Вярата на българите в демокрацията и месиите

Голямата задача пред българската демокрация е да излезе от порочния цикъл, заключен между недоверието в рационалните структури и сляпото следване на персонална харизма.

© Анелия Николова

Голямата задача пред българската демокрация е да излезе от порочния цикъл, заключен между недоверието в рационалните структури и сляпото следване на персонална харизма.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


В деня за размисъл си струва да се спрем на общото състояние на българската демокрация. Страната за една година три пъти гласува за парламент. Това може да се тълкува като криза на представителството, което не може да излъчи стабилно управление. То е обаче и демонстрация на устойчивостта на конституционната рамка: дори в комбинацията между пандемията и покачването на част от цените политиката се развива по правилата на основния закон.


Нещо повече, радикализацията сред партиите не се е увеличила значително и най-крайните политически формации са сериозно маргинализирани. Каквато и криза България да преживява, тя е много далеч от Ваймарския сценарий, свързан с колабиране на демократичните институции.
Предимствата на демокрацията


Тази оптимистична интерпретация се потвърждава от данните на едно скорошно изследване на обществените нагласи на "Алфа рисърч" и Институт "Отворено общество", проведено в края на октомври. В него 56 процента от българите посочват демокрацията като най-добрата форма на управление, а 28 на сто не са съгласни с това твърдение. За сравнение, през 2018-а година при задаването на същия въпрос привържениците на демокрацията са били 45 процента, а опонентите 34 на сто. Големият извод, на който тези числа навеждат, е, че извънредните избори през 2021-а година, както и протестите през 2020-а не са разочаровали българите от демокрацията, напротив - убедили са ги в нейните предимства.


Оптимистична нотка внася и фактът, че младите в огромното си мнозинство - 64 процента - посочват демокрацията за категоричен свой избор. Хората с висше образование (72 на сто) и жителите на София (71 на сто) са също свъхпредставени сред предпочитащите демокрацията. Възрастовите разлики в отношението към тази форма на управление са особено интересни. Хората над 60 години по време на промените от 1989-а са били трийсет-четирийсет годишни - те са били тогавашните млади почитатели на реформите и демокрацията. Днес сред тях са и голяма част от скептиците.


Всеки десет години - нови играчи


В споменатото изследване за първи път беше включен въпрос за популистките нагласи сред избирателите по утвърдения модел на "Барометъра за популизъм" на фондация "Бертелсман". И тук се получи една изненада, която се нуждае от обяснение. В Германия през 2020 година 20,9 процента от избирателите са с изразени популистки нагласи, 47,1 на сто са не-популистите и 32 процента са "смесени" - по-неопределена, междинна категория.


През 2021 година в България по същата методология резултатът е: популисти - 24,2 процента, не-популисти 27,7 на сто, смесени - 48,0 процента. Изненадата е, че двете страни не се различават драматично по дела на изразените популисти. Това, в което изглежда е разликата, е много големият дял "смесени" в България и съответно по-малкият дял на изразените не-популисти.


Тези числа са важни, защото партийните системи в България и в Германия се различават сериозно. В германската доминират утвърдени партии с традиции, докато в България поне на всеки десет години, а и по-често, има сериозна трансформация на партийната система с появата на нови играчи, някои от които със силно популистки характер. Подобни феномени имаше през 2001-а и 2009-а година, както и в началото на 2021-а. По-малки формации от този тип се родиха и през 2005-а и 2014-а година.


Ако изразените "популисти" в България и Германия са сходен дял, голямата разлика в партийните системи на двете страни изглежда се дължи на ниския дял "непопулисти" у нас. Казано по-разбираемо, средният избирател в България по-лесно се запленява от персоналистки спасители, от герои с особена харизма, които обещават магически решения за кратък период от време. Причините за това различие може да са многобройни - германците изглежда са си взели поуки от Ваймарската катастрофа и са развили имунитет към персоналната харизма. Може би и фактът, че имат по-дълъг демократичен опит (в западната част на страната) им помага да поддържат устойчиви и утвърдени партии.


Рисковете от подхода "всеки сам си преценя"


Има обаче и нещо тревожно в българската ситуация, което също може да обясни фрагментраността на партийната истема и лесния възход на персоналистки и популистки формации в нея. Това са ниските нива на доверие в основните рационални колективни инструменти за защита на интересите на хората. Например, 50,2 процента смятат, че законите по принцип са несправедливи, а цели 57,4 на сто ги смятат за неразбираеми. 84,9 процента пък са убедени, че каквито и да са законите, те не се прилагат еднакво за всички, а 37 на сто считат, че дори правителството не ги спазва. Ако пък работата стигне до съд, мнозинството е сигурно, че няма да получи справедлив процес.


В една такава среда лесно се налага изводът, че всеки трябва да се справя сам за себе си и да не разчита на колективни и солидарни форми на защита. "Всеки сам си преценя" всъщност е влязло дълбоко в колективния код и проявите на този синдром по отношение на ваксинационната кампания са потвърждение на общото правило.


Разбира се, няма общество, което да е оцеляло с политиката "всеки сам си преценя". Идват кризи, в които са нужни спешни колективни действия - закони, локдауни, компенсационни мерки и т.н. И тук идва проблемът: който не е инвестирал в стандартни и институционализирани форми на колективно сътрудничество (партиите са важен такъв елемент), по време на криза има спешна нужда от извънреден спасител. Този спасител обикновено е някой, който с уж изключителните си персонални качества трябва да вземе нужните решения и да подреди нещата.


Така се получава българското люшкане от липсата на доверие в колективното до сляпото доверяване на поредния спасител, който вместо с постоянство, образование и професионализъм в политиката блести с чудодейни качества, извънредно его и лична харизма.


Голямата задача пред българската демокрация е да излезе от този цикъл, заключен между недоверието в рационалните структури и сляпото следване на персонална харизма. На България са нужни политически партии, които имат решението за позитивен изход от порочния кръг, а не изискват прехласване пред някакви техни магически качества. Политическият свят отдавна е разомагьосан.


Данните са от национално представително изследване на общественото мнение, проведено сред пълнолетното население на страната през периода 16-23 октомври 2021-а година по метода на пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на респондентите. Респондентите са подбрани чрез двустепенна стратифицирана извадка по регион и тип населено място с квота по признаците пол, възраст и образование. Проведени са 1000 ефективни интервюта. Максимално допустимо стандартно отклонение на национално ниво при 95 процента гаранционна вероятност: +/-1.58% при 50-процентен дял. Изследването на терен е проведено от "Алфа Рисърч" в рамките на проект, финансиран от Институт "Отворено общество" и изпълняван съвместно с Центъра за либерални стратегии. Сравнителните данни от предходни години са от изследвания, проведени и финансирани от Институт "Отворено общество".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 941 Неутрално

  “ сляпото следване на персонална харизма.”
  ——
  И що тая плювка по Кирето? Нещо е сгазил лука ли, или знаеш нещо дет ще излезе наяве по-късно?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  А всъщност българите искат да вярват в институциите.
  Но когато нямат досег с тях. С огромно доверие се ползват църквата, армията, преди време и монархията (докато не дойде Симеон).
  Не искат да инвестират в тях, не се впечатляват от нарушения на закони и конституция от страна на управляващи, но искат да вярват в институциите.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Трагедията на нашия народ:

  Има обаче и нещо тревожно в българската ситуация, което също може да обясни фрагментраността на партийната истема и лесния възход на персоналистки и популистки формации в нея. Това са ниските нива на доверие в основните рационални колективни инструменти за защита на интересите на хората. Например, 50,2 процента смятат, че законите по принцип са несправедливи, а цели 57,4 на сто ги смятат за неразбираеми. 84,9 процента пък са убедени, че каквито и да са законите, те не се прилагат еднакво за всички, а 37 на сто считат, че дори правителството не ги спазва. Ако пък работата стигне до съд, мнозинството е сигурно, че няма да получи справедлив процес.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Затова днес внимателно!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  "Вярата на българите в демокрацията и месиите"

  Българите вярват на ФБ, на съседката, на една жена която казала на една жена от работата, ходят по врачки и се молят Бог да им помогне докато те седят и обясняват всекиму как те са най-умните и всичко знаят и могат и пият гроздова и слушат чалга........

  Не целият Български народ, но 80%, което е достатъчно, за да държат страната с 20 години назад от всички останали.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Наколко минути разговор с "80-процентник" доста ще ви разклати вярата в демокрацията.

 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  “В него 56 процента от българите посочват демокрацията като най-добрата форма на управление, а 28 на сто не са съгласни с това твърдение.”
  ===
  Трябва да призная, че съм склонен да се наредя сред 28те процента.
  Много ме смущава фактът, че при демокрацията Мнозинството решава как ще се управлява държавата. Нямам особено високо мнение за качествата на Мнозинството.

 7. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  Вярата в месии, спасители, добронамерени чудотворци е характерна за изостаналите, традиционни (домодерни) общества.

  В нашето общество близо 2/3 от хората си признават, че по по принцип не четат новини за научни открития. Още по-висок процент вярват в предсказанията на Ванга (предадени през златната устица на Нешка Робева), във врачки и баячки, в правене и разваляне на магии, в червен конец за здраве, в курбан за берекет и пр. “котловинни чудатости” - по знаменития израз на Иво Беров.

  Такъв народец се лъже много, мнооооого лесно - от царе и пожарникари, от Неволен Посидеров и всякакви шарлатани и шарлатании.

  Тази година се остави да бъде излъган от един крайно посредствен комедиант - “шута на мафията”, както безпощадно точно го определи един форумен колега. И като награда за почти суеверната си доверчивост замалко не получи за премиер, впоследствие за силов министър, персонаж, който в много по-напреднали и демократични държави щеше да е може би в затвора.

  Да се надяваме, че днес избирателят ще прояви малко повече - ако не мъдрост, то поне инстинкт за самосъхранение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 9 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Дневник, аве може ли и в деня на гласуването да ни заливате със смиловщини. Аман ви от Анализаторите.

 9. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  "Хората над 60 години по време на промените от 1989-а са били трийсет-четирийсет годишни - те са били тогавашните млади почитатели на реформите и демокрацията. Днес сред тях са и голяма част от скептиците."
  *
  Не точно скептици за ползата от демокрацията, а скептици, че партиите такива, каквито са в момента могат да предложат добро правителство и управление.
  Научили сме се да разпознаваме симптомите дали едно управление ще да е добро, лошо или посредствено още като видим парламентарната картинка.
  За съжаление политическата класаа, която излъчихме далеч не е най-добротодори при българските условия. Другите бивши соцдържави се справиха много по-добре.

 10. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#9] от "foxa55":

  И Смилов трябва хляб да яде, а Дневник има план за изпълнение.

 12. 13 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Ако приемем, че алтернативата на демокрацията е някакъв вид авторитаризъм, не е лошо привържениците на този вид управление да кажат и какво точно очакват и какво предлагат. Имам усещането, че повечето априори приемат, че диктаторът ще е от техните среди и ще споделя техните виждания. Това обаче по никакъв начин не е гарантирано. Може да се окажеш и от другата страна.
  Така че внимавяйте какво си пожелавате.

 13. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Де да бяха 20 години изоставане...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 15 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":

  Не съм казал "вярваме". Казах "искаме да вярваме".

  Всъщност както едно време,преди Костов, имаше безсмислени левчета, за които не знаеш колко ще струват утре - и долари и марки, истински пари, сега има някаква не напълно обоснована вяра в европейските институции. Като в нещо стабилно, установено, на което можеш да имаш доверие - докато нашите се възприемат като инфлационните левчета едно време. За всекидневно ползване стават, но чак да им имаш дългосрочно доверие...

 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 17 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 514 Неутрално

  По-голямата част от "новите играчи" са добре познати номенклатурчици или техни отрочета, които заради мечтите си за реванш обикновено докарват по някоя и друга катастрофа - както се случи и този път. Време е да се сложи край на поредния експеримент.

 17. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  Чудя се кой ще е дледващият месия ! Пулев ? Или Азис !?!

 18. 19 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1146 Разстроено

  До коментар [#4] от "padrino":

  Хайде сега сети се през какво мина този български народ през последните 30 години и пак издавай присъди; "за бога братя не купувайте", "боянските ливади", пирамиди, мутри, хиперинфлация, банкрут на държавата и през това цялото време се обясняваше как държавата е лош стопанин. 80% разочаровани българи свикнали да бъдат лъгани и 20% процента елит, участващи в лъгането.

 19. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Весело

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  нашето общество близо 2/3 от хората си признават, че по по принцип не четат новини за научни открития
  ======
  Четем четем.... :)
  Последния път, Вселената се свиваше.....а по предния път се разширяваше....
  Да видим какво ще стане по нататък....

  Bukalemun
 20. 21 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Вярата на българите в демокрацията е в пряка връзка с вярата им в медите.
  Пресен пример от вчера: заглавие на Дневник: " Масово ваксиниране? До 70% от българите не вярват, че има COVID-19". Прочиташ внимателно статията и какво виждаш - табличка - в която няма въпрос - вярвате ли, че COVID-19 е измислица, а има въпрос "вярвате ли, че COVID-19 е измислица или лек/грип настинка за цел на източване на здравната каса", на който с твърдо да са отговорили 5,9%, 19,2% по-скоро вярно, 32,7% по-скоро невярно, 24,6% определено невярно и 17,6% - не знам . Обаче въпросите са два в един - лек грип/настинка или измислица. Та на кой от двата въпроса са отговорили тези хора?
  А отдолу в коментарите се води война и се сее омраза. Дневник, Дневник. Нещо като бг мама сте.

 21. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Весело

  Чудя се кой ще е дледващият месия ! Пулев ? Или Азис !?!
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  Пулев вече даде заявка да бъде месия. Азис на тази тема мълчи. Може би той ще е след Пулев. Да не забравяме Стоичков. Той също е потенциален месия.

 22. 23 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  До коментар [#4] от "padrino":Хайде сега сети се през какво мина този български народ през последните 30 години и пак издавай присъди; "за бога братя не купувайте", "боянските ливади", пирамиди, мутри, хиперинфлация, банкрут на държавата и през това цялото време се обясняваше как държавата е лош стопанин. 80% разочаровани българи свикнали да бъдат лъгани и 20% процента елит, участващи в лъгането.
  —цитат от коментар 19 на choguna


  И от кой народ бяха ИЗБИРАТЕЛИТЕ през последните 30 години?????

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Весело

  До коментар [#8] от "Norman Granz":нашето общество близо 2/3 от хората си признават, че по по принцип не четат новини за научни открития======Четем четем.... :)Последния път, Вселената се свиваше.....а по предния път се разширяваше....Да видим какво ще стане по нататък....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  По нататък вселената ще се взриви. Чувал ли си за големия взрив?

 24. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Така е,Нормане!Аз вЕрвам само на моленици с двойно гражданство!

 25. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  “По нататък вселената ще се взриви. Чувал ли си за големия взрив?”

  Само Ердо може да го предотврати. 😆😆😆😆☠️

  Хайде, със здраве, аз излизам да гласувам. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Весело

  По-добре да живеем в политическа криза , отколкото да имаме политическа стабилност, подобна на тази в Китай и Русия.

 27. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  .......Тази година се остави да бъде излъган от един крайно посредствен комедиант - “шута на мафията”,.......
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz

  Гърнец, отново лъжеш и манипулираш. Всички "анализатори" слагаха комендианта в партиите на протеста. Дори и сега мнозина "анализатори" говорейки за бъдещо правителство го причисляват към партиите на промяната. И какво излиза, Гърнец, според теб? Народът е прост и глупав , а анализатори, политици и политолози са умни!?!?!
  И защо, Грънци, ходихте да прегоговаряте с този комендиант? Защо ще преговаряте и след тези избори? Нали сте умни?!?!?! Спечелете изборите и го отсвирете.

 28. 29 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 315 Неутрално

  "България е много далеч от Ваймарския сценарий, свързан с колабиране на демократичните институции."

  Традиционно Смилов чете историята и фактите както му отърва. Може би си струва да му се припомни, че демократичните институции на Ваймарската република колабират на фона на световна криза и след провеждането на парламентарни избори на три пъти в рамките на по-малко от година.

  "Политиката се развива по правилата на основния закон."

  Това стои нелепо на фона на старта на Кирил Петков в политиката, но е в синхрон с парадокса на Смилов – да се отрича месианството и същевременно да се възвеличава някой, който до преди половин година никой извън най-тесния му роднински и приятелски кръг не подозираше, че съществува.

 29. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  общото състояние на българската демокрация е НЕБИТИЕ

  т.е. феноменът "демокрация" липсва у нас
  и в това отношение сме заедно с целия свят с няколко броени на пръсти изключения, които обаче само се доближават до системата "демокрация" (в превод от гръцки - НАРОДОВЛАСТИЕ)

  иначе, навсякъде си царува олигархията (ВЛАСТ НА МАЛЦИНСТВОТО), просто е прието в много страни тя да се кипри като за маскарад в костюма и с маската на несъществуващата реално демокрация

  оттук нататък всички разсъждения в статията не струват и пукната пара

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 30. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#18] от "samoedin":

  След Кире и Асан дълго няма да има нови месии.Ще държат сухонпоне 10 години,както беше с НДСВ.

 31. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  ИЗБИРАТЕЛИТЕ
  —цитат от коментар 23 на padrino


  нямат значение избирателите, а системата

  то и швейцарците, поне тези, които познавах, бяха редки простаци, напълно неразличими от местните дървени шопи по селските кръчмички
  като "качество на хора" не са нито повече, нито по-малко от нашенците, и то онези нашенци, чиито "народопсихологични характеристики" не минават никъде за комплимент (да, продължавам да говоря за шопите)
  обаче СИСТЕМАТА на управление при тия швейцарци е ДРУГА
  и тя води до положителни промени у "матряла"

  нашата система е олигархична, с имитация на "суверенът решава" (нищо не решава) - и съответно култивира и възпроизвежда един и същ манталитет... който манталитет никому не прави чест

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Весело

  До коментар [#4] от "padrino":Де да бяха 20 години изоставане...
  —цитат от коментар 14 на Незнайко в Слънчевия град


  Изоставането беше повече от 20 години когато комунизмът се срути и желязната завеса беше вдигната. Тогава разбрахме , докато сме строили комунизма и сме изпълняали и преизпълнявали петилетните планове, колко много сме изостанали спрямо държавите, лишени от тази "благодат" да бъдат управлявани от комунисти. Сегашното изоставане в доходите на българите може много бързо да се преодолее , ако не допуснем отново да ни управлват бившите комунисти и техните безкритични към своите родители наследници.

 33. 34 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  Нов виц: германците си били взели урок (!!!) от краха на Ваймарската република, която приключва с изборите на 5 мар 1933 г.. на които Хитлер получава 17 милиона гласа. Горе-долу пак толкова жертви дава немската нация докато съюзниците ги вкарат в правия път, но гледайки днес края на ерата "Мути" пак не е сигурно дали урока е усвоен. А антрефилето на Смилов успешно може да бъде озаглавено с руското "Бред сивой кобылы".

 34. 35 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Демакрацийката + нейното отроче капитализма за пореден път се оказаха манна небесна само за някои, шепа наши хора.
  За останалото 99.99% простолюдие е просто поредната лъжа и измама измислена от западната цивилизация.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 35. 36 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Българите не вярват на комунизма вече. Демокрацията е мека форма на социализъм и комунизъм, и затова никой в България не и вярва защото се напатихме от другите и форми. Дойче продъжлава да я пропагандира но не хваща дикиш.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 36. 37 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Българската демокрация е перестроечен продукт, спуснат отгоре от комунистическата номенклатура след неизбежните геополитически пренареждания след края на студената война. Редовият труженик през 1985 нито е разбирал какво е, нито е искал демокрация. Съответно имаш система с фасадни институции, непредставителни партии и сливане на политикономическия “елит”.

 37. 38 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 861 Разстроено

  В България никога не е имало демокрация. През последните 32 години имаше един театър, но зад завесата му прозира клептокрацията.
  Последните (а и предишните) протести са доказателството за това. Над 70% от обществото се обедени около няколко много прости пункта:

  -Оставка
  -Съд
  -Главния прокурор
  - Лустрация

  Три вота по-късно какво се промени?
  Борисов е с учудващо големи шансове да участва в управляващата коалиция, а задкулисието продължава да командва парада благодарение на умело вкопани кадри в държавния апарат.

  Виновни няма

  Гешев все още е основният защитен механизъм на беззаконието.

  Мнозинството от партии ще вкарат по няколко ченгета в следващито НС. За ченгетата в държавния апарат даже не се споменава…

  Целта беше постигната. На българина му бе показано за пореден път, че с песни и хора власт не се предава.
  Единствения цивилизован ход на българина срещу ОПГ-то наречено държава остана да умре тихо в знак на протест. А сега #кой го укорява дори за това. Защо искате да умрете? Защото друго не ни остана.

  Позитивното в случая е, че постановката е към своя край. От тук нататък има два възможни завършека:

  - Продължаваме още 5-10 години по същия начин и България просто приключва да съществува. Който може заминава, останалите умират. Кой от глас понеже не останаха хора да работят и да изхранват пенсионерите, кой от липса на здравеопазване (да този проблем ще го имаме и след ковид)

  -Чета родолюбци чупят системата по един или друг начин, няколко хиляди души влизат в затвора за назидание и започваме Прехода отначало.

  И в двата случая още много българи ще погинат в най-скоро време…

 38. 39 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  До коментар [#23] от "padrino":

  Кой не го излъга този народ? Поколението на тогавашните 30-40 годишни са днешните пенсионери, нашите родители.
  Ти защо си в UK, а не променяш съотношението 80/20%?

 39. 40 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Тоя досадник колко му плащате, за да бълва една и съща боза през ден?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 40. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  "На България са нужни политически партии, които имат решението за позитивен изход от порочния кръг, а не изискват прехласване пред някакви техни магически качества. Политическият свят отдавна е разомагьосан."

  Нужни са, ама няма :)

 41. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#2] от "еспресо":

  те си вярват
  в самите институции
  но все са недоволни от заемащите длъжности в тях

  не разбират, че институциите форматират пълнежа си така, че винаги има повод за недоволство
  просто защото институциите ПОНАЧАЛО НЕ СА създадени за благото на гражданите, въпреки приказките за обратното

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 42. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#41] от "realguru":

  естеството на политическите партии ПО ПРИНЦИП е такова, че ИЗКЛЮЧВА те да са изход от омагьосания кръг, даже напротив - те са омагьосаният порочен кръг

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#36] от "radelmarfx":

  много зле

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  ГОТВЯТ ФАЛШИФИКАЦИЯ. МИН ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НЕ Е ЧЕЛ МЕТОДИЧЕСКИТЕ УКАЗАНИЯ НА ЦИК И ЗАЯВИ, ЧЕ ЩЕ СЕ БРОЯТ САМО КОЛИЧЕСТВОТО НА РАЗПИСКИТЕ, А НЕ РАЗПРЕДЕЛ2НИЕТО НА ВОТА, КАКТО Е ПО МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ
  —цитат от коментар 45 на sarunka


  Изборния технолог на буци ли визираш? Или този на Доган.Нали ше броите листчетата.

  SHADOWS of SOFIA
 46. 47 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Вярата на българите в демокрацията и месиите"Българите вярват на ФБ, на съседката, на една жена която казала на една жена от работата, ходят по врачки и се молят Бог да им помогне докато те седят и обясняват всекиму как те са най-умните и всичко знаят и могат и пият гроздова и слушат чалга........Не целият Български народ, но 80%, което е достатъчно, за да държат страната с 20 години назад от всички останали.....
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Наистина сме назад.Във Великобритания е имало изнасилени стотици,дори хиляди жени от пакистански банди и полицията си е траела години наред. Всеки месец има по някой терористичен акт.Само в Лондон за една година има 225 хиляди престъпления с насилие-убийства,изнасилвания,грабежи,телесни повреди.
  Та си прав,че не можем да ги стигнем британците.

 47. 48 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Винаги правя обратното на това, което казва Смилов. И досега не съм бъркал. Жалко за моя университет, че има такива грешни хора в него сега. Но - написанато остава и Народът ще потърси сметката, както преди 76 г.

 48. 49 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#10] от "pamela":

  Отидете в Полша и ще видите, че са се "справили". Католически фашизъм.

 49. 50 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Винаги правя обратното на това, което казва Смилов. И досега не съм бъркал. Жалко за моя университет, че има такива грешни хора в него сега. Но - написанато остава и Народът ще потърси сметката, както преди 76 г.
  —цитат от коментар 48 на Dimitar Kunev


  Ти некъф носталгик ли се явяваш?Клета майка България пак ще стене от чугуни .

  SHADOWS of SOFIA
 50. 51 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#13] от "pafaka22":

  Още преди 2500 г Сократ и Платон са доказали, че демокрацията е зло. Че и Сократ направо демократично са го отровили. Има по-добър социален мозел от демокрацията и той шествува победоносно - Националната държава. Китай, Южна Корея, Виетнам, Иран, Русия, както и още поне двайсет страни го прилагат и имат най-добри икономически, интелектуални и морални показатели в света. Демокрацията разделя хората и народите и ги зарежда с омраза. Дори във ФАЩ и особено там. Вече и в Европа.

 51. 52 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  "Вярата на българите в демокрацията и месиите"Българите вярват на ФБ, на съседката, на една жена която казала на една жена от работата, ходят по врачки и се молят Бог да им помогне докато те седят и обясняват всекиму как те са най-умните и всичко знаят и могат и пият гроздова и слушат чалга........Не целият Български народ, но 80%, което е достатъчно, за да държат страната с 20 години назад от всички останали.....
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Остави българите, а кажи ти лично на кой вярваш? На властите и на масмедиите ли? Кажат ли го по телевизора, значи е вярно? :-) А ти я "всички останали" като ги гледам, се връщат назад с бясна скорост! Виж си англичаните. Ако сбъркаш обръщението към някой джендър ще те набутат в затвора. Ми не мерси от техния "прогрес"!

 52. 53 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#5] от "jmf29537805":


  Наколко минути разговор с "80-процентник" доста ще ви разклати вярата в демокрацията.
  —цитат от коментар 5 на jmf29537805


  Не че нещо, но ти защо си мислиш, че си от останалите 20 %? :-) Да ти открехна една тайнва. Всеки си мисли така! хахах Та тук редовно си говоря с 80 %-ници, които се мислят за крайна инстанция в демокрацията, а осъзнаването им е под кота 0!

 53. 54 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":

  “В него 56 процента от българите посочват демокрацията като най-добрата форма на управление, а 28 на сто не са съгласни с това твърдение.”===Трябва да призная, че съм склонен да се наредя сред 28те процента.Много ме смущава фактът, че при демокрацията Мнозинството решава как ще се управлява държавата. Нямам особено високо мнение за качествата на Мнозинството.
  —цитат от коментар 6 на Nedyalko Lazarov


  Теоретично е така, на практика понеже няма демокрация, а фасадна демокрация, то винаги един кръг от играчи успява да държи властта и да назначи правилните хора. Презумпцията че мнозинството решава е абсолютна илюзия.

 54. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#50] от "К2":

  "Ти некъф носталгик ли се явяваш?"

  Виж му следващия коментар: Русия - модел за успешно социално управление.

  Той е от партията на Костя Копейкин, залагам 100 лева.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 56 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#50] от "К2":"Ти некъф носталгик ли се явяваш?"Виж му следващия коментар: Русия - модел за успешно социално управление.Той е от партията на Костя Копейкин, залагам 100 лева.
  —цитат от коментар 55 на Norman Granz


  Видях. На такъв ме е гнус и минус да му сложа.

  SHADOWS of SOFIA
 56. 57 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  "България е много далеч от Ваймарския сценарий, свързан с колабиране на демократичните институции."Традиционно Смилов чете историята и фактите както му отърва. Може би си струва да му се припомни, че демократичните институции на Ваймарската република колабират на фона на световна криза и след провеждането на парламентарни избори на три пъти в рамките на по-малко от година."Политиката се развива по правилата на основния закон."Това стои нелепо на фона на старта на Кирил Петков в политиката, но е в синхрон с парадокса на Смилов – да се отрича месианството и същевременно да се възвеличава някой, който до преди половин година никой извън най-тесния му роднински и приятелски кръг не подозираше, че съществува.
  —цитат от коментар 29 на hocker


  Те някои медии публикуваха снимки от преди 1-2 години на бащичкото със Румен Радев и сие. Така че, не е бил известен само в тесен семеен кръг, ами и в едни други "кръгове".
  Държавни и сигурни кръгове.
  Но за народа, чиста вода. Няма и кумова срама.

 57. 58 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  До коментар [#4] от "padrino":
  —цитат от коментар 52 на stargate


  Виц:
  По време на погребение изведнъж се чува тропане и викове:
  - Мими, Мими, отвори, аз още съм жив!!!
  - Митьо, млъкни, докторите знаят по-добре!

  Има едни особено умни и красиви, които си мислят, че знаят по-добре от хората какво е добре, какво е зле и как да си живеят живота. До степен да им нарушават свободата и свободния избор. Диктатура на меншевиките (щото са малцинство). Или "малцинствата", както е модерно сега.

 58. 59 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#57:"Тангра"][/quote]

  Стига с тоя народ. И аз и ти и той са народа. И макар да сме хора с различни предпочитания сме граждани на България.

  SHADOWS of SOFIA
 59. 60 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  Винаги правя обратното на това, което казва Смилов. И досега не съм бъркал. Жалко за моя университет, че има такива грешни хора в него сега. Но - написанато остава и Народът ще потърси сметката, както преди 76 г.

  —цитат от коментар 48 на Dimitar Kunev


  Ти некъф носталгик ли се явяваш?Клета майка България пак ще стене от чугуни .
  —цитат от коментар 50 на К2


  От Смилов по-голям комунист и чугун няма.
  Както винаги, демагогията ви е патологична и жалка.

 60. 61 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#60:"Тангра"][/quote]

  До кога ще коментирате автора какъв е ?Развил е аргументите си. Ако можеш го обори.

  SHADOWS of SOFIA
 61. 62 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  [quote#57:"Тангра"]
  —цитат от коментар 59 на К2
  Стига с тоя народ. И аз и ти и той са народа. И макар да сме хора с различни предпочитания сме граждани на България.[/quote]

  Именно, в моя случай го употребявам като пасив, който "приема" външно влияние, затова и мога да генерализирам.
  Не казвам "народА ще ви накаже", т.е. да генерализирам неправилно нагласи и възгледи.

 62. 63 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  Освен това, целта ми беше перефраза на лозунг на комунистите. Не бих употребил "народ" извън този контекст в подобен случай.

 63. 64 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#61] от "К2":


  [quote#60:"Тангра"]
  —цитат от коментар 61 на К2
  До кога ще коментирате автора какъв е ?Развил е аргументите си. Ако можеш го обори.[/quote]

  Това е "дв", какво има да му се оборва повече?!? Аз лично дори не прочетох буламача. Спазвам някаква хигиена! За това коментирам само коментарите. хахах :-)

 64. 65 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Марк Твен е казал, че политиците и пелените трябва редовно да се сменят по разбираеми причини. Радой Ралин винаги е против този, който дойде на власт. Оставиш ли го да властва повече, винаги се нааква. Започва да пълни чекмеджета с жълто. Българинът обаче го разбира другояче - ашколсун бе брато!. Само така! Ние сме с теб!

 65. 66 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#61] от "К2":
  —цитат от коментар 64 на stargate


  Тогава какво търсиш под статията? Щом ДВ те тревожи и предпочиташ "Раша тудей" не ти е тук мястото.

  SHADOWS of SOFIA
 66. 67 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2113 Весело

  Всеки народ си има своите особености, та когато някой реши да го демократизира или окраде, или завладее......се проявяват тези специфични особености....колкото до месиите..., ами има хора , които стават за нещо и такива от повечето, от които нищо не става.

 67. 68 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Демокрацията не съществува. Всичко химера опира само до зрялостта на един народ.

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 68. 69 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#66] от "К2":


  Тогава какво търсиш под статията? Щом ДВ те тревожи и предпочиташ "Раша тудей" не ти е тук мястото.
  —цитат от коментар 66 на К2


  Първо, не си ти човекът, който ще ми казва къде ми е мястото.
  Второ, не знам защо си въобрази, че като не харесвам лявата маркситка пропаганда на от дв, чета раша тудей. Умнокрасивата логика както винаги е "уникум на квадрат".
  Трето, форума тук е много интересен. Редовно чета и говоря с 80 процентни, които се мислят за 20 процентни. Забавно е.

 69. 70 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 252 Весело

  По нататък вселената ще се взриви. Чувал ли си за големия взрив?
  —цитат от коментар 24 на tacheaux

  Не е проблем- Ресторант на края на Вселената се държи от Алибегов, резервиран е само за българи.

 70. 71 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Накратко казано г-н Смилов: без Борисов по борисовски.

 71. 72 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#13] от "pafaka22":Още преди 2500 г Сократ и Платон са доказали, че демокрацията е зло. Че и Сократ направо демократично са го отровили.
  —цитат от коментар 51 на Dimitar Kunev

  По-скоро са доказали, че злото е зло. И формата, която приема няма отношение към природата му.

 72. 73 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Весело

  До коментар [#31] от "wre501051215":

  " След Кире и Асан дълго няма да има нови месии.Ще държат сухонпоне 10 години,както беше с НДСВ."

  Евроатлантикът не мисли като тебе ! Неговото месианство още не е приключило, според него !

 73. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#72] от "Петър Георгиев":

  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 75 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#66] от "К2":
  —цитат от коментар 69 на stargate


  Сега остава да обясниш как коментираш нещо което не си прочел.Или звездите ти го говорят?А

  SHADOWS of SOFIA
 75. 76 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 252 Любопитно

  Заглавието, като за мен:
  Месиите са ни демо, а демпокрацията- мес.

 76. 77 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":нашето общество близо 2/3 от хората си признават, че по по принцип не четат новини за научни открития======Четем четем.... :)Последния път, Вселената се свиваше.....а по предния път се разширяваше....Да видим какво ще стане по нататък....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Свива се от ислямис..ти...Хихи...Турция,АфганистанИран са гроги...

  shlshlshlshl
 77. 78 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Вярването изключва мисленето, но включва глупостта.

 78. 79 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Вярването изключва мисленето, но включва глупостта.
  —цитат от коментар 78 на Roumen Stoilov


  Дааа, глупостта е не преходна.

  SHADOWS of SOFIA
 79. 80 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Демокрацията е самоуправление. Да се избира месия или диктатор (силна ръка) представлява отказ от демокрация/самоуправление.

  Истината ни прави свободни.
 80. 81 Профил на ekf19649671
  ekf19649671
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Хората над 60 години по време на промените от 1989-а са били трийсет-четирийсет годишни - те са били тогавашните млади почитатели на реформите и демокрацията. Днес сред тях са и голяма част от скептиците."

  И какви са изводите? Младите, живели само през демокрацията, я харесват, защото не познават друго. Старите помнят по-добрите времена преди 89-та и са скептични към демокрацията. Логично.

 81. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 83 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":
  —цитат от коментар 54 на stargate

  Нека да го кажем така: Мнозинството решава кой ще го води за носа. А други решават какво ще е мнозинството..

 83. 84 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 800 Разстроено

  До коментар [#1] от "Gretel":

  Пак не си разбрала, моме.

 84. 85 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#84] от "До руските мекерета":

  “ Пак не си разбрала, моме.”
  ——
  Остава си за моя сметка. Ти тичкай да гласуваш, не си губи времето с мене… само ти си ни надеждата срещу руските мекерета

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 85. 86 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Хората над 60 години по време на промените от 1989-а са били трийсет-четирийсет годишни - те са били тогавашните млади почитатели на реформите и демокрацията. Днес сред тях са и голяма част от скептиците."И какви са изводите? Младите, живели само през демокрацията, я харесват, защото не познават друго. Старите помнят по-добрите времена преди 89-та и са скептични към демокрацията. Логично.
  —цитат от коментар 81 на ekf19649671


  Нищо логично няма. И аз съм живял по време на комунизма и нищо хубаво нямаше тогава. Родителите ми с висше образование получаваха по 220 лв заплата. В магазините беше пълна мизерия и луканка и салам се купуваха с връзки.За кола се чакаше по 10 години.Имаше режим на тока.

 86. 87 Профил на ekf19649671
  ekf19649671
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "qxg511087452":

  Пълни глупости и грантаджийски клишета. Очевидно не си живел тогава или си бил лапе.

 87. 88 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 252 Неутрално

  [quote#86:"qxg511087452"][/quote]

  Режимът на тока беше донякъде приятно изживяване за дете като мен- все пак не падаше нета, или батерията на телефона, или нещо друго съвременно-апокалиптично :-)
  Но Унитрата също мълчеше, Блеки и Удо- също :-( Виж, четене на книга на свещи, или разказите на дядо изискваха много.
  На възрастните какво им е било- не знам. Но мен "два има- два няма" ме забавляваше повече, отколкото да ме е ядосвало.

 88. 89 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2752 Весело

  Винаги правя обратното на това, което казва Смилов. И досега не съм бъркал. Жалко за моя университет, че има такива грешни хора в него сега. Но - написанато остава и Народът ще потърси сметката, както преди 76 г.

  —цитат от коментар 48 на Dimitar Kunev


  Ти некъф носталгик ли се явяваш?Клета майка България пак ще стене от чугуни .
  —цитат от коментар 50 на К2  Този е от по-новите соцносталгици. Абе къде изчезнаха по-известните като вържан, джудика, каменданта, бай Таньо, симчо, пророк илия, иванов, да не говорим за влад задунайски от детските години на форума?


  Пазете се от доносника vesolr
 89. 90 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#86] от "qxg511087452":

  Много хора бъркат носталгията по младостта с носталгия по соца.

 90. 91 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#80] от "Forest":

  +++

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 91. 92 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#50] от "К2":"Ти некъф носталгик ли се явяваш?"Виж му следващия коментар: Русия - модел за успешно социално управление.Той е от партията на Костя Копейкин, залагам 100 лева.
  —цитат от коментар 55 на Norman Granz


  Трола на Радев прави коментар срещу Путин - безценно. Евалла ве Грънец.😁😁😁

 92. 93 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#85] от "Gretel":

  Tака е, моме, сметката ти понабъбна.

 93. 94 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 971 Разстроено

  До коментар [#23] от "padrino":

  Това, че избирателите имат право на глас не означава че са имали прво на избор ...

 94. 95 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 971 Весело

  До коментар [#41] от "realguru":

  След като старите партий са се доказали, че не могат какво остава на избирателя освехн да търси нещо различно сред новите играчи? Не вярвам след ФЕРБ да настъпи 3 пъти една и съща мотика ...

 95. 96 Профил на jeanne_dark
  jeanne_dark
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Президентът разби партиите на промяната и ги направи врагове.Удари нож в гърба на БСП , като се прояви като един голям неблагодарник.Корнелия Нинова изстреля Румен Радев в политиката, а той реши да превземе партията.Всъщност Румен Радев ще бъде министър председателя в сянка.Много опасна ситуация.Опасна, защото този човек няма качества за такива дела.Като гледах снощи как коментира Ковид кризата-отвратително.Изобщо не му пука за загубилите си живота български граждани от некадърното му управление.И в каманията навсякъде без маски един до друг.

 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK