-мъката, Кирчо бил виновен, ама и той май не е виновен? Така ли? Пак питаме - какво чака обитателят на Дондуков 2, за да си тръгне?

 30. 30 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vivian Apostolov":

  Така приказвахте и за ДБ. А сега ви е най големият трън в задника.

 31. 31 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#30] от "negodnik":

  Дб им е като нещо, което не могат да имат

 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#17] от "negodnik":

  "ВСС ще умуват, обаче КС не се и замисли."
  ==============
  Да не умуват. Законът трябва да се прилага.

  Еретик
 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Весело

  Нещо за погазването на Конституция от монтираният от североизток пРезидент???
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Ето, чети, таваришч Селянин:

  "Конституционният съд еднозначно "оневинява" президента Румен Радев за издаването на порочния указ, като заявява, че "Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за заемането на висши публични длъжности" като "при издаването на Указа за назначаване на служебното правителство не е предвидено извършване на проверка относно отразеното в нея"

 34. 34 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2542 Весело

  До коментар [#19] от "Vivian Apostolov":Така приказвахте и за ДБ. А сега ви е най големият трън в задника.
  —цитат от коментар 30 на negodnik


  То па един трън :))))))) с мед да го нахраниш. Само празно самочувствие.

 35. 35 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#28] от "pamela":

  Подобно на казуса с каскетчето, като ги спипаш на тясно ВСС винаги си правят отвод. Да се чуди човек за какво взимат заплати. Това е риторичен въпрос на цялото общество е ясно.

  Хубаво че баща му е българин, възниква въпроса по какъв начин доказва гражданство. След като е взел българско по бащина линия да представи български акт за раждане и казуса ще бъде приключен. Имам обаче едни съмнения че няма нито акт за раждане нито издавани някога валидни български документи за самоличност.

 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vivian Apostolov":

  "Сега от сто кладенеца вода ще се носи, за да се поизмие имиджа на детето чудо.
  Аз и без гафа залагах на 6-7% за ПП. Сега няма да минат и бариерата."
  =============
  Прокирчовска истерия има не само в този форум, но поне във Факти и други подобни.
  Не съди за другите по себе си. Затова след избори всички са изненадани.

  Еретик
 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#32] от "Костадин Иванов":

  "ВСС ще умуват, обаче КС не се и замисли."
  ==============
  Да не умуват. Законът трябва да се прилага.
  """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
  И какво се оказа: "По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Трифонов за председател на съда Върховният административен съд е постановил, че той притежава българско гражданство. По делото тогава беше представена справка от Руската федерация, че Трифонов не е руски гражданин, макар че е роден в Курск."
  Законът всъщност бил приложен. Не е учудващо, че е предпочетено българското гражданство.
  Памела е била малко по-работлива от мен и е намерила текста.

  Еретик
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Весело

  До коментар [#35] от "negodnik":

  Актът за раждане се издава там, където е родени лицето. Няма как Трифонов да представи български акт за раждане след като не е роден в България. Той може да представи преведено и нотариално заверено копие от оригиналния акт за раждане.
  Назначението му е било на базата на българска лична карта, издадена му в качеството на български гражданин и на документ от Руската федерация, че не е руски гржданин, т.е. няма двойно гражданство.
  Янаки Стоилов се е престарал за да замаже гафа на шефа си и да отклони вниманието в друга посока. Но да твърди, че всеки роден в чужбина получава чуждо гражданство... не очаквах такова твърдение и то от професор по право.

 39. 39 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#2] от "doctor.no":

  ех тази любов към един измамник , брех ... всички зеленочорапковци обвързвате всеки свой неуспех с Бойко ... добре че го има него, та да имате някаква оправдание защо престъпвате законите, нали дюд?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 40. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Дневник дава охотно думата на адвокатите на Киро. Вярвам, че утре ще даде думата на прокуратрурата по въпроса, за да има баланс ;)

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 41. 41 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2227 Гневно

  Ефекта ще е , когато всички уволнени от Киро Ментето, започнат да съдят държавата за пропуснатите заплати. Има да плащаме с нашите пари, за лъжите на Киро и резидента.

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Весело

  До коментар [#35] от "negodnik":

  А още по-смешно е твърдението, че нямало данни да е бил натурализиран... Логично е да няма, след като той по рожденеие е български гражданин, е не по натурализация.
  Въобще Янаки Стоилов яко се престара преди да е проверил за какво става дума.

 43. 43 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#40] от "Alarmstufe Rot":

  А, не се притеснявай, тя прокуратурата като се включи, ще е с гръм и трясък – ТВ екипи, белезници и т.н. Аз само се чудя дали божият наместник ще си го причини ...

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#43] от "Zippie":

  Едни и същи, нищоказващи клишета. Как не ви омръзнаха!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Извод: Киро е невинен, защото е красив!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 47. 47 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#45] от "Alarmstufe Rot":

  Присмял се хърбел на щърбел ... 😆😁🤣

 48. 48 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#7] от "doctor.no":30% за ПП? Сериозно? Все пак връзката с реалността не е лошо нещо.

 49. 49 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#38] от "pamela":

  Това което твърдиш не е вярно.

  "Гражданите на Република България, които пребивават в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето, от чуждестранен местен орган, на акт за раждане на детето им, да предоставят или изпратят на българското дипломатическо или консулско представителство в съответната страна, заверен препис или извлечение от документа, заедно с молба, в която е посочен постоянният им адрес в Република България."

  "Гражданското събитие „раждане” може да бъде регистрирано в Република България и в случаите, когато за раждането на детето е издадено многоезично извлечение от неговия акт за раждане."


  https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/zad-granica/grajdansko-sastoianie

 50. 50 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Това е маловажен проблем, но ГЕРБ и ДПС усилено го ползват, както и сертификатите, за да разсеят обществото от кризата с тока, скачащите цени и лихви, както и откраднатите милиарди

 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Това е маловажен проблем, но ГЕРБ и ДПС усилено го ползват, както и сертификатите, за да разсеят обществото от кризата с тока, скачащите цени и лихви, както и откраднатите милиарди
  —цитат от коментар 50 на SEAL


  Казваш, някаква си Конституция. Кой го е еня за нея? Важното е да сме почтени.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 52. 52 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Пряка последица от РКС , по отношение на казуса с гражданството на Кирил Петков е възможността от прилагане на нормите на чл.55-59 ЗЗД уреждащи неоснователното обогатяване. Киро трябва да върне всички заплати и изобщо -всяка сума, която е получил в битността си на служебен министър на икономиката с отпаднало качество. Освен това при наличие на правен интерес, всяка заинтересована страна може да поиска от съда да обяви за нищожен всеки административен акт издаден от КП. Да би мирно седяло, не би чудо видяло- това са гражданскоправните последици от безогледната жАжда за власт и наглостта.
  Освен това Кирил Петков е станал министър въз основа на декларация с невярно съдържание. Попълването на такава не може да стане по непредпазливост, нужен е умисъл, при това пряк. Това пък са наказателноправните последици от РКС, тъй като е осъществен състава на чл313 НК.
  Изобщо за последните 30 години от възтановяването на парламентарната демокрация в България това е най-бруталния, нескопосан и безочлив акт на погазване на Конституцията. Оправданията на Петков, говораят или за тотална неграмотност, престъпна нехайност към детайлите или най обикновена наглост. И трите го правят абсолютно непригоден за политическа длъжност и само доказват, че курса му по не знам си каква администрация в Харвард, а също и дипломната му работа на тема вкусовете на потребителите на модни артикула са пунта мара.
  Казусът е нов и по него съдебна практика няма, така че българската правна система е призвана да я изгради. Да видим.
  П.П. Н а български избори не съм гласувал от 2005г и вероятно няма да го направя и сега.
  Това за всички, които ще ме обявЯт за бранител на статуквото.
  П.П.П. Учудващо смела и адекватна позиция на Лозан Панов по случая. Леко ми се издигна в очите тоя човек.

 53. 53 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  Само да се опитаме да изчислим щетите от неконституционното назначаване на Кирил Петков.

  [email protected]
 54. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  Колко са уволнените - напълно неправомерно от него - в качеството му на министър от служебния кабинет. (Все ме изкушава да кажа "Комитет за наказателни поръчки"). Тези хора са в пълното си право да искат възобновяване на работа. Докато не са били поради неправомерно уволнение на работа на тяхно място са били назначени други титуляри. Които са получавали заплати. Но при възстановяване на уволнените те трябва да получат обезщетения за това време. Т.е., държавата трябва да плати две заплати плюс лихвите за изминалото време на уволнение.

  [email protected]
 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  При възобновяване новите титуляри трябва да бъдат освободени, но не могат да се върнат на старите си работни места. Като включим в това число вероятно пропуснати ползи от тях, обида, разводи, поради... И т.н....

  [email protected]
 56. 56 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Весело

  Много коментари........ я да изчакаме решението на КС да получи правна сила!!!! Ако РРадев не го публикува в Държавен вестник това решение? Не се състави правителство и пак управлява със служебни кабинети до края на втория си мандат? Не се радвайте, такава врътка са ви приготвили.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Абе, каква е позицията на Де Бъ по случая? Какво мислят Тънас, Ръдан и Ристю?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 58. 58 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 490 Весело

  До коментар [#56] от "chichka":Няма начин да не подпише указа за обнародване на решението, виж останалото е възможно, но не отменя факта, че Киро Отворения е вече политически труп. Просто момоче излезе, а какви надежди му възлагаше умнокрасивитета, язък. Поредният Жорж Ганчев.

 59. 59 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Дневник дава охотно думата на адвокатите на Киро. Вярвам, че утре ще даде думата на прокуратрурата по въпроса, за да има баланс ;)
  —цитат от коментар 40 на Alarmstufe Rot


  Според мен, трябва да се даде думата на главния прокурор и неговите най-близки помощници, но само ако са в независим от тях и ВСС съд, и са от страната на обвиняемите.

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вземете се в ръце.
  Ама не абстрактно теоретически.
  За да вденете физически сериозността на казус под Закон.

  НЯМА невярно деклариране на гражданство
  от страна на Българския Гражданин Кирил Петков.

  Българският Гражданин е декларирал еманципация
  срещу гражданство чуждо.
  Лично е декларирал, Индивидуално и Официално.
  Доброволно.
  Няма сведения за натиск.

  Всичко това свидетелства за лоялност на Български гражданин към България.
  За Патриотизъм: в добрия смисъл на думата и главна буква П.

  По тези факти няма спор.

  Пишман патриотари се позовават кресливо и мълчаливо
  "по подразбиране", на абсурдно основание, че:

  Волята на Български Гражданин И на Българската Държава
  са не спешни И са правно значимо по-слаби от бюрократична бележка
  от Задокеанска държава... каквато бележка... "Letter in a Bottle",
  я пристигне, я не.
  Ще пристигнела... в държава копнееща за Три морета.
  Но все "на сухо".

  Осъзнавате ли Чудовищния размер на Малоумието?!

  "В казаното дотук
  ключов се превръща въпросът дали действията по

  невярното деклариране на гражданството от Кирил Петков

  осъществяват състав на престъпление?"

 61. 61 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#49] от "negodnik":

  Ти не си в час.

  Въпросното нещо, което си постнал, е просто законовата процедура, за регистрация на българските граждани в гражданския регистър/общината.

  Неизпълнението и се санкционира с глоба (ако изобщо), в НИКАКЪВ случай не съставлява основание за отнемане на гражданството. Всъщност, според българския закон, българското гражданство по рождение не може да бъде отнето при никакви обстоятелства.

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  До коментар [#15] от "pamela":

  Той беше наясно и с плагиатството на един свой асистент, но се правеше на ударен. На всичко отгоре му е бил и научен ръководител.

 63. 63 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Излиза, че КС действа в интерес на Гешев, или в синхрон с Гешев. Мислех си, че най-големият проблем ще е атакуването на актовете на Кирил Петков, но се оказва, че ще е много по-гадно. Гешев, атакувайки Петков, ще се опита да попречи на съставянето на правителство от партиите на промяната, да не говорим за правосъдна реформа и за смяната на главния прокурор. Дано наистина Петков не го е страх, както твърди, и той и ПП да устоят на изнудването, на което Гешев ще ги подложи.

 64. 64 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1460 Весело

  https://offnews.bg/dw/balgaria-poe-v-strashna-posoka-v-nejnia-kraj-takiva-kato-men-shte-bad-763341.html
  Завалията Дайнов,има да го мислА сега със свито сърце!

  П.п. Крайно време е дневникът да направи коментарната секция малко по-комфортна-като например да има опция за редактиране. И да се добави настроение САРКАСТИЧНО ...кхъ-кхъ...


 65. 65 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Това е маловажен проблем, но ГЕРБ и ДПС усилено го ползват, както и сертификатите, за да разсеят обществото от кризата с тока, скачащите цени и лихви, както и откраднатите милиарди
  —цитат от коментар 50 на SEAL


  Това е много важен проблем, но президентът и служебното правителство усилено ползват сертификатите, за да разсеят обществото от кризата с тока, скачащите цени и лихви, както и откраднатите милиарди от магистрала Хемус, събраните от приходните агенции, актуализацията на бюджета и редица други, като ремонта на пътищата, например! А и за теглените 1,5 милиарда лв. вътрешни заеми само за месец септември! „Септември ще бъде май…“ за някои, така ли? Щото те ни докараха до това дередже! Друго да споделиш, бедни ни @SEAL, щото това не ти се получава?

 66. 66 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Идеята, че по-важно от решенията и мотивите на този министър Петков, е това че към момента на вземането им, то е бил И канадски гражданин, ми се струва АБСУРДНА. Все едно да кажем, че българските корумпета са по-законни и правноприемливи от техни получужди борци.

 67. 67 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Абе, каква е позицията на Де Бъ по случая? Какво мислят Тънас, Ръдан и Ристю?
  —цитат от коментар 57 на Alarmstufe Rot


  Нямат позиция и нямат мнение ! Снишават се докато отмине бурята ... Е малко безпринципно и безгръбначно ама какво толкова ...
  Даже Мая извади по големи топки от тях и вчера излезе и каза че иска промяна в конституция заради Кирчо понеже бил много убав .
  Плужеци ...

 68. 68 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#41] от "uvtest":

  Ами пак ще бъдат уволнени- вече от редовното правителство. Що, ти да не съжаляваш за всички тези крадци (или меко казано герберски калинки)? Глобите, евентуалните, са като нищожно зрънце на фона на "подаръците", които са правили на Пеевски, Вълка и др. наши приятелчета вързани за държавната хазна...

 69. 69 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1446 Весело

  Абе, каква е позицията на Де Бъ по случая? Какво мислят Тънас, Ръдан и Ристю?
  —цитат от коментар 57 на Alarmstufe Rot


  Ха-ха, ти пък защо реши, че могат изобщо да мислят?

 70. 70 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#49] от "negodnik":

  И кое по-точно не е вярно?
  Лицето се регистрира в България като български гражданин, а не му се издава нов акт за раждане от българските власти. Това е за да получи българско гражданство по произход, ако единият родител е с българско гражданство и да му се издаде ЕГН.
  За тази цел в наредбата е описано подробно как да стане представянето на акта за раждане: превод, легализация, кой да завери документите и т.н.
  Къде прочете, че се издава български акт за раждане?

 71. 71 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  До коментар [#66] от "ruse_island":

  Или че са по-истински българи тези, които се кланят на Путин. Сутринта гледам Волен Сидеров в репортаж от кабинета му, а зад гърба му огромен портрет на Путин. И само той да е...

 72. 72 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Нещо Асенчо ми се губи тези дни...
  —цитат от коментар 1 на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III


  Ето го / по Хр. Смирненски / :

  "Отчаян, окаян, веднъж в булеварда
  аз тръгнах неземно злочест.
  И вдигнах над себе си ярка плакарда:
  "ЧОВЕК БЕЗ КАПЧИЦА ЧЕСТ!"
  Но странно: ПРЕЗРЕНИЕ НЯМА НИ КАПКА!
  Посрещат ме вред с интерес,
  любезно отвсякъде свалят ми шапка:
  "Без чест ли си? — Прави ти чест!"
  Един господин ме целуна: "Ах, братко,
  и ти ли!... Ей, кой да те знай!"
  Две хубави дами ми казаха сладко:
  "Елате в нас утре на чай!"
  Чудесно! Невиждано! С почести редки
  изпратен бях чак до дома.
  Министри, царе и придворни кокетки
  ми писаха мили писма.
  И ето ме: важен, блестящ, елегантен,
  богат като истински Крез!
  И знам аз: крадец съм, лъжец, спекулантин,
  безчестник; но... винаги с чест!"..

 73. 73 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Ето още един поглед върху ситуацията с тариката от Харврд:

  https://www.novetika.com/ks-konstitucionen-syd-reshenie-kiril-petkov-naznachavane-ministar/ 74. 74 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Автора на тази статия леко се е превъзбудил. Възможно е да има оспорване на актовете след изборите, но прокурорско разследване което да завърши успешно с присъда е абсолютна химера. То е по-скоро скалъпване заплаха. Когато един човек е действал безкористно и без нарушение той няма от какво да се страхува пред съда. Той си показа документите, всичко е изрядно, а това че канадската администрация се "забавила" това няма нищо общо.

 75. 75 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Това е маловажен проблем, но ГЕРБ и ДПС усилено го ползват, както и сертификатите, за да разсеят обществото от кризата с тока, скачащите цени и лихви, както и откраднатите милиарди
  —цитат от коментар 50 на SEAL

  ***********
  За мен е огромен проблем! Въпросът,както се казва,е принципен! Или си наистина почтен и спазваш правила и норми ,или не си такъв,а мишкуваш и се измъкваш от ситуации,когато си хванат да престъпваш закона. Още повече,когато става дума за някой,който се бие в гърдите как е най-почтен и събира около себе си само почтени- това аз не мога да приема.
  Но най-отвратителното е как точно имащите се за най-честни,чисти,справедливи, високоморални....и най-образовани изведнъж обърнаха палачинката и на черното казват бяло?!

 76. 76 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  ""Дневник" публикува текста на адвокат Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи по темата какво следва след решението на Конституционния съд, с което указът за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в служебното правителство беше отменен."

  Не, другари! Указът на Радев бе обявен за нищожен, тоест за такъв, непредизвикал никакви правни последици. Това решение не действа занапред, тоест ex nunc (от сега нататък), то обявява всички негови правни последици за неосъществили се, което значи, че действа ех tunc (от тогава). Многобройните юристи, които сте интервюирали, явно не са успели да ви обяснят нещата по-добре. Изречението на Вълчев -"Кирил Петков не е бил министър", доказва само усилията му да ви светне по темата за унищожаемостта на административните му актове.
  От гражданскоправна гледна точка обаче, всички решения на общи събрания (вкл. на ББР), в които той е представлявал дяловете на държавата, молбите до БНБ и до съда за вписване на обстоятелства в ТР и т.н. ще се окажат инициално нищожни, а правните последици за всички засегнати физически и юридически лица тепърва ще ни забавляват за държавна сметка, тъй че на данъкоплатеца тази "шегичка" на ухиления глупак ще му излезе през носа.
  И всичко това иде от безхаберие, наглост и фрапантно нарушение на КРБ, независимо от това, дали е трябвало да се подписва декларация, кой е бил заблуден, кой - небрежен и кой достатъчно почтен, за да си признае грешката и да си подаде оставката, преди съдът да стигне до това решение. Сами разбирате, че описаните са двама души, нали? Този, който е ял зелника и този, който му го е дал.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 77. 77 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 710 Любопитно

  Далавери на Кирчо, които също се разглеждат от прокуратурата.
  https://trud.bg/кирил-петков-здраво-газил-закони/

 78. 78 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#57] от "Alarmstufe Rot":

  "Абе, каква е позицията на Де Бъ по случая? Какво мислят Тънас, Ръдан и Ристю?"
  ==================
  Правилната. Този път си мълчат, защото е тъпо да защитаваш нарушение на конституцията. Не могат и да плюят, защото ДБ и ПП са двата коня пред файтона на спонсора.

  Еретик
 79. 79 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  До коментар [#28] от "pamela":
  До коментар [#35] от "negodnik":
  До коментар [#38] от "pamela":

  Памела, това, което твърдите не е вярно. Според двустранните споразумения между СССР и България (по това време е роден въпросния съдия) когато родителите са от СССР и България (такъв е случая) се изисква да се избере гражданство СССР или България. Ако не го направи се записва гражданство на страната където е роден. Няма издаден български акт за раждане (има си ред за това), няма декларация за избор на гражданство в България, ерго не е български гражданин. Няма проблеми после да има регистрация в България, ЕГН и т.н. включително препис от легализиран акт за раждане (в случая руския).
  Случаят е много типичен предвид големия брой такива деца. Дори да не е изпратена декларация гражданството на СССР остава защото е роден там. Разликата е в позицията на потърпевшия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 80. 80 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#78] от "Костадин Иванов":

  С една дума - снишаване, снишаване, снишаване.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 81. 81 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Весело

  Колкото до авторчето, появило се в качеството на адвокат на Киро, ще кажа само, че тия номера и словесни упражнения тип "От пусто в празно" с декларацията (че не била предвидена в закон?!) следва да ги пробутва някъде другаде, хахах

  И да види какво е написано от източната страна на Руския паметник!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 82. 82 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Весело


  Абе, каква е позицията на Де Бъ по случая?
  —цитат от коментар 57 на Alarmstufe Rot


  Разкрачена.

 83. 83 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#65] от "Santos":

  Освен цени и лихви..... от първи септември жените родени след 1959 г са с две пенсии! Втората е от УПФ... а няма нито една хвалебствена статия за големите втори пенсии осигурени от ЧПФ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 84. 84 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Весело

  [quote#82:"voodoo_child"][/quote]

  Би трябвало да се са разчекнали вече, хахах... "Правова държава", "закон и ред", рИформа, състояща само в смяна на човеците, които не са техни хора, подкрепа за спорна фигура като Панов, който пък не ще Радев и Петков, но пък като всички тях жажда отмъщение към Гешев, наистина ги е поставило в шах и мат.
  Трудно е да си костовист тия дни.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 85. 85 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Разбирам раздразнението на Кирил-Асеновите последователи, че КС излезе със становище за ЯВНО нарушение на конституцията при назначаването на канадски гражданин за министър в България.
  Ако това е "политически" удар, то евентуалното отминаване на ЯВНАТА противоконституционна проява на действащ президент и заявяващ се нов политик какво би било?
  За пореден, но очевидно не последен път ще тлябва да подсетя другарите, че равенството пред закона, което прокламират означава, че законите важат и за тях. Иначе все бай Ставри ви е в устите, но се държите не като отговорни граждани, а като фенове - тия ме кефат, ония не. Това не желание за "законност", а чиста проба лицемерие и комунистическо мислене.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 86. 86 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#67] от "lemans":
  А, те доволно потриват ръце, щото техните заместници в грандатджийските сърца се оказаха по-нефелни и от тях.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 87. 87 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#29] от "Santos":

  пропускаш важен елемент от решението
  Конституционният съд еднозначно "оневинява" президента Румен Радев за издаването на порочния указ, като заявява, че "Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за заемането на висши публични длъжности" като "при издаването на Указа за назначаване на служебното правителство не е предвидено извършване на проверка относно отразеното в нея"

 88. 88 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  До коментар [#79] от "penetrating": Ако не го направи се записва гражданство на страната където е роден


  "Станишев (на руски: Сергей Дмитриевич Станишев) е гражданин на Съветския съюз по рождение. През 1996 г. той придобива българско гражданство, като се отказва от руското."
  А преди да се откаже, е работил като главен експерт в отдел „Външна политика и международна дейност“ на Висшия съвет (ВС) на Българската социалистическа партия. Хорошо е с външната политика на българска партия да се занимава чужд гражданин. ))

 89. 89 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#78] от "Костадин Иванов":

  не си мълчат, има го навсякъде мнението на Атанас Славов, който все пак е д-р по конституционно право, така че предполагам ако са решили някой да коментира от тяхна страна, това е той

 90. 90 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#63] от "Fiji":
  Колега, ти все едно си проспал едни 6 месеца... Партиите на "промяната" ритнаха камбанката, и то два пъти. Като в онзи прекрасен романа на Жоржи Амаду "Двойната смърт на Кинкас Беро Дагуа"

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 91. 91 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Платените медии се чудеха как да вдигнат рейтинга на Чалгарите, сега как да не се срути рейтинга на един ментор и неговия любим престъпник - според Конституцията. Подобни медии са разрастващ се тумор, истински мафиотски октопод и в този смисъл всеки работещ в тях се оказва екземпляр с продадена съвест, престъпник и нищо повече.
  Тази извратеност закопава всяка надежда за нормална демокрация в България.

 92. 92 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#87] от "Yomega":
  Радев неможе да бъде държан отговорен за лъжливата декрарация на Кирил Петков, това е ясно.
  Неговите проблеми ще дойдат от друго (което не е предмет на ностоящето решение на КС), а именно, че след като е разбрал за "казуса" не е предприел мерки за предотваряване на продължаващ противоконституционно деяние. Т.е. той умижлено е прикрил незаконно действие.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 93. 93 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#29] от "Santos":пропускаш важен елемент от решението Конституционният съд еднозначно "оневинява" президента Румен Радев за издаването на порочния указ, като заявява, че "Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за заемането на висши публични длъжности" като "при издаването на Указа за назначаване на служебното правителство не е предвидено извършване на проверка относно отразеното в нея"
  —цитат от коментар 87 на Yomega


  "Оневинявал" той, дръжки!
  Утре, ако някой отиде да става шофьор на градски автобус и рече, че е започнал шофьорски курсове за Д-категория, какво ще стане с този, който е повярвал на декларацията на кандидата - устна или писмена, че цял живот се е чувствал като такъв, че е мечтал за тази професия и няма значение кога му е дадена книжката и... дали.
  Президентът по силата на КРБ се занимава с въпросите на българското гражданство има си цял отдел с не знам колко души, включително юристи. Емилия Друмева е професор по Конституционно право, бившата председателка на НС е неин специализант... И да не е знаел Радев, е узнал, че Киро размахва пред журналисти само молба до Канада, че се отказва по собствено желание от канадското си гражданство. Радев е назначил сума ти конституционни съдии и председателите на ВКС и ВАС. Можел е да попита, можел е да се съобрази, когато е узнал, че Киро е въздух под налягане, НО НЕ БИ! С поведението, с думите, с делата си двамата доказаха, че са наглеци. Тъпи наглеци, дотам, че Киро да се хили и да "заявява" през коя работа му е решението на КС и как България се е разделила с част от "суверинитета" си, защото не му е повярвала на тъпотиите, а е чакала Канада да се произнесе по въпроса.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 94. 94 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#87] от "Yomega":

  Да и сега се налага прокуратурата да се занимае и то много обстойно, а съдът да осъди престъплението. ...Малоумниците още не разбират, че в противен случай всеки ще може да декларира каквото му падне, а това вече ще е тотална анархия, тоест безсмисленост на държавното съществуване.

 95. 95 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Едно фалшиво повдигане на обвинение към Киро ще привлече лошо внимание от ЕС. Там подобен акт ще се тълкува като политическа репресия срещу демократично избран кандидат. Като в диктаторските режими.

 96. 96 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 599 Неутрално

  "Няма съмнение обаче, че всеки, който има правен интерес може да обжалва актовете на Кирил Петков, издадени в качеството му на министър.


  Така че ще станем свидетели на такива административни дела, и то много скоро след изборите."


  Хаха, а тука някой другари си мислят че пак има произвол, пак бойко и гешев са му виновни на Петков, пак има някаква конспирация спрямо 'чистия като сълза' харвардски възпитаник. А истината е доста по-проста: става министър, знаейки че е не му е потвърдено отказа. Издава държавнически решения въпреки че няма право.


  Аз даже мисля че той все още има канадско гражданство. Той каза че било пратено до канадското посолство ... Няма така опция при боравенето с емиграционните. Всичко идва с куриер до адрес като се предплаща за това.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 97. 97 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Извод: Киро е невинен, защото е красив!
  —цитат от коментар 46 на Alarmstufe Rot


  Не е красив, той е красив и умен.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 98. 98 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Вчера Мая Манолова достатъчно ясно обясни, като преразказа думите на Георги Марков, че самият член в Конституцията е изкуствено създаден навремето 1991 за да се откаже пост на тогавашен политик.

  Нормални държави не спират двойни граждани да заемат обществен пост.

 99. 99 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#9] от "dejmos":Проф. Близ. е професор по Конституционно право и се предполага, че е наясно с материята.
  —цитат от коментар 15 на pamela


  Наясно ли, той на две магарета сеното не може да раздели ти за матерята Конституционно право го слагаш. Нали той е научен ръководител на оня кандидат от ИТН за главен милиционер, дето се изнесе и от университета .за да не го изгонят за плагиатство. А Близ. се подписал и препоъчал неговата дисертация.

 100. 100 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#79] от "penetrating":

  Български акт за раждане не се издава на лица родени в чужбина, изисква се само превод и легализация за регистрацията в България.
  Има също така ЕГН и българска лична карта, т.е. все някога е бил регистриран като български гражданин. На чужденци български лични карти не се издават. След като личните карти се издават от МВР се предполага, че са проверени всички документи.
  Аз смятам случая за изяснен щом руската страна е издала официален документ, според който лицето не е руски гражданин.
  Някой търси под вола теле за да доказва, че не е и български гражданин... За руски вече се разбра, че не е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK