FAZ: Парламентарната демокрация в България се превръща спектакъл на малцинството

FAZ: Парламентарната демокрация в България се превръща спектакъл на малцинството

© ReutersНа тези избори на карта е заложено много - това е третият опит за окончателно изтласкване на Бойко Борисов от властта, пише Михаел Мартенс във ФАЦ. Статията е преразказана от "Дойче веле" под заглавие "Бита карта ли е Бойко Борисов?".


Историята на българската демокрация от 1990-а година насам и така изобилства от сътресения, но дори от тази гледна точка случващото се през тази година е необичайно - трети парламентарни избори, след като на два пъти съставянето на правителство се оказа невъзможно. "Проблемът на опозицията има име - Бойко Борисов. Опозицията смята, че той носи цялата вина за злините, сполетели България. Но това е точно толкова преувеличено, колкото и твърдението, че Борисов невинаги се съобразява с основните правила на демокрацията и правовата държава", пише Михаел Мартенс във ФАЦ.


Авторът посочва, че допитванията отреждат първо място на ГЕРБ на тези избори. Но нейният очакван успех е и основен проблем на опозицията, която иска да отстрани Борисов. Според прогнозите, в новия парламент ще влязат шест, а може би и седем партии - респективно може да се образува математическо мнозинство срещу Борисов. Но изключително хетерогенната опозиция вече на два пъти така и не успя да превърне математическото си надмощие в политическо. Като и този път формирането на мнозинство се очертава трудно, прогнозира Мартенс. "При положение, че опозиционните партии продължават да държат на целта си непременно да отстранят от властта ГЕРБ и нейния патриарх Борисов, най-вероятно ще е необходимо хетерогенна четирипартийна коалиция."
Пак в сферата на предположенията е, че ако се създаде реформаторско правителство, в него централна роля ще играят двамата харвардски възпитаници Кирил Петков и Асен Василев. Но засега е напълно несигурно, че ще може да се състави коалиция, която да сложи край на неуправляемостта. ФАЦ цитира Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика с думите: "Очакванията на населението, че най-накрая ще се сформира правителство, са високи. Това го знаят и политиците. От гледна точка на предстоящите важни решения България има нужда от избрано правителство, тъй като твърде много сфери са в застой". Чернева посочва като примери финансирания от ЕС план за възстановяване и преструктурирането на енергийния сектор.


Ако обаче тенденцията от двата предишни избора се задържи и правителство отново не бъде избрано, парламентарната демокрация в България е под заплахата един ден да се превърне спектакъл на малцинството, отбелязва Михаел Мартенс.


Австрийският "Дер Щандарт" сравнява събитията в България с филм, в който постоянно се случва все едно и също - гласува се, не се съставя правителство, след което пак и пак. Все пак вероятността Бойко Борисов да стане още веднъж премиер не е много голяма. Тъй като почти никой не иска да се коалира с ГЕРБ, чието управление ще се запомни най-вече с това, че възседна прокуратурата и допусна олигарсите да разпрострат мрежите си. В последните години на Борисов олигарсите обаче загубиха влияние, някои се установиха в чужбина. Ерата Борисов изглежда приключва.


"Дер Щандарт" обаче пише, че Петков и Василев не изключват напълно вероятността от коалиция с ГЕРБ. И накрая най-вероятно ще трябва да избират между ГЕРБ и социалистите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK