Българските политици бягат от проблемите на хората

Българските политици бягат от проблемите на хората

© ReutersПандемията, образованието, енергетиката, инфлацията - важни теми като тези липсват в партийните програми. Политическото противоборство измести проблемите на хората, отбелязва Емилия Милчева в коментар за "Дойче веле".


Настъпи денят, след който политиците ще замълчат и повече няма да споменат как са обещавали да възродят, променят, оправят и стабилизират България. Поне до следващите избори. Избирателите чуха обещания, обвинения и оправдания. Кандидатите се кълняха в морал, честност и дълг към родината, патетиката отново замени прагматизма, а политическото противоборство измести проблемите на хората. Есенните избори дойдоха с нов пик на пандемията, поскъпнали храни, инфлация и изпитания за много бизнеси - за разлика от пролетната еуфория за промяна. Избирателите така и не чуха как ще се решат тези проблеми.


За пандемията и здравеопазването
Пандемията липсва в разделите за здравеопазване на предизборните платформи, така и непроменени от пролетта насам. Няма я и в тази на "Продължаваме промяната" - най-новия политически проект, който дебютира на изборите днес. Сякаш не е напрегнала до крайност системата на здравеопазване, не е довела до бърнаут медиците, не е поставила България сред първенците по смъртност от Ковид-19. Политиците бягаха от този дневен ред, независимо че избирателите искат да знаят дали ако дойдат на власт, ще запазят зелените сертификати и от какво зависи отпадането им. Как ще се справят с най-слабия в целия Европейски съюз процес на ваксинация, чиито показатели са по-близки до африканските.


Наред с това гражданите на най-бедната в ЕС държава са сред тези, които доплащат най-много за здравеопазване, почти 50 процента. Има ли политическа воля да бъде наложен контрол чрез електронното здравеопазване на парите на входа и изхода на системата, за да спре източването на НЗОК чрез мними болни и фалшиви изследвания?


За държавните предприятия и дружества


Да, стотиците милиони левове, преминали през държавни предприятия и дружества без ефект за публичното благо, са шокиращо разхищение за бедна държава с лоша инфраструктура. Част от тези пари се оказаха и изтеглени кеш, без да реагира нито една институция. Но нито една партия не е обяснила какво смята да прави с държавните фирми - кои да останат и в кои сектори, кои да бъдат закрити, какво да се прави с Държавната консолидационна компания, прибрала доста от тях под шапката си.


Как да бъде подобрен контролът, така че дружества като "Ученически отдих и спорт" да не фактурират безнаказано хиляди фалшиви почивки, а "Автомагистрали" и "Монтажи" да не раздават огромни аванси на свързани фирми. А може би е по-добре изобщо да ги няма, вместо да служат като сифон?


За образованието и неговото качество


Каква е връзката между "чипираните" от фалшиви новини противници на ваксините, все повечето функционално неграмотни и качеството на българското образование? И тези теми не са сред любимите на политиците, особено преди избори не искат да гневят съсловието, едно от най-големите - педагозите надхвърлят 90 хиляди, само в училищата са близо 70 000.


Увеличението на заплатите на учителите не доведе до качествено по-добро образование. Какво да се прави тогава - партиите и програмите им не казват.


За енергийната сигурност


Енергийната сигурност на България е национален - и европейски проблем. Но и за това политиците не говорят.


За какви количества газ ще се преговаря с Русия догодина, когато изтича договорът с "Газпром" (и най-сетне влезе в действие интерконекторът с Гърция), за 10 години или наполовина по-малко, каква част от договореното ще е по клаузата take or pay - 80 процента като сегашния или По темата "газ - Русия" нито една от партиите с шансове за парламента не е изразила ясна политическа позиция. Също и докога Българският енергиен холдинг ще плаща дълговете на столичната "Топлофикация", ще заработи ли на пазарни принципи Българската независима енергийна борса и каква работа може да бъде осигурена на над 15-те хиляди заети във въглищната индустрия и още няколко хиляди в съпътстващи дейности.


За хляба, олиото и инфлацията


Прогнозите на анализаторите сочат, че инфлацията, покачила се до 4,8 процента на годишна база - от септември 2020-а до септември 2021-а, догодина ще се успокои. Въпреки това цените на олиото, поскъпнало с 36 на сто за година, по-високите цени на хляба и основните хранителни стоки са проблем за поне една трета от българите - тези 33,6 на сто в риск от бедност и материални лишения, според Евростат.


Системата на социално подпомагане в България има нужда от осъвременяване, като се вземат предвид не само нуждите от храна и отопление, но и образователните и културните потребности.


Не остана много за култура. Но за нея политиците изобщо не говорят.


Три от шестте партии, на които социолозите гарантират участие в 47-ия парламент, искат да управляват - и ще им е за първи път. А не знаем какви политики ще предложат за острите проблеми (освен че имат съвпадения във възгледите си за главния прокурор и неговата недосегаемост). Липсата на смислени дебати плюс апатията и разочарованието на избирателите улесни политиците да избягат от отговорите и да прибягнат до казуистика.


Каквото и да кажат след 14 ноември, поне няма да се кълнат в почтеността на намеренията си.


Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Кви хора,ве?Кви проблеми???
  Трябва да се краде!!!Бързо!!!

 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Даа....."Българските политици бягат от проблемите на хората"
  Те стават политици за да си решат своите проблеми.....

 3. 3 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 324 Весело

  хенс- ни съ хора!
  Ноторен факт :-)

 4. 4 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Българските доморасли "политици" са като оня, дето разправял:"Бе, аз не съм гинеколог,мъ може да погледна..."

 5. 5 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Българските доморасли "политици" са като оня, дето разправял:"Бе, аз не съм гинеколог,мъ може да погледна..."

 6. 6 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Прост народ, слаба държава. За кой ли път се доказва сентенцията. Аз гласувах Бойко да влезе в затвора, това е!

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 7. 7 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Milcheva e edin ot malkoto silni jurnalisti v Bulgaria

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Кви хора,ве?Кви проблеми???Трябва да се краде!!!Бързо!!!
  —цитат от коментар 1 на makemydayy


  "Българските политици бягат от проблемите на хората "

  Кои по-точно , Еме ? Със сигурност ПП ПП не са политици , а "прави мошеници "!

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1090 Гневно

  Не бягат, те просто НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ от тях!!!

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4180 Неутрално

  След опита си от последните над 30 години години хората с право искат честно и прозрачно управление, иначе което и да е коалиционно правителство ще загуби много бързо доверие и ще стане обект на атаки от поддръжници и опозиция.

 11. 11 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Политик и грижа за нуждите на хората!?!?
  Две абсолютни несъвместомости, не само в БГ.
  Маймунското в човека все още надделява над човешкото.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 12. 12 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Българските политици създават голяма част от проблемите на хората.

 13. 13 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 147 Неутрално

  ГЕРБ искаше да стане диктатурка, това се готвеше Бай Банкъо, но тази ужасна демокрация и тези неприятни избори - го спънаха.

  СДС е пагубно - независимо под каква форма се проявява.

 14. 14 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Бълхи да ги налазят, въшки да ги изядат пустите ни политици.

 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Немска како, не си казала за дървата за огрев. Има още какво да учиш от истинските артисти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Това, че бягат от пикантните въпроси е ясно. То затова и хората не ходят да гласуват понеже искат нещо просто, което се проверява дали е изпълнено лесно. За енергийната независимост чух някои неща като ВЕЦ на река Дунав, централи на геотермална енергия и удължаване използването на АЕЦ Козлодуй, а ТЕЦовете да минат на газ и евентуално да се проучи дали може да се правят някакви неща от пушека при горене на въглищата. Би ми било интересно да видим дали ще довършат газовата връзка с Гърция, за да може да почнем да купуваме газ чиято цена се определя по различен начин. Инфлацията е внесена от чужбина, защото ние нови пари не печатаме за разлика от ЕЦБ и Федералния резерв на САЩ. Тоест който ви обеснява, че ще компенсира домакинствата с пари означава, че ще създаде още инфлация. Тока може да се намали ако се осредни цената от всички електроцентрали и спрем износа, а не определени хора да взимат евтиния ток и да го продават в чужбина, но и за това не казват нищо.

 17. 17 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Това, че бягат от пикантните въпроси е ясно. То затова и хората не ходят да гласуват понеже искат нещо просто, което се проверява дали е изпълнено лесно. За енергийната независимост чух някои неща като ВЕЦ на река Дунав, централи на геотермална енергия и удължаване използването на АЕЦ Козлодуй, а ТЕЦовете да минат на газ и евентуално да се проучи дали може да се правят някакви неща от пушека при горене на въглищата. Би ми било интересно да видим дали ще довършат газовата връзка с Гърция, за да може да почнем да купуваме газ чиято цена се определя по различен начин. Инфлацията е внесена от чужбина, защото ние нови пари не печатаме за разлика от ЕЦБ и Федералния резерв на САЩ. Тоест който ви обеснява, че ще компенсира домакинствата с пари означава, че ще създаде още инфлация. Тока може да се намали ако се осредни цената от всички електроцентрали и спрем износа, а не определени хора да взимат евтиния ток и да го продават в чужбина, но и за това не казват нищо.

 18. 18 Профил на jeanne_dark
  jeanne_dark
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Президентът разби партиите на промяната и ги направи врагове.Удари нож в гърба на БСП , като се прояви като един голям неблагодарник.Корнелия Нинова изстреля Румен Радев в политиката, а той реши да превземе партията.Всъщност Румен Радев ще бъде министър председателя в сянка.Много опасна ситуация.Опасна, защото този човек няма качества за такива дела.Като гледах снощи как коментира Ковид кризата-отвратително.Изобщо не му пука за загубилите си живота български граждани от некадърното му управление.И в каманията навсякъде без маски един до друг.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Чета и не вярвам на очите си. Автора на този текст е била някъде другаде и е пропуснала кампанията.
  Аз не казвам, че съ м срещал в много платформи и послания тези, за това как да се справим с пандемията ( проблем между нас казано с който не са се справили и повечето, далеч по уредени от нашата държави), но че имаше място в редизборната кампания е факт. Почти всички доста фриволно критикуваха мерките или липсата им в другите и леко премълчаваха какво биха нашравили те, с изключение на дебили като копейкин. А възможното решение, поне към момента е едно - да се ваксинираме. Но както провяваме своята самобитност, като НЕ гласуваме, така постъпваме и с ваксинирането - национални особености.
  Що се отнася до другите тези, с изключение на енергетиката, където отново проблема освен местен е и европейски и световен, всеки изпращаше свите послания в една или друга посока. Дали тези послания са били добри и реализируеми е отделен въпрос, но ги имаше и родния избирател и наблюдателите като нашата авторка можеха и вероятно трябваше да кажат своето мнение по въпроса а не после да твърдят, че ги няма. Нещо повече, направха се промени в бюджета, раздадоха се коменсации, отново ще кажа, че може да са, но и да не са, най-правилните решения
  , но бяха обект на дскусии, е може би не най-продуктивни, но толкова си можем.
  Що се отнася до енергетиката, баце и там се изцепи, че има решение как цените да се върнат в предкризисното им дередже и спокойно можеше да се види как корабче плава влявото му око. Но това са особеностите на избори по нашенски.

 20. 20 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1272 Гневно

  '' избирателите искат да знаят дали ако дойдат на власт, ще запазят зелените сертификати и от какво зависи отпадането им.''

  Не! Нееее...
  избирателите искат да знаят, дали ако дойдат на власт, ще ПРЕМАХНАТ зелените сертификати и КОЛКО СКОРО ще СТАНЕ отпадането им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK