Конституционният съд все по-често скача със затворен парашут

Жертвите на домашно насилие и "прочистването" на парк от изглеждащи като "педераси" са само медийно видимата част. Не изглежда съдът да вижда, още по-малко да разбира, своята роля в този процес.

© Цветелина Белутова, Капитал

Жертвите на домашно насилие и "прочистването" на парк от изглеждащи като "педераси" са само медийно видимата част. Не изглежда съдът да вижда, още по-малко да разбира, своята роля в този процес."Дневник" препубликува от страницата на Конституционния съд особеното мнение на съдия Георги Ангелов по делото за тълкуването на понятието "пол".


"Умът е като парашута - работи само когато е отворен" - бил казал Айнщайн. Казаното се отнася и за обществата.


Българският Конституционен съд понякога, а напоследък все по-често, скача със затворен парашут - под акламациите на "българската народностна, духовна и културна традиция" и "националната идентичност". Сблъсъкът с действителността е неизбежен. Жертвите на домашно насилие и "прочистването" на парк от изглеждащи като "педераси" са само медийно видимата му част. Не изглежда съдът да вижда, още по-малко да разбира, своята роля в този процес.
1. Контент-анализ


Думата "пол" е споменат в Конституцията само веднъж - в нейния чл. 6, ал. 2 като защитен признак за дискриминация. Думата "традиция" присъства (като съгласувано производно), също веднъж - при определянето в чл. 13, ал. 4 на източноправославното вероизповедание като традиционна религия в Република България. "Идентичност" не присъства в конституцията. Думите "свобода, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост" са означени в Преамбюла ѝ като ценностите, на които тя се основава, а "правата на личността, нейното достойнство и сигурност" - като върховен неин принцип. Повечето от тези думи са повторени нееднократно в по-сетнешни конституционни текстове.


2. Формално-логически анализ


Всяко понятие е абстракция (отделяне чрез мисълта на свойството от предмета). В собствения си тесен смисъл понятието "биологичен пол" означава пол извън психиката (т. е. без условнорефлекторна дейност) и/или извън общността (групата, обществото, социума). В реалния свят първото не съществува, а второто съществува само при организми, които не живеят в общност. Доколкото всеки пол изисква поне психика, "биологичен пол" е понятие с празно съдържание.


Човекът живее в общност, която по неизбежност го отразява (във философския смисъл), включително и като пол. Понятието "пол" при човека, следователно, е комплексно и не може да бъде друго. То носи едновременно и свързано биологичния, психическия и социалния си компонент.


3. Юридически анализ


Ограничаването на обема на понятието "пол" като защитен признак по чл. 6, ал. 2 от Конституцията до "биологичния пол" пропуска тези разсъждения. Неговата цел, всъщност, е да увеличи незащитената от дискриминация зона и то я постига. Незащитени остават половото себевъзприятие (психичното) и произтичащото от него възприятие от обществото (социалното, не съвсем точно придобило гражданственост като ЛГБТИ+), с всички възможни юридически последици от това. По съдбата на тези последици решението скромно не се произнася, оставяйки разрешаването им на обикновения законодател. За последния обаче, както и при всяко следващо конституционно оспорване по материята, настоящото тълкувателно решение ще е задължително.


Дали позицията на държавата "не ти забранявам да се чувстваш както искаш, но не съм длъжна да го вземам предвид" противоречи на Конституцията не е трудно да се прецени.


Решението е само проявление на проблем, който е далеч по-дълбок. Той е социокултурното състояние на българското общество, което на практика продължава да функционира по вертикалния (деонтичния, на йерархиите и свещеното), а не по хоризонталния (епистемичния, на разума и съмнението) модел.


Айнщайн
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Конституционосъобразното тълкуване, според мен, би трябвало да е:


"Понятието "пол" според Конституцията следва да се разбира в неговия биологичен, психичен и социален смисъл."


Бел.


От 1.04.2001 г., когато Кралство Нидерландия признава възможността за сключване на еднополови бракове, до 26.09.2021 г., когато Швейцарската Конфедерация го допуска на референдум с 64.1% от гласоподавателите "за", еднополовите бракове са разрешени в 30 държави от всички континенти и с различни религии.


Еднополовите граждански съюзи са разрешени в 15 държави.


Българското общество обикновено се учи по трудния начин. Ако се учи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK