Да видим: кой с какво (не) блесна в предизборната кампания

Да видим: кой с какво (не) блесна в предизборната кампания

© Надежда ЧипеваСлед два дни България отново гласува. За трети път в рамките на една година. Налице е смътното усещане, че кампанията не е точно за това, за което гласуваш, пише Георги Лозанов и обобщава кой как се представи.


Не само изборите са 2 в 1. И предизборната кампания беше такава: президентско-парламентарна под девиза "Всички на юруш за властта, без значение каква!". Тя по същество беше центрирана около старата ос на противопоставяне между бившия министър-председател и настоящия президент на републиката. Ако социологическите проучвания са верни, всеки от тях ще може да претендира, че е победил другия в някаква неевклидова политическа геометрия, където се пресичат успоредни институционални прави. Загубата ще е само за тези, за които институциите са по-важни от персоните.


Смътното усещане, че кампанията не е точно за това, за което гласуваш, се засилваше от използването на Ковид-кризата за предизборни цели. Вината за разрастването ѝ се прехвърляше между бившите и настоящите управляващи.Румен Радев срещу ГЕРБ
Румен Радев със самочувствието, че предварително е спечелил втория си мандат, гледаше да не прави резки движения и да не присъства предизборно в медиите, а още по-малко да влиза в пряк дебат с другите кандидати. Залагаше на формирания си още през миналогодишните протести образ на национален герой в борбата с Борисов: предизборният му слоган "С вас съм" изискваше от всички, които не са с ГЕРБ, да гласуват за него. Ако не го направят, значи са за ГЕРБ. Актуализацията на борческия му образ бе поверена на служебното правителство, като изглеждаше, че най-добра работа ще му свърши Бойко Рашков, но по-скоро се получи обратен ефект. С изявения си хъс за възмездие вътрешният министър обезсилваше обективността на изнесените данни и вместо в юридически, ги поставяше в политически контекст (в какъвто попаднаха и новите снимки от спалнята на Борисов, правени преди години, но разпространени дни преди изборния ден).


Това даде възможност на ГЕРБ да превърне в лайтмотив на кампанията си оплакването, че са подложени на политически репресии. Влизането в ролята на жертва неведнъж е играло мобилизираща роля за електората им. Още преди години Румяна Коларова остроумно нарече опитите всички да се обединят срещу Борисов коалиция "Убийство в Ориент експрес", което те за разлика от героите на Агата Кристи и досега не успяват да извършат. Въобще, шансът на ГЕРБ да печели дивиденти беше далеч по-голям, ако ги нападат, без да се отбраняват, отколкото от неспирната им атака срещу служебните министри на Радев. Да си спомним само за усилието им да обявят за проблем на националната ни сигурност канадското гражданство на Кирил Петков. Кой със здрав разум бе повярвал, че чрез него канадците искат да се намесят в суверенитета на нацията ни?


Какво направиха Герджиков и Панов?


Положението на проф. Анастас Герджиков в кампанията не беше за завиждане - от една страна заради поддръжниците си от ГЕРБ сам трябваше да ги поддържа, а от друга да се пази от тях, за да не го помете лавината от обвинения срещу управлението им. Търсеше изход за себе си в академична дистанция от горещите политически въпроси: не съм аз човекът, който трябва да им отговаря, аз съм от друго тесто. Но това звучеше като доброволна частична капитулация, защото няма как да играеш успешно на разкаляния предизборен терен, без да си съблечеш тогата.


Обратно на Герджиков, Лозан Панов се оказа неочаквано хард и се превърна в изненадата на тези избори. Той застана на категорично дясна позиция, което в нашите условия значи антикомунистическа, свързвайки една болезнено прекъсната нишка в обществения ни живот. Проблемът му обаче се оказа, че той е способен да я заяви като морално-правна есеистика, но не и да я облече в политики. Нито пък имаше време и техника в нейната перспектива да изгради собствения си политически образ. Изглежда като ексцентричен самотник, който иска да стане президент, за да извърши онова, което не е успял като съдия - да спре главния прокурор. Остава неясно защо ДБ, до която той е идейно близък, не му е предложила помощ, или пък защо той не е потърсил помощта ѝ. Тъй или иначе, некоординираността помежду им взаимно им сваля резултата. Така Лозан Панов ще е следващият Неделчо Беронов, светла му памет, а ДБ отново ще отстъпи (след ИТН, която "танцува само едно лято") ролята на водеща политическа сила в промяната.Възходът на ПП и скуката в БСП и ДПС


Социологията казва, че ще отстъпи ролята на ПП, чиято кампания бе пиарски управлявана по непостижим за останалите партии начин. Те изваждат хората от безизходицата. Първо, защото се държат максимално адекватно спрямо историческия момент: страната се намира в тежка криза и то не само една, а те използват кампанията, за да формулират хем научно, хем разбираемо конкретните проблеми и да предлагат конкретни решения. И второ, защото демонстрират оптимизъм, емпатия и ведрост. Кой е казал, че трябва да си недоволен или скандалджия, за да спечелиш доверието на избирателя, дори той самият да е такъв?


Какво да кажа за представянето на БСП и ДПС? Ами нищо особено. БСП стиснаха зъби заради борбата за сърцето на Кремъл и подкрепиха Румен Радев на първи тур. ДПС вероятно ще направят същото по същата причина и ще подкрепят проф. Герджиков на втори тур. Но устойчивата им политика на "ни лук яли, ни лук мирисали" ги накара междувременно да хвърлят председателя си в президентската надпревара.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Повечето политици блеснаха в кампанията с това, че увъртаха и отказаха да отговорят на прости ясни конкретни въпроси, като например:

  = За или против приемането на еврото сте?
  = За или против ваксинирането сте?
  = За или против строежа на АЕЦ Белене сте?
  = За или против въглищните централи сте?
  = За или против спецпрокуратурата и спецсъдилищата сте?
  = Подкрепяте ли прекратяване на мандата на Гешев?

  На всичките тези въпроси Анастас Герджиков отговори, че имало било различни мнения по тези въпроси в обществото, щял бил да се консултира със специалисти и щял бил да се бори за консенсус у нацията :)))

  Чудя се за какво са ни политици, които нямат мнение по важните въпроси. Защо не са си изяснили досега тези въпроси? Къде са тръгнали с претенции да искат нашия вот, за да ни управляват, докато крият какво е мнението им и какви позиции ще заемат след това.

  Феновете пък на Славчо очакваха от него да ги оправел, а то се оказа, че Славчо имал за приоритети "концесиониране на магистралите" (та всички да плащаме тол-такси), "приватизация на ББР" (та държавата да загуби последната държавна банка, чрез която може да прилага някаква финансова политика) и "да подготвяме и пращаме космонавти заедно с Македония" !!! Ето така става, когато фенчетата не питат преди изборите месиите каква е програмата им и гласуват насляпо за тях :)

 2. 2 Профил на STALKER
  STALKER
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Радев не блесна с бягството си от директен дебат с основните си опоненти.

 3. 3 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  ДБ блесна с Лалов и Лозан Панов...Беше незабравимо.. КирчУ блесна с една торба лъжи / този е на път да бие Баце/ , ИТН практически ги нямаше в кампанията, останалите са си както си ги знаем..

  Sic transit gloria mundi
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  видях кой е авторът на статията... и ми изчезна желанието да я чета

  Дойче Велле! защо събрахте всякакви --- от кол и въже? заради това ви се присмиват на материалите - съчинявани са от така да се каже СТРАНЕН... материал

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  ".....ДПС вероятно ще направят същото по същата причина и ще подкрепят проф. Герджиков на втори тур. Но устойчивата им политика на "ни лук яли, ни лук мирисали" ги накара междувременно да хвърлят председателя си в президентската надпревара".
  -------
  Карадайъ е рядко тъпо говедо, чийто мозък не осъзнава, че Почетния философ, топлоенергетик и хидроинженер, бъдещ член-кор. на БАН, а още по-бъдещ академик му е отредил първо място до награветалните системи на казаните при Шейтана, като подпалката ще бъде самия той.

  CONTADOR GRATUITO!
 6. 6 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Какъв Кремъл - аз никакъв Кремъл не съм видял аз, имах едно приятелче в почивната станция като пионери (това са скаути), Игор или Олег, вече не си спомням, аз си ухажвах едно момиче Бистра, а той естествено - се насочи към Верчето (Вяра), и двете китни моми.

  Беше си донесъл - "сгущьонка", това е гъст млечен прекип.

  СДС ни настърви да отричаме победителите на Хитлер и спасителите на човечеството.

 7. 7 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  ...СДС ни настърви да отричаме победителите на Хитлер и спасителите на човечеството.
  —цитат от коментар 6 на ivan_lawyer


  "Спасителите на човечеството" ни докараха 45 годишен комунистически диктат и избиха без съд и присъда хиляди невинни българи!

  Страната ни не е виждала по-голямо зло от въпросните "спасители на човечеството"!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 8. 8 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Спокойно межеше да се мине и без коментара на Гого Лозанов.

 9. 9 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  "Дневник", защо не направите експеримент - поне една седмица анализите да са на хора под 40 години. И Дичев, и Лозанов, и другите обичайни анализатори са умни и речовити хора, но признавам, че ми е интересно да разбера какво мислят и по-младите, какво става в техните глави. Като гледам и форумът вече върви към притурка на "трета възраст".
  На мен като пенсионер ми става все по-уютно в Дневник, познати хора и познати мисли, като стари удобни обувки, но това не е много добър знак.

 10. 10 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  да не го помете лавината от обвинения срещу управлението им.

  в смисъл нс демократските партенки..

  може, ама друг път

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 11. 11 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1309 Любопитно

  Ето едно прозрение на Гого Лозанов: „Актуализацията на борческия му образ бе поверена на служебното правителство, като изглеждаше, че най-добра работа ще му свърши Бойко Рашков, но по-скоро се получи обратен ефект“. Ами да, точно обратен ефект се получи и не само от хаотичните действия на Рашков, неподплатени, повтарям за недовиждащите – НЕПОДПЛАТЕНИ С НИТО ЕДНО, АМА НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО ПРЕГРЕШЕНИЕ НА БАЦЕ! Вие какво мислите, драги съфорумци – че ако имаше и едно копче, зашито накриво от Баце, та Рашков нямаше да му скочи на минутата, за да го вкара в следственото?

  Същото се отнася и до действията и на други служебни министри. Един виден протестър и антиваксър като Кацаров, който миналата година громеше и саботираше мерките на правителството и гореше маски пред министерството, бе назначен за здравен министър! Когато видя, че има възможност не само за реваншизъм, за да уволнява свои колеги от болниците, а има и отговорността за решаване на здравната криза, Кацаров запя съвсем друга песен: „Ваксинирайте се, добри хора“! Да, ама малко късно! И с обратен ефект!

  Същото се отнася и до Комитова, която се развихри и спря всичко: и магистрала Хемус, и пътните ремонти, и плащанията за свършена работа от строителните фирми, та се стигне до протести. И какъв е ефекта от нейните действия? Пак обратен, защото всички от строителния сектор ще гласуват… познайте за кого!

  Хеле пък този световноизвестен културен деец – др. Минеков – който цяло лято миналата година замеряше министерствата с яйца, домати, риба и свински уши, издигаше бесилки, разстилаше черни чували за трупове пред къщите на хората и разнасяше ковчези като гробар на „герберизацията“, той пък стана културен министър, щото толкова „култура“ няма как да не бъде възнаградена! И какъв е ефекта от нейните действия? Пак обратен… да не се повтарям!

  Така че обратният ефект е в действие, но още не се разбрало за това. Нищо, ще се разбере! За някои ще е късно! Нещо неясно?

 12. 12 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 582 Неутрално

  По-добре е да няма въобще втори тур. А ГоГоЛозанов отдавна е време сутрин да си пие хапчетата ,и е на един акъл вече с Коларова или фъфлека Дилов син...нищоговорене и нищоправене.

 13. 13 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Да видим: кой с какво (не) блесна в предизборната кампания

  По-добре да видим кой и с какво не блесна

  покрай анализи на изборната кампания

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 14. 14 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#7] от "Рим":
  В общи линии, всяко управление на България е било в пъти по-несполучливо от комунистическото.

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK