Нито една повече! Незабавни мерки срещу насилието над жени

Фондът за жените призова управляващите да се задействат спешно. На 25 ноември от 18.30 ч. пред Съдебната палата ще се проведе протест срещу насилието.

© Юлия Лазарова

Фондът за жените призова управляващите да се задействат спешно. На 25 ноември от 18.30 ч. пред Съдебната палата ще се проведе протест срещу насилието."Дневник" препубликува отвореното писмо на Българския фонд на жените до новите управляващи от страницата на организацията.


В навечерието на 25 ноември, Международния ден на ООН за борба с насилието над жени, и на фона на невиждана ескалация на домашното насилие, причинена от COVID-19 пандемията и наложените изолационни мерки, за поредна година от Български фонд за жените броим труповете на жени, изгубили живота си от ръката на своите настоящи или бивши партньори, бащи, синове или други близки мъже.


Последният подобен случай е убийството на Евгения Владимирова от София. Убита по особено жесток начин от своя съпруг, Орлин Владимиров, който с помощта на баща си слага тялото на жена си в куфар и го изхвърля в покрайнините на Перник. Днес Орлин "съжалява за случилото се", сякаш сам не го е извършил, сякаш не е убиец. И сякаш той не е поредният настоящ (или бивш) съпруг или партньор, който убива жена след години на тормоз и домашно насилие.
По данни на медийни публикации и според сайта spasena.org,


от началото на 2021 г., 15 жени са изгубили живота си, убити от близък до тях мъж.


Този тип насилие наричаме фемицид. Това е престъпление от омраза, извършено на основата на пола - срещу жена, защото е жена. Тези престъпления са възможни в България и навсякъде по света, заради патриархалната култура, според която жените трябва да се подчиняват на мъжете; заради половите стереотипи, според които жените трябва да си "знаят мястото" в кухнята и заети с децата; заради схващанията, че ревността е потвърждение за любов и напълно легитимен повод за убийство - дори съдът я тълкува като смекчаващо вината обстоятелство, а не като опасен сигнал за собственическо отношение и упражняване на контрол.


Повтаряме, това престъпление е фемицид. И напомняме, че дефиниции за насилие, основано на пола,


престъпления от омраза, извършени на основата на пола и фемицид, липсват в българското законодателство.


Няма ги нито в Закона за защита от домашно насилие, нито в Наказателния кодекс. Няма ги, въпреки убитите 15 жени през тази година, известни ни от публикации в медиите, и въпреки стотиците убити жени през последните няколко години. За истинските мащаби на проблема можем единствено да гадаем, тъй като държавата не събира статистика, но по данни на Световната здравна организация и Европейската агенция за човешки права (FRA), всяка трета жена е жертва на насилие.


Българският фонд за жените призовава новоизбраните народни представители и бъдещите членове на правителството, наред с държавния глава, приоритетно да се ангажират с борбата с домашното насилие и насилието над жени, което засяга всяка трета жена в България и бележи драстичен ръст в условията на Covid-19, и незабавно да предприемат следните мерки:

 • Приемане на промените в Закона за защита от домашно насилие, инициирани и разработени от Министерството на правосъдието в началото на 2021 г. и получили безпрецедентна подкрепа от редица граждански организации и експерти по време на публичното им обсъждане. Те ще доведат до въвеждане на мерки за превенция на домашното насилие и насилието над жени, събиране на официална статистика за размерите на проблема (в момента такава липсва), разкриване на нови кризисни центрове за настаняване на пострадали от насилие (един кризисен център във всеки областен град), създаване на координиращ орган за борба с домашното насилие и други.
 • Въвеждане на дефиниции за фемицид, насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола, в Закона за защита от домашно насилие и в Наказателния кодекс.
 • Поемане на политическа отговорност за борба с насилието над жени и домашното насилие, остро осъждане на всеки акт на насилие, основано на пола, и активна роля в справяне с проблема от страна на всички отговорни институции.
 • Инвестиция в постигане на равнопоставеност на половете в България и в организации, работещи за правата на жените, увеличено финансиране за услугите за пострадали от насилие, включително и горещите телефонни линии, средства за провеждане на информационни кампании за борба с насилието над жени на национално ниво.
От Българския фонд за жените вярваме, че България се намира в безпрецедентна ситуация на политическа, икономическа и здравна криза, но и има шанс за промяна и поемане на политическа отговорност за справяне с неглижирани обществени проблеми. Насилието над жени и домашното насилие е обществен проблем с размерите на пандемия. Това не е проблем на жените и момичетата в България, а проблем на цялото българско общество, проблем, който има реални социални и икономически измерения.


Докато България продължава да е гробище за жени, нито една криза не може да бъде напълно преодоляна


и нито една реформа - качествено извършена.


Призоваваме бъдещото правителство и бъдещия състав на Народното събрание да демонстрират истински ангажимент срещу насилието над българските гражданки и да предприемат незабавни мерки. Всеки изгубен ден може да струва човешки живот. Призоваваме институциите да включат в решаването на проблема дългогодишни експерти от гражданския сектор и да създадат условия за конструктивно партньорство!


Призоваваме и всички български граждани към нулева търпимост към домашното насилие и насилието над жени! Призоваваме Ви да заявите своята нулева толерантност като дойдете и на протест срещу насилието над жени, организиран от Феминистки мобилизации, който ще се проведе на 25 ноември от 18.30 ч. пред Съдебната палата под надслов "Нито една повече"! Нека нито една българка повече да не бъде тормозена, насилвана, убита!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (175)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  И тези ли са слушали пънк?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Приемане на промените в Закона за защита от домашно насилие, инициирани и разработени от Министерството на правосъдието в началото на 2021 г. и получили безпрецедентна подкрепа от редица граждански организации и експерти по време на публичното им обсъждане.

  Не е важно дали са получили подкрепа от безпрецедентно голям брой соросоидни граждански организации и соросоидни експерти, а дали са получили подкрепа от българското общество и българските семейства, неуважаеми. А те не са.

 4. 4 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 866 Разстроено

  “…на фона на невиждана ескалация на домашното насилие, причинена от COVID-19”

  -Забележете, вирусът (а не мерките) вече причиняват домашно насилие…

  Загубата на човешки животи породени от “мерките” вече не са трагедия, а статистика :(

  Като гледам, за по-добрата половина от обществото останаха два изхода от ситуацията:

  1. Да се сертифицират - ваксините ще ги освободят и от домашното насилие

  2. Да се станат родопчанки:

  https://m.dir.bg/dnes/krimi/rodopchanka-zhertva-na-domashno-nasilie-ubi-nasilnika-si-s-nozh-v-sartseto

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1526 Весело

  До коментар [#6] от "yxw38637716":

  Ми не е лична собственост, но някак да се ожениш за някои, да те издържа, да гради с теб години дом и ти да спиш със съседа дет не е вложил нищо...

  Абе ако не е девствена, не се жени за нея според мен.. Не можеш да превърнеш леката жена в домакиня :))) Опита ли всички видове сладолед, няма как да се съревноваваш с твоя ванилов :))) Винаги ще те сравнява с всички други мъже с които е била..

  Представи си, че е била с 10. Минава градис периода в началото на всяка нова връзка и веднага почва да мрънка за всичките ти недостатъци в сравнение с Чад, Джамал, Хасан, Масан.. Абе... Ваша работа :)))

 9. 9 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ramon Asvalda":

  Имам един въпрос... 20 години си си разрушавал организма да градиш дом, създава ти деца и едва тогава разбираш, че децата не са твой ... Как бихте се почувствали ?

  Е статистически на някои места това се случва 30% от случайте :))) Ти си портмонето, а генетичното дарение го прави някои дето тя счита за по генетично привлекателен от теб :))) Кукувици

 10. 10 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Жената Е собственост на мъжа си. Разбира се, това не е като къщата или колата ти, или някоя друга вещ да ти е собственост. Това е важно да го уточня, понеже е ясно, че много хора гледат на живота от чисто материална гледна точка и съзнанието им е толкова изкривено от мателиализъм и консуматорство, че всичко си го представят по този начин. Жената трябва духовно и в съзнанието си да принадлежи на мъжа си и той на нея. В едно семейство няма място за АЗ. Има само ние.

 11. 11 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Не знам дали е нужно промяна в законодателството - достатъчна е според мен сензитивност към половата тема в съдебната система - и прокуратура, и съдии, които да не забравяме имат инструмент в мотивите да споменат обществено значими акценти. Ако се установи практика на прилагане на максималната строгост на закона в тези случаи, а не семейната среда да се смята като оневиняващо обстоятелство, мисля, че е достатъчно.
  Ето в този случай - ами не е афект, искал я е непременно мъртва, щом я е омотал във фолио. Това е фактор на предумисъл, който много добре се подкрепя от поведението по укриване на престъплението след това. Предумишлено е убийството, с утежняващи обстоятелства - наказание, за убиеца и за съучастниците, вкл. и приятели, които са затаили знаниеито се за престъпно деяние.

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1526 Весело

  Не си струва да биете жените.. Те са наказани от природата достатъчно :))) Красотата и плодородието при тях трае изключително кратко време и един ден се събуждат невидими в празен дом с котки :)))

  Аху иху от чеп на чеп до 35, след това дълга и студена зима.. :))) Покажи й вратата, има справедливост в природата и без да си създаваш главоболия.. Ти можеш да си намериш партньор дълго след като тя е заприличала на крокодилска чанта... Ако се поддържаш разбира се..

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Гневно

  От коментарите по-горе разбирам ,че ,,изконно"право на БГ мъжагата е да бие жена си. Който не бие жена си е джендър и гей

 14. 14 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1276 Весело

  "Това е престъпление от омраза, извършено на основата на пола - срещу жена, защото е жена"

  Глупост след глупост.. Останалите убийства и те са на основата ма пола - срешу мъж, щото е мъж... Въобще, остана ли нормален човек, който да се връзва на нелепиците на либерастията?!

  Sic transit gloria mundi
 15. 15 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Жените могат да бъдат много лоши,в зависимост от цикъла си, възрастта си, настроенията си и когато отмъщават.Тогава не разбират,че мъжът е по-силен физически и също може да подивее от алкохол,умора,ревност

 16. 16 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  По данни на медийни публикации и според сайта spasena.org,
  от началото на 2021 г., 15 жени са изгубили живота си, убити от близък до тях мъж.
  Този тип насилие наричаме фемицид. Това е престъпление от омраза, извършено на основата на пола - срещу жена, защото е жена.
  —цитат от коментар 0 на статията


  В повечето от споменатите случаи престъпленито не е от омраза, а от любов/ревност. Както и последния случай. А това че е срещу жена, ами не е защото е жена, а защото е сложила рога на мъжа си.

  Сам съм, други няма...
 17. 17 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  Сори, ама има достатъчно състави по НК.. Убийството си е убийство.Без значение дали е убит мъж или жена.. Насилието и телесните повреди също..Да пишем специален НК за жени?!

  Sic transit gloria mundi
 18. 18 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1526 Весело

  До коментар [#13] от "hodounski":

  Нека не забравяме, че и жените предпочитат по агресивни мъже... Но отговорността пада върху всички мъже както винаги..

 19. 19 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1276 Весело

  Убийствата от ревност, станаха " убийства от омраза"..Леле, леле..

  Sic transit gloria mundi
 20. 20 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Не разбирам глупаците, които бият жените си. Ядосан си, не се разбирате, просто се разделете. Защо трябва да трупаш негативна енергия, вместо да продължиш напред? Имаш един живот и не си заслужава да го пропилееш в ежедневни караници.

 21. 21 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Класика, евала... имаме нов фаворит

  "Докато България продължава да е гробище за жени..."

  петьо блъсков с "България уби дете" отстъпва водачеството на чарта за най-сърцераздирателно послание
  очакваме новите предложения

  https://www.youtube.com/watch?v=aymj5wcIhiY

  Je suis дани кирилов
 22. 22 Профил на qtr32646639
  qtr32646639
  Рейтинг: 22 Неутрално

  "от началото на 2021 г., 15 жени са изгубили живота си, убити от близък до тях мъж."

  И при общо над 100 убийства годишно това е много ли? Ами мерки срещу другите видове убийства? Да, не е хубаво да се убиват хора, включително и жени, но колко от тези 15 са уличени в изневяра например? За убийство след изневяра в много страни дори не се лежи в затвора, включително и западни такива, тъй като се счита за 100% смекчаващо вината обстоятелство. Последният случай с убитата жена също е от тоя тип. Ами да не изневеряват. В подобно неконтролируемо състояние много мъже биха убили. Требва да се вземат мерки срещу женската изневяра и курвенщина и нема да ги убиват. Напускай своя партньор и се чукай с който искаш.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Що за ориенталски предразсъдъци изповядват българите. Като ти изневерява или те дразни, постъпи цивилизовано, разведи се.

 24. 24 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Диво племе сме си още. Доста ориенталско ни е мисленето за семейството. Стигмата около разводите и колко било срамно да "не можеш да задържиш" жена. На такива хора се гледа като на женчовци, а те за да докажат, че не са, прибягват до насилие. Жалко за българските жени, защото те са доста по качествени от Ганьо.

 25. 25 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#22] от "qtr32646639":

  Обикновено при изневяра се бият мъжете.. Макар, че реално те може да не са знаели, че е заета ако им е казала, че се е развела или е свободна..

  Просто сме генетично програмирани да не искаме да нараняваме жени и деца.. В повечето случай.. Като ако видим жена нуждаеща се от помощ сме по склонни да помогнем на нея отколкото на мъж в подобна ситуация..

 26. 26 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hristov":

  Хайде ако не могат умисъл в случая, въпреки, че според мен има - то имат безпомощно състояние, скенофобия (закриването на лицето е фундаментален маркер за омраза), в условия на домашно насилие. Три члена имат.
  Максималната граница + за съучастниците + специално упоменаване в мотивите на специфичните обстоятелства.

 27. 27 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Сигурен съм, че има психопати и изверги.
  Сигурен съм, че има също така психопатки и комплексарки.
  Не съм сигурен кой над кого прилага по-голям тормоз.
  Миналата седмица бях призован за свидетел на криминално дело (гражданско задължение в САЩ) с подобна тематика.
  Ако една жена си втълпи, че мъжа й е откажен и психопат и го третира като откачен и психопат, то той има всички изгледи евентуално да стане такъв.
  Което не извинява всички кретени и психопати.
  Но при семеен скандал ако влезе полиция в къщата поне тук в Тексас първото, което ще направят е да помолят настоятелно (или да наредят) на съпруга да се изнесе и да продължи да се оправя от разстояние.
  Слава Богу не съм го изпитвал на собствен гръб, но го зная от хора, които пък го знаят от първа ръка.
  Личното ми мнение е, че подобно на ситуацията с негрите обществото допусна ситуация в която проблемите не са разрешени, но пък има нови - черните , гейовете, джендърите и жените ни се качват на главите.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 28. 28 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Ама съседите били казали, че няма домашно насилие - ами щом я е душил, преди да я умъртви, това какво е. И еднократен акт да е, пак е акт на насилие, в дома ли, значи е домашно насилие.

 29. 29 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1526 Весело

  До коментар [#23] от "Роси":

  Цивилизовано е да не се жениш за мастия :)) Остави я.. Да бъде свободна, да фърка в джунглата от клон на клон..

  Незнам просто как... Мен мисълта да ядат от една чиния 10 човека подред и най накрая да дойде твоя ред, че и пръстен да искаш да й слагаш.. Някак ми е свръх гнусно това..

 30. 30 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#27] от "Боби Колев":

  Ако ти се струва нередно полицията да пази жените, значи си объркал посоката в която си емигрирал. На изток е трябвало, не на запад. Все по трудно ще ви е на хора като теб да живеете в цивилизовани общества.

 31. 31 Профил на qtr32646639
  qtr32646639
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  Не става въпрос за предразсъдъци и пр. тъпотии, а за вродени инстинкти, водещи до неконтролируемо състояние и предпоставки за убийство. Естествено, че повечето мъже напускат жените си при изневяра, иначе убийствата на жени щяха да са поне по 1500 годишно, вместо 15. Но има и такива, които не успяват да се контролират. Не само защото са по-избухливи, а просто има периоди в живота на всеки човек, когато всичко около теб се руши и изпадаш в такова състояние, че с нещо подобно чашата окончателно прелива и ти пада пердето.

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Наивно е да си мислиш, че с промени в някакъв закон ще се реши нещо.

  Не мисля че случай описан в статията, може да бъде предотвратен каквито и закони и мерки да се вземат.

 33. 33 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Чл. 115. Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години.
  Чл. 116. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) За убийство:
  3. на баща или на майка, както и на рожден син или на рождена дъщеря;
  4. (доп. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) на бременна жена, на малолетно лице или на повече от едно лице;
  5. на лице, което се намира в безпомощно състояние;
  6. по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост;
  6а. (нова - ДВ, бр. 16 от 2019 г.) извършено в условията на домашно насилие;
  ...
  наказанието е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

  Какво повече? Смъртно наказание ли искат?

 34. 34 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Грант даден - грант приет... Все пак е добре да се маркират статиите платени от спонсора
  —цитат от коментар 5 на 100 Рублей за Доллар


  Мда- няма да е лошо. За филмите има подобно изискване- някой платил на продуцента- да му рекламират майонезата (или квото и да е), във филма- маса сцени- как някви "щастливци" маат майьонеза (от определена марка)- сутрин, обед и вечер.

  Обаче в началото на филма си пише- имало "продуктово позициониране".

  Щото са играли парички.

  Из вестниците се срещат така наречените "платени публикации"- демек- някой си платил за статия, в която ясно ти обясняват кой точно продукт да ползваш (демек- да си купиш)- срещу акне.

  Щото и тук са играли парички, платено е.

  Ако някоя намси-ква организация обаче- шари грантове- това не влиза към "платеното", респективно- не се обявява никъде. Едва ли не- щенията на "организацията" са символ- веруюто на обществото!

  Отбележете го, бе- ако са играли парички- обявете го!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  "Този тип насилие наричаме фемицид. Това е престъпление от омраза, извършено на основата на пола - срещу жена, защото е жена."

  За съжаление, повечето престъпления са срещу съпруги или такива с които са имали отношения или живеят на семейни начала, а не случайни жени.

  Ако бяха случайни жени да кажем че е фемицид, ама не е.


 36. 36 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Що за ориенталски предразсъдъци изповядват българите. Като ти изневерява или те дразни, постъпи цивилизовано, разведи се.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Не сме само българите. Изперкването от ревност (любов, омраза и т.н.) се среща при всяка нация.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 37. 37 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1526 Весело

  До коментар [#32] от "realguru":

  Тука целта е да се представят мъжете в лоша светлина като цяло..

 38. 38 Профил на qtr32646639
  qtr32646639
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ramon Asvalda":

  Бият се, да, но не се убиват. Не е виновен който яде баницата.
  А иначе за жените и децата, да, логично е да им се помага с приоритет като на по-слаби и уязвими. А и жената от биологична гледна точка е много по-ценна от мъжа.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#33] от "dorko":

  Е това искат

  "Инвестиция в постигане на равнопоставеност на половете в България и в организации, работещи за правата на жените, увеличено финансиране за услугите за пострадали от насилие, включително и горещите телефонни линии, средства за провеждане на информационни кампании за борба с насилието над жени на национално ниво.:

  Демек пари, които да го усвоят за семинари, лекции и др. такива дейности с които да си уплътняват времето.

  На тяхната страница бяха качили и призив за равенство в политиката - демек квоти да има за жени. Как така повечето политици били мъже - не било честно. :)

 40. 40 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Не съм ОК с тази полова сегрегация на насилието и престъпленията. Едва ли някой някого убива, защото е мъж/жена, а вероятно защото е съпруг/съпруга.

 41. 41 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#27] от "Боби Колев":Ако ти се струва нередно полицията да пази жените, значи си объркал посоката в която си емигрирал. На изток е трябвало, не на запад. Все по трудно ще ви е на хора като теб да живеете в цивилизовани общества.
  —цитат от коментар 30 на L Glassman


  От какво точно пази жените полицията когато нищо не ги заплашва?

  Човекът, за когото говоря има медицинско свидетелство, че е бил удрян; бившата му няма нищо такова поради простата причина, че не е била удряна.

  И все таки този, който е бил изнесен от къшата е той, не тя.

  Той е извикал полицията, не тя.

  Но все пак той е бил изнесен, а не тя.

  Да, западното общество е далече от перфектно.

  Казвам го с пълното съзнание на човек заменил източното със западното и имайки първа ръка впечатление и от двете.

  Вие какво бихте споделили като първа ръка опит освен философски заключения?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 42. 42 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1014 Весело

  До коментар [#23] от "Роси":Цивилизовано е да не се жениш за мастия :)) Остави я.. Да бъде свободна, да фърка в джунглата от клон на клон..

  Незнам просто как... Мен мисълта да ядат от една чиния 10 човека подред и най накрая да дойде твоя ред, че и пръстен да искаш да й слагаш.. Някак ми е свръх гнусно това..
  —цитат от коментар 29 на Ramon Asvalda


  Мацка прави... привет на някакъв. След "щастливия край"- мацката се провира нагоре, и пробва да го целуне по устата.

  Онзи обаче някакси извръща глава- не ще, демек.

  Мацката:

  -Странни сте вие- мъжете. След вас- не може целувка, а след другите- може...

  😂😂😂😂😂

  Демек- пич- ако знаеш колко пътиси ме целувал по устата "след друг",а сега- следтеб- ми се гнусиш нещо... 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hristov":

  Има разлика - ревността предполага вина на жертвата, дала му е повод за ревност. Ако го има в НК трябва да отпадне (търсачката ми казва, че го няма) - ревността е понятие от реда на честта, а не на закона. Няма законът да приема, че убития си го е заслужил, а убиецът е жертва на ревността си.

 45. 45 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hristov":Има разлика - ревността предполага вина на жертвата, дала му е повод за ревност.
  —цитат от коментар 44 на znaya


  Само да отбележа, че ревността не изисква абсолютно никакво действие или бездействие от страна на другата половина.

  И в двата случая може да има наличие на ревност, със или без основание.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  За жалост такива са разбиранията на балканския "мачо"! Който не бие жена СИ е джендър! Тъжна истина!

 47. 47 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боби Колев":

  ОК може. Както и да е няма го в НК, като гледам май. И съвсем правилно, това е понятие на честта.
  Само да допълня в този случай убитата е и млада майка, което а прави в състояние на повишена зависимост от съпруга, съответно семейството. Още едно утежняващо обстоятелство.
  Просто прокуратурата трябва да се мотивира максимално в тези случаи, и съдиите да прилагат закона в пълната строгост пред вид обществената значимост на деянието.

 48. 48 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 846 Неутрално

  А насилието срещу мъже? Днес то е повече в семейството и на работа. Имам достатъчно факти.

 49. 49 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Пълни глупости! Българското законодателство дава достатъчно гаранции за свободата и сигурността на всеки български гражданин. Нямаме никаква необходимост от конюнктурни закони, вкарващи изкуствено разделение в обществото и облагодетелстващи измислени НПО, дето са се писали защитници на траекторията на луната. Ако новите изобщо дадат ухо на тези дивотии и се заемат с тях, вместо с наболелите от години проблеми, трябва да ги гоним с камъни още преди да са минали 100 дни.

 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#16] от "MilliVanilli":

  "а защото е сложила рога на мъжа си"

  И като е сложила рога на мъжа си, заслужава да умре? Това оправдава ли убийството? Като ми сложи рога, ще се разведа и всеки по пътя си! И без това ще трябва заедно да отгледаме децата си! Сега детенцето на това семейство няма ни майка (убита е), ни баща (в затвора е)! Така по-добре ли е?

 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#20] от "gogo2011":

  Много точно! Сбъркал си в избора си, разделете се! Животът продължава!

 52. 52 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Българския мъж гледа на жена си и на приятелката си като на лична неприкосновена собственост с нотариален акт! ВНИМАНИЕ БАЛКАНСКИ ПСИХОПАТИ!
  —цитат от коментар 6 на yxw38637716


  В САЩ всеки ден три жени са убити от съпрузите или приятелите си.Те американски психопати ли са?

 53. 53 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":За жалост такива са разбиранията на балканския "мачо"! Който не бие жена СИ е джендър! Тъжна истина!
  —цитат от коментар 46 на vassilun


  Пълни глупости .Ако в Африка си биете жените,това не означава,че и в България е така.

 54. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Любопитно

  До коментар [#22] от "qtr32646639":

  Може ли пример за "западна" (демократична) държава, където за убийство заради изневяра не се лежи в затвора?

  Благодаря!

 55. 55 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#47] от "znaya":

  Съгласен. Както №49 пише, обаче - и аз съм съгласен - според мен българските закони като такива дават достатъчно защита на гражданите.

  Проблемът е, че законите се спазват недостатъчно и избирателно.

  В крайна сметка простата истина е, че сам по себе си никакъв закон не може да спре престъпленията - когато дойде време до там те вече са извършени и дискутираме само строгостта на наказанието.

  За да няма престъпления трябва качествена промяна в обществото.

  Нови организации, стимули и прочие няма да имат никакъв особен ефект докато не се разрешат натрупаните проблеми със старите.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 56. 56 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ramon Asvalda":

  Отговорността пада върху убиеца и тези ,които го защитават ,като се позовават ма Стокхолмски синдром

 57. 57 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  "от началото на 2021 г., 15 жени са изгубили живота си, убити от близък до тях мъж"

  В задачата се пита, колко от тези жени са довели до отчаяние убиеца? Щото, ако убиеца е бил редови гражданин, то за да убие той човек, му трябва много, ама много-много-много солидна причина!!

  Не съм мъжки шовинист и не съм под никаква форма ЗА насилието, напротив! Но когато търсиш под вола теле, резултата няма как да е добър. За да се спре насилието, което е вредно за всички, трябва да се анализират и признаят истинските проблеми! Без да се признае проблема в реалната му форма, решения за него няма как да има!

 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#16] от "MilliVanilli":"а защото е сложила рога на мъжа си"И като е сложила рога на мъжа си, заслужава да умре? Това оправдава ли убийството? Като ми сложи рога, ще се разведа и всеки по пътя си! И без това ще трябва заедно да отгледаме децата си! Сега детенцето на това семейство няма ни майка (убита е), ни баща (в затвора е)! Така по-добре ли е?
  —цитат от коментар 50 на vassilun


  Разбира се, че НЕ го оправдава.

  Но е наивно да мислиш, че това може да се реши със специален закон.

 59. 59 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Чл. 115. Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години.Чл. 116. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) За убийство:3. на баща или на майка, както и на рожден син или на рождена дъщеря;4. (доп. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) на бременна жена, на малолетно лице или на повече от едно лице;5. на лице, което се намира в безпомощно състояние;6. по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост;6а. (нова - ДВ, бр. 16 от 2019 г.) извършено в условията на домашно насилие;...наказанието е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.Какво повече? Смъртно наказание ли искат?
  —цитат от коментар 33 на dorko


  Пари искат.От нашите данъци.

 60. 60 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Ножът е до кокал:

  ----------------------
  Илиян Здравков има общо 6 присъди. По време на убийството на Вероника той е трябвало да бъде в затвора, за да излежава присъда за друго нападение, извършено на 1 юни 2014 година.

  . ... .. събота около 21 часа на бул. Цариградско шосе. Двете ромчета нападнали 32-годишна жена и ..

  4.09.. - PlovdivMedia - Тумба роми нападнали с метални тръби мъж и жена в събота вечер ..

  Трима роми, отвлекли две 19-годишни ученички, са заловени при акция на ГДБОП в плевенското село Бъркач към 14.00 часа днес.


  Група роми от Нова Загора я отвлича преди седмица на излизане от училище. След три дни насилие момичето е успяло да избяга от похитителите си и сега е в дома на родителите си в тежък шок.
  .."Четирима човека ме взеха от пътя. Бяха с бял бус. Изнасилиха ме”, през сълзи разказва момичето.
  Майка й обясни, че когато се е прибрала, цялата е била в синини от нанесения побой.
  По нейна информация изнасилвачите са се занимавали с трафик на наркотици и на момичета за проституция в Германия...

 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#31] от "qtr32646639":

  "и ти пада пердето"

  И ставаш убиец?

 62. 62 Профил на qtr32646639
  qtr32646639
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Не разбирам глупаците, които бият жените си. Ядосан си, не се разбирате, просто се разделете. Защо трябва да трупаш негативна енергия, вместо да продължиш напред? Имаш един живот и не си заслужава да го пропилееш в ежедневни караници.
  —цитат от коментар 20 на gogo2011

  Те не трупат негативна енергия чрез биене на жените си, а напротив - изпускат я. Като заземяване. А тези жени, които са избрали да са с тях, имат нужда да са жертви, затова и не ги напускат. Нарича се Триъгълникът на Карпман, това са елементарни понятия от психологията, от обща култура.

 63. 63 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#16] от "MilliVanilli":"а защото е сложила рога на мъжа си"И като е сложила рога на мъжа си, заслужава да умре? Това оправдава ли убийството? Като ми сложи рога, ще се разведа и всеки по пътя си! И без това ще трябва заедно да отгледаме децата си! Сега детенцето на това семейство няма ни майка (убита е), ни баща (в затвора е)! Така по-добре ли е?
  —цитат от коментар 50 на vassilun


  Въпроса не е ТИ какво ще направиш, въпроса е как да се спре насилието. На това място ще се наложи да приемеш, че ТИ не си мерило за човек и никой не е длъжен и на практика не е възможно да е като теб. Хората са различни, а престъпленията от ревност не са от вчера и с огромна сигурност няма да престанат утре. Това са хора, които вече не мислят за последствията. Трябва да се намери начин, да не се стига до там. И да се твърди, че вината е само у единия, си е чиста проба 100% демагогия! А демагогията, както горе писах, няма да помогне. Или се анализира и признава ИСТИНАТА и се работи информирано и целенасочено и проблема се решава в голяма степен или тези новини ще си ги четем периодично.

 64. 64 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#55] от "Боби Колев":

  Просто, това че са семейство не трябва да е облекчаващо, а утежняващо вината обстоятелство. Защото един вид е престъпление и срешу семейството освен срещу личността. + Ревност също трябва да е утежняващо, а не облекчаващо, защото вкарва убийство на честта в играта. И тъй ако работят прецизно имат достатъчно инструменти.
  Ако му е изневерявала, както се предполага - отново не е смекчаващо обстоятелство - отговорът на изневярата е изневяра или развод. Убийството не може да има общо тук.

 65. 65 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#63:"Гражданин"][/quote]

  Нищо не може да спре подобни престъпления.Те обикновено са импулсивни. И някои хора губят контрол. Може да са били най-съвестните граждани до този момент. Никаква превенция не може да има.

 66. 66 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#31] от "qtr32646639":"и ти пада пердето"И ставаш убиец?
  —цитат от коментар 61 на vassilun


  Да! Точно така се става убиец. И под влиянието на алкохол. И след това в затвора. За убития ... "кофти". Но и за убиеца също! Това акт, от който всички губят. И роднините и най-вече родителите, ако са още живи. Женските организации често бутат в посока "ще си правим, каквото си искаме", което само влошава нещата. В една връзка, нито единият от двамата може да прави каквото си иска! Не става така! И ако една връзка се прекъсне на време, този тип убийства рязко ще намалеят.

 67. 67 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":За жалост такива са разбиранията на балканския "мачо"! Който не бие жена СИ е джендър! Тъжна истина!
  —цитат от коментар 46 на vassilun


  Абсолютно вярно, Вася ..

  "През цялото време с удари сломявал съпротивата на 77-годишната самотница. В една от стаите на дома й Красимир изнасилил жената и после си тръгнал. .."

  "18-годишен задуши и изнасили старица
  18-годишен младеж нападна, изнасили и накрая задуши 70-годишна старица в град Бяла Черква.."

  "Жестоко убийство на възрастна жена потресе жителите на гълъбовското село Медникарово. 84-годишната Каля Добринова била удушена в леглото си.."

  "Осемдесет и три годишна старица, нападната от циганин в дома си, е починала 40 дни по-късно. Асен Делиадамов се опитал да я удуши, но съседи чули виковете й и я спасили. .."

  То ножът е стигнал до кокъл!

 68. 68 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  И нито един път не се спомена ИК? Направо не го вярвам

 69. 69 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 912 Неутрално
 70. 70 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#31] от "qtr32646639":"и ти пада пердето"И ставаш убиец?
  —цитат от коментар 61 на vassilun


  Ами знаеш, че толерастията ще къса рубашки в твоя защита ..
  Ще влезнеш в затвора, ще излезнеш и пак ще грабиш и убиваш..

  А червендулите-либерасти отново ще изправят гръд в твоя защита!

  Тези хора така разсъждават!

 71. 71 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  [quote#63:"Гражданин"]
  —цитат от коментар 65 на qxg511087452
  Нищо не може да спре подобни престъпления.Те обикновено са импулсивни. И някои хора губят контрол. Може да са били най-съвестните граждани до този момент. Никаква превенция не може да има.[/quote]

  Може! С превенция и с промяна на начина на мислене! Защо трябва непременно да изневерява?! Или да го напиша по друг начин ... като иска да си чеше катерицата, прекъсва връзката и чеше, ако ще по 20 пъти на ден. Мислиш ли, че някой ще я спре или ще и се сърди? Но когато е във връзка и реши да чеше на чуждо, то идеята, че единият бил убиец, пък тя нали светица е тотална демагогия и НЕ ПОМАГА!

 72. 72 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#71:"Гражданин"][/quote]

  В днешно време жените нямат никакви скрупули за изневяра. Това надали ще се промени .Имам един приятел вдовец смени 5 любовници и все омъжени.

 73. 73 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#55] от "Боби Колев":Просто, това че са семейство не трябва да е облекчаващо, а утежняващо вината обстоятелство. Защото един вид е престъпление и срешу семейството освен срещу личността. + Ревност също трябва да е утежняващо, а не облекчаващо, защото вкарва убийство на честта в играта. И тъй ако работят прецизно имат достатъчно инструменти. Ако му е изневерявала, както се предполага - отново не е смекчаващо обстоятелство - отговорът на изневярата е изневяра или развод. Убийството не може да има общо тук.
  —цитат от коментар 64 на znaya


  Отговорът на изневярата е ... ЕМОЦИЯ. Емоция, която не подлежи на контрол и не се страхува от закони. А щом не се страхува от закони и правосъдие - решение НЯМА! Плямпането в случая не помага ;-)

 74. 74 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#22] от "qtr32646639":Може ли пример за "западна" (демократична) държава, където за убийство заради изневяра не се лежи в затвора?Благодаря!
  —цитат от коментар 54 на vassilun


  Може ли пример, където за умишлено убийство няма сурово наказание? Разводняването с повече законодателни текстове само ще доведе до по-лоши резултати. А задълбаването в разделителната линия между мъж/жена, а не убиец и жертва, само ще бъде поредния гвоздей в ковчега на семейството като основна градивна единица. Каквото е останало от него, основно в "съвременните" общества.

 75. 75 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Не съм ОК с тази полова сегрегация на насилието и престъпленията. Едва ли някой някого убива, защото е мъж/жена, а вероятно защото е съпруг/съпруга.
  —цитат от коментар 40 на ruse_island


  Не е задължително връзката да е формализирана в гражданското. Ако вярвам на статистиките,че в България над 60 % от децата са извънбрачни. А има достатъчно убити /малтретирани/ жени от текущ партньор ,без да е със статут съпруг или баща на дете/цата и.

 76. 76 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#64] от "znaya":

  Мисля, че съвсем основателно разграничихте убийството от ревоността, след което сега обаче прекрачвате границата и казвате, че ревността трябва да е утежняващо вината обстоятелство.

  Според мен е и неправилно и ненужно подобно нещо.

  Човекът има емоции и те не могат да бъдат забранени с никакъв закон, нито могат лесно да бъдат разделени на добри и лоши.

  Отнемането на човешки живот, при почти всеки случай освен в самозащита или защита на друг живот, е престъпление, толкоз.

  Ако това се прилага достатъчно масово и равнопоставено ще имаме много по-малко проблеми за начало и аз лично бих се спрял на този проблем преди да се натоварвам с нови.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 77. 77 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гражданин":

  Емоция, която след като помислила жена си за мъртва отива, намира кухненско фолио и опакова главата на още живата жена, но в несвяст, и мислена за мъртва, с няколко пласта фолио. След това се обажда на баща си натъпква най-емоционално трупа в куфар и го хвърля в блато, а после обяснява, предполагам в пристъп на емоция пред полицията, че жена му е на фитнес и той нищо друго не знае. Явно много емоция, кристализирала в цял ред тежки престъпления.

 78. 78 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  [quote#71:"Гражданин"]
  —цитат от коментар 72 на qxg511087452
  В днешно време жените нямат никакви скрупули за изневяра. Това надали ще се промени .Имам един приятел вдовец смени 5 любовници и все омъжени.[/quote]

  Проблема си е изцяло техен. Сори! Реакцията на изневярата, както писах горе, е неконтролируема. Може да е от абсолютно нищо, до убийство. Има хора, знаят, че жените им хойкат и ги оставят. Други хващат ножа. Имаше случай на убийство със се децата. Идеята, че това проблем, който може да се реши, е идиотска. Всяка ш*нда знае риска прекрасно, решението си е нейно, последствията също! Това е положението!

 79. 79 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гражданин":Емоция, която след като помислила жена си за мъртва отива, намира кухненско фолио и опакова главата на още живата жена, но в несвяст, и мислена за мъртва, с няколко пласта фолио. След това се обажда на баща си натъпква най-емоционално трупа в куфар и го хвърля в блато, а после обяснява, предполагам в пристъп на емоция пред полицията, че жена му е на фитнес и той нищо друго не знае. Явно много емоция, кристализирала в цял ред тежки престъпления.
  —цитат от коментар 77 на znaya


  Така е! Приемаш ФАКТИТЕ и продължаваш напред. Или пък изневеряваш и ти теглят ножа. Както писах, решението си е твое, последствията също, а плямпането не помага. Да се дискутира темата и се влагат пари в някакви идиотски кампании, е чиста загуба на време. Този род убийства ги има от древността и няма да престанат никога!

 80. 80 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гражданин":

  Обяснявам как при наличното законодателство може да се постигне адекватно аказание на деянието. С Вашето омаловажаване давате аргумент за специфично законодателство.
  Не може убийство да се извинява или обяснява с афект. Не сме древна гърция, не сме митично общество, модерна държава сме, с модерно правосъдие.

 81. 81 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1267 Любопитно

  [quote#73:"Гражданин"][/quote]

  Освен да почнат да сипват бром с кофи в пречиствателните станции за вода ,та белким се отрази на нагона и на емоциите. И на своя няма да пуснеш ,ама и на своя също.

 82. 82 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  [quote#73:"Гражданин"]
  —цитат от коментар 81 на log_on
  Освен да почнат да сипват бром с кофи в пречиствателните станции за вода ,та белким се отрази на нагона и на емоциите. И на своя няма да пуснеш ,ама и на своя също.[/quote]

  Поправка - и на чуждия няма да пускаш,но и на своя също.

 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Не е задължително връзката да е формализирана в гражданското. Ако вярвам на статистиките,че в България над 60 % от децата са извънбрачни. А има достатъчно убити /малтретирани/ жени от текущ партньор ,без да е със статут съпруг или баща на дете/цата и.
  —цитат от коментар 75 на log_on


  Но все пак има връзка, а не е престъпление срещу случайна жена.

 84. 84 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#76] от "Боби Колев":

  Аз защото те го прилагат като облекчаващо - веднъж като им върне съдията, че е утежняващо, и ще престанат. Ревността третира другия като обект, да не повтарям пак за честта, че два пъти го писах, това нарушава понятиете за равенство и за човешко достойнство. Тъй че има накъде да с еконтрира, че не смекчава , а утежнява, за да се пресече практиката да се ползва от защитата.

 85. 85 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гражданин":Обяснявам как при наличното законодателство може да се постигне адекватно аказание на деянието. С Вашето омаловажаване давате аргумент за специфично законодателство.Не може убийство да се извинява или обяснява с афект. Не сме древна гърция, не сме митично общество, модерна държава сме, с модерно правосъдие.
  —цитат от коментар 80 на znaya


  Обясняваш глупости! Толкова силна емоция не се плаши от законодателство. Писах го горе. Наказанието за убийство хич не е малко. Но това няма значение за афектирания, той изобщо не мисли. Дали сме древна Гърция или бъдеща извънземна колония, няма значение. Ревността няма да изчезне. Знаеш риска. Изневеряваш и си носиш последствията. Това е! Ако не можеш да разбереш, какво ти пиша - моите съболезнования в аванс - ще четем и за теб някой ден ;-)

 86. 86 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 682 Неутрално
 87. 87 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#84] от "znaya":

  Стига писа глупости! От ревност са убивали и убиват и жени. Този тип насилие не е на полов признак.

 88. 88 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#16] от "MilliVanilli":

  И това, че е имала любовник дава ли му право да я убие?
  Законът е предвидил развод за такива случаи.
  Ако всеки, изловил половинката си в изневяра или подозира, че му изневерява я убива, то всеки ден ще има по няколко убийства.
  Не сме в Средновековието или в ислямска държава все пак...

 89. 89 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#88] от "pamela":

  Ето още една ултра гениална феминистка ... глупостта явно ви е вродена.
  Както писах горе, проблема си е изцяло ваш ... :-)

 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  “престъпления от омраза, извършени на основата на пола и фемицид, липсват в българското законодателство.”

  То и престъпления от любов, извършени на основата на пола, липсват в законодателството. И то извършени по особено жесток начин под формата на “майчина любов” на тъщи и свекърви.
  Но, лично, ще подкрепя въвеждането на “престъпления от простотия” с мотото “Нито една повече патка да не грачи лъжи публично”.

 91. 91 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  С ИК напред, тя е пътя, и истината, и живота...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 92. 92 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гражданин":Обяснявам как при наличното законодателство може да се постигне адекватно аказание на деянието. С Вашето омаловажаване давате аргумент за специфично законодателство.Не може убийство да се извинява или обяснява с афект. Не сме древна гърция, не сме митично общество, модерна държава сме, с модерно правосъдие.
  —цитат от коментар 80 на znaya


  Е как да не може-чл.118 от НК третира тъкмо убийство при афект.

 93. 93 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  [quote#71:"Гражданин"]
  —цитат от коментар 72 на qxg511087452
  В днешно време жените нямат никакви скрупули за изневяра. Това надали ще се промени .Имам един приятел вдовец смени 5 любовници и все омъжени.[/quote]

  Мъжете са по-склонни да изнверяват заради сексуално неудовлетворение, а жените – заради емоционална празнина.

 94. 94 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#84] от "znaya":Стига писа глупости! От ревност са убивали и убиват и жени. Този тип насилие не е на полов признак.
  —цитат от коментар 87 на Гражданин


  https://webstage.bg/filosofiya-i-psihologiya/2769-da-revnuvash-znachi-da-obichash-taka-syakash-mrazish.html

 95. 95 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "MilliVanilli":И това, че е имала любовник дава ли му право да я убие? Законът е предвидил развод за такива случаи. Ако всеки, изловил половинката си в изневяра или подозира, че му изневерява я убива, то всеки ден ще има по няколко убийства. Не сме в Средновековието или в ислямска държава все пак...
  —цитат от коментар 88 на pamela


  Ама вие вярно падате от Луната.Никой не оправдава убийството,а факт е,че подобно убийство не може да бъде предотвратено по никакъв начин.

 96. 96 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#93:"log_on"][/quote]

  Точно заради празнина между краката са изневерявали. Мъжете им рядко правели секс с тях.

 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#24] от "L Glassman":


  “Жалко за българските жени, защото те са доста по качествени от Ганьо.”

  Изказал се Ганьо, цвили-вили-зовано, изквакващ качествен расизъм като от последна инстанция!
  Поредният Сульо!

 98. 98 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#84] от "znaya":

  Само защото бях извикан за съдебен заседател на криминално минлата седмица сега мога уверено да заявя, че наказателния закон (поне в САЩ) не признава за оневиняващо обстоятелство ако човек извърши престъпление в резултат на "доброволно опиянение", т.е. ако сам се е напил.
  За разлика от "несъзнателно опиянение", т.е. когато си бил напит или дрогиран без твое знание.
  И в двата случая се приема, че действаш нетипично, но в единия случай си извинен за това, а в другия - не.
  Според мен има паралел с ревността дотолкова доколкото тя е човешка емоция и не може да се контролира ей-така.
  Т.е. може да се направи някакъв паралел с опиянение или дрогиране в случая, защото действат първични инстинкти, само дето е много по-трудно да се установи доброволно ли е или не.
  Нито съм законодател, нито адвокат.
  Но мога да видя как ревността може и да бъде смекчаващ вината фактор.
  Не извиняващ, но смекчаващ вината.
  Както и страха, например.
  Как може да се постави условие човек да не го е страх?!
  Ревността е форма на страх всъщност...но това е друга тема.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 99. 99 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#88] от "pamela":Ето още една ултра гениална феминистка ... глупостта явно ви е вродена. Както писах горе, проблема си е изцяло ваш ... :-)
  —цитат от коментар 89 на Гражданин


  СПециално с казаното в №98 съм напълно съгласен, макар, че по-горе един ме обяви по-скоро за мародер отколкото за феминист :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  повдигнатият в статията проблем няма рационални решения в рамките на държавността и капитализма (в рамките на държавния капитализъм, малоумно наричан "социализъм", също няма)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK